فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زبان شناسی: نظریه و کاربرد
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرام نقشبندی*، مطهره ایزدی خالق صفحات 1-23
    پژوهش حاضر به بررسی انواع آغازگر و توزیع آنها و همچنین بررسی انواع عناصر انسجام دستوری در داستان اختلاف حساب، نوشته جلال آل احمد، در قالب فرانقش متنی نظریه نقشگرای نظام مند هلیدی می پردازد. از آنجایی که در این نظریه، بند اصلی ترین واحد مطالعه معناست، تمامی بندهای داستان بررسی و انواع آغازگر و ابزارهای انسجام دستوری در آنها مشخص و طبقه بندی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان به کارگیری آغازگر ساده و مرکب در پیکره مورد بررسی تقریبا برابر است و حاکی از مهارت نویسنده در کاربرد متنوع آغازگرهای ساده و مرکب است. بررسی 1127 بند ساده و مرکب در پیکره پژوهش نشان می دهد که به طور کلی تقسیمات مطرح درخصوص آغازگر در دستور نقشگرای نظام مند هالیدی، بر زبان فارسی و متون داستانی قابل انطباق است.بررسی انسجام دستور ی در داستان نشان می دهد که 81 درصد از ارجاع های به ما قبل را ضمایر شخصی و 19درصد آن را ضمایر غیرشخصی تشکیل می دهند. همچنین 52 درصد از ارجاع های ماقبل ضمایر شخصی را ضمایر متصل و 29 درصد آنها را ضمایر منفصل تشکیل می دهند. بیش از نیمی از حذف ها، حذف نهاد به قرینه شناسه است. با توجه به آمار پژوهش حاضر، آغازگر فاعلی محذوف پر رخدادترین آغازگر در بندهای خبری است که با ضمیرانداز بودن زبان فارسی کاملا سازگار است.
    کلیدواژگان: دستور نقشگرای نظام مند، فرانقش متنی، آغازگر، انسجام، فارسی، جلال آل احمد
  • پریسا طهماسبی نیگجه*، علی کریمی فیروزجایی، حمیدرضا شعیری، بهمن زندی صفحات 25-53

    استارتاپ ها نهادهایی هستند که به منظور ایجاد خدمات جدید، جهت مرتفع کردن نیازهای جوامع به وجود می آیند. استارتاپ ها بسترهای فرازمانی و فرامکانی هستند و درون بسترهای گفتمانی حرکت می کنند. ورود این فن آوری ها ها به جریان زندگی انسان ها، منجر به تغییراتی در سبک زندگی افراد جامعه می گردد. سبک زندگی تولید شده با ساختارهای زبانی گره خورده و از طریق نشانه-معناها روابط انسان ها را درون بسترهای اجتماعی تنظیم می کنند. مساله اصلی این پژوهش این است که نظام های گفتمانی استارتاپ ها چه تاثیر و رابطه ای  بر روی سبک زندگی درون روابط اجتماعی دارند. با تمرکز بر رویکرد نشانه-معناشناسی و با استفاده از روش تحلیل کیفی تلاش می کنیم تا نشان دهیم دستاوردهای فن آوری دنیای مدرن، تغییر الگوی مصرف و دگرگونی الگوی مصرف را به دنبال داشته است. نتایج حاکی است که نظام های گفتمانی استارتاپ ها در سال های اخیر توانسته اند فضای اجتماعی را ایجاد کنند که در آن کنش گران، با اعتماد، مشارکت و روابط متقابل سبک زندگی جدیدی را تولید کنند.

    کلیدواژگان: نشانه-معناشناسی کاربردی، نظام های گفتمانی، زبان شناسی اجتماعی، استارتاپ، سبک زندگی
  • نوشین بساطی، ابراهیم بدخشان*، اکرم کرانی صفحات 55-84

