فهرست مطالب

نشریه پیکره
پیاپی 38 (زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-17مقدمه
بهمن محصص یکی از بزرگترین هنرمندان پیشرو در هنر نوگرای ایران است که در دوره های پرتنشی به لحاظ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زیسته است. بیان مسائلی چون «محکومیت وجود»، «منفعل بودن» و «انزوا» از مهمترین موضوعات آثار هنری وی است. در این پژوهش با اتخاذ رویکردی جامعه شناختی و با بسط نظری مفاهیم اساسی «عادت واره»، «میدان»، «سرمایه» و «نظریه عمل» سعی شد پرتوی بر وجهی از دلایل تمایز در آثار این هنرمند افکنده شود. از این رو، پژوهش حاضر با تمرکز بر آرای معتبر و متاخر جامعه شناس معروف فرانسوی، پی یر بوردیو، درپی پاسخ به دو پرسش اساسی است: زمینه های اجتماعی موثر بر شکل گیری عادت واره هنری بهمن محصص چه عواملی بوده و زمینه های اجتماعی موثر بر سطح پذیرش آثار هنری بهمن محصص از سوی مخاطبان آثار وی چگونه بوده است؟ هدف پژوهش حاضر یافتن عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر تمایز آثار محصص با استفاده از مفهوم کنش بوردیو است؛ پس بر اساس هدف در نوع بنیادی قرار می گیرد و به لحاظ چیستی از نوع تحقیقات کیفی است.
روش پژوهش:
این مقاله از نظر هدف بنیادی و از نوع تحقیقات کیفی است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است.
یافته هاازنظر بوردیو عادت واره افراد درطی زمان و براساس شرایط اجتماعی برساخته می شود، لذا تجارب شخصی، اجتماعی و خانوادگی محصص در شکل گیری منش هنری وی نقش داشته است. از طرفی زمینه های اجتماعی دوران موردنظر باعث تشکیل میدان های فرهنگی شده بود که با سرمایه های هنری هنرمند متفاوت بوده است و همین موضوع باعث ایجاد سطح پایین پذیرش آثار وی ازسوی اجتماع شده بود.
نتیجه گیریبا توجه به پژوهش انجام شده این نتیجه حاصل می شود که تجارب فردی، اجتماعی و خانوادگی محصص، در شکل گیری منش هنری وی نقش داشته است. از طرفی زمینه های اجتماعی دوران موردنظر باعث تشکیل میدان های فرهنگی شده بود که با سرمایه های هنری هنرمند متفاوت بوده است و همین موضوع باعث ایجاد سطح پایین پذیرش آثار وی ازسوی اجتماع شده بود.
کلیدواژگان: جامعه شناسی هنر، بهمن محصص، پی یر بوردیو، نظریه عمل -
صفحات 18-35مقدمه
نسخه نگاره «شاهنامه قوام (هزار)»، محفوظ در موزه «رضا عباسی»، دارای 38 نگاره است. این شاهنامه به دست محمد قوام شیرازی در سال 1000 هجری نوشته شده است، اما از نگارگر یا نگارگران آن نامی در میان نیست. این اثر جزو نسخه هایی است که کمتر مورد نگرش قرار گرفته و تقریبا گمنام است. در این جستار، کوشش می شود تا با تکیه بر شواهد تاریخی و بررسی های ساختاری نگاره ها و کیفیت هنری و سبکی، شناخت صحیح تری از این نسخه به دست آید. هدف پژوهش معرفی این اثر و شناسایی ویژگی های ساختاری و بصری این شاهکار هنری و همچنین شناسایی هرچه دقیق تر این اثر، با تکیه بر شواهد و مستندات، نسبت به هویت سبکی و مکانی آن است. پرسش بنیادین پژوهش حاضر این است که شیوه نگارگری «شاهنامه قوام» چیست و از نظر بصری دارای چه ویژگی و ارزش هایی است؟
روش پژوهش:
پژوهش پیش رو به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده و یافته ها از طریق منابع کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی و از آرشیو موزه «رضا عباسی» به دست آمده است. در این پژوهش چند شاهنامه از شیوه نگارگری شیراز و دو شاهنامه از شیوه قزوین که تا حدودی معاصر با « شاهنامه قوام» بودند مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته اند و تحلیل ارائه شده با در نظرگیری این مقایسه بوده است.
