فهرست مطالب
نشریه پرستاری ایران
پیاپی 148 (تیر 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/12/15
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 116-131
زمینه و هدف:
تعهد سازمانی شامل رفتارهایی است که کارکنان را به تلاش برای دستیابی به اهداف موسسه، اشتیاق به ماندن در سازمان و پایبندی به ارزش های آن سوق می دهد. مطالعه حاضر با هدف برنامه ریزی برای ارتقاء تعهد سازمانی اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران طراحی و اجرا شد .
روش بررسی:
پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی است که از تابستان سال 1399 تا خرداد ماه سال 1402 در دانشگاه علوم پزشکی ایران اجرا شد. ابتدا به منظور شناسایی وضعیت موجود، پرسش نامه آلن و میر ویرایش 2004 به صورت آنلاین در اختیار اعضای هیئت علمی دانشگاه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آنالیز واریانس تجزیه وتحلیل شدند. سپس 15 مصاحبه با اعضای هیئت علمی داوطلب به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع و تحلیل براساس روش گرانهیم و لاندمن انجام شد. نتایج به اعضای هیئت رئیسه دانشگاه ارائه و راهکارهای عملیاتی پیشنهاد شد.
یافته ها:
محدوده نمره کسب شده در مرحله نخست (74-124) با میانگین 99/86 و بالاتر از متوسط است. میانگین نمرات در هریک از ابعاد تعهد عاطفی، مستمر و هنجاری به ترتیب (4/39، 4/4،9/05) به دست آمد که بیشترین نمره مربوط به تعهد عاطفی بود. نتایج بخش کیفی نشان داد مولفه های اثرگذار بر تعهد سازمانی اعضای هیئت علمی شامل عوامل فردی، سازمانی و فراسازمانی است. بر همین اساس راهکارهای پیشنهادی شامل تدوین معیارهای شایسته سالاری برای پست های کلیدی دانشگاه، بازنگری نحوه انتصابات و عزل ها، نظارت، پایش عملکرد روسا در توزیع عادلانه منابع و موارد نقض قوانین بیشترین اولویت را برای مشارکت کنندگان داشتند.
نتیجه گیری :
مهم ترین عامل ارتقای تعهد سازمانی توجه به شایسته سالاری بود. پیشنهاد می شود مطالعه ای با هدف تدوین معیارهای شایسته سالاری انجام شود تا با عینی نمودن عزل و نصب ها احساس تبعیض در افراد کمتر شود و به تبع آن تعهد سازمانی افراد افزایش یابد.
کلیدواژگان: تعهد سازمانی، آموزش عالی، اقدام پژوهی، اعضای هیئت علمی -
صفحات 132-145زمینه و هدف
امروزه با گسترش کاربردهای اینترنت در میان دانش آموزان، استفاده مشکل دار از آن نیز رو به افزایش می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی استفاده مشکل زا از اینترنت در میان دانش آموزان شهر تهران انجام شد.
روش بررسیدر این مطالعه توصیفی، 256 دانش آموز از بین مدارس مقطع دوم متوسطه شهر تهران با روش نمونه گیری سهمیه ای در سال 1401 بررسی شدند. ابزار گرداوری اطلاعات در این مطالعه فرم اطلاعات فردی و مقیاس روا و پایاشده استفاده مشکل زا از اینترنت بود که به روش خودگزارشی توسط نمونه های موردمطالعه تکمیل شد. سپس داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و با به کارگیری آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس) تجزیه وتحلیل شدند.
یافته هامیانگین نمره استفاده مشکل دار از اینترنت در بین دانش آموزان 8/19±50/27 از نمره کل 100 بود. بیشترین میانگین استفاده مشکل زا از اینترنت در بعد مداخلات اجتماعی برابر با 0/55±2/59 و کمترین در بعد اثرات سوء برابر با 0/51±2/44 بود. استفاده مشکل زا از اینترنت با هیچ یک از مشخصات فردی دانش آموزان ارتباط معنی دار آماری نداشت (0/05<p).
