فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال بیست و دوم شماره 4 (زمستان 1403)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال بیست و دوم شماره 4 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرناز مولوی، وحید فیض خواه* صفحات 843-865

    عدالت، مفهومی فراگیر و جهان شمول است که همواره به عنوان یکی از مولفه های اساسی توسعه مورد توجه بوده است. این مفهوم در نگاه حوزه های متنوع علمی و پژوهشی می تواند تفاسیر متفاوتی داشته باشد. نظریه حق به شهر هانری لوفور که بر پایه مفهوم عدالت است، یکی از مهم ترین نظریه ها درباره مفهوم عدالت در برنامه ریزی و طراحی شهری به شمار می رود. از سوی دیگر مفهومی به نام «شهر همه شمول جنسیتی» رویکردی است که به دلیل توجه به حقوق زنان در دسترسی به امتیازات و منافع موجود در شهرها و وجود پدیده ای به نام جنسیتی شدن فضا، طی سالیان اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران برنامه ریزی و طراحی شهری را به خود جلب کرده است. این پژوهش با مرور نظریه حق به شهر و بررسی مبانی مرتبط و مشابه، با استفاده از روش کیفی تحلیل تماتیک و کدگذاری باز، مولفه های اصلی دستیابی به شهر همه شمول جنسیتی را در شهر رشت جستجو می کند. در این راستا ابتدا در مرحله کدگذاری به ده مضمون محوری رسیدیم که با دسته بندی آن ها می توان گفت چهار مولفه اصلی دستیابی به فضای همه شمول جنسیتی در شهر رشت، امنیت، ویژگی های اجتماعی فضا، ویژگی های محیطی فضا و فرهنگ برابری جنسیتی را شامل می شوند. در پایان نیز پیشنهاداتی در جهت دستیابی به فضای شهری همه شمول جنسیتی در شهر رشت ارائه شده است.

    کلیدواژگان: حق به شهر، فضای جنسیتی شده، شهر همه شمول جنسیتی، رشت
  • گلثومه محمدرضایی، حاکم قاسمی* صفحات 867-890

    فقر چندبعدی یکی از علت های روی آوردن زنان روستایی به راهبردهای کنشگری غیررسمی است که در ارتباط با بستر و موقعیت زنان روستایی و مشکلات زندگی روزمره، آنان را به مطالبه گری و تلاش برای تغییر سیاسی وامی دارد. در این راستا زنان معترض به مشکل آب در روستای نقدی علیای مشکین شهر برای حل مشکلشان در روند تجربه روزانه کولبری آب و عدم کارایی سازوکارهای نهادی روستایی، راهکاری غیررسمی را برگزیدند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر فقر چندبعدی بر راهبردهای غیررسمی کنشگری سیاسی در میان زنان روستایی با تمرکز بر تجربه زیسته زنان روستای نقدی علیای مشکین شهر است. چارچوب نظری پژوهش قوم نگاری نهادی و متمرکز بر تجربیات زیسته گروه های فرودست است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و مصاحبه گروه کانونی با زنان معترض و متون نهادی شامل خبرها، دستورالعمل های دولتی و فیلم پخش شده زنان جمع آوری شده است. تحلیل داده های مصاحبه برمبنای تحلیل مضمون (تماتیک) است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که زنان معترض روستای نقدی علیای مشکین شهر برای حل مشکل آب روستا، به دلیل ناکارآمدی سازوکارهای نهادی روستایی در انتقال مشکل و پاسخ دهی مناسب، اقدام به بستن جاده اردبیل به مشکین شهر کردند. پخش فیلم اعتراضشان در فضای مجازی آن را به امری سیاسی تبدیل کرد و موجب واکنش سریع مسئولان شد و زنان روستا را از قدرت تاثیرگذاری عملکرد گروهی شان آگاه کرد، اما لحظه ای بودن راهکار غیررسمی همراه با پاسخ دهی ناقص مسئولان موجب پایداری مشکل آب شده است.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، فقر چندبعدی، قوم نگاری نهادی، کنشگری زنان، کنشگری سیاسی غیررسمی
