فهرست مطالب

بحران پژوهی جهان اسلام - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1403)

نشریه بحران پژوهی جهان اسلام
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • روژان حسام قاضی*، فاطمه شهبازی صفحات 1-27

    این پژوهش باهدف تبیین نقش و جایگاه حزب جمهوری اسلامی در ایجاد همبستگی و اتحاد میان نیروهای اسلام گرا و بحران احزاب سیاسی اوایل انقلاب سال 57 با رویکرد هانتینگتون؛ به فراگرد تحول حزب در چهار مرحله جناح گرایی، دوقطبی شدن، گسترش و نهادمندی می پردازد و مساله اصلی مقاله مذکور عبارتست از این که؛ حزب جمهوری اسلامی در ابتدای پیروزی انقلاب 57 از چه نقش و جایگاهی در انسجام بخشی به نیروهای اسلام گرا برخوردار بوده است؟ در این پژوهش تلاش شده تا با روش تحلیل محتوای توصیفی به این تحقیق پرداخته شود که حزب جمهوری اسلامی با رویکرد جناح گرایی بعد از انقلاب و حضور احزاب اسلامی در این حزب، شاهد ورود اعضای آن به کادر اجرایی- اداری و ساماندهی و انسجام نیروهای اسلام گرا در نظام تازه تاسیس جمهوری اسلامی ایران در ابتدای انقلاب بوده است که با توجه به بحران قدرت در احزاب سیاسی عملا  عرصه حضور جریان های غیراسلامی سیاسی رقیب در اوایل انقلاب (همچون جریان چپ و راست) تماما محدود شد و منجربه انسجام نیروهای اسلام گرا در ساختار بوروکراتیک بعد از انقلاب 57 گردید.

    کلیدواژگان: فراگرد تحول حزب، بحران، حزب جمهوری اسلامی، انقلاب اسلامی، نیروهای اسلام گرا
  • ابراهیم طاهری*، سید حامد سعیدی صفحات 28-45
    زمانی که تئودور هرتزل نظریه پرداز جنبش سیاسی صهیونیسم، کتاب دولت یهودی را می نوشت در ذهن خود آرمان دولت یهودی را می پروراند. مدت ها بعد با همراهی قدرت های بزرگ به ویژه آمریکا و انگلستان این امر محقق و دولت یهودی در سرزمین های اشغالی شکل گرفت. از زمان شکل گیری اسرائیل در خاورمیانه کشورهای مختلف اسلامی، راهبردهای مختلفی برای مواجهه با این رژیم در پیش گرفته اند. سوال پژوهش این است که راهبرد سیاسی- امنیتی ایران و اعراب در مواجهه با اسرائیل دارای چه ویژگی هایی بوده است؟ هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای راهبرد سیاسی- امنیتی ایران و اعراب در مواجهه با اسرائیل با بهره گیری از روش پژوهش کیفی مقایسه ای و رویکرد تطبیق نظریه با مورد است. یافته های پژوهش نشان می دهد در حالی که راهبرد ایران بر مبنای موازنه گری سخت نظامی و شبکه بازدارندگی نامتقارن باهدف مهار و سپس کوچک سازی این رژیم و نهایتا وارد آوردن ضربه نهایی متمرکز شده است، راهبرد اعراب به ویژه از 1979م در قالب راهبرد مصون سازی به نحو بهتری قابل درک است.