نتیجه گیریطراحی برنامه هایی در جهت آموزش به دانش آموزان مقطع متوسطه جهت کاهش استفاده مشکل زا از اینترنت توسط مسئولین مدارس پیشنهاد می شود. این برنامه ها می تواند توسط روان پرستاران در سطح مدارس به اجرا گذاشته شود.</p).
کلیدواژگان: اینترنت، استفاده مشکل زا از اینترنت، دانش آموز، سلامت روانی -
صفحات 146-159زمینه و هدف
رعایت حقوق بیماران از اولویت های درمانی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان رعایت حقوق بیماران از دیدگاه پرستاران و مراجعین بخش اورژانس بیمارستان های منتخب استان گلستان انجام شد.
روش بررسیمطالعه توصیفی مقطعی حاضر با مشارکت 185پرستار و370 نفر از بیماران بخش اورژانس در سال 1399 انجام شد. روش نمونه گیری مراجعین در دسترس و پرستاران مبتنی بر هدف و جمع آوری اطلاعات با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه پارساپور (2010) در 5 محور منشور حقوق بیمار و ابعاد 9 گانه بود. معیارهای ورود پرستاران، دارای مدرک لیسانس و 1 سال سابقه کار در بخش اورژانس و برای بیماران و همراهان، توانایی خواندن و نوشتن بود. داده های مراجعین با مصاحبه و پرستاران با تکمیل پرسش نامه ها جمع آوری و با آزمون های آماری ونرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
یافته هاببیشتر پرستاران در بازه سنی 25 تا 35 سال، مرد، متاهل، بومی و سابقه کار 4 تا 6 سال و مراجعان در بازه سنی بین 25 تا 35 سال، خانم، متاهل، بومی و وضعیت اقتصادی متوسط بودند. از دیدگاه پرستاران برخورد مودبانه با بیمار دارای بیشترین میانگین (12/86±79/48) و احترام به حق انتخاب و تصمیم آزادانه (8/04±42/71) کمترین میانگین را به خود اختصاص داد. از دیدگاه بیماران برخورد مودبانه با بیمار دارای بیشترین میانگین (12/95±78/62) و احترام به حق انتخاب و تصمیم آزادانه (9/63±41/97) کمترین میانگین را به خود اختصاص داد. میزان رعایت مفاد منشور حقوق بیمار از دیدگاه پرستاران بیش از بیماران (به ترتیب 75/6 درصد با میانگین گویه ها 0/29±3/72 و 74/88 درصد میانگین گویه ها 0/17±3/80) بود، اما از نظر آماری اختلاف معناداری نداشت (0/31=P). .
نتیجه گیرییافته های پژوهش حاضر نشان داد میزان توجه به حقوق بیمار و رعایت آن توسط کارکنان بخش اورژانس هم از دیدگاه مراجعان و هم از دیدگاه پرستاران متوسط رو به بالا می باشد. لازم است مسئولین بیمارستان ها تدابیری اتخاذ کنند تا فضایی مناسب جهت آگاهی بیماران از حقوق شان و اجرای هرچه دقیق تر قوانین مربوط به رعایت حقوق بیمار توسط کارکنان اورژانس فراهم شود.
کلیدواژگان: حقوق بیمار، پرستار، آگاهی، بخش اورژانس -
صفحات 160-177زمینه و هدف
یکی از مسائل دوره گذر به یائسگی زنان، اختلال عملکرد جنسی است که غالبا از سن 45 سالگی آغاز می شود. آموزش مجازی مدیریت استرس به واسطه در دسترس بودن، پاسخگویی سریع و شیوه های جذاب ارائه مطلب در بسیاری از موقعیت ها، اولین منبع اطلاعاتی انتخابی زنان می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ارزشیابی آموزش مجازی مدیریت استرس بر عملکرد جنسی زنان حوالی یائسگی شهرستان شهریان انجام شد.
