فهرست مطالب
نشریه برنامه ریزی و توسعه محیط شهری
پیاپی 14 (تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/10
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 1-12
امروزه بیش ازنیمی ازمردم جهان درشهرها زندگی می کنند و ازیک سوشهرها به عنوان کانونهای توسعه اجتماعی ،اقتصادی و فضایی به شمارمی آیند.و ازسوی دیگرمناسب ترین مکانهایی هستندکه مسائل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی وزیست محیطی درآنها پدیدمی آید.پایداری شهری به دنبال حفاظت ازمحیط زیست ،بقای اقتصادی و تنوع،برابری نسل ها،استفاده حداقل از منابع تجدیدشدنی می باشد. امروزه زیست پذیری شهری به عنوان طیف وسیعی از لوازم مورد نیاز برای افرادی که در یک جامعه زندگی می کنند همانند گزینه های متنوع مسکن توسعه اقتصادی محیط ساخته شده باکاربری مختلط دسترسی به طیف گسترده ای ازخدمات و امکانات دسترسی به فضای سبزحمل و نقل انسان محوربه کیفیت زندگی جامعه کمک می کندوراه رسیدن به توسعه پایداررا هموارمی کند.هدف این تحقیق تحلیل ارتباط زیست پذیری شهری و پایداری محیط درمنطقه 22 کلانشهر تهران می باشد .این پژوهش ازنظرهدف کاربردی و از نظرروش نیزتوصیفی -تحلیلی است و ازلحاظ نحوه ی جمع آوری اطلاعات نیزازنوع تحقیقات پیمایشی می باشد.برای این منظوربا استفاده ازتجزیه و تحلیل آماری به بررسی و تحلیل یافته های حاصل از طریق پرسشنامه پرداخته شده است نمونه آماری به منظور جمع آوری داده های میدانی در این مطالعه تحت نمونه اماری از حجم کلی نمونه آماری برابر 384 نفر تشکیل شده است. تحلیل آن با استفاده از تحلیل های هم بستگی پیرسون مولفه ها انجام شده است. با توجه به نتایج آزمون که در آن ضریب همبستگی پیرسون 0.916 و سطح معنی داری صفر به دست آمده است به این معنی است که بین زیست پذیری شهری و پایداری محیط ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد. باتوجه به ضریب همبستگی پیرسون تمامی مولفه های شهرزیست پذیربا تک تک ابعادپایداری محیط رابطه معناداری دارندکه با توجه به اعداد ضریب هم بستگی می توان گفت تمامی رابطه های هم بستگی مثبت است که نشان می دهدرابطه هریک ازمولفه های شهرزیست پذیرو ابعاد پایداری محیط رابطه ای مستقیم دارد.یعنی با افزایش مولفه زیست پذیرهریک ازابعادپایداری افزایش می یابد و باکاهش هرکدام ازمولفه های شهرزیست پذیرپایداری کم می شودو بالعکس.
کلیدواژگان: منطقه 22 تهران، زیست پذیری شهری، پایداری محیط -
صفحات 13-26
امروزه رشد سریع شهرها، جوامع شهری را با مشکلات متعددی مواجه کرده است و اهمیت مسائل محیط زیست شهری، هیچ گاه به انداز ه امروز نمایان نبوده است. زیرا امروزه شهرها به عنوان مهم ترین دستاورد تلاش های تکنولوژیکی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی انسان محسوب می شوند،که به تناسب رشد سریع جمعیت شهری و شهرنشینی، مصرف منابع و انتشار آلودگی های زیست محیطی هم در شهر ها افزایش پیدا کرده است. این مقاله کوشیده است با روش تحلیل ساختاری، پیشران های موثر بر وضعیت آینده متابولیسم شهری منطقه 22 کلانشهر تهران را بازشناسی و خوشه بندی کند. داده های نظری با روش اسنادی و داده های تجربی با روش پیمایشی بر پایه تکنیک دلفی تهیه شده است. جامعه آماری20 نفر از خبرگان شهری بر اساس نمونه گیری هدفمند و پیشران های توسعه، 36 نیروی پیشران در 5 بعد اقتصادی، اجتماعی، نهادی-مدیریتی، کالبدی و زیست محیطی است که با روش تحلیل اثرات متقابل ساختاری در نرم افزار MICMAC پردازش شده است. یافته ها از نظر تحلیل کلی محیط سیسم نشان داد که 645 رابطه عدد 3 دارد و این به معنای آن است که روابط پیشران های کلیدی بسیار زیاد بوده و از تاثیرگذاری و تاثیرپذیری زیادی برخوردارند. همچنین نتایج دیگر پژوهش از تحلیل اثرات متقابل، بیانگر پراکندگی نیروهای پیشران در وضعیتی پیچیده و بینابین از اثرگذاری و اثرپذیری است؛ نظام خوشه بندی پیشران ها حاکی از تمرکز پیشران های دوگانه است. از مجموع 36 نیروی پیش-برنده توسعه، 8 پیشران کلیدی شامل زیرساخت های شهری، ساختار شهری، رشد جمعیت، توسعه مسکن، پذیرش فناوری های پایدار، حفاظت از محیط زیست، ایمنی و بهداشت و توسعه امکانات فرهنگی و تفریحی شناسایی شده است.
