فهرست مطالب

نشریه مطالعات موزه ای زرین فام
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/11/19
- تعداد عناوین: 10
-
صفحات 6-7
-
صفحات 8-16مجموعه معماری فاخر حرم مطهر رضوی نه تنها مطاف دلها، بلکه نوازشگر چشمها و تجلیگاه فرهنگ، هنر، علم و ادب نیز هست. ازجمله تجلیات فرهنگی حرم مطهر که یادآور باورهای کهن مردم ایران اند. صحنه های نمایش روایت های اسطوره ای در مواضع گوناگون است. گذشته از ساختار معماری و فضاشناسی حرم مطهر که احتمالا با توجه به خاستگاه اسطورهای آنها شکل گرفته اند، نگارگران حرم مطهر نیز با شناخت و اشراف برکارکرد اسطورهای برخی نقوش از آنها استفاده کرده اند و ضمن بهره برداری از جنبه های تزیینی آنها گویی قصد داشته اند تا افسانه ها و روایات اسطورهای را که هزاران سال شاکله اصلی فرهنگ وتاریخ ایران بوده اند، با تجسم عناصر اصلی تشکیل دهنده آنها بر بدنه بناهای مجموعه حرم مطهر به تصویر کشند. جانوران خیالی مثل اژدها و حیوانات واقعی مثل شیر و گاو و عناصر حیاتی مثل خورشید و پرندگان و گیاهان که هر یک نقش تعیین کننده در چرخه زندگی و اداره جهان هستی دارند از جمله نقش مایه هایی هستند که صحنه های اسطوره ای کاشی کاری و نگارگری حرم رضوی را شکل داده اند. در این مقاله با فلسفه وجودی و کارکرد هر یک از آن ها آشنا خواهیم شد.کلیدواژگان: حرم مطهر، اسطوره، تاریخ، نقش، کتیبه، نگارگری
-
صفحات 18-36
سفال زرین فام از مهم ترین گونه ای سفال دوره اسلامی است که در دوره سلجوقی و ایلخانی به اوج تولید خود می رسد. در دوره های مختلف از ابتدا تا دوران اوج، نقوش مختلفی برای تزیین این نوع سفال به کار گرفته شده است. غالبا نقوش این سفالینه ها همراه با کتیبه هایی است که این گمان را پدید می آورد که این کتیبه ها احتمالا شرحی بر تصویر خواهند بود. در این پژوهش به تطابق این تصاویر و متون در سفالینه های زرین فام دوره ایلخانی خواهیم پرداخت. این تطابق از این نظر می تواند موردتوجه باشد که تاکنون به این مطلب نگاهی با تمرکز به محتوای اثر و تطبیق آن با تصویر، صورت نگرفته است. هدف این پژوهش تطبیق متن و تصویر در سفالینه هایی است که دارای این دو عامل متن و تصویرند، برای رسیدن به تشابهات و تمایزاتی که احتمالا نتایج تحقیق را مهم خواهد نمود. گردآوری اطلاعات و داده های این پژوهش با استناد به منابع مکتوب صورت گرفته است و گردآوری اطلاعات سفال های موردنظر به طور انتخابی از آثار زرین فام موزه ملی ایران است. این پژوهش از نظر هدف بنیادی و از نظر ماهیت و روش تاریخی _ توصیفی و روش تجزیه وتحلیل اطلاعات به شیوه کیفی و روش پردازش آن توصیفی _ تحلیلی است تا در این قالب پاسخگوی این سوالات باشد: 1- دو عامل متن و تصویر در سفالینه های زرین فام دوره ایلخانی چه نقشی را ایفا می نمایند؟! 2-هریک از عناصر تزیینی کتیبه و نقش مایه های حک شده در سفال های زرین فام این دوره تا چه میزان با یکدیگر در ارتباط و همگام اند؟ در نتیجه بیشتر متن و کتیبه های سفال های موردنظر با یکدیگر مرتبط و مربوط به موضوعات غنایی و اساطیری است و تنها تعداد اندکی از آن ها با یکدیگر ارتباط ندارند.
