فهرست مطالب

دانش کارآفرینی - پیاپی 12 (پاییز 1403)

نشریه دانش کارآفرینی
پیاپی 12 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید یوسفی بابادی، جمشید عدالتیان شهریاری*، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 1-20

    این مقاله به تحلیل چگونگی ایجاد یک راهبرد کسب وکار گام به گام بر اساس رویکردهای پویا، چابک و خودسازمان دهی می پردازد. مطالعه حاضر چهار مرحله اصلی کسب وکار پلتفرم (ورود، رشد، توسعه و بلوغ) را بررسی کرده و عناصر اصلی و راهبردهای مختلف برای هر مرحله را بررسی می کند. این عناصر به عنوان یک چارچوب مفهومی مورد استفاده قرار می گیرند و درنهایت منجر به ایجاد یک مدل کسب وکار پلتفرم می شود. پژوهش حاضر از نوع کیفی است. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه و خبرگان حوزه کسب وکار پلتفرمی می باشند که با رویکرد هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های عمیق می باشد از یک رویکرد چندگانه بر اساس تحلیل مضمون (تم) برای تحلیل داده استفاده شده است.این پژوهش مجموعه ای غنی و متنوع از مفاهیم راهبردی را برای طراحی یک پلتفرم ارائه می دهد. این امکان را برای شرکت های پلتفرم فراهم می کند تا احتمال شکست را کاهش داده و در محیط نامطمئن و پیچیده بازار، بقا یابند، همچنین به ارائه دهندگان پلتفرم این امکان را می دهد تا یک اکوسیستم کسب وکار موفق ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: کلیدی: مراحل رشد مدل کسب وکار پلتفرم، راهبرد کسب وکار پلتفرم، رویکرد پویا و چابک در کسب وکا
  • حمیرا امینی، ترانه عنایتی*، کیومرث نیاز آذری صفحات 21-41

    هدف این پژوهش ارائه مدل پارادایمی دانشگاه آینده با رویکرد کارآفرینی و دانش افزایی بود. روش پژوهش آمیخته کیفی با رویکرد داده بنیاد می باشد، جامعه آماری شامل اساتید و مدیران سطوح عالی دانشگاه های آزاد استان مازندران بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند و با درنظر گرفتن قانون اشباع تعداد 10 نفر بعنوان مطلعین کلیدی (مدرک تحصیلی مرتبط، چاپ مقاله و کتاب و سابقه مدیریت) انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شد. اعتبار و روایی داده ها از سه روش بازبینی بازخورد مشارکت کننده، تکنیک زاویه بندی کریستینسن و ناظران بیرونی محاسبه گردید و به وسیله کد گذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند، تعداد 99 کد باز (مفاهیم)، 19 کد محوری (ابعاد و مولفه ها) و 6 کدانتخابی (مقوله‎ های اصلی) احصاء شد و یافته های نشان داد که مقوله های عمده و هسته ای در قالب ابعاد شش گانه شرایط علی (شرایط ساختاری، شرایط فرهنگی، فرایندهای دانشگاهی، ویژگی های خبرگان دانشگاهی)، پدیده محوری (برنامه ریزی مشارکتی، رهبری آینده نگر، مسئله محوری، توسعه دانشگاهی)، شرایط زمینه ای (کارآفرینی دانشگاهی و افزایش نقش اقتصادی دانشگاه، مشارکت دانشجویان، تعامل آزاد نهادهای علمی در عرصه بین المللی، زیرساخت لازم جهت توسعه دانشگاه آینده)، شرایط مداخله گر (مدیریت حرفه ای و شایسته گرایی، قوانین و مقررات آموزش عالی، اعتبارات و منابع مالی دولتی)، راهبردها (اصلاح ساختار مدیریت نظام آموزش عالی،نهادینه سازی آینده پژوهی) و پیامدها(پیشرفت عملکرد، تحکم نقش نظام آموزش عالی) به سطح انتزاعی بالاتر ارتقاءداده شد و در آخرمدل پارادایمی پژوهش ارائه گردید.

    کلیدواژگان: دانشگاه آینده، دانش افزایی، کارآفرینی، اعضای هیات علمی
  • سهیل سرمدسعیدی*، بابک روزبهانی، بهروز قاسمی صفحات 42-64
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارائه الگوی جایگاه یابی مجدد برند شرکت های فعال در صنعت برق بود.

