فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 112، زمستان 1403)

مجله پزشکی قانونی
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 112، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا حاج منوچهری، آذر تابش* صفحات 197-220

    تعیین صلاحیت اداره امور مالی برای جلوگیری از سوء استفاده و اغفال افراد دارای اختلال شناختی علی الخصوص سالمندان بسیار اهمیت دارد. با این حال، علیرغم نقش حیاتی این موضوع ادبیات علمی و راهنمای مفهومی نسبتا کمی در این مورد به ویژه در زمینه نحوه ارزیابی در محیط های بالینی و پزشکی قانونی برای پزشکان و متخصصان حقوقی وجود دارد. در واقع اگرچه گام هایی در تدوین دستورالعمل هایی برای ارزیابی صلاحیت اداره امور مالی برداشته شده، اما همچنان استانداردهای عملی تایید شده و مبتنی بر اجماع برای ارزیابی وجود ندارد. این مطالعه با هدف مروری بر مطالعاتی که در خصوص شیوه های ارزیابی صلاحیت اداره امور مالی صورت گرفته است تا پس از جمع بندی در صورت امکان از دانش موجود در بررسی پرونده های تعیین صلاحیت اداره امور مالی سازمان پزشکی قانونی استفاده شود. بررسی ها نشان داد هیچ کدام از روش های مشاهده ای، روان سنجی، مصاحبه بالینی و آزمون های عصب روان شناختی به تنهایی برای قضاوت در مورد توانایی مالی فرد کافی نیستند و باید به صورت ترکیبی از آنها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: صلاحیت مالی، روان سنجی، مصاحبه بالینی، آزمون های عصب روانشناختی
  • مهدی مهدوی، رضا زهروی*، مرضیه کمانکش صفحات 221-231

    با افزایش سقط جنین و آثار سوء آن در اکثر نقاط جهان بر حیات انسان های بیگناه و ناتوان از دفاع خویش و نیز آثار سوء آن در جمعیت، پیشگیری از سقط جنین در جوامع مختلف از جمله ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است. به طور کلی می توان دو روش اصلی سقط در دنیا را دارای عمومیت بیشتری دانست که عبارتند از سقط دارویی و فیزیکی که براساس طول دوره بارداری هر دو روش به کار برده می شوند. یک از موضوعات بسیار مهم در بحث داروهای سقط جنین تعیین و اندازه گیری دوز داروهای عرضه شده (تقلبات دارویی) موجود در بازار و همچنین بحث جرم شناختی مصرف این داروها می باشد. در ابتدا معرفی جامعی از انواع داروهای سقط جنین و سپس معرفی ساختار و خواص فیزیکوشیمیایی آن انجام شده است. روش های دستگاهی جهت ردیابی و اندازه گیری کیفی و کمی این داروها معرفی شده اند و در ضمن آن به مباحث جرم شناختی عرضه و مصرف داروهای سقط جنین پرداخته شده است. روش های کروماتوگرافی از مهمترین روش های دستگاهی جهت آنالیز داروهای سقط جنین می باشند. همچنین به دلیل بافت پیچیده داروهای سقط جنین روش های میکرو و نانو استخراج جدید و با دقت بالا جهت خالص سازی و افزایش دقت و صحت روش اندازه گیری دارای کاربرد هستند. ردیابی داروهای سقط جنین یکی از مهمترین مباحث روز دنیا می باشد و روش های مختلف آنالیز دستگاهی جهت این ردیابی وجود دارند و به کارگیری چنین روش های دقیقی باعث شفافیت مباحث جرم شناختی مرتبط با این موضوع می شود.

