فهرست مطالب

نشریه هنرهای کاربردی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ثمین کریمی، محمدحسین شوکت پور* صفحات 5-16

    محصولات اداری نقشی کلیدی در تسهیل کارایی و بهره وری در محیط های کاری مدرن ایفا می کنند. از این رو، بهبود فرآیند طراحی این محصولات می تواند به طور قابل توجهی اثربخش باشد. رویکرد طراحی کاربرمحور به عنوان یک روش موثر، در ارتقای عملکرد، زیبایی و کارایی محصولات اداری نقشی اساسی دارد. با تلفیق اصول زیبایی شناسی و رویکرد کاربرمحور، طراحان می توانند محصولاتی خلق کنند که نه تنها کاربردی و زیبا باشند، بلکه از نظر روانی نیز محرک و انگیزه بخش باشند. هدف این تحقیق دستیابی به محصول و محیطی است که کمترین میزان خستگی را ایجاد کرده و روند کاری را بهبود بخشد. روش شناسی طراحی کاربرمحور بر درک نیازها و ترجیحات کاربر از طریق تحقیق و مشاهده تاکید دارد و تضمین می کند که محصولات اداری با ترجیحات و رفتارهای فردی همخوانی داشته باشند. ابزارهای اداری خوش طراحی و زیبا، احساس راحتی و رضایت بصری را در کاربر تقویت می کنند. این تحقیق با استفاده از روش شناسی ترکیبی شامل مصاحبه، پرسشنامه و مشاهده انجام شده است. در این مطالعه، نظر50 کاربر در مورد محصولات اداری مورد بررسی قرار گرفته است و با مصاحبه از کاربران نتیجه گیری شد؛ تاثیر مثبت زیبایی شناسی می تواند به طور غیرمستقیم، بهره وری و انگیزه را افزایش داده و تجربه کلی کار را ارتقا دهد و محصولات طراحی شده با رویکرد کاربرمحور، در مقایسه با محصولات طراحی شده با رویکرد سنتی، از امتیاز بالاتری برخوردارند. نتایج نشان می دهد که طراحی کاربرمحور می تواند به بهبود زیبایی شناسی و رضایت کاربران از محصولات اداری و افزایش خلاقیت کمک کند و در نهایت، منجر به افزایش بهره وری و انگیزه کاری شود.

    کلیدواژگان: طراحی کاربرمحور، طراحی محصولات اداری، پارامترهای زیبایی شناسی، رضایت کاربر، بهره وری
  • امین علی کردی*، رضا افهمی، رضا منجزی صفحات 17-28
    سینما و شعر، دو ساحت هنری اند که فاصله آن ها با یکدیگر در نقطه اتصال آن ها به تصویرپردازی نزدیک می شود. از سوی دیگر، بیان سینمایی ناب همواره قصد داشته بازتابی از نگرش های هستی شناسانه را که به نوعی جوهره شعر ناب محسوب می شود، در درون خود آشکار سازد. در مقاله حاضر، با هدف بررسی تطبیقی این دو مقوله، اثر یک سینماگر شاعر، اینگمار برگمان و فیلم مشهور وی، «سکوت» و اثر یک شاعر سینماگر، یعنی فروغ فرخزاد و شعر «عروسک کوکی» او مورد بررسی تطبیقی قرار بگیرد. هدف اصلی این پژوهش، شناخت روایت در شعر «عروسک کوکی» فروغ فرخزاد و فیلم «سکوت» اینگمار برگمان است. دلایل این انتخاب، آشنایی و علاقه فروغ به این اثر برگمان و نگاه مشابه دو هنرمند در این آثار است. بررسی نشان می دهد که دو اثر از پیرنگی مشابه برای بیان بهره برده و دیدگاه مینیمالیستی هر دو معطوف به ساحت هستی شناسانه است. در این پژوهش، شخصیت های موجود در روایت فیلم سکوت برگمان نیز با گزاره های شعر فروغ مقایسه و بررسی شده تا به پرسش اصلی، موارد تشابه شعر «عروسک کوکی» با فیلم «سکوت» برگمان در عرصه روایت چگونه قابل تبیین است؟، پاسخ داده شود. نتیجه بررسی در سه ساحت تحلیلی شعر و سینما، یعنی بررسی روایت، شخصیت و ایماژ در شعر و میزانسن فیلم سینمایی سکوت، نشانگر آن است که آنچه سینماگر در اثرش به اختصار نشان داده و فروغ با تاثیر از آن در گزاره های شعری اش ترکیب و بازتاب نموده، ویژگی هایی همسان داشته است؛ یعنی فیلم به سوی بیان شعری رفته و شعر بیشتر خصلت تصویرگرایانه یافته و شاعر همچون سینماگر، روایتگری را پیشه کرده است.
    کلیدواژگان: اینگمار برگمان، فروغ فرخزاد، فیلم سینمایی سکوت، شعر عروسک کوکی، عناصر روایی
  • شیما داودی، سارا صادقی نیا* صفحات 29-44