یافته هاهرچند شاهنامه قوام را متعلق به شیوه نگارگری قزوین دانسته اند، اما یافته ها نشان می دهد که این نسخه همانندی های بسیاری با دیگر شاهنامه های شیوه شیراز دارد و پیرو سنت «نگارگری شیراز» است. همچنین هویت خوشنویس این نسخه نگاره نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
نتیجه گیریشاهنامه قوام جزو شاهنامه هایی است که تمام ویژگی های شیوه شیراز را در خود دارد. این شاهنامه همانندی های بسیاری با دیگر شاهنامه های شیراز به ویژه شاهنامه های پک و بریتانیا دارد و به گمان بسیار توسط نگارگران مشترکی کار شده اند. همچنین خوشنویس آن محمدقوام شیرازی که از خوشنویسان پرکار شیراز است و تمام آثارش را در این شهر پدید آورده است. برآیند پژوهش پیش رو نشان می دهد که شاهنامه قوام متعلق به شیوه شیراز است و احتمالا در کارگاه های حرفه ای شیراز کار شده باشد و برخلاف انگاره رایج نسبتی با شیوه قزوین ندارد. ویژگی های مشترکی که در نگاره های شاهنامه قوام و دیگر آثار شیوه قزوین وجود دارد تنها متعلق به این شاهنامه نیست و در دیگر شاهنامه های شیراز وجود دارد و دلیل آن تاثیرپذیری نگارگران شیرازی از نگارگران پایتخت(قزوین) است.
کلیدواژگان: شاهنامه قوام، نگارگری، شیراز، صفوی -
صفحات 36-50مقدمه
شناخت مفاهیم اساسی در معماری بدون توجه به ارزش های فرهنگی و اجتماعی انسان ها میسر نمی گردد. از آنجایی که انسان موجودی اجتماعی است؛ برای تعامل به چهار نوع ارتباط «خدا»، «خود»، «جهان» و «هم نوعان» نیازمند است. چگونگی این ارتباطات تنظیم رابطه با دیگران را رقم می زند. در این میان، خلوت به عنوان یکی از مفاهیم اساسی مرتبط با ابعاد وجودی انسان و از مهمترین ویژگی های کیفی محیط است که می تواند به زمینه مناسبی برای این ارتباطات بیانجامد. این پژوهش با هدف بررسی مفهوم خلوت در اندیشه مولانا و پاسخ به این پرسش که مصادیق خلوت مولانا در عناصر و تزئینات معماری کدام اند؟ تدوین شده است.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر به لحاظ هدف در زمره تحقیقات بنیادی و از نوع کیفی است و از روش های فراتحلیل و مقایسه تطبیقی استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات، علاوه بر مطالعه اسنادی، نظریه ها و دیدگاه ها و مصاحبه و پرسش نامه باز است و جهت تحلیل داده های کیفی و کدگذاری و بررسی میزان فراوانی کدهای مستخرج از مصاحبه، از نرم افزار NVivo استفاده شده است.
یافته هابراساس مدل نظری مفهوم خلوت در شعر مولانا و راهبرد استدلال منطقی حاصل از یافته های پژوهش ارتباطات چهارگانه در اندیشه مولانا بر چهار حالت از خلوت «خلوت با خود»، «خلوت با خدا»، «خلوت با محرم اسرار»، «خلوت در جلوت» تاکید می کند.
نتیجه گیریبراساس نتایج این پژوهش مفاهیم مشترک خلوت در اندیشه مولانا و عناصر و تزئینات معماری، مولفه هایی همچون«خیال»، «همنشینی اضداد نور و تاریکی»، «خلا» و «فضای تهی»، «محوریت عمودی عالم»، «خاصیت آیینگی» به عنوان مفاهیم مرتبط با «خلوت با خدا» و مولفه های «اندرون و برون» و «تنهایی»در راستای «خلوت با خود» و «محرمیت» در راستای خلوت با دیگران و جمع است.