    کلیدواژگان: ایران، اعراب، راهبرد، موازنه گری، مصون سازی
  • شهروز شریعتی*، علی ناصری صفحات 46-73
    مذاکرات هسته ‎ای جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب اسلامی به عنوان یکی از مهم ترین مسائل سیاست خارجی ایران تبدیل شده است. بر این اساس، شناخت راهبردهای هریک از کشورهای حاضر در مذاکرات هسته ای یاری دهنده تصمیم‎گیرندگان ایران برای پیگیری منافع ملی در مذاکرات هسته ای یا دیگر موارد مشابه در سیاست خارجی ایران است. یکی از کشورهای میانجی بین المللی که در مذاکرات هسته ای با ایران از سال 2006 حضورداشته است و به نظر می رسد همسویی بیشتری نسبت به سایر کشورها، با ایران دارد کشور چین است. هرچند چین از سال 1385 وارد فرایند مذاکرات هسته ای ایران و غرب شد اما رفتار متناقض این کشور در قبال ایران هسته ای، همواره منطق این کشور را در قبال برنامه هسته ای ایران مبهم ساخته است؛ پرسش اصلی این پژوهش ناظر بر این مسئله است که رویکرد رسمی دولت جمهوری خلق چین در قبال برنامه هسته ای ایران طی مذاکرات موسوم به 5+1 با ایران چگونه صورت بندی شده است؟ یافته های پژوهش بر اساس آموزه های مبتنی بر کنش گفتار در نظریه مکتب کپنهاگ نشان می دهد راهبرد جمهوری خلق چین در قبال برنامه هسته ای ایران در گفتمان خیزش صلح آمیز این کشور مستتر است و حفظ و گسترش منافع سیاسی، امنیتی و تجاری چین در نظام بین المللی موجب شده است که رهبران این کشور جهت گیری دوگانه اما قابل پیش بینی را در قبال برنامه هسته ای ایران داشته باشند. پژوهش همچنین نشان داده است با وجود برخی تلاش های چین برای امنیت زدایی از پرونده هسته ای ایران اما کنش گفتارهای مبتنی بر امنیتی سازی در قبال برنامه هسته ای ایران برتری محسوسی دارد.  این پژوهش برای آزمون فرضیه از روش تحقیق تحلیل محتوای کیفی و ارزیابی کنش گفتاری امنیتی اظهارات مذاکره کنندگان ارشد چینی که در منابع خبری و یا خاطرات مذاکره کنندگان منتشر شد، استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: ایران، چین، سیاست خارجی، کنش گفتاری، بحران هسته ای، امنیت
  • هاتف پوررشیدی* صفحات 74-93
    روزنامه نگاری مدافعه گرا به عنوان یکی از سبک های روزنامه نگاری مهم و مطلوب برای جلب آرای افکار عمومی و بیان مظلومیت افراد تحت ستم، در دهه های اخیر مورد توجه جدی روزنامه نگاران، به ویژه در منازعات و درگیری ها قرار گرفته است. روزنامه نگار مدافعه گرا خود را در جایگاه افراد تحت ستم قرار داده و احساسات این افراد را به جهانیان مخابره می کند. تجربه جنگ های ویتنام، عراق و بهار عربی نشان داده است که این سبک روزنامه نگاری می تواند تغییرات عمده ای را در روند و پایان نبردهای ظالمانه اعمال نماید. در موضوع فلسطین نیز این سبک روزنامه نگاری می تواند تغییری اساسی در رویکردهای جامعه جهانی به این مساله ایجاد کند. این مقاله که به روش تحلیل و توصیفی و با رویکرد بررسی اسنادی نگارش یافته، درصدد پاسخ به این پرسش است که روزنامه نگاری مدافع گرا در عصر رسانه های نوین، چگونه می تواند در روشنگری ابعاد اشغالگری رژیم اسرائیل ایفای نقش کند. فرضیه این پژوهش نیز بر این مساله استوار است که روزنامه نگاری مدافعه گرا می تواند با بهره گیری از رسانه های نوین و مستقل، نقشی اساسی در انعکاس واقعی مسائل فلسطین و مقابله با رسانه های غربی حامی صهیونیسم که به دنبال انحراف افکار عمومی جهانی هستند، ایفا نماید. شرایط امروز جهانی و توسعه فناوری های نوین، توفق و مونولوگ غرب در مواجهه با موضوع فلسطین را تغییر داده است و روزنامه نگاری مدافعه گرا با استفاده از توان رسانه های جدید و مستقل تلاش دارد با ایجاد گفتمان جدیدی در خصوص فلسطین، نماینده مردم این خطه باشد و موجی از همراهی و اقدامات اساسی در قبال اشغال فلسطین ایجاد کند.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری مدافعه گرا، فلسطین، رسانه های جدید، رسانه های مستقل، اسرائیل