    داستان های مصور دنباله دار یا کمیک استریپ در سیر تاریخی خود و در محدوده هنرهای تجسمی، به هویت و ساختار مشخصی دست یافته اند. این امر باعث شده تا این آثار از یک سو، به یک وسیله بیانی خاص تبدیل شوند و از سوی دیگر حیطه نفوذ و دامنه بازار فروششان را دائما گسترش بخشند. محتوای داستان های مصور که معمولا با زبان طنز همراه است، اجتماعی- فرهنگی است. در عصر دیجیتال و با رشد سریع رسانه های تصویری، شناخت ماهیت داستان های مصور به عنوان یک زبان تصویری جدید می تواند الگو و نظام زیباشناسانه این آثار و دلایل جذابیت و موفقیت آن ها را توسعه دهد. در این بین، آشنایی با سیر تاریخی آن ها، شناخت کشورهای پیشرو در این زمینه، ارتباط این هنر با سایر هنرها چون انیمیشن و سینما و تحلیل و شناخت عناصرگرافیکی این آثار می تواند در راستای اهداف پژوهش یاری رسان باشد. بدین منظور، به بررسی دو نمونه از داستان های مصور موفق؛ ماجراهای تن تن (جلد 1 فرار از شوروی) به عنوان نمونه خارجی و جاسوسان در تخ تجمشید به عنوان نمونه داخلی پرداخته شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و ساختاری توصیفی-تحلیلی دارد. این پژوهش در پی رسیدن به دلایل محبوبیت داستان های مصور منتخب در میان دسته خودشان است. نتایج نشان می دهد یکی از مهم ترین دلایل استقبال از کمیک استریپ ها ارتباط کلامی به فرم بصری است تا از طریق آن مخاطب بتواند به مدد توالی تصاویر، پیام را درک کند. لذا شناخت ساختار و عناصر بصری چون ترکیب بندی، رنگ، ریتم، زاویه دید و... می تواند کمک شایانی به موفقیت و محبوبیت این آثار نماید. به جز عنصر رنگ که از مهم ترین وجوه افتراق دو نمونه منتخب است، در سایر عناصر گرافیکی مورد مطالعه چون ریتم، حرکت وهمی، نوع انتخاب کادر و حباب های متن نقاط اشتراک زیادی دیده می شود.

