فهرست مطالب

فیض - سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 140، بهمن و اسفند 1403)

مجله فیض
سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 140، بهمن و اسفند 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا خواجوئی نژاد، سعیده شادمهری* صفحات 566-573
    زمینه و هدف

    افزایش سن با کاهش تدریجی حجم و توده عضلانی اسکلتی همراه است که به دنبال آن، اختلالاتی در عملکرد فیزیکی و فیزیولوژیکی ایجاد می شود. تمرین ورزشی یکی از موثرترین روش ها برای بهبود عملکرد عضلانی محسوب می شود و به عنوان یکی از محرک های تغییر هموستاز در عضله اسکلتی شناخته شده است. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر تمرین مقاومتی بر محتوای پروتئین های Rheb و mTOR در عضله بازکننده دراز انگشتان (EDL) موش های صحرایی سالمند بود.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 16 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ داولی سالمند (20 ماه سن و میانگین وزن 300-450 گرم) در دو گروه کنترل (8 سر موش) و تمرین مقاومتی (8 سر موش) قرار گرفتند. تمرین مقاومتی شامل 8 هفته و هفته ای 3 جلسه صعود از یک نردبان عمودی یک متری با 26 پله و دو سانتی متر فضای بین هر پله با شیب 85 درجه بود. هر جلسه شامل 3 ست با 5 تکرار که در فاصله هر تکرار یک دقیقه استراحت و در فاصله بین هر ست 2 دقیقه استراحت در نظر گرفته شد. در هفته اول میزان وزنه های بسته شده به موش های صحرایی 50 درصد وزن بدن آنها می باشد که به تدریج 10 درصد در هر هفته افزایش یافت و به 100 درصد وزن بدن آنها در هفته هشتم رسید. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، موش های صحرایی بی هوش شدند و محتوای پروتئین های Rheb و mTOR در عضله بازکننده دراز انگشتان به روش وسترن بلات اندازه گیری شد.

    یافته ها

    پس از 8 هفته تمرین مقاومتی، میانگین محتوای پروتئین های Rheb (P= 0/0001) و mTOR (0/013=P) در عضله EDL موش های صحرایی سالمند به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تمرین مقاومتی احتمالا می تواند به بهبود عوامل درگیر در مسیر سنتز پروتئین در عضله اسکلتی طی دوران سالمندی کمک کند.

    کلیدواژگان: سالمندی، تمرین مقاومتی، عضله اسکلتی، موش صحرایی
  • دانیال شعبان نیا، محمد راضی جلالی*، علی شهریاری، هدیه جعفری، معصومه احمدی زاده صفحات 574-586
    زمینه و هدف

    ترشح و فعال سازی سایتوکین ها از مهم ترین عوامل موثر در بیماری زایی سم عقرب است. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات فراکسیون های سم عقرب همی اسکورپیوس لپتوروس بر آزادسازی سایتوکین های IL-1، IL-6 و TNF-α در موش های صحرایی نر بود.

    روش ها

    در این مطالعه، سم عقرب با استفاده از کروماتوگرافی به 6 فراکسیون تقسیم شد. سپس، 180 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 15 گروه مساوی تقسیم شدند و فراکسیون ها به دو دوز 1000 و 3000 µg/kg به آن ها تجویز گردید (معادل 2/1 و 6/1 LD50). گروه ها شامل یک گروه شاهد، یک گروه تیمار شده با سم خام با دوز 1000 µg/kg، یک گروه تیمار شده با سم خام با دوز 3000 µg/kg و6 گروه تیمار شده با فراکسیون های سم با دوز 1000 µg/kg و 6 گروه تیمار شده با فراکسیون های سم با دوز 3000 µg/kg بودند. تیمارها به صورت داخل صفاقی تزریق شدند. پس از تزریق، خون گیری در زمان های 1، 3، 6 و 24 ساعت انجام شد و میزان سایتوکین ها با استفاده از کیت های آزمایشگاهی اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که فعالیت تمامی سایتوکین های مذکور در گروه های سم خام به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد و سایر گروه ها بود (0/05>P). بیشترین اثر در گروه سم خام مشاهده شد و پس از آن، فراکسیون 2 و سپس فراکسیون 6 بیشترین تاثیر را داشتند.

    نتیجه گیری

    احتمالا می توان فراکسیون 2 را به عنوان مهم ترین قسمت از سم عقرب همی اسکورپیوس لپتوروس در نظر گرفت که باعث ایجاد التهاب و علائم التهابی در بدن می شود.

    کلیدواژگان: سم عقرب، فرکشن، همی اسکورپیوس لپتوروس، IL-1، IL-6، Tnfα
  • صادق چراغ بیرجندی*، الیاس سنگبری طرقی، علی یعقوبی، مصطفی تیموری خروی صفحات 587-594
    زمینه و هدف

    اینترلوکین-1 بتا (IL-1β) و پپتید ترشحی مرتبط با فریزلد 5 (SFRP5) به ترتیب از پروتئین های التهابی و ضدالتهابی در بافت چربی محسوب می شوند. هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر چاقی و تمرینات ورزشی متعاقب آن بر بیان ژن های التهابی و ضدالتهابی در بافت چربی موش های نر بود.

