فهرست مطالب

نشریه طبیعت ایران
سال نهم شماره 5 (پیاپی 48، آذر و دی 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/12/20
- تعداد عناوین: 18
- سخن روز
-
صفحات 3-5
رشد و توسعه کشورها از طریق فناوری و صنعت، ناهنجاری ها و بیماری های جدی و بسیار سختی را برای طبیعت و محیط زیست، به همراه داشته است. به نظر می رسد باید راه حل این بحران را، نه از مسیر همان فناوری و صنعت، بلکه در شیوه ای متفاوت جستجو کرد. شاید مهم ترین اقدام نجات بخش، مهار انسان خودمحور، زیاده خواه و عصیانگر امروز باشد. این امر محقق نمی شود مگر در پرتوی تغییر نگاه ها، انگاره ها، اعتقادات و آموزه های اخلاقی. اخلاق زیست محیطی شعبه ای از اخلاق کاربردی است و به نحوه رفتار و تعامل انسان با طبیعت و بایدها و نباید های مواجهه انسان با محیط زیست می پردازد.
- تصاویری از طبیعت ایران
-
صفحات 6-7
- دیدگاه ها
-
صفحات 9-17
اهداف توسعه پایدار یا اهداف جهانی، مجموعه ای از 17 هدف جهانی به همپیوسته است که به منظور ارائه طرحی برای دستیابی به آینده بهتر و پایدارتر برای همه، طراحی شده اند. این اهداف در سال 2015 توسط سازمان ملل متحد به عنوان یک فراخوان جهانی جهت اقدام برای پایان دادن به فقر، حفاظت از کره زمین و تضمین اینکه تا سال 2030 همه مردم از صلح و رفاه برخوردار خواهند بود، تصویب شد. این اهداف هفده گانه عبارتند از: 1) ریشه کن کردن فقر، 2)ریشه کن کردن گرسنگی، 3) سلامت و رفاه، 4) آموزش با کیفیت، 5) برابری جنسیتی، 6) دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشت، 7) انرژی مقرونبه صرفه و پاک، 8) کار شایسته و رشد اقتصادی، 9) صنعت، نوآوری و زیرساخت، 10) کاهش نابرابری، 11) شهرها و جوامع پایدار، 12) مصرف و تولید مسئولانه، 13) اقدام برای جلوگیری از تغییرات آبوهوایی، 14) حیات زیر آب، 15) حیات روی زمین، 16) صلح، عدالت و نهادهای قوی و 17) مشارکت برای رسیدن به اهداف. (شکل 1). در ادامه، وضعیت تحقق هر کدام از این اهداف در سال 2023، به طور خلاصه بررسی شده است.
-
صفحات 19-28
بشر، از زمان پیدایشش روی کره خاکی، به دنبال استفاده از مواهب خدادادی، به عنوان «منابع طبیعی» بوده است. در ابتدای حیات بشر، این بهره مندی، در حد استفاده از سایر جانوران، برای تامین نیازهای اولیه خود و خانواده اش، از طریق شکار و جمع آوری غذا بوده است. تا اینکه در حدود 12 هزار سال پیش، کم کم، به مهارتهای خلاقانه تری ازجمله کشاورزی و تولید ابزارهای پیشرفته تری دست یافت. با ورود بشر به عصر کشاورزی، که از آن به عنوان «انقلاب کشاورزی» یاد می شود، بشر روزبه روز بیشتر از منابع طبیعی اطرافش، به ویژه زمین و آب استفاده نمود. کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی با استفاده از آب و اراضی مستعد و مناسب و به موازات آن تخریب جنگل ها و مراتع، برای دستیابی بیشتر به پناهگاه، سوخت و نیز منابع آبی و زمین، موجب یک جانشینی بشر، زادوولد بیشتر، افزایش نیازهای بشر برای سکونت، تامین غذا و امنیت، زندگی اجتماعی و هم افزایی های فراوان در فعالیت های مشترک و ایجاد فرهنگ، دین، علم، تجربه و درنهایت، فناوری های مختلف شد، بنابراین، وی روزبه روز بر توان خود برای بهره برداری هرچه بیشتر از طبیعت و محیط اطراف خود، برای رفاه و آسایش بیشتر و اقتصادی پررونق تر افزود. در این دوره، که نظام اقتصادی حاکم بر آن را «فئودالیسم» نام نهاده اند، از آب و اراضی کشاورزی به عنوان دو منبع یا سرمایه بسیار ارزشمند، به طور حداکثری بهره برداری شد، به طوری که بدون این دو منبع، به عنوان منابع طبیعی تجدیدشونده، امکان هیچگونه رشد و توسعه ای در اقتصاد بشر وجود نداشت.