    کلیدواژگان: جاسوسان درتخت جمشید، داستان های مصوردنباله دار، ماجراهای تن تن، ساختار بصری
  • فرزانه رحیمی جعفری، حسین راعی*، اصغر محمدمرادی صفحات 45-62
    یکی از مهم ترین نیازهای بشر در طول تاریخ، برقراری ارتباط با سایر شهرها و تامین نیازهای خود از این طریق بوده است. با توجه به نبود امکانات حمل ونقل و نامناسب بودن راه ها، ایجاد مکان هایی برای استراحت کاروانیان در طول مسیر الزامی می نمود. کاروان سراها به عنوان بناهای بین راهی در مجاورت جاده های تاریخی، جهت تامین رفاه کاروانیان ساخته شده اند. کاروان سرای طرلاب در مسیر جاده تاریخی قم به ملایر، ازجمله بناهای میان راهی مربوط به دوره میانه اسلامی است. این کاروان سرا در ادوار مختلف تاریخ، دستخوش تحولات گوناگون کالبدی و کارکردی بوده و در وضع موجود خود، به صورت مخروبه رها شده است. در اسناد تاریخی و علمی، اطلاعاتی از این اثر و ویژگی های معماری آن یافت نشده است. مسئله تحقیق، کمبود اطلاعات درباره این اثر است. در این پژوهش، دو پرسش اساسی مطرح شد: 1- سیر تحول کالبدی و ویژگی های کالبدی و کارکردی، 2- مقایسه کاروان سرای طرلاب با کاروان سراهای هم دوره، هم اقلیم و مشخص کردن وجوه افتراق و تشابه آن ها مطرح شد. هدف از این پژوهش، معرفی کاروان سرای تاریخی طرلاب، به عنوان یک اثر از کاروان سراهای دوره میانه اسلامی و آگاهی رسانی جهت حفاظت و نگهداری از این بنای تاریخی است. در این تحقیق، از راهبرد تفسیری و روش تفسیری-تاریخی استفاده شده است. یافته ها با استفاده از سندپژوهی، مصاحبه و مطالعات میدانی، گردآوری شد و نقشه کاروان سرای طرلاب به طور کامل برداشت گردید. سپس، ویژگی های معماری اثر از منظر کالبد و کارکرد، با کاروان سراهای هم دوره مقایسه شد و وجوه تشابه و افتراق آن ها مورد تحلیل قرار گرفت. بررسی ها نشان داد با توجه به نقش بین راهی کاروان سراهای مورد مطالعه و قرارگرفتن آن ها در مسیرهای تاریخی، کارکرد آن ها مشابه هم، یعنی خدمت رسانی به کاروان و کاروانیان بوده است؛ اما ازلحاظ ویژگی های کالبدی، کاروان سرای طرلاب، کوه نمک و رباط سنگی آهوان، دارای بیشترین تشابه اند. وجود رواق پیرامون حیاط و استفاده از مصالح سنگی، ازجمله ویژگی هایی است که در کاروان سراهای مورد بررسی در پژوهش مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: معماری، طرلاب قم، کاروان سرای سلجوقی، قرون میانی اسلامی، بناهای میان راهی
  • ندا آشوری، امیرحسین صالحی*، وحید حیدری صفحات 63-74
    ایالت قومس که  امروزه منطبق بر استان سمنان کنونی است از جمله مناطق مورد توجه حاکمان ایلخانان بود که آثار متعدد معماری در آن ساخته شده است. اهمیت مطالعه آثار معماری تخریب شده یا کمتر باقی مانده در آن است که برخی از آن ها دارای جنبه های معماری یا تزیینی منحصربه فردند؛ یا ممکن است به برخی پرسش های تاریخی پاسخ دهند. مسجد تخریب شده خدابنده در دامغان و بنای دیگر بخش هایی از آنچه امروزه آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی در روستای قلعه نو شاهرود واقع شده است؛ دو مکان مورد بررسی در این پژوهش هستند. هدف از این پژوهش بازشناسی این دو اثر کمتر شناخته شده معماری عصر ایلخانان و طرح نظریاتی پیرامون قدمت و صحت عملکردی آن ها است. روش تحقیق در این نوشتار تطبیقی-تحلیلی است و داده ها به روش اسنادی و میدانی گردآوری شده اند. نتایج تحقیق نشان داد که محرابی که امروزه جزئی از آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی است بخشی از مسجدی منسوب به «ابوسعید بهادر خان» از عصر ایلخانی است. انحراف مشخص جهت محراب به سوی بیت المقدس و درج عبارت «بیت المعمور» در متن کتیبه محراب از عواملی است که روشن می سازد جهت محراب به عمد به سمت بیت المقدس ساخته شده بوده است. به نظر می رسد استفاده از زبان فارسی در کتیبه محراب اولین کاربرد آن در محراب های ایران است. همچنین نتایج نشان داد مسجد تخریب شده دامغان موسوم به مسجد «خرابه» همان مسجدی است که هرتسفلد مسجد «خدابنده» می نامد و در چند قدمی از آرامگاه پیر علمدار به جهت به اشتباه عارف انگاشتن فرماندار منطقه ای قومس ساخته شده است.
    کلیدواژگان: مسجد- مقبره، ایلخانی، مسجد خدابنده، مفهوم ایران، ابوالحسن خرقانی
  • سید سعید حسینی، اصغر فهیمی فر*، مهدی کشاورزافشار صفحات 75-84