  • مهدی نادری*، سید مهدی حسینی صفحات 94-114
    مطالعات تحقیقاتی و روشمند بر این نکته تاکید دارد که می توان «طرح ها، تصمیم ها و اقدامات» نسبتا منظم و پرتکرار یک واحدسیاسی را کشف و فرموله کرد. بر این اساس، نگارندگان با اتخاذ روش کیفی از نوع تحلیل مضمون ناظر بر اسناد بالادستی و مصاحبه های عمیق با صاحب نظران، درصدد پاسخ به این سوال هستند: «... رویکرد های نرم جمهوری اسلامی ایران در مقابله با بحران تروریسم در استان سیستان و بلوچستان چه بوده است؟» رویکردهای نرم در مقابله با تروریسم، اغلب کنش گرا و پیش دستانه است ولی موجب هدم و حذف فیزیکی کامل ساختار تروریسم نمی شود. در جمهوری اسلامی ایران، رویکردهای نرم در مقابله با تروریسم، نقش پیشران ضروری و کارآمد در پیشبرد رویکردهای امنیتی و نظامی دارد. یافته ها تحقیق  بر این نکته تاکید دارد که از مجموعه رویکردهای نرم، صرفا یک چهارم رویکردهای حاکمیت از سنخ حقوقی- قضائی و سایر رویکردها جنبه فرهنگی- اجتماعی داشته است. رویکردهای نرم در مقابله با تروریسم در استان سیستان و بلوچستان شامل سیاست ها و برنامه هایی نظیر تاکید بر تامین حداکثری امنیت، رفع نیازهای ضروری اقتصادی و معیشتی مردم؛ توجه و تاکید بر ملاحظات اخلاقی منازعه؛ اقدام مقتدرانه و مسئولانه؛ و کارآمدی مشروعیت بخش بوده است. نتایچ اتخاذ چنین رویکردی در ج.ا. ایران منجر به «کاهش جذب نیرو های جدید در گروه هک های تروریستی» گردیده است.
    کلیدواژگان: رویکرد های نرم، امنیت، سیستان و بلوچستان، تروریسم، خشونت نامشروع، تحلیل محتوا
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، مریم فراتی، فرشید بهادر صفحات 115-141

    برخی مواقع با نگاهی به بحران ها و جنایات بین ‏المللی نوع بشر را در این فکر فرو می‏ برد علل و علت چنین التهاباتی که صلح و امنیت منطقه ‏ای را زیر سوال می ‏برد را چگونه می ‏توان تبیین کرد تا از آن طریق بتوان ضمن کنترل تنش‏ ها در وضع موجود، در آینده ضمن حل ریشه ‏ای مسائل بتوان به صورت راهبردی از بروز چنین نا بسامانی پیشگیری به عمل آید. اینجاست که نظریه ‏ها با نگاه در وقایع می ‏تواند مکانیسمی را در اختیار ما قرار دهد که واقعیت موجود را بهتر درک کنیم.به نظر می‏ رسد اختلافات کنونی در قضیه فلسطین و اسرائیل نوعا عقیدتی و هویتی است، همین می ‏تواند ضرورت این مطالعه را بیش از پیش حقایق موجود را برای ما روشن کند. در این جستار تحقیقاتی با رویکردی توصیفی- تحلیلی در عین حال با بهره جستن از روش اسنادی و کتابخانه‏ ای می ‏خواهیم به جواب این سوال برسیم علل و ریشه‏ های ‏جرم شناختی و سیاسی التهابات و بحران ‏های ‏مکرر خاورمیانه با تاکید بر قضیه فلسطین و اسرائیل چیست؟ با توجه به این که اختلافات در خاورمیانه ریشه ‏ای تاریخی و راهبردی است به نوعی هویتی می ‏باشد به همین دلیل همیشه محل درگیری و بحران است به همین دلیل به علت همین فضای التهاب آور نوعا تحقق جنایات جنگی دیگر جنایات بین ‏المللی در این منطقه امری متحمل است. یافته ‏های ‏تحقیقاتی حاکی از آن است؛ گسترش نقش واقعی سازمان‏ های ‏بین ‏المللی به دور از هرگونه سیاسی کاری، تقویت گفتمان‏ های ‏سیاسی و مذهبی براساس ترتیبات منطقه‏ ای بدون دخالت قدرت ها، شناسایی کشور فلسطین وفق اسناد بین ‏المللی در قالب رویکردهای سیاسی مسالمت آمیز می ‏تواند رویکرد پیشگیرانه از منظر جرم ‏شناسی ‏جنایات بین‏ المللی در آینده خاورمیانه باشد.

