فهرست مطالب
مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و هفتم شماره 5 (پیاپی 197، آذر و دی 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/11/13
- تعداد عناوین: 17
-
-
صفحات 1334-1345مقدمه
در جوامع در حال توسعه، علاوه بر اینکه بالا بودن نرخ باروری می تواند باعث ایجاد مشکلات شود، پایین بودن آن سبب می شود ساختار سنی جمعیت به سالخوردگی تغییر یابد. جمعیت متناسب کشورها با توجه به شر ایط اجتماعی مورد توجه است و هر کشوری باید کوشش کند با شناخت اثرات اجتماعی و اقتصادی، با سیاست های مبتنی بر افزایش یا کاهش باروری آسیب پذیری اجتماعی را کاهش دهد. این مقاله با هدف شناسایی آسیب های اجتماعی با توجه باروری کل انجام پذیرفته است.
روش تحقیق:
تحقیق حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و از نظر روش، تحقیق کیفی می باشد که برای شناسایی مولفه های بومی آسیب پذیری اجتماعی با رویکرد باروری کل در سال 1403 انجام شده است. برای این منظور بر اساس بررسی مطالعات گذشته، 75 مولفه شناسایی گردید و سپس با استفاده از نظرات 27 نفر از خبرگان در حوزه تحقیق مهمترین مولفه های شناسایی و دسته بندی شدند.
نتایجبر اساس نتایج حاصل 6بعد و 14مولفه به عنوان مولفه های آسیب پذیری اجتماعی با رویکرد باروری کل تعیین گردیدند: ترکیب خانواده/جامعه (3 مولفه)، وضعیت اجتماعی و اقتصادی (5 مولفه)، وضعیت گروه های اقلیت (یک مولفه)، وضعیت سلامت جامعه (2مولفه)، زیر ساخت های بهداشت عمومی (2 مولفه) و آموزش (1مولفه)
نتیجه گیریبا توجه به اهمیت وضعیت اقتصادی- اجتماعی و آسیب های مطرح شده پیشنهاد می گردد گروه هدف در اجرای سیاست های جمعیتی، در مناطقی باشند که در معرض آسیب های اقتصادی- اجتماعی کمتری قرار دارند و در مناطقی که این آسیب بیشتر است امکانات بیشتری در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، آسیب پذیری اجتماعی، باروری کل -
صفحات 1346-1357مقدمه
هدف از این مطالعه بررسی چهار هفته تمرین هوازی منتخب بر بیان ژن GDNF و گیرنده آن GFRα1 در هیپوکامپ رت های مبتلا به ضایعه نخاعی بود.
روش کاردر این مطالعه تجربی، رت ها به صورت تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. حیوانات تحت بیهوشی عمومی و از طریق جراحی ستون فقرات T11-T9 مورد ضایعه نخاعی قرار گرفتند و پس از گذشت دو هفته ریکاوری تمرینات هوازی در دو مدل بر روی آن ها اجرا شد. پس از تمرین بافت هیپوکامپ مغزی جهت بررسی بیان ژن فاکتور GDNF و گیرنده آن GFRα1 برداشته شد.
نتایجبیان ژنGDNF در مدل آسیب نخاعی نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت، همچنین بیان این ژن در گروه آسیب نخاعی تمرین اول و در گروه آسیب نخاعی تمرین دوم نسبت به گروه آسیب نخاعی افزایش داشت؛ اما این افزایش بین دو گروه آسیب نخاعی با دو تمرین هوازی تفاوت معناداری را نشان نداد. بیان ژن گیرنده GFRα1 در مدل آسیب نخاعی نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت. بیان این ژن در گروه آسیب نخاعی تمرین اول و در گروه آسیب نخاعی تمرین دوم نسبت به گروه آسیب نخاعی افزایش داشت؛ اما این افزایش بین دو گروه آسیب نخاعی با دو تمرین هوازی تفاوت معناداری را نشان نداد.
نتیجه گیریپروتکل های تمرینی این مطالعه باعث افزایش بیان ژن GDNF و گیرنده آن GFRα1 در رت های ضایعه نخاعی شده و میتوان آن را به عنوان عامل کمک کننده به رشد عصبی و و بقای نرونی در مدل های ضایعه نخاعی در نظر گرفت.
کلیدواژگان: آسیب طناب نخاعی، تمرین هوازی، بیان ژن GDNF، بیان ژن گیرنده Gfrα1 -
صفحات 1358-1366مقدمه
فعالیت های ورزشی شدید،با آسیب و کوفتگی عضلانی همراه است.هدف از این مطالعه بررسی تاثیر 8 هفته مکمل یاری زنجبیل بر میزان لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز سرم در پاسخ به یک جلسه فعالیت ورزشی درمانده ساز زنان تکواندوکار بود.
روش کاردر این مطالعه نیمه تجربی24زن تکواندوکار(میانگین سن19.75± 2.03سال، قد6± 160سانتیمتر، وزن7.49± 53.99کیلوگرم) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند.آزمودنی ها بصورت تصادفی در دو گروه زنجبیل+ فعالیت درمانده ساز و فعالیت درمانده ساز جای گرفتند. مکمل زنجبیل 3 روز در هفته به مدت 8 هفته (4کپسول 500 میلی گرمی: 2 عدد صبح و 2 عدد عصر) مصرف شد.سپس آزمون بروس به عنوان فعالیت درمانده ساز انجام شد. نمونه های خونی در دو مرحله قبل و بعد از مداخله جمع آوری شد و میزان لاکتات دهیدروژناز و کراتین کیناز سرمی با استفاده از کیت های اختصاصی به روش الایزا اندازه گیری شد.آزمون های t همبسته و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری به ترتیب برای بررسی تغییرات درون گروهی و مقایسه بین گروه ها از پیش آزمون تا پس آزمون به وسیله نرم افزار SPSS انجام شد.
نتایجنتایج کاهش معنی داری را در میزان لاکتات دهیدروژناز (001/0>P) و کراتین کیناز سرمی (001/0>P)، در گروه مکمل زنجبیل+ فعالیت درمانده ساز و اختلاف معناداری را بین گروه مکمل زنجبیل+ فعالیت درمانده ساز و گروه فعالیت درمانده ساز (001/0>P) نشان داد.
نتیجه گیریمصرف 8 هفته مکمل زنجبیل در مقایسه با شرایط بدون مصرف مکمل، می تواند در کاهش آسیب عضلانی متعاقب فعالیت ورزشی درمانده ساز در زنان تکواندوکار موثر باشد.
کلیدواژگان: فعالیت ورزشی درمانده ساز، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، زنان تکواندوکار، طب سنتی ایرانی -
صفحات 1367-1378مقدمه
پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودشفقتی بیماران دیالیزی انجام شد.