کلیدواژگان: سفال زرین فام، مضامین روایی، کتیبه، دوره ایلخانی، تطبیق -
صفحات 37-66
میراث فرهنگی ناملموس موضوعی است که در چند دهه اخیر مورد توجه نهادهای بین المللی قرار گرفته است. این نهادها موزه را محلی مناسب برای حفظ و اشاعه میراث فرهنگی ناملموس می دانند؛ اما نحوه آموزش این میراث در موزه ها موضوعی تامل برانگیز و نیازمند پژوهش است، زیرا تاکنون محوریت فعالیت آن ها بر میراث ملموس متمرکز بوده است.در همین راستا هدف پژوهش حاضر دستیابی به مولفه های آموزشی میراث ناملموس در موزه هاست که با رویکرد کیفی و با استفاده از روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و بارسو (2007) به این موضوع پرداخته است .نگارندگان به این منظور نخست با هدف مشخص کردن فرایند مطالعات انجام شده، پرسش های پژوهش را مشخص کرده و پس از آن جهت گردآوری اطلاعات برای پاسخ به پرسش پژوهش، به بررسی منابع نوشتاری معتبر و مرتبط پرداخته است. جامعه آماری متشکل از مقالات منتشرشده در پایگاه های فارسی و انگلیسی قابل دسترس و معتبر در شش پایگاه اطلاعاتی فارسی بین سالهای1390 تا 1401 خورشیدی و هفت پایگاه اطلاعاتی بین المللی بین سال های2000 تا 2021 میلادی بود.از مجموع 3000 منبع، تعداد460 منبع شناسایی و از این تعداد 25 منبع مرتبط با توجه به معیارهای ارزیابی کیفیت انتخاب شد. سپس طی سه مرحله منابع کدگذاری و مورد تحلیل قرار گرفت. بر پایه نتایج تحقیق 85 کد اولیه استخراج گردید که از میان این تعداد کد، 24 مقوله شناسایی و بر همین اساس هشت مولفه اساسی شامل چرخه ابزار آموزشی برای فرهنگ ناملموس، تاکید به مطالعه، نقش آگاهی، آموزش در دسترس، ادغام حفظ موزه با آموزش، عناصر میراث ناملموس، فرهنگ ناملموس و نقش نهادها در حفظ میراث فرهنگی به عنوان ابعاد و مولفه های تاثیرگذار در آموزش میراث ناملموس در موزه مشخص شد. یافته های این پژوهش می تواند در سیاست گذاری های آموزش میراث فرهنگی مورد استفاده نهادها و سازمان های فرهنگی قرار گیرد و در بهبود عملکرد آموزش میراث ناملموس در موزه ها موثر باشد.
کلیدواژگان: آگاهی، آموزش در موزه، فراترکیب، میراث فرهنگی ناملموس -
صفحات 67-85
در ادبیات فارسی، شاهنامه فردوسی از نمونه آثاری است که به نقش و جایگاه زن توجه داشته و در بیشتر روایت ها، زنان همراه مردان در جنگ ها، کشورداری و سایر امور حضور دارند. در ادوار هنری ایران، بارها شاهنامه توسط نگارگران مصور شده است و به پیروی از این سنت، پس از ورود چاپ سنگی به ایران در دوره قاجار، مصوران بسیاری به تولید شاهنامه های چاپ سنگی پرداختند و متعاقبا شاهنامه هایی با تصاویر بی بدیل و زیبا انتشار یافت. در تصاویر شاهنامه های چاپ سنگی موردمطالعه، میزان حضور زنان، مسئله ای قابل تامل است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت و بررسی جایگاه و میزان حضور زنان در تصویرسازی های شاهنامه های چاپ سنگی در دوره قاجار (انتشاریافته در ایران طی سال های 1267، 1275، 1307، 1316، 1322ق) است.این پژوهش بر محور این سوال شکل گرفته است که تصویرسازان، کدام یک از داستان های شاهنامه را که زنان در آن حضور دارند بیشترمورد توجه قرار داده اند و جایگاه این زنان بازتاب شاهنامه و یا بازتاب جامعه قاجار است؟ بررسی حاضر با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی و مبنی بر مطالعه آرشیوی (مخازن چاپ سنگی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی و کتابخانه ملی) صورت پذیرفته است. در تصاویر بررسی شده، زنان با هویتی تغییریافته و مطابق با هنجارهای اجتماعی و فرهنگی (همچون نگاه مردسالارانه) در دوره قاجار تصویر شده اند و نقش آفرینی های مشهود و ویژگی های خاص زنانه مانند فریبندگی، زیبایی، قدرت تصمیم گیری و جایگاه قدرت برای آنان چندان لحاظ نگردیده و با در نظرگیری محدودیت های فرهنگی زمان خلق تصویر، هنرمندان به بازنمایی شخصیت های زن صرفا در پنج داستان (پیوند زال و رودابه، از آتش گذشتن سیاوش، خواهران اسفندیار، بهرام گور و آزاده و باربد برای خسروپرویز می نوازد) مبنی بر هنجارهای حاکم بر جامعه پرداخته اند.
