فهرست مطالب
مجله الهیات تطبیقی
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/03/01
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-20
اورینتالیسم به عنوان وجهی مهم از مدرنیته، تاریخی به وسعت تاریخ مدرنیته دارد و با ظهور سوژه انسانی در دوره رنسانس و بسط و گسترش آن در قرون شانزدهم و هفدهم میلادی و سپس تثبیت آن در دوره روشن نگری قرن هجدهم همراه و همزاد بوده است. در این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی، روند ظهور سوژه انسانی به عنوان محور تفکر مدرن در دوره رنسانس و دوره روشن نگری بررسی شده است. سپس بنیان های فلسفی اورینتالیسم و اصول مدرنیته که همان اصول اورینتالیسم است، در نظر آورده و در ادامه، ماهیت تاریخی مدرنیته و و نسبت اورینتالیسم با آن مدنظر قرار گرفته و بر این اساس، مهم ترین تحول فکری فلسفی دوره روشن نگری قوام درک ابژکتیو تبیین شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد سوژه انسانی با درکی ابژکتیو به دین و فرهنگ قبل از رنسانس و سپس با درکی اورینتال به فرهنگ ها و ادیان غیر غربی نظر کرد و به تفسیر آنها پرداخت. ماهیت اورینتالیسم یا درک اورینتال در نسبت جدید شکل گرفته میان سوژه و ابژه فهم پذیر است. درک ابژکتیو و استیلاگر سوژه، همان فاهمه کانتی است که با ابتناء بر معلومات پیشینی خود، مستقل از هر مرجعیت بیرونی و الوهی، هیچ چیزی را بیرون از خود نمی شناسد و با انحلال ابژه ها در خویش، طرح و صورت فاهمه خود را بر ابژه ها تحمیل می کند.
کلیدواژگان: اورینتالیسم، اصول مدرنیته، سوژه، ابژه، دین -
صفحات 21-44
شناخت دقیق و تحلیل صحیح افکار و آرای حکمای اسلامی، وابسته به شناسایی و زمینه ها و عوامل پیدایش اندیشه ها و اثرپذیری آنان از خردورزی پیشینیان است. انسان شناسی یکی از مواریث حکمی ایران باستان است که بن مایه های آن در آرای حکیان مسلمان و فلسفه آنان (فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و حکمت صدرایی) مشاهده می شود؛ ازاین رو، تحلیل فلسفی خیر و شر در حوزه انسان شناسی، ناظر به معنای خیر و شر در حکمت ایران باستان است که اهمیت بسزایی داشته است. در این نوشتار برای تایید و صدق این گفتار، مبانی فلسفی برگرفته از خیر و شر در حکمت ایرانی با حکمت اسلامی بررسی تحلیلی تطبیقی شده است. روی آوردی که حاصل آن، گواه از وجود نقاط مشترک فلسفی در تطبیق تاریخی مبانی حکمی ایرانی، اشراقی و صدرایی دارد؛ اشتراکاتی چون، اشتراک مفهوم خیر و شر (نور و ظلمت)، وجود اختیار انسان و مختاربودن وی در پیداش خیر و شر و اینکه فرشتگان مصادیق خیر و شیاطین مصادیق شر هستند، به تمامی گواه بر سیر تاریخی اندیشه خیر و شر به لحاظ وجودشناسی و معرفت شناسی از حکمت ایرانی تا صدرایی است.
