فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 53 (پاییز 1403)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 53 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی احمدی، مریم صوفیابادی، ناصر عسگری*، سیده فاطمه سید زمانی صفحات 1-35
    زمینه و هدف

    حضور نسل زد در بازار کار، نوعی تغییر پارادایم در مدیریت و رهبری سازمانی را به ایجاد خواهد کرد؛ از این رو، شناخت انتظارات این نسل برای مدیریت اثربخش اعضای این نسل ضروری است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بازشناسی و یکپارچه سازی انتظارات نسل زد از محیط کار اجرا شده است.

    روش

    پژوهش حاضر بر بنیان پارادایم تفسیری استوار است و از روش مرور نظام مند ادبیات، به عنوان راهبرد پژوهش استفاده کرده است. منابع اطلاعاتی پژوهش، مقاله هایی بودند که طی سال های 2000 تا 2024، در پایگاه های علمی معتبر بین المللی منتشر شدند. مقاله های گردآوری شده، بر اساس معیارهای پذیرش به فرایند مرور نظام مند وارد شدند و پس از ارزیابی کیفیت مقاله ها، مطابق با شاخص های کیو و اچ ایندکس نشریه ها، 43 مقاله با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شد.

    یافته ها

    پس از تکمیل فرایند کدگذاری، 137 مضمون پایه مرتبط با انتظارات شناسایی شده، در قالب 27 مضمون سازمان دهنده و در نهایت 9 مضمون فراگیر تلفیق و دسته بندی شدند که عبارت اند از: انتظارات مربوط به ماهیت و شرایط کاری (شغل جذاب و شرایط کاری منعطف و دورکار)، محیط کاری مورد انتظار (انتظارات از محیط کاری فیزیکی، روانی، اجتماعی و انسان مدارانه)، شرایط استخدامی مورد انتظار (ترجیح برند کارفرمایی و شفافیت در استخدام)، آموزش و توسعه مورد انتظار (انتظارات مربوط به محتوا و روش های آموزشی و توسعه حرفه ای)، مدیریت عملکرد مورد انتظار (آگاهی از اهداف و برنامه ها، دریافت بازخور موثر و منصفانه بودن مدیریت عملکرد)، ترجیحات انگیزشی (ترجیح انگیزه های درون فردی و اجتماعی)، جبران خدمات مورد انتظار (انتظارات از حقوق و دستمزد، مزایا و پاداش)، مدیریت و رهبری مورد انتظار (سبک ها و شایستگی ها، رفتارها و روابط مورد انتظار از رهبران) و انتظارات فرهنگی و اجتماعی (تعاملات فناوری محور، فرهنگ پویا و مشارکتی، توجه به زندگی و خانواده).

    نتیجه گیری

    این پژوهش با بازشناسی، تلفیق و یکپارچه سازی انتظارات نسل زد از محیط کار، دانش کمابیش جامع و ارزشمندی را ارائه داده که فراتر از مطالعات مجزا و موردی انجام شده در این زمینه است. توجه سازمان ها و مدیران به این انتظارات، می تواند زمینه ساز تعامل اثربخش با این نسل در محیط های کاری امروزی باشد.

    کلیدواژگان: نسل های کاری، نسل زد، انتظارات نسل زد، محیط کاری، مرور نظام مند ادبیات
  • اکرم ندیمی، علیرضا چناری*، محمدنقی ایمانی صفحات 36-61
    زمینه و هدف

    توسعه سرمایه انسانی، یکی از اهداف بسیار مهم برنامه های توسعه در هر کشوری است و پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم فراوانی روی توسعه پایدار دارد. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل توسعه سرمایه انسانی، مبتنی بر اهداف قانون برنامه هفتم توسعه کشور (رویکرد توسعه اقتصاد دیجیتال) انجام شده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی با رویکرد استقرایی اجرا شد. شناسایی عوامل با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام گرفت. مشارکت کنندگان پژوهش، اعضای هیئت علمی و مدیران دانشگاه های برتر شهر تهران به تعداد 16 نفر بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای پیمایش دیدگاه مشارکت کنندگان پژوهش، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای بررسی اعتبار یافته ها، از راهبردهای مراجعه مجدد به مشارکت کنندگان و جلب توافق ایشان و بررسی توسط همتایان استفاده شد.