    روش ها

    در این مطالعه، 30 سر موش نر نژاد ویستار به مدت هشت هفته با رژیم پرچرب (HFD) و 6 سر دیگر با رژیم معمولی (ND) تغذیه شدند. پس از این دوره، 6 سر از موش های چاق و 6 سر از موش های تغذیه شده با رژیم معمولی قربانی شده و مورد مقایسه قرار گرفتند. سپس، 24 سر از موش های چاق به چهار گروه شش تایی شامل کنترل چاق (OC)، تمرین مقاومتی (RT)، تمرین استقامتی (ET) و تمرین تناوبی شدید (HIIT) تقسیم شده و به مدت 8 هفته، هفته ای پنج جلسه تمرین کردند. بیان ژن های IL-1β  و SFRP5  با روشReal Time-PCR  اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بیان ژنIL-1β  در گروه های تمرین مقاومتی، استقامتی و تناوبی شدید در مقایسه با گروه کنترل چاق به طور معناداری کاهش یافت (0/001=P) ، درحالی که بیان این ژن در بافت چربی موش های گروه رژیم پرچرب در مقایسه با رژیم معمولی به طور معناداری افزایش یافت (0/001=P). همچنین، بیان ژن SFRP5  در گروه های تمرین مقاومتی، استقامتی و تناوبی شدید در مقایسه با گروه کنترل چاق به طور معناداری افزایش یافت  (001/0=P) ، اما در گروه رژیم پرچرب در مقایسه با رژیم معمولی به طور معناداری کاهش یافت (0/001=P). بااین حال، بین گروه های تمرینی تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که تمرینات تناوبی شدید، استقامتی و مقاومتی با کاهش بیان ژن IL-1β و افزایش بیان ژن SFRP5، سبب کاهش عوامل پیش التهابی و افزایش عوامل ضدالتهابی در بافت چربی می شوند. بنابراین، این تمرینات می توانند راهکاری موثر در کاهش اختلالات مرتبط با چاقی و اضافه وزن باشند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی، چاقی، اینترلوکین 1 بتا، پپتید 5 ترشحی مرتبط با فریزلد
  • حمیدرضا شریفی، ظاهر اعتماد*، کمال عزیزبیگی، پروین فرزانگی صفحات 595-602
    زمینه و هدف

    فعالیت منظم هوازی و درمان با سلول های بنیادی تاثیرات امیدوارکننده ای در مدیریت استئوآرتریت دارند. افزایش بیان ژن فاکتور هسته ای کاپا B (NF-κB) نقش مهمی در تخریب مفصل در شرایط استئوآرتریت ایفا می کند. همچنین، بیان ژن ماتریکس متالوپروتئیناز-1 (MMP1) در استخوان مفاصل بیماران مبتلا به استئوآرتریت افزایش می یابد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات تمرین هوازی و تزریق سلول های بنیادی بر بیان ژن های NF-κB  و MMP1 در بافت غضروف زانو موش های صحرایی نر مدل استئوآرتریت انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند: کنترل سالم، بیمار (القای استئوآرتریت)، بیمار+تمرین، بیمار+سلول بنیادی، و بیمار+تمرین+سلول بنیادی. برنامه تمرینی شامل 30 دقیقه دویدن روی تردمیل بدون شیب با سرعت 16 متر در دقیقه در هفته اول بود که با رعایت اصل اضافه بار به صورت تدریجی به 50 دقیقه در هفته هشتم افزایش یافت. به گروه های مربوطه، سلول های بنیادی مزانشیمی با دوز 106×1 سلول بر کیلوگرم به صورت تزریق یک مرحله ای تجویز شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، بافت غضروف استخراج و بیان ژن های NF-κB  و MMP1 با روشReal-Time PCR  ارزیابی شد.

    یافته ها

    بیان ژنNF-κB در گروه استئوآرتریت به طور معناداری بالاتر از گروه سالم بود (P=0.001). تمرین هوازی منجر به کاهش معنادار بیان NF-κB در مقایسه با گروه بیمار شد (P=0.043). بااین حال، درمان با سلول های بنیادی به تنهایی تاثیر معناداری بر کاهش بیان این ژن نداشت (P=0.077). علاوه بر این، تفاوت معناداری در بیان ژن MMP1 بین گروه های مطالعه مشاهده نشد  (P>0.05)، اما الگوی تغییرات آن مشابه تغییرات NF-κB  بود.

    نتیجه گیری

    در حالی که درمان با سلول های بنیادی به تنهایی تاثیر معناداری بر تعدیل بیان ژن ها نشان نداد، تمرین هوازی منظم توانست بیان NF-κB را کاهش دهد. این یافته ها از پتانسیل سرکوب NF-κB از طریق تمرین ورزشی به عنوان مداخله ای موثر برای مدیریت استئوآرتریت حمایت می کند.

    کلیدواژگان: فاکتور هسته ای کاپا B (NF-Κb)، ماتریکس متالوپروتئیناز-1 (MMP1)، سلول های بنیادی مزانشیمی، استئوآرتریت، تمرین هوازی
  • مهنوش شهبانی نظری، الهام فرهادفر* صفحات 603-610
    زمینه و هدف