کلیدواژگان: خیر، شر، حکمت ایرانی، حکمت اشراقی، حکمت صدرایی -
صفحات 45-60
ابداع به عنوان یکی از صفات خداوند مورد توجه گروهی از فلاسفه، متکلمان و مفسران قرآن و بی مهری شماری دیگر قرار گرفته است و در میان مفسران قرآن، فخر رازی و علامه طباطبایی به اصطلاح ابداع توجه ویژه داشتند، ابداع را از صفات فعلیه باری تعالی و اطلاق ناپذیر بر ممکن الوجود می دانستند و ایجاد، نبود نمونه، زمان، مکان و دفعیت را از مولفه های ابداع می خواندند و لفظیت ابداع را به هیچ روی برنمی تابیدند و دلایل عقلی و نقلی برای اثبات مدعای خویش ارائه می کردند. درباره تفاوت ابداع و خلق، ابداع و فطر و ابداع و اختراع وحدت ندارند و برخی نظریات فخر رازی در این مورد ناسازگار است؛ هرچند درخور توجیه و تاویل است. بر این اساس، مسئله این پژوهش، کشف نگاه فخر رازی و علامه به اصطلاح ابداع و تفاوت ها و همانندی های نگاه ایشان است. هدف این نوشتار، مقایسه نگاه فخر رازی و علامه طباطبایی به اصطلاح ابداع و زمینه سازی برای نظم بخشی اصطلاح شناسی امامیه و اشاعره بر مبنای روابط مفاهیم، تسهیل انتقال و آموزش، آسان سازی ترجمه و نمایه سازی و رده بندی صفات خداوند است و رویکرد این پژوهش، کتابخانه ای و روش پژوهش، تحلیلی توصیفی است. در این روش، اصطلاح ابداع توضیح داده می شود و همانندی ها و تفاوت های آن با دیگر اصطلاحات، بررسی و مولفه های آن بیان می شوند.
کلیدواژگان: فخر رازی، علامه طباطبایی، ابداع، اختراع، خلق، تکوین -
صفحات 61-76
تفاوت نگرش محققان به ماهیت انسان، نه تنها زمینه و زیربنای توصیف و تبیین ویژگی های شخصیتی است، بستری برای شناسایی و معرفی حالات نفسانی نو در انسان است. با توجه به تفاوت دیدگاه علامه طباطبایی با برخی از روان شناسان و اندیشمندان غربی درخصوص خاستگاه هیجان ترس، هدف این مقاله، شناسایی ویژگی های انسان شناسی در پدیدآیی هیجان خوف از خدا است. روش پژوهش، کیفی و از روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی با تمرکز بر توصیف، تبیین و تحلیل استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دادند خوف از خدا بهنجار و از انواع خوف حزم است که به هرگونه ترس، بیم و دلواپسی به خاطر خدا که برآمده از احتیاط باشد، اشاره دارد. همچنین، خوف از خدا دارای دو قسم، خوف در توازن با رجا و خوف از مقام الهی است. علاوه بر این، پدیدآیی خوف از خدا مبتنی بر چهار ویژگی در انسان است. یک: هدفمندی، دو: خصوصیات وجودی انسان (وابستگی و پیوستگی)، سه: انسان موجودی با انگیزه دفع ضرر و چهار: مراتب معرفت انسان از توحید که علامه طباطبایی به هر کدام از آنها تاکید داشته است. نتایج نشان دادند خاستگاه ترس از خدا نه تنها عوامل طبیعی بیرونی (همچون رعد و برق) نیست، وابسته به برخی از ویژگی های ماهیت معلولی انسان، اصل جهت مندی و عدم استقلال فرد نسبت به هستی قلب و درونمایه های آن است.
کلیدواژگان: خوف از خدا، هدفمندی انسان، وابستگی و پیوستگی، انگیزه دفع ضرر، مراتب معرفت، علامه طباطبایی -
صفحات 77-94
یکی از شبهات مطرح شده در باب عصمت حضرت نوح آن است که چگونه این نبی الهی تقاضای نجات فرزند خود را پس از رهایی عذاب می کند؛ درحالی که خداوند متعال پیش از آن حضرت نوح را از چنین درخواستی نهی کرده بود، آیا چنین درخواستی منافات با عصمت حضرت نوح ندارد؛ در حالی که حضرت نوح علم به کافربودن فرزند خود داشته است. آیا توجه کردن به روابط نسبی حتی در صورت کفر منافات با عصمت حضرت نوح پیدا نمی کند. این تحقیق با روش جمع آوری اطلاعات، تحلیل آن و مقارنه آرا درصدد اثبات عصمت حضرت نوح در خطاب با خداوند در رابطه با فرزند خود براساس ظواهر آیات است. علامه طباطبایی برای دفاع از عصمت حضرت نوح در این رابطه قائل به تاویلاتی شده اند؛ ازجمله اینکه حضرت نوح اصلا اعتراضی به غرق شدن فرزند خود نکرده است؛ در حالی که این امر با ظواهر آیات ناسازگار است و تا زمانی که ظواهر با مشکل عقلی و نقلی مواجه نشود، باید بر حجیت ظواهر تکیه کرد. ازجمله نتایج تحقیق آنکه: 1- قوم حضرت نوح از لحاظ خصوصیات درونی مبتلا به کفر و عصیان، خطیئه و معصیت، غوایت و گمراهی و ظلم و از لحاظ خصوصیات بیرونی حضرت نوح را گمراه آشکار و مجنون می دانستند؛ ایشان را تکذیب و تمسخر می کردند و شان و ارزشی برای خداوند متعال قائل نبودند. 2- فرزند نوح براساس فرمایش حضرت نوح با قوم معیت داشته و بنابراین، تمام صفات آنها به او نیز سرایت پذیر است و حضرت نوح به کفر فرزند خود علم داشته است و براساس ظواهر آیات این امر انکارناشدنی است. 3- نظریه مختار در باب عصمت حضرت نوح مبتنی بر این مطلب است که حضرت نوح با توجه به شکیبایی بی نظیر و وعده خداوند به نجات اهلش درصدد نجات فرزند خود بوده و آنچه از آن اطلاع نداشته، کفر فرزندش نبوده است؛ بلکه نجات نیافتن و اهل ایمان نشدن فرزندش بوده است و چنین بی اطلاعی، به عصمت ایشان هیچ خدشه ای وارد نمی کند.