-
صفحات 29-34
جنگل های بلوط غرب، کلاسی از جنگل های معتدله استپی منطقه ایران- تورانی هستند در جنوب شرق ترکیه، شمال شرق عراق و غرب و جنوب غرب ایران گسترش دارند. گستره این جنگل ها کمربند نسبتا وسیعی را در غرب و جنوب غربی ایران به وجود می آورد که از شمال به سمت جنوب از تراکم و غنای گونه ای درختی کاسته می شود (Zohary, 1973). مطالعه حاضر چنین روند کلی را در زاگرس تایید می کند اما شرایط توپوگرافی، خرداقلیم و دخالت های انسانی نیز بر تنوع و تراکم پوشش گیاهی در زاگرس موثر هستند و باعث تغییراتی در روند کلی تغییرات شمالی-جنوبی پوشش گیاهی زاگرس می شوند. از این رو بیشترین تنوع و غنای گونه ای در قطعات نمونه مربوط به زاگرس شمالی و کمترین در قطعات نمونه زاگرس جنوبی ثبت شد اما برخی سایت های زاگرس جنوبی و میانی نیز از غنای گونه ای بالایی برخوردار بوده اند.در این پژوهش ترکیب فلورستیک، فنولوژی گونه ها در مقطع زمانی آماربرداری، مشخصات کمی و کیفی پوشش گیاهی، تنوع گونه-های گیاهی و وضعیت زادآوری و مشخصه های مربوط به آن در قطعه نمونه های دائمی پایش جنگل های زاگرس موردبررسی قرارگرفت و نتایج حاصل از این پژوهش مبنای مطالعات بلندمدتی خواهد بود که امکان بررسی تغییرات پوشش گیاهی و زادآوری در طول زمان را فراهم می کند.
کلیدواژگان: بلوط، پوشش گیاهی، زاگرس، تجدیدحیات، تنوع زیستی -
صفحات 35-41
در این مقاله، ابتدا به سابقه بهره برداری از جنگل های شمال و روند تکاملی آن، اعم از برداشت های معیشتی، تجاری و صنعتی قبل و بعد از ابلاغ طرح های جنگل داری شامل برداشت های چوب توسط بومیان محلی برای ساخت منزل و ابزار و وسایل زندگی شان، برداشت های قانونی و با مجوزهای صادره از سوی حکومت های وقت، توسط خارجی ها، برای صادرات چوب و سپس شرکت های ایرانی برای مصارف داخلی و درنهایت بهره برداری در چهارچوب «طرح های جنگل داری» اشاره شده است. آنگاه پس از بیان روند تکاملی طرح های جنگل داری از پناهی به تک گزینی، گروه گزینی و شیوه های همگام با طبیعت، چگونگی نیل توجهات مردم و مسئولین به سمت ارزش های فراچوبی جنگل ها و به زیر سوال بردن طرح های جنگل داری به عنوان متهم اصلی همه بلایا و خسارت های وارده به جنگل ها، در طول 60 سال اجرای این طرح ها و تلاش برای توقف آنها، به عنوان دوا و نوش داروی تمامی آلام جنگل های شمال، به ارائه مزایا و معایب طرح های جنگل داری، از یک سو و طرح تنفس جنگل ها، از سوی دیگر، پرداخته شده است. در پایان برای برون رفت از چالش های پیش رو، تدوین هرچه سریع تر طرح مدیریت پایدار جنگل های هیرکانی و جنگل داری نوین، با استفاده از همه ظرفیت های علمی کشور، به ویژه موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور پیشنهاد شده است. طرحی که باید به طور جدی به همه جنبه های مدیریتی جنگل ها توجه کند و از تمام نقاط قوت و ظرفیت های مندرج در هر دو طرح جنگل داری و تنفس جنگل، با پرهیز از هرگونه سوگیری، حداکثر استفاده به عمل آید، تا ضمن بهره مندی از این سرمایه ارزشمند، به اصلاح، احیا و توسعه آن نیز اهتمام لازم ورزیده شود.