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل گفتمان زیست محیطی روزنامه ایران درباره موضوع ریزگردها و براساس 14 مقاله منتشرشده در این روزنامه در نیمه اول سال 1401 صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها در چارچوب رویکرد تحلیل گفتمان لاکلا و موف (1985) بررسی شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که «خارجی بودن منشا ریزگردها» به عنوان دال مرکزی، نقش محوری در مفصل بندی گفتمان دارد. علاوه بر این دال، مواردی از قبیل «همکاری با کشورهای همسایه» و «همکاری های بین المللی»، «فقدان راهکارهای داخلی و درون مرزی»، «تقویت نقش وزارت امور خارجه»، «تضعیف نقش سازمان محیط زیست» و «عدم همکاری کشورهای همسایه» دال های اصلی هستند که همگی وابسته به دال مرکزی اند. دال های تهی این گفتمان عبارتند از «راه حل عملی» و «عدالت زیست محیطی» و دال شناور «سلامت جسمانی و روانی مردم» است. این گفتمان همچنین در مورد کشورهای عربستان، عراق، ترکیه و سوریه غیریت سازی کرده و آنها را منشا بحران ریزگردها معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: گفتمان زیست محیطی، ریزگردها، لاکلا و موف، روزنامه ایران
  • معصومه خیرآبادی*، رضا خیرآبادی صفحات 85-117
    بررسی اخبار جعلی، دیرینه ای بس طولانی، تقریبا به قدمت تاریخ رسانه دارد و در سالیان اخیر، مجددا به کانون توجه پژوهشگران بازگشته و از آنجا که ماده خام تمام اخبار، محتوای زبانی است، ویژگی های اخبار جعلی از منظر زبانی نیز در سالیان اخیر مورد توجه زبانشناسان قرار گرفته است. در این پژوهش که از نظر روش شناختی از نوع توصیفی-تحلیلی و از منظر جمع آوری داده ها از نوع کتابخانه ای است، مبتنی بر چارچوب پیشنهادی گریو و وودفیلد (2023)، به بررسی ویژگی های زبانشناختی اخبار جعلی، در پیکره ای متشکل از 100 پیام متنی منتشر شده در صفحات فارسی پیام رسانهای اجتماعی تلگرام و اینستاگرام در پاییز و زمستان 1402 پرداخته ایم. هدف از انجام این پژوهش، بررسی مولفه های زبانشناختی فرسته ها و پیام های تبلیغی دروغ رسان، در پیام رسانهای اجتماعی است. پیکره مورد بررسی شامل پیام هایی است که به طور محرز درچارچوب دروغ رسانی در برابر غلط رسانی قرار می گیرند. پیکره پژوهش حاضر که شامل 7330 واژه می باشد، دربرگیرنده پیامهایی است که ظاهرا به نیت اطلاع رسانی و تبلیغ، اما در اصل برای فریب مخاطب در صفحات و کانال های پیامرسان های اجتماعی پرمخاطب منتشر شده است. نتایج نشان داد که این گونه از پیام ها به لحاظ تراکم اطلاعات از نوع پیام های کم تراکم اما از نظر ویژگی قطعیت از نوع متن هایی با قطعیت بالا هستند. یافته های این پژوهش می تواند هم به عمق بخشی بینش زبانشناسان از سازوکارهای زبانی خبر جعلی (به ویژه از نوع دروغ رسانی) منجر شود و هم در نهایت به افزایش آگاهی مخاطبان این رسانه ها و پیام رسانها بیانجامد.
    کلیدواژگان: خبر جعلی، دروغ رسانی، تحلیل گفتمان، تراکم اطلاعاتی، قطعیت
  • افشین رضایی، احسان نمازیان دوست*، سمیرا میر صفحات 119-152

    ارزیابی پویا که بر پایه مفهوم پیشرفت در منطقه تقریبی رشد ویگوتسکی (1987) استوار است، روشی است در جهت اجرای همزمان دو فرآیند آموزش و ارزیابی به عنوان فعالیتی ترکیبی که در آن هدف اصلی درک درست توانایی های دانش آموزان و حمایت فعالانه در جهت ارتقای این توانایی ها است. نگاهی کلی به تاریخچه حاضر نشان می دهد که تاثیر ارزیابی پویا بر مهارت نوشتاری دانش آموزان ابتدایی در ایران در کلاس های برخط تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. بنابراین، پژوهش حاضر تاثیر به کارگیری ارزیابی پویای برخط و ارزیابی غیر پویا/ایستا بر میزان رشد توانایی نوشتاری دانش آموزان دختر پایه چهارم ابتدایی را بررسی کرد. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی پیش آزمون، آموزش، پس آزمون و پس آزمون با تاخیر بود که با شرکت دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) که به شکل تصادفی در یکی از مدارس دولتی شهرستان بروجرد انتخاب شدند انجام گرفت. تحلیل داده ها با تحلیل کوواریانس یک طرفه صورت گرفت. یافته ها نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه کنترل در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین، نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و گروه کنترل در پس آزمون با تاخیر نسبت به مهارت نوشتاری وجود داشت. در پایان، با توجه به بنیان های فکری نظریه فرهنگی-اجتماعی ویگوتسکی، نتایج بحث شد و پیشنهادات کاربردی برای بهبود آموزش نوشتاری ارایه شد.