روش کارروش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود، جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران دیالیزی مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان خاتم الانبیا در شهرستان شاهرود در سال 1402 به تعداد 211 نفر بودند. نمونه پژوهش شامل 45 نفر و روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه خودشفقتی نف (2003)، پروتکل درمان شناختی-رفتاری (والساراج و همکاران، 2021) و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (سگال و همکاران، 2013) بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.
نتایجنتایج نشان داد که دو شیوه مداخله درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودشفقتی بیماران دیالیزی در پس آزمون اثر معنی دار داشت. بین نمرات خودشفقتی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری صرف نظر از نوع مداخله، تفاوت وجود داشت. از بین دو روش مداخله درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری در افزایش خودشفقتی در بیماران دیالیزی موثرتر بود (001/0>P)
نتیجه گیریبا هر دو روش درمان شناختی رفتاری و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی به ویژه درمان شناختی رفتاری که موثرتر بود، می توان بهبودی بیماران دیالیزی را تسریع کرد.
کلیدواژگان: خودشفقتی، درمان شناختی رفتاری، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، بیماران دیالیزی -
صفحات 1379-1388مقدمه
با توجه به نبود طرح های آزمایشی تصادفی کنترل شده در خصوص فرآیندهای تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در مدیریت اختلال شخصیت مرزی و ضرورت و اهمیت این موضوع، لازم شد تا اثربخشی درمان روانپویشی مبتنی برظرفیت سازی بر بدتنظیمی هیجانی و تحمل پریشانی افراد دارای اختلال شخصیت مرزی مورد مطالعه قرار گیرد.
روش کارپژوهش حاضر یک طرح آزمایشی کنترل شده تصادفی است که در آن از تمامی بیماران اختلال شخصیت مرزی دارای بدتنظیمی هیجانی بالا و تحمل پریشانی پایین مراجعه کرده به کلینیک های اعصاب و روان شهر تهران در پاییز 1402، 30 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس معیارهای ورودی انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله (روانپویشی مبتنی بر ظرفیت سازی) یا کنترل قرار گرفتند. از مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (DERS) و مقیاس تحمل پریشانی (DTS) به منظور اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایجآزمون تحلیل کوواریانس برای تغییرات بین گروهی هر دو متغیر بدتنظیمی هیجانی (04/0=P و 66/75=F) و تحمل پریشانی (02/0=P و 15/86=F) معنادار بود.
نتیجه گیریدر نتیجه می توان روان درمانی پویشی مبتنی بر ظرفیت سازی را درمانی مناسب برای کاهش بدتنظیمی هیجانی و افزایش تحمل پریشانی بیماران اختلال شخصیت مرزی در نظر گرفت.
کلیدواژگان: درمان روانپویشی مبتنی بر ظرفیت سازی، بدتنظیمی هیجانی، تحمل پریشانی، شخصیت مرزی -
صفحات 1389-1402مقدمه
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی خانواده بر سازگاری اجتماعی و شادکامی دانش آموزان دختر انجام شد.
روش کارروش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این تحقیق عبارت است از کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان نورآباد ممسنی که به صورت نمونه گیری خوشه ایی انتخاب شدند. برای نمونه گیری اولیه تعداد 90 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. بعد از اجرا آزمون ،40 نفر که در پرسشنامه شادکامی نمره کمتر از 50 که نقطه برش است ، نمره سازگاری اجتماعی با نقطه برش نمره بالاتر از 20 و نمره آزمون مهارت های ارتباطی کمتر از 100 را کسب کردند به صورت تصادفی انتخاب شدند از این 40 نفر تعداد 20 نفر در گروه گواه و 20 نفر در گروه آزمایشی قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه سلامت اجتماعی، که توسط کوری کییز (Corey Keyes) در سال 2004 و پرسشنامه شادکامی اکسفورد بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با رعایت مفروضه های آماری انجام شد.
نتایجنتایج نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت نمره های پیش آزمون- پس آزمون دو گروه برای متغیر سلامت اجتماعی و شادکامی معنادار است و میانگین نمره های گروه آزمایش در متغیر سلامت اجتماعی و شادکامی نیز به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است (001/0>P)
نتیجه گیریبا توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که آموزش مهارت های ارتباطی خانواده بر متغیرهای تحقیق اثرگذار می باشد.
کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی خانواده، سازگاری اجتماعی، شادکامی -
صفحات 1400-1415مقدمه
کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای صناعی در سال های اخیر به دلیل کم بودن عوارض جانبی و تنوع ترکیبات موثره این گیاهان افزایش یافته است. لذا هدف از این مطالعه بررسی برخی ترکیبات شمیمایی و اثر ضد دردی عصاره گیاه مورینگا در موش صحرایی نر می باشد.
مواد و روشدر این مطالعه تجربی از 36 سر موش صحرایی نر در 6 گروه شامل: کنترل، گروه های تیمار شده با عصاره (به ترتیب به 100، 200 و mg/Kg 300)، مرفین (mg/Kg 1) و نالوکسان mg/Kg 1 به همراه دوز mg/Kg 300 عصاره استفاده شد. محتوای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل به ترتیب با روش های معرف فولین-سیوکالتیو و رنگ سنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) سنجیده شد. به منظور ارزیابی اثرات ضددردی عصاره از آزمون های ریتینگ، تیل فلیک و فرمالین استفاده و داده های بدست آمده با کمک آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و سپس آزمون دانکن مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند.
نتایجبراساس نتایج مشخص شد که بیشترین میزان ترکیبات ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به غلظت 300 میلی گرم عصاره بود. عصاره هیدروالکلی برگ مورینگا به طور معنیداری تعداد انقباضات القاء شده به وسیله اسید استیک را مهار کرد (به ترتیب p<0.05، p<0.01 و p<0.01). در تست تیل فلیک دوزهای 200 و 300 عصاره فعالیت ضد دردی نشان دادند (p<0.01). در تست فرمالین بیشترین فعالیت ضد دردی مربوط به دوز 300 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره بود.
نتیجه گیریبر اساس نتایج این مطالعه، عصاره هیدروالکلی برگ گیاه مورینگا دارای اثرات ضد دردی مرکزی و محیطی می باشد
کلیدواژگان: اثرات ضد درد، ترکیبات پلی فنولیک، گیاهان دارویی، عصاره هیدروالکلی -
صفحات 1416-1432
مقدمه:
مادران کودکان مبتلا به سرطان بیشتر از مادران کودکان سالم در معرض مشکلات روان شناختی و هیجانی و به طور کلی تهدید سلامت روان هستند. این پژوهش با هدف ارائه الگویی از عوامل موثر در مفهوم سازی راهبردهای تنظیم هیجان در مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان انجام گرفت.