کلیدواژگان: حضرت نوح، عصمت علمی و عملی، شرک، استغفار، علامه طباطبایی -
صفحات 95-112
برهان نظم از ساده ترین و رایج ترین براهینی است که انسان را به ماوراء عالم ماده پیوند می زند. انسان ها از دیرباز با تعقل در ساختار موجودات و غایتمندی آنها به وجود ناظمی علیم و حکیم اذعان کرده اند. تقریرهای مختلفی از این برهان با درجاتی متفاوتی از قوت و دقت در سخن اندیشمندان اسلامی و غربی دیده می شود که ازطریق برهان، تمثیل یا استقراء و با تکیه بر مصادیق جزئی یا کلی نظم در طبیعت درصدد اثبات ناظمی هوشمند است. فهم صحیح برهان و تحلیل درست مقدمات آن بر پایه عقل می تواند اعتبار و وجاهت آن را در اثبات ناظمی الهی افزایش دهد و ما را در پاسخگویی به قسمت عمده ای از اشکالات وارد بر آن یاری رساند. این نوشتار از نگاه معرفت شناسی و به روش توصیفی تحلیلی به بررسی اشکالات وارد بر این برهان می پردازد و با تکیه بر شرایط انواع حجت های منطقی درصدد رفع و پاسخگویی به آنها با تبیین جایگاه و نقش آفرینی عقل در این برهان است و به دفاع از وجاهت و اعتبار آن در اثبات ناظمی فرامادی و ابطال عقیده مادی گرایان می پردازد.
کلیدواژگان: نظم، عقل، غایتمندی، علم، ناظم الهی -
صفحات 113-128
در سنت فلسفه اسلامی، ملاصدرا به عنوان یکی از حکیمان متاله و در ساحت تفکر فلسفه غربی، پلانتینگا به عنوان فیلسوف خداباور، هریک با مبانی و راه حل های خاصی درباره مسئله شر تحقیق کرده اند. اصلی ترین مبنای ملاصدرا، اصالت وجود است و راه حل های او از الگوی عدمی بودن شر و مجعول بالعرض بودن آن تبعیت می کند. پلانتینگا نیز با استفاده از توصیف جهان های ممکن و نسبت میان اختیار انسان و قدرت مطلق خداوند، درصدد اثبات عدم تناقض مسئله منطقی شر با وجود خدا است. این دو متفکر در اصل اعتقاد به خدا، عالم، قادر و خیرخواه بودن خدا، مشابهت، اما در نوع مواجهه، ذاتی بودن گناه، دفاع از نظریه عدل الهی و غلبه نگاه منطقی، با یکدیگر اختلاف نظر دارند. هدف از این مقاله، صرف تبیین و مقایسه مبانی فکری و راه حل های ملاصدرا و پلانتینگا در مسئله شر نبوده است؛ بلکه نقد مبانی و راه حل های این دو متفکر و درنتیجه، ارائه راهکاری تطبیقی برای حل مسئله شر است. روش تحقیق در این پژوهش، از این نظر که به موضوعی اندیشه ای و معرفتی می پردازد و به روش استدلال و تحلیل عقلانی مبادرت می ورزد، بنیادین و نظری است و از این نظر که آرای دو متفکر را مقایسه می کند و تطبیق می دهد، مقایسه ای و تطبیقی است.