    یکی از تغییرات قابل توجه در دوران سالمندی، تحلیل و تخریب توده عضلانی، افزایش التهاب و کاهش چشم گیر فاکتورهای عروقی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرین مقاومتی همراه با مکمل ال-آرژنین بر بیان ژن های VEGF و TNF-α در عضله سولئوس رت های نر سالمند انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین سنی 24 ماه به چهار گروه تقسیم شدند: کنترل، مکمل (ال-آرژنین)، تمرین مقاومتی، و ترکیبی (تمرین مقاومتی + مکمل ال-آرژنین). تمرین مقاومتی شامل هشت هفته تمرین نردبان با شدت متوسط (70٪ ازMVCC)، پنج روز در هفته بود. در گروه های مکمل و ترکیبی، ال-آرژنین به میزان 600 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، 5 روز در هفته و به مدت 8 هفته از طریق گاواژ دریافت شد. بیان ژن های VEGF و TNF-α با روش Real-Time PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بیان ژن TNF-α در گروه های تمرین مقاومتی و ترکیبی در مقایسه با گروه های کنترل و مکمل به طور معناداری کاهش یافت (0/001=P). همچنین، بیان ژن VEGF در گروه های تمرین مقاومتی و ترکیبی در مقایسه با گروه های کنترل و مکمل به طور معناداری افزایش یافت (001/0=P). این گروه های کنترل و مکمل تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/266=P).  

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تمرین مقاومتی به تنهایی و در ترکیب با مکمل ال-آرژنین با افزایش VEGF و کاهش TNF-α  می تواند شرایط مناسبی برای تکثیر عروق، کاهش التهاب و ایجاد یک محیط آنابولیک فراهم کند. این عوامل در بهبود وضعیت عضلانی و کاهش اثرات ناشی از سالمندی موثر هستند. یافته ها نشان می دهند که ترکیب تمرین مقاومتی و مکمل ال-آرژنین می تواند نقش مهمی در حفظ توده عضلانی در دوران سالمندی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، ال-آرژنین، VEGF، TNF-Α، سارکوپنی
  • امیرحسین جعفری، علی اکبرنژاد قره لو*، فاطمه شبخیز صفحات 611-621
    زمینه و هدف

    با افزایش سن و اثرات فزاینده ی سارکوپنیا بر عضلات، همراه با هم افزایی آن با چاقی، نقش مایوستاتین به عنوان یک عامل موثر بر آتروفی عضلانی و ارتباطات متقابل بین بافتی پررنگ تر می شود. تمرینات ورزشی می توانند بر این مسیر تاثیرگذار باشند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات مقاومتی و تناوبی با شدت بالا بر قدرت عضلات قدامی اندام تحتانی و مقادیر مایوستاتین در بافت های چربی احشایی، عضله نعلی و سرم در رت های نر مبتلا به چاقی سارکوپنیک بود.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 40 سر رت نر نژاد ویستار با میانگین سنی 15 ماه و وزن 320 تا 350 گرم بررسی شدند. از این تعداد، 10 سر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند و مابقی به مدت 12 هفته تحت رژیم غذایی پرچرب قرار گرفتند تا دچار چاقی شوند. رت های چاق با شاخص لی (Lee Index) بالاتر از 310 به سه گروه تقسیم شدند: کنترل چاق، تمرین تناوبی با شدت بالا، و تمرین مقاومتی. گروه های تمرینی به مدت هشت هفته و در سه جلسه هفتگی تمرینات خود را اجرا کردند. گروه تمرین مقاومتی، تمرینات خود را با وزنه هایی معادل 25٪، 50٪، 75٪ و 100٪ وزن بدن روی نردبان انجام دادند. گروه تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرینات خود را بر اساس حداکثر سرعت دویدن، با شدت های 85٪ (بالا) و 50٪ (پایین) در تناوب های 2 دقیقه ای روی تردمیل اجرا کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، نمونه برداری از عضله نعلی، سرم و بافت چربی احشایی انجام شد.

    یافته ها

    میزان پروتئین مایوستاتین در عضله نعلی، بافت چربی احشایی و سرم بین گروه های کنترل و تمرینات تفاوت معناداری داشت (0/05>P). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که میزان مایوستاتین در گروه کنترل چاق نسبت به گروه های تمرینی و گروه کنترل غیرچاق در هر سه بافت اندازه گیری شده بیشتر بود (0/05>P). هرچند میزان مایوستاتین در گروه تمرین مقاومتی نسبت به تمرین تناوبی با شدت بالا کمتر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود. هر دو نوع تمرین منجر به کاهش مایوستاتین در مقایسه با گروه کنترل چاق شدند، اما این کاهش به حدی نبود که مقادیر به سطح گروه کنترل غیرچاق نزدیک شود.

    نتیجه گیری

    هر دو نوع تمرینات مقاومتی و تناوبی با شدت بالا، از طریق اعمال فشارهای مکانیکی و متابولیکی متفاوت، موجب کاهش بیان ادیپومایوکاین مایوستاتین در بافت های مختلف می شوند. بر اساس یافته های پژوهش، به نظر می رسد که تمرینات ورزشی، صرف نظر از نوع آن، راهکار موثری برای کاهش سرعت آتروفی عضلانی ناشی از افزایش سن و سارکوپنیای همراه با چاقی هستند.

    کلیدواژگان: سالمندی، چاقی، تمرینات مقاومتی، تمرینات تناوبی با شدت بالا، مایوستاتین و چربی احشایی
  • بیژن هوشمند مقدم، شادی معظمی گودرزی، امیر رشیدلمیر، بابک هوشمند مقدم* صفحات 622-630
    زمینه و هدف

    مولکول های چسبان سلولی (ICAM-1) و چسبان عروقی (VCAM-1) نقش مهمی در عملکرد اندوتلیال و بیماری های قلبی-عروقی ایفا می کنند. از سوی دیگر، با توجه به گسترش تجویز تمرینات مقاومتی در افراد میان سال و سالمند، بررسی تاثیر این نوع تمرین بر سطوح سرمی ICAM-1 و VCAM-1 ضروری است. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر 12 هفته تمرین مقاومتی بر مقادیر سرمی این مولکول ها در مردان میان سال و سالمند مبتلا به پرفشاری خون بود.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی روی 24 مرد مسن مبتلا به پرفشاری خون که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند، انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین مقاومتی به مدت 12 هفته، سه جلسه در هفته تمرینات مقاومتی انجام دادند. نمونه های خون وریدی در ابتدا و انتهای پژوهش برای اندازه گیری سطوح ICAM-1  و VCAM-1 جمع آوری شد.