کلیدواژگان: خلوت، معماری، مولانا، تزئینات -
صفحات 51-71مقدمه
جعبه های لاکی، در دوره قاجار، با کاربرد ابزار، به جعبه- قپان معروف بوده و وسیله هایی کاربردی بوده که با موضوعات متنوع نقاشی شده و منقوش و تزئین شده اند. جعبه های سفارشی کاربردی از کیفیت و اهمیت بالاتری برخودار بوده و به سفارش دربار تهیه می شده اند. یکی از این جعبه های نفیس نقاشی شده در موزه بریتانیا قرار دارد. موضوع اصلی در نقاشی روی طول مستطیل بارگاه حضرت سلیمان (ع) و موضوع فرعی در عرض جعبه شکارشاهی است. این جعبه از نمونه های نادر کامل و سالم است که متعلق به دوره ابتدایی قاجار بوده و شناخت آن می تواند به عنوان یک نمونه کامل و نادر راهگشای شناخت این هنر در دوره قاجار باشد. پرسش پژوهش حاضر این است که در این جعبه چه مضامینی در بخش های مختلف درون و بیرون آن نقاشی شده و ارتباط مضامین تصاویر با یکدیگر چگونه است؟ هدف پژوهش حاضر مطالعه ساختاری جعبه- ترازوی نقاشی شده با مضمون بارگاه سلیمان نبی (ع) است که شامل ساختار و مضامینی است که داخل و خارج آن کار شده و ما را با این نوع جعبه ها و جنبه کاربردی آن آشنا می سازد.
روش پژوهش:
این پژوهش کیفی است و از حیث روش توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای (اسنادی) است. جامعه آماری پژوهش حاضر؛ جعبه ای آینه ای به شماره 192705251 درموزه بریتانیا متعلق به دوره قاجار است؛ جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری و بارگیری نسخه های اینترنتی تصاویر انجام شده است. روش نمونه گیری هدفمند با بررسی جعبه ترازوی نقاشی شده لاکی با مضمون بارگاه حضرت سلیمان نبی (ع) انتخاب شده است.
یافته هامطالعه حاضر نشان داد که این جعبه نقاشی شده موجبات هم آمیزی دستاوردهای هنر و زندگی را نشان داده و موضوعات مذهبی را به عنوان موضوع اصلی به کار رفته برروی جعبه معرفی می کند. نقاشی های این جعبه از نظر سبک با دیگر وجه های جعبه دارای اشتراک است، ولی از نظر مضمون دارای افتراق بوده و با توجه به جنبه عملکردی جعبه انتخاب و اجرا شده است. ارتباط معنایی مضامین داخل و خارج جعبه با یکدیگر متفاوت است، ولی از سبک هنری یکسانی برخودار است. در این جعبه سه مضمون دیده می شود: برروی در جعبه، مضمون مذهبی بارگاه حضرت سلیمان نبی، در کناره های جعبه، مضمون فرهنگی شکار در دوره قاجار، در داخل جعبه، مضمون عرفانی گل و مرغ و آرایه های تزئینی هنرایرانی.
کلیدواژگان: قاجار، جعبه ترازو، لاکی، نقاشی، بارگاه حضرت سلیمان نبی (ع) -
صفحات 72-88مقدمه
هوش مصنوعی امروزه ضمن نقش آفرینی در تمامی ابعاد زندگی اجتماعی، اقتصادی و تولیدی جوامع بشری از شاخص ترین جلوه های رشد فناوری و آینده نگری جهان هستی معرفی می گردد. به نظر می رسد طراحی فرش ایرانی نیز در برابر این قدرت نوظهور، دچار تغییراتی عمیق خواهد شد. هرچند همواره مباحث شاخص هنری خلاقیت هنرمندان در تقابل با فناوری دیده می شود، اما مساله اصلی این پژوهش چگونگی مواجهه طراحان فرش با نرم افزارهای مختلف حوزه هوش مصنوعی با قابلیت اصلاح و طراحی نقشه است. هدف اصلی این پژوهش بررسی دیدگاه طراحان فرش ایران پیرامون آینده شغلی خود در مواجهه با نرم افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی است. اینکه آینده شغلی شاغلین این عرصه با وجود نرم افزارهای حوزه طراحی مبتنی بر هوش مصنوعی چگونه خواهد بود؟ سوالی است که در این پژوهش به آن پاسخ داده می شود.