- نامه های علمی
-
صفحات 43-50
طی پژوهش هایی که در طول 25 سال اخیر و در دو فاز از پروژه ملی «شناسایی، معرفی و تکثیر درختان کهن سال در ایران» انجام شد، بیش از 2000 درخت کهن سال از حدود 60 گونه درختی و درختچه ای شناسایی شده است. از بین گونه های شناسایی شده، چنار بیشترین فراوانی را دارد و پس از آن گردو، بنه و ارس دارای بیشترین فراوانی هستند. از میان گونه های اشاره شده، ارس بیشترین سن دیرزیستی و بالاترین سن کهن سالی را دارد. تا سال 1400، کهن سال ترین درختان ارس شناسایی شده، سه ارس کهن سال شهرستانک، ابرسیج و سرانی با 2750 تا 2850 سال بوده اند. با شناسایی ارس کهن سال معروف به «ارسمراد»، آمار اشاره شده به طور شگفت آوری تغییر کرده، به طوری که این درخت ارس با 3750 تا 3850 سال سن، 1000 سال از درختان یاد شده مسن تر است و می توان آن را به عنوان قطورترین، کهن سال ترین، بلند قامت ترین و حجیم ترین ارس ایران و جهان معرفی کرد. میانگین قطر این درخت، 430 سانتی متر، بلندی آن 2/25 متر و سطح تاج پوشش آن، 458 مترمربع است.
کلیدواژگان: درختان کهن سال، ارس، کرمان، ساردوئیه، بحرآسمان -
صفحات 51-63
رطوبت سطحی خاک، عاملی کلیدی در تعیین میزان تاجپوشش گیاهان جنگلی بوده و به دمای سطح زمین و عوامل دیگری مانند تابش نور خورشید، جهت دامنه و... وابسته است. در این پژوهش، از فناوری سنجش از دور برای اندازه گیری رطوبت خاک و بررسی همبستگی میزان تاجپوشش جنگلی و رطوبت خاک استفاده شد. به این منظور، با استفاده از تصاویر لندست، مدل رطوبت خاک TOTRAM و مدل میزان تاجپوشش گیاهی FCD، در ناحیه جنگلی سپیددشت استان لرستان تهیه و تصاویر لندست 8 و 9 بهصورت سری زمانی در سال های 2015 و 2023 استخراج شد. در مدل FCD از چهار شاخص پوشش گیاهی، خاک، سایه و شاخص حرارتی با اعمال حد آستانه مناسب و شاخص سایه پیشرفته و شاخص سایه هم مقیاس شده استفاده شد. در نتایج به دستآمده، بین متغیر وابسته رطوبت و متغیرهای مستقل دما، پوشش گیاهی و تراکم جنگل، ضریب همبستگی پیرسون در سال 2015 برابر 709/0، 813/0 و 691/0 و در سال 2023 برابر 875/0، 816/0 و 702/0 به دست آمد. بنابراین، الگوی رطوبت خاک انعکاس الگوی تغییرات میزان تاجپوشش گیاهی را نشان داد و بین LST-NDVI و رطوبت خاک، همبستگی کامل مشاهده شد. بهطوری که تغییر شرایط و کاهش میزان سبزینگی با توجه به شاخص NDVI از مقدار 24/0 در سال 2015 به مقدار 19/0 در سال 2023 به همراه افزایش دما از 95/29 به 62/33 درجه سانتی گراد سبب کاهش میانگین رطوبت خاک از 52 به 43 درصد شد. بنابر تحلیل نتایج حاصل از مدل TATRAMT، رطوبت خاک به تغییرات دما و تاجپوشش وابستگی کامل دارد.