روش کاراین پژوهش با شیوه کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شد. از طریق روش نمونه گیری هدفمند مشارکت کنندگان برگزیده وتا جایی که در جریان مصاحبه اطلاعات جدیدی به دست می آمد، ادامه پیدا کرد. سرانجام 13 مادر دارای فرزند مبتلا به سرطان انتخاب شدند وازطریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و با استفاده از روش مقایسه ای مداوم استراوس و کوربین مورد تحلیل قرار گرفتند.
نتایجنتایح نشان داد که تنظیم هیجان دوسوگرا مقوله مرکزی الگوی تنظیم هیجان مادران بود. شرایط علی برای هیجان مبتنی بر بیماری و وضعیت بیماری به دست آمد. برای شرایط مداخله ای عوامل فشار هزینه درمان و همیاری بیرونی استخراج گردید. راهبردهای آرام ساز و مثبت انگاری به عنوان راهبردهای مدل کیفی بدست آمد و سرانجام پیامد های نهایی مستخرج از پژوهش عبارت از تحول نگرش مادر، کنش دیگر فرزندان و دگرگونی پیوندها بود.
نتیجه گیریپیشنهاد می شود از نتایج این الگو برای بهبود تنظیم هیجان در مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان استفاده شود.
کلیدواژگان: تنظیم هیجان، مادران، کودکان سرطانی، سرطان، گراندد تئوری -
صفحات 1433-1444هدف
این مطالعه با هدف تاثیر تمرینات تی آرایکس بر روی کنترل قامت و استقامت وقدرت عضلات ناحیه مرکزی زنان 25-35سال انجام گرفت.
روشتعداد20زن با سن بین 25 تا35 سال انتخاب شدند که در دو گروه تجربی تمرینات تی آر ایکس و کنترل قرار گرفتند. در این تحقیق قدرت عضلات شکم به وسیله فشار سنج شکمی استقامت عضلات تنه با آزمون پلانک ،قدرت و استقامت تنه به وسیله آزمون درازو نشست و کنترل قامت به وسیله آزمون Y طی دو نوبت آزمون گیری شد . برنامه تمرینی به مدت 8 هفته، و هر هفته سه جلسه به مدت 30 الی 45 دقیقه زیر نظر متخصص حرکت اصلاحی انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و برای داده های تکراری از نرم افزارSPSS استفاده شد . دربخش آمار استنباطی از آزمون های tمستقل و وابسته برای تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معناداری برای کلیه تحلیل ها 0/05≥ P در نظر گرفته شد.
یافته هابا توجه به نتایج بدست آمده تمرینت تی آرایکس بر تعادل قدرت و استقامت تنه تاثیر مثبت داشت به این معنا که افرادی که تمرینات تی آرایکس را داشتند نسبت به گروه کنترل از قدرت،استقامت و تعادل بهتری برخوردار بودند (p<0/05) .
نتیجه گیریبر اساس مطالعه حاضر میتوان بیان نمود که تمرینات تی آرایکس میتواند به عنوان یک روش توانبخشی مناسب برای افزایش قدرت عضلات شکمی ،تعادل و همچنین برای استقامت عضلانی برای زنان مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: ثبات مرکزی، تی ار ایکس، تعادل -
صفحات 1445-1454مقدمه
هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر سرکوب هیجانی و شدت علائم روده ای بیماران تایپ D سندروم روده تحریک پذیر دارای افسردگی کاموربید بود.
روش کارپژوهش حاضر یک طرح آزمایشی کنترل شده تصادفی است که در آن از تمامی بیماران تایپ D سندروم تحریک پذیر دارای اختلال افسردگی اساسی کاموربید مراجعه کرده به کلینیک های اعصاب و روان شهر قم در تابستان 1402، 30 آزمودنی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و بر اساس معیارهای ورودی انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله (ISTDP) یا کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه کنترل هیجانی (ECQ) و مقیاس فراوانی و شدت علائم روده ای (BSS-FS) به منظور اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون سرکوب هیجانی و شدت علائم سرکوب هیجانی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته هاآزمون تحلیل کوواریانس برای تغییرات بین گروهی هر دو متغیر سرکوب هیجانی (02/0=P و 24/84=F) و شدت علائم سندروم روده تحریک پذیر (03/0=P و 75/66=F) معنادار بود.
نتیجه گیریمی توان روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت را درمانی مناسب برای کاهش سرکوب هیجانی و شدت علائم روده ای بیماران تایپ D سندروم روده تحریک پذیر دارای افسردگی کاموربید در نظر گرفت.
کلیدواژگان: روان درمانی پویشی، سندروم روده تحریک پذیر، سرکوب هیجانی، افسردگی. -
صفحات 1456-1463مقدمهارتباط بیشتر پزشک و بیمار و درک متقابل، همراه با نتایج مثبتی مانند ایجاد انگیزه در بیماران برای پیگیری دقیق دستورات، افزایش کیفیت مراقبت و درمان و نیز بهبود پیامدهای بیماران و کاهش هزینه های مراقبتی اس. همچنین رویکرد همدلانه منجر به افزایش شایستگی بالینی، رضایت حرفه ای، افزایش دقت و احساس موفقیت در درمان، کاهش خطاهای عملکردی و عدول از حقوق حرفه ای و صلاحیت بالینی پزشکان میگردد. این مطالعه با هدف بررسی ارتقا مهارت همدلی در دانشجویان پزشکی و پاسخ این سوال است که آیا دانشجویان پزشکی در طی دوران تحصیل دچار بی دردی عاطفی میشوند؟روش کاراین مطالعه مقطعی بر روی تمام دانشجویان سال اول و آخر پزشکی در سال 1401 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی مشهد انجام شد. ابزار مطالعه نسخه استاندارد فارسی پرسشنامه همدلی جفرسون بود که شامل 20 سوال در مقیاس لیکرت و امتیاز 20-100 است. داده های پرسشنامه ها پس از تکمیل با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هادر این مطالعه 180 دانشجوی پزشکی سال اول و آخر بررسی شدند. میانگین نمره همدلی در دانشجویان سال اول 1/8 ± 71/75 و در دانشجویان سال آخر 09/9 ± 73/70 به دست آمد که از نظر آماری این اختلاف معنی دار می باشد(u=275.5 , P-Value<0/001).نتیجه گیریبه نظر میرسد همدلی دانشجویان پزشکی در انتهای دوره تحصیل کاهش مییابد. توسعه همدلی در برنامه های آموزشی باید مد نظر برنامه ریزان آموزش پزشکی قرار گرفته و سیستم های حمایت دانشجو و بهداشت روانی مورد توجه قرار گیرد.کلیدواژگان: همدلی، دانشجوی پزشکی، سال اخر، پرسشنامه جفرسون
-
صفحات 1464-1473مقدمه
چاقی با کاهش آنتی اکسیدان ها و افزایش التهاب همراه است و کمبود ویتامینD این فرایند را تسریع می نماید. بر اساس شواهد ویتامین D و فعالیت ورزشی دارای اثرات ضد التهابی و ضد اکسایشی هستند. لذا در مطالعه حاضر تاثیر 8 هفته دویدن تناوبی شدید با و بدون مصرف ویتامین D بر سطوح ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و ائوتاکسین-1 در زنان دارای اضافه وزن با کمبود ویتامین D بررسی گردید.