کلیدواژگان: ملاصدرا، پلانتینگا، خیر و شر، عدمی بودن شر، دفاع مبتنی بر اختیار -
صفحات 129-146
به واژه شان در کتب متکلمان متقدم چندان توجه نشده است؛ اما متکلمان معاصر به تازگی به این اصطلاح توجه کرده اند. در این میان، شهید مطهری و علامه عسکری با تعریف شان و تعیین مصادیق شئون به معناشناسی و مصداق یابی این اصطلاح پرداخته اند. ضرورت پرداختن به این مسئله ازنظر نیاز به تعیین دقیق چارچوب معنایی و مصادیق شان و گسترش این عرصه علمی در مباحث امامت پژوهی تخصصی است. سوال این است که معنا و مصادیق شئون پیامبر و امام از دیدگاه شهید مطهری وعلامه عسکری چیست. فرضیه مقاله این است که شهید مطهری و علامه عسکری چارچوب معنایی مشخصی برای شان، ارائه و مصادیق آن را مشخص کرده اند. شان در لغت به معنای امر و حال و کارهای بزرگ است و در اصطلاح قرآن و روایات، به معنای امور بزرگی است که بر عهده امام بوده و سزاوار اوست. شهید مطهری از اصطلاح شئون در معانی نزدیکی چون امور، کارها و سزاواری با اولویت «امور و کارها» استفاده کرده است. علامه عسکری در معناشناسی شئون با شهید مطهری هم عقیده بوده و شان را به معنای «کار» دانسته و وظیفه اصلی پیامبر به معنای تبلیغ دین را از شئون جدا کرده است. شهید مطهری در کتب مختلف خویش در مجموع، شئون پیامبر را شامل مرجعیت دینی، قضاوت و حکومت دانسته و مصادیق حکومت، مرجعیت دینی، قضاوت و ولایت را شئون امام دانسته است؛ اما علامه عسکری به مصادیقی چون تبلیغ قرآن، خلافت، اقامه جماعت، برپاداشتن احکام اسلامی و ایجاد جامعه اسلامی و حکومت عادله به عنوان شئون پرداخته است. درمجموع، هر دو متکلم با اختلاف عبارات، در مصادیقی چون حکومت و مرجعیت دینی به عنوان شئون امام اتفاق نظر دارند.
کلیدواژگان: شان، امام، پیامبر، علامه عسکری، شهید مطهری -
صفحات 147-164
موضوع دین در تاریخ روابط دو تمدن بزرگ ایران و چین، تاکنون کمتر بررسی شده است. بنا بر شواهد تاریخی و منابع چینی، ایرانیان دین های بودایی و زرتشتی را به چین وارد کرده اند. پژوهش های پیشین در این حوزه عمدتا به شرح نحوه ورود این ادیان به چین بسنده کرده اند و به بررسی عمیق علل تداوم دین بودایی و زوال دین زرتشتی از اواسط قرن نهم میلادی به بعد نپرداخته اند. این پژوهش با اتکا به روش کتابخانه ای و مطالعه مقایسه ای داده های تاریخی استخراج شده از منابع چینی، برای نخستین بار به واکاوی علل تداوم دین بودایی و زوال دین زرتشتی در چین باستان می پردازد. فرضیه اصلی این پژوهش آن است که دین بودایی به دلیل انطباق و همگونی با تفکر و جامعه چینی و عدم رویکرد سیاسی، به ویژه از قرن نهم میلادی به بعد، تا به امروز در این سرزمین تداوم یافته است. درمقابل، دین زرتشتی به دلیل ناهمگونی آموزه ها و مناسک دینی با فرهنگ و شاخصه های فرهنگی مردم چین، نتوانست با این سرزمین سازگار شود و از بین رفت.