    کلیدواژگان: سقط جنین، جرم شناختی، کروماتوگرافی
  • بهرام امین منصور، سجاد صولت، احمدرضا رفیعی* صفحات 232-239
    مقدمه

    با توجه به آنکه رشته جراحی مغزواعصاب یک رشته بالینی و عملی ست، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آموزش الکترونیک (دانش، نگرش، مزایا و چالش ها) برای دستیاران جراحی مغز و اعصاب صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی و مشاهده ای بود که در سال 1401 انجام شد. 125 دستیار از 6 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تهران، مشهد، شیراز، تبریز و مازندران به صورت سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه استاندارد تشکندی (2021) و براساس 4 متغیر (دانش، نگرش، مزیت، چالش) جهت جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج گویای آن بود که دستیاران از ابزارهای آموزش الکترونیکی (مانند یادگیری مبتنی بر تلفن همراه، پیوندها، کلاس های آنلاین، تابلوهای بحث، ارزیابی های الکترونیکی، منابع الکترونیکی و یادگیری مبتنی بر حل مساله) آگاه هستند. 77.2 درصد از پاسخ دهندگان بیان کردند که دانش مناسبی را از یادگیری مبتنی بر تلفن همراه به دست آورده اند. به طورکلی، 60 درصد تا حدودی" در کل فرآیند یادگیری الکترونیکی غرق شده بودند."97 نفر (77.6 درصد) دستیاران جراحی مغز و اعصاب، یادگیری حضوری را به یادگیری الکترونیکی ترجیح دادند.

    نتیجه گیری

    برای موفقیت در آموزش الکترونیکی، بهبود زیرساخت اطلاعات، فناوری و پهنای باند ضروری است. از طرفی نرم افزار آموزشی باید با پیشنهادات کارشناسان بالینی به طور مجزا برای هر رشته تخصصی و با در نظر گرفتن جزئیات (خصوصا برای شبیه سازی عملی) طراحی گردد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، جراحی مغز و اعصاب، دستیار
  • علی کریم زاده*، بهجت کشاورزی مقدم، ساره کشاورزی مقدم صفحات 240-248
    مقدمه

    پژوهش های اخیر نشان داده است که اختلالات روانی در مرتکبین قتل، به طور قابل توجهی بیشتر از جمعیت عمومی است. با توجه به مشاهده اختلالات روانی در مرتکبین قتل، هدف این مطالعه تعیین فراوانی اختلالات عمده روانی در بین مرتکبین دارای قوه تمییز و و مرتکبین قتل فاقد قوه تمییز است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی است. تمام زندانیان قتل عمد ارجاعی به پزشکی قانونی استان اصفهان در سال های 1391 تا 1401 بررسی شدند. پرونده کیفری و بالینی و نتیجه معاینات روان شناسی و روان پزشکی این افراد بررسی و چک لیست لازم تکمیل شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون آمار کای دو در سطح معناداری 0.05 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    83 پرونده بررسی شد که 61.45 درصد در هنگام ارتکاب قتل قوه تمییز داشته و 38.55 درصد آنها در هنگام ارتکاب قتل دچار اختلال روانی شدید بوده در حدی که قوه تمییز نداشتند. فراوانی اختلال روانی عمده 73.49 درصد بود. شایعترین اختلال روانی در مرتکبین قتل شامل اختلال دوقطبی، اختلال هذیانی و اختلال اسکیزوفرنی و سایکوز بود. بین اختلال روانی فاقد قوه تمییز در زمان ارتکاب قتل و داشتن یا نداشتن مسئولیت کیفری در مورد قتل ارتکابی رابطه معنی دار وجود داشت (0.05>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد در مرتکبین دارای قوه تمییز اختلالات روانی جدی وجود دارد و اگرچه تشابهاتی میان برخی از اختلالات روانی و مفهوم جنون در دانش حقوق وجود دارد، اما به طور مطلق هیچ یک از اختلالات روانی منطبق بر مفهوم جنون نیست. بنابراین لازم است در مورد مسئولیت کیفری قاتلین بر مبنای نظر روان شناس و روان پزشک تصمیمات مقتضی اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: قتل، اختلالات روانی، مسئولیت کیفری، جنون
  • حجت الله یوسفی منش*، مریم رباتی، سید فرزاد حسینی بهبهانی، زانا رحیمی صفحات 249-257
    مقدمه

    هر دندان پزشک با عدم رعایت اصول ممکن است دچار قصور شود و در برابر قانون قرار گیرد. بررسی شکایات دندان پزشکی ضمن روشن کردن وضعیت موجود، موجب افزایش اطلاعات دندان پزشکان و دانشجویان دندان پزشکی می گردد و موجب کاهش خطاهای درمانی می شود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر می باشد که اطلاعات پرونده های متعلق به سال های 1390 تا 1401 در چک لیستی که در آن موارد سن، جنس و مدرک دندان پزشک، سال تشکیل پرونده، محل ارائه خدمت، نوع درمان انجام شده، نوع قصور دندان پزشکی صورت گرفته و حکم نهایی پرونده تعبیه شده، وارد شد. 