کلیدواژگان: وره قاجار، چاپ سنگی، تصویرسازی، شاهنامه، زنان -
صفحات 86-105
نقاشی ایرانی جلوه ای درخشان از هنر ایرانی است که ریشه هایش در هنر پیش از اسلام بوده و فروغش در دوران اسلامی ظهور و بروز یافته است. پژوهش حاضر به بررسی نقوش هندسی نگاره های نسخه مصور سلسله الذهب جامی می پردازد. این نسخه که 14 نگاره دارد، هم اکنون در گنجینه کاخ گلستان محفوظ است و از نسخ کمتر شناخته شده ی دوره صفوی است که جز لیست شدن در برخی منابع، اطلاعات دقیقی از آن در دست نیست. این پژوهش بر آن است تا به معرفی ویژگی های نقوش هندسی نگاره های نسخه مصور سلسله الذهب بپردازد. بر این اساس، این پرسش اصلی مورد توجه بوده است: نقوش هندسی در نگاره های نسخه مصور سلسله الذهب، دارای چه ویژگی های ساختاری است؟ این پژوهش از نوع بنیادین است که به شیوه کتابخانه ای صورت گرفته و از منظر کیفی و به روش تاریخی و توصیفی-تحلیلی تدوین شده است. جامعه پژوهش به صورت تمام شماری نگاره های نسخه مصور سلسله الذهب و همه ی 14 نگاره نسخه مذکور است و 6 نگاره که دارای گره های هندسی بوده مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان از تاکید در بروز آرایه های هندسی در فضای کلی نگاره دارد که نقش موثری در تنظیم ساختار و ترکیب بندی نگاره داشته است. وجود این تزئینات علاوه بر غنای تصویری و ارتقای بصری تصویر، در تدقیق فضای تصویری و تعمیق مفاهیم نیز موثر بوده است.