    درک روابط چندسویه ای که در میان آثار هنری شکل می گیرد و امکان فهم چگونگی معناداری و معنادهی اثر تولیدشده را فراهم می آورد، امری ضروری است. مسئله  پژوهش حاضر، درک چگونگی شکل گیری و معنادهی مجسمه  انباشت، اثر کورش گلناری است. این اثر از چسباندن تعداد زیادی سکه روی فلزی که با خط نستعلیق به شکل کلمه «پول» نوشته شده ساخته شده است. تاکنون این اثر، موضوع پژوهشی مستقل نبوده و ضروری است در متن تحولات هنر معاصر، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد. بدین منظور، از نظریه ترامتنیت ژرار ژنت که امکان تفسیر آثار هنری را در مناسبات بینامتنی فراهم می کند، مورد استفاده قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، درک منظومه معنایی ممکن مجسمه انباشت از طریق خوانش بینامتنی است. پرسش اصلی نیز این است که مجسمه انباشت چگونه در ارتباط با سایر آثار هنری دهه های اخیر، واجد معنا می شود؟ پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای، از نظر روش، توصیفی-تحلیلی، از نظر جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و از لحاظ تجزیه و تحلیل داده ها، کیفی است و با تکیه بر رویکرد ترامتنیت ژنت تحلیل شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که درک معنادهی این اثر بدون ارجاع بینامتنی به آثاری که در دهه های اخیر تولید شده اند، ممکن نخواهد بود. مجسمه انباشت با ایجاد مناسبات بینامتنی با آثار هنری مثل مجسمه «هیچ» پرویز تناولی، «عشق» فرهاد مشیری و «خط پولساز پارسی» اثر محمود بخشی موخر، یک منظومه معنایی را تشکیل می دهد. در کنار مواد و مصالح ساخت و کاربست خوش نویسی، وجه بینامتنی موجود در این اثر، خوداظهاری کالاشدگی هنر است که می توان آن را در متن منطق سرمایه داری پسامدرن بازجست.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، انباشت، کورش گلناری، ژرار ژنت، کالاشدگی هنر
|
  • Samin Karimi, Mohammadhossein Shokatpour * Pages 5-16

    Office products play a key role in facilitating efficiency and productivity in modern work environments. Therefore, improving the design process of these products can be significantly effective. A user-centered design approach plays a fundamental role in enhancing the performance, aesthetics, and functionality of office products. By combining principles of aesthetics and a user-centered approach, designers can create products that are not only practical and beautiful but also psychologically stimulating and motivational. The goal of this research is to achieve a product and environment that minimizes fatigue and improves workflow. The user-centered design methodology emphasizes understanding user needs and preferences through research and observation, ensuring that office products are aligned with individual preferences and behaviors. Well-designed and aesthetically pleasing office tools enhance user comfort and visual satisfaction. This study utilized a combined methodology including interviews, questionnaires, and observations. In this study, the opinions of 50 users regarding office products were examined, and it was concluded through interviews with users that the positive impact of aesthetics can indirectly increase efficiency and motivation, and ultimately lead to an improved overall work experience. The results indicate that user-centered design can contribute to improving the aesthetics and user satisfaction of office products and enhancing creativity, ultimately leading to increased efficiency and motivation.