    روش

    مطالعه حاضر، به روش ترکیبی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد که در دو مرحله پیاپی کیفی-کمی انجام می گیرد. تحقیق حاضر در مرحله اول (فازکیفی) به مطالعه کیفی پرداخته و در این فاز با بررسی و ارزیابی مطالعات انجام شده در زمینه موضوع مطرح شده در پژوهش حاضر و همچنین مصاحبه عمیق با از خبرگان آگاه در حوزه جایگاه یابی مجدد برند، اطلاعات لازم جمع آوری کرده و با استفاده از روش تحلیل گراندد تئوری، به کدگذاری و مقوله بندی و ارائه مدل مفهومی پرداخته است. مرحله دوم (فازکمی) مطالعه به صورت کمی و به روش مدل سازی معادلات ساختاری بود، بدین منظور داده های جمع آوری شده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مدل پیشنهادی (برآمده از فاز کیفی مطالعه) با استفاده از نرم افزار Smart PLS مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    در بخش کیفی، ننتایج گراندد تئوری نشان داد که الگوی جایگاه یابی مجدد برند شرکت های فعال در صنعت برق شامل 71 کد باز، 8 کد محوری و 1 کد انتخابی می باشد. در بخش کمی، ننتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که 8 مولفه شامل توان مالی، کیفیت، قیمت، تحویل، سرویس، بازاریابی، رضایت مشتری و مدیریت منابع انسانی برای الگوی جایگاه یابی مجدد برند شرکت های فعال در صنعت برق شناسایی شد و هر 8 مولفه بر جایگاه یابی مجدد برند شرکت های فعال در صنعت برق تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: الگوی جایگاه یابی مجدد برند، شرکت های فعال در صنعت برق، بازاریابی، رضایت مشتری و مدیریت منابع انسانی.
  • ابوالفضل انصاری، فریدون رهنمای رودپشتی*، غلامرضا معمارزاده طهران، فاطمه حمیدی فر صفحات 65-85

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مولفه های توسعه کسب وکار کارآفرینانه موثر بر مدل حکمرانی بود. روش پژوهش عبارت بود از روش مدل معادلات ساختاری به روش کمی و همچنین جامعه پژوهش عبارت بودند از کلیه مدیران مراکز دولتی و بخش خصوصی کارآفرین بزرگ در سال 1400، با استفاده از فرمول کوکران 292 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، به دو روش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 16 و Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد وضع موجود و وضع مطلوب در یک سطح نبوده و اختلاف دارند، به این ترتیب مشخص شد که باید فاصله بین وضع موجود و مطلوب کاهش یابد. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مولفه های توسعه کسب وکار کارآفرینانه موثر بر مدل حکمرانی بود. روش پژوهش عبارت بود از روش مدل معادلات ساختاری به روش کمی و همچنین جامعه پژوهش عبارت بودند از کلیه مدیران مراکز دولتی و بخش خصوصی کارآفرین بزرگ در سال 1400، با استفاده از فرمول کوکران 292 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، به دو روش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 16 و Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد وضع موجود و وضع مطلوب در یک سطح نبوده و اختلاف دارند، به این ترتیب مشخص شد که باید فاصله بین وضع موجود و مطلوب کاهش یابد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، توسعه کسب و کار، کسب و کار کارآفرینانه.
  • مهرداد کلانتری، جلال حقیقت منفرد*، عبدالله کولوبندی صفحات 86-99

    این پژوهش کیفی با هدف طراحی مدل نظام تحول دیجیتال در سازمان مالیات و با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شده است. محقق با رویکرد کیفی و با مرور دقیق ادبیات و تاریخچه تحول دیجیتال، پژوهش ها، مقالات و کتب متعدد داخلی و خارجی و همچنین مصاحبه به روش میدانی و هدفمند با 18 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصین سازمان مالیات، به جمع آوری اطلاعات پرداخته، (محقق در مصاحبه دوازدهم به اشباع نظری رسید و مصاحبه ها متوقف گردید) و با استفاده از نظریه داده بنیاد و کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری و انتخابی)، به تحلیل داده های کیفی اقدام نموده است. بر اساس یافته های پژوهش، مقوله های عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی به عنوان متغیر مستقل و همچنین مقوله های؛ شناسایی، الزامات زیست محیطی، توسعه و نگهداشت به عنوان متغیرهای تعدیلگر در نظر گرفته شدند. این پژوهش کیفی با هدف طراحی مدل نظام تحول دیجیتال در سازمان مالیات و با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شده است. محقق با رویکرد کیفی و با مرور دقیق ادبیات و تاریخچه تحول دیجیتال، پژوهش ها، مقالات و کتب متعدد داخلی و خارجی و همچنین مصاحبه به روش میدانی و هدفمند با 18 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصین سازمان مالیات، به جمع آوری اطلاعات پرداخته، (محقق در مصاحبه دوازدهم به اشباع نظری رسید و مصاحبه ها متوقف گردید) و با استفاده از نظریه داده بنیاد و کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری و انتخابی)، به تحلیل