  • نصیبه اسمعیلی، حجیه بی بی رازقی نصرآباد* صفحات 891-915
    با کاهش باروری به زیر سطح جانشینی، نحوه تقسیم کار جنسیتی در منزل به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده تصمیمات و رفتارهای باروری مورد توجه قرار گرفته است. هدف مقاله حاضر، بررسی و پیش بینی نحوه تقسیم کار جنسیتی در منزل بر رفتار باروری زنان استان تهران با استفاده از ابزار مدلسازی عامل بنیان است. برای این منظور، از بخشی از داده های طرح تحولات باروری در استان تهران (سال 1396) استفاده شد. نتایج شبیه سازی حاکی از روند تند کاهش باروری در ده سال آینده در استان تهران است. براساس این نتایج، پیش بینی می شود میزان باروری کل در استان تهران در سال 1408 به 06/1 فرزند برسد. در ادامه، سناریوهای کاهش و افزایش مشارکت مردان در تقسیم کار جنسیتی در منزل در نرم افزار انی لاجیک اجرا شد و براساس این سناریوها، به پیش بینی میزان باروری کل استان تهران تا سال 1408 پرداخته شد. نتایج شبیه سازی عامل بنیان نشان داد در صورت کاهش 15 درصدی مشارکت مردان در تقسیم کار جنسیتی در منزل، میزان باروری کل در استان تهران به 03/1 فرزند خواهد رسید. در مقابل، در صورت افزایش 15 درصدی مشارکت مردان در تقسیم کار جنسیتی در منزل، میزان باروری کل به 09/1 فرزند در سال 1408 خواهد رسید. در بخش پیشنهادها، براساس نتایج مهم است که سیاست های افزایش جمعیت و سیاست های دوستدار خانواده، شامل مجموعه ای از ارزش های فرهنگی و اجتماعی در زمینه مشارکت مردان در امور منزل باشد تا بتوان روند کاهش نابرابری جنسیتی را با هدف افزایش باروری تقویت کرد.
    کلیدواژگان: باروری پایین، تقسیم کار جنسیتی در منزل، سیاست های حمایتی خانواده، شبیه سازی عامل بنیان
  • پدرام محمدحسن*، علیرضا اوریوئی صفحات 917-939
    هدف از این مطالعه، بررسی چگونگی اثرگذاری تقاطع هویت های جنسیت و قومیت، بر وضعیت نابرابری درآمدی در ایران است. بدین منظور از داده های پیمایش ملی مصرف کالاهای فرهنگی (پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات) سال 1398 و طرح هزینه و درآمد خانوارها (مرکز آمار) طی سال های 1395 تا 1399 استفاده می شود. براساس نتایج رگرسیون های چندکی و حداقل مربعات معمولی، شکاف جنسیتی درآمد در همه صدک ها و همه اقوام مشاهده می شود. بدین معنا که درآمد زنان، کمتر از مردان است. علاوه براین، متغیر مربوط به تقاطع هویت های جنسیت (زن بودن) و قومیت (غیرفارس بودن) برای صدک های کم درآمد و پردرآمد، معنادار و با علامت منفی برآورد شده است؛ بدین معنا که هویت قومی غیرفارس، موجب افزایش در اندازه شکاف جنسیتی درآمد می شود (زن غیرفارس نسبت به زن فارس وضعیت بدتری از شکاف جنسیتی درآمد را تجربه می کند). نتایج نشان می دهد بیشترین شکاف جنسیتی درآمد متعلق به زنان طبقات کم درآمد و کمترین شکاف جنسیتی درآمد، متعلق به زنان طبقات میانی است. نتایج بر اهمیت توجه به رویکرد درهم تنیدگی هویت ها در هنگام تدوین سیاست ها تاکید می کند. این مطالعه نشان می دهد سیاست هایی که به منظور مقابله با شکاف جنسیتی درآمد در جامعه اعمال می شوند، اگر هم زمان به تنوع هویت های قومی موجود در کشور توجه نداشته باشند، سیاست های موثری نخواهند بود.