روش کاراین مطالعه کارآزمایی بالینی روی 52 زن دارای اضافه وزن و کمبود ویتامین D انجام شد. آزمودنی ها در ابتدا پس از انتخاب به روش نمونه گیری دردسترس، به طور تصادفی به سه گروه کنترل، تمرین و تمرین+ویتامین D (ترکیبی) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل6-12 وهله 1 دقیقه ای دویدن در شدت 80-90٪ ضربان قلب حداکثر با یک دقیقه ریکاوری فعال بود. آزمودنی های گروه ترکیبی، یک کپسول ویتامین D (50000 واحد) در هفته مصرف نمودند. داده ها با استفاده از آزمون های آنوا یک راهه با اندازه گیری های مکرر، آنوا یک راهه، کروسکال والیس تحلیل شدند (05/0>P).
نتایجسطوح ائوتاکسین-1 در گروه های تمرین و ترکیبی بعد از 8 هفته کاهش و مقادیر TAC افزایش معناداری یافت. اما تغییرات ائوتاکسین-1 و TAC در گروه ترکیبی در مقایسه با گروه تمرین به طور معناداری بیشتر بود (05/0<p).
نتیجه گیریبه نظر می رسد دویدن تناوبی شدید با و بدون مصرف ویتامین D می تواند به افزایش سلامتی افراد دارای اضافه وزنی با کمبود ویتامین D، تا حدی از طریق افزایش وضعیت آنتی اکسیدانی و کاهش عامل خطرزای سلامتی ائوتاکسین-1، کمک نماید و مداخله ترکیبی با تقویت این اثرات همراه می باشد.
کلیدواژگان: ظرفیت آنتی اکسیدانی، تمرین تناوبی شدید، ائوتاکسین-1، ویتامین D، زنان دارای اضافه وزن -
صفحات 1474-1488هدفهدف از این پژوهش تاثیر مداخله روان شناختی بر عملکرد بازیکنان فوتسال عراقی بودروشروش تحقیق نیمه تجربی و طرح تحقیق به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه های کنترل و تجربی می باشد. جامعه آماری تحقیق را بازیکنان فوتسال عراقی شهر بغداد با دامنه سنی 20 تا 30 سال تشکیل دادند. 30 نفر بر اساس معیارهای ورود و خروج و به صورت داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. نمونه ها در دو گروه 15 نفره (یک گروه کنترل و یک گروه تجربی) به صورت تصادفی ساده تقسیم شدند. ابزار تحقیق شامل نرم افزار LongoMatch v.1.8.3 بود. پروتکل تحقیق شامل مداخله ده جلسه ای (PSTMI) شامل یک جلسه مقدماتی، هشت جلسه مهارتی (تنظیم هدف، تصویرسازی حرکتی، تنظیم ذهن آگاهی/برانگیختگی، و صحبت با خود) و یک جلسه پایانی برگرفته از پژوهش جوزفسون و همکاران (2017) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده های تحقیق از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد. تمام عملیات آماری پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 با سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.نتایجنتایج نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت نمره های پیش آزمون- پس آزمون دو گروه برای متغیرهای پاس موثر، پاس از دست رفته و شوت زدن معنادار است (001/0>p).بحث و نتیجه گیریبنابراین می توان گفت که مداخله ذهن آگاهی و تمرین مهارت های روان شناختی بر کاهش پاس از دست رفته و افزایش پاس موثر و شوت زدن بازیکنان فوتسال عراقی اثربخش استکلیدواژگان: ذهن آگاهی، مهارت های روان شناختی، پاس موثر، پاس از دست رفته، شوت زدن
-
صفحات 1476-1489مقدمه
سقط جنین، مقوله ای پیچیده در حوزه سلامت باروری است، که به دلیل ماهیت بحث برانگیز آن کمتر بدان توجه شده است. هدف پژوهش حاضر واکاوی سقط جنین در بین زنان شهر اصفهان بود.
روش کارروش پژوهش کیفی و از روش تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری پزشکان متخصص مامایی شهر اصفهان در سال 1403، و حجم نمونه در بخش کیفی 10 نفر مصاحبه در حد اشباع که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی از تحلیل مضمون استفاده شد.
نتایجیافته ها نشان داد، کدهای باز استخراج شده براساس پاسخ های مشترک مصاحبه شوندگان در طراحی مدل واکاوی سقط جنین در بین زنان بر اساس چهار حوزه اصلی (کدگذاری انتخابی) شامل: «علل فردی»، «علل خانوادگی»، «علل اجتماعی» و «علل فرهنگی» به دست آمده است.
نتیجه گیریبنابراین، نتیجه می گیریم که تصمیم گیری در مواجهه با بارداری برنامه ریزی نشده، مدام بر گریز از تهدید و آسیب استوار است و رویکرد راهبرد انتخابی زنان، براساس نوع و شدت تهدیدات متناقض درک شده متفاوت است.
کلیدواژگان: سقط جنین، زنان، علل خانوادگی، علل اجتماعی، پزشکان متخصص مامایی -
صفحات 1490-1502مقدمه
اختلالات تجزیه ای، سندرم پس از سانحه و روان زیستی هستند که عموما در طول زمان و در دوران کودکی ایجاد می شوند. این اختلالات، به دلیل اعتباری که این تشخیص در میان جمعیتهای مختلف پیدا کرده، پذیرشی فزاینده دارند اما علیرغم شواهد تجربی که از اعتبار این تشخیص و ارتباط آن با تروما حمایت می کند، این اختلال همچنان تشخیصی نامطمئن و پر از ابهام است. از طرفی به سبب اطلاعات کمی که درمورد تشخیص و درمان این اختلال وجود دارد، این مطالعه به بررسی این بیماری، ابعاد آن و روندهای درمانی آن پرداخته است.
روش کاربررسی حاضر از نوع تفسیری با رویکرد کیفی بوده است که سعی داشته با اتخاذ تکنیک فراترکیب به احصاء متغیرهای تاثیر گذار در این زمینه اقدام نماید. جامعه آماری این مطالعه تمام منابع چاپی در حیطه اختلال تجزیه ای می باشد که با توجه به رویکرد کسپ روبیرک تعداد 30 مقاله انتخاب شد.