روش پژوهش:
مقاله پیش رو مقاله ای کمی- کیفی است و به صورت توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای و مطالعات میدانی پایه ریزی شده است. با بهره گیری از ابزار رفتارنگاری، مشاهده، پرسش و پاسخ به تحلیل امکانات 4 پلتفرم هوش مصنوعی موجود و در دسترس با قابلیت طراحی فرش پرداخته شده است سپس پرسش نامه ای برای 132 نفر از نخبگان طراحی فرش ایرانی فعال در این عرصه به صورت الکترونیک ارسال گردیده که تنها 50 نفر حاضر به مشارکت در پژوهش شده اند.
یافته هایافته های پژوهش نشان می دهد در زمان انجام این پژوهش، تنها یک نرم افزار هوش مصنوعی از قابلیت اصلاح نقشه فرش برخوردار است که به عنوان یک دستیار هوش مصنوعی خلاق مطرح نیست. باقی نرم افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در دسترس به عنوان یک دستیار خلاق و نوآور، هنوز یادگیری ماشینی برروی آن ها صورت نگرفته و اکنون نمی توانند در زمینه طراحی فرش، به شیوه صحیح، موثر واقع شوند. همچنین بررسی نخبگان این حوزه نیز نشان دهنده آن است که یا تاکنون از نرم افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده نکرده اند یا اگر استفاده کرده باشند، تنها برای تغییر ابعاد و اصلاح نقشه های فرش بوده است و با نرم افزاری که خود بتواند طراحی نقشه فرش را از صفر تا صد انجام دهد مواجهه نشده اند. 57% از طراحان نیز به هوش مصنوعی تنها به عنوان یک ابزار در دسترس می نگرند و نه جایگزینی برای شغل خود.
نتیجه گیرینرم افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در طراحی فرش را در حال حاضر، می توان به عنوان ابزاری برای سهولت کار دانست؛ در نتیجه چه در آینده نزدیک هوش مصنوعی بتواند جای طراحان را در این حوزه بگیرد یا نه، در حال حاضر می توان با طراحی پلتفرم هایی مبتنی بر هوش مصنوعی به عنوان یک دستیار برای طراحی فرش، شاهد سرعت در انجام طراحی، رنگ، نقطه و در نهایت تغییر ابعاد نقشه فرش، که بسیار زمان بر و پیچیده از نظر کاربران است، بهره برد.
کلیدواژگان: هوش مصنوعی، قالی، طراحی فرش، آینده شغلی -
صفحات 89-110مقدمه
هنر کاربردی معماری بیوفیلیک به بررسی تاثیراث روانشناسی ارتباط انسان با طبیعت می پردازد و برای بهبود آن راهکارهایی برای طراحی فضاها ارائه می کند. هدف این پژوهش بررسی کاربرد طراحی بیوفیلیک در معماری سنتی دزفول است و این فرضیه را بررسی می کند که ویژگی های معماری بیوفیلیک در معماری دزفول وجود دارد و همین ویژگی ها موجب کیفیت این بافت سنتی شده است.
روش پژوهش:
نحوه جمع آوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و تحلیل هایی که بر نمونه موردی های انجام شده با روش مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی بوده و در فرآیند تحقیق از تکنیک های تحلیلی- توصیفی استفاده شده و به مقایسه الگوها و تطبیق آن ها با بناها و بافت شهری پرداخته شده است.
یافته هادر این پژوهش، 14 الگوی معماری بیوفیلیک، در سه بخش، در معماری سنتی دزفول بررسی شد که طبق نتایج میانگین حضور الگوها در هریک 81 درصد است. به طور کلی، شش الگوی اول با میانگین 88 درصد به خوبی نشان می دهد که حضور طبیعت در معماری سنتی اهمیت فراوان داشته است. در بخش دوم، مشابهت های طبیعی، میانگین 87 درصد به دست آمده است. در بخش سوم الگوها، یعنی ماهیت فضا، نتایج گواه این موضوع است که چشم انداز و پناهگاه در هر دو فضای داخلی و شهری و الگوهای رمز و راز و ریسک و خطر بیشتر در فضای شهری و مواردی اندک در برخی خانه ها دیده می شود.