    یافته ها

    مدل توسعه سرمایه انسانی مبتنی بر اهداف برنامه هفتم توسعه، از سه بعد تشکیل شده است که عبارت است از: الزامات اقتصاد دیجیتال، دانشگاه تراز اقتصاد دیجیتال و توسعه سرمایه انسانی (توسعه شایستگی های دیجیتال و شایستگی های نرم).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند برای مدیریت توسعه سرمایه های انسانی کشور، مبتنی بر اهداف برنامه هفتم توسعه (توسعه اقتصاد دیجیتال)، شناخت مفیدی فراهم سازد. توجه هم زمان به چیستی، چگونگی و چرایی توسعه سرمایه انسانی، وجه تمایز برجسته این پژوهش به شمار می رود.

    کلیدواژگان: توسعه سرمایه انسانی، قانون برنامه هفتم توسعه کشور، رویکرد اقتصاد دیجیتال
  • آیدا حمیدی، علی اصغری صارم*، مصطفی رضایی راد صفحات 62-87
    زمینه و هدف

    یکی از دلایل مهم شکست شرکت های نوپا، موفق نبودن آن ها در مدیریت مناسب منابع انسانی خود است. به نظر می رسد که یکی از ریشه های اصلی دست نیافتن به این موفقیت، از نبود بدنه دانشی منسجم و نافع در خصوص الگوی متناسب مدیریت منابع انسانی در این شرکت ها ریشه می گیرد. این پژوهش با استفاده از روش شناسی مرور نظام مند و با هدف بازشناسی ویژگی ها و کارویژه های مدیریت منابع انسانی در شرکت های نوپا، به دنبال رفع این خلا پژوهشی است.

    روش

    در پژوهش حاضر، مقاله های مرتبط با مسئله پژوهش، طی سال های 2000 تا 2023 به روش مرور نظام مند ادبیات بررسی شدند. با اتخاذ روش شناسی شش مرحله ای کیچنهام (2004)، در نهایت 53 پژوهش بررسی شد. منابع این پژوهش از پایگاه های منابع علمی معتبر و با جست وجوی ترکیب واژه های «مدیریت منابع انسانی» و «شرکت های نوپا»، به عنوان کلیدواژه به دست آمدند. به منظور اطمینان از کیفیت روش شناختی منابع، از رویکرد برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی (CASP) در انتخاب پژوهش ها بهره گرفته شد. همچنین برای ارتقای پایایی پژوهش، از ضریب کاپای کوهن استفاده شده است.

    یافته ها:

     طبق یافته های پژوهش ویژگی های بیست گانه مدیریت منابع انسانی در شرکت های نوپا در دو بعد ویژگی های رفتاری (با تاکید بر مدیریت منابع انسانی نرم) و ویژگی های ساختاری (با تاکید بر مدیریت منابع انسانی سخت) دسته بندی می شود. همچنین بر اساس یافته های پژوهش، مدیریت منابع انسانی در شرکت های نوپا را می توان در قالب ده کارویژه مشخص تصور کرد که عبارت اند از: مدیریت شرایط کاری، مدیریت استراتژیک فردی، مشاوره و مشارکت کارکنان، آموزش و توسعه، ارزیابی عملکرد، پاداش مبتنی بر عملکرد، استخدام، طراحی شغل و نگهداشت کارکنان و نگهداری سوابق کارکنان.

    نتیجه گیری

    سهم یاری نظری این پژوهش آن است که بدنه دانشی منسجمی از مختصات مدیریت منابع انسانی در شرکت های نوپا و کارویژه های این نظام مهم در این قبیل شرکت ها ارائه می کند و ادبیات نظری این حوزه را توسعه می دهد. شرکت های نوپا، به دلیل منابع محدود وعدم قطعیت ها با چالش های منحصربه فردی روبه رو هستند که همین موضوع سبب می شود مدیریت منابع انسانی در این شرکت ها، به طور چشمگیری با مدیریت منابع انسانی در شرکت های دیگر متفاوت باشد. مدیریت منابع انسانی در شرکت های نوپا نیازمند توجه دقیق به کارویژه های ده گانه مدیریت منابع انسانی متناسب با ویژگی های خاص و بافت ویژه این شرکت هاست. جاری سازی کارویژه های شناسایی شده در شرکت های نوپا، می تواند نقشه راهی برای ارتقای میزان موفقیت این قبیل شرکت ها در زیست بوم کسب وکارهای نوپا باشد.