کلیدواژگان: پیشران، تحلیل ساختاری، متابولیسم شهری، ساختارها و کارکردها، منطقه 22 کلان شهر تهران -
صفحات 27-42
روستا شهرها، از موفق ترین نمونه های سکونتگاهی هستند که تاثیر بسزایی در راستای رفع ناموزونی های منطقه ای و نابرابری های ناحیه ای دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی و سنجش نقش شهر کوچک توحید در توسعه ی پایدار سکونتگاه های ناحیه ای است، این پژوهش از نظر هدف کاربردی - نظری و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی و از مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و پیمایشی استفاده گردیده است. جامعه آماری پژوهش برابر با (374) نفر تعیین و برآورد شده است. برای انتخاب نمونه های آماری از روش نمونه گیری تصادفی ساده و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون T تک نمونه ای و آزمون فریدمن با نرم افزار SPSS و تحلیل تراکم جمعیتی (Kernel density) از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است. نتایج تحلیل آزمون های آماری جهت بررسی تاثیر و نقش شهر کوچک توحید در ابعاد پایداری سکونتگاه های حوزه نفوذ نشان داد که بعد مدیریتی با (34/3) دارای بالاترین امتیاز و شاخص های اجتماعی - فرهنگی با (61/2) دارای کمترین امتیاز می باشد. یافته های پژوهش نشان از ارتباط مستقیم و معنادار بین ابعاد توسعه می باشد. در نهایت نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد، مولفه های چهارگانه مورد مطالعه با سطح معناداری کمتر از 05/0، بر تقویت شهر توحید در راستای تقویت توسعه ناحیه ای اثرگذار می باشند. بر اساس تحلیل فضایی (تراکم جمعیتی) به عمل آمده بین عوامل جغرافیایی از قبیل دوری و نزدیکی و میزان رابطه با شهر رابطه ی معناداری وجود دارد. یعنی روستاهایی که در فاصله نزدیک تری از شهر واقع شده اند رابطه بیشتری با شهر داشته درنتیجه تمرکز جمعیت در آن ها بیشتر و پایداری آن ها بیشتر و برعکس نیز صادق است. باید گفت شهرهای کوچک مخصوصا در ارتباط با سکونتگاه های پیرامونی، تاثیرات عمدتا مثبت و بعضا منفی مختلفی را در ابعاد گوناگون بر نواحی پیرامونی بر جای می گذارند که در این پژوهش به آن پرداخته شده است.
کلیدواژگان: شهرهای کوچک، پایداری، حوزه ی نفوذ، شهر توحید. -
تحلیل میزان تاثیرگذاری مولفه های سرمایه اجتماعی بر پیشگیری از وقوع جرائم شهری در بافت قدیم شهر کاشانصفحات 43-56
شواهد نشان می دهد که در محلات شهری،کیفیت واحدهای فیزیکی (محله) منطبق با رفتارهای اجتماعی است. بزهکاری و چگونگی برخورد با پدیده جرم و ناهنجاری های اجتماعی نیز ازجمله مسائل و مشکلات اکثر شهرهای امروز است. ازاین رو هر محله ای مشخصاتی جدا از سایر محلات شهری دارد که این مسئله در وقوع جرم و پیشگیری از آن موثر می باشد. هدف اصلی این پژوهش،بررسی نقش و میزان تاثیرگذاری مولفه های سرمایه اجتماعی در پیشگیری از وقوع جرائم شهری در بافت قدیم شهر کاشان می باشد. در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است و داده های موردنیاز توسط یک مطالعه پیمایشی از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری از جامعه نمونه و سایر داده های موردنیاز جهت استخراج چارچوب مفهومی مبانی نظری تحقیق از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و بررسی پژوهش های صورت گرفته در این حوزه گردآوری شده است که درنهایت 6 مولفه اصلی سرمایه اجتماعی (اعتماد، امنیت، مشارکت، آگاهی، انسجام و پیشگیری از جرم) جهت سنجش میزان تاثیرگذاری آن ها بر پیشگیری از جرائم شهری در محدوده موردمطالعه معرفی شده است. در تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر از اهالی بافت قدیم شهر کاشان جهت تکمیل پرسشنامه ها تعیین و نتایج حاصل، از روش معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارAmos تجزیه وتحلیل و اولویت بندی شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که پتانسیل های سرمایه اجتماعی در پیشگیری از جرائم شهری در بافت قدیم شهر کاشان موثر بوده است. زیرا سطح معنی داری (P-value) برای هر دو مسیر کمتر از 05/0 بوده است. بر همین اساس با توجه به تحلیل های صورت گرفته مولفه اعتماد دارای بیشترین تاثیرگذاری بر پیشگیری از میزان جرم با میزان بار عاملی 0.82 و مولفه انسجام 0.48 با بار عاملی دارای تاثیرگذاری حداقلی می باشد.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پیشگیری از جرم، AMOS، بافت قدیم شهر کاشان -