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، سازمان مالیات، نظریه داده بنیاد
  • افراسیاب وزیری تنکابنی، وحیدرضا میرابی*، جلال حقیقت منفرد، سید کامران نوربخش صفحات 100-115

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی مولفه های زنجیره تامین جهت ارتقاء اثربخشی عملکرد سازمان صورت گرفت. این پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی-کاربردی و همچنین، به لحاظ نوع داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی است که در بخش کیفی کدگذاری نظری و در بخش کمی توصیفی- پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل خبرگان، متخصصین و افراد آگاه به موضوع در زمینه زنجیره تامین و در بخش کمی شامل تمام مدیران و کارشناسان صنایع لوازم خانگی در تهران است. حجم نمونه در بخش کیفی 20 مصاحبه شونده با توجه به اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی 355 نفر بر اساس محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته 66 گویه ای برگرفته از مبانی نظری، پیشینه پژوهش و مصاحبه با خبرگان است. در بخش کیفی به منظور محاسبه روایی از نظر خبرگان و برای محاسبه پایایی روش بازآزمون و توافق درون آزمودنی استفاده شد و در بخش کمی به منظور محاسبه روایی از روایی محتوایی و سازه و همین طور به منظور محاسبه پایایی از ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزارها بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری (باز، محوری و انتخابی) و در بخش کمی شامل آمار توصیفی و استنباطی می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، عملکرد، اثربخشی عملکرد، عملکرد مالی
  • رمضان میرزائی، پیمان غفاری آشتیانی*، ایرج نوری، علی لعل بار صفحات 116-130

    در عصر دیجیتال، جمع سپاری تامین مالی راهکاری مناسب برای کسب مشارکت ها و هم افزایی های مالی در راستای دستیابی به اهداف سازمانی می باشد. صنعت مخابرات، به عنوان یکی از صنایع استراتژیک در کشور نقش مهمی در تامین زیرساخت های ارتباطی دارد که جمع سپاری تامین مالی از طریق مشارکت ذینفعان می تواند یک راهبرد اساسی به منظور جلب مشارکت های مردمی و توسعه ی کارآفرینی در این حوزه را رقم بزند. در همین راستا؛ در مقاله ی حاضر محقق به دنبال ارائه ی مدل جمع سپاری تامین مالی در صنعت مخابرات مبتنی بر توسعه ی کارآفرینی می باشد که با به کارگیری روش آمیخته نسبت به انجام دو فاز کیفی و کمی اقدام نمود. در فاز کیفی، از طریق روش فراترکیب با استفاده از بررسی و تحلیل مقالات مرتبط، نسبت به شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده موثر بر جمع سپاری تامین مالی در صنعت مخابرات اقدام نمود و در بخش کمی از طریق نظرسنجی از 15 نفر از مدیران و کارآفرینان در شرکت مخابرات و با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری مبتنی بر ماتریس خود تعاملی به ارائه مدل و اعتبارسنجی پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که الزام به برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت ریسک، الزامات اصلاح ساختارها و نظام اقتصاد، زیر ساخت های شبکه سازی و توسعه تعامل و یکپارچگی، تسهیلات و زیر ساخت های امنیتی و نوآوری، ضرورت ایجاد پایگاه های اطلاعاتی، ضرورت حمایت و سرمایه گذاری، الزامات حقوقی و قوانین، ضرورت بکارگیری دانش و مهارت ها، ضرورت اطلاع رسانی و استفاده از منافع جمع سپاری تامین مالی ها، مشتری محوری و فرهنگ-سازی بر جمع سپاری تامین مالی در صنعت مخابرات تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: جمع سپاری تامین مالی، مخابرات، الزامات، فرآیندها، زیرساخت ها
|
  • Majid Yousefi Babadi, Jamshid Edalatiyan Shahriayri*, Mohammadali Afshar Kazemi Pages 1-20

    This article analyzes how to develop a step-by-step business strategy based on dynamic, agile, and self-organizing approaches. The present study examines the four main stages of platform business (entry, growth, development, and maturity) and investigates the key elements and various strategies for each stage. These elements serve as a conceptual framework and ultimately lead to the creation of a platform business model. The current research is qualitative in nature, with the target population consisting of university professors and experts in the field of platform businesses, selected using purposive sampling and the snowball method. Data collection tool includes in-depth interviews. A multi-faceted approach based on thematic analysis (themes) is employed to analyze the data. This study provides a rich and diverse set of strategic concepts for designing a platform, enabling platform companies to reduce the risk of failure and survive in uncertain and complex market environments. Additionally, it empowers platform providers to establish a successful business ecosystem.