    کلیدواژگان: بوم زیست کسب وکار، شرکت های نوپا، کارویژه های مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، مرور نظام مند ادبیات
  • عبدالله محمد عزیر، محمد دوستار*، محسن اکبری، کیخسرو یاکیده صفحات 88-117
    زمینه و هدف

    مطابق شواهد موجود، آموزش عالی جزء سیستم های پیشرو در تحول دیجیتال جهانی است و در ترویج و ارتقای ابزارهای دیجیتال، نقش محوری ایفا می کند؛ اما تحول دیجیتال برای نظام آموزش عالی کشورهای در حال توسعه و تحت شرایط محیطی ناپایدار با تاخیر و نقص های زیادی همراه است. شناخت و تحلیل این عوامل با در نظر گرفتن شرایط زمینه ای آن ها، می تواند دانش مدیریت تحول دیجیتال را برای کشورهای در حال توسط گسترش دهد. عراق یکی از این کشورهای در حال توسعه است که به تازگی گرایش به آموزش الکترونیک و تحول دیجیتال را در دانشگاه ها و آموزش عالی خود آغاز کرده است؛ اما هنوز با ابهام های زیادی در این زمینه مواجه است و به چارچوب های تخصصی سازی شده برای تحلیل و برنامه ریزی نیاز دارد. هدف از این پژوهش، ارائه چارچوب مفهومی تحول دیجیتال مبتنی بر رهبری الکترونیک در نظام آموزش عالی اقلیم کردستان عراق است.

    روش

    روش پژوهش از نوع کیفی با رویکرد تحلیل مضمون (تماتیک) بوده است. صاحب نظران علمی (استادان و پژوهشگران) و اجرایی (مدیران و کارشناسان خبره) آگاه و مسلط به موضوع پژوهش در نهادهای آموزش عالی و دانشگاه های اقلیم کردستان عراق، مشارکت کنندگان پژوهش بودند. تعداد نمونه بر حسب رسیدن به اشباع نظری، 19 نفر برآورد شد. نمونه گیری به روش قضاوتی با تاکید بر دانش و تجربه بود. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه هدایت شده بود که با دو روش حضوری و گفت وگوی آنلاین انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که شبکه مضامین مشتمل است بر 96 مفهوم، 25 مضمون فرعی، 9 مضمون اصلی و 4 مضمون کلی. مضامین کلی عبارت بودند از: پیشران های محیطی، رهبری سیستم آموزش عالی تسهیل و بسترسازی و کارکردهای تحول دیجیتال در آموزش عالی اقلیم کردستان. از تجمیع مضامین کلی، اصلی و فرعی، شبکه مضامین پژوهش ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    براساس چارچوب مفهومی به دست آمده، بایستی تحول دیجیتال در آموزش عالی اقلیم کردستان را فرایند چندبعدی و چندسطحی در نظر گرفت و برای برنامه ریزی، رهبری و ارزیابی پیشبرد آن، بایستی تاثیرهای عوامل مندرج در الگوی ترسیم شده را شناسایی و کنترل کرد. از این رو به مدیریت آموزش عالی اقلیم کردستان پیشنهاد می شود که از چارچوب ارائه شده در این پژوهش، برای مطالعه و برنامه ریزی تحول دیجیتال در سیستم مدنظر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحول دانشگاه ها، فناوری آموزشی، دیجیتالی سازی آموزش، رهبری آموزشی، دانشگاه های عراق
  • مهدی عزیزلو، مرجان فیاضی*، وجه الله قربانی زاده صفحات 118-147
    زمینه و هدف