    کلیدواژگان: جنسیت، درهم تنیدگی هویت ها، قومیت، نابرابری درآمدی
  • فریبا مصری عیسی لو، ناصر سیف اللهی*، قاسم زارعی صفحات 941-963
    کارآفرینی دیجیتال به عنوان مفهومی نوین در عرصه کسب وکارها، به معنای بهره گیری از فرصت های فراهم شده توسط اینترنت، فناوری موبایل و رسانه های جدید است. هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی مدل کارآفرینی دیجیتالی زنان برای مشاغل خانگی است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کیفی است که با رویکرد داده بنیاد اشتراوس و کوربین انجام گرفته و از نظر ماهیت، اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش شامل استادان دانشگاهی و کارآفرینانی است که از طریق رسانه های اجتماعی و فضای دیجیتال کسب وکار خانگی راه اندازی کرده اند و سابقه کاری بیشتر از پنج سال دارند. در این تحقیق از روش نمونه گیری هدفمند و در برخی موارد از روش گلوله برفی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته بود که با 14 نفر انجام گرفت و تا رسیدن به اشباع نظری پیش رفت. متن مصاحبه ها با نرم افزار MAXQDA و با فنون کدگذاری و به صورت تحلیل محتوای آشکار و نهفته تحلیل و درنهایت مدل پارادایمی ارائه شد. نتایج بیانگر این است که توانمندسازی کارآفرینانه، فناوری، عوامل فردی شرایط علی، فرصت ها، زیرساخت ها، دانش افراد، عوامل زمینه ای، و عوامل درونی و برقراری ارتباطات موثر، شرایط مداخله گر کارآفرینی دیجیتال برای مشاغل خانگی هستند. در این راستا، راهبردهای پیشنهادی شامل بازاریابی دیجیتال، قوانین و مقررات دیجیتال، رهبری و مدیریت متخصص و پتانسیل تبلیغات اینترنتی هستند که کاربست این راهبردها پیامدهایی نظیر ایجاد شبکه ای از روابط فراملی، ارزش آفرینی شغلی برای زنان و بهبود عملکرد اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: رویکرد داده بنیاد، کارآفرینی دیجیتالی زنان، مشاغل خانگی
  • رضا اعظم زاده، سهیلا علیرضانژاد* صفحات 965-988
    هدف این پژوهش، شناخت و فهم تجربه زنان سرپرست خانوار از نقش نان آوری و چگونگی اجرای آن به عنوان سرپرست خانوار است. در این بررسی برای دستیابی به اهداف پژوهش از نظریه داده بنیاد استفاده شد و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته با 33 نفر از زنان سرپرست خانوار ساکن شهرستان بهشهر گردآوری شد. کدگذاری باز داده ها به ظهور چهار مقوله اصلی انجامید: 1. سرپرستی خانوار؛ 2. فقر زنان سرپرست؛ 3. تنهایی زنان در اداره خانوار؛ و 4. کسب درآمد و نان آوری. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که این زنان پس از پذیرش نقش سرپرستی و در نقش نان آور به دو شکل فعالیت های اقتصادی خود را انجام می دهند: 1. فعالیت های اقتصادی از داخل خانه؛ 2. فعالیت های اقتصادی خارج از خانه. آنان در دو الگوی پارادایمی قرار می گیرند: 1. خود به مثابه عامل تغییر و 2. خود به مثابه نیازمند حمایت. پارادایم اول درک زنان از زنانگی، توانایی تغییر در زندگی و موفقیت در اهداف است، اما زنان در پارادایم دوم از اعتمادبه نفس لازم برای استقلال برخوردار نیستند و درک آنان از زنانگی، مانع تلاش برای تغییر در زندگی بدون حمایت دیگران است. پیامد حمایت طلبی زنان، احساس فناشدن و نبود سرمایه های اقتصادی و اجتماعی است. یافته ها نشان می دهد در چگونگی ایفای نقش زنان به عنوان زن سرپرست خانوار، عوامل خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی، جنسیت و حمایت نهادهای دولتی تاثیرگذار هستند، اما مقوله هسته نشان از اهمیت فهم زنان از زنانگی خود دارد. از این رو مداخله ها و حمایت های دولتی لازم است با توجه به این ویژگی انجام شود.