کلیدواژگان: نگارگری، سلسلهالذهب جامی، نقوش هندسی -
صفحات 106-126
گنجینه های آستان قدس رضوی مجموعهای از آثار تاریخی و هنری را در بردارند که هنرمندانی گمنام و نامدار دست اندرکار آفرینش هر یک از آنها بوده اند و دوستداران و مومنانی که بدین بارگاه مطهر نذر کرده اند. در این مجموعه آثار ارزشمندی از هنر دوره اسلامی وجود دارد که به لحاظ آیینی و نمادین قابل مطالعه اند. یکی از این نمادها نقش پرنده طاووس در برخی صنایع هنری است که به سبب گستردگی و استفاده از آن از منظر زیباشناختی و نمادین دارای اهمیت و جذابیت است. از این رو برآن شدیم تا با توجه به نقش نماد طاووس به بررسی آثار تاریخی و فرهنگی با کاربردهای مختلف در اشیای آیینی موزه حرم مطهر امام رضا (ع) بپردازیم و با شناسایی آثاری که در مجموعه ی میراث فرهنگی رضوی وجود دارد با طرح سوالات فرضیه ای به اهداف تحقیق دست یابیم.پژوهندگان در این تحقیق در برخی آثار تاریخی و هنری رابطه معناداری بین تفکر معنوی سازندگان و گاه سفارش دهندگان و فرهنگ هایی که منشا آن اثر بوده اند، یافته اند. همچنین در تداوم این سنت هنری هر یک از هنرمندان برای خلق اثر از یک الگوی کهن نیز پیروی کرده است.اهداف تحقیق: بررسی اهمیت بستر فرهنگی و هنری در شکل گیری و خلق اثر.بررسی تاثیر اندیشه صنعتگران در تجسم بخشیدن به نقش طاووس در رابطه با کاربرد این آثار.سوالات تحقیق: آیا سازندگان آثار مورد بررسی در این مقاله در تجسم این پرنده به جنبه نمادین آن توجه داشته اند یا صرفا جنبه تزیینی داشته است؟آیا بستر فرهنگی خلق آثار در تجسم این پرنده از وجه نمادین آن تاثیر داشته است؟
کلیدواژگان: اشیای آیینی، طاووس، موزه آستان قدس، نماد -
صفحات 127-136
اندرزنامه یا قابوس نامه - در چهل و چهار باب - یکی از کتب اخلاقی مهم در حوزه ی ادبیات تعلیمی سده چهارم و پنجم هجری در ایران به شمار می آید. نسخه ی دست نویس آن به تاریخ 483 ه.ق اثری ارزشمند در حیطه ادبیات و نگارگری ایران است. اندرزنامه ی محفوظ در موزه ی سین سیناتی نیویورک، پندنامه ای آموزنده، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی است که برای روشن تر شدن مطالب، تصاویری در پایان روایت، افزوده است. از آن جا که کتاب اندرزنامه روایتی از مردم روزگار آل زیار است، پوشش و نقوش لباس ها در این نگاره ها قابل توجه است. در این مقاله سعی شده، تزیینات پارچه های نگاره های نسخه ی یادشده در زمینه نگارگری ایران، بررسی شود. بخشی از این نسخه ی خطی در موزه ی «سین سیناتی» نگه داری می شود.این پژوهش که به روش کیفی- تحلیلی و توصیفی است، نشان می دهد که الگوهای ثابت هندسی در نقوش، نظامی ساختارمند دارند و تزیین نگارههای اندرزنامه از منظر ساختار نقوش، دارای نظام هندسی اند. این نقوش، بیشتر شامل نقوش گیاهی است و نقوش جانوری نیز هم چون پرنده که شاخصه نقوش پارچه های صدراسلام است، در آن دیده می شود. در میان نقوش گیاهی، ساختار هندسی به سبک ایرانی، قابل تشخیص است.
کلیدواژگان: آل زیار، کتاب اندرزنامه، نقاشی، نقش پارچه، نقوش هندسی -
صفحات 137-154
به علت مشروعیت نداشتن خلافت عباسی نزد علویان، آنان در دوره خلافت مامون قیام های متعددی علیه عباسیان شکل دادند که یکی از مهم ترین آنها، قیام ابراهیم بن موسی الکاظم (ع) در یمن و ضرب سکه توسط او بوده است. بررسی نزاع بین علویان و عباسیان می تواند اطلاعات ارزشمندی در اختیار پژوهشگران قرار دهد. در منابع متقدم تاریخی گزارش و اطلاعی در مورد ضرب سکه توسط او وجود ندارد یا حداقل تاکنون چنین منبع یا منابعی معرفی و شناسایی نشده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی سکه های ابراهیم بن موسی (ع) در پی پاسخ گویی به سوالاتی چون: ابراهیم بن موسی الکاظم (ع) در چه سال هایی و ضرابخانه هایی اقدام به ضرب سکه کرده است؟ و نوشته های ضرب شده بر سکه های او چه مضامین و مفاهیمی داشته اند؟ همچنین چه تعداد سکه ولایتعهدی از امام رضا (ع) و با چه مضامین و مفاهیمی در مخزن گنجینه سکه موزه آستان قدس رضوی وجود دارد؟ جامعه آماری مورد بررسی در پژوهش حاضر، شامل چهار عدد از سکه های شناخته شده از ابراهیم بن موسی (ع) است و همچنین با توجه به حوادث دوره حکومت او در مکه، به بررسی تعداد نه عدد از سکه های ولایتعهدی امام رضا (ع) برادر بزرگوار ایشان نیز پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات پژوهش؛ از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی و رویکرد پژوهش نیز توصیفی، تحلیلی و تاریخی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سکه های به دست آمده از ابراهیم بن موسی (ع)، مربوط به دوره حکومت او است و مضامین اصلی ضرب سکه هایش، اشاره به برخی آیات قرآنی خاص و عبارتی است که انتساب او را به پیامبر (ص) در جهت مشروعیت بخشیدن به قیام او می رساند. در خزانه موزه آستان قدس رضوی سیزده عدد سکه درهم ولایتعهدی وجود دارد که متن تمامی سکه ها شامل نام امام رضا (ع) و انتساب ایشان به علی بن ابی طالب (ع) و همچنین نام خلیفه، محل ضرب و شعائر مذهبی است.