    یافته ها

    میانگین سنی دندان پزشکان 8.32±37.23 بود. در اکثر پرونده ها دندان پزشکان مرد (77.8 درصد)، دارای مدرک عمومی (85.2 درصد) و با 0-5 سال سابقه کاری (25 درصد) حضور داشتند. در 65.7 درصد از پرونده ها وقوع قصور تایید شده بود. در 70.4 درصد از پرونده ها در مطب شخصی خدمت ارائه شده بود. درمان های جراحی، پروتز و اندو با 29.6 درصد، 22.2 و 20.4 درصد بیشترین میزان شکایات را به ترتیب به خود اختصاص داده بودند و بیشترین قصور محرز شده روکش نامناسب با 28.16 درصد بود. میانگین سنی بیماران 13.51±41.09 و اکثر آن ها خانم (56.6 درصد) بودند. بین سن دندان پزشک و نتیجه پرونده (0.001>P) و بین سابقه کاری دندان پزشک و نتیجه پرونده (0.001>P) رابطه آماری معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    علیرغم پیشرفت های علم دندان پزشکی، شکایات علیه دندان پزشکان و تعداد اثبات قصور دندان پزشکی روندی صعودی دارد؛ باید میزان قصورات دندان پزشکی و شکایات را کاهش داد تا دندان پزشک و بیمار هر دو رضایت بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: دندان پزشکی، شیوع، قصور
  • زهرا فرجیان زاده، محمدرضا خامی*، ارغوان تنکابنی، محمدجواد خرازی فرد، ادیبه رضایی صفحات 258-266
    مقدمه

    شیوع بالای بیماری های قلبی-عروقی در بین مراجعین دندان پزشکی لزوم آگاهی کافی در این مورد را می طلبد. هدف این مطالعه تدوین یک پرسشنامه روا و پایا برای سنجش آگاهی دانشجویان دندان پزشکی سال آخر درمورد بیماری های قلبی-عروقی بود.

    روش بررسی

    پس از طراحی 38 سوال، چهار حوزه تعیین شد و برای تعیین روایی، 7 نفر متخصص از گروه های دندان پزشکی اجتماعی (2 نفر)، بیماری های دهان (2 نفر)، جراحی فک و صورت (2 نفر) و متخصص قلب (1 نفر)، شاخص های روایی را ارزیابی کردند و سپس برای سنجش پایایی، فرم نهایی با استفاده از روش test-retest به فاصله دو هفته بین 24 نفر دانشجوی سال آخر دندان پزشکی توزیع شد و آماره کاپا محاسبه گردید.  

    یافته ها

    برای تعیین روایی کل ابزار مقدار S-CVI از رویکرد توافق کلی برابر 94.73 درصد و در رویکرد میانگین برابر 87.84 درصد شد، همچنین مقادیر I-CVI هر سوال نیز بالای 0.70 بدست آمد. در نهایت از 38 سوال اولیه، 4 سوال به علت عدم سادگی حذف شد و ضریب کاپای 34 سوال باقیمانده به جز سه سوال مقادیری بالای 0.61 بدست آمد، میانه ضریب کاپای کل نیز برابر 0.77 شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به حاصل شدن شاخص های روایی و پایایی در محدوده مطلوب، به نظر می رسد می توان این پرسشنامه را به عنوان ابزاری مفید برای سنجش میزان آگاهی دانشجویان دندان پزشکی از بیماری های قلبی-عروقی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، روایی، پایایی، آگاهی، بیماری های قلبی-عروقی
  • سجاد پرندوار*، سجاد آذریتون، کامروز امینی صفحات 267-269
  • امید ایروانی*، منصور فیروزبخت، ابراهیم شریفی صفحات 270-271
|
  • Reza Hajmanouchehri, Azar Tabesh* Pages 197-220