    کلیدواژگان: جرم‏ شناسی ‏جنابات بین المللی، جنایات جنگی، فلسطین، سازه انگاری
  • جواد صالحی، حسین محسنی* صفحات 142-162
    پزوهش حاضر با توجه به اهمیت نقش و کاردکرد سازمان ملل متحد در حفظ صلح و امنیت بین المللی به دنبال واکاوی عملکرد سازمان در جنگ غزه است. نظر بر همین مساله، مقاله به چگونگی ایفای نقش شورای امنیت، مجمع عمومی و دبیرکل سازمان در این منازعه متمرکز شده است. در چارچوب نظریه نورئالیسم، نتایج حاکی از آن است که نمی توان گسستی میان حفظ صلح و امنیت بین المللی با قدرت های بزرگ و منافع آن ها برقرار کرد؛ خصوصا این که در بحران مزبور، هدف اصلی و اولیه سازمان ملل به شدت با چالش مواجهه شده است. لذا می توان گفت که نهادهای بین المللی و از جمله سازمان ملل متحد به مثابه بازیگری حاشیه ای در کنار نفوذ قدرت های بزرگ قلمداد شده و جنگ غزه بیانگر این حقیقت است که نمی توان صلح را بدون توجه به رضایت مندی قدرت های بزرگ حفظ و یا ایجاد کرد؛ به تعبیری بهتر، با تحلیل عملکرد سازمان ملل متحد می توان گفت که قدرت حقوقی مغلوب قدرت سیاسی شده است. روش پژوهش تبیینی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز از نوع کتابخانه ای و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، مجمع عمومی، صلح، نورئالیسم
  • رسول افضلی*، میثم ارگانی، یاشار ذکی، زهرا انصاری صفحات 163-193
    از الگوریتم های یادگیری ماشین برای پیش بینی مساحت منابع آبی حوضه رود دجله و فرات استفاده شد. برای تحلیل رابطه ی بین پیش بینی منابع آبی با تنش های ژئوپلیتیکی از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد. مسئله ی اساسی پژوهش این است که، با توجه به سیر زمانی تغییرات مساحت منابع آبی حوضه رود از سال 2000 تا 2023، مساحت منابع آبی حوضه ی رود دجله و فرات در سال 2040 چه میزان خواهد شد و این میزان چه تاثیری بر تنش های ژئوپلیتیکی خواهد داشت؟ نتایج پیش بینی نشان می دهد که روش گرادیان تقویتی دقت بالاتری دارد و مساحت منابع آبی حوضه رود از 8356.16 در سال 2020 به 5956.04 کیلومتر مربع در سال 2040 کاهش یابد. کاهش سطح منابع آبی متاثر از سدسازی های ترکیه در حوضه ی بالادست رود و تغییرات اقلیمی هستند این عوامل سبب بحران آبی و تنش های ژئوپلیتیکی میان ایران، ترکیه، سوریه و عراق خواهد شد. اختلافات هیدروپلیتیکی هم سبب تنش و هم همگرایی بین کشورهای حوضه خواهد شد. راهکار ارائه شده در پژوهش در جهت کاهش تنش ها برای مدیریت یکپارچه منابع آب، تشکیل اتحادیه منطقه ای حوضه دجله و فرات جهت مدیریت یکپارچه منابع آب شامل چهار کشور حوضه می باشد.