صفحات 57-72
امروزه مشارکت آگاهانه نقطه ثقل و عنصر مرکزی در دستیابی به حکمروایی خوب شهری و توسعه پایدار است. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل اثرات مدیریت مشارکتی بر ابعاد پایداری در سطح محلات شهر زابل می باشد. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش تحقیق روش کمی و پیمایشی است. داده های مورد نیاز تحقیق با روش اسنادی-پرسشنامه ای گردآوری شد. در این پژوهش از 2 نوع جامعه آماری استفاده شد. الف) شهروندان ساکن در شهر زابل به عنوان جامعه نمونه (134950 نفر) که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 383 نفر تعیین شد. ب) جامعه آماری، متخصصان که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعدد 20 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرمافزار SPSS و مدلهای (EDAS and F-AHP) استفاده شد. نتایج آزمون ضریب تغییرات نشان داد در تمامی گویه های مطرح شده، مرتبه های متوسط رو به پایین، درصد بیشتری را به خود اختصاص داده است، در واقع، نتایج گویای وضعیت نامناسب مدیریت مشارکتی در شهر زابل می باشد. در مطالعه همبستگی بین ابعاد پایداری (اقتصادی و اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی) با مدیریت مشارکتی در سطح محلات شهر زابل، بررسی مقادیر آزمون کای اسکوئر نشان داد که بین تمامی متغیر های وابسته با مدیریت مشارکتی رابطه مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. در نهایت نتایج میزان تاثیرپذیری هر یک از ابعاد پایداری محلات شهر زابل مبتنی بر رویکرد مدیریت مشارکتی با استفاده از مدل EDAS، نشان داد به ترتیب بعد کالبدی با مقدار وزن 98/0 و بعد زیست محیطی با مقدار وزن 011/0، بالاترین و پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند.
کلیدواژگان: شهر زابل، تحلیل اثرات، ابعاد پایداری، محلات شهری، مدیریت مشارکتی -
صفحات 73-86
توسعه پایدار محله محور از زیرمجموعه های توسعه پایدار شهری است که با به کارگیری ابزارها و سرمایه های گوناگون فیزیکی، انسانی، اقتصادی و فرهنگی در تلاش است با همبستگی رفتاری-فضایی، سطح زندگی ساکنین را ارتقا دهد. هدف از انجام تحقیق حاضر تبیین نقش میانجی رفتارهای فضایی در تعمیم نظریه رفتار برنامه ریزی شده به منظور تحقق اهداف پایداری در محلات مسکونی شهر شیراز بوده است. دست یابی به این هدف نیازمند پاسخ به این سوال بود که رفتار فضایی شهروندان چگونه بر انگیزش، نگرش، هنجارها و نیازهای رفتاری افراد در مسیر پایداری تاثیر می گذارد؟ مطالعات پیشین جای خالی بررسی این فرضیه را نشان می دادند که قابلیت های رفتاری-فضایی یک محیط نیز می تواند یک کاتالیزور رفتاری برای ارتقای بازدهی سایر متغیرها باشد. برای اثبات این فرضیه، پرسشنامه محقق ساخته ای بر مبنای مولفه های این نظریه تهیه شد. گویه های طراحی شده توسط 11 متخصص حوزه رفتار و روان شناسی به لحاظ روایی مورد تایید قرار گرفت. جامعه مورد آزمون شهروندان شهر شیراز بوده اند که به روش تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. این افراد جامعه ای معادل 600 نفر را شامل شده اند. برای انجام پژوهش مدل معادلاتی در نرم افزار AMOS طراحی شد. این مدل نخست با نقش میانجی رفتار فضایی و در ادامه با بررسی تعدیلگری ساختار و نظم فضایی (محوری یا مرکزی) تکمیل شد. نتایج با تایید تاثیر رفتارهای فضایی در تبدیل رفتار پایدار به الگوی رفتار همیشگی ساکنان، نشان داد هنجارها با ضریب رگرسیون 810/0 بیشترین تاثیر را بر رفتار افراد دارند و بیشترین تاثیر را از قابلیت های محیطی می گیرند. رفتارهای فضایی با ضریب رگرسیون 721/0 بر رفتارهای روزمره اقراد تاثیرگذارند و با تقویت سایر متغیرهای رفتاری، افراد را در مسیر پایداری قرار می دهند. نتایج همچنین نشان داد به لحاظ ساختاری، الگوهای مرکزگرا تاثیر بیشتری بر رفتارهای فضایی و پایدار افراد داشته است در حالیکه در ساختارهای محورگرا، افراد بیشتر بر اساس ویژگی های فردی و درونی خود رفتار می کنند.
