فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی بین النهرین
سال سوم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ستار حمید یاسر*، صباح جابر کاظم صفحات 1-22

    دیپلماسی مشارکت در دیپلماسی چین پس از جنگ سرد نمایان شد و به ابزار اصلی سیاست خارجی این کشور برای ارتقای جایگاه آن در عرصه بین الملل تبدیل شد و شاخص نمادین روابط دوجانبه و چندجانبه با دولت ها و سازمان های بین المللی و منطقه ای است. پس از خروج ایالات متحده از برجام و تشدید تحریم های غرب علیه تهران، چین فصل جدیدی در «دیپلماسی مشارکت» اتخاذ کرد و روابط خود با ایران را در همه سطوح، دوجانبه و چندجانبه تعریف کرد. با امضای تفاهم نامه معروف و برنامه همکاری جامع بین دو کشور که به مدت 25 سال ادامه دارد، دامنه همکاری های اقتصادی بین دو کشور در عرصه های منطقه ای و بین المللی گسترش یافت. سوالی که در پژوهش حاضر مطرح شده این است که توافق 25 ساله ایران و چین چه تاثیری بر توافق هسته ای برجام دارد؟ برای پاسخ به این سوال در چارچوب دیپلماسی مشارکت و با روش توصیفی- تحلیلی این فرضیه سنجیده می شود که گسترش همکاری میان ایران و چین باعث افزایش کنشگری چین در اجرای برجام و تلاش آن برای بازگشت آمریکا به برجام و پایبندی سایر طرف ها به این توافق خواهد شد و با این عمل، زمینه تامین هرچه بیشتر منافع اقتصادی- سیاسی این دو بازیگر موثر منطقه ای و بین المللی فراهم می شود. روش گردآوری داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: ایران، چین، دیپلماسی مشارکت، توافق هسته ای برجام
  • محمدرضا عبدالله پور* صفحات 23-44

    سنجش و پایش مکان های خارج از قلمرو سرزمینی کشور بر اساس اولویت ها، ترجیح عملیاتی و عینیت یافته منافع ملی کشورهاست که کد ژئوپلیتیکی نام دارد. در این راستا هر کشور متاثر از مفروضه های راهبردی، امنیت ملی خود را شکل می دهد که این نگاه امنیتی در ارتباطی کامل با مجموعه ای از عوامل فرهنگی، ملی، سرزمینی و متاثر از مقیاس ها و برند سازی هویتی و جغرافیایی است. متعاقب عملیات طوفان الاقصی توسط مبارزان فلسطینی، پاسخ سبعانه رژیم اسرائیل به این اقدام و حملات پهپادی ج. ا. ا. به این رژیم و تهدید موجودیت سرزمینی این رژیم در نیم قرن اخیر، بحران جغرافیایی بر این رژیم عارض گردیده که اسرائیل را به شیوه های نوین سیاست جغرافیایی واداشته است. رژیم اسرائیل از بدو تاسیس تا کنون به علت سازه های هویتی و سرزمینی نامشروع، بستر تعارضات بسیار در خاورمیانه بوده است که در بستر این تعارض، همواره قلمروخواهی و چنگ اندازی به جغرافیایی سرزمینی کشورهای مجاور را در دستور کار خود قرار داده است؛ به طوری که حتی در جدیدترین دکترین نتانیاهو که زمینه و هدف این پژوهش است، دکترین صلح برای صلح و صلح از طریق قدرت، مولفه غالب امنیتی این رژیم بوده است. هدف این مقاله واکاوی کیفیت و چگونگی کدهای ژئوپلیتیکی این رژیم را با توجه به سازه های کدهای ژئوپلیتیکی، یعنی هویت و ساختن سوژه های متعارض، از لحاظ شکست در ساختارهای ژئوپلیتیک منطقه است که معطوف به منافع رژیم صهیونیستی می باشند. این تحقیق با روشی تحلیلی توصیفی در پی واکاوی و تحلیل کدهای ژئوپلیتیکی رژیم صهیونیستی در خاورمیانه، عوامل پیدایش این کدها با توجه به سازه متعارض هویتی و سرزمینی این واحد سیاسی در منطقه آسیای غربی با استفاده از شکست در ساختارهای ژئوپلیتیک و سوژه های جدید جغرافیایی است.