روش بررسیاین مطالعه نیمه آزمایشی یک گروهی قبل و بعد بر روی 50 زن 40 تا 50 ساله شهرستان شهریار در سال 1401-1400 انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل زنان باسوادی دارای توانایی استفاده از گوشی هوشمند، زندگی در کنار همسر و رابطه جنسی فعال، عدم مصرق داروی هورمونی یا روانی و عدم تجربه تنش در مدت 3 ماه اخیر. جامعه موردمطالعه کلیه زنان سالم حوالی یائسگی شهرستان شهریار بود. در این پژوهش نمونه گیری به روش مستمر و تا رسیدن به حد نصاب حجم نمونه در مرکز جامع خدمات سلامت سهراب علی بخشی انجام شد. آموزش مدیریت استرس برای 5 گروه 10 نفره به صورت 8 جلسه بود. هر جلسه به مدت 30 دقیقه ، 2 بار در هفته به مدت 4 هفته به صورت مجازی در محیط شبکه اجتماعی واتساپ ارائه شد. محتوای پرسش نامه های مشخصات فردی اجتماعی و پرسش نامه استاندارد عملکرد جنسی (FSFI) قبل از مداخله و 4 و 8 هفته بعد از شروع مداخله از طریق خودگزارش دهی تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی و آنووا تحلیل شد.
یافته هادر این مطالعه 50 زن در حوالی یائسگی شرکت کردند. نتایج نشان داد عملکرد جنسی و حیطه های مختلف آن به طور معنی داری در طول زمان تغییر کرده اند (0/001>P). میل جنسی کاهش یافت و از 8/3 قبل از مداخله به 2/3 در 8 هفته پس از مداخله رسید (0/05>P). سایر حیطه ها ازجمله تحریک روانی، رطوبت، ارگاسم، رضایت، و درد جنسی به طور معنی داری افزایش داشتند (0/001>P). نمره کل عملکرد جنسی نیز از 22/91 قبل از مداخله به 25/22 پس از 8 هفته رسید (0/001>P). هیچ تفاوت آماری معنی داری بین 4 تا 8 هفته پس از مداخله به جز در حوزه ارگاسم (0/016=P) و نمره کل (0/015=P) مشاهده نشد.
نتیجه گیریآموزش مجازی مدیریت استرس موجب بهبود حیطه های میل، انگیزش، رضایت، درد و نمره کل عملکرد جنسی در زنان حوالی یائسگی شده بود. آموزش مجازی موجب بهبود تحریک پذیری و ارگاسم در زنان حوالی یائسگی نشده بود.
کلیدواژگان: آموزش مجازی، مدیریت استرس، عملکرد جنسی، دوره حوالی یائسگی -
صفحات 178-195زمینه و هدف
فرزندآوری براساس تصمیم مشترک همسران و نگرش آن ها به این موضوع صورت می گیرد. عوامل متعددی ازجمله کیفیت زندگی زناشویی می تواند بر نگرش همسران نسبت به بچه دار شدن تاثیر بگذارد. باتوجه به نتایج متناقض مطالعات موجود، هدف این پژوهش تعیین رابطه بین نگرش به فرزندآوری و باروری با کیفیت زندگی زناشویی است.
روش بررسیاین مطالعه مقطعی بر روی 280 زن متاهل 15 تا 49 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب کاشان در سال 1400 انجام شد. داده ها با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای و پرسش نامه جمعیت شناختی، فرم تجدیدنظرشده مقیاس سازگاری زناشویی برای ارزیابی کیفیت زندگی زناشویی و مقیاس نگرش به باروری و فرزندآوری جمع آوری شد. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تی تست مستقل، تحلیل واریانس و کروسکال والیس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با در نظر گرفتن سطح معنی داری کمتر از 0/05 استفاده شد.
یافته هامیانگین سنی زنان شرکت کننده در این پژوهش 6/48±29/97 سال، و میانگین نمره نگرش نسبت به فرزندآوری و باروری و کیفیت زندگی زناشویی به ترتیب 15/33±71/64 و 10/94±50/52 بود و هر دوی این امتیازات براساس محدوده موردانتظار بالاتر از حد متوسط بودند. همچنین بین کیفیت زندگی زناشویی و نگرش نسبت به فرزندآوری و باروری همبستگی مثبت و معنی دار آماری وجود داشت (0/001=P).