نتیجه گیریطراحی بیوفیلیک تاثیرات مثبت روانی حضور طبیعت در محیط ساخته بر انسان را اثبات می کند و در معماری ایرانی بر اتصال بین طبیعت و معماری، با استفاده از شرایط محیطی و الگوهای طبیعی، تاکید شده است و شهر دزفول به عنوان نمادی از معماری ایرانی به وضوح آن را نشان می دهد. ارتباط بین طبیعت و معماری یکی از مهمترین عواملی است که معماری سنتی ایران را ارزشمند کرده است، موضوعی که 14 الگوی معماری بیوفیلیک بر پایه آن استوار است.
کلیدواژگان: بیوفیلیا، طراحی بیوفیلیک، طبیعت و معماری، معماری سنتی، دزفول
-
Pages 1-17Introduction
Bahman Mohasses is one of the greatest leading artists in Iran's modernist art, who lived in politically, socially, and culturally tense periods. Expressing issues such as "condemnation of existence", "passivity", and "isolation" are among the most important themes of his works of art. In this research, by adopting a sociological approach and theoretically expanding the basic concepts of "Habitus", "Field", "Capital" and "Theory of Action", an attempt was made to shed light on one aspect of the reasons for the distinction in the works of this artist. Therefore, the current research, focusing on the authentic and recent opinions of the famous French sociologist, Pierre Bourdieu, seeks to answer two fundamental questions: "What were the social contexts affecting the formation of Bahman Mohasses's artistic habitus", and "What were the social contexts affecting the level of acceptance of Bahman Mohasses's artworks by the audience of his works?" The current research aims to find social factors influencing the distinction of specific works using the concept of Bourdieu's action. Accordingly, this study is fundamental and qualitative.
Research MethodThis research is qualitative and fundamental. The method is descriptive-analytical, and the data collection was done using a library-based technique.
FindingsAccording to Bourdieu, people's habitus is built over time and based on social conditions. Thus, Mohasses's specific personal, social, and family experiences have formed his artistic character. On the other hand, the social contexts of the period in question had caused the formation of cultural fields that were different from the artistic capital of the artist, and this caused a low level of acceptance of his works by society.
ConclusionAccording to the research conducted, it can be concluded that individual, social, and family experiences played a role in forming Mohasses's artistic character. On the other hand, the social contexts of the period in question had caused the formation of cultural fields that were different from the artistic capital of the artist, and this caused a low level of acceptance of his works by society.
Keywords: Sociology Of Art, Bahman Mohasses, Pierre Bourdieu, Theory Of Action -
Pages 18-35Introduction
The illustrated manuscript of the “Qavam Shahnameh”, preserved in the Reza Abbasi Museum, includes 38 miniature paintings. This Shahnameh was written by Mohammad Qavam Shirazi in 1000 A.H., but the name of the painter(s) is not mentioned. This artwork is among the manuscripts that have received less attention and is almost unknown. In this research, an attempt is made to gain a more accurate understanding of this manuscript by relying on historical evidence and structural examinations of the miniature paintings, as well as their artistic and stylistic quality. The current research aims to introduce this work and identify the structural and visual characteristics of this artistic masterpiece, as well as to more precisely identify this work, based on evidence and documentation, regarding its stylistic and locational identity. The fundamental questions of the present research are: “What is the painting style of the Qavam Shahnameh”? and “What visual characteristics and values does it possess”?
Research Method
The present research was conducted using a descriptive-analytical method, and the findings were obtained through library resources, databases, and the archive of the "Reza Abbasi" Museum. In this study, several Shahnamehs from the Shiraz painting style and two Shahnamehs from the Qazvin style, which were somewhat contemporary with the "Qavam Shahnameh", have been examined and compared.
FindingsAlthough the Qavam Shahnameh is considered to belong to the Qazvin painting style, the findings indicate that this manuscript bears many similarities with other Shahnamehs of the Shiraz style and follows the tradition of "Shiraz miniature painting". The identity of the calligrapher of this manuscript has also been examined.