    Keywords: Stages Of Growth, Platform Business Model, Business Strategy, Dynamic, Agile Approach In Business
  • Homeira Amini, Taraneh Enayati *, Kiyomarth Niazazari Pages 21-41

    The purpose of this research was to provide a paradigm model of the future university with an entrepreneurial and knowledge-enhancing approach. The research method was qualitative mixed method, the statistical population included professors and managers of high levels of Azad universities in Mazandaran province, which through the purposeful sampling method and considering the saturation law, the number of 10 people  were selected. Data were collected through semi-structured interviews. The reliability and validity of the data were calculated from the three methods of participant feedback review, Christiansen's angle technique and external observers and were analyzed by open, axial and selective coding, the number of 99 open codes (concepts), 19 axial codes (dimensions and components) ) and 6 selection codes (main categories) were counted and the findings showed that the major and core categories in the form of six dimensions of causal conditions (structural conditions, cultural conditions, academic processes, characteristics of academic experts), central phenomenon (participatory planning) , forward-looking leadership, central problem, academic development), background conditions (academic entrepreneurship and increasing the economic role of the university, student participation, free interaction of scientific institutions in the international arena, necessary infrastructure for the development of the future university), intervening conditions (professional management) and meritocracy, rules and regulations of higher education, credits and government financial resources), strategies (reform the management structure of the higher education system, institutionalization of future research) and consequences (improvement of performance, control of the role of the higher education system) were upgraded to a higher abstract level and Finally

    Keywords: Future University, Knowledge Enhancement, Entrepreneurship, Faculty Members
  • Soheyl Sarmad Saidi *, Babak Roozbahani, Behrooz Ghasemi Pages 42-64

    The present study is a mixed method and a type of exploratory mixed research design, which is carried out in two consecutive qualitative-quantitative stages. In the first phase (qualitative phase), the present research conducted a qualitative study, and in this phase, by reviewing and evaluating the studies conducted in the field of the topic raised in the current research, as well as in-depth interviews with knowledgeable experts in the field of brand repositioning, the necessary information was collected. And by using the grounded theory analysis method, it has been coding and categorizing and presenting a conceptual model. The second phase (quantitative phase) of the study was quantitative and by the method of structural equation modeling, for this purpose, the data collected from the researcher-made questionnaire based on the proposed model (resulting from the qualitative phase of the study) was evaluated using Smart PLS software. Results In the qualitative part, the grounded theory results showed that the brand repositioning pattern of companies active in the electricity industry includes 71 open codes, 8 core codes, and 1 selective code. In the quantitative part, the results of structural equation modeling showed that 8 components including financial power, quality, price, delivery, service, marketing, customer satisfaction and human resource management were identified for the brand repositioning model of companies active in the electricity industry, and all 8 The component affects the repositioning of the brand of companies active in the electricity industry

    Keywords: Brand Repositioning Model, Companies’ Active In The Electricity Industry, Marketing, Customer Satisfaction, Human Resource Management
  • Abolfazl Ansari, Freydoon Rahnamarodpashti*, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Fatemeh Hamidi Far Pages 65-85

    The aim of the current research was to investigate the status of entrepreneurial business development components affecting the governance model. The research method was the structural equation model method using a quantitative method, and the research population consisted of all managers of government centers and the private sector of large entrepreneurs in 1400, 292 people were selected using Cochran's formula. The research tool was a researcher-made questionnaire. The analysis of the collected data was done in two descriptive and inferential methods using SPSS 16 and Smart PLS software. The results showed that the current situation and the desired situation are not at the same level and have differences, thus it was determined that the gap between the current and desired situation should be reduced.The aim of the current research was to investigate the status of entrepreneurial business development components affecting the governance model. The research method was the structural equation model method using a quantitative method, and the research population consisted of all managers of government centers and the private sector of large entrepreneurs in 1400, 292 people were selected using Cochran's formula. The research tool was a researcher-made questionnaire. The analysis of the collected data was done in two descriptive and inferential methods using SPSS 16 and Smart PLS software. The results showed that the current situation and the desired situation are not at the same level and have differences, thus it was determined that the gap between the current and desired situation should be reduced.