    یافته ها

    پس از 12 هفته تمرین مقاومتی، مقادیر سرمی  ICAM-1 (P=0/003) و VCAM-1 (P=0/005) به طور معناداری کاهش یافت. همچنین، تغییرات میانگین بین گروهی در ICAM-1 (P=0/001) و  VCAM-1 (P=0/001) اختلاف معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تمرین مقاومتی درازمدت علاوه بر بهبود فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، در کاهش مقادیر سرمی ICAM-1  و VCAM-1 در مردان میان سال و سالمند مبتلا به پرفشاری خون نیز موثر است. بنابراین، تمرینات مقاومتی منظم می توانند به عنوان یک راه کار غیردارویی احتمالی برای کاهش فشارخون و بهبود عملکرد اندوتلیال در این افراد توصیه شوند.

    کلیدواژگان: فشارخون، تمرین مقاومتی، مولکول های چسبان سلولی، مولکول های چسبان عروقی
  • فاطمه عصاریان، رضا صفایی، فاطمه سادات قریشی*، حبیب الله رحیمی صفحات 631-638
    زمینه و هدف

    اختلال وسواس-اجبار یک اختلال نوروسایکیتریک مزمن است که 2 تا 4 درصد از نوجوانان را درگیر می کند. با توجه به شیوع بالای این اختلال و وجود مطالعات محدود و بعضا متناقض در زمینه درمان آن، به ویژه در موارد مقاوم، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آریپیپرازول همراه با سرترالین و مقایسه آن با تاثیر سرترالین به تنهایی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور با روش نمونه گیری در دسترس بر روی نوجوانان مبتلا به اختلال وسواس-اجبار که به کلینیک های روان پزشکی شهر کاشان مراجعه کرده بودند، انجام شد. تشخیص بیماری بر اساس نظر روان پزشک و معیارهایDSM  صورت گرفت. پژوهش به مدت 12 هفته ادامه یافت و بیماران به روش تخصیص بلوکی در یکی از گروه های مورد مطالعه قرار گرفتند. نمره مقیاس  Y-BOCS  نسخه کودک و نوجوان برای تمامی بیماران در هفته های 0، 4، 8 و 12 اندازه گیری شد. پاسخ به درمان بر اساس تغییر نمره Y-BOCS  از سطح پایه تا پایان مطالعه و مقایسه میان دو گروه درمانی ارزیابی گردید.

    یافته ها

    این مطالعه بر روی 40 بیمار (20 نفر در هر گروه) انجام شد. میانگین سنی در گروه سرترالین + آریپیپرازول برابر 75/14 ± 29/1 سال و در گروه سرترالین برابر 10/15 ± 59/1 سال بود. دو گروه از نظر سن و جنسیت همگن بودند. نتایج آزمون آنووا با اندازه گیری مکرر نشان داد که نمره کل Y-BOCS در هر دو گروه به طور معنی داری کاهش یافت (P<0/001، F=193.53). همچنین، میزان کاهش نمره در طول زمان در گروه مداخله (سرترالین + آریپیپرازول) بیشتر بود (P<0/001، F=37.92)، اما تفاوت معناداری بین دو گروه در نمره نهایی مشاهده نشد (P=0/17 ،F=1.94)، که نشان دهنده تاثیر مشابه مداخله در دو گروه بود. نتایج در مورد وسواس فکری نیز الگوی مشابهی داشت، اما در وسواس عملی، تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    افزودن آریپیپرازول به سرترالین در درمان اختلال وسواس-اجبار نوجوانان، تاثیر قابل توجهی بر کاهش وسواس عملی داشت، اما در کاهش وسواس فکری تفاوت معنی داری نسبت به سرترالین به تنهایی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس- اجبار، آریپیپرازول، سرترالین، نوجوان
  • محسن پژوهش، حمید معرفتی، نجمه رحیمی*، محمد خسروی بختیاری صفحات 639-645
    زمینه و هدف

    کاهش تراکم استخوان در سنین بالا یکی از عوامل مهم در بروز شکستگی ها است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر تمرینات ایروبیک و مقاومتی بر میزان پاراتورمون و آلکالین فسفاتاز در مردان مسن انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 36 مرد با دامنه سنی 49 تا 74 سال انجام شد. شرکت کنندگان به سه گروه کنترل، تمرینات ایروبیک و تمرینات مقاومتی تقسیم شدند. تمام شرکت کنندگان سابقه تمرینی حداقل یک ساله داشتند و سه جلسه در هفته تمرین می کردند. در این مطالعه، پاراتورمون و آلکالین فسفاتاز به عنوان شاخص های متابولیسم استخوان اندازه گیری و مقایسه شد. جهت اندازه گیری این متغیرها از روش رنگ سنجی با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور مدل RA-1000 استفاده شد.