کلیدواژگان: ابراهیم بن موسی(ع)، امام رضا(ع)، سکه، ضرابخانه، کتیبه ها، مضامین -
صفحات 155-165
مسجد بالاسر، نخستین مسجد و فضای عبادی است که بعد از شهادت حضرت رضا (ع) در سمت غربی بقعه رضوی ساخته شده است. مسجد بالاسر به احتمال همان مسجدی است که مقدسی آن را بهترین مسجد خراسان می داند. با توجه به وجود مساجد جامع و بزرگ در نوقان، طابران و نیشابور در خراسان، شاید نزدیکی مسجد بالاسر به قبر مبارک حضرت رضا (ع) و فضیلت نماز خواندن در این مسجد موجب آن شده تا مقدسی، مسجد بالاسر را بهترین مسجد خراسان بداند. با وجود آنکه، تعیین زمان ساخت مسجد بالاسر کمک شایانی به درک چگونگی پیدایش و سیر تکامل مجموعه معماری حرم مطهر رضوی می نماید؛ اما تاکنون زمان ساخت این مسجد به روشنی مشخص و تبیین نشده است. در خوانشی ناصحیح از متن تاریخ بیهقی، بانی ساخت این مسجد کوچک را ابوالحسن عراقی دبیر سلطان مسعود غزنوی (حک: 421-432ه.ق)، بیان نموده اند. از سوی دیگر دفن عراقی در مسجد بالاسر نیز بر قوت گرفتن این مسئله نیز دامن زده است. این مقاله در راستای رسیدن به پاسخی مناسب برای روشن نمودن زمان ساخت و بانی مسجد بالاسر، سعی نموده با بیان مدارک تاریخی و ارجاع به قرآن های وقفی سده پنجم هجری موجود در آستان قدس رضوی، ابتدا مبحث انتساب ساخت مسجد بالاسر به ابوالحسن عراقی را مورد کنکاش قرار داده و در انتها اثبات کند که این مسجد را همانطور که مقدسی بیان نموده، عمیدالدوله فائق در دوره سامانیان بنا کرده است.