    Determining financial competency is too important to prevent abuse and defraud of people with cognitive impairment, especially the elderly. However, despite the critical role of this subject, there is relatively little scientific literature and conceptual guidance on this issue, especially in the field of how to assess in clinical and forensic settings for physicians and legal professionals. Although steps have been taken in formulating guidelines for assessing financial competency, there are still no approved and consensus-based practical standards for assessment. The purpose of this research is to review the studies that have been done regarding the methods of evaluating financial competency, so that after summarizing, if possible, the existing knowledge can be used the determine the financial competency in the legal medicine organization. Investigations showed that none of the observational, psychometric, clinical interview, and neuropsychological test methods alone are not sufficient to judge a person's financial incapability and should be used in combination.

    Keywords: Financial Competency, Psychometric, Clinical Interview, Neuropsychological Test
  • Mahdi Mahdavi, Reza Zahravi*, Marzieh Kamankesh Pages 221-231

    With the increase of abortion and its adverse effects in most parts of the world on the lives of innocent people who are unable to defend themselves, as well as its adverse effects on the population, prevention of abortion is more important in different societies, including Iran. In general, the two main methods of abortion in the world can be considered more common, which are medical and physical abortion, which are used based on the length of the pregnancy period. One of the most important issues in the discussion of abortion drugs is the determination and measurement of the dosage of the drugs available in the market (drug fraud) and also the criminological discussion of the use of these drugs. First, a comprehensive introduction of all types of abortion drugs and then introduction of its structure and physicochemical properties have been done. Instrumental methods for qualitative and quantitative tracking and measurement of these drugs have been introduced, and at the same time, the criminological issues of supply and consumption of abortion drugs have been discussed. Chromatographic methods are one of the most important instrumental methods for analyzing abortion drugs. Also, due to the complex texture of abortion drugs, new micro and nano extraction methods with high precision are used to purify and increase the precision and accuracy of the measurement method. Tracking abortion drugs is one of the most important issues in the world today, and there are various methods of device analysis for this tracking, and the use of such accurate methods makes the criminological issues related to this issue clear.

    Keywords: Abortion, Forensics, Chromatography
  • Bahram Aminmansour, Sajad Solat, Ahmadreza Rafiei* Pages 232-239
    Introduction

    Due to neurosurgery's clinical and practical nature, this study aimed to evaluate the applicability and effectiveness of e-learning for neurosurgery residents.

    Methods

    This cross-sectional observational study, conducted in 2022, included 125 neurosurgery residents selected through census sampling from six medical universities in Iran: Isfahan, Tehran, Mashhad, Shiraz, Tabriz, and Mazandaran. Data were collected using Tashkandi’s (2021) standardized questionnaire, focusing on four variables associated with e-learning.

    Results

    The results demonstrated that residents were familiar with e-learning tools, including mobile-based learning, hyperlinks, online classes, discussion boards, e-assessments, electronic resources, and problem-based learning. Approximately 77.2% of participants reported sufficient knowledge acquisition through mobile-based learning, while 60% described their engagement in e-learning as moderate. A total of 97 residents (77.6%) preferred in-person learning over e-learning.

    Conclusion

    To improve the integration of e-learning in neurosurgery education, significant enhancements to information infrastructure, bandwidth, and technology are required. Furthermore, educational software should be tailored to individual specialties, incorporating expert recommendations, detailed specialty-specific content, and advanced simulations.

    Keywords: E-Learning, Neurosurgery, Resident
  • Ali Karimzadeh*, Behjat Keshavarzi Moghadam, Sareh Keshavarzi Moghadam Pages 240-248
    Introduction

     Recent research indicates that the prevalence of mental disorders among murder perpetrators is significantly higher than in the general population. This study aims to determine the frequency of major mental disorders among individuals who murdered with discernment compared to those who did so without discernment.

    Methods

     This cross-sectional descriptive-analytical study examined murder prisoners referred to the Forensic Medicine Department of Isfahan Province from 2012 to 2022. criminal and clinical records and psychological and psychiatric evaluations were reviewed and completed a necessary checklist for data collection. Statistical analysis was conducted using SPSS software, employing chi-square tests at a significance level of 0.05.