    کلیدواژگان: مساحت منابع آب رود، تنش ژئوپلیتیکی، بحران آب، حوضه دجله وفرات، یادگیری ماشین
  • محمود فلاح، مهدی موسوی ابراهیمی* صفحات 194-215
    جهان اسلام پس از مواجهه با جهان مدرن، با مسائل جدید و بسیار متنوعی مواجه شده است. از جمله مسائل و بحران های نوپدید که با حکمرانی مبتنی بر جمهوریت ایجاد شد، مسئله «گستره حضور مردم در عرصه قانون گذاری» است. مقاله پیش رو با کاربست روش کیفی استقرائی و عرفی با مطالعه آثار شهید صدر به بررسی چالش قانون گذاری مردم در حکمرانی اسلامی پرداخته و با پرسش از شرایط صحت شرعی قانون گذاری مردم از دیدگاه شهید صدر، به یکی از مهم ترین چالش های حکمرانی در جهان اسلام معاصر پاسخ داده است. یافته های تحقیق حاضر این است که در اندیشه شهید صدر، شرایط صحت شرعی قانون گذاری مردم، ذیل عناوین رعایت منطقه الفراغ شرعی، رعایت مصلحت عموم امت، تطبیق با مقتضیات زمان و مکان، مراعات شرایط مربوط به شخص قانون گذار، تحدید به رابطه انسان با طبیعت و در نهایت مطابقت با قانون اساسی، دسته بندی گردیده است. شهید صدر با این صورتبندی از نسبت شریعت و قانون موضوعه، در عرصه رابطه شریعت با الگوی مردم‏سالاری دینی، تحولی رقم زد که می‏توان آن را گذار از نظم سیاسی سنتی به نظم سیاسی مردمی تعبیر کرد. با توجه نظام اندیشگی شهید صدر، شریعت اسلامی از ظرفیت لازم برای حمایت تئوریک از نظریه مردم‏سالاری دینی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مردم، قانون موضوعه، شرایط صحت شرعی قانون گذاری، شهید صدر، حکومت اسلامی، حکمرانی
|
  • Rozhan Hesam Ghazi *, Fateme Shahbazi Pages 1-27

    This research aims to explain the role and position of the Islamic Republic Party in creating solidarity and unity among Islamist forces and the crisis of political parties at the beginning of the 1979 revolution. Using Huntington's approach, it examines the party's evolution in four stages: factionalism, bipolarization, expansion, and institutionalization. The main issue of the aforementioned article is: What role and position did the Islamic Republic Party have in uniting Islamist forces at the beginning of the 1979 revolution?  In this study, an attempt has been made to use content analysis (descriptive) method to investigate how the Islamic Republic Party, with its factional approach after the revolution and the presence of Islamic parties within it, witnessed the entry of its members into the executive-administrative cadre and the organization and integration of Islamist forces in the newly established system of the Islamic Republic of Iran at the beginning of the revolution. Given the power crisis in political parties, the presence of competing non-Islamic political parties in the early days of the revolution (such as leftist and rightist currents) was practically completely limited, leading to the integration of Islamist forces into the bureaucratic structure after the 1979 revolution.

    Keywords: The Process Of Party Transformation, Crisis, Islamic Republic Party, Islamic Revolution, Islamist Forces
  • Ebrahim Taheri *, Seyed Hamed Saeedi Pages 28-45
    When Theodor Herzl, the theoretician of the Zionist political movement, wrote the book ''The Jewish State'', he envisioned the ideal of a Jewish state. This vision was ultimately realized with the support of major powers, particularly the United States and England, leading to the establishment of Israel in the occupied territories. Since the formation of Israel in the Middle East, various Islamic countries have adopted different strategies to confront this regime.  The research question is: What are the characteristics of the political-security strategies of Iran and Arab nations in facing Israel? In response, it can be stated that Iran's strategy is based on hard military balancing and an asymmetric deterrence network aimed at restraining and diminishing this regime, ultimately delivering a decisive blow. In contrast, the political-security strategy of Arab nations was defined by a focus on the immediate destruction of this regime through direct military confrontation until 1979. Since then, the strategy of Arab countries can be better understood through two approaches: appeasement and hedging. The purpose of this research is to compare the political-security strategies of Iran and Arab nations in confronting Israel using a comparative qualitative research method.