    Keywords: User-Centered Design, Office Product Design, Aesthetic Parameters, User Satisfaction, Productivity
  • Amin Alikordi *, Reza Afhami, Reza Monjezi Pages 17-28
    Cinema and poetry are two artistic fields whose distance from each other at their Junction is close to imagination. On the other hand, pure cinematic expression has always intended to reveal within itself a reflection of ontological attitudes that are somehow the essence of pure poetry. In this article, the work of a poet filmmaker, Ingmar Bergman and his famous film Silence and the work of a filmmaker poet, Forugh Farrokhzad and his poetry (Wind-Up Doll), are examined in a comparative study with the aim of examining the correspondence between these two categories. The main objective of this study is to understand the narrative in the poetry of (Wind-Up Doll) Forugh Farrokhzad and the film Silence of Ingmar Bergman. The reasons for this choice are the Forugh Farrokhzad’s interest in this work of Bergman and the similar look of the two artists in this work. The study shows that two works use the same plot to express themselves, and the minimalist view of both focuses on the ontological approach. In this study, the characters in the narrative of the film Silence of Bergman were also compared and examined with the poetic statements of Forugh Farrokhzad to answer the main question of how can the similarities of the poetic (Wind-Up Doll) with the film Silence of Bergman be explained in the field of narration? Answered. The results of the study in the three analytical fields of narrative, character and image in the poem of the (Wind-Up Doll) and the film Silence show that what the filmmaker has briefly shown in his work and the Forugh Farrokhzad has combined and reflected in his poetic propositions with its influence, has identical characteristics; that is, the film has a poetic expression and the poem has more of a cinematic image effect.
    Keywords: Ingmar Bergman, Forugh Farrokhzad, Silence Movie, Wind-Up Doll Poetry, Narrative Elements
  • Shima Davoodi, Sara Sadeghinia * Pages 29-44

    Comics are usually a story in the form of a number of consecutive images which are often but not always accompanied by text. In terms of dimensions, these stories can include a single image up to thousands of images. In this type, each image carries an independent message, but the images as a whole complete the story and offer the reader a new image at the heart of the story from the previous images. The form of recording these images on a page follows the system of writing and pagination of books, which usually consists of a series of images in the form of paintings or photographs in horizontal directions. The comic strip in its historical journey and within the framework of the arts visually, they have acquired a specific identity and structure. This led these works to become, on the one hand, a special means of expression and, on the other hand, to constantly expand their sphere of influence and sales market. In the digital age and the rapid growth of visual media, understanding the nature of illustrated stories as a new visual language can suggest the pattern and aesthetic system of these works as well as the reasons for their appeal and success. In this regard, knowing its historical journey, knowing the leading countries in this field, the link of this art with other arts such as animation and cinema, and analyzing and knowing the graphic elements of these works can help in the objectives of research. Studying the visual structure of these stories, in addition to helping and teaching to illustrate comics, will be a great contribution to the publication and expansion of this valuable art. According to the content exposed, in this research it is attempted to study the visual structure of two examples of external and internal comics strip, and at the end, comparing the two works, highlighting the aspects of difference and commonalities. For this purpose, to examine two examples of comic strip, the adventures of Tintin are discussed as foreign examples and spies in Persepolis as domestic examples.This research has a descriptive-analytical character in terms of practical objective. The results show that one of the most important reasons for the acceptance of comics is to transform the charge of vocal energy into visual energy so that the audience can understand the message using the sequence of images. Therefore, knowing the structure and visual elements such as composition, color, rhythm, angle of view, etc. can greatly contribute to the success and popularity of these works. As in the leading countries of this industry, such as America and Japan, due to the importance of this art, a specialized area has been devoted to the training of people in universities, if we also pay attention to this importance in our country, the development of this valuable art, which in addition to spending full-fledged free time, can also be effective in the discussion of children’s education, will be of great help.