    کلیدواژگان: کد ژئوپلیتیک، رژیم اشغالگر قدس، خاورمیانه
  • پرهام پوررمضان* صفحات 45-68

    امروزه روابط اقتصادی نقش اساسی در توسعه اقتصادی و سیاسی کشورها ایفا می کند. در این راستا، روابط اقتصادی ترکیه و امارات متحده عربی به عنوان دو کشور مهم منطقه، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این دو کشور با وجود تفاوت های فرهنگی و سیاسی، تحت تاثیر عوامل اقتصادی، تجاری و استراتژیک، همواره به دنبال تقویت همکاری ها و توسعه روابط دوجانبه هستند که البته نباید از چالش ها و فرصت های این رابطه غفلت ورزید. این پژوهش کوشش می کند با استفاده از نظریه وابستگی متقابل، این فرضیه را به آزمون بگذارد که وجود تفاوت های سیاسی میان ترکیه و امارات متحده عربی نمی تواند مانع توسعه روابط اقتصادی میان آن ها شود، بلکه می تواند به ایجاد فرصت های جدید و نوآورانه در راستای همکاری های دوجانبه منجر گردد. حال با توجه به موارد مذکور پرسش اصلی این مقاله عبارت است از اینکه دیپلماسی اقتصادی ترکیه در امارات متحده عربی دارای چه ابزاری و بیانگر چه اهدافی است؟ روش پژوهش در این مقاله کیفی و با رویکرد توصیفی تحلیلی است. همچنین ابزار گردآوری اطلاعات عبارت اند از کتاب ها، مقالات، گزارش ها و پایگاه های اینترنتی. در پایان این مطالعه، نتیجه گیری شده که ترکیه و امارات متحده عربی در سال های اخیر برای بهبود روابط اقتصادی و تجاری خود کوشش کرده اند؛ به طوری که تنش های سیاسی بین دو کشور با عوامل استراتژیک و اقتصادی به میزان فزاینده ای کاهش یافته است و سبب شده ترکیه در امارات متحده عربی با رهیافت دیپلماسی اقتصادی در پی کسب منفعت و امنیت ملی خود باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، ترکیه، خلیج فارس، امارات متحده عربی، وابستگی متقابل
  • سیوان مرادی*، فرزاد رستمی صفحات 69-102

    ایجاد مناطق پرواز ممنوع در چند دهه گذشته یکی از مسائل مهم سیاسی و ژئوپلیتکی در میان رویدادهای مختلف جهان بوده است؛ چرا  که سلسله ای از تغییرات و رویدادهای دیگر را به دنبال دارد. از جمله رخدادهای تاریخی مهم در منطقه خاورمیانه که موجبات تحولات را در این منطقه رقم زد، ایجاد منطقه پرواز ممنوع در کردستان عراق بوده است؛ رویدادی که مقدمه ای بر تشکیل حکومت اقلیم کردستان شد و زمینه اولین تجربه زمامداری کردها را که رسمیت بین المللی و ماهیت دوژور داشته باشد فراهم کرد. از این رو، در این مقاله با مرور تجارب مختلف منطقه پرواز ممنوع در کشورهای مختلف در سطح جهانی از جمله یوگسلاوی سابق و کشور لیبی و همچنین دلایل به هنجار برای ایجاد این مناطق به لحاظ حقوقی، تلاش شده تا پرتوی بر بعد هستی شناسانه و بنیادین مسئله از دیدگاه امنیت انرژی و امنیت اسرائیل افکنده شود. نویسندگان با مرور هر آنچه از این حیث در طول تاریخ معاصر رخ داده است، با تاکید بر مولفه هایی همچون انباشت قدرت، نزدیکی جغرافیایی، قابلیت تهاجمی و نیات تهاجمی، به کنکاش این مسئله پرداخته اند. از این رو، در این مقاله این پرسش طرح شده است که دلایل موافقت اعضای دائم شورای امنیت با ایجاد منطقه پرواز ممنوع در کردستان عراق چه بوده است؟ در پاسخ به این پرسش با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از نظریه موازنه تهدید، به صورت بندی این فرضیه پرداخته شده است که تهدیدات عراق علیه امنیت انرژی غرب که در حمله به کویت تجلی یافت و توانست 25 درصد نفت جهان را در دست بگیرد و همچنین تهدیدات این کشور علیه اسرائیل در سال های 1352/1973 و 1370/1991 از زمینه های اتفاق نظر و توافق میان اعضای دائم شورای امنیت برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع در کردستان عراق بوده است.