    تاب آوری سازمانی یکی از مفاهیم جدید و محبوب در مطالعات سازمانی است که به توانایی بازیابی و بازگشت کسب وکارها به شرایط ابتدایی خود، در زمان بروز بحران ها و در مقابل ریسک های متعدد درونی و بیرونی اشاره دارد. هدف این پژوهش، طراحی مدلی برای تاب آوری سازمانی در شرکت های دانش بنیان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی توسعه ای است و از گروه تحقیقات آمیخته اکتشافی محسوب می شود. به منظور طراحی مدل پژوهش، از روش تئوری داده بنیاد استفاده شد و بدین منظور با 22 خبره مصاحبه عمیق به عمل آمد. این افراد به صورت هدفمند انتخاب شدند. مدل طراحی شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار اسمارت پی ال اس اعتبارسنجی شد. جامعه آماری این مرحله، مدیران شرکت های دانش بنیان در پارک علم و فناوری تهران بودند که از طریق پرسش نامه، از آن ها نظرخواهی شد. حجم نمونه محاسبه شده با روش کوکران 110 نفر و روش نمونه گیری نیز از نوع تصادفی ساده بود.

    یافته ها

    مدل پارادایمی با 6 دسته متغیر عوامل علی، پدیده محوری، راهبردها، عوامل مداخله گر، عوامل زمینه ای و پیامدها طراحی شد. بر اساس یافته ها، برای متغیر تاب آوری در شرکت های دانش بنیان، 4 مقوله اصلی، 10 مقوله فرعی و 21 مفهوم و همچنین، 5 دسته راهبرد شناسایی شد که بر این اساس مدل پژوهش ایجاد شد. مقوله های اصلی شناسایی شده عبارت اند از: تاب آوری هدایتی، اجتماعی، زیرساختی و رابطه ای. همچنین، یافته های برازش با مدل سازی معادلات ساختاری نیز ساختار و متغیرهای مدل را تایید می کند.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از رویکرد تاب آوری در شرکت های دانش بنیان، به اندازه کافی اثربخش است و می تواند در حفظ بقا و حرکت در مسیر رشد و توسعه این شرکت ها تاثیر زیادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شرکت دانش بنیان، ریسک، تاب آوری سازمانی، پارک علم و فناوری، روش تئوری داده بنیاد
  • شیرزاد صفرلو، زهرا وظیفه*، محمد قاسمی، عبدالعلی کشته گر صفحات 148-179
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر، سازمان ها به علت مشکلات اقتصادی و اداری متعدد با چالش های عظیمی در اداره امور خود مواجه شدند که آن ها را واداشت تا برای مسائلی همچون انگیزش شغلی و حفظ و نگهداشت نیروهای انسانی خود اهمیت زیادی قائل شوند. این پژوهش با هدف بررسی چارچوب انگیزشی نیروی انسانی متخصص در سازمان ها اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی، توسعه ای، تفسیری و استقرایی است که با رویکرد فراترکیب و روش تحلیل محتوای کیفی اجرا شده است. منابع اطلاعاتی را مقاله های منتشر شده در دو پایگاه داده ای داخلی (مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و نورمگز) و پایگاه خارجی (الزویر و تامسون روترز) تشکیل می دهد. بعد از گردآوری مقاله های منتشر شده از پایگاه های اطلاعاتی یادشده، بر اساس شاخص مدنظر پژوهشگران، مقاله های منتخب برای بررسی انتخاب شدند.