    یافته ها

    پس از جمع آوری و تجزیه وتحلیل نمونه های خونی، نتایج نشان داد که سطح پاراتورمون در هر دو گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافت (0/01>P). همچنین، سطح آلکالین فسفاتاز در هر دو گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهند که تمرینات ایروبیک و مقاومتی می توانند تاثیر مثبت بر افزایش تراکم استخوانی داشته باشند. با این حال، به نظر می رسد برای تایید این یافته ها و بررسی اثرات طولانی مدت، انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: ورزش ایروبیک، ورزش بدنسازی، شاخص های متابولیسم استخوان
  • غلامرضا فلاح محمدی*، امیر صائمیان، مبینا دربایار صفحات 646-652
    زمینه و هدف

    رادیوگرافی نقش مهمی در تشخیص ناهنجاری های نوزادان ایفا می کند. با توجه به حساسیت بالای نوزادان به پرتوهای یونیزان، اندازه کوچک اندام ها، نزدیکی ارگان ها به یکدیگر، و طول عمر بیشتر آن ها که احتمال بروز آثار زیستی پرتو را افزایش می دهد، برآورد دز دریافتی نوزادان ضروری است. این مطالعه با هدف ارزیابی دز ورودی پوست (ESD) و دز موثر نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه ناشی از آزمون های رایج رادیوگرافی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه، دز ورودی پوست (ESD) در 50 نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه در آزمون های رادیوگرافی از ریه، شکم، لگن و جمجمه محاسبه شد. مقدار کرمای هوا در فاصله یک متری از لامپ اشعه ایکس اندازه گیری شد. سپس، با درنظرگرفتن فاصله لامپ تا فیلم و ضخامت ناحیه آناتومیک مورد رادیوگرافی، مقدار کرمای هوا در محل ورودی پوست محاسبه گردید. ESD با ضرب کرمای هوا در فاکتور پرتوهای برگشتی به دست آمد. همچنین، با استفاده از فاکتورهای تبدیل مناسب، مقدار دز موثر ازESD  محاسبه شد.

    یافته ها

    میانگین ESD در آزمون های رادیوگرافی از ریه، شکم، لگن و جمجمه به ترتیب 0.3، 0.57، 0.43 و 1.01 میلی گری (mGy) محاسبه شد. بیشترین دز موثر در رادیوگرافی از شکم و لگن مشاهده گردید. کیلوولتاژ و میلی آمپر-ثانیه، به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر ESD، در رادیوگرافی از ریه به ترتیب 47.2 و 4.8 گزارش شد. مقدار ESD در آزمون های رادیوگرافی از ریه و شکم بالاتر از استانداردهای جهانی بود، درحالی که مقادیر ESD در رادیوگرافی از جمجمه و لگن تفاوت معناداری با مقادیر DRL نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که دز دریافتی نوزادان در رادیوگرافی از ریه و شکم بالاتر از حد استاندارد است. شرایط تکنیکی به کاررفته در انجام این آزمون ها، به ویژه در رادیوگرافی از ریه، با استانداردهای توصیه شده مطابقت ندارد. بنابراین، بازبینی و اصلاح تکنیک های تصویربرداری در این آزمون ها ضروری است. مراکز تصویربرداری پزشکی باید در انتخاب شرایط تابش به گونه ای عمل کنند که ضمن حفظ کیفیت تصویر، دز موثر دریافتی نوزادان کاهش یابد. برای این منظور، استفاده از ولتاژ بالا (kV) و جریان پایین (میلی آمپر) در رادیوگرافی از تنه نوزادان (ریه، شکم و لگن) توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نوزادان، رادیوگرافی، دز ورودی پوست، دز موثر، آثار زیستی پرتو
  • محبوبه داریوش نیا، سمانه بهزادپور* صفحات 653-662
    زمینه و هدف

    مراقبت از کودک مبتلا به اختلال طیف اتیسم با چالش های متعددی همراه است و می تواند منجر به فرسودگی والدینی شود. شناسایی عوامل موثر بر این فرسودگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش تعدیل گر ظرفیت تاملی والدینی در رابطه بین فرسودگی والدینی و کیفیت مراقبت مادرانه در مادران دارای کودک مبتلا به اتیسم انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش توصیفی-همبستگی انجام شد. تعداد 100 مادر دارای کودک 3 تا 7 ساله مبتلا به اتیسم که در سال 1403 در شهر تهران ساکن بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه های ظرفیت تاملی والدینی، کیفیت مراقبت مادرانه و فرسودگی والدینی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS  نسخه 27 تحلیل شدند.

    یافته ها

    فرسودگی والدینی و پیش ذهنی سازی با تعارض و سردرگمی رابطه مثبت و با حساسیت، پاسخ دهی و دسترس پذیری رابطه منفی دارند (0/01>P). همچنین، فرسودگی والدینی با پیش ذهنی سازی رابطه مثبت و با قطعیت در حالت های ذهنی و علاقه و کنجکاوی نسبت به حالات ذهنی رابطه منفی داشت (0/01>P). علاوه بر این، قطعیت در حالت های ذهنی و علاقه و کنجکاوی نسبت به حالات ذهنی با تعارض و سردرگمی رابطه منفی و با حساسیت، پاسخ دهی و دسترس پذیری رابطه مثبت داشت (0/01>P). تحلیل تعدیلی نشان داد که قطعیت در حالت های ذهنی و علاقه و کنجکاوی نسبت به حالات ذهنی توانستند رابطه بین فرسودگی والدینی و حساسیت و پاسخ دهی مادرانه را تعدیل کنند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، ظرفیت تاملی بالای مادران می تواند نقش مهمی در کاهش فرسودگی والدینی و افزایش حساسیت و پاسخ دهی مادرانه ایفا کند. بنابراین، به نظر می رسد آموزش مهارت های تاملی به مادران دارای کودک مبتلا به اتیسم می تواند در کاهش اثرات منفی فرسودگی والدینی بر کیفیت مراقبت مادرانه موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، ظرفیت تاملی والدینی، کیفیت مراقبت مادرانه، فرسودگی والدینی
  • فاطمه محسنی، عبدالله امیدی*، ساناز جوکار صفحات 663-674
    زمینه و هدف