    Results

     A total of 83 cases were analyzed, revealing that 61.45% of the perpetrators exhibited discernment at the time of the murder, while 38.55% were assessed as having severe mental disorders. The overall frequency of major mental disorders among the studied group was 73.49%. The most prevalent disorders identified included bipolar disorder, delirium disorder, schizophrenia, and psychosis. There was a significant relationship between the absence of discernment during the commission of murder and the determination of criminal responsibility (P<0.05).

    Conclusion

     The findings suggest that serious mental disorders are present among perpetrators with discernment abilities. While some mental disorders share similarities with the legal concept of insanity, none fully align with this definition. To mitigate the occurrence of murders, it is crucial to make informed decisions regarding the criminal responsibility of murderers based on insights from psychologists and psychiatrists.

    Keywords: Murder, Mental Disorders, Criminal Liability, Insanity
  • Hojatollah Yousefimanesh*, Maryam Robati, Seyed Farzad Hosseini Behbahani, Zana Rahimi Pages 249-257
    Introduction

    Any dentist who does not follow the principles may become malpractice and face the law. Investigating dental complaints, while clarifying the current situation, increases the knowledge of dentists and dental students and reduces treatment errors.

    Methods

    A checklist was prepared by the researcher, in which the age, gender and degree of the dentist, the year of filing the case, the location of the service, the type of treatment performed, the type of dental malpractice, and the final judgment of the case were included and the information of the files belonging to the years 2013 to 2022 was entered.

    Results

    The average age of dentists was 37.23±8.32. In most cases, there were male dentists (77.8%), with a general degree (85.2%) and with 0-5 years of work experience (25%). Malpractice was confirmed in 65.7% of the cases. In 70.4% of the cases, it was presented in the personal office of the service. Surgical, prosthetic and endo procedures with 29.6%, 22.2% and 20.4% had the highest number of complaints, respectively, and the most inferred failure was improper veneer with 28.16%. The average age of the patients was 41.09±13.51 and most of them were women (56.6%). There was a statistically significant relationship between the age of the dentist and the result of the case (P<0.001) and between the work experience of the dentist and the result of the case (P<0.001).

    Conclusion

    Despite the advances in dental science, complaints against dentists and the number of proofs of dental malpractice are on the rise. The amount of dental malpractice and complaints should be reduced so that both the dentist and the patient are more satisfied.

    Keywords: Dentistry, Prevalence, Malpractice
  • Zahra Farajian Zadeh, Mohammadreza Khami*, Arghavan Tonkaboni, Mohammadjavad Kharazifard, Adibeh Rezaei Pages 258-266
    Introduction

    The high prevalence of cardiovascular diseases among dental clients requires sufficient knowledge in this regard. For this purpose, we aimed to develop a valid and reliable questionnaire to assess the awareness of cardiovascular diseases among final year dental students.

    Methods

    After designing 38 questions, four areas were identified and to determine the validity, 7 specialists from the departments of Community Oral Health (2 people), Oral and Maxillofacial Diseases (2 people), Oral and Maxillofacial Surgery (2 people) and Cardiologist (n=1) evaluated the validity indicators and then to measure the reliability. The final form was distributed among 24 senior year dental students two weeks apart using the test-retest method and kappa statistics were calculated.

    Results

    To determine the total validity of the instrument, the S-CVI value of the general agreement approach was 94.73% and in the mean approach was 87.84%. Also, the I-CVI values ​​of each question were above 0.70. Finally, out of the first 38 questions, 4 questions were removed due to lack of simplicity and the kappa coefficient of the remaining 34 questions, except for three questions, was obtained above 0.61, the middle of the total kappa coefficient was equal to 0.77.

    Conclusion

    With regard to desirable validity and reliability indices, it seems that this questionnaire is a useful tool to assess the awareness of dental students about cardiovascular diseases.

    Keywords: Questionnaire, Validity, Reliability, Knowledge, Cardiovascular Diseases
  • Sajjad Parandvar*, Sajjad Azaritoon, Kamrooz Amini Pages 267-269
  • Omid Iravani*, Mansour Firozbakht, Ebrahim Sharifi Pages 270-271