کلیدواژگان: چین، بودایی، زرتشتی، تداوم، زوال -
صفحات 165-182
معتزله نظریه شیءبودن معدوم یا ثابتات ازلی را برای اثبات علم ازلی خداوند به موجودات ممکن قبل از ایجاد مطرح کرده اند. نقدهایی از سوی اشاعره و فلاسفه اسلامی بر این نظر وارد شده است. منجرشدن به قدم عالم، نفی تناقض و ناکارآمد بودن آن در اثبات علم ازلی خداوند به موجودات از نقدهای اشاعره و فلاسفه اسلامی است. با توجه به معناشناسی شیئیت و معدوم در دیدگاه معتزله نقد قدم عالم و نفی تناقض وارد نیست. کارآمدی این دیدگاه در اثبات هدف خود هم براساس مبانی و لوازم آن رفع شدنی است. شیئیت در این نظریه به معنای ثابتی است که می توان از آن خبر داد. معدوم در این نظریه چیزی است که در خارج و عین وجود ندارد؛ بنابراین، شیئیت معدوم ثبات چیزهایی است که در خارج و عین وجود ندارند؛ ولی در علم ازلی خداوند موجودند و این به معنای قدم و ازلیت موجودات عینی نیست. همین طور آنچه از بیانات معتزله برمی آید این است که ثبات اعم از وجود خارجی است و در تناقض با نفی وجود خارجی نیست. همچنین، لازمه این نظریه مغایرت وجود و ماهیت، وجود ذهنی و تعلق جعل به وجود است که فلاسفه اسلامی تایید کرده اند؛ بنابراین، اصل این نظر ازنظر عقلی پذیرفتنی است. کارآمدی آن ازنظر ملاصدرا مبتنی بر اصالت وجود و وحدت تشکیکی آن خواهد بود. این مقاله، ضمن تفکیک اصل نظریه و مسئله کارایی آن، با روشی توصیفی تحلیلی به بررسی آن و نقدهای وارده بر آن می پردازد.
کلیدواژگان: معتزله، شیئیت، معدوم، قدم عالم، علم ازلی
-
Pages 1-20
This article examined the emergence of the human subject as the central focus of modern thought, tracing its origins from the Renaissance period through the Enlightenment. Using a descriptive-analytical approach, it explored the philosophical foundations of Orientalism and the underlying principles it shared with modernity. The analysis revealed that the rise of the human subject in the modern era was accompanied by a shift in perspective. Pre-Renaissance religion and culture were approached with an "objective understanding" by the modern subject. This same subject then went on to apply an "Orientalist understanding" when engaging with non-Western cultures and belief systems. The nature of Orientalism could be located in this novel relationship between the subject and the object of knowledge. The "objective understanding" embodied the Kantian epistemology, wherein the subject, relying solely on its own prior information and independent of any external or divine referent, did not recognize anything beyond itself. By subsuming objects within its own framework, the subject imposed its own understanding upon them. This process of objectification and imposition characterized the Orientalist worldview, which emerged as a core feature of modern thought. The article thus elucidated the deep historical linkages between the ascendance of the autonomous human subject, the principles of modernity, and the rise of Orientalist modes of understanding non-Western cultures and belief systems.
Keywords: Orientalism, Principles Of Modernity, Subject, Object, Religion -
Pages 21-44
Accurate knowledge and correct analysis of the thoughts and opinions of Islamic sages are dependent on identifying the contexts and factors of the emergence of thoughts and their effectiveness from the wisdom of their predecessors. Anthropology is one of the wisdom heritages of ancient Iran, whose essence can be seen in the opinions of Muslim sages and their philosophy (Masha philosophy, Ishraq philosophy, and philosophy of Sadra). Therefore, the philosophical analysis of good and evil in the field of anthropology is based on the meaning of good and evil in the wisdom of ancient Iran, which was very important in order to confirm the truth of this statement. In the present study, the authors analyze and apply the philosophical foundations derived from good. There is evil in Iranian wisdom with Islamic wisdom. The result is proof of the existence of common philosophical points in the historical application of Iranian, Ishraqi, and Sadrai ruling bases. Commonalities include the commonality of the concept of good and evil (light and darkness), the existence of human agency and his free will in finding good and evil, and the fact that angels are examples of good and demons are examples of evil. This is complete proof of the historical course of the thought of good and evil in terms of ontology and epistemology from Iranian wisdom to Sadra.