کلیدواژگان: دمای سطح زمین، رطوبت خاک، شاخص تفاوت پوشش گیاهی نرمالشده، پوشش گیاهی -
صفحات 65-71
توجه روزافزون به تجارت گیاهان دارویی و برداشت بیش از حد مجاز آنها از سطح رویشگاه های مرتعی، بقای بسیاری از گونه های دارویی را با خطر مواجه کرده است. وخامت این موضوع، وقتی بیشتر احساس می شود که موجودیت گونه های انحصاری و نادر یک منطقه در خطر انقراض باشد. مفراح (Nepeta crispa) به عنوان یک گونه مرتعی دارویی باارزش و انحصاری در کشور، از گونه های در حال انقراض محسوب می شود که لازم است با انجام مطالعات سازگاری و شناخت نیازهای اکولوژیکی آن و توسعه سطح زیرکشت آن در عرصه های زراعی با ارقام اصلاح شده و پرمحصول، از برداشت بی رویه آنها از سطح عرصه های طبیعی جلوگیری کرد. ترکیب 1،8-سینئول موجود در اسانس مفراح، میکروب های مسبب التهاب گلو را از بین می برد. ازاین رو، با توجه به خواص درمانی آن، مطالعات سازگاری آن در دستور کار قرار گرفت. برای این منظور، بذر گونه یادشده، در بهار سال 1376 از رویشگاه طبیعی و در جاده همدان به تویسرکان جمع آوری شد. سپس، بذرهای جمع آوریشده در 14 اسفندماه 1376 در باغ گیاهان دارویی همدان، کاشته و در 25 اسفندماه 1376 سبز شدند. بر مبنای بررسی ها، وزن هزاردانه آن، 5/0 گرم و عملکرد سرشاخه های آن در مرحله گلدهی، 900 کیلوگرم در هکتار است. درمجموع، اهلی کردن آن در پنج مرحله رشد، از کاشت بذر تا گلدهی کامل و رسیدن بذر در 20 تیرماه 1377، 128 روز طول کشید.
کلیدواژگان: سانس، انقراض، اهلی سازی، مراحل رشد، مفراح - گفتگوهای چالشی
-
صفحات 73-88
با توجه به اهمیت موضوع بیابان زایی و بحران مدیریت آب در کشور، بر آن شدیم تا از متخصصان این حوزه دعوت و در نشستی پیرامون «چالش های بیابان زایی در ایران با تاکید بر سیاست های منابع آب»، گفت و گو کنیم. در این گفت و گو، از نظرات آقایان دکتر علی طالبی، حسن احمدی، غلامرضا زهتابیان، محمد خسروشاهی، مهدی ضرغامی، علی صالحپور، باقر قرمز چشمه، غلامرضا هادربادی، محمد دانش، خسرو ثاقب طالبی، حمیدرضا عباسی، سید جعفر سید اخلاقی و خانم ها دکتر آرزو اشرفی زاده و سمانه رضوی زاده، بهره بردیم.ذکر این نکته لازم است که این گفت وگو، در قالب نشست نخبگانی موسسه برگزار شد که از آن برای گفت وگوی چالشی «نشریه طبیعت ایران» نیز بهره بردیم تا مطالب ارزشمند ارائه شده در اختیار علاقه مندان موضوع و مسئولان کشور قرار گیرد. آنچه در ادامه می خوانید، بخش اول این گفت و گوست.
- نگاهی به طبیعت ایران
-
صفحات 93-107
آبشار «شوی»، یکی از بزرگ ترین آبشارهای خاورمیانه با ارتفاع 85 و عرض 70 متر بوده که به عنوان سی و پنجمین اثر طبیعی- ملی کشور و اولین اثر طبیعی- ملی استان خوزستان در فهرست آثار ملی طبیعی ایران ثبت شده است. این آبشار با توجه به ویژگی های منحصربه فرد محیطی، حیات وحش و پوشش گیاهی خود پتانسیل بالقوه ای را برای تبدیل شدن به یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری در ایران دارد. سیمای طبیعی آن شامل درخت زارهای بلوط، مراتع با غالبیت گیاهان گچ دوست، گون زارها، رویشگاه های صخره ای و گیاهان حاشیه زی آب دوست است. انگور خودرو و مرزه خوزستانی دو گونه انحصاری فلات ایران نیز در این منطقه مشاهده شده است. سازند اصلی منطقه آهکی بوده و به همین دلیل به شدت فرسایش پذیر است. اگرچه این آبشار یکی از مناطق با ویژگی های بی نظیر برای گردشگران و علاقه مندان به مطالعه پوشش گیاهی است، متاسفانه، تردد بیش از حد گردشگران در ایام خاصی از سال، رهاسازی زباله ها و قطع درختان، بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی به خصوص چرا و جاده سازی، موجب آسیب به محیط زیست، نابودی پوشش گیاهی و فرسایش خاک منطقه شده است. در برخی مناطق گونه های مهاجم خاردار و یک ساله به صورت لکه ای و بیش از گونه های دائمی دیده می شوند که نشانگر فشار ناشی از فعالیت های انسان و تعلیف دام است که باید به عنوان یک هشدار برای تخریب پوشش گیاهی منطقه مد نظر قرار گیرد و ضمن ارزیابی علل و عوامل آن، برنامه های مدیریتی برای حفاظت از منابع طبیعی طراحی و به کار گرفته شود.