نتایجتجزیه و تحلیل با استفاده از سیستم کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد و در نهایت نتایج گویای 5 محور مهم در زمینه اختلال تجزیه ای می باشد که عبارت اند از علت یابی تجربی، درمان، تجارب تجزیه ای، اختلال تجزیه ای می باشد.
نتیجه گیریزمینه های اختلال تجزیه ای در سه نوع، اختلال نشان می دهد. افراد نوع یک، عملکرد بالایی دارند. افراد نوع دو، عملکرد پایین تری دارند و میزان بالاتری از همبودی با سایر اختلالات را تجربه می کنند. نوع سوم، معمولا قادر به کار نیستند، شرایط زندگی وخیم تری دارند و نیاز به بستری شدن مکرر در بیمارستان دارند.
کلیدواژگان: اختلال تجزیه ای، پژوهش کیفی، علت یابی تجربی، تجارب تجزیه ای، حوادث ناگوار -
صفحات 1503-1511زمینه و هدف
بیماری پاندمی (عالمگیر) کروناویروس 2019 (COVID-19) یک رویداد تهدید کننده و بالقوه آسیب زا است که باعث ایجاد مشکلات روانشناختی در بین جوامع می شود. تاکنون، مطالعات کمی تاثیر روانی مرگ های ناشی از کووید-19 را بر سلامت روان افراد داغدیده ارزیابی کرده اند. این مطالعه با هدف بررسی سلامت روان افرادی که عزیزان خود را در طی همه گیری کووید-19 در شهر سنندج از دست دادند، انجام شد.
مواد و روش هااین مطالعه مقطعی (توصیفی-تحلیلی) بر روی اعضای خانواده بیماران مبتلا به کووید-19 فوت شده ساکن شهر سنندج در سال های 1399 تا 1340 انجام شد. در مجموع 405 نفر پس از اخذ رضایت آگاهانه، چک لیست علائم 90 (SCL-90) را به صورت بدون نام تکمیل و وارد مطالعه شدند.
یافته هامیانگین (انحراف معیار) سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 31/8 ± 87/39 سال بود. اکثر شرکت کنندگان (76.8٪) علائم خفیف تا متوسط را گزارش کردند، در حالی که 5.4٪ علائم شدید و 17.8٪ هیچ مشکل سلامت روانی را گزارش نکردند. بعد افسردگی در مادران، دختران و خواهران متوفی و درصد اختلال در بعد وسواس فکری اجباری و پارانوئید به ترتیب در زنان و افراد بیکار بیشتر بود.
نتیجه گیرینتایج مطالعه نشان داد که مرگ های ناشی از بیماری کووید-19 بر سلامت روان بستگان تاثیر منفی داشته و با توجه به اثرات روانی احتمالی درازمدت این همه گیری، برنامه ریزی برای بهبود سلامت روان در گروه های آسیب پذیر باید برای دوران پس از کووید-19 در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: COVID-19، ایران، کردستان، سلامت روان، بازماندگان -
صفحات 1512-1521مقدمه
توکسوکاریازیس، از بیماری های انگلی زئونوز ناشی از حضور لارو انگل توکسوکارا در بدن انسان می باشد. آلودگی خاک به تخم این کرم در جهان 2/13 درصد و در ایران 5/63- 5/3 درصد می باشد. با توجه به تعداد زیاد سگ های ولگرد و اهمیت ویژه شناخت انگل های بیماری زا مانند توکسوکارا، این مطالعه با هدف آگاهی دقیق تر از شیوع انگل توکسوکارا در خاک پارک ها و مزارع زعفران سطح شهر گناباد انجام شد.
روش کاردر این مطالعه مقطعی_تحلیلی ، 96 نمونه خاک از قسمت های مختلف 12 پارک عمومی و 12 زمین زعفران گناباد در تابستان سال 1400 جمع آوری و جهت جداسازی تخم توکسوکارا به روش شناورسازی با ساکارز، آماده و از طریق میکروسکوپ بررسی شدند. سپس داده ها وارد نرم افزار SPSS 26 شده و تحلیل گردید.
نتایجدر نمونه های خاک بررسی شده از 12 پارک عمومی، 10 نمونه و 7 پارک و در نمونه خاک بررسی شده از 12 مزرعه زعفران، 13 نمونه و 6 مزرعه زعفران آلوده به تخم توکسوکارا بودند. مطابق نتایج آزمون کای دو تفاوت معنی دار آماری بین میزان آلودگی خاک در پارک ها و مزارع وجود ندارد. همچنین تفاوت معنی دار آماری در فراوانی خاک آلوده بین دو روش تشخیصی وجود داشت، به طوری که با روش اشباع ساکارز حدود 20 درصد نمونه ها آلوده تشخیص داده شدند.
نتیجه گیرینتایج نشان داد آلودگی خاک پارک های عمومی و مزارع زعفران در شهرستان گناباد با تخم گونه های توکسوکارا بالا بوده لذا سبب افزایش احتمال ابتلا به عفونت های توکسوکاریایی در انسان می شود و برای کاهش خطر آلودگی انسان اجرای برنامه های پیشگیرانه از طرف مسئولان ضروری می-باشد.
کلیدواژگان: توکسوکاریازیس، شیوع، زعفران، گناباد
-
Pages 1334-1345Introduction
In developing societies, in addition to the fact that the high fertility rate can cause problems, its low rate causes the age structure of the population to change to old age. Proportionate population of countries is important according to social conditions, and every country should try to reduce social vulnerability with policies based on increasing or decreasing fertility by recognizing the social and economic effects. This article is done with the aim of identifying social harms with regard to total fertility.
Research methodThe current research is an applied research in terms of its purpose and a qualitative research in terms of its method, which was conducted to identify the components of social vulnerability with the approach of total fertility in 1403. For this purpose, based on the review of past studies, 75 components were identified and then using the opinions of 27experts in the field of research, the most important components were identified and categorized.
ResultsBased on the results of 6 dimensions and 14components have been determined as components of social vulnerability with total fertility: family/community composition (3components), social and economic status (5components), status of minority groups (1component), status Community health (2components), public health infrastructure (2components) and education (1component).
conclusionConsidering the importance of the economic-social situation and the mentioned damages, it is suggested that the target group in the implementation of population policies should be in the areas that are exposed to less economic-social damagesl; and More facilities should be considered in areas where this damage is more.
Keywords: Social Injuries, Social Vulnerability, Total Fertility -
Pages 1346-1357Introduction
This study aimed to investigate 4-weeks of selected aerobic training on the expression of GDNF gene and its receptor GFRα1 in hippocampal rats with spinal cord injury (SCI).
Material and MethodIn this experimental study, rats were randomly divided into 6 groups. Animals were subjected to spinal cord injury under general anesthesia and T11-T9 spine surgery, and after 2 weeks of recovery, aerobic exercises were performed on them. After training, hippocampal tissue was removed to examine the gene expression.