کلیدواژگان: مسجد بالاسر، حرم امام رضا(ع)، غزنوی، سامانیان
-
Pages 8-16The magnificent architectural complex of the Imam Reza’s Shrine is not only a final destination for the hearts, but also a healer for the eyes and a manifestation of culture, art, science, and literature. Among the cultural manifestations of the Holy Shrine that recall the Iranians' ancient beliefs are scenes depicting mythological narratives in various locations. Beyond the architectural structure and spatial design of the Shrine, which are likely shaped by their mythological origins, the Shrine's miniaturists, with their understanding and mastery of certain motifs' mythological functions, have utilized them. While taking advantage of their decorative aspects, they seem to have intended to visualize the myths and legendary narratives that have formed the backbone of Iranian culture and history for millennia by embodying their core elements on the Shrine complex buildings. Mythical creatures such as dragons and real animals like lions and cows, and vital elements such as the sun, birds, and plants plays a defining role in the cycle of life and the governance of the universe, are among the motifs that have shaped the mythological scenes of the Shrine's tile work and miniature painting. This article will explore the philosophical significance and function of each element.Keywords: Imam Reza's Shrine, Mythology, History, Motif, Inscription, Miniature Painting
-
Pages 18-36
Lusterware ceramics is one of the most important types of Islamic ceramics, which was produced most during the Seljuk and Ilkhanid eras. Different motifs were used to decorate this type of pottery in various periods from the beginning to the peak. Often, the motifs of these ceramics are accompanied by inscriptions, which give rise to the assumption that these inscriptions are probably a description of the image. In this research, we will examine the correlation between these images and texts in Ilkhanid lusterware ceramics. This correlation can be noteworthy because so far, this issue has not been examined with a focus on the content of the work and its correlation with the image. This research tries to examine the correlation between text and image in ceramics that have both text and image, to find similarities and differences that will probably make the research results significant. The information and data of this research have been collected based on written sources. The information collection about the desired ceramics is selectively from the lusterware works of the National Museum of Iran. This research is fundamental in terms of its objective, and in terms of its nature and method is historical-descriptive. The method of analyzing information is qualitative and descriptive-analytical, in order to answer these questions: 1- What role do the two elements of text and image play in Ilkhanid lusterware ceramics? 2- To what extent are each of the decorative elements of the inscription and the motifs engraved on the lusterware of this period related and synchronized? As a result, most of the texts and inscriptions on the studied ceramics are related to each other and concern lyrical and mythological subjects, and only a few of them are unrelated to each other.
Keywords: Lusterware, Narrative Themes, Inscription, Ilkhanid Era, Correlation -
Pages 37-66
Intangible cultural heritage has become a significant focus for international organizations in recent decades. These organizations recognize museums as suitable places for preserving and disseminating intangible cultural heritage. However, how to teach this heritage in museums is a subject that requires careful consideration and research, as museum activities have traditionally focused on tangible heritage. This research aims to identify the educational components of intangible heritage in museums. It employs a qualitative approach using the seven-stage meta-synthesis method of Sandelowski and Barroso (2007). To this end, the researcher first defined the research questions to determine the scope of the studies conducted. Then, to gather information to answer the research question, relevant and credible written sources were examined. The study population consisted of published articles in accessible and reputable Persian and English databases in six Persian and seven international databases between 2000 and 2021.Based on quality assessment criteria, 460 sources were identified from 3000 sources, and 25 relevant sources were selected based on article quality assessment criteria. Then, the data was analyzed in three coding stages. Based on the research results, 85 initial codes were extracted, from which 24 categories were identified. Based on these categories, eight essential components were identified as dimensions and influential components in intangible heritage education in museums: the cycle of educational tools for intangible culture, emphasis on study, the role of awareness, accessible education, and integration of museum preservation with education, elements of intangible heritage, intangible culture, and the role of institutions in preserving cultural heritage .The findings of this research can be used by institutions and cultural organizations in cultural heritage education policies and can contribute to improving the performance of intangible heritage education in museums.
Keywords: Awareness, Museum Education, Meta-Synthesis, Intangible Cultural Heritage -
Pages 67-85
In Persian literature, Ferdowsi's Shahnameh is a prime example that pays attention to the role and status of women. In most narratives, women are present alongside men in wars, governance, and other affairs. Throughout Iran art history, the Shahnameh has been illustrated by many painters. After the lithography introduction to Iran during the Qajar era, many illustrators produced lithographic versions of the Shahnameh, resulting in Shahnamehs with unique and beautiful images. In the images of the studied lithographic Shahnamehs, The level of women's presence is an issue worth considering. The main goal of this research is to identify and examine the status and level of women's presence in the lithographic Shahnamehs’ illustrations during the Qajar era (published in Iran in 1888, 1896, 1928, 1973, and 1943).This research is based on the following question: Which of the stories in the Shahnameh that feature women has received the most attention from illustrators? This research employs a descriptive-analytical method based on archival research (lithographic collections of the Astan Quds Razavi Central Library and the National Library). The analyzed images depict women with altered identities, conforming to the social and cultural norms of the Qajar era (such as patriarchal perspective). The remarkable roles and distinctive feminine characteristics such as allure, beauty, decision-making power and authority, are largely overlooked. Considering the cultural constraints of the time, artists have focused on representing female characters in only five stories (the union of Zal and Rudabeh, Siavash passing through fire, Esfandiyar’s sisters, Bahram-e Gur and Azadeh, and Barbad playing for Khosrow Parviz), conforming to the prevailing social norms.