کلیدواژگان: آبشار شوی، اثر طبیعی ملی، مرزه خوزستانی، جاذبه گردشگری - ستون ها
-
صفحات 108-109
آخرین و ضعیت انتشار گازهای گلخانه ای در سال 2024 میلادی در گزارش های مختلف منتشر شده است. با نگاهی به گزارش منتشر شده توسط موسسه منابع جهانی (World Resouces Institute-WRI) و تاکید آن بر ده کشور با بیشترین انتشار گازهای گلخانه ای، سعی شد، سایر شاخص های توسعه در سازمان ملل مقایسه و به این پرسش پاسخ داده شود، افزایش انتشار گازهای گلخانه ای تا چه اندازه با شاخص های توسعه همخوانی داشته است؟
- دانشمندان ایرانی
-
صفحات 111-117
استاد ارجمند جناب آقای دکتر مهدی بصیری، در 21 آبان 1322 شمسی، در شهر تاریخی اصفهان و در یک خانواده مذهبی پا به عرصه وجود نهادند. در سال دوم دبیرستان، به مدت 5 سال ترک تحصیل کردند و در این مدت در مزرعه پدری خود مشغول به کار شدند و همزمان اوقات فراغت خود را به یادگیری زبان انگلیسی، ادبیات فارسی و عربی اختصاص دادند. با بازگشت مجدد به دبیرستان و اخذ مدرک دیپلم، در سال 1346 در رشته کشاورزی گرایش باغبانی دانشگاه تهران پذیرفته شدند. بعد از اخذ مدرک لیسانس در سال 1350 به خدمت سربازی رفتند و در پست افسر سپاه ترویج در اصفهان انجام وظیفه نمودند. در سال 1352 با هزینه شخصی به آمریکا رفتند و پس از دو سال موفق به کسب بورسیه تحصیلی از انستیتو باغبانی دانشگاه اصفهان شدند و در مقطع فوقلیسانس رشته درختکاری دانشگاه کالیفرنیا ادامه تحصیل دادند. در همین حین متوجه شدند که مسائل و چالشهای اکولوژیک و محیطزیست در ایران بسیار جدی است، به همین دلیل تصمیم گرفتند، تحصیل خود را در مقطع دکتری اکولوژی مرتع در دانشگاه ایالتی کلرادو ادامه دهند. عنوان پایاننامه دکتری ایشان «مقاومت به خشکی چهار گونه علوفه ای مرتعی شامل دو گونه لگومینوز و دو گونه گرامینه و بررسی مکانیسم های مقاومت به خشکی در این گونه ها» بود. باوجوداینکه، بهعنوان دانشجوی برتر انتخاب شدند، در جشن فارغالتحصیلی شرکت نکردند و 12 روز بعد از دفاع از پایاننامه، در اردیبهشت 1357 به ایران بازگشتند.
- معرفی گونه های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
-
صفحات 119-126
گونه Thymbra spicata (با نام محلی جاتنه) از تیره نعنائیان (Lamiaceae) در محدوده مناطق گرمسیر استان های کرمانشاه، ایلام و لرستان می روید. جاتنه گیاهی بوته ای، همیشه سبز، در قاعده چوبی شده و به ارتفاع 10 تا 50 سانتی متر است. جایگاه حفاظتی این گیاه بر اساس معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) بررسی شد. سطح تحت اشغال گونه Thymbra spicata با اندازه گیری میدانی در رویشگاه های آن، 44 کیلومترمربع و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن، 10882 کیلومتر مربع برآورد شد. این گونه با توجه به سطح اشغال، تعداد افراد بالغ جمعیت، کیفیت رویشگاه، نوع تجدید حیات، که بیشتر از طریق بذر است، در ایران، در حال انقراض (Endangered/EN) است. مشاهده های صحرایی نشان داد، نبود مدیریت صحیح منابع طبیعی و بهره برداری بی رویه، از عوامل اصلی تهدیدکننده این گونه به شمار می روند. با هدف جلوگیری از انقراض این گونه، ضروری است رویشگاه های آن توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان رویشگاه حفاظت شده اعلام شود، همچنین، حفاظت خارج از رویشگاه در باغ های گیاه شناسی و بانک ژن منابع طبیعی ایران باید در برنامه کار حفاظت از این گونه قرار گیرد.