ConclusionThe Qavam Shahnameh is among the Shahnamehs which include all the characteristics of the Shiraz style. This Shahnameh bears many similarities with other Shahnamehs from Shiraz, especially the Peck and Britain Shahnamehs, and they were likely created by the same painters. Also, the calligrapher is Muhammad Qavam Shirazi, who is one of the prolific calligraphers of Shiraz and created all his works in this city. The findings of the present research indicate that the Qavam Shahnameh belongs to the Shiraz style and was probably produced in the professional workshops of Shiraz, and contrary to the common viewpoint, it has no relation to the Qazvin style. The common features found in the miniature paintings of the Qavam Shahnameh and other works of the Qazvin style do not belong solely to this Shahnameh; they are also present in other Shahnamehs from Shiraz. The reason for this is that Shirazi painters were influenced by painters from the capital (Qazvin).
Keywords: Qavam Shahnameh, Miniature Painting, Shiraz, Safavid -
Pages 36-50Introduction
Understanding fundamental concepts in architecture is not possible without considering the cultural and social values of humans. Since humans are social beings, they require four types of relationships for interaction: "God," "Self," "World," and "Fellow Beings". The nature of these interactions shapes the relationship with others. In this context, solitude, as one of the fundamental concepts related to the existential dimensions of human beings and one of the most important qualitative features of the environment, can provide a suitable ground for these interactions. This research has been conducted to examine the concept of solitude in Rumi's thought and answer the question, “What are the instances of solitude in Rumi's architectural elements and decorations”?
Research MethodThe present study is fundamental and qualitative research, utilizing meta-analysis and comparative analysis methods. In addition to investigating documents, the data collection method involves exploring theories and viewpoints, interviews, and open-ended questionnaires. For the analysis of qualitative data, coding, and examining the frequency of codes extracted from the interviews, the NVivo software is used.
FindingsBased on the theoretical model of the concept of solitude in Rumi's poetry and the logical reasoning strategy derived from the research findings, the fourfold interaction in Rumi's thought emphasizes four states of solitude: "solitude with oneself," "solitude with God," "solitude with a confidant," and "solitude in the company".
ConclusionBased on the results of this research, the common concepts of solitude in the thought of Rumi and architectural elements and decorations include components such as "imagination," "the coexistence of light and darkness," "void" and "empty space," "the vertical axis of the universe," and "the property of reflection" as concepts related to "solitude with God," and the components of "inner and outer" and "loneliness" in relation to "solitude with oneself" and "intimacy" in relation to solitude with others and the community.
Keywords: Solitude, Architecture, Rumi, Decorations -
Pages 51-71Introduction
Lacquered boxes, during the Qajar period, known as Qapan boxes due to their practical use, were functional items painted and adorned with various themes. Custom functional boxes were of higher quality and importance, made to order for the royal court. One of these exquisitely painted boxes is preserved in the British Museum. The main subject of the painting spans the length of the rectangle, depicting the Throne of Solomon (PBUH), while the secondary subject is the width of the box, illustrating a royal hunting scene. This box is one of the rare, and intact examples belonging to the early Qajar period, and its identification can serve as a complete and rare specimen to understand this art in the Qajar period. The question of the present research is “What themes have been painted in different sections inside and outside this box, and how are the themes of the images related to each other”? The aim of the present study is to examine the structure of the painted scale box with the theme of the Thrown of Solomon (PBUH), which includes the structure and themes worked on both inside and outside and familiarizes us with this type of box and its practical aspect.
Research MethodThis research is qualitative and descriptive-analytical, utilizing library (documentary) methods for data collection. The statistical population of the present study is a mirrored box numbered 192705251 in the British Museum, belonging to the Qajar period. Data collection was conducted using library methods and tools such as note-taking and downloading internet versions of images. The purposeful sampling method was chosen by examining the lacquered painted scale box depicting the Thrown of Solomon (PBUH).
FindingsThe findings of the present study indicate that this painted box demonstrates the integration of artistic achievements and life, introducing religious themes as the main subjects depicted on the box. The paintings on this box share stylistic similarities with other aspects of the box, but differ in terms of content, having been selected and executed with consideration of the box's functional aspect. The semantic relationship of the themes inside and outside the box is different from each other, but they share the same artistic style. In this box, three themes are observed: On the lid of the box, the religious theme of the Thrown of Solomon, on the sides of the box, the cultural theme of hunting during the Qajar period, and inside the box, the mystical theme of Flower and Bird and the decorative elements of Iranian art.