    کلیدواژگان: منطقه پروازممنوع، شورای امنیت، کردستان عراق، امنیت انرژی، امنیت اسرائیل
  • سید علی اکبر حسینی شحنه* صفحات 103-124

    الگوی مطلوب حاکمیت بر مبنای ارزش های اسلامی یکی از آرمان های متفکران مسلمان بوده است تا عدالت را بر مبنای اسلام اصیل بسط دهد. انقلاب اسلامی را می توان نمود این الگو در عصر امروز دانست که مفصل بندی ارزش های اسلامی در قالب یک حکومت برآمد. از این جهت، ضرورت پژوهش حاضر این است تا ضمن رفع نیازهای اساسی جامعه، عدالت و امنیت و پایداری را مورد مداقه قرار دهد و جایگاه مردم و عدالت در آن بیش از پیش درونی شود. هدف پژوهش ارائه الگویی مبنی بر مدل مطلوب حاکمیت اسلامی است که می تواند در جمهوری اسلامی تحقق یابد. سوال این است که الگوی مطلوب حاکمیت، بر اساس ارزش های اسلامی در بسط عدالت و جایگاه مردم پس از انقلاب اسلامی تا چه اندازه پیاده شده است؟ یافته ها حاکی از آن است که اگرچه انقلاب اسلامی با شعار عدالت و پیدا کردن جایگاه مردم در جامعه اسلامی رخ نمایاند، اما به نظر می رسد که در روند خود به تک گویی عدالت محورانه بیمار شده است که باید به منتقدان و معترضان که از مردم هستند رخصت ابراز نظرات در وجوه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داده شود. روش تحقیق به شکل کیفی و توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: اسلامی، حاکمیت، عدالت، انقلاب اسلامی
  • محسن جمشیدی*، محمدمسعود صفائیان، زهرا کبیری، احسان مکاری نژاد صفحات 125-146

    برقراری صلح و امنیت بین المللی پایدار از آرمان های دیرینه بشر بوده و خواهد بود. روابط اسرائیل با جهان عرب در طول دهه های گذشته دستخوش تغییرات شگرفی شده است، از خصومت و دشمنی گرفته تا صلح و آشتی. این تحول نتیجه تقویت موقعیت منطقه ای و بین المللی رژیم صهیونیستی از یک سو و تضعیف جهان عرب و عقب نشینی کشورهای عربی به درون خود در برابر مشکلات اجتماعی و اقتصادی پیش روی آن ها از سوی دیگر بوده است. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که سازمان ملل متحد با توجه به رسالت اصلی خود که همانا حفظ صلح و امنیت بین المللی پایدار در سیستم بین الملل بوده است، آیا این رسالت در منطقه خاورمیانه وارد فاز اجرایی گشته است؟ به نظر می رسد با توجه به حضور اسرائیل در منطقه خاورمیانه و جدال بر سر کسب قدرت توسط دو ایدئولوژی متفاوت توسط رژیم صهیونیستی و محور مقاومت، سازمان ملل نتوانسته حتی مقدمات صلح و امنیت بین المللی پایدار را طرح و پیاده سازی نماید. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با روش کیفی و رویکرد توصیفی تحلیلی تدوین شده است. هدف از این پژوهش تحلیل توان عملکرد سازمان ملل در برقراری صلح و امنیت پایدار در منطقه ناپایدار خاورمیانه است. یافته های پژوهش نشان می دهد مادامی که در منطقه خاورمیانه دو ایدئولوژی متضاد با شیوه های متفاوت در پی کسب قدرت و برتری بر گروه مقابل باشند، شیوه ها و راهکارهای سازمان ملل در این منطقه اجرایی نخواهد شد.

