فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال چهارم شماره 14 (بهار 1403)

نشریه فرهنگ یزد
سال چهارم شماره 14 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی جعفری* صفحات 7-27
    برخی از ساکنان شهر تاریخی ندوشن یزد برزیگرانی هستند که به شیوه بسیار کهن به کشت وکار مشغول هستند.  کشاورزی سنتی ندوشن مانند بافت تاریخی اش اصالت و قدمت خود را تا حدی حفظ کرده است. علی رغم نوشدگی ها، بنیان کار همان است که تا نیمه قرن گذشته بر کشاورزی ایران حاکم بود. عمده آب کشاورزی از قنات است و اگر مشاغلی مثل دشتبانی و بارپازی منسوخ شده است، اما افرادی را می توان یافت که خودشان به این حرفه ها اشتغال داشتند. هدف از نوشتن این مقاله، دستیابی به چگونگی شیوه کشت وکار در گذشته و شناخت بهتر مبانی تاریخ اجتماعی مردم است. پژوهش به روش تحقیقی توصیفی انجام گرفته و داده های مورد نیاز از طریق میدانی (مشاهده و مصاحبه) و مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است. ابتدا چگونگی کار، سنت ها و قوانین نانوشته حاکم بر کشاورزی ندوشن تشریح و تجزیه وتحلیل شده و عملکرد کشاورزان این محل با نواحی مشابه مقایسه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کشاورزی سنتی در ندوشن، سازمان اجتماعی دقیق و منظمی بوده است و با شرایط انسانی و طبیعی محلی هماهنگی دارد، پس باید از کشاورزی سنتی ندوشن به عنوان یک میراث فرهنگی مهم نگهداری کرد.
    کلیدواژگان: کشاورزی سنتی، ندوشن، دشتبانی، بارپازی
  • محمد کمالی گوکی* صفحات 29-39

    نوشتن در مورد استاد نوشتن، کار بسیار پرمخاطره ای است؛ بااین حال دکتر علی اکبر جعفری ندوشن که تعلق خاطری عمیق به دیده ور فرهنگ و ادبیات ایران، دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن دارد، این راه پرمخاطره را با عشقی ستودنی طی کرده است. این عشق را خواننده در لابه لای تمامی فصول، پاراگراف ها، جملات و حتی حروف کتاب سخنگوی فرهنگ ایران می تواند ببیند. دکتر جعفری ندوشن که استاد حقوق دانشگاه یزد است، برخلاف نثر حقوقی که نثری ثقیل و پرتکلف است و خواندن یک متن حقوقی از عهده بخش عظیمی از جامعه ایرانی خارج است، متنی ساده و روان تهیه کرده است. ایشان هم ذات پنداری بسیاری در این اثر با محمدعلی اسلامی ندوشن از خود به نمایش می گذارد. او که علاوه بر هم ولایتی بودن، مانند دکتر اسلامی تحصیلات دانشگاهی حقوق دارد و علاقه ای وافر به ادبیات و فرهنگ ایران نشان می دهد؛ عنوان کتاب را در یک ایهام ادبی برگزیده است: «سخنگوی فرهنگ ایران» که در معنای اصلی اشاره دارد به اسلامی ندوشن که در چندین دهه مقاومتی نستوه در سخن گفتن از ایران و فرهنگش داشت، اما این عنوان معنای دیگری هم می تواند داشته باشد و آن هم سخنگویی «جعفری ندوشن» از «اسلامی ندوشن» است؛ درواقع این کتاب سعی دارد سخنگوی سخنگوی فرهنگ ایران باشد. کتاب سخنگوی فرهنگ ایران؛ تاملی در آثار و آرای محمدعلی اسلامی ندوشن، تاملی در زندگی، آثار و آرای محمدعلی اسلامی ندوشن، نویسنده و اندیشمند برجسته ایرانی، است که در 182 صفحه با یک دیباچه، هفت بخش و سخن پایانی در بهار 1401، هم زمان با کوچ اسلامی ندوشن از عالم زمینی توسط انتشارات مروارید به زیور طبع آراسته شده است. در ادامه طی سه بخش به معرفی محتوای کتاب، نقاط قوت و ضعف اثر می پردازیم.