    کلیدواژگان: منطقه تقریبی رشد، ارزیابی پویای برخط، ارزیابی غیرپویا، توانایی نوشتاری، دانش آموزان پایه چهارم
  • ابوطالب ایرانمهر* صفحات 153-170

    در عرصه آموزش زبان انگلیسی، تکیه قابل توجه به کتاب های تجاری با نقدهایی درباره میزان ارتباط آنها با نیازها و علایق فراگیران در سراسر جهان همراه بوده است. این دسته از کتاب ها که در جوامع انگلیسی زبان تدوین می شوند عمدتا دربرگیرنده موضوعاتی خنثی همچون غذا، خرید، مراسم ها و مسافرت هستند که با تجارب فراگیران همسو نیستند. این مقاله با اتخاد رویکرد توصیفی تحلیلی بر آن است که با توجه به ماهیت انعطاف پذیر موضوعات کتاب های آموزشی، پیشنهاد بهره گیری از آموزش انتقادی در کتاب های آموزش زبان انگلیسی را ارائه دهد؛ آموزشی که می تواند کلاس درس را به فضایی تبدیل کند که فراگیران از اندیشیدن درباره این دسته از موضوعات خنثی بازدارد. در این شرایط است که بهره جویی از آموزش زیست محیطی به مثابه رویکردی در روند کشف موضوعات زیست محیطی، درگیر شدن در فرایند مشکل گشایی و دست به اقدام عملی زدن با هدف رفع مشکلات، می تواند مهارت ها تفکر انتقادی را در کنار تقویت مهارتهای زبانی توسعه دهد. با هدف نشان دادن امکان کاربست این چهارچوب پیشنهادی، نمونه درسی با موضوع بحران آب ارائه شده است. باور نویسنده بر آن است که این چهارچوب در کنار تقویت مهارت های زبانی فراگیران، رشد اجتماعی آن ها را در زندگی به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آموزش انتقادی، آموزش زبان انگلیسی، آموزش زیست محیطی، رشد اجتماعی، پایداری
|
  • Shahram Naghshbandi *, Motahareh Izadi Khalegh Pages 1-23
    The present study examines the types of themes and their distribution, as well as the types of grammatical cohesion elements in the story “the Account Discrepancy” written by Jalal Al-Ahmad, within the framework of the textual metafunction of Halliday's Systemic Functional Grammar theory. Since in this theory, the clause is the main unit of meaning study, all the clauses of the story were examined and the types of themes and grammatical cohesion devices in them were identified and classified. The results of the study show that the frequency of using simple and complex themes in the corpus under study is almost equal, which indicates the author's skill in using a variety of simple and complex themes. The examination of 1127 simple and complex clauses in the research corpus shows that, in general, the divisions in Halliday's Systemic Functional Grammar regarding the themes are applicable to Persian and narrative texts. The study of grammatical cohesion in the story shows that 81% of the anaphoric references are personal pronouns and 19% are impersonal pronouns. Also, 52% of the anaphoric references of personal pronouns are bound pronouns and 29% are free pronouns. More than half of the deletions are subject deletions due to the sign of the identifier. According to the statistics of the present study, the elliptical subject theme is the most frequent theme in statement clauses, which is quite consistent with the pro-dropping nature of the Persian language.
    Keywords: Systemic Functional Grammar, Textual Metafunction, Theme, Cohesion, Persian, Jalal Al-E Ahmad
  • Parisa Tahmasebi Nigjeh *, Ali Karimi Firouz Jaie, Hamidreza Shoairi, Bahman Zandi Pages 25-53

    Startups are institutions create services to resolve the needs of society. Startups are trans-temporal and trans-spatial platforms that have fluidity and move within transfer discourse platforms. The introduction of these technologies into the flow of people's lives leads to changes in the lifestyle of people in the society. Produced lifestyles are tied to linguistic structures and supported through sociolinguistic structures. The main problem of this research is to see what effect and relationship the discourse systems of startups have on the lifestyle within social relations. With focusing on the semio-semantics approach and the qualitative analysis method which examines the way and conditions of using and organizing signs in shaping lifestyles in social life processes. Also, using, we try to show that the technological achievements of the modern world have led to a change in the consumption pattern. The results indicate that the discourse systems of startups in recent years have been able to create a social atmosphere where actors, with trust, participation and mutual relations, create a new lifestyle.