    Keywords: Adventures Of Tintin, Comic Strip, Spies In Persepolis, Visual Structure
  • Farzaneh Rahimi Jafari, Hosein Raie *, Asghar Mohammadmoradi Pages 45-62
    Caravanserai were built as roadside buildings in the vicinity of historical roads to ensure the welfare of caravans. Tarlab caravanserai on the route of the historical road from Qom to Malair is one of the intermediate buildings of the middle Islamic period. This caravanserai has undergone various physical and functional transformations in different historical periods. No information about this building and its architectural features has been found in historical and scientific documents. The research problem is the lack of information about this work. In this research, two basic questions were raised: 1- Physical evolution and physical and functional characteristics. 2- Comparison of Tarlab Caravanserai with other caravans of the same period and climate, and identifying their differences and similarities. The purpose of this research is to introduce the historical Tarlab caravanserai as a work of the Middle Islamic caravanserai and to raise awareness for the protection and maintenance of this historical building. In this research, interpretive strategy and interpretive-historical method have been used. The findings were collected using document research, interviews and field studies, and the map of Tarlab Caravanserai was completely taken. Then, the architectural features of the work were compared with the caravansary of the same period from the point of view of body and function, and their similarities and differences were analyzed. Investigations showed that according to the interroute role of the studied caravansary and their placement in the historical routes, their function was similar and serving the caravans and caravans, but in terms of physical characteristics, Tarlab caravansary, Kuhn Namak and Rabat Sangi Ahvan have the most similarities. The presence of a portico around the yard and the use of stone materials are among the features that can be seen in the caravanserais investigated in the research.
    Keywords: Architecture, Tarlab Qom, Seljuk Caravanserai, Islamic Middle Ages, Midway Buildings
  • Neda Ashoori, Amirhossein Salehi *, Vahid Heidary Pages 63-74
    The state of Qumes, which today corresponds to the current Semnan province, was one of the areas that were considered by the Ilkhanate rulers, where many architectural works were built. The importance of studying destroyed or less remaining architectural works is that some of them have unique architectural or decorative aspects; Or they may answer some historical questions. The destroyed Khodabandeh Mosque in Damghan and the other parts of what is today the tomb of Sheikh Abulhasan Kharqani in the village of Qala-e-Naw of Shahroud are the two places investigated in this research. The purpose of the upcoming research is to recognize these two lesser-known architectural works of the Ilkhanate era and to propose theories about their antiquity and functional accuracy; The research method in this article is comparative-analytical and the data were collected by library and field methods.The results of the research showed that the mihrab which is part of Sheikh Abolhassan Kharaghani's tomb today is a part of a mosque attributed to Abu Saeed Bahadur Khan from the Ilkhanid era. The specific deviation of the direction of the mihrab towards Bayt Al-Maqdis and the inclusion of the word "Bait al-Ma'mor" in the text of the mihrab's inscription are factors that make it clear that the direction of the mihrab was purposely built towards Bayt Al-Maqdis. It seems that the use of Persian language in the inscription of the Mihrab is the first example in the history of Iranian architecture. Also, the results showed that the destroyed mosque of Damghan, known as the ruined mosque, is the same mosque that Herzfeld calls the Khudabandeh mosque, and it was built a few steps away from Pir Alamdar's tomb in order to mistake the Qumes regional governor for a mystic.
    Keywords: Masjid-Tomb, Ilkhani, Khodabandeh Mosque, Iran Concept, Abolhasan Kharqani
  • Seyed Said Hossini, Asghar Fahimifar *, Mehdi Keshavarzafshar Pages 75-84

    It is essential to understand the multifaceted relationships that are formed among the works of art and make it possible to understand the meaning of the produced work. The problem of the current research is to understand how the "accumulation" of Kurosh Gulnari's work is formed and meaningful. This work is made by gluing a large number of coins onto a piece of metal written in Nastaliq script in the shape of the word "money". So far, this work has not been an independent research subject and it is necessary to analyze and evaluate it in the context of contemporary art developments. For this purpose, Gérard Genet's theory of transtextuality, which provides the possibility of interpreting works of art in intertextual relationships, has been used. The main goal of this research is to understand the possible semantic system of "accumulation" through intertextual reading. The main question is, how does "accumulation" become meaningful in relation to other works of art of recent decades? The current research is qualitative in terms of developmental goal, in terms of descriptive-analytical method, in terms of library and documentary data collection, and in terms of data analysis, and it has been analyzed by relying on the intertextual approach. The result of the research shows that it will not be possible to understand the meaning of this work without intertextual reference to the works that have been produced in recent decades. "Accumulation" forms a semantic system by creating intertextual relationships with works of art such as Parviz Tanavoli's "Hitch" sculpture and "Persian Money Maker Calligraphy" by Mahmoud Bakshimokher. In addition to materials and materials for the construction and application of calligraphy; The intertextual aspect in this work is the self-expression of the obsolescence of art, which can be found in the text of the logic of postmodern capitalism.

    Keywords: Intertextuality, Accumulation, Kurosh Golnari, Gerard Genette, Commodification Of Art