    یافته ها

    پس از بررسی و ترکیب نتایج مطالعات منتخب، 110 کد توصیفی به دست آمد که این کدها در 40 مضمون اولیه، 16 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر طبقه بندی شدند که عبارت اند از: 1. بسترسازهای اولیه، مشتمل بر جهت گیری سازمان (شامل اسناد بالادستی، جهت گیری اجتماعی و ارزش های سازمانی)، راهبردهای سازمانی (امنیت شغلی، عدالت سازمانی و توازن کار و زندگی)، جو سازمانی (روابط اجتماعی)؛ 2. بسترسازهای ثانویه، مشتمل بر رهبری (رهبری کارمندمدار، ویژگی های فردی رهبر و رهبری خودکفا)، عوامل شغلی (طراحی شغلی و الزامات شغل)، محیط کار (شرایط فیزیکی کار و موقعیت جغرافیایی محل کار) و همکاران (توانمندی همکاران و تعامل با همکاران)؛ 3.  کارکردهای مدیریت منابع انسانی، مشتمل است بر جذب و استخدام (بهره گیری از رویه های علمی و جذب مبتنی بر شایستگی و مهارت)، آموزش و توسعه (آموزش های بدو و ضمن خدمت، آموزش مبتنی بر به کارگیری مهارت و ایجاد بانک شایستگی)، مدیریت عملکرد (ارزیابی نتیجه محور، بهره گیری از نتایج ارزیابی ها در برنامه ریزی شغلی)، روابط کار (توجه به نظرات کارکنان، نظرسنجی و اطلاع رسانی)، معماری سازمانی و ارتباطات (طراحی ساختار شبکه ای، طراحی نظام پیشنهادها و منتورینگ سازمانی) و جبران خدمات (پرداخت های نقدی، کمک هزینه، پرداخت های مالی و امکانات مالی)؛ 4. پیامدها که پیامدهای فردی (انگیزشی و مشارکتی)؛ پیامدهای سازمانی (ماندگاری و چابکی) و پیامدهای فراسازمانی (رضایتمندی و اجتماعی) را در برمی گیرد.

    نتیجه گیری

    این چارچوب می تواند مبنایی برای برنامه ریزی سازمان ها باشد تا بتوانند نیروی تخصصی خود را که از تجربه ها، دانش، تخصص و مهارت های منحصربه فرد برخوردارند، در سازمان ها نگه دارند. شایان ذکر است که پیش نیاز صحیح اجرای چارچوب مطرح شده در سازمان های دولتی و غیردولتی کشور، تدوین و اجرای سیاست ها و استراتژی متناسب با نیروی انسانی متخصص است.

    کلیدواژگان: انگیزش، نگهداشت، نیروی انسانی متخصص، چارچوب، فراترکیب
|
  • Mahdi Ahmadi, Maryam Sufiabadi, Naser Asgari *, Seyyedeh Fatemeh Seyyed Zamani Pages 1-35
    Background and purpose

    The presence of generation Z in the labor market will cause a paradigm shift in the organization of activities in the organization. This generation will enter companies in the coming years, understanding how this generation enters the workforce is very important as they begin to graduate and enter the job market. In this regard, the aim of this research is to identify the expectations of Generation Z from the work environment.

    Method

    The current research is based on the interpretation paradigm and has used the systematic literature review method as a research strategy. The information sources of the research are articles that have been published in international scientific databases from 2000 to 2024. The articles collected based on the acceptance criteria were entered into the systematic review process, and after evaluating the quality of the articles according to the Q and H indexes of the publications, 43 articles were analyzed using the coding method.

    Findings

    After completing the coding process, we found 9 overarching themes, 27 organizing themes and 137 basic themes. In this research, Expectations related to the nature of the job and working conditions (attractive job and flexible and remote working conditions), expected work environment (expectations from the physical, psychological, social and humanistic work environment), expected employment conditions (preference for employer brand and transparency in employment), expected training and development (expectations related to the content and methods of training and professional development), expected performance management (awareness of goals and plans, receiving effective feedback and fairness of performance management), motivational preferences (prefering intrapersonal and social motivations), expected service compensation (expectations of salary, benefits and rewards), expected management and leadership (expected styles and competencies, behaviors and relationships of leaders) and cultural and social expectations (technology-based interactions, dynamic and cooperative culture, attention to life and family).

    Conclusion

    The results of this research provide valuable insights to the managers of organizations regarding the expectations of generation Z from the work environment. Identifying and understanding these expectations can help managers to interact effectively with this generation.

    Keywords: Working Generations, Generation Z, Generation Z Expectations, Workplace
  • Akram Nadimi, Alireza Chenari *, Mohamadnaghi Imani Pages 36-61
    Background & Purpose

    Human capital development is one of the most important goals of development programs in any country and has many direct and indirect consequences on stable development. The current research was conducted with the aim of human capital development model based on the objectives of the law of the 7th development plan of the country through the digital economy development approach.

    Methodology

    This applied research was done with an inductive approach. Factors have been identified with a qualitative approach using thematic analysis method. The participants of the research included faculty members and managers of the top universities of Tehran, 16 of whom were selected through purposive sampling. A semi-structured interview has been used to survey the views of the research participants. In order to check the validity of the findings, the strategies of revisiting the participants and getting their agreement and peer review were used.