نتیجه گیریبراساس نتایج، با افزایش کیفیت زندگی زناشویی، نگرش نسبت به فرزندآوری و باروری نیز افزایش می یابد. این همبستگی در تمام ابعاد نگرش نسبت به فرزندآوری به استثنای بعد «باروری مستلزم تحقق پیش نیازها» از نظر آماری معنی دار بود.
کلیدواژگان: نگرش، فرزندآوری، باروری، کیفیت زندگی زناشویی -
صفحات 196-209زمینه و هدف
اتنوگرافی نهادی به عنوان یکی از رویکردهای پژوهش کیفی، بر فرآیندهای کاری روزمره افراد متمرکز است. در این رویکرد سوال تحقیق از ناهماهنگی بین آنچه محقق مشاهده می کند که در زندگی واقعی افراد اتفاق می افتد و آنچه دانش معتبر ادعا می کند در حال وقوع است یا باید اتفاق بیفتد ناشی می شود. ما در این مطالعه قصد داریم به معرفی اتنوگرافی نهادی به عنوان رویکردی برای نقد روابط حاکم بر موسسات سلامت بپردازیم. پژوهشگر تلاش می کند به محققان و متخصصان مراقبت های بهداشتی و درمانی نشان دهد که عملکرد سیستم های ارائه دهنده خدمات سلامتی را می توان به عنوان سازمان هایی اجتماعی تجزیه وتحلیل کرد. در این مطالعه با اصطلاحات، مفاهیم و بینش های کلیدی اتنوگرافی نهادی از طریق ذکر نمونه هایی از مطالعات منتشر شده، آشنا خواهیم شد.
روش بررسیاین مطالعه روش شناسی با جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی مانند پابمد، اسکوپوس، وب آوساینس، کتابخانه کاکرین با کلمات کلیدی institutional ethnography ،healthcare system ،delivery of health careو در پایگاه اطلاعاتی فارسی زبان مثل مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی با کلیدواژه های «اتنوگرافی نهادی، سیستم مراقبت های سلامتی، ارائه مراقبت های سلامتی» و همچنین در موتور جست وجو گوگل اسکالر بدون محدودیت زمانی تا بهمن 1402 انجام شد.
یافته هامراحل انجام اتنوگرافی نهادی را می توان طی چهار مرحله تنظیم کرد: «شناسایی گسست و مشکل، جمع آوری داده ها، تجزیه وتحلیل داده ها، و توصیه ها و نتیجه گیری های مفید برای تغییر عملکرد». در این رویکرد، اتنوگرافر نهادی به کمک طیف وسیعی از تکنیک های جمع آوری داده ها شامل مصاحبه ، مشاهده، گروه های متمرکز، جمع آوری مستندات و بازتاب تجربه خود برای ایجاد توصیفی از آنچه مردم در زندگی روزمره خود انجام می دهند، استفاده می کند.
نتیجه گیریاتنوگرافی نهادی برای شناسایی و درک اینکه چگونه فرآیندها و سیاست های سطح بالاتر بر کار بالینی روزانه تاثیر می گذارد، استفاده می شود. دست یافتن به یک درک مناسب از چگونگی کارکرد متون و افراد در کنار هم در یک سازمان (چیزی که در حقیقت جریان دارد)، امکان تدوین و اجرای راهکارهای عملی برای حل مشکلات در عرصه را فراهم می کند.
کلیدواژگان: اتنوگرافی نهادی، روابط حاکم، پژوهش کیفی، روش شناسی
-
Pages 116-131Background & Aims
Organizational commitment includes behaviors that lead employees to strive to achieve the organization’s goals and stay loyal to the organization and its values. This study aimed to provide recommendations for improving the organizational commitment of the faculty members of Iran University of Medical Sciences (IUMS), Tehran, Iran.