Keywords: Qajar Era, Lithography, Illustration, Shahnameh, Women -
Pages 86-105
Iranian painting is a radiant facet of Iranian art, its roots tracing back to pre-Islamic art and its brilliance shining throughout Islamic eras. This research delves into the geometric patterns found in the illustrated manuscript of Jami's Silsilat al-Dhahab. Currently housed in the Golestan Palace Museum, this manuscript, containing fourteen illustrations, is one of the lesser-known works from the Safavid period, with limited detailed information available beyond its inclusion in certain sources. This study primary objective is to introduce the characteristics of the geometric patterns in the Silsilat al-Dhahab illustrated manuscript. Consequently, the following fundamental question was addressed: What are the structural features of the geometric patterns in the illustrated manuscript of Silsilat al-Dhahab? This is a fundamental research conducted using a library-based approach, qualitatively analyzed using historical and descriptive-analytical methods. The research population encompasses all illustrations of the Silsilat al-Dhahab manuscript, with all fourteen illustrations being considered, and a specific analysis conducted on the six illustrations containing geometric knots. The research findings indicate an emphasis on the manifestation of geometric ornaments within the overall composition of the illustration, playing a significant role in structuring and organizing the image. The presence of these embellishments not only enhances the visual richness and image’s aesthetic appeal but also contributes to the precision of the visual space and the deepening of concepts.
Keywords: Miniature Painting, Jami's Silsilat Al-Dhahab, Geometric Patterns -
Pages 106-126
The Astan Quds Razavi Treasury houses a collection of historical and artistic works, created by both renowned and anonymous artists, as well as offerings from devotees to this Holy Shrine. Among these, there are valuable pieces of Islamic art that hold significant ritual and symbolic value. One such symbol is the peacock, frequently depicted in various art forms, and is of interest due to its aesthetic and symbolic significance. This study aims to examine historical and cultural artifacts, specifically focusing on the peacock symbolic representation in the ritual objects of the Imam Reza’s Shrine Museum. By identifying artifacts within the Razavi cultural heritage collection and posing hypothetical questions, we seek to achieve our research objectives.Researchers in this study have found a meaningful connection between the creators’ spiritual beliefs and, sometimes, the patrons, as well as the cultures from which they originated. Furthermore, in the continuity of this artistic tradition, each artist has followed an ancient pattern for creation.Research Objectives 1. To examine the significance of the cultural and artistic context in the artwork formation and creation.2. To investigate the craftsmen's thoughts influence on visualizing the peacock in relation to these artifacts function.Research Questions:1. Did the works’ creators examined in this article consider the peacock’s symbolic aspect in their visualization, or was it purely decorative?2. Did the cultural context influence the peacock symbolic aspect?
Keywords: Ritual Objects, Peacock, Astan Quds Museum, Symbol -
Pages 127-136
The Andarznameh, or Qabusnameh, a 44-chapter work, is one of the most important ethical books in instructive literature in 4th and 5th century AH in Iran. Its manuscript, dated 1090, is a valuable work in the Iranian literature and miniature painting. The Andarznameh preserved in the Cincinnati Museum, New York, is an instructive, ethical, social, and political advice book that includes illustrations at the end of each story for better understanding. Since the Andarznameh narrates the people story during the Ziyarid era, the clothing and miniatures patterns are noteworthy. This article tries to examine the decorations of the fabrics in the miniatures of the mentioned manuscript in the context of Iranian miniature painting. A part of this Manuscript is kept in the Cincinnati Museum.This qualitative-analytical and descriptive research shows that the fixed geometric patterns in the designs have a structured system, and the decorations of the Andarznameh miniatures have a geometric system from the design structure perspective. These patterns mainly include floral motifs, and animal motifs such as birds, which are characteristic of early Islamic fabric designs, can also be seen. Among the floral motifs, the Iranian-style geometric structure is discernible.