    Findings

    The human capital development model based on the goals of the 7th development plan includes the three dimensions of digital economy requirements, digital economy level university and human capital development (development of digital and soft competencies).

    Conclusion

    The results of this research can provide beneficial understanding in this field to manage the development of human capital based on the goals of the seventh development program (development of the digital economy). Simultaneously paying attention to what, how, and why human capital development is the outstanding distinguishing feature of this research

    Keywords: Human Capital Development, Law Of The 7Th Country Development Plan, Digital Economy Approach
  • Aida Hamidi, Ali Asghari Sarem *, Mostafa Rezaeirad Pages 62-87
    Background & Purpose

    One of the most significant reasons for the failure of startups is their inability to manage their human resources effectively. It seems that one of the main roots of this failure stems from the lack of a coherent and useful body of knowledge regarding an appropriate model of human resource management in these companies. This study aims to identify the characteristics and specific functions of human resource management in startups using a systematic literature review methodology, in an effort to fill this research gap.

    Methodology

    In the present study, articles related to the research problem published between 2000 and 2023 were reviewed using a systematic literature review method. By adopting the six-step methodology of Kitchenham (2004), a total of 53 studies were eventually examined. The sources for this research were obtained from reputable scientific databases by searching for keywords that included combinations of the terms "Human Resource Management" and "Startups." To ensure the methodological quality of the sources, the Critical Appraisal Skills Programme (CASP) approach was employed in the selection of the studies. Additionally, Cohen’s Kappa coefficient was used to enhance the reliability of the research.

    Findings

    The findings of this study indicate that the twenty characteristics of human resource management in startups can be categorized into two dimensions: behavioral characteristics (with an emphasis on soft HRM) and structural characteristics (with an emphasis on hard HRM). Additionally, the research findings suggest that in startups, human resource management can be conceptualized through ten specific functions, including: managing working conditions, individual strategic management, employee counseling and involvement, training and development, performance appraisal, performance-based rewards, recruitment, job design, employee retention, and maintaining employee records.

    Conclusion

    The theoretical contribution of this research is that it provides a coherent body of knowledge regarding the specifics of human resource management in startups and the functions of this critical system in such companies, thereby advancing the theoretical literature in this area. Startups face unique challenges due to limited resources and uncertainties, which makes human resource management in these companies significantly different from that in other types of companies. Human resource management in startups requires careful attention to the ten specific functions of HRM, tailored to the unique characteristics and context of these companies. Implementing the identified functions in startups can serve as a roadmap for improving the success rate of such companies in the startup business ecosystem.

    Keywords: Business Ecosystem, Startups, Functions Of Human Resource Management, Human Resource Management, Systematic Literature Review
  • Abdullah Mohammed Ozer, Mohammad Doostar *, Mohsen Akbari, Keykhosro Yakideh Pages 88-117
    Background & Purpose

    According to the available evidence, higher education is one of the leading systems in the global digital transformation and plays a central role in the promotion and development of digital tools. But the digital transformation for the higher education system of developing countries and under unstable environmental conditions has delays and shortcomings. Knowing and analyzing these factors by considering their background conditions can expand the knowledge of digital transformation management for developing countries. Iraq is one of these developing countries whose universities and higher education have recently started to focus on electronic education and digital transformation, however, they still face many uncertainties in this field and need specialized frameworks for analysis and planning. The purpose of this research was to present the conceptual framework of digital transformation based on electronic leadership in the higher education system of the Kurdistan region of Iraq.

    Methodology

    The qualitative research method was chosen with thematic analysis approach. The participants included scientific experts (professors and researchers) and executives (managers and expert experts) knowledgeable and proficient in the subject of research in higher education institutions and universities in the Kurdistan Region of Iraq. The number of samples was estimated to reach theoretical saturation of 19 people. Sampling was done by judgment method (with emphasis on knowledge and experience). The research tool included semi-directed interview with two face-to-face methods and online discussion.