کلیدواژگان: گونه در حال انقراض، رویشگاه های حفاظت شده، ایلام، کرمانشاه، باغ گیاه شناسی، لرستان - اخبار علمی و تحلیلی
-
صفحات 128-129
براساس پژوهشی که در نشریه Nature منتشر شده است، سطوح پوست درختان، نقش مهمی را در حذف گاز متان از جو ایفا می کنند.در حالی که مدت هاست درختان به خاطر حذف دی اکسید کربن از جو، برای اقلیم مفید شناخته شده اند، این پژوهش جدید یک مزیت شگفت انگیز دیگر را برای اثرهای اقلیم فاش می کند. میکروب های پنهان درون پوست درخت می توانند متان یک گاز گلخانه ای قوی را از جو جذب کنند.یک گروه بین المللی از پژوهشگران به رهبری دانشگاه بیرمنگام برای اولین بار نشان دادند، میکروب هایی که در پوست یا در خود چوب زندگی می کنند، متان جو را به مقیاسی برابر یا بیشتر از خاک حذف می کنند. آنها محاسبه کرده اند، این فرایند تازه کشف شده، درختان را به میزان 10درصد بیشتر از آنچه پیش از این تصور می شد، برای اقلیم مفید نشان می دهد.
-
صفحات 130-131
تغییر اقلیم تاثیر چشمگیری بر تنوع زیستی و بهره وری مراتع و چمن زارها خواهد داشت. نتایج بررسی های بزرگ مقیاس اقلیمی و کاربری زمین، که به مدت 10 سال در مرکز تحقیقات محیطی هلمهولتز (Helmholtz Centre for Environmental Research) انجام شده است، نشان داد، میزان این تغییرات به کاربری زمین بستگی دارد. طبق مقاله ای که به تازگی در مجله Global Change Biology منتشر شده است، مسئله تغییر اقلیم، بی شک می تواند پیامدهای اقتصادی برای کشاورزان داشته باشد.چمن زارها یکی از مهم ترین و گسترده ترین اکوسیستم های روی زمین هستند. این اکوسیستم ها، نه تنها بیش از یک چهارم کل سطح زمین را پوشش می دهند، دست کم یک سوم کربن زمین را نیز در خود ذخیره می کنند، همچنین، برای تولید غذا بسیار مهم هستند و می توانند در یک منطقه به نسبت کوچک، تنوع گونه ای بالایی داشته باشند. اما آینده این اکوسیستم ها چیست؟ این مطالعه بینش جدیدی را پیرامون این پرسش ارائه می دهد.
-
صفحات 132-133
هوان ژانگ وانگ (Huanzhong Wang)، استاد زیست شناسی مولکولی گیاهی در دانشکده کشاورزی، سلامت و منابع طبیعی (College of Agriculture, Health and Natural Resources: CAHNR)، می خواهد مردم بدانند، گیاهان نیز، دارای سلول های بنیادی هستند. درست مثل دنیای پزشکی، زمانی که سلول های بنیادی گیاه برای بهترکردن کیفیت ذخیره غذایی به کار برده می شوند، می توانند به رشد و توسعه انسان کمک کنند. یک آزمایشگاه تحقیقاتی، ژن عامل رونویسی به نام HVA را کشف کرد که تقسیم سلولی را در سلول های بنیادی آوندی کنترل می کند. پژوهش در زمینه سلول بنیادی، یک موضوع داغ است. به این دلیل که سلول های بنیادی حیوان و انسان کاربردهای فراوانی در پیشرفت های پزشکی انسانی دارند، پژوهشگران، سال های بسیاری در این زمینه کار کرده اند و متوجه شده اند، حیوانات تنها موجوداتی نیستند که سلول بنیادی دارند.