ResultsThe expression of GDNF in the SCI model was significantly decreased compared to the control group, and the expression of this gene was increased in the SCI group of the first exercise and in the SCI group of the second exercise compared to the SCI group; However, this increase did not show a significant difference between the two SCI groups. The expression of the GFRα1 receptor in the SCI model had a significant decrease compared to the control group. This expression was increased in the SCI group of the first exercise and in the SCI group of the second exercise compared to the SCI group; However, this increase did not show a significant difference between the two SCI groups.
ConclusionThe training protocols of this study increased the expression of the GDNF gene and its receptor GFRα1 in SCI rats, and it can be considered as a contributing factor to neural growth and neuronal survival in SCI models.
Keywords: Aerobic Exercise, Spinal Cord Injury, GDNF, Gfrα1 -
Pages 1358-1366Introduction
High-intensity exercises are associated with muscle injuries and DOMS.This study aimed to determine the effect of taking 8 weeks of ginger supplementations on serum creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH) levels in response to exhaustive exercise in female taekwondo athletes.
MethodsIn this semi-experimental study,24 female taekwondo athletes (mean age 19.75±2.03 years, height 160±6 cm, weight 53.99±7.49 kg) were selected voluntarily.Subjects were randomly assigned to the ginger supplement + exhaustive (GE+EE) and exhaustive exercise (EE) groups.24 doses of 2000 mg of ginger supplement (3 days/week for 8 weeks) were taken in the morning and evening (4 capsules of 500 mg: 2 in the morning and 2 in the evening).Then Bruce's test was performed as an exhaustive exercise.Blood samples were collected in two stages before and after the intervention, and serum levels of CK and LDH were measured using the ELISA method.The t-test and repeated-measures ANOVA were used to analyze intra-group changes and compare between groups from pre-test to post-test using SPSS version 25 software.
ResultsThe results showed a significant increase in the level of serum CK(P=0.003) and LDH (P=0.001) in the EE group. In contrast, there was a significant decrease in the level of serum CK (P = 0.05) and LDH (P<0.001) in the group of GE+EE.In addition, there was a significant difference between the group of GE+EE and the EE. (P<0.001).
ConclusionTaking 8 weeks of ginger supplementation compared to not taking ginger supplementation can effectively reduce muscle injury following exhaustive exercise in female taekwondo athletes.
Keywords: Exhaustive Exercise, Creatine Kinase, Lactate Dehydrogenase, Female Taekwondo Athletes, Iranian Traditional Medicine -
Pages 1367-1378Introduction
The aim of comparing the effectiveness of cognitive behavioral therapy group and cognitive therapy based on mindfulness on self-compassion in hemodialysis patients.
MethodsThe research method was a semi-experimental pre-test-post-test with a control group with follow-up. The statistical population of this research included all hemodialysis patients referred to the dialysis center of Khatam Al-Anbia Hospital in Shahrood city in 1402, numbering 211 people. The research sample included 45 people and the purposive sampling method was used. Research tools include; The questionnaire was the self-compassion questionnaire of Neaf (2003), as well as the therapeutic protocol of cognitive-behavioral therapy (Valsaraj et al., 2021) and cognitive therapy based on mindfulness (Segal et al., 2013) was used. The data was analyzed using the statistical test of mixed analysis of variance.
ResultsThe findings showed that the two intervention methods of cognitive behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness had a significant effect on improving self-compassion in hemodialysis patients in the post-test. There was a difference between the scores of the self-compassion in the three stages of pre-test, post-test and follow-up regardless of the type of intervention. Among the two intervention methods of cognitive behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness, cognitive behavioral therapy was more effective in increasing self-compassion in hemodialysis patients (P<0.001).
ConclusionIt can be concluded that with both methods of cognitive behavioral therapy and cognitive therapy based on mindfulness, especially cognitive behavioral therapy which was more effective, the recovery in hemodialysis patients can be accelerated.
Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Cognitive Therapy Based On Mindfulness, Self-Compassion, Hemodialysis Patients -
Pages 1379-1388Introduction
considering the lack of RCT’s and the importance of the subject it was necessary to examine the effectiveness of capacity building Dynamic Psychotherapy on emotion dysregulation and distress tolerance of boatrderline personality disorder patients.
Methodsthis was a randomized controlled trial and from all BPD patients with high levels of emotion dysregulation and low levels of distress tolerance of neuropsychiatric clinics in Qom during fall 2023, 30 eligible individuals were selected using randomized clustered sampling and were randomly assigned into intervention and control group. The data from Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) and Distress Tolerance Scale (DTS) in pretest and posttest were analyzed via SPSS-26 through analyze of covariance (ANCOVA).
Resultsthe ANCOVA results showed that the differences between groups in emotion dysregulation (F=75/66, p=0/04) and distress tolerance (F=86/15, p=0/02) were significant.
ConclusionCapacity Building Dynamic Psychotherapy can be considered as an effective intervention for reducing emotion dysregulation and improving distress tolerance in BPD patients.
Keywords: Capacity Building Dynamic Psychotherapy, Emotion Dysregulation, Distress Tolerance, Boatrderline Personality Disorder -
Pages 1389-1402Introduction
The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of family communication skills training on the social adjustment and happiness of female students.
MethodsThe research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population in this research consists of all female secondary school students of NoorabadMamsani city who were selected by cluster sampling. 90 students were selected for the initial sampling. After the test, 40 people who scored less than 50 in the happiness questionnaire, which is the cut-off point, social compatibility score with a cut-off point of more than 20, and less than 100 in the communication skills test were randomly selected from these 40. There were 20 people in the control group and 20 people in the experimental group. The research tools included the Social Health Questionnaire, which was developed by Corey Keyes in 2004, and the Oxford Happiness Questionnaire. Data analysis was done using SPSS-24 software and multivariate analysis of covariance test, following statistical assumptions.
ResultsThe results showed that after controlling for the effect of the pre-test, the difference between the pre-test and post-test scores of the two groups is significant for the variable of social health and happiness, and the mean scores of the experimental group in the variable of social health and happiness are also significantly higher than the control group (P<0.001).
ConclusionAccording to the research results, it can be said that family communication skills training has an effect on the research variables.
Keywords: Family Communication Skills, Social Adaptation, Happiness -
Pages 1400-1415
Introduction:
The application of herbal plants instead of synthetic drugs is increasing in recent years because of their lower side-effects and high varieties of efficient components. The aim of this study is to investigate some of the Chemical compounds and antinociceptive effects of hydroalcoholic extract of Moringa leaf on male rats.
Material and Method:
In the present experimental study, 36 adult male rats were divided into 6 groups: control group, groups treated with the extract (100, 200 and 300 mg/kg), morphine (1 mg/kg) and naloxone (mg/kg) in combination with 300 mg/kg extract. The analgesic effects of HRC were assessed with writhing, tail-flick and formalin tests. The data were compared and investigated by One-wayANOVA and the Duncan test.