    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، صلح و امنیت پایدار، جهان عرب، محور مقاومت، نبرد ایدئولوژیک
|
  • Sattar Hamid Yaser *, Sabah Jaber Kazem Pages 1-22

    Participatory diplomacy appeared in China's diplomacy after the Cold War and has become the main tool of this country's foreign policy to improve its position in the international arena and a symbolic indicator of bilateral and non-lateral relations with governments and international and regional organizations. It is after the withdrawal of the United States from the JCPOA and the tightening of Western sanctions against Tehran, China adopted a new chapter in "Partnership Diplomacy" and defined its relations with Iran at all levels, bilateral and multilateral. With the signing of the famous memorandum of understanding and the comprehensive cooperation program between the two countries, which continues for 25 years, the scope of economic cooperation between the two countries expanded in the regional and international arenas. The question raised in the current research is: What effect does the 25-year agreement between Iran and China have on the JCPOA nuclear agreement? In order to answer this question in the framework of partnership diplomacy and with a descriptive-analytical method, this hypothesis is evaluated that: the expansion of cooperation between Iran and China will increase China's activism in the implementation of the JCPOA and its efforts to return America to the JCPOA and the adherence of other parties. Will agree to this, and with this action, the ground will be provided to secure the economic-political interests of these two effective regional and international actors. The method of data collection is through library and internet sources.

    Keywords: Iran, China, Partnership Diplomacy, JCPOA Nuclear Agreement
  • Mohammadreza Abdollahpoor * Pages 23-44

    Geopolitical code is a useful concept for taking into account geopolitical actions in that it is an operational code consisting of a set of political geography assumptions that underlie a state’s foreign policy. The measurement and monitoring of places outside the territorial territory of the country is based on the priorities, operational preference and objectified national interests of the countries, which is called the geopolitical code. In this regard, each country, influenced by strategic assumptions, forms its national security, which is The security view is in complete connection with a set of cultural, national, territorial factors and affected by scales and identity and geographic branding.Following the Al-Aqsa storm operation by the Palestinian militants, the Israeli regime's response to this action and the IRIR drone attacks against this regime and the threat to the territorial existence of this regime in the last half century, a geographical crisis has befallen this regime, which has forced Israel in ways The new geographical policy has forced. It can be said that Israel's peripheral strategy has shaped Israel's main geopolitical discourse in recent decades, but with the Iraq-Syria crisis and the rise of radical Salafi fundamentalism, Israel has defined a new new geopolitical code / vision.Geopolitical code is a useful concept for taking into account geopolitical actions in that it is an operational code consisting of a set of political geography assumptions that underlie a state’s foreign policy. This research is descriptive-analytical in order to investigate, why and how the emergence of Israeli geopolitical codes in the Middle East with regard to the activity of new geopolitical structures and agents.

    Keywords: Geopolitics Code, Occupation Palestine, Middle East
  • Parham Pourramezan * Pages 45-68

    In recent years, Turkey's foreign policy approach has been focused on increasing exports and supporting economic development, which is related to globalization. Turkey's foreign policy is affected by the effectiveness of internal institutions such as the structure of the bureaucracy, concentration and relations between the government and society, which in turn guarantees the country's success in global value chains and economic development. In this model of foreign policy, the economy is increasingly important. The United Arab Emirates has also based of its foreign policy on its strong presence in international transactions, non-interference in the internal of affairs of other countries, and also prioritizing the economy-oriented view over security, these countries of have tried to expand their economic relations in recent years. Now, according to the mentioned cases, the main question of this article is, what are the tools and objectives of Turkey's economic diplomacy in the United Arab Emirates? The research method in this article is qualitative and descriptive-analytical. Also, the tools for collecting information of are books, articles, reports and websites. At the end of this study, it has been of concluded that Turkey and the United Arab Emirates have tried to improve their economic and trade relations in recent years, so that the political tensions that existed between the two countries have been increasingly reduced by strategic and economic factors. It has been found and caused Turkey of to seek its own benefit and national security in the United Arab Emirates with the approach of economic diplomacy.