    Findings

    The findings showed that the network of extracted themes includes 96 concepts, 25 sub-themes, 9 main themes, and 4 general themes. The general themes included environmental drivers, leadership of the higher education system, facilitation and foundation, and the functions of digital transformation in the higher education of the Kurdistan Region. A network of research themes was drawn from the aggregation of general, main and sub-themes.

    Conclusion

    Based on the extracted and drawn conceptual framework, it can be said that the digital transformation in the higher education of the Kurdistan Region should be considered a multidimensional and multilevel process, and to plan, lead and evaluate its advancement, it is necessary to recognize and control the effects of factors such as the model has been drawn. As a result, it is suggested to the management of higher education in Kurdistan region to use the framework presented in this research to study and plan digital transformation in the system in question.

    Keywords: Transformation Of Universities, Educational Technology, Digitization Of Education, Educational Leadership, Iraqi Universities
  • Mahdi Azizloo, Marjan Fayyazi *, Vajhollah Ghorbani Zadeh Pages 118-147
    Background & Purpose

    Organizational resilience is one of the new and popular concepts in organizational studies, which refers to the ability of businesses to recover and return to their initial conditions during crises and in the face of multiple internal and external risks.

    Methodology

    The present research is applied-developmental in terms of its purpose and is considered as a mixed exploratory research. In order to design the research model, the grounded theory method was used, and for this purpose, an in-depth interview was conducted with 22 experts who were selected purposefully. Also, the designed model was validated by structural equation modeling method using Smart PLS Software. The statistical population of this stage included managers of knowledge-based companies in Tehran and Alborz Science and Technology Parks, who were asked for their opinions through a questionnaire designed by the researcher. The sample size calculated by Cochran's method was 110 people and the sampling method was simple random.

    Findings

    A paradigmatic model was designed with 6 variable categories of causal factors, central phenomenon, strategies, intervening factors, background factors and consequences. Based on the findings, 10 categories and 21 concepts as well as 5 categories of strategies were identified for the variable of resilience in knowledge-based companies. Findings of fit with structural equation modeling also showed that the structure and variables of the model are approved.

    Conclusion

    Taking advantage of organizational resilience in knowledge-based companies has the necessary effectiveness and can have a great effect on maintaining the survival and movement in the path of growth and development of these companies.

    Keywords: Knowledge-Based Company, Risk Management, Organizational Resilience, Science, Technology Park, Grounded Theory Method
  • Shirzad Safarloo, Zahra Vazife *, Mohamad Ghasemi, Abdolali Keshtegar Pages 148-179
    Background & Purpose

    In recent decades, organizations, due to facing numerous economic and administrative problems, are facing big challenges in managing their affairs, which has forced them to attach great importance to issues such as job motivation and maintaining their human resources. This research was carried out with the aim of investigating the motivational framework of specialized human resources in organizations.

    Methodology

    This research is of a qualitative, developmental, interpretive, and inductive type, which was implemented with a meta synthesis approach and qualitative content analysis method. The sources of information used in the research are articles published in two internal databases; Academic Jihad Scientific Information Center and Foreign Base, Elsevier, and Thomson Reuters. After collecting published articles from two databases based on the index considered by the researchers, the selected articles were selected for review.

    Findings

    After examining and combining the results of the reviewed selected studies, 110 descriptive codes were classified into 40 primary themes, 16 organizing themes and 4 overarching themes. Four overarching themes are as follows: The primary platforms; strategic prerequisites, secondary foundations; Career factors, strategies; government action; Upstream documents and social orientation, organization action; organizational strategies and structural strategies, human resource management action; It includes leadership, compensation, performance management, training and development, organizational architecture and employee communication. At the same time, job requirements; organizational background factors and individual background factors also effectively affect strategies and secondary platforms. Finally, the consequences include individual consequences, motivational and collaborative, organizational, stability and agility, meta-organization, satisfaction, and social.

    Conclusion

    This framework can be a basis for planning organizations so that they can keep their specialized force who have unique experiences, knowledge, expertise and skills in organizations. Of course, it should be mentioned that the correct prerequisite for the implementation of the proposed framework in government and non-government organizations of the country is the development and implementation of policies and strategies that are appropriate for that specialized human force.

    Keywords: Motivation, Maintenance, Expert Manpower, Framework, Meta Synthesis