    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ، اسلامی ندوشن، سخنگوی فرهنگ، یزد
  • امیر ترقی نژاد*، فائزه تقی پور، راحله السادات میرحسینی صفحات 41-59
    نقش رسانه ها در برجسته سازی و کوچک نمایی، امیدزایی و امیدزدایی و...دست کم بر صاحب نظران این عرصه پوشیده نیست. هدف این پژوهش مطالعه چگونگی ارائه مطلب در ویژه نامه های «اعتماد» و «اطلاعات» است که با روش تحلیل محتوای کمی انجام شده، به دنبال پاسخ به این پرسش است که شیوه ارائه و تحلیل مطالب در ویژه نامه های نوروزی روزنامه های اعتماد و اطلاعات چگونه است؟ جامعه آماری این پژوهش، کل مطالب این دو ویژه نامه نوروزی سال 1403 است که به روش تمام شماری، هریک از مطالب انتخاب شده و به عنوان واحد مشاهده و واحد تحلیل، مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، با توجه به خط مشی انتقادی ویژه نامه اعتماد به دولت سیزدهم با جهت گیری انتقادی و ویژه نامه اطلاعات با وابستگی به دولت، نگاهی همراه با تعریف و تمجید و در عین حال خنثا را در مطالب خود دنبال کرده اند. ویژه نامه اعتماد، سهم بالایی از مطالب خود را به حوزه «بین الملل» اختصاص داده، اما سهم ویژه نامه اطلاعات حوزه «اجتماعی» بوده است. سهم ارزش خبری برجسته شده اعتماد، «شهرت» و «مجاورت» بوده، ولی روزنامه اطلاعات مجاورت را مورد هدف قرار داده و عدم توجه هر دو رسانه به دو عنصر خبری مهم «چرایی» و «چگونگی» از دیگر نتایج این پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: رسانه، تحلیل محتوا، ویژه نامه نوروزی، اطلاعات، اعتماد
  • عالیه نقیب الذاکرین بافقی* صفحات 61-82
    حفظ گویش های بومی یکی از ضروریات مهمی است که امروزه احساس می شود. گویش یزدی در کشور به شیرینی مشهور است و فراتر از یک گویش بومی، همیشه با خوش نامی همراه بوده است. این گویش ریشه دار یادآور قناعت، سنت و اجتماعی بودن است. در این پژوهش به دنبال آن هستیم که بدانیم چرا مردم یزد در گفتگو با همشهریان خود؛ به یزدی سخن نمی گویند؟ این پژوهش دلایل بی توجهی یزدی ها را به گویش بومی بررسی می کند تا به راه های روشنی در دل بسته کردن مردم، به ویژه جوانان در به کاربردن گویش نیاکان دست یابد و دیگران را در پژوهش های پس ازاین یاری رساند. در این پژوهش، از روش تحقیق کیفی، پدیدارشناسی و کاربردی استفاده شده است. هدف آن است تا در گفت وشنود نیمه ساختاریافته با یزدی هایی که از گویش بومی کمتر بهره می برند، به این نتیجه دست یابیم که چرا هم صحبتی یزدی ها با همشهریان خود به گویش یزدی کاهش یافته است. نخستین دلیل مردم در سخن نگفتن به گویش یزدی، بی کلاسی شناخته شد؛ مردم سخن به گویش بومی را زشت می شمرند و آن را مخصوص پدران خود می دانند.
    کلیدواژگان: زبان پارسی، فرهنگ عامیانه، گویش، واژگان بومی، یزدی
  • هدایت کارگر شورکی*، عباس زارع بنادکوکی، میثم نصیری، رضیه میرجلیلی، امیرعباس سازش صفحات 83-121