  • محمدحسین قربانی*، عبدالعظیم جوکار، حمیدرضا صفری صفحات 987-1011

    هدف تحقیق حاضر، تدوین الگوی توسعه کسب وکارهای ورزشی زنان در استان تهران است. این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که با تکنیک نظریه برخاسته از داده ها انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل کلیه نخبگان و متخصصان حوزه اشتغال، کارآفرینی و کسب وکارهای ورزشی است که 18 نفر از آن ها به روش نمونه گیری نظری و گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در الگوی نهایی تحقیق که براساس کدگذاری و تحلیل داده ها شکل گرفت، عوامل علی (نیاز به خودشکوفایی، چشم انداز روشن، توسعه بهره وری زنان، درآمدزایی، تناسب کسب وکارهای ورزشی و نیل به استانداردها) لزوم توجه به پدیده محوری (خوداشتغالی و بهبود فضای کسب وکار) را نشان داد. یافته های پژوهش عبارت اند از: خوداشتغالی و بهبود فضای کسب وکار (سیاست گذاری و برنامه ریزی، آموزش کارآفرینی، حمایت قانونی، تشویق کارآفرینی، ترویج کارآفرینی و توسعه اکوسیستم کارآفرینی) با لحاظ کردن عوامل مداخله گر (موانع حقوقی-قانونی، کسب وکار نامناسب، حمایت مالی ناکافی، حمایت ناکافی از کارآفرینی) و زمینه های موجود (محدودیت های فرهنگی، محدودیت های اجتماعی، محدودیت های فردی، مشارکت ورزشی ناکافی، نیروی انسانی مستعد و مزیت پایتخت) پیامدها (توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی، مشارکت ورزشی زنان، ارتقا عملکرد ورزش زنان و تندرستی زنان). نتایج این تحقیق می تواند به عنوان الگویی برای اقدامات و برنامه های توسعه مشاغل ورزشی زنان مورد استفاده سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران ورزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه، زنان، کسب وکار ورزشی، مشاغل ورزشی، نظریه داده بنیاد
  • مرضیه شاکری حسین آباد، زهرا نصراللهی* صفحات 1013-1041
    خودکشی به عنوان یک مسئله مرتبط با سلامت عمومی، اگرچه توسط یک فرد انجام می شود اما، خانواده و جامعه تحت تاثیر پیامدهای آن قرار می گیرند. از این رو و با توجه به اهمیت این پدیده محققان کوشیده اند تا عوامل موثر بر خودکشی را از جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار دهند. اگرچه در مطالعات پیشین اثر متغیرهای مختلف بر خودکشی مورد بررسی قرار گرفته اما، در پژوهش هایی که در ایران انجام شده اند به تاثیر موقعیت نسبی زنان در حوزه های مختلف با تعبیر برابری جنسیتی کمتر توجه کرده اند. در حالی که بر اساس ادبیات موجود، این پدیده می تواند بر خودکشی تاثیر داشته باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر خودکشی با تاکید بر موقعیت زنان نسبت به مردان در بخش های آموزش و بازار کار طی دوره 1401-1395 طراحی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اگرچه افزایش نسبت دانشجویان زن به مرد تاثیر مثبت و معنی دار بر خودکشی در استان ها دارد اما، افزایش نسبت مشارکت اقتصادی زنان به مردان به واسطه عواملی مانند دسترسی به منابع بیشتر برای خانواده و کاهش استرس های مالی تاثیر منفی و معنی دار بر خودکشی داشته است. یافته های این پژوهش از اهمیت توجه سیاست گذاران به موقعیت زنان در حوزه های مختلف از جمله آموزش و بازار کار حکایت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، استان های ایران، بازار کار، برابری جنسیتی، خودکشی
  • حسین دانش مهر*، امیر خداکرم محمد علی الزندی، کورده احمد محمود صفحات 1043-1068
    پژوهش حاضر به دنبال روایت فعالان زن از نقش و جایگاه زنان در تغییر ساختار اجتماعی اقلیم کردستان است. با استفاده از نظریات فمینیست های سوسیالیست و شرابی به تشریح وضعیت تغییرات ساختاری در اقلیم کردستان و نقش و جایگاه زنان در این تغییرات پرداخته شده است. این پژوهش در سنت روش کیفی قرار دارد و در آن از تحلیل روایت استفاده شده است. بدین منظور راهبرد مصاحبه نیمه ساختاریافته و نمونه گیری هدفمند و همگن است. مصاحبه با هجده نفر از فعالان در انجمن ها صورت گرفت. داده ها در قالب 12 مضمون اولیه و 6 مضمون ثانویه تفسیر و تحلیل شدند. نتایج نشان داد تغییرات ساختار اجتماعی بعد از سال 