    Keywords: Iran, Arabs, Strategy, Balancing, Hedging
  • Shahrouz Shariati *, Ali Naseri Pages 46-73
    The nuclear negotiations of the Islamic Republic of Iran following the Islamic Revolution have become one of the most significant aspects of Iran's foreign policy. Consequently, an understanding of the strategies employed by the various countries involved in these negotiations is of great importance to Iran's decision-makers, enabling them to pursue national interests in nuclear negotiations and other comparable cases within Iran's foreign policy. China has been an international mediator in the nuclear negotiations with Iran since 2006. Despite its involvement in the nuclear negotiations between Iran and the West, China's contradictory stance towards Iran's nuclear programme has rendered the rationale behind this country's actions opaque. The principal aim of this research is to examine the manner in which the official stance of the People's Republic of China towards Iran's nuclear programme was formulated during the so-called 5+1 negotiations with Iran. The findings of the study, which was based on Copenhagen school theory, indicate that despite China's efforts to de-securitise Iran's nuclear programme, the "speeches acts" of Beijing's leaders were predicated on the securitisation of Iran's nuclear activities. In order to test this hypothesis, this research employed a qualitative content analysis methodology and evaluated the speech acts of statements made by senior Chinese negotiators.
    Keywords: Iran, China, Foreign Policy, Security. Nuclear Crisis, Speech Act
  • Hatef Pourrashidi * Pages 74-93
    Advocacy journalism, recognized as a significant and influential style of reporting, has garnered substantial attention from journalists in recent decades, particularly in the context of conflicts and disputes. By positioning themselves as advocates for the oppressed, journalists utilizing this style aim to convey the lived experiences and perspectives of marginalized groups to a wider audience. As demonstrated by the experiences of the Vietnam, Iraq, and Arab Spring conflicts, advocacy journalism can contribute to significant shifts in the trajectory and outcomes of oppressive conflicts. In the specific context of Palestine, it is argued that this style of reporting has the potential to significantly alter the international community's engagement with this complex issue. This article, employing an analytical and descriptive approach with a documentary review methodology, examines the ways in which advocacy journalism can illuminate the multifaceted dimensions of the Israeli occupation in the era of new media. The core hypothesis of this research posits that advocacy journalism, by utilizing new and independent media platforms, can play a crucial role in accurately representing Palestinian narratives and challenging Western media narratives that often support Zionism and contribute to the distortion of global public opinion.
    Keywords: Advocacy Journalism, Palestine, New Media, Independent Media, Israel
  • Mahdi Naderi *, Mahdi Hosseini Pages 94-114
    This study, employing a qualitative method of thematic analysis based on upstream documents and in-depth interviews with experts, seeks to address the following question: "What were the non-armed approaches of the Islamic Republic of Iran in addressing terrorism in the province of Sistan and Baluchistan during the first fourteen decades of the Islamic Revolution?"  While unarmed approaches in counter-terrorism are often proactive and preemptive, they do not typically result in the complete physical dismantling of terrorist organizations. In the case of the Islamic Republic of Iran, non-armed and soft approaches to counter-terrorism function as "essential and effective facilitators" in advancing security and military strategies. Research findings emphasize that, among the spectrum of non-armed and soft approaches, only one-quarter of the governance strategies have involved a legal-judicial dimension, with the remaining approaches focusing on cultural-social aspects. Specifically, non-armed governmental approaches to countering terrorism in the Southeast have included policies and programs focused on maximizing security, addressing essential economic and livelihood needs of the population, emphasizing the ethical considerations of the conflict, adopting authoritative and responsible actions, and implementing measures that have promoted legitimacy and effectiveness.
    Keywords: Soft Approaches, Security, Sistan, Baluchistan, Terrorism, Illegitimate, Violence, Content Analysis
  • Seyed Mohammadreza Mousavifard *, Maryam Forati, Bahador Farshid Pages 115-141

    International crises and the resulting crimes often raise questions about the underlying causes that threaten regional peace and security. Understanding these root causes is crucial for both strategically preventing future conflicts and managing current tensions. Theories, when applied to specific events, provide a valuable framework for analyzing complex realities and developing more effective interventions. The ongoing Palestinian-Israeli conflict, deeply rooted in ideological and identity-based differences, exemplifies this need for in-depth analysis. This research, employing a descriptive-analytical approach and utilizing documentary and library methods, aims to address the following question: What are the criminological and political roots of the persistent instability and recurrent crises in the Middle East, with a particular focus on the Israeli-Palestinian crisis? The historical and strategic depth of the conflicts in the Middle East, often intertwined with issues of identity, contribute to its perpetual state of conflict and crisis. This volatile environment also facilitates the commission of other international crimes in the region. Research findings indicate that to prevent future international crimes in the Middle East, this study identifies three critical strategies: bolstering the integrity of international organizations by ensuring their neutrality, promoting regional political and religious discourse without external influence, and facilitating the recognition of the State of Palestine through peaceful, politically-negotiated in accordance with international legal frameworks.