    Keywords: Economic Diplomacy, Tü, Rkiye, Persian Gulf, United Arab Emirates, Interdependence
  • Saywan Moradi *, Farzad Rostami Pages 69-102

    The establishment of no-fly zones in recent decades has been one of the significant political and geopolitical issues in various global events, as it has triggered a series of changes and other developments. Among the important events in the Middle East that have brought about transformations in the region was the creation of a no-fly zone in Iraqi Kurdistan. This event served as a prelude to the establishment of the Kurdistan Regional Government, paving the way for the Kurds' first experience of governance with international recognition and de jure status. In this article, by reviewing the various experiences of no-fly zones in different countries worldwide —such as in the former Yugoslavia and Libya— and the normative reasons cited for the establishment of such zones from a legal perspective, an effort is made to shed light on the ontological and fundamental dimensions of the issue from the perspective of energy security and Israel’s security. The authors, by examining historical developments in this regard, with an emphasis on factors such as power accumulation, geographical proximity, offensive capabilities, and aggressive intentions, explore this issue in depth. Thus, this article poses the following question: What were the reasons and motivations behind the agreement of the permanent members of the Security Council to establish a no-fly zone? In response to this question, using a descriptive-analytical method and the theory of balance of threat, the hypothesis is formulated that Iraq's threats to Western energy security— manifested in its invasion of Kuwait, which allowed it to control 25% of the world's oil— and the country's threats against Israel in the years 1973 and 1991 were among the factors leading to consensus and agreement among the permanent members of the Security Council for the establishment of a no-fly zone in Iraqi Kurdistan.

    Keywords: No-Fly Zone, Security Council, Iraqi Kurdistan, Energy Security, Israeli Security
  • Aliakbar Hosseini Shahneh * Pages 103-124

    The desired model of governance based on Islamic values ​​has been one of the ideals of Muslim thinkers to expand justice based on authentic Islam. The Islamic Revolution can be considered a manifestation of this model in today's era, which articulated Islamic values ​​in the form of a government. Therefore, the necessity of this research is to examine justice, security, and sustainability while meeting the basic needs of society and to internalize the position of the people and justice in it more than ever before. The goal is to present a model based on the desired model of Islamic governance that can be realized in the Islamic Republic. The question is to what extent has the desired model of governance based on Islamic values ​​been implemented in expanding justice and the position of the people after the Islamic Revolution? The findings indicate that although the Islamic Revolution emerged with the slogan of justice and finding the place of the people in the Islamic society, it seems that in its process, it has become sick of justice-oriented monologues that critics and protesters who are from the people should be allowed to express their opinions on economic, political, social, and cultural aspects. The research method is qualitative and descriptive-analytical. Undoubtedly, human society always needs a government structure to meet needs that are not possible except through the establishment of a government. However, in the process of forming power, or after the establishment of a government, people in the government institution, due to their excessive and superior nature, may place power on a path that leads to the domination of "Taghut". Whatever Islam has presented as a "religion" has been as a guide for man towards God, and in this path, the model presented by religion regarding government falls within this framework.

    Keywords: Islam, Sovereignty, Justice, Islamic Revolution
  • Mohsen Jamshidi *, Mohammadmasood Safaean, Zohreh Kabere, Ehsan Mokari Nezhad Pages 125-146

    Establishing sustainable international peace and security has been and will be one of the long-standing aspirations of mankind. Israel's relations with the Arab world have undergone dramatic changes over the past decades, from hostility and enmity to peace and reconciliation. This transformation has been the result of strengthening the regional and international position of the Zionist regime on the one hand, and weakening the Arab world and the retreat of Arab countries inward in the face of the social and economic problems they face on the other. The main question of the present study is whether the United Nations, considering its main mission, which has been to maintain sustainable international peace and security in the international system, has this mission entered the implementation phase in the Middle East region? It seems that, considering the presence of Israel in the Middle East region and the struggle for power by two different ideologies by the Zionist regime and the axis of resistance, the United Nations has not been able to even plan and implement the preliminaries of sustainable international peace and security. The present study is of an applied type and has been developed with a qualitative method and a descriptive-analytical approach. The purpose of this study is to analyze the ability of the United Nations to establish sustainable peace and security in the unstable Middle East region. The research findings confirm that as long as two opposing ideologies in the Middle East seek to gain power and superiority over the opposing group using different methods, the methods and strategies of the United Nations will not be implemented in this region.

    Keywords: United Nations, Sustainable Peace, Security, Arab World, Axis Of Resistance, Ideological Battle