1991، یعنی زمان تشکیل اقلیم کردستان به وقوع پیوسته که درنتیجه آن، نقش و جایگاه زنان نیز دستخوش تغییر شده است. از آن زمان تاکنون، احزاب سیاسی به خواسته ها و انجمن های زنانه شکل داده اند و در چارچوب اهداف حزبی به مسائل زنان نگریسته اند. با وجود این، زنان با مشارکت و تصاحب پست های مدیریتی و سیاسی توانسته اند جایگاه خود را در این ساختار به دست آورند. در این میان نقش آموزش، رسانه ها و انجمن ها مهم و تاثیرگذار بوده است. انجمن های زنان به عنوان یکی از مهم ترین تغییردهندگان ساختار و خود زنان فعال به عنوان عامل تغییر، اقدام به تصویب قوانین عادلانه، ریشه کنی الگوهای کهن اجتماعی فرهنگی و گسترش آگاهی، حمایت و بازنمایی مشکلات و چالش های زنان کرده اند.
    کلیدواژگان: اقلیم کردستان، انجمن های زنان، تحلیل روایت، ساختار اجتماعی، عاملیت زنانه، مردانگی جدید
  • محمدجواد نجفی*، یحیی بوذری نژاد صفحات 1069-1092

    پیامبر اسلام (ص) در دوران حکمرانی خود جایگاه زنان را ارتقا بخشید. اما با رحلت ایشان و روی کارآمدن خلفای سه گانه، این جایگاه تضعیف شد و از مسیر نبوی فاصله گرفت. با آغاز خلافت امام علی (ع)، تحولی در وضعیت زنان پدید آمد و آنان نقش فعالی در جامعه یافتند. آن حضرت از همان ابتدا با اصلاح بدعت های گذشته تلاش کرد جایگاه حقیقی زنان را احیا کند. زنان نیز با استقبال از سیاست دولت علوی با اقدامات آن حضرت همراه شدند و البته گاهی با بی مهری برخی از زنان، ضربه هایی جدی به دولت علوی وارد شد. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی-تحلیلی به دنبال واکاوی رفتار و نحوه تعاملات زنان و دولت علوی با یکدیگر با رویکرد تاریخی و سیاسی است و در پی پاسخگویی به این سوال است که تعاملات حاکمیت و زنان در خلافت امیر مومنان علی (ع) چگونه بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تعامل زنان و حکومت علوی از ابتدای خلافت آن حضرت شکل گرفت که از نتایج آن حضور اثرگذار بانوان در بحران ها و مشکلات حکومت به ویژه جنگ های تحمیلی به آن حضرت بود. دولت علوی حامی زنان بود و حاکمیت در احقاق عدالت برای زنان مانند مردان دغدغه مند عمل کرد. خلیفه آن چنان که برای مردان دردسترس بود، برای زنان نیز دردسترس بود و آنان خلیفه و دولت علوی را پناهگاهی امن برای احیا و ارتقای جایگاه خود می دانستند. این حمایت و نگاه منزلت بخش، زمینه تعامل مثبت زنان و حکومت علوی را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: جایگاه سیاسی زنان، حکومت اسلامی، دولت علوی، زن
|
  • Mehrnaz Molavi, Vahid Feizkhah * Pages 843-865

    Justice is an inclusive and universal concept that has consistently been considered as a fundamental element of development. This concept may be interpreted differently from the standpoint of a variety of scientific and research fields. One of the most widely recognized theories regarding the concept of justice in urban planning and design is Henri Lefebvre's theory of the right to the city, which is ​predicated on the concept of justice. On the other hand, a concept called "gender inclusive city" is an approach that has attracted the attention of many urban planning and design researchers in recent years due to the attention given to women's rights in accessing privileges and benefits in cities and the emergence of a phenomenon called the "gendered space." This research endeavors to identify the primary elements of a gender-inclusive city in Rasht by examining the theory of the right to the city and employing the qualitative method of open coding and thematic analysis. In this regard, the current research has identified ten central themes in the coding stage. By categorizing them, it can be concluded that the four main components of establishing a gender-inclusive space in the city of Rasht are security, social and environmental features of the space, and the culture of gender equality.