    شرایط روانی-اجتماعی نامطلوب در گروه های مختلف پزشکی، از جمله دستیاران پزشکی، می تواند پیامدهای گسترده ای بر سلامت فردی، اجتماعی و کیفیت ارائه خدمات مراقبت های بهداشتی داشته باشد. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی وضعیت سلامت روانی، اجتماعی و خانوادگی دستیاران پزشکی بود.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی-مقطعی در سال تحصیلی 1402-1401 بر روی دستیاران پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان جمع آوری شد و برای بررسی سلامت روانی، اجتماعی و خانوادگی به ترتیب از پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28)، پرسش نامه سلامت اجتماعی کییز (KSWBQ) و مقیاس خانواده اصلی (FOS) استفاده گردید.

    یافته ها

    در مجموع 72 دستیار پزشکی در این پژوهش شرکت کردند که از این میان 58.3٪ زن و مابقی مرد بودند. بیشتر شرکت کنندگان (44.4٪) در بازه سنی 30 تا 35 سال قرار داشتند و اکثریت آنان (30.6٪) در سال دوم دستیاری مشغول به تحصیل بودند. نتایج نشان داد که 54.2٪ از دستیاران دارای سلامت روانی متوسط و 95.8٪ دارای سلامت اجتماعی متوسط بودند، درحالی که 76.4٪ سلامت خانوادگی بالایی داشتند. در بررسی ابعاد سلامت روان، نشانگان اضطراب و اختلال خواب بالاترین میانگین نمره را (9.15 ± 5.34) داشتند. در بعد سلامت اجتماعی، پذیرش اجتماعی (15.89 ± 1.93) و مشارکت اجتماعی (13.17 ± 2.93) بالاترین میانگین نمرات را نشان دادند. میانگین نمرات سلامت روانی، اجتماعی و خانوادگی بر اساس جنسیت، سن و رشته تحصیلی تفاوت معناداری نداشت (0/05˃P)، اما بعد صمیمیت در خانواده با افزایش سنوات تحصیلی به طور معناداری کاهش یافت (0/05><p</pP<p).   </p

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که سطح سلامت روانی و اجتماعی دستیاران پزشکی در حد متوسط و سلامت خانوادگی آنان در سطح بالا قرار دارد. با توجه به شیوع بالای اضطراب و اختلال خواب در این گروه، تدوین راهکارهای عملی برای کاهش اضطراب و بهبود کیفیت خواب ضروری به نظر می رسد. علاوه بر این، برنامه ریزی برای آموزش مهارت های اجتماعی و افزایش مشارکت های اجتماعی دستیاران پزشکی، که می تواند در نهایت موجب افزایش سلامت عمومی جامعه شود، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سلامت اجتماعی، سلامت خانواده، دستیاران پزشکی
|
  • Reza Khajouei Nezhad, Saeedeh Shadmehri* Pages 566-573
    Background and Aim

    Aging is characterized by gradual decrease in volume and mass of muscle skeletal, resulting in impaired physical and physiological function. Exercise is the most effective way to the improvement of muscle function and is one of the stimulants of changing homeostasis in skeletal muscle. The aim of this study was to evaluate the effect of resistance training on Rheb and mTOR proteins of Extensor digitorum longus muscle in elderly rats.

    Methods

    In this experimental study, 16 elderly male Sprague Dawley rats (20 months old and mean weight 300-450 gr) were placed in two groups: control (n=8 rats) and resistance training (n=8 rats). Resistance training consisted of 8 weeks and 3 weekly sessions of climbing a one-meter vertical ladder with 26 steps and two cm of space between each step with slope 85 degrees. Each session included three shifts with five repetitions, with one minute rest between each repetition and two minutes rest between each set. In the first week, the amount of weights attached to the rats was 50 percent of their body weight, which gradually increased by 10 percent each week and reached 100 percent of their body weight in the eighth week. The rats were anesthetized 48 hours after the last training session. The content of Rheb and mTOR proteins in the extensor digitorum longus muscle was measured by Western blotting.

    Results

    The results showed that eight weeks of resistance training caused significant increase in the mean proteins content of Rheb (P=0.001) and mTOR (P=0.013) in the EDL muscle of elderly rats compared to the control group (1.00).

    Conclusion

    According to the results of the present study, resistance training may help improve the factors involved in the synthesis of protein in skeletal muscle during aging.

    Keywords: Aging, Resistance Training, Skeletal Muscle, Rats
  • Daniel Shaebannia, Mohammad Razi Jalali*, Ali Shahrirari, Hedieh Jafari, Masoumeh Ahmadi Zadeh Pages 574-586
    Background and Aim

    The secretion and activation of cytokines play a significant role in the pathogenesis of scorpion venom. This study aimed to investigate the effects of Hemiscorpius lepturus scorpion venom fractions on the release of IL-1, IL-6, and TNF-α cytokines in male rats.