    Keywords: Keywords, Governance, Business Development, Entrepreneurial Business
  • Mehrdad Kalantari, Jalal Hghighat Monfared *, Abdollah Kolobandi Pages 86-99

    This qualitative research was conducted with the aim of designing a model of the digital transformation system in the tax organization and with the approach of foundational data theory. The researcher collected information with a qualitative approach and with a detailed review of the literature and the history of digital transformation, researches, articles and multiple domestic and foreign books, as well as field and targeted interviews with 18 university professors and experts of the tax organization. The researcher reached theoretical saturation in the twelfth interview and the interviews were stopped) and by using the foundational data theory and three-stage coding (open, central and selective), to analyze Qualitative data has been collected. Based on the findings of the research, the categories of intra-organizational factors and extra-organizational factors as independent variables as well as the categories; Identification, environmental requirements, development and maintenance were considered as moderator variables. This qualitative research was conducted with the aim of designing a model of the digital transformation system in the tax organization and with the approach of foundational data theory. The researcher collected information with a qualitative approach and with a detailed review of the literature and the history of digital transformation, researches, articles and multiple domestic and foreign books, as well as field and targeted interviews with 18 university professors and experts of the tax organization. The researcher reached theoretical saturation in the twelfth interview and the interviews were stopped) and by using the foundational

    Keywords: Digital Transformation, Tax Organization, Foundational Data Theory
  • Afrasiyab Vaziri, Vahid Reza Mirabi*, Jalal Haghighat Monfared, Seyad Kamran Nourbakhsh Pages 100-115

    The current research was conducted with the aim of identifying and evaluating the components of the supply chain in order to improve the effectiveness of the organization's performance. In terms of purpose, this research is fundamental-applied and also, in terms of the type of data, it is mixed (qualitative-quantitative) of the exploratory type, which is theoretical coding in the qualitative part and descriptive-survey in the quantitative part. The studied population in the qualitative section includes experts, specialists and knowledgeable people in the field of supply chain, and in the quantitative section it includes all managers and experts of home appliance industries in Tehran. The sample size in the qualitative section was 20 interviewees according to the principle of saturation and the purposeful sampling method, and in the quantitative section, 355 people were selected based on the calculation of the sample size in structural equations and the stepwise cluster random sampling method. The data collection tool is semi-structured interviews in the qualitative part and a 66-item researcher-made questionnaire derived from the theoretical foundations, research background and interviews with experts in the quantitative part. In the qualitative part, in order to calculate the validity according to the experts, and to calculate the reliability of the retest method and intra-subject agreement, in the quantitative part, in order to calculate the validity, content and construct validity were used, and in order to calculate the reliability,

    Keywords: Supply Chain, Performance, Performance Effectiveness, Financial Performance
  • Ramezan Mirzaei, Peyman Gafari Ashtiany*, Iraj Noori, Ali Lal Bar Pages 116-130

    The telecommunication industry, as one of the strategic industries in the country, has an important role in providing communication infrastructure, and crowdsourcing financing through the participation of stakeholders can be a basic strategy in order to attract people's participation and develop entrepreneurship in this field. determine the field. In this regard; In the present article, the researcher seeks to present a crowdsourced financing model in the telecommunications industry based on entrepreneurial development, which was carried out using a mixed method to perform two qualitative and quantitative phases. In the qualitative phase, through the meta-composite method, by using the review and analysis of related articles, it identified the promoting and inhibiting factors effective on crowdsourcing financing in the telecommunications industry, and in the quantitative part, through a survey of 15 managers and Entrepreneurs in the telecommunications company and using the structural-interpretive modeling method based on self-interaction matrix, model presentation and validation were done. The results of the research showed that the requirement for strategic planning, risk management, requirements for reforming structures and economic systems, networking infrastructures and development of interaction and integration, security and innovation facilities and infrastructures, the necessity of creating databases, The need for support and investment, legal requirements and laws, the need to use knowledge and skills, the need to inform and use the benefits of crowdsourcing financing, customer-centricity and culture-building on crowdsourcing financing in the telecommunications industry.

    Keywords: Crowdsourcing Financing, Telecommunications, Requirements, Processes, Infrastructure