    Keywords: The Right To The City, Gendered Space, Gender Inclusive City, The City Of Rasht
  • Golsoumeh Mohammadrzai, Hakem Ghasemi * Pages 867-890

    Multidimensional poverty is one of the reasons rural women resort to informal activism strategies. In conjunction with the circumstances of rural women and the obstacles they face on a daily basis, it motivates them to advocate for political transformation and demand change. The women of Naqdi-ye Olya village in Meshkinshahr who were protesting opted for an informal approach to resolve their water concerns. This approach was influenced by their daily experiences of water transportation and the inefficiency of rural institutional mechanisms. The objective of this investigation is to study the influence of multidimensional poverty on the informal political activism strategies of rural women, with a particular emphasis on the lived experiences of the women in Naqdi-ye Olya. Institutional ethnography serves as the theoretical framework, emphasizing marginalized communities’ lived experiences. Thematic analysis was employed to analyze the interview data. The findings reveal that the protesting women obstructed the road from Ardabil to Meshkinshahr for the inadequacy of rural institutional mechanisms in addressing their water problem. The women’s awareness of their collective action power was raised, and the issue was transformed into a political matter because of the rapid response from officials and the dissemination of their protest video on social media. However, the water issue has persisted due to the transient nature of this informal solution and the incomplete responses from officials.

    Keywords: Multidimensional Poverty, Informal Political Activism, Women’S Activism, Female. Villagers, Institutional. Ethnography
  • Nasibeh Esmaeili, Hajieh Bibi Razeghi Nasrabad * Pages 891-915
    The divisio​n of gender roles within households has been identified as a critical factor influencing fertility decisions and behaviors, as evidenced by the decline in fertility rates below the replacement level. The objective of this paper is to investigate and anticipate the impact of the division of gender roles in households on the reproductive behavior of women in Tehran province using agent-based modeling (ABM) tools. Data from the 2017 Iran Fertility Transition Survey (IFTS) has been utilized for this purpose. The simulation results suggest that the Total Fertility Rate (TFR) in Tehran province will decrease to 1.06 children by 2029, with a projected precipitous decline in fertility rates over the next decade. Furthermore, the AnyLogic software was employed to implement scenarios that examined the consequences of both reducing and increasing men's involvement in domestic work division. According to these simulations, if male participation decreases by 15%, the TFR could fall to 1.03 children. Conversely, if male participation increases by 15%, the TFR could rise to 1.09 children by 2029. Based on these findings, the recommendations section underscores the necessity for family-friendly policies that prioritize cultural and social values that encourage males to participate in household responsibilities. The objective of this method is to mitigate gender inequality and establish an environment that is conducive to the growth of fertility rates.
    Keywords: Agent-Based Simulation, Family Support Policies, Gender Division Of Domestic Labor, Low Fertility
  • Pedram Mohammad Hassan *, Ali Reza Oryoie Pages 917-939
    This study investigates the impact of the intersection of gender and ethnicity on income inequality in Iran. We use data from two sources: the National Survey of the Consumption of Cultural Goods (2019) collected by the Research Center for Culture, Art and Communication, and the Household Expenditure and Income Surveys (HEIS) collected by the Statistical Center of Iran between 2016 and 2020. Our findings, based on Ordinary Least Squares and Quantile Regressions, reveal a persistent gender income gap across all income percentiles and ethnicities, with women consistently earning less than men. Furthermore, the interaction term between gender (being female) and ethnicity (being non-Fars) is significant and negative for both low and high-income groups. This suggests that being non-Fars exacerbates the gender income gap for women (non-Fars women face a significantly wider gender income gap when compared to Fars women). Additionally, regardless of ethnicity, the gender income gap is the largest for women in the lowest income percentiles and smallest in the middle percentiles. Our results highlight the importance of considering the concept of Intersectionality when formulating policies. Policies aimed solely at reducing the gender income gap might be ineffective unless they acknowledge the diversity of ethnicities within a society.