    Keywords: Applied Semio Semantics, Discourse Systems, Sociolinguistics, Startup, Lifestyle
  • Noosheen Basati, Ebrahim Badakhshan *, Akram Korani Pages 55-84

    The present study aims to investigate the environmental discourse of Iran's newspaper regarding the topic of Micro-dust. The research data consists of materials published in the first half of 2022 concerning the Micro-dust crisis in the mentioned newspaper. The research methodology is descriptive-analytical, and the data are analyzed within the framework of Laclau and Mouffe's (1985) critical discourse analysis approach. The findings of the study reveal that the "foreign origin of Micro-dust" is the nodal point in this discourse, playing a fundamental and pivotal role in the articulation of the discourse. In addition to this central signifier, other key signifiers include "cooperation with neighboring countries" and "international collaborations," "lack of domestic and intra-national solutions," "strengthening the role of the Ministry of Foreign Affairs," "weakening the role of the environmental organization," and "non-cooperation of neighboring countries," all of which are dependent on the central signifier. The empty signifiers in this discourse are "practical solutions" and "environmental justice" for which specific referents cannot be identified. The signifier "physical and mental health of the people" is a floating signifier that the discourse has attempted to employ in relation to Micro-dust for its own benefit. Furthermore, this discourse presents neighboring countries such as Saudi Arabia, Iraq, Turkey and Syria as “Otherness” portraying them as the source of the Micro-dust crisis.

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Environment, Environmental Discourse, Micro-Dust, Laclau, Mouffe, Iran Newspaper
  • Masume Kheirabadi *, Reza Kheirabadi Pages 85-117
    Investigating fake news has a long history, almost as old as the history of media. This issue has recently returned to the attention of researchers. Since the raw material of all types of news is linguistic content, the characteristics of fake news from the linguistic point of view have recently been the focus of linguists. In this research, which is descriptive-analytical in terms of methodology and library-type in terms of data collection, based on the framework proposed by Grieve and Woodfield (2023), we investigate the linguistic features of fake news, in a corpus of 100 advertising text messages. Data have been selected from the Persian language pages of Telegram and Instagram social messengers in the fall and winter of 1402. The purpose of this research is to investigate the linguistic components of fake news in social messengers. The analyzed corpus includes messages that are specifically classified as cases of disinformation against misinformation. The 7330- word corpus of this research, includes messages that are apparently intended to inform and advertise, but actually to deceive the audience on popular social media pages and channels. The results showed that these types of messages are instances of low-density messages in terms of information density, but high-conviction texts in terms of conviction. The findings of this research can lead to the deepening of linguists' insight into the linguistic mechanisms of fake news (especially misinformation) and ultimately lead to an increase in the awareness of the audience of such media and messengers.
    Keywords: Fake News, Disinformation, Discourse Analysis, Information Density, Conviction
  • Afsheen Rezai, Ehsan Namaziandost *, Samira Mir Pages 119-152

    Dynamic assessment, rooted in the concept of Zone of Proximal Development (Vygotsky, 1978), is an approach to mingle simultaneously teaching and assessment so as to improve the student learning in a supportive context. The available literature reveals that the effects of dynamic assessment on the development of students’ first language writing ability are under-researched. Therefore, the current study which is a quasi-experimental design (pre-test, intervention, post-test, delayed post-test) aimed at exploring the impact of online dynamic assessment on the development of elementary fourth-grade students’ writing ability. The participants included two intact fourth-grade classes which randomly selected at an elementary state school in Korram Abad City and randomly assigned as experimental and control groups. The collected data were analyzed using one-way ANCOVA. Results revealed that there was a statistically significant difference between the experimental and control groups on the immediate and delayed post-tests. In addition, the findings indicated that the experimental group outperformed the control group on the delayed post-test. Finally, in light of the theoretical foundations of Sociocultural theory, the results are discussed and a range of pedagogical implications are suggested.

    Keywords: Zone Of Proximal Development, Oline Dynamic Assessment, Non-Dynamic Assessment, Writing Skills, Elementary Fourth Grade Students
  • Abutaleb Iranmehr * Pages 153-170

    In the dynamic landscape of English Language Teaching (ELT), the widespread reliance on commercially-produced textbooks has spurred a critical examination of their relevance to the diverse needs and interests of learners in global contexts. Typically originating from English-speaking countries, these textbooks predominantly feature neutral and non-controversial topics such as food, shopping, ceremonies, and travel, which may not align with the varied experiences of learners. This article, through a descriptive analytical approach, contends that the malleability of English language textbooks provides an opportunity for the application of Critical Pedagogy (CP) which can turn the classroom into a place where learners stop thinking about such topics. In such a situation, by integrating ‘Environmental Education’ (EE) - as a transformative process that allows individuals to explore environmental issues, engage in problem solving, and take action to improve the environment - it is believed that learners can develop critical thinking and problem-solving skills along with enhancing language proficiency. Showing the possibility of implementing the proposed framework, a sample lesson about ‘water crisis’ is provided and elaborated on. To highlight the broader educational backdrop, it is argued that this shift not only broadens the limited scope of language learning but also, by establishing clear personal relevance for learners in both their present and future lives, it can foster a critical and creative environment within English language teaching programs, contributing to the development of sustainable futures for the learners.

    Keywords: Critical Pedagogy, English Language Teaching, Environmental Education, Social Development, Sustainability