کلیدواژگان: ساختار فضایی، شهر فشرده، رفتار فضایی، محله، رفتار پایدار -
ارزیابی توانمندسازی بافت های فرسوده غیررسمی در سکونتگاه های شهری (مورد مطالعه: شهر تبریز- محله ایپکچیلر)صفحات 78-102
رشد سریع شهرنشینی به دلیل ناتوانی در پذیرش معقول محدوده قانونی، جریان سکونت را به حاشیه شهر هدایت کرده و باعث شکل گیری اسکان غیرقانونی می گردد. از این رو اسکان غیررسمی مسئله ای گذرا با ابعاد محدود نبوده و توافقی بر بقا، بازتولید و بسط آن وجود دارد که حاکی از بی کفایتی سیاست های توسعهی شهری متداول است و رهیافتها و اقدامات نوینی را میطلبد. بر این مبنا، الگوی توانمندسازی برآن است تا با مشارکت و اعتمادآفرینی و بکارگیری شیوه های نوسازی و بهسازی شهری، ایجاد زیربنای سالم اقتصادی و برطرف کردن فقر مادی در سایه همکاری و مشارکت ذی نفعان، بهبودی لازم را در این سکونتگاه ها حاصل نماید. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی با هدف کابردی که اطلاعات به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به دست آمده است. جامعه آماری، ساکنان محله ایپکچیلر در شهر تبریز بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 232 نفر برآورد گردید. برای تحلیل متغیرها و شاخص ها از واریانس یک طرفه آنوا، آزمون T تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. برای سنجش متغیرها در پرسشنامه، از طیف لیکرت پنج سطحی استفاده شده است. یافته ها بیانگر آن است که در بین شاخصهای توانمندسازی، هیچکدام بالاتر از حد متوسط 3 در طیف لیکرت نشان نمی دهند. به عبارتی محله ایپکچیلر در شاخص کالبدی و دسترسی (16/2)، اقتصادی (63/2)، اجتماعی و مشارکت اجتماعی (95/2)، ساماندهی و توانمندسازی (96/2) و شاخصهای نهادی و مدیریتی (22/2) را به دست آورد. نتیجه حاکی از آن است که سازوکار فعلی جهت برنامه ریزی این محله فرودست و غیررسمی در ابعاد فوق، برای بهبود فضای شهری جهت زندگی ساکنان ناموفق و ناکام نشان می دهد لذا برای افزایش مشارکت شهروندان و تحقق عملی راهبرد توانمندسازی لازم است که مسئولان شهری زمینه بالای مشارکت شهروندان را فراهم نمایند که در این حالت اجرای راهبرد توانمندسازی به بهبود ساختارها و نهادهای مورد نیاز در زمینه اقتصادی، اجتماعی و کالبدی در محله ایپکچیلر می انجامد.
کلیدواژگان: توانمندسازی، اسکان غیررسمی، بافت فرسوده، شهر تبریز، محله ایپکچیلر -
پژوهشی در الگوهای طراحی معماری در توسعه محیط شهری؛ اهمیت، ضرورت و نمونه های کاربردی در تعالیم اسلامیصفحات 103-114مقدمه وهدف
اسلام به عنوان شریعت تضمین کننده سعادت بشر،برای پاکسازی اعتقادات و اعمال انسان ها اصول وقواعد خاصی را تعیین کرده که افراد را از امیال پوچ واندیشه های بیهوده رها می سازد،و به زندگی هدف دار رهنمون می نماید.هدف از این مقاله، شناخت وتحلیل اهمیت، ضرورت ونمونه های کاربردی الگوهای طراحی معماری در تعالیم اسلامی است. انجام تحقیقات هدفمند علمی در راستای تبیین الگوهای طراحی معماری بر اساس تعالیم اسلامی،به سلامت سبک زندگی،ارتقای روابط کاری، شکوفایی خدمات مهندسی ودوری از انحرافات منجر خواهد شد.
روشروش تحقیق این پژوهش توصیفی و تحلیلی، و مطالب آن به صورت کتابخانه ای و استفاده از منابع اینترنتی جمع آوری شده است.