    Keywords: Ethnicity, Gender, Income Inequality, Intersectionality
  • Fariba Mesri Eisalo, Naser Seifollahi *, Ghasem Zarei Pages 941-963
    Digital entrepreneurship is acknowledged as a novel concept in the business world, which pertains to utilizing opportunities provided by the internet, mobile technology, and new media. The primary goal of this investigation is to develop a digital entrepreneurship model that is tailored to the needs of women who operate home-based businesses. This research is applied in terms of purpose, qualitative in methodology, and employs the grounded theory approach of Strauss and Corbin. It is exploratory in nature. The statistical population of the research includes university professors and entrepreneurs who have established home-based businesses through social media and digital platforms and have over 5 years of work experience. In this study, purposive sampling and snowball sampling procedures were implemented. In-depth and semi-structured interviews were conducted with 14 individuals until theoretical saturation was attained. This was the data collection tool. Maxqda software was employed to analyze the interview transcripts, utilizing coding techniques and both manifest and latent content analysis. This process ultimately resulted in the presentation of a paradigmatic model.The findings indicate that entrepreneurial empowerment, technology, and individual factors serve as causal conditions, while opportunities, infrastructure, individual knowledge, and content serve as contextual factors. Internal factors and effective communication function as intervening conditions for digital entrepreneurship in home-based businesses. Proposed strategies include the potential of online advertising, specialized leadership and management, digital laws and regulations, and digital marketing strategies. The implementation of these strategies leads to the establishment of transnational networks, the creation of job value for women, and improved economic performance.
    Keywords: Digital Entrepreneurship, Grounded Theory, Home Businesses
  • Reza Azamzadeh, Soheila Alirezanejad * Pages 965-988
    The purpose of this research is to know and understand the experience of female heads of the household from the role of breadwinner and how to implement it as the head of the household. In this study, to achieve the goals of the research, the foundational data theory was used, and data collection was done through semi-structured interviews with 33 female heads of households in Behshahr city. Open coding led to the emergence of four main categories:1-household headship; 2- The poverty of female guardians; 3- Loneliness of women in managing the household; 4- Making money and earning bread. After accepting the role of guardian and breadwinner, these women perform their economic activities in two ways:1-economic activities from inside the home; 2- Economic activities outside the home. They are placed in two paradigm models:1-self as an agent of change, 2-self as needing support. In the first paradigm, women's understanding of femininity is the ability to change in life and succeed in goals. However, women in the second paradigm do not have the necessary self-confidence to be independent in life, and their understanding of femininity prevents them from trying to change their lives without the support of others. The findings show that in how women play the role of head of the household; Family, social, cultural factors, gender, and the support of government institutions are influential; But the core category shows the importance of women's understanding of their femininity, so government interventions and support should be done according to this feature.
    Keywords: Breadwinner, Head Of The Household, Loneliness, Poverty
  • Mohammadhossein Ghorbani *, Abdulazim Jokar, Hamidreza Safari Pages 987-1011

    The purpose of this research was to develop a model for the development of a sport enterprise that would be beneficial to women in the Tehran province. The Grounded Theory (GT) method was employed to conduct this qualitative study. The research population consisted of all elites and specialists in the field of employment, entrepreneurship and sports businesses, among whom 18 individuals were selected using theoretical and snowball sampling methods. Semi-structured interviews were implemented as part of the data capture tool until theoretical saturation was achieved. In the final model of the research, which was formed based on coding and data analysis, the causal factors (need for self-actualization, clear vision, development of women’s productivity, income generation, appropriateness of sports businesses and achieving standards) shows the need to pay attention to the central phenomenon (self-employment and improvement of the business environment and strategies of self-employment and improvement of the business environment policy and planning, entrepreneurship education, legal support, encouragement of entrepreneurship, promotion of entrepreneurship and development of entrepreneurship ecosystem) in terms of intervening factors (legal-lawful obstacles, inappropriate business, insufficient financial support, insufficient support for entrepreneurship) and existing contexts (cultural limitations, social limitations, individual limitations, insufficient sports participation, talented manpower and capital advantage), which it will lead to consequences (development inevitably, economic development, women’s sports participation, improvement of women’s sports performance and women’s health). The findings of this study can serve as a model for the implementation of measures and programs to advance the careers of women in sports by policymakers, planners, experts, and sports managers.