    Methods

    In this study, scorpion venom was divided into six fractions using chromatography. A total of 180 male rats were randomly assigned to 15 equal groups, and the fractions were administered at two doses of 1000 µg/kg and 3000 µg/kg (equivalent to 1/2 and 3/1 LD50). The groups included one control group, one group treated with raw venom at a dose of 1000 µg/kg, one group treated with raw venom at a dose of 3000 µg/kg, six groups treated with venom fractions at 1000 µg/kg, and six groups treated with venom fractions at 3000 µg/kg. All treatments were administered intraperitoneally. Blood samples were collected at 1, 3, 6, and 24 hours post-injection, and cytokine levels were measured using laboratory kits.

    Results

    The results showed that the activity of all cytokines was significantly higher in the raw venom groups compared to the control group and other experimental groups (P<0.05). The highest effect was observed in the raw venom group, followed by fraction 2, and then fraction 6, which showed the most significant impact.

    Conclusion

    Fraction 2 of Hemiscorpius lepturus scorpion venom appears to be the most important component responsible for inducing inflammation and inflammatory symptoms in the body.

    Keywords: Scorpion Venom, Fraction, Hemiscorpius Lepturus, IL-1, IL-6, TNF-Α
  • Sadegh Cheragh Birjandi*, Eyas Sangbari Toroghi, Ali Yaghoubi, Mostafa Teymuri Kheravi Pages 587-594
    Background and Aim

    Interleukin-1 beta (IL-1β) and Secreted Frizzled-related Protein 5 (SFRP5) are respectively inflammatory and anti-inflammatory proteins in adipose tissue. This study aimed to evaluate the effects of obesity and subsequent exercise on the expression of these inflammatory and anti-inflammatory genes in the adipose tissue of male rats.

    Methods

    In this study, 30 male Wistar rats were fed a high-fat diet (HFD) for eight weeks, while six others were fed a normal diet (ND). After this period, six obese rats and six normal diet rats were sacrificed for comparison. Then, 24 obese rats were randomly assigned into four groups (n=6 per group): obese control (OC), resistance training (RT), endurance training (ET), and high-intensity interval training (HIIT). The rats underwent 8 weeks of exercise training, 5 sessions per week. Gene expression of IL-1β and SFRP5 was measured using Real-Time PCR.

    Results

    IL-1β gene expression significantly decreased in the RT, ET, and HIIT groups compared to the obese control group (P<0.001). Additionally, IL-1β expression was significantly higher in the adipose tissue of rats fed the high-fat diet compared to those on a normal diet (P<0.001). Furthermore, SFRP5 gene expression was significantly higher in the RT, ET, and HIIT groups compared to the obese control group (P<0.001), while it significantly decreased in the high-fat diet group compared to the normal diet group (P<0.001). No significant difference was observed between the exercise groups (P>0.05).

    Conclusion

    The findings suggest that HIIT, endurance, and resistance training significantly reduce the expression of the pro-inflammatory gene IL-1β and increase the expression of the anti-inflammatory gene SFRP5 in adipose tissue. These exercise modalities may thus offer an effective strategy to mitigate obesity-related disorders.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Resistance Training, Endurance Training, Obesity, Interleukin 1 Beta, Secreted Frizzled-Related Protein 5
  • Hamidraza Sharifi, Zaher Etemad*, Kamal Azizbeigi, Parvin Farzanegi Pages 595-602
    Background and Aim

    Regular aerobic exercise and stem cell therapy have shown promising effects in the management of osteoarthritis. The increased expression of nuclear factor kappa B (NF-κB) plays a significant role in joint degradation in osteoarthritis, while matrix metalloproteinase-1 (MMP1) gene expression is elevated in the joint bones of osteoarthritis patients. This study aimed to investigate the effects of aerobic exercise and stem cell injection on the expression of NF-κB and MMP1 genes in the knee cartilage of male rat models of osteoarthritis.

    Methods

    In this experimental study, 25 male rats were randomly assigned to five groups: healthy control, osteoarthritis-induced (diseased), diseased + exercise, diseased + stem cells, and diseased + exercise + stem cells. The exercise program included 30 minutes of treadmill running at 16 meters per minute during the first week, gradually increasing to 50 minutes by the eighth week, following the principle of progressive overload. Mesenchymal stem cells were administered to the relevant groups at a dose of 1×10^6 cells per kilogram via a single injection. Forty-eight hours after the final exercise session, knee cartilage tissue was extracted, and the expression of NF-κB and MMP1 genes was evaluated using Real-Time PCR.

    Results

    The expression of NF-κB in the osteoarthritis group was significantly higher than in the healthy control group (P=0.001). Aerobic exercise resulted in a significant reduction in NF-κB expression compared to the diseased group (P=0.043). However, stem cell treatment alone did not significantly affect the reduction of this gene expression (P=0.077). Additionally, no significant differences were found in MMP1 gene expression between the study groups (P>0.05), although the pattern of changes mirrored those observed in NF-κB expression.

    Conclusion

    While stem cell therapy alone did not show a significant effect on gene expression modulation, regular aerobic exercise significantly reduced NF-κB expression. These findings support the potential of aerobic exercise as an effective intervention to suppress NF-κB in the management of osteoarthritis.