یافته هامهم ترین الگوهای طراحی معماری که مطابقت بیشتری با آموزه های اسلامی دارند عبارتند از: به کارگیری باورهای درست، تکیه بر ارزش های الاهی وتوجه به هویت اسلامی، توجه به بعد روحی ومعنوی انسان، پرهیز از تجمل گرایی واشرافی گری، پرهیز از خودنمایی، شهرت طلبی وفخرفروشی درساختمان سازی، توجه به طبیعت، باد وخورشید، توجه به قداست واهمیت مسکن، توجه به وسعت مسکن، اهمیت استحکام بنا، دقت در آپارتمان سازی وآپارتمان نشینی، اهمیت ارزش حیا، حفظ حریم ها وحرمت ها، حفظ ارزش محرمیت، مراعات حقوق شهروندی، توجه به کودکان، سالمندان ومعلولان، اجتناب ازمنکرات شهروندی، رعایت حق الناس، عدم اشراف به ملک همسایه، رعایت ضوابط بازشوها وپنجره ها، عدم تقلید از فرهنگ غرب و اهتمام به ضوابط نمای ساختمان.
بحث و نتیجه گیریدین اسلام که برای نیکبختی و موفقیت بشر در ابعاد مختلف برنامه ریزی دارد، معماری وجایگاه آن را نادیده نگرفته وسفارش های گوناگونی پیرامون آن مطرح کرده است. آیات وروایات، گواهی بر ضرورت واهمیت معماری والگوهای مستخرج از آن در اسلام است. اسلام، شاخص های منحصر بفردی از مسکن مناسب و درخور انسان مسلمان را تبیین می کند که توجه به هر یک تامین کننده سعادت دنیایی وآخرتی انسان است. توجه به این شاخص ها ونمونه های کاربردی آن، گویای عظمت فرهنگ اسلامی ومحافظت از منزلت انسانی است. این شکل از معماری، به تدریج در اثر آشنایی بافرهنگ غرب وتقلید از آن، دچار آسیب جدی شد. در این جهت، مهندسان باید با در نظر گرفتن تعالیم اسلامی والگوگیری از معماری گذشته مسلمانان، از تشبه به کفار و تسلط معماری غربی بکاهند. بدیهی است برای تحقق این امر، فرهنگ سازان و علمای مذهبی از جمله فقها نقش مهمی را برعهده دارند.
کلیدواژگان: معماری، الگوهای طراحی معماری، توسعه محیط شهری، نمونه های کاربردی، تعالیم اسلامی -
صفحات 115-126
آگاهی از حقوق شهروندی می تواند تاثیر قابل توجهی بر توسعه اقتصادی نواحی شهری داشته باشد. وقتی شهروندان از حقوق خود در زمینه هایی مانند شفافیت، دسترسی به خدمات عمومی و حفظ حقوق مالکیت مطلع باشند، محیطی برای سرمایه گذاری و کارآفرینی فراهم می شود که به رشد اقتصاد محلی کمک خواهد کرد. همچنین، آگاهی از حقوق شهروندی موجب توسعه زیرساخت ها و بهبود کیفیت زندگی می شود که تاثیرات مثبت بیشتری بر رونق اقتصادی نواحی شهری دارد. پژوهش حاضر با هدف سنجش تاثیر آگاهی از حقوق شهروندی بر توسعه اقتصادی در شهر شیراز انجام گرفت. در این راستا از روش تحقیق تحلیل ساختاری و مقایسه زوجی اثرات متقابل شاخص ها با استفاده از نرم افزار MICMAC بهره گرفته شد. نتایج پژوهش در قالب جداول و نمودارها خروجی نرم افزار ارائه شد و نشان داد که آگاهی شهروندان از حقوق خود موجب می شود شاخص هایی مانند جذب سرمایه، بهبود دسترسی های شهری، افزایش توانمندسازی و ارتقای خدمات عمومی تاثیرات مستقیم بیشتری بر توسعه اقتصادی مناطق شهری داشته باشند. این عوامل با تقویت شفافیت و افزایش مشارکت اجتماعی، بستر مناسبی را برای رشد و رونق اقتصادی این نواحی فراهم می آورند. همچنین نمودار تاثیرگذاری و تاثیرپذیری نشان داد که شاخص ها به صورت پراکنده بر روی محور قرار گرفته اند و از شرایط پایداری برخوردار نیستند. مهم ترین شاخص برای توسعه اقتصادی نواحی شهری، تدوین قوانینی است که امکان جذب حداکثری سرمایه را با حداقل ریسک فراهم کند. این قوانین با ایجاد امنیت سرمایه گذاری و کاهش موانع، بستری مناسب برای رشد اقتصادی فراهم می کنند.