Materials & MethodsThe present study used the triangulation approach conducted at the IUMS from the summer of 2020 to June 2023. In the first phase, Allen and Meyer (2004)’s revised version of the organizational commitment scale (OCS) was completed by the faculty members of the IUMS. Descriptive statistics and analysis of variance were used to analyze the collected data. In the second phase, 15 purposefully selected faculty members participated in interviews, ensuring their maximum diversity. Graneheim and Lundman’s qualitative content analysis was used. The findings were finally presented to the faculty members, and they prioritized the practical recommendations.
ResultsThe OCS scores were in a range of 74-124 (Mean=99.86), indicating that the organizational commitment of the faculty members was above average. The mean scores for the OCS dimensions of affective, continuance, and normative were 4.39, 4.05, and 4.09, respectively, indicating that the highest score belonged to the affective commitment. The effective factors were categorized as individual, organizational, and extra-organizational factors. The most important proposed solutions were: Developing meritocracy criteria for key positions of the university, modifying the appointments and dismissals, supervising and monitoring the performance of the managers of the faculties and research centers in the fair distribution of resources, and law violations.
ConclusionMeritocracy is the most important factor for improving the organizational commitment of the IUMS faculty members. Therefore, it is recommended that meritocracy criteria be developed to make appointments and dismissals more objective, reduce discrimination, and increase the organizational commitment of faculty members.
Keywords: Organizational Commitment, Higher Education, Action Research, Faculty Members -
Pages 132-145Background & Aims
With the spread of web-based applications among students, problematic Internet use (PIU) is increasing. This study aims of investigate the PIU rate among high school students in Tehran, Iran.
Materials & MethodsIn this descriptive cross-sectional study, 256 second-year high school students in Tehran city were included using a convenience sampling method in 2022. The data collection tools were a demographic form and the problematic internet Use questionnaire (PIUQ). The collected data was analyzed in SPSS software, version 16 using descriptive and inferential statistics (independent t-test, analysis of variance).
ResultsThe mean total score of PIUQ was 50.27±8.19 out of 100. Among the PIUQ domains, social interactions had the highest mean (2.59±0.55), while adverse effects had the lowest mean (2.44±0.51). There was no significant difference in the PIUQ score based on any demographic variables (P>0.05).
ConclusionThe development of educational programs by high school officials for students to reduce the adverse effects of PIU is recommended.
Keywords: Internet, Problematic Internet Use, Student, Mental Health -
Pages 146-159Background & Aims
Observance of patients’ rights by nurses is very important for patient satisfaction and the improvement of their health. This study aimed to determine and compare the level of the observance of patients’ rights by nurses from the perspective of nurses and clients referred to the emergency department (ED) of selected hospitals in Golestan province, Iran, in 2020.
Materials & MethodsIn this descriptive cross-sectional study, 185 nurses and 370 clients referred to the EDs of five hospitals in Golestan province participated. A demographic checklist and a questionnaire for measuring the attitudes towards the observance based on the Patients’ Rights Charter were used for data collection. Data were analyzed in SPSS software, version 16.
ResultsThe majority of nurses were 25-35 years old, male, married, and local residents with 4-6 years of work experience. The clients were mostly 25-35 years old, female, married, and local residents with moderate economic status. The rate of observance based on the nurses’ perceptions was higher than that based on patients’ perceptions (75.6% with a mean of 3.72±0.29 vs. 74.88% with a mean of 3.80±0.17), but it was not statistically significant (P= 0.31). In the domain of “priority of patients’ comfort”, the rate of observance based on the perceptions of nurses was significantly higher (P=0.04). According to both patients and nurses, “treating patients politely” had the highest score, while “the patient’s right to choose and decide freely” had the lowest score.
ConclusionThe level of observance of patient rights in the EDs of hospitals in Golestan province is moderate and there is no difference in the level of observance perceived by patients and nurses. Hospital officials should provide a suitable environment for patients to be aware of their rights and implement laws related to the observance of patient rights by ED personnel.
Keywords: Patient Rights, Nurse, Knowledge, Emergency Department -
Pages 160-177Background & Aims
Sexual dysfunction is one of the problems of transition to menopause in women, which often begins at the age of 45. Virtual education is useful due to its availability, quick response, and attractive presentation methods. This study aims to evaluate the impact of online stress management training on the sexual function of perimenopausal women.