Keywords: Good, Evil, Iranian Wisdom, Ishraqi Wisdom, Sadrai Wisdom (Philosophy Of Sadra) -
Pages 45-60
The term Ebda (innovation) as one of God’s attributes has attracted the attention of a group of philosophers, theologians, and Quranic commentators, while others have shown less interest in it. Among the Quranic commentators, Fakhr al-Din al-Razi and Allameh Tabatabai have given special attention to the term Ebda, considering it one of God’s actual attributes and deeming its application to contingent beings incorrect. They identify creation, lack of precedent, timelessness, placelessness, and instantaneous realization as components of Ebda. They do not view Ebda as merely a term and provide rational and narrative reasons to prove its instantaneous nature. Allameh and Fakhr Razi differ in their views on the distinction between Ebda and creation (Khalg), Ebda and origination (Ijad), and Ebda and invention (Ekhtera). The main objective of this research is to uncover Fakhr Razi and Allameh’s perspectives on the term Ebda and their differences and similarities. The aim of this study is to compare their views on the term Ebda and to pave the way for organizing Imami and Ashari terminology based on conceptual relationships, facilitating transfer and education, simplifying translation, indexing, and categorizing God’s attributes. This study adopts a descriptive-analytical method and a library-based approach. In this method, the term Ebda is explained, its similarities and differences with other terms are examined, and its components are stated.
Keywords: Fakhr Razi, Allameh Tabatabai, Innovation (Ebda), Invention (Ekhtera), Creation (Khalg), Development -
Pages 61-76
The difference in researchers’ attitudes towards human nature is not only the background and foundation of describing and explaining personality traits but also a platform for identifying and introducing new emotional states in humans. The purpose of this study is to identify the features of anthropology from Allameh Tabatabai’s point of view on the emergence of fear of God. The research method is qualitative. The qualitative analysis of the content of religious texts with a focus on description, explanation, and analysis has been used. The findings of the research showed that fear of God is a normal issue. In addition, fear of God has two types, fear in balance with hope and fear of divine position. Moreover, the phenomenon of fear of God is based on four characteristics in humans: 1) purposefulness, 2) the existential characteristics of man, 3) man with the motivation to avoid harm, and 4) the levels of man's knowledge of monotheism. The results showed that the origin of fear of God is not only external natural factors (such as lightning); rather, it is dependent on some characteristics of the disabled nature of the human being, the principle of orientation, and the lack of independence of an individual.
Keywords: Fear Of God, Purposefulness Of Man, Existential Weakness, Motivation To Avoid Harm, Allameh Tabatabai -
Pages 77-94
One of the doubts about Noah's innocence is how this Holy Prophet asked to save his child, while God Almighty had previously forbidden him from such a request. Doesn’t such a request contradict the innocence of Prophet Noah, while he knew that his son was a disbeliever? Doesn't paying attention to relative relationships even in the case of disbelief contrast with the innocence of Prophet Noah? This research, with the method of collecting data, analyzing them, and comparing opinions aims to prove the innocence of Prophet Noah based on the appearances of the verses. In order to defend the innocence of Prophet Noah, Tabatabai as a religious scientist has given interpretations in this regard, including that Prophet Noah did not protest at all, while this is inconsistent with the appearances of the verses, and as long as the appearances of verses do not have any intellectual or narrative problems, it is necessary to rely on the authenticity of appearances.
Keywords: Prophet Noah, Scientific, Practical Innocence, Polytheism, Asking For Forgiveness, Tabatabai -
Pages 95-112
The design argument is one of the simplest and most common arguments that connects humans to the material world. Since a long time ago, humans have acknowledged the existence of wise and intelligent moderators through thinking about the structure of creatures and their purposiveness. Various expressions of this argument with different degrees of strength and accuracy are seen in the talk of Islamic and Western thinkers who through argument, analogy, or induction and with dependence on partial or general instances of design in nature are trying to prove an intelligent moderator. Correct perception of this argument and a correct analysis of its preliminaries based on intellect can increase its validity and reliability in proving divine moderator and help us to answer the main part of doubts attributed to it. This descriptive-analytical study considers doubts attributed to this argument from an epistemology viewpoint and tries to eliminate and answer them by explaining the position and role of intellect in this argument relying on conditions of various logical reasons, and defending its validity and reliability in proving meta-matter moderator and abrogating materialists’ opinion.