Keywords: Ziyarid, Andarznameh, Painting, Fabric Pattern, Geometric Patterns -
Pages 137-154
Due to the lack of legitimacy of the Abbasid Caliphate among the Alawites, they staged numerous uprisings against the Abbasids during the Ma'mun's reign, one of the most significant being the uprising of Ibrahim b. Musa al-Kazim in Yemen and his minting of coins. Examining the conflict between the Alawites and Abbasids can provide valuable information for researchers. Previous historical sources do not report or provide information about the minting of coins by Ibrahim b.Musa al-Kazim, or at least such sources have not been identified or introduced until now. This research aims to identify the coins of Ibrahim b. Musa al-Kazim to answer questions such as: In which years and mints did Ibrahim b. Musa al-Kazim mint coins? What were the themes and concepts of his coins inscriptions? In addition, how many coins of the appointment of Imam Reza (A.S.) exist in the coin treasury of the Astan Quds Razavi Museum and what are their themes and concepts? The statistical population of this research consists of four known coins of Ibrahim b. Musa al-Kazim, and considering the events during his rule in Mecca, nine coins of the appointment of Imam Reza (A.S.), his elder brother, were also examined. The data collection method Library and field studies, and the research approach is descriptive, analytical, and historical. The results indicate that the coins obtained from Ibrahim b. Musa al-Kazim belong to his rule period and the main themes of his coins refer to specific Qur'an verses and a phrase that attributes him to the Prophet in order to legitimize his uprising. In the treasury of the Astan Quds Razavi Museum, there are thirteen dirham coins of appointment, all of which include the name of Imam Reza (A.S.) and his attribution to Ali b. Abi Talib (A.S.), as well as the name of the caliph, the place of minting, and religious symbols.
Keywords: Ibrahim B. Musa Al-Kazim, Imam Reza (A.S.), Coin, Mint, Inscriptions, Themes -
Pages 155-165
The Bala sar Mosque is the first mosque and place of worship which was built in the west of the Razavi Mausoleum following the martyrdom of Imam Reza (A.S.). The Bala sar Mosque is likely the same mosque that Moqadasi considered the best mosque in Khorasan. Because of large and magnificent mosques in Nughan, Tabaran, and Nishapur in Khorasan, the proximity of the Bala sar Mosque to the Imam Reza's Holy Mausoleum, and the virtue of praying in this mosque may have led Moqadasi to consider the Bala sar Mosque as the best mosque in Khorasan. Although determining the construction date of the Bala sar Mosque would greatly help in understanding the emergence and evolution of the Holy Razavi Shrine's architectural complex, the exact construction date of this mosque has not yet been clearly identified and explained.In an incorrect reading of the Tarikh-e Bayhaqi (Bayhaqi's History), the founder of this small mosque has been stated as Abu al-Hasan Iraqi, the secretary of Sultan Masoud Ghaznavi (r. 1030-1042). Moreover, the burial of Iraqi in the Bala sar Mosque has strengthened this claim. This article, in an attempt to provide a suitable answer to clarify the construction date and founder of the Bala sar Mosque, has tried to examine the issue of attributing the construction of the Bala sar Mosque to Abu al-Hasan Iraqi by presenting historical evidence and referring to the fifth century AH endowed Qur'ans to the Astan Quds Razavi. Finally, this article tries to prove that, as Moqadasi stated, this mosque was built by A'mid al-Duwlah Fa'iq during the Samanid period.
Keywords: Bala Sar Mosque, Imam Reza Shrine, Ghaznavid, Samanid