Materials & MethodsThis is a clinical trial with a pre-test/post-test design that was conducted on 50 perimenopausal women aged 40-50 referring to Sohrab Ali Bakhshi comprehensive health center in Shahriar town, Tehran, Iran, in 2022, who were selected using a continuous sampling method. They were divided into five groups of 10 and received stress management training online using WhatsApp at 8 sessions of 30 minutes, two times per week, for four weeks. They completed a sociodemographic/obstetric form and the female sexual function index (FSFI) before, immediately after, 4 weeks after, and 8 weeks after the intervention through self-reporting. The data were analyzed using the paired t-test and ANOVA.
ResultsThe FSFI score and the scores of its various domains changed significantly over time (P<0.001). Sexual desire decreased from 3.8 before the intervention to 2.3 at 8 weeks after the intervention (P<0.05). The scores of other domains, including sexual arousal, satisfaction, orgasm, pain, and lubrication, improved significantly (P<0.001). The mean total FSFI score increased from 22.91 before the intervention to 25.22 at 8 weeks after the intervention (P<0.001). No statistically significant differences were found between 4 and 8 weeks after intervention except for the orgasm domain (P=0.016) and the total score (P=0.015).
ConclusionThe online stress management training program can improve the sexual function of perimenopausal women in the areas of sexual arousal, sexual desire, satisfaction, orgasm, pain, and lubrication.
Keywords: Virtual Education, Stress Management, Sexual Performance, Perimenopause -
Pages 178-195Background & Aims
Deciding to have children is based on the shared decision-making of the couples and their attitudes towards this issue. Several factors, including marital quality, can affect the couples’ attitudes towards having children. This study aims to determine the relationship between marital quality and the attitudes towards childbearing and fertility in married women from Kashan, Iran.
Materials & MethodsThis cross-sectional study was conducted on 280 married women aged 15-49 who referred to selected comprehensive health centers in Kashan city, Iran, in 2021, who were selected using a multi-stage sampling method. The data collection tools were a sociodemographic form and the Persian versions of the revised dyadic adjustment scale (RDAS) and the attitudes toward fertility and childbearing scale (AFCS). Descriptive statistics were used to describe the data, and Pearson’s correlation test, t-test, analysis of variance, and Kruskal-Wallis test were used to analyze the data in SPSS software, version 16. The significance level was set at 0.05.
ResultsThe mean age of women was 29.97±6.48 years. Their mean AFCS and RDAS scores were 71.64±15.33 and 50.52±10.94, respectively; both were above average. Also, there was a positive and statistically significant correlation between the AFCS and RDAS scores and their domains (P=0.001), except for the dimension “fertility requires the fulfillment of prerequisites”.
ConclusionThe increase in marital quality can improve the attitude of couples towards childbearing and fertility.
Keywords: Attitude, Childbearing, Fertility, Marital Quality -
Pages 196-209Background & Aims
Institutional ethnography (IE), as one of the qualitative approaches, focuses on the everyday work processes of individuals. In this study, we aim to introduce the IE for explicating the relations in the healthcare institutions. This study will investigate the key terms, concepts, and insights of IE through examples by reviewing the related studies.
Materials & MethodsThis methodological study involved a search in databases including PubMed, Scopus, Web of Science, Cochrane Library, the Iranian Scientific Information Database (SID), and Google Scholar using the keywords institutional ethnography, IE, healthcare system, and delivery of health care, without any time limit until January 2024.
ResultsThe IE has four steps: identifying the disjuncture and problematic, data collection, data analysis, and recommendations and conclusions useful for changing practice. In this approach, the institutional ethnographer utilizes a wide range of data collection techniques, including interviews, observations, focus group discussions, document collection, and reflexivity to create a description of what people do in their everyday lives.
ConclusionThe IE is used to identify and understand how higher-level processes and policies impact daily clinical work. Achieving a proper understanding of how texts and individuals function together within an organization (what actually happens) enables the formulation and implementation of practical strategies for addressing issues in the field.
Keywords: Institutional Ethnography, Ruling Relations, Qualitative Research, Methodology