کلیدواژگان: حقوق شهروندی، توسعه اقتصادی، نواحی شهری، شهر شیراز، تحلیل ساختاری
-
Pages 1-12
Today, more than half of the world's people live in cities, and on the one hand, cities are considered as the centers of social, economic and spatial development. On the other hand, they are the most suitable places where economic, social and environmental issues and problems appear. Urban sustainability seeks to protect the environment, economic survival and diversity, generational equality. The use of renewable resources is minimal. Today, urban livability as a wide range of necessities for people living in a community, such as diverse housing options, economic development, built environment with mixed use, access to a wide range of services and facilities, access to green space, human-centered transportation, helps the quality of life of the community, reaching It facilitates sustainable development. The purpose of this research is to analyze the relationship between urban livability and environmental sustainability in District 22 of Tehran metropolis. The research method is descriptive-analytical and using field data (questionnaire). The statistical sample in order to collect field data in this study under the statistical sample consists of the total size of the statistical sample equal to 384 people. Its analysis has been done using Pearson correlation analysis of the components. According to the results of the test, in which the Pearson correlation coefficient is 0.916 and the significance level is zero, it means that there is a significant and positive relationship between urban livability and environmental sustainability. According to the Pearson's correlation coefficient, all the components of the bio-friendly city have a significant relationship with one dimension of environmental sustainability, and according to the coefficient numbers, it can be said that all the relationships are positive, which shows that the relationship between each of the components of the bio-friendly city and the dimensions of environmental sustainability has a direct relationship. The components of the sustainable city are reduced and vice versa.
Keywords: Environmental Sustainability, Urban Livability, 22Nd District Of Tehran -
Pages 13-26
The importance of urban environmental issues has never been more visible than today. Because today, cities are considered as the most important achievement of technological, economic, cultural and social efforts of man, which has increased in proportion to the rapid growth of urban population and urbanization, consumption of resources and the spread of environmental pollution in cities. This article has tried to identify and cluster the drivers affecting the future state of urban metabolism in the 22nd district of Tehran metropolis with the method of structural analysis. Theoretical data was prepared by document method and experimental data by survey method based on Delphi technique. The statistical population is 20 urban experts based on targeted sampling and development drivers, 36 driving forces in 5 economic, social, institutional-management, physical and environmental dimensions, which have been processed by structural interaction analysis method in MICMAC software. The findings, in terms of the overall analysis of the system environment, showed that 645 relationships have the number 3, and this means that the relationships of the key drivers are very large and have great influence. Also, other results of the research from the analysis of mutual effects indicate the dispersion of driving forces in a complex and intermediate situation of effectiveness and effectiveness; The clustering system of thrusters indicates the concentration of dual thrusters. Out of a total of 36 driving forces of development, 8 key drivers including urban infrastructure, urban structure, population growth, housing development, adoption of sustainable technologies, environmental protection, health and safety, and development of cultural and recreational facilities have been identified.
Keywords: Pishran, Structural Analysis, Urban Metabolism, Structures, Functions, District 22 Of Tehran Metropolis -
Pages 27-42
Rural towns are one of the most successful examples of settlements that have a significant impact on the elimination of regional imbalances and regional inequalities. The purpose of the current research is to investigate and evaluate the role of the small city of Tawheed in the sustainable development of regional settlements, In terms of practical-theoretical purpose, this research is descriptive-analytical in terms of nature and method, and documentary, library, and survey studies have been used. The statistical population of the research has been determined and estimated to be (374) people. To select statistical samples using a simple random sampling method and to analyze data using one-sample T-test and Friedman test with SPSS software and population density analysis (Kernel density) was used using ARC GIS software. The results of the analysis of statistical tests to investigate the effect and role of the small town of Tawheed in the dimensions of the stability of the settlements in the sphere of influence showed that the management dimension has the highest score with (3.34) and the socio-cultural indicators with (2.61) have the lowest score. The findings of the research show a direct and meaningful relationship between the dimensions of development. Finally, the results of the T-Tech test showed that the four studied components with a significance level of less than 0.05 affect the strengthening of Tawheed city in the direction of strengthening regional development. Based on the spatial analysis (population density) carried out, there is a significant relationship between geographical factors such as distance and proximity and the degree of relationship with the city. That is, the villages that are located at a closer distance from the city have a greater relationship with the city, as a result, the population is more concentrated in them and their stability is more, and the opposite is also true. It should be said that small cities, especially surrounding settlements, leave mostly positive and sometimes negative effects on the surrounding areas in various dimensions, which have been discussed in this research.
Keywords: Small Cities, Sustainability, Sphere Of Influence, Tawheed City -
Pages 43-56
Evidence suggests that in urban neighborhoods, the quality of physical units (neighborhoods) is consistent with social behaviors. Crime and how to deal with the phenomenon of crime and social irregularities are among the problems and challenges of most cities today. Therefore, each neighborhood has characteristics that are different from other urban neighborhoods, which is effective in the occurrence and prevention of crime. The main purpose of this research is to investigate the role and impact of social capital components in preventing urban crimes in the old texture of Kashan city. This research uses a descriptive-analytical method and the required data is collected through a survey study by completing questionnaires and face-to-face interviews with the sample population and other required data to extract the conceptual framework of the theoretical foundations of the research through documentary and library studies and review of research conducted in this field. Finally, 6 main components of social capital (Trust, Security, Participation, Awareness, Cohesion and Crime Prevention) are introduced to measure their impact on the prevention of urban crimes in the study area. To determine the sample size, using Cochran's formula, 200 residents of the old texture of Kashan city were selected to complete the questionnaires, and the results were analyzed and prioritized using the structural equation modeling (SEM) method and Amos software. The research findings show that the potentials of social capital have been effective in preventing urban crimes in Kashan city. Because the significance level (P-value) for both paths is less than 0.05. Based on the analyzes performed, the trust component has the greatest impact on crime prevention with a factor loading of 0.82 and the cohesion component with a factor loading of 0.48 has the minimum impact.