- نقد کتاب
-
صفحات 135-141
گونه های باارزش گیاهی، سرمایه های کلان ملی هستند که می توانند منشا اثرهای بی شماری در طبیعت و جامعه باشند. بررسی و شناخت هرچه بیشتر این گونه های دارویی باارزش، در حقیقت سرمایه گذاری بنیادین برای استفاده همه جانبه آموزشی، ترویجی، رویشگاهی، اقتصادی، سلامتی، گردشگری و معرفی ظرفیت های طبیعی کشور است. گونه های جنس Thymus با پراکنش بسیار گسترده در نقاط مختلف کشور به عنوان یکی از باارزش ترین گیاهان دارویی ایران، همواره نیازمند شناخت جنبه های مختلف گیاه شناسی، ریخت شناسی، کیفیت ترکیبات اسانس، بذر و غیره بوده اند. البته، پژوهش های گسترده در مباحث دیگری مانند زراعت، ژنتیک، نیازهای اکولوژیک و غیره نیز برای معرفی کامل ویژگی های این گونه های باارزش انجام شده است. این مجموعه از شناخت در شرایط رویشگاهی، سعی در تبیین ظرفیت های اصلی و درونی گونه های آویشن و جنس Thymus دارد که ضمن ارائه این ظرفیت های انحصاری کم نظیر و گاهی بی نظیر، تمهیدات مناسبی برای حفظ ذخایر ژرم پلاسم گونه های محلی و انحصاری در برداشت نکردن بی رویه از طبیعت و درنهایت اهلی کردن، کشت و تولید انبوه مواد خام مورد نیاز صنایع، داروسازی، طب سنتی، صادرات، اشتغال زایی و غیره را فراهم می کند. تمامی موارد علمی شناخت هرچه بیشتر این جنس باارزش، که با پشتکار تحقیقاتی مجموعه ای از زبده ترین پژوهشگران ایرانی در سراسر کشور و بسیج تمامی امکانات و پشتیبانی های ستادی و استانی انجام شده طی بیش از یک دهه به دست آمده، برای دستیابی دانشجویان، اساتید، کارشناسان و درنهایت بهره برداران و کشاورزان عرصه های طبیعی و مزارع به اصول علمی و عملی استفاده بهینه از یکی سرمایه های طبیعی کشور بوده است. ظرفیت هایی که در بیشتر موارد بسیار برتر از گونه اصلاح شده خارجی تشخیص داده شده است. البته، نباید نقش معرفی صحیح گونه ها و فرهنگ سازی استفاده از گونه های باارزش و سازگار محلی را در مصارف معمول سنتی، صنایع آرایشی- بهداشتی، دارو سازی و لزوم جایگزینی با فرمولاسیون گونه های خارجی از نظر دور داشت. مقایسه بسیاری از موارد تحقیق و تجربه شده کمیت و کیفیت گونه های داخلی و خارجی آویشن گویای این ادعاست.
-
Pages 6-7
-
Pages 43-50
Over 25 years of research within two phases of Iran's National Project for Identification, Introduction, and Propagation of Old Trees, more than 2000 ancient trees across approximately 60 species have been documented. Among these, plane trees are most prevalent, followed by walnut, cornel, and juniper. Notably, junipers exhibit the longest lifespans and possess the greatest number of ancient individuals. Prior to 2021, the oldest identified junipers were located in Shahristanak, Abersij, and Sarani, estimated to be between 2750 and 2850 years old. However, the discovery of the "Ors Morad" juniper has dramatically shifted these figures. This remarkable tree, aged between 3750 and 3850 years, surpasses the previously identified ancient junipers by a millennium. "Ors Morad" is now recognized as the thickest, oldest, tallest, and most voluminous juniper in both Iran and the world. It boasts an average diameter of 430 centimeters, a height of 2.25 meters, and a crown area of 458 square meters.
Keywords: Old Trees, Juniper, Kerman, Sardoiyeh, Bahr Asman -
Pages 51-63
Soil surface moisture is a crucial factor in determining the extent of forest canopy cover and is influenced by land surface temperature and other factors like solar radiation and slope aspect. This study utilized remote sensing technology to quantify soil moisture and investigate its correlation with forest canopy cover. To this end, the TOTRAM soil moisture model and the FCD vegetation cover model were developed in the Sepiddasht forest area of Lorestan Province, Iran, employing Landsat 8 and 9 imagery acquired as a time series in 2015 and 2023. The FCD model incorporated four vegetation, soil, shadow, and thermal indices, along with the advanced shadow index and co-registered shadow index, utilizing appropriate thresholds. The results demonstrated a strong Pearson correlation coefficient between soil moisture (dependent variable) and temperature, vegetation cover, and forest density: 0.709, 0.813, and 0.691 in 2015, and 0.816, 0.875, and 0.702 in 2023, respectively. These findings indicate a significant relationship between soil moisture patterns and changes in vegetation cover. A strong correlation was observed between LST-NDVI and soil moisture. For example, a decrease in greenness, as evidenced by a decline in NDVI from 0.24 in 2015 to 0.19 in 2023, coupled with an increase in temperature from 29.95 to 33.62 degrees Celsius, resulted in a decrease in average soil moisture from 52% to 43%. Analysis of the results obtained from the TATRAMT model further supports the conclusion that soil moisture is highly dependent on variations in temperature and canopy cover.