Results:
According to the results, the highest amount of phenolic compounds, flavonoid and antioxidant activity was related to the concentration of 300 mg of extract.Moringa oleifera leaf extract significantly inhibited the number of contractions induced by acetic acid (P<0.05, P<0.01 and P<0.01). Doses of 200 and 300 mg/kg HRC showed antinociceptive activity in the tail flick model (P<0.01). In formalin test, the highest effect was observed at dose of 300 mg/kg (P<0.01).
CONCLUSIONAccording to the present results, Moringa oleifera hydroalcoholic extracts have central and peripheral analgesic effects.
Keywords: Analgesic Effect, Polyphenolic Compounds, Medicinal Plant, Hydroalcoholic Extract -
Pages 1416-1432Introduction
Mothers of children with cancer are more exposed to psychological and emotional problems and mental health threats in general than mothers of healthy children. This research was conducted with the aim of presenting a model of effective factors in the conceptualization of emotion regulation strategies in mothers with children with cancer.
MethodsThis research was done with qualitative method and grounded theory method. Subjects were selected through the purposeful sampling method and continued until new information was obtained during the interview. Finally, 13 mothers with children with cancer were selected and analyzed through a semi-structured interview and using the constant comparison method of Strauss and Corbin.
ResultsThe results showed that ambivalent emotion regulation was the central category of mothers' emotion regulation pattern. Causal conditions were obtained for disease-based emotion and disease state. For the intervention conditions, pressure factors of treatment cost and external cooperation were extracted. Calming and positivity strategies were obtained as strategies of the qualitative model, and finally, the final results derived from the research were the transformation of the mother's attitude, the actions of other children, and the transformation of relationships.
ConclusionIt is suggested to use the results of this model to improve emotion regulation in mothers with children with cancer.
Keywords: Emotion Regulation, Mothers, Children With Cancer, Cancer, Grounded Theory -
Pages 1433-1444
Objeectiv:
Central stability and strengthening of central stabilizing muscles and balance in people, especially housewives (due to less activity and as a result more vulnerability) has become one of the new debates in the world of sports.
MethodThis study was conducted with the aim of the effect of TRX exercises on height control and endurance and strength of central muscles of women aged 25-35. Twenty women aged between 25 and 35 years old were selected in experimental group of TRX and control exercises. In this research, the strength of the abdominal muscles (using the abdominal pressure gauge), t The exercise program was carried out for 8 weeks, and three sessions each week for 45 minutes under the supervision of a corrective movement specialist. Data analysis was analyzed by variance analysis for repeated data in the SPSS software package. In the inferential statistics section Independent and dependent t-tests were used for data analysis. A significance level of P ≥ 0.05 was considered for all analyses.
ResultAccording to the results obtained, TRX exercises on strength balance (P=0.012) and trunk endurance (P=0.03) had a positive effect in the sense that people who had TRX exercises had better strength, endurance and balance than the control group.
ConclusionBased on the present study, it can be stated that T-rax exercises can be used as a Appropriate rehabilitation method should be used to increase the strength of abdominal muscles, balance and also for muscular endurance for women.
Keywords: Core Muscle, Central Stability, Balance, TRX -
Pages 1445-1454Introduction
The aim of this study was to examine the effectiveness of Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) on emotion suppression and severity of intestinal symptoms of IBS-D patients with comorbid Depression.
Methodsthis was a randomized controlled trial and from IBS-D patients with comorbid Depression of neuropsychiatric clinics in Qom during summer 2023, 30 eligible individuals were selected using randomized clustered sampling and were randomly assigned into intervention (ISTDP) and control group. The data from Emotional Control Questionary (ECQ) and Bowel Symptoms Severity and Frequency Scale (BSS-FS) in pretest and posttest were analyzed via SPSS-26 through analyze of covariance (ANCOVA).
Resultsthe ANCOVA results showed that the differences between groups in emotional suppression (F=84/24, p=0/02) and severity of intestinal symptoms (F=66/75, p=0/03) were significant.
ConclusionISTDP can be considered as an effective intervention for reducing emotional suppression and intestinal symptoms in depressed IBS-D patients.
Keywords: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, Irritable Bowel Syndrome, Emotional Suppression, Depression -
Pages 1456-1463IntroductionDoctor-patient relation and mutual understanding lead to positive results such as motivating patients to follow instructions carefully, increasing the quality of care and treatment and improving patient outcomes and reducing costs. On the other way an empathetic approach in the clinical environment can lead to an increase in clinical competence, professional satisfaction, increase in accuracy and feeling of success in treatment, decrease in medical errors in doctors. Therefore, this study aims to investigate the improvement of empathy skills in medical students and seeks to answer the question, do medical students experience emotional pain during their studies?MethodThis descriptive-analytical study was conducted on all first and last year students studying medicine in 1401 at Islamic Azad University of Mashhad Medical Sciences Branch. The study tool was the Persian version of the Jefferson Questionnaire, which includes 20 questions on a Likert scale and scores 100-20. After completing the questionnaires, the data was analyzed with SPSS software.Results180 first and last year medical students were examined. The average score of empathy in first and last year students was 75.71 ± 8.1 and 73.73 ± 9.09 respectively, which is statistically significant (u=275.5, P-Value<0 /001).ConclusionEmpathy in medical students decreases at the end of the university period, so the development of empathy should be considered in clinical education by medical education planners. Also, student support systems and mental health should be considered.Keywords: Empathy, Medical Student, Final Year, Jefferson Questionnaire
-
Pages 1464-1473Introduction
Obesity is associated with a decrease in antioxidants and an increase in inflammation, and vitamin D deficiency accelerates this process. New evidence has shown that vitamin D and exercise have anti-inflammatory and antioxidant effects. Therefore, in the present study, the effect of 8 weeks of intensive intermittent running with and without vitamin D consumption on the levels of total antioxidant capacity and eotaxin-1 in overweight women with vitamin D deficiency was investigated.
Materials and methodsIn this clinical trial study, 52 overweight women with vitamin D deficiency, after being selected by available sampling method, were randomly divided into three groups: control, exercise, exercise+vitamin (combined). The HIIRT was performed with the 12x1-min running bouts at 80-90% HRmax interspersed with 1-min active recovery at 50% HRmax in between bouts for 8 weeks and 3 times a week. Combined groups took vitamin D (50,000 IU) once a week. The data were analyzed using one-way ANOVA with repeated measures, one-way ANOVA and Kruskal-Wallis tests (P<0.05).
ResultsAfter 8 weeks, eotaxin-1 levels decreased and TAC values increased significantly in the exercise, and combined groups. However, the changes of eotaxin-1 and TAC levels in the combined intervention group were significantly higher in comparison with the exercise group (p<0.05).