Keywords: Order, Intellect, Purposiveness, Science, Divine Moderator -
Pages 113-128
In the tradition of Islamic philosophy, Mulla Sadra, one of the mystical philosophers, and in Western philosophical thought, Alvin Plantinga, a theistic philosopher, have both explored the issue of evil with distinct foundations and solutions. Mulla Sadra’s primary basis lies in the existence of essence, and his solutions adhere to the model of the non-existence of evil and its being contingently willed. Plantinga, on the other hand, seeks to demonstrate the non-contradiction of the logical issue of evil in light of God’s absolute power by using possible worlds and the relationship between human free will and divine omnipotence. These two thinkers share common ground in their belief in God as knowledgeable, powerful, and benevolent, but they differ in their approach to inherent sinfulness, defense of theodicy, and overcoming logical challenges. The objective of this study is not merely to explain and compare the intellectual foundations and solutions of Mulla Sadra and Plantinga regarding the issue of evil; rather, it aims to critically examine their premises and proposed solutions, ultimately presenting a comparative approach to resolving the issue of evil. The research methodology employed in this study is fundamentally theoretical and rational, analyzing the arguments of both philosophers and providing a comparative assessment.
Keywords: Mulla Sadra, Plantinga, Good, Evil, Non-Existence Of Evil, Free Will Defense -
Pages 129-146
The word affair has not been given due attention in the books of advanced theologians, but its related topics have been discussed as the nature, benefit, philosophy, or necessity of prophecy and Imamate. However, contemporary theologians have recently paid attention to this term. Motahari and Asgari have defined affairs and mentioned their examples. Affair means status and great deeds, and in terms of the Qur'an and hadiths, it means great things that the Prophet and Imams are responsible for. They are proportional. Motahari has used the term ‘affair’ in close meanings such as great works and merits. Asgari's view on the meaning of affairs is similar to Motahari's view. Of course, Askari considers the Prophet's main duty to preach the religion, which is different from the Prophet's affairs. Motahari in his various books believes that the affairs of the Prophet include religious authority, judgment, government, and guardianship. But Asgari believes that preaching the Quran, caliphate, congregational prayers, implementation of Islamic rules, and the formation of an Islamic society and a just government are the affairs of the Imam. Therefore, both theologians agree on examples such as government and religious authority as the affairs of the Imam.
Keywords: Affairs, Imam, Prophet, Askari, Motahari -
Pages 147-164
The topic of religion in the history of relations between the two civilizations of Iran and China is an issue that has not been addressed much. According to Chinese sources and other documents, Buddhism and Zoroastrianism were introduced to China by Iranians. So far, some studies have been conducted on Buddhism and Zoroastrianism in China, but these works have only explained how these religions entered China, but the reasons for the persistence of Buddhism and the decline of Zoroastrianism from the middle of the 9th century onwards in China have not been considered. Therefore, the present study, relying on the library method and the comparative analysis of the historical data obtained from China, tries for the first time to address the reasons for the persistence of Buddhism and the decline of Zoroastrianism in ancient China. The claim of the authors is that Buddhism has survived until today due to its compatibility and assimilation with Chinese thought and society and not having a political approach, especially from the 9th century onwards; on the other hand, due to the heterogeneity of its teachings and religious rituals in China, the Zoroastrianism could not adapt to this land and the cultural characteristics of its people.
Keywords: China, Buddhism, Zoroastrianism, Permanence, Decline -
The Objectivity of Nonexistent in the View of Mu'tazila and an Analysis of Received Criticisms on itPages 165-182
Mu'tazila put forward the theory of the objectivity of nonexistent to prove God's eternal knowledge of possible beings before creation. The criticisms of Ash'arites and Islamic philosophers are the eternity of the world, denying the contradiction and its ineffectiveness in proving God's eternal knowledge of creatures. According to the semantics of objectivity and non-existent, there is no criticism in Mu'tazila's point of view of the denying of contradiction and the eternity of the world. In this theory, objectivity means a constant that can be reported. The non-existent in this theory is something that does not exist on the outside. Therefore, objectivity of non-existent is the stability of things that do not exist outside, but exist in God's eternal knowledge, and this does not mean the eternality of objective beings. Similarly, stability is external existence and is not in contradiction with the negation of external existence. Therefore, the principle of this opinion is rationally acceptable. On the other hand, the requirement of this theory is the contradiction between existence and essence, mental existence and the belonging of counterfeit to the existence. This study examines this theory and its criticisms using a descriptive-analytical method.
Keywords: Mu'tazila, Objectivity, Nonexistent, Eternity Of The World, Eternal Knowledge