    Keywords: Development, Grounded Theory, Sports Business, Women
  • Marzieh Shakeri Hosseinabad, Zahra Nasrollahi * Pages 1013-1041
    Suicide is a public health concern. The family and society are impacted by the consequences of suicide, despite the fact that it is committed by an individual. Therefore, considering the importance of this phenomenon, researchers have endeavored to investigate factors affecting suicide from various the economic and social aspects. While previous research has investigated the impact of a variety of variables on suicide, researchers in Iran have neglected to consider the effect of women’s relative position in various fields with the interpretation of gender equality. According to the available literature, this phenomenon can affect suicide. Consequently, the objective of the present study was to examine the factors that contribute to suicide, with an emphasis on the women’s position compared to men in the education and labor market sectors from 2016 to 2022. In the provinces, the results of this research indicate that the ratio of women to men students has a positive and significant impact on suicide. However, the ratio of women’s economic participation to men due to factors such as increased access to resources for the family and reduced financial stress has a negative and significant impact on suicide. The findings indicate the importance of policymakers’ attention to women’s position in various fields, including education and the labor market.
    Keywords: Education, Gender Equality, Iran’S Provinces, Labor Market, Suicide
  • Hossein Daneshmehr *, Ameer Khodakaram Alzandi, Kurda Ahmad Mahmood Pages 1043-1068
    The current research is based on the narrative of female activists regarding the role and status of women in the transformation of the social structure of the Kurdistan region. The function and position of women in the Kurdistan Region's structural changes have been elucidated through the application of Sharabi and socialist feminist theories. Narrative analysis is implemented in this investigation, which adheres to the qualitative methodology. To achieve this objective, the semi-structured interview strategy and targeted and homogeneous sampling were implemented to interview eighteen individuals who are involved in the associations. The data were interpreted and analyzed in the form of 12 primary themes and 6 secondary themes. The results showed that the social structure underwent alteration subsequent to the establishment of the Kurdistan Region in 1991 AD, which consequently altered the role and status of women accordingly. From that time until now, political parties have influenced the demands and associations of women, and they have examined women’s issues within the context of party goals. Nevertheless, women have been able to secure their position within this structure by actively participating and occupying managerial and political positions. The influence of education, media, and associations has been significant. Women's associations, as one of the most significant structural changers and active women themselves as agents of change, have passed equitable laws, eradicated old social and cultural patterns, and raised awareness, support, and representation of women's problems and challenges.
    Keywords: Women's Associations, Kurdistan Region, Social Structure, New Masculinity, Female Agency, Narrative Analysis
  • Mohammadjavad Najafi *, Yahya Bouzarinejad Pages 1069-1092

    The Prophet of Islam elevated the status of women during his governance. Although, with his passing and the rise of the three caliphs, this status declined and deviated from the prophetic path. With the beginning of Imam Ali’s ruling, the situation of women transformed, and they were granted an active role in society. From the outset, Imam Ali sought to revive women’s true status by reforming past innovations. Women welcomed the policies of the Alawi government and supported his efforts, although in some cases, certain women’s actions inflicted serious harm on the state. This study, using library sources and a descriptive-analytical method, aims to investigate the interaction between women and the Alawi government from a historical and political point of view, addressing the question: How did governance and women interact during the caliphate of Imam Ali? The findings revealed that from the beginning of Imam Ali’s rule, women played an influential role in crises, particularly in the imposed wars. The Alawi government supported women and was committed to justice for them, just as it was for men. The Caliph was as accessible to women as he was to men, and they regarded him and the Alawi government as a safe refuge for restoring and enhancing their status. This supportive and dignifying approach fostered positive interaction between women and the Alawi government.

    Keywords: Women, Political Status Of Women, Islamic Government, Alawi Government