    با وجود اثبات تاثیر مثبت فرهنگ سازمانی بر بهره وری، اندازه گیری بلوغ فرهنگ بهره وری نیازمند ابزاری دقیق است. «مدل ایرانی سنجش بلوغ نظام مدیریت بهره وری (مدل آی مپس)» یکی از این ابزارهای بومی است که فرهنگ بهره وری را از چهار جنبه نشانه ها، الگوها، آیین ها و ارزش ها تحلیل می کند. مدل یادشده در مرحله اجرای آزمایشی خود در ده سازمان مستقر در سطح استان یزد استفاده شده است و مطالعه حاضر این اطلاعات را مورد تحلیل قرار می دهد؛ بنابراین ضمن پیروی از روش شناسی پژوهش های کاربردی و توصیفی تحلیلی، داده های حاصل از ارزیابی این بنگاه ها تحلیل شده اند. یافته ها نشان داد که سطح بلوغ فرهنگ بهره وری در سازمان های یزدی مورد بررسی، بسیار پایین است؛ ضمن آنکه از میان وجوه چهارگانه عنصر «فرهنگ»، نقاط قوت و ضعف سازمان های یزدی، به ترتیب، در مولفه های «نشانه ها» و «آیین ها» مشهود است. دیگر نتیجه پژوهش حاکی از آن است که سازمان های «دولتی خدماتی» استان یزد از نظر فرهنگ بهره وری بالغ تر از بنگاه های «خصوصی تولیدی» این استان هستند. اولویت بندی وجوه چهارگانه این عنصر نیز نشان داد که «ارزش ها» و «آیین ها»، به ترتیب، اثرگذارترین و اثرپذیرترین وجه فرهنگ بهره وری هستند. سازمان های یزدی و همچنین مسئولان استانی و ملی نهضت بهره وری می توانند از نتایج این مطالعه برای طراحی نقشه راه بلوغ فرهنگ بهره وری استفاده کنند

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرهنگ بهره وری، بلوغ فرهنگ بهره وری، بهره وری، استان یزد، مدل آی مپس
  • رضا ملاحسینی اردکانی* صفحات 123-155
    تعلق مکانی به عنوان نتیجه منطقی زندگی اجتماعی انسان در یک مکان جغرافیایی خاص در همه دوران تاریخی وجود داشته است و احساس برتر بودن از سایرین، زمینه ساز بروز رقابت های مکانی شده است. از نظر مقیاس نیز این رقابت ها دربرگیرنده سطوح مختلف محلی تا ملی هستند. شهرهای اردکان و میبد تجانس فرهنگی، تشابه هویتی و مجاورت جغرافیایی دارند که از آن می توان به درهم تنیدگی جغرافیایی آنها یادکرد. رقابت های مکانی این دو شهر همواره مورد تامل و سوال بوده و اینکه در بستر جغرافیای تاریخی این روابط و رقابت به چه صورت بوده موضوع مورد بررسی در این مقاله است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسناد موجود با روش مطالعه روندی و تفسیر منابع جغرافیایی و تاریخی یافته ها گردآوری و تجزیه وتحلیل انجام شده است. بررسی ها و یافته های این پژوهش بیانگر این نکته است که رقابت های مکانی این دو شهر محدود به موضوع های خاص و متعلق به سال های اخیر نبوده و ریشه این رقابت را باید در جغرافیای تاریخی و حافظه تاریخی ناخودآگاه مردمان این دو شهر جستجو کرد؛ نه فقط در مسائل امروزی تقسیمات کشوری.
    کلیدواژگان: حس مکان، رقابت مکانی، جغرافیای تاریخی، اردکان، میبد
  • نیلوفر بین آبادی*، سوده مقصودی صفحات 157-176
    گویش ها یکی از جنبه های مهم فرهنگی و بهترین نمودار چگونگی نظام اجتماعی یک کشور هستند، بررسی گویش ها با دیدی پژوهشی و زبان شناختی، افزون بر حفظ این میراث گران بها، ما را در شناخت کهن واژه های فراموش شده و احیای دوباره آنها به منظور توانمند سازی نظام واژگانی زبان فارسی یاری می رساند. هدف این جستار آشنایی بیشتر با پسوند /-ok/ از نظام واژگان یزدی و بررسی و تحلیل این پسوند است. این وند با پیوستن به عناصر قاموسی مختلف، مجموعه ای متنوع از مفاهیم مختلف را پدید می آورد. امروزه، اگر چه به دلیل نفوذ گونه معیار، از میزان زایایی این پسوند کاسته شده است، ولی همچنان در گفتار گویشوران یزدی این پسوند به کار می رود. مفاهیمی که پسوند /-ok/ به عنصر پایه می دهد؛ عبارت اند از تصغیر، تحقیر، صمیمیت، فراوانی، تشبیه، توصیف و معرفگی و... . در پژوهش حاضر، با تکیه بر انواع متون گفتاری، شفاهی و کتبی همچون مشاهده و ثبت گفتار گویشوران بومی منطقه و نیز گرد آوری داده های مرتبط از طریق متونی همچون واژه نامه ها، فرهنگستان و نمونه های گفتاری، در شناخت ساختار و نقش این عنصر واژه ساز از گونه یزدی کوشیده ایم.
    کلیدواژگان: گویش یزدی، پسوند، -Ok، عنصر پایه، واژگان، لهجه، گونه
|
  • Mahdi Jafary * Pages 7-27
    Some residents of the historic town of Nodushan, located in Yazd Province, are farmers who engage in agriculture following age-old methods. Traditional farming in Nodushan, much like the historic fabric of the town, has preserved a significant degree of its tradition. Despite modern developments, agriculture in the region has remained consistent with the practices that dominated Iranian farming until the mid-20th century. Most of the agricultural water supply comes from qanats. While certain professions, such as dashtbani (field guarding) and barbazi (wheat threshing), have become obsolete, individuals who previously practiced these trades can still be found. The aim of this study is to explore past agricultural practices and gain a deeper understanding of the social history of the local population. The research employs a descriptive methodology, with data collected through fieldwork (observations and interviews) and library studies. The paper begins by describing and analyzing the practices, traditions, and unwritten rules governing agriculture in Nodushan, and compares the performance of local farmers with those in similar regions. The findings indicate that traditional agriculture in Nodushan is characterized by a precise and well-organized social system, harmonized with the region's human and environmental conditions. Consequently, traditional agriculture in Nodushan should be preserved as an important cultural heritage.
    Keywords: Traditional Agriculture, Nodushan, Dashtbani, Barpazi
  • Mohammad Kamali-Gooki * Pages 29-39