ConclusionThe themes used in various parts of the box have been influenced by the art of Qajar court painting. The systematic design and the use of images for the box, the use of hunting motifs for the box's horizontal and vertical borders, and the use of traditional Iranian motifs for the box's interior divisions are among these intentionally selected themes, clearly reflecting the art of the Qajar period.
Keywords: Qajar, Scale Box, Lacquered, Painting, The Thrown Of Solomon (PBUH) -
Pages 72-88Introduction
Artificial Intelligence (AI) has become a significant force in reshaping various aspects of social, economic, and industrial life, making it a hallmark of technological advancement and future-oriented thinking. It appears that the domain of Iranian carpet design is also on the brink of transformation under the influence of this emerging power. While scholars have long debated the tension between artistic creativity and technological innovation, this study explicitly focuses on how carpet designers adapt to the advent of AI-based software capable of modifying and designing carpet patterns. The primary aim is to explore how Iranian carpet designers perceive their career prospects in the face of AI-driven design software. The central question is: How will the future of professionals in this field unfold, given the presence of AI-based design tools?
Research MethodThis research employs a mixed-methods approach, combining quantitative and qualitative analysis through descriptive-analytical methods backed by library research and field studies. The researchers used behavioral analysis tools, observation, and surveys to evaluate the capabilities of four AI platforms currently available for carpet design. Subsequently, an electronic questionnaire was distributed to 132 prominent Iranian carpet designers, of whom only 50 participated.
FindingsThe results reveal that, at the time of the study, only one AI software could modify existing carpet patterns, yet it lacked the sophistication to serve as a genuinely creative assistant. Despite being positioned as innovative design tools, the other available AI-based software solutions had not undergone sufficient machine learning training to be effective in the intricate field of carpet design. Additionally, the examination of experts in this field reveals that they have either not utilized AI-based software or, if they have, it has only been for resizing and modifying existing patterns. None have encountered a software solution capable of creating carpet designs from start to finish. Furthermore, 57% of the designers view AI as merely a tool to assist their work rather than a potential replacement for their profession.
ConclusionAI-based software in carpet design can currently be seen as a tool that facilitates the design process. Whether or not AI will eventually replace designers in this field, there is an immediate opportunity to develop AI platforms that can function as design assistants. Such platforms can expedite tasks like design, color selection, pattern adjustment, and resizing—tasks that designers find particularly time-consuming and complex.
Keywords: Artificial Intelligence, AI, Carpets, Carpet Design, Career Future -
Pages 89-110Introduction
The applied art of biophilic architecture examines the psychological impacts of the human-nature connection and offers strategies for improving it through space design. This research aims to investigate the application of biophilic design in the traditional architecture of Dezful and to examine the hypothesis that biophilic architectural features exist in the architecture of Dezful and that these features contribute to the quality of this traditional texture.
MethodologyThe data collection method was through library research, and analyses were conducted on case studies using library studies and field research. In the research process, analytical-descriptive techniques were employed, and the patterns were compared with buildings and urban texture.
FindingsFourteen biophilic architectural models were investigated in three parts of Dezful's traditional architecture. Some models, according to the findings, are reflected in public places and passageways, while others are reflected in houses. The average model reflection in public places, passageways, and houses was 81%. The analysis showed that the first six models, namely nature in space, were present in all case studies, though the equality of some models was lower and that of others was higher. The average of 88% for nature in space indicated that the presence of nature in traditional architectural spaces, both public and private, was extremely important. An average of 87% was obtained in the second part, namely natural similarities. In the third part of the patterns, namely the nature of space, the results indicate that landscape and shelter are observed in both indoor and urban spaces, and patterns of mystery, risk, and danger are seen more in urban spaces and, in a few cases, in some houses.
ConclusionBiophilic design proves the positive psychological effects of the presence of nature in the built environment. In Iranian traditional architecture, the connection between nature and architecture is emphasized by using environmental conditions and natural patterns, and the city of Dezful, as a symbol of Iranian traditional architecture, clearly shows it. The relationship between nature and architecture is one of the most important factors that has made Iran's traditional architecture valuable, a topic on which 14 biophilic architecture models are based.
Keywords: Biophilia, Biophilic Design, Nature, Architecture, Traditional Architecture, Dezful