ConclusionIt seems that HIIRT with and without vitamin D intake can help increase health in people with vitamin D deficiency, partly by increasing the antioxidant status and reducing eotaxin-1, and combined intervention is associated with the strengthening of these effects.
Keywords: Antioxidant Capacity, High-Intensity Interval Training, Eotaxin-1, Vitamin D, Overweight Women -
Pages 1474-1488PurposeThe purpose of this research was the effect of psychological intervention on the performance of Iraqi futsal playersMethodSemi-experimental research method and research design is pre-test-post-test with control and experimental groups. The statistical population of the research was made up of Iraqi futsal players in the city of Baghdad with an age range of 20 to 30 years. 30 people were selected based on entry and exit criteria and voluntarily and available. The samples were divided into two groups of 15 people (a control group and an experimental group) in a simple random manner. The research tool included LongoMatch v.1.8.3 software. The research protocol consisted of a ten-session intervention (PSTMI) consisting of an introductory session, eight skill sessions (goal setting, motor imagery, mindfulness/arousal regulation, and self-talk) and a final session derived from Josephson et al.'s (2017) research. . To analyze the research data, univariate analysis of covariance test was used. All statistical operations of the research were considered using SPSS version 25 software with a significance level of P<0.05.ResultsThe results showed that after controlling the effect of the pre-test, the difference between the pre-test and post-test scores of the two groups for the variables of effective pass, missed pass and shooting is significant (p<0.001).Discussion andconclusionTherefore, it can be said that the intervention of mindfulness and psychological skills training is effective in reducing the missed pass and increasing the effective pass and shooting of Iraqi futsal players.Keywords: Mindfulness, Psychological Skills, Effective Pass, Missed Pass, Shooting
-
Pages 1476-1489Introduction
Abortion is a complex category in the field of reproductive health that has received less attention due to its controversial nature. The aim of the present study was to investigate abortion among women in Isfahan city.
MethodQualitative research method and thematic analysis method were used. The statistical community of midwifery doctors in Isfahan city in 2024, and the sample size in the qualitative section was 10 interviewees at the saturation level who were selected by purposive sampling. The measurement tool in the qualitative part of the interview was semi-structured. Thematic analysis was used to analyze the data in the qualitative part.
ResultsThe findings showed that the open codes extracted based on the common responses of the interviewees in the design of the analysis model of abortion among women based on four main areas (selective coding) including: "individual causes", "family causes", "causes "social" and "cultural causes" have been obtained.
ConclusionTherefore, we conclude that decision-making in the face of unplanned pregnancy is always based on avoiding threats and harm, and the approach of women's selection strategy is different based on the type and intensity of perceived conflicting threats.
Keywords: Abortion, Women, Family Causes, Social Causes, Midwifery Doctors -
Pages 1490-1502Introduction
Dissociative disorders are post-traumatic and psychotic syndromes that generally develop over time and during childhood. These disorders are gaining increasing acceptance due to the validity of the diagnosis among different populations, but despite empirical evidence supporting the validity of this diagnosis and its association with trauma, this disorder remains an uncertain and ambiguous diagnosis. On the other hand, due to the limited information available about the diagnosis and treatment of this disorder, this study aims to identify this disease, its dimensions, and its treatment processes.
MethodsThe present study was an interpretative study with a qualitative approach that attempted to identify influential variables in this field by adopting the meta-synthesis technique. The statistical population of this study was all printed sources in the field of dissociative disorder, and 30 articles were selected according to the Casp Rubric approach.
ResultsThe analysis was conducted using an Open, Axial, and Selective Coding system, and ultimately the results indicate 5 important axes in the field of dissociative disorder, which are empirical etiology, treatment, dissociative experiences, and dissociative disorder.
ConclusionDissociative disorder is characterized by three types of disorders. Individuals with type 1 have high functioning. Individuals with type 2 have lower functioning and experience a higher rate of comorbidity with other disorders. Individuals with type 3 are usually unable to work, have worse living conditions, and require frequent hospitalization.
Keywords: Dissociative Disorder, Qualitative Research, Empirical -
Pages 1503-1511Background and Objectives
The pandemic coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a threatening and potentially traumatic event, causing psychological problems among communities. So far, few studies have evaluated the psychological impact of COVID-19-related deaths on the mental health of bereaved people. This study aimed to assess the mental health of individuals who lost a loved one during the COVID-19 pandemic in Sanandaj, Iran.
MethodsThis descriptive cross-sectional study was conducted among the family members of the deceased confirmed COVID-19 patients living in Sanandaj, Iran, in 2020 – 2021. A total of 405 participants completed the Symptom Checklist-90 (SCL-90) anonymously after obtaining informed consent and entered the study.
ResultsThe mean age of the participants was 39.87 ± 8.31 years. Most participants (76.8%) reported only mild to moderate symptoms, whereas 5.4% indicated severe symptoms, and 17.8% reported no mental health difficulties. The depression dimension was more prevalent in the mothers, daughters, and sisters of the deceased, and the percentage of disorder in the obsessive-compulsive and paranoid ideation dimensions was more prevalent in women and unemployed people, respectively.
ConclusionsAccording to our results, COVID-19-related death negatively affected the mental health of a relative. Given the pandemic's possible long-term mental health effects, planning to improve mental health in vulnerable groups should be considered for the post-COVID-19 era.
Keywords: COVID-19, Iran, Kurdistan, Mental Health, Survivors -
Pages 1512-1521Introduction
Toxocariasis is a zoonotic parasitic disease caused by Toxocara parasite larvae found in the human body, with soil contamination rates ranging from 13.2% globally to 63.5-3.5% in Iran. Given the prevalence of stray dogs and the significance of understanding pathogenic parasites like Toxocara, a study was conducted in Gonabad city to determine the exact prevalence of these parasites in the soil of parks and saffron fields.
Materials and MethodsIn a study conducted in Gonabad, 96 soil samples were collected from public parks and saffron fields, and examined for Toxocara eggs using a sucrose flotation method. The data collected was then analyzed using SPSS 26 software.
ResultsThe study compared soil samples from public parks and saffron farms, finding a higher percentage of contamination in the latter. Despite this, the chi-square test did not show a significant difference in pollution levels between the two locations. The study also revealed a discrepancy in contamination frequency between diagnostic methods, with the sucrose saturation method detecting contamination in 20% of samples. These results emphasize the potential risk of soil pollution in both parks and farms, underscoring the need for accurate diagnostic techniques to assess contamination levels effectively.
ConclusionThe results showed that the soil contamination of public parks and saffron fields in Gonabad city with Toxocara species eggs is high, so it increases the probability of Toxocaria infections in humans, and to reduce the risk of human infection, it is necessary to implement preventive programs by the authorities.
Keywords: Toxocariasis, Prevalence, Saffron, Gonabad