Keywords: Social Capital, Crime Prevention, AMOS, Old Texture Of Kashan City -
Pages 57-72
Today, conscious participation is the focal point and central element in achieving good urban governance and sustainable development. In this regard, the aim of the current research is to Analysis the impact of participatory management on the dimensions of sustainability in the level of urban neighborhoods in Zabol city. This research is applied in terms of purpose and in terms of the nature and method of research, it is a quantitative and survey method. The data needed for the research was collected by a documentary-questionnaire method. In this research, 2 types of statistical population were used. A) Citizens living in Zabol city as a sample community (134950 people) whose sample size was determined by using Cochran's formula as 383 people. b) Statistical population, specialists who were selected as a statistical sample based on the purposeful sampling of 20 people. SPSS software and models (EDAS and F-AHP) were used for data analysis. The results of the coefficient of variation test showed that in all the mentioned items, the middle and lower ranks have a higher percentage, in fact, the results indicate the poor state of participatory management in Zabol city. In the study of the correlation between the dimensions of sustainability (economic, social, physical and environmental) with participatory management at the local level of Zabol city, the chi-square test values showed that, there is a positive and significant relationship between all dependent variables with collaborative management at the 99% confidence level. Finally, the results of the effectiveness of each of the dimensions of the sustainability of the neighborhoods of Zabol based on the participatory management approach using the EDAS model showed the physical dimension with a weight of 0.98 and the environmental dimension with a weight of 0.011, respectively, they have assigned the highest and lowest rank.
Keywords: Participatory Management, Effects Analysis, Dimensions Of Sustainability, Urban Neighborhood, Zabol City -
Pages 73-86
Neighborhood-oriented sustainable development is one of the subcategories of urban sustainable development, which is trying to improve the living standards of residents with behavioral-spatial correlation by using various physical, human, economic, and cultural tools and funds. The purpose of the present research was to explain the mediating role of spatial behaviors in the generalization of the theory of planned behavior in order to achieve sustainability goals in the residential areas of Shiraz. Achieving this goal required an answer to the question that how does the spatial behavior of citizens affect the motivation, attitude, norms and behavioral needs of people on the path of sustainability? Previous studies showed that there is a gap in investigating this hypothesis that the behavioral-spatial capabilities of an environment can also be a behavioral catalyst to improve the efficiency of other variables. To prove this hypothesis, a researcher-made questionnaire was prepared based on the components of this theory. The designed items were validated by 11 experts in the field of behavior and psychology. The test population was the citizens of Shiraz city, who were selected randomly and classified. These people have included a community equal to 600 people. To conduct the research, an equation model was designed in AMOS software. This model was completed first with the mediating role of spatial behavior and then with the moderation of spatial structure and order (axial or central). The results confirmed the effect of spatial behavior in transforming sustainable behavior into the regular behavior pattern of residents and showed that norms with a regression coefficient of 0.810 have the greatest impact on people's behavior and take the greatest impact from environmental capabilities. Spatial behaviors with a regression coefficient of 0.721 affect the daily behaviors of individuals and put people on a sustainable path by strengthening other behavioral variables. The results also showed that in terms of structure, central patterns had a greater impact on people's spatial and sustainable behaviors, while in axial structures, people behave more based on their individual and internal features.