Keywords: Earth Surface Temperature, Soil Moisture, Normalized Differential Index, Vegetation Cover -
Pages 65-71
The increasing attention to the trade of medicinal plants and their over-harvesting from rangeland habitats has threatened the survival of many medicinal species. This issue is particularly concerning when the existence of exclusive and rare species within a region is at risk of extinction. Nepeta crispa, a valuable and endemic medicinal rangeland species of the country, is considered endangered. To safeguard Nepeta crispa from the impacts of over-harvesting, conducting compatibility studies, understanding its ecological requirements, and establishing cultivated populations in agricultural settings using improved high-yielding cultivars are crucial. The Nepeta crispa's essential oil, containing the compounds 1 and 8-cineol, exhibits potent antimicrobial activity against microorganisms that cause throat inflammation. Given its therapeutic properties, prioritizing compatibility studies for Nepeta crispa became crucial. To this end, seeds were collected in the spring of 2016 from its natural habitat along the road from Hamedan to Tuiserkan. These seeds were sown on March 14, 2016, in the Hamedan medicinal plant garden, with germination observed on March 25, 2016. Research indicates that 1000 seeds weigh 0.5 grams, and the plant yields 900 kg of branch biomass per hectare during the flowering stage. The domestication process, encompassing five growth stages from seed sowing to full flowering and seed maturation, spanned 128 days, concluding on July 20, 2017.
Keywords: Essential Oil, Extinction, Domestication, Phenological Stages, Mafrāh -
Pages 93-107
Shevi Waterfall, located in the central Zagros region of Iran, stands as one of the largest waterfalls in the Middle East, cascading 85 meters high and spanning 70 meters wide. Officially recognized as the 35th National Monument of Iran and the first in Khuzestan province, this remarkable site possesses exceptional environmental value. Its diverse landscape encompasses oak groves, gypsum-dominated grasslands, Astragalus rangelands, and a unique assemblage of rocky and marginal plant species. Notably, two Iranian endemic species, Vitis hissarica Vass and Satureja khuzistanica Jamzad, have been observed within this area. The region's predominant limestone formation renders it highly susceptible to erosion under significant rainfall. Despite its immense tourism potential, Shevi Waterfall faces significant environmental threats. Increased traffic during peak seasons, rampant littering, indiscriminate tree felling, and the overexploitation of natural resources, particularly overgrazing and road construction, are causing severe damage. The proliferation of thorny and annual invasive species in certain areas signals the detrimental impact of human activities and livestock pressure. To safeguard this invaluable natural resource, the implementation of comprehensive management plans that address these threats is crucial.
Keywords: Shevi Waterfall, National Monuments, Satureja Khuzistanica, Tourist Attraction -
Pages 119-126
Thymbra spicata L. (Lamiaceae) is a small evergreen shrub, woody at the base, and 10 to 50 cm high, found in the tropical regions of Kermanshah, Ilam, and Lorestan provinces in Iran. To assess its conservation status, we employed IUCN Red List Criteria and Categories. Field surveys and plot sampling revealed an Area of Occupancy (AOO) of 44 km² within an Extent of Occurrence (EOO) of 10,882 km². Based on the AOO, population size, regeneration primarily through seeds, and habitat quality, the conservation status of T. spicata in Iran is assessed as Endangered (EN). Field observations indicate that lack of proper management and excessive exploitation are the primary threats to this rare species. We recommend the following conservation measures: Designation of protected habitats by the Forests, Rangeland and Watershed Management Organization, and Ex-situ conservation in botanical gardens and the Plant Natural Resources Gene Bank.
Keywords: Endangered Species, Protected Habitats, Ilam, Kermanshah, Botanical Garden, Lorestan -
Pages 135-141