    Keywords: Criminology, International Crimes, Palestine, War Crimes, Constructivism
  • Javad Salehi, Hosein Mohseni * Pages 142-162
    Considering the critical role of the United Nations in maintaining international peace and security, this research analyzes its performance during the Gaza War. The analysis examines the specific actions and inactions of the Security Council, the General Assembly, and the Secretary-General in the context of this conflict. Through the lens of realism theory, the findings reveal that the pursuit of international peace and security is inextricably intertwined with the interests of major global powers. The Gaza War serves as a stark example of the difficulties the UN faces when these interests are in conflict with its primary objectives. This situation highlights the reality that international institutions, despite their formal authority, often play a secondary role to dominant political forces. The study concludes that effective peacebuilding requires acknowledging and addressing the concerns of major powers, which often leads to political considerations outweighing legal principles. This research utilizes an explanatory-analytical approach, drawing on library and internet-based sources.
    Keywords: Security Council, General Assembly, Peace, Neorealism
  • Rasoul Afzali *, Meysam Argany, Yashar Zaki, Zahra Ansari Pages 163-193
    Machine learning algorithms were used to predict the area of water resources in the Tigris and Euphrates River basins. A descriptive-analytical method analyzed the relationship between water resource forecasting and geopolitical conflicts. The study’s main question is how changes in water resource areas from 2000 to 2023 will impact geopolitical tensions by 2040. Predictions indicate a decline in water resources from 8,356.16 km² in 2020 to 5,956.04 km² in 2040, with the gradient boost method achieving the highest accuracy. This reduction is driven by Turkey’s dam construction in the upper Tigris basin and climate change, leading to a water crisis and heightened geopolitical tensions among Iran, Turkey, Syria, and Iraq. Hydropolitical challenges are expected to create both tensions and opportunities for cooperation among basin countries. To address these challenges, the study suggests establishing a regional union for integrated water resource management. This union would include all four basin countries and aim to reduce tensions through collaborative water governance and sustainable resource management. Integrated efforts are essential to mitigate climate change impacts, ensure equitable water distribution, and prevent future conflicts. The research emphasizes the urgent need for regional cooperation to balance competing interests and secure the future of shared water resources.
    Keywords: Area Of ​​River Water Resources, Geopolitical Tension, Water Crisis, Tigris, Euphrates Basin, Machine Learning
  • Mahmood Fallah, Mahdi Mousavi Ebrahimi * Pages 194-215
    Confronted by the complexities of the modern world, the Islamic world has encountered numerous novel and diverse challenges. Among these emerging issues and crises created by republic-based governance is the question of the "extent of popular participation in the legislative process." This article, employing an inductive and conventional qualitative method and analyzing the works of Martyr Muhammad Baqir al-Sadr, investigates the challenge of popular legislation within Islamic governance as one of the crucial governance challenges in the contemporary Islamic world. The central hypothesis of this research is that a crucial governance challenge within the contemporary Islamic world can be addressed by examining the legitimacy of popular legislation from the perspective of Martyr Sadr. The findings indicate that, according to Martyr Sadr's thought, the conditions for the legitimacy of popular legislation are categorized under the following headings: adherence to "Mantaqat al-Faragh", consideration of the nation's interests, adaptation to temporal and spatial contexts, qualifications of the legislator, limiting the relationship between man and nature, and finally, compliance with the constitution.
    Keywords: The People, The Subject Law, The Conditions Of The Legitimacy Of The Law, Martyr Sadr, Islamic Government, Governance