    Writing about a master of writing is a highly challenging endeavor. Nevertheless, Dr. Ali Akbar Jafari Noduhan, deeply devoted to the visionary of Iranian culture and literature, Dr. Mohammad-Ali Eslami Nodooshan, has undertaken this arduous path with admirable passion. This profound affection permeates every chapter, paragraph, sentence, and even the letters of the book “The Spokesperson of Iranian Culture.” Dr. Jafari chose the book’s title with deliberate literary ambiguity: “The Spokesperson of Iranian Culture” primarily refers to Eslami Nodushan, who for decades persistently championed Iran and its cultural heritage. However, the title carries a secondary meaning; it also signifies Jafari Nodushan’s role as the spokesperson for Eslami Nodushan. In essence, this book seeks to serve as the voice of the spokesperson of Iranian culture. The book in question is a reflection on the life, works and opinions of Mohammad Ali Eslami Nodushan, a prominent Iranian writer and thinker, in 182 pages with a preface, seven sections and concluding remarks published in the spring of 2022 by Marvarid Beh Zivor publisher at the same time as Eslami Nodushan passed away.

    Keywords: Culture, Iran, Islamic Studies, Book Review
  • Amir Taraghinejad *, Faezeh Taghipoor, Rahrleh Mirhosseini Pages 41-59
    This research, conducted through a quantitative and qualitative content analysis, aimed to address the question, "How are the materials presented and analyzed in the Norooz supplements of the Etemad and Ettela'at newspapers?" The statistical population of this study consists of all the content from the 1403 Norooz special issues of these two newspapers, which was analyzed using a comprehensive sampling method where each selected content item was considered as both the observation unit and the analysis unit. According to the findings, the Etemad supplement, adhering to a critical policy, exhibits a critical orientation towards the government, whereas the Ettela'at supplement, linked to the governing institution, adopts a defining and commendatory yet neutral perspective in its content. The Etemad supplement allocates a significant portion of its content to the "international" domain, while the Ettela'at focuses on the "social" domain. Consequently, the research highlights the prominent news value covered by Etemad, indicating where and what it emphasized, while Ettela'at's priorities reveal a lack of attention to two crucial elements: "why" and "how." These observations represent additional results of the study
    Keywords: Media, Content Analysis, Norooz Special, Information, Trust
  • Aliye Naghibalzakerinbafghi * Pages 61-82
    Motives for the decline of the native dialect among the people of Yazd province A great need that is seen today is the preservation of native dialects. The Yazdi dialect in the country is known as sweet, and more than a native dialect, it has always been associated with a good name. This rooted dialect is a reminder of sufficiency, religion and humanity. In this research, we seek to know why the people of Yazd do not speak Yazdi in conversation with their fellow citizens. This research examines the motives of Yazidis' carelessness about the native dialect, in order to find clear ways to engage people, especially young people, in the use of the dialect of their ancestors, and help others in further research. In this research, qualitative, phenomenological and applied research methods have been used. Its desire is to reach the result of the semi-structured dialogue with Yazidis who use the native dialect less, why the conversation between Yazidis and fellow citizens has decreased. It was considered dishonorable to be the first people not to speak the Yazdi dialect. People who consider it ugly to speak in the native dialect and recognize it as a characteristic of their fathers.
    Keywords: Persian Language, National Culture, Dialect, Native Vocabulary, Yazdi
  • Hedayat Kargar-Shouroki *, Abas Zare-Banadkouki, Meisam Nasiri, Razieh Mirjalili, Amirabbas Sazesh Pages 83-121