Keywords: Neighborhood, Compact City, Sustainable Behavior, Spatial Behavior, Spatial Structure -
Assessing of Empowering Worn-out informal Textures in Urban Settlements (Case Study: Tabriz City - Ipakchilar Neighborhood)Pages 78-102
The rapid growth of urbanization, due to the inability to accept reasonable legal limits, has led the flow of residence to the edge of the city and causes the formation of illegal settlements. Therefore, informal settlement is not a temporary issue with limited dimensions and there is an agreement on its survival, reproduction and expansion which is a sign of the inadequacy of the current urban development policies and it requires new approaches and measures. Based on this, the empowerment model aims to achieve the necessary improvement in these settlements with the participation and trust-building and the use of urban renovation and improvement methods, the creation of a sound economic infrastructure and the elimination of material poverty in the shade of the cooperation and participation of the beneficiaries. This research is of a descriptive-analytical type with an applied purpose, and the information was obtained in the field using a researcher-made questionnaire. The statistical population was the residents of Ipekchiler neighborhood in Tabriz city and the sample size was estimated to be 232 people based on Cochran's formula. One-way ANOVA, one-sample T-test, Pearson's correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the variables and indicators. To measure the variables in the questionnaire, a five-level Likert scale was used. The findings show that among the empowerment indicators, none of them are higher than the average limit of 3 in the Likert scale. the neighborhood of Ipkechilar In terms of physical and access (2/16), economic (2/63), social participation (2/95), empowerment (2.96) and management indices (2/22), it obtained. The result indicates that the current mechanism for planning this inferior and informal neighborhood in the above dimensions, to improve the urban space for the life of the residents, shows to be unsuccessful and ineffective. Therefore, in order to increase citizens' participation and the practical realization of the empowerment strategy, it is necessary for city officials to provide a high ground for citizens' participation In this case, the implementation of the empowerment strategy leads to the improvement of the needed structures and institutions in the economic, social, and physical fields in the neighborhood of Ipakechilar.
Keywords: Empowerment, Informal Accommodation, Worn Texture, Tabriz City, Ipakchilar Neighborhood -
Pages 103-114
Introduction
Islam as the law that guarantees human happiness, has set certain principles and rules to purify people's beliefs and actions, which frees people from vain desires and useless thoughts, and guides them to a purposeful life. The purpose of this article is to recognize and analyze the importance, necessity and practical examples of architectural design patterns in Islamic teachings. Conducting targeted scientific research in order to explain architectural design patterns based on Islamic teachings will lead to a healthy lifestyle, improvement of working relationships, prosperity of engineering services and avoidance of deviations.
MethodologyThe research method in this research is descriptive and analytical, and its contents are collected in a library and using internet resources.
Results and discussionThe most important patterns of architectural design that are more consistent with Islamic teachings are: using correct beliefs, relying on divine values and paying attention to Islamic identity, paying attention to the spiritual and spiritual dimension of man, avoiding luxury and aristocracy, avoiding showing off, seeking fame and boasting in Building construction, paying attention to nature, wind and sun, paying attention to the sanctity and importance of housing, paying attention to the size of housing, the importance of building strength, accuracy in apartment building and living in apartments, the importance of the value of modesty, preserving privacy and sanctity, preserving the value of privacy, observing the rights of citizens, paying attention To children, the elderly and the disabled, avoiding the vices of citizenship, respecting people's rights, not respecting the neighbor's property, observing the rules of openings and windows, not imitating the western culture and paying attention to the rules of the facade of the building.
ConclusionThe religion of Islam, which has plans for human happiness and success in various dimensions, has not overlooked architecture and its position and has provided various recommendations in this regard. The verses of the Quran and the traditions of the infallibles (PBUH) show the importance and necessity of architecture and the models derived from it in Islam. Islam explains the unique indicators of suitable and suitable housing for a Muslim man, paying attention to each of them ensures human happiness in this world and the hereafter. Paying attention to these indicators and its practical examples well indicates the awakening of Islamic identity and the protection of human values in it. This type of architecture, which took on a more objective existence with the advent of Islam, gradually suffered serious damage due to familiarity with western culture and its imitation. In this direction, engineers should take into account Islamic teachings and model the architecture of the past Muslims, and reduce the resemblance to the infidels and the dominance of western architecture.
Keywords: Architecture, Architectural Design Patterns, Urban Environment, Practical Examples, Islamic Teachings -
Pages 115-126
Awareness of citizenship rights can have a significant impact on the economic development of urban areas. When citizens are aware of their rights in areas such as transparency, access to public services and protection of property rights, an environment for investment and entrepreneurship is provided that will help grow the local economy. Awareness of citizenship rights leads to the development of infrastructure and improvement of the quality of life, which has more positive effects on the economic prosperity of urban areas. The present study was conducted with the aim of measuring the impact of awareness of citizenship rights on economic development in Shiraz city. In this regard, the research method of structural analysis and pairwise comparison of mutual effects of indicators was used using MICMAC software. The results of the research were presented in the form of tables and graphs output from the software and showed that citizens' awareness of their rights causes indicators such as attracting capital, improving urban access, increasing empowerment and improving public services to have more direct effects on the economic development of urban areas. By strengthening transparency and increasing social participation, these factors provide a suitable platform for the economic growth and prosperity of these areas. In addition, the graph of influence and effectiveness showed that the indicators are scattered on the axis and do not have stable conditions. The most important indicator for the economic development of urban areas is the formulation of laws that provide the possibility of attracting maximum capital with minimum risk. These laws provide a suitable platform for economic growth by creating investment security and reducing obstacles.
Keywords: Citizen Rights, Economic Development, Urban Areas, Shiraz City, Structural Analysis