    Despite proving the positive effect of organizational culture on productivity, measuring the maturity of productivity culture requires a precise tool. One of these native tools is "iMAPS Model" which defines productivity culture from four aspects (including signs, patterns, customs and values). This model has been used in its trial implementation stage in ten organizations in Yazd province and measured the state of productivity culture in these companies. The present study tries to represent and analyze this information in order to provide a relatively clear picture of this phenomenon in the organizational ecosystem of Yazd province; Therefore, while following the methodology of applied and descriptive-analytical research, the data obtained from the evaluation of these companies have been analyzed. The findings showed that the productivity culture maturity level in organizations under investigation is very low; besides, among the four aspects of the "culture" element, the strengths and weaknesses of Yazd organizations are evident in the "signs" and " customs" components, respectively. Another result of the research indicates that the "government-service" organizations of Yazd province are more mature in terms of productivity culture than the "private-production" enterprises of this province. The prioritization of the four aspects of this element also showed that "values" and "customs" are the most effective and the most affected aspects of productivity culture, respectively. Organizations in Yazd province as well as provincial and national officials of the productivity movement can use the results of this study to design a road map for the maturity of the productivity culture

    Keywords: Organizational Culture, Productivity Culture, Maturity Of Productivity Culture, Productivity, Yazd Province, Imaps Model
  • Reza Mollahosseini Ardakani * Pages 123-155
    A sense of place as a logical outcome of human social life in a specific geographical location has existed throughout various historical periods, with feelings of superiority over others serving as a catalyst for spatial competitions. These competitions encompass a range of scales, from local to national levels. The cities of Ardakan and Maybod share cultural homogeneity, identity similarities, and geographical proximity, reflecting their geographical interconnectedness. The spatial competitions between these two cities have continually sparked reflection and inquiry, with the question of how these relationships and rivalries have developed within the context of historical geography being the focus of this article. This research is practical in nature and is conducted using descriptive and analytical methods. By relying on library resources and existing documents, the study employs a trend analysis approach and the interpretation of geographical and historical sources to collect and analyze findings. The findings of this research indicate that the spatial competitions of these two cities are not confined to specific issues pertaining to recent years; instead, the roots of this rivalry should be sought in historical geography and the collective historical memory of the inhabitants of these two cities, rather than solely in contemporary matters related to territorial divisions
    Keywords: English Sense Of Place, Spatial Competition, Historical Geography, Ardakan, Maybod
  • Niloofar Bein Abadi *, Soodeh Maghsoodi Pages 157-176
    Dialects are a significant aspect of cultural identity and serve as a vital representation of a country's social structure. Analyzing dialects from a linguistic and research-focused perspective not only aids in the preservation of this invaluable heritage but also enhances our understanding of forgotten archaic words and facilitates their revitalization, thereby strengthening the vocabulary system of the Persian language. The aim of this study is to gain a deeper understanding of the ending /-ok/ within the Yazdi vocabulary and to examine and analyze this ending. This ending, when attached to various lexical elements, generates a diverse array of meanings. Although its productivity has diminished in contemporary usage due to the influence of the standard variety, it continues to be employed by Yazdi speakers. The meanings imparted by the word /-ok/ to the base elements include diminutiveness, derision, familiarity, abundance, analogy, description, and identification. In the present research, we have endeavored to understand the structure and role of this word-forming element within the Yazdi dialect, relying on various types of spoken, oral, and written texts. This included the observation and recording of the speech of native speakers from the region as well as the collection of relevant data from sources such as dictionaries, academies, and examples of spoken discourse
    Keywords: Yazdi Dialect, Suffix, -Ok, Basic Element, Vocabulary, Accent, Variety