    Keywords: Nuclear Factor Kappa B (NF-Κb), Matrix Metalloproteinase-1 (MMP1), Mesenchymal Stem Cells, Osteoarthritis, Aerobic Exercise
  • Mahnoosh Shahbani Nazari, Elham Farhadfar* Pages 603-610
    Background and Aim

    One of the significant changes during aging is the loss and degradation of muscle mass, increased inflammation, and a notable reduction in vascular factors. The aim of this study was to determine the effect of resistance exercise combined with L-arginine supplementation on the expression of VEGF and TNF-α genes in the soleus muscle of aged male rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats, with an average age of 24 months, were divided into four groups: control, supplementation (L-arginine), resistance exercise, and combined (resistance exercise + L-arginine). The resistance exercise program included 8 weeks of ladder training at moderate intensity (70% of maximal voluntary contraction), five days per week. In the supplementation and combined groups, L-arginine was administered via gavage at a dose of 600 mg per kg of body weight, five days a week for 8 weeks. Gene expression of VEGF and TNF-α was measured using Real-Time PCR.

    Results

    The expression of the TNF-α gene was significantly reduced in the resistance exercise and combined groups compared to the control and supplementation groups (P=0.001). Similarly, VEGF gene expression was significantly higher in the resistance exercise and combined groups compared to the control and supplementation groups (P=0.001). No significant difference was observed between the control and supplementation groups (P=0.266).

    Conclusion

    The results of this study indicate that both resistance exercise alone and in combination with L-arginine supplementation can enhance VEGF expression and reduce TNF-α levels, promoting angiogenesis, reducing inflammation, and creating an anabolic environment. These factors contribute to improving muscle condition and mitigating the effects of aging. The findings suggest that the combination of resistance exercise and L-arginine supplementation may play an important role in preserving muscle mass during aging.

    Keywords: Resistance Exercise, L-Arginine, VEGF, TNF-Α, Sarcopenia
  • Amirhosein Jafari, Ali Akbarnejad Ghare Lou*, Fatemeh Shabkhiz Pages 611-621
    Background and Aim

    Aging and the progressive effects of sarcopenia on muscle tissue, coupled with its synergy with obesity, highlight the increasing role of myostatin as a key factor in muscle atrophy and inter-tissue interactions. Physical exercise may influence these pathways. This study aimed to evaluate the impact of eight weeks of resistance training and high-intensity interval training (HIIT) on the strength of the lower limb muscles and myostatin levels in the visceral fat, soleus muscle, and serum of obese, aged male rats.

    Methods

    This experimental study involved 40 male Wistar rats (mean age: 15 months, weight: 320–350 grams). Ten rats were designated as the control group, while the remaining 30 underwent a high-fat diet for 12 weeks to induce obesity. Obese rats, with a Lee Index greater than 310, were divided into three groups: obese control, HIIT, and resistance training. The training regimen lasted eight weeks with three weekly sessions. The resistance training group performed exercises with weights corresponding to 25%, 50%, 75%, and 100% of body weight on a ladder. The HIIT group performed treadmill intervals at 85% (high intensity) and 50% (low intensity) of maximum speed in 2-minute intervals. Forty-eight hours after the final training session, tissue samples from the soleus muscle, serum, and visceral fat were collected.

    Results

    Significant differences in myostatin protein levels in the soleus muscle, visceral fat, and serum were observed between the control and exercise groups (P<0.05). Post-hoc analysis revealed that myostatin levels in the obese control group were significantly higher than those in the exercise and non-obese control groups across all measured tissues (P<0.05). While myostatin levels were lower in the resistance training group compared to the HIIT group, this difference was not statistically significant. Both training modalities reduced myostatin levels relative to the obese control group, although the reduction was not sufficient to bring levels closer to those of the non-obese control group.

    Conclusion

    Both resistance training and high-intensity interval training, through distinct mechanical and metabolic stressors, significantly reduced myostatin expression in various tissues. These findings suggest that physical exercise, regardless of modality, represents an effective approach to mitigate the rate of muscle atrophy associated with aging and sarcopenic obesity.

    Keywords: Aging, Obesity, Resistance Training, High-Intensity Interval Training, Myostatin, Visceral Fat
  • Bizhan Hooshmand Moghadam, Shadi Moazamigoudarzi, Amir Rashidlamir, Babak Hooshmand-Moghadam* Pages 622-630
    Background and Aim

    Cell adhesion molecules (ICAM-1) and vascular adhesion molecules (VCAM-1) play critical roles in endothelial function and cardiovascular diseases. Given the increasing use of resistance training among middle-aged and elderly individuals, it is essential to examine the effects of this type of exercise on the serum levels of these molecules. The aim of this study was to evaluate the effect of 12 weeks of resistance training on serum levels of ICAM-1 and VCAM-1 in middle-aged and elderly men with hypertension.

    Methods

    This quasi-experimental study involved 24 elderly men with hypertension who met the inclusion criteria. Participants were randomly assigned to either the resistance training group (12 participants) or the control group (12 participants). The resistance training group performed resistance exercises three times a week for 12 weeks. Blood samples were collected at baseline and at the end of the study to measure serum levels of ICAM-1 and VCAM-1.

    Results

    After 12 weeks of resistance training, serum levels of ICAM-1 (P=0.003) and VCAM-1 (P=0.005) significantly decreased. Additionally, inter-group comparisons showed significant differences in mean changes for both ICAM-1 (P=0.001) and VCAM-1 (P=0.001).

    Conclusion

    Long-term resistance training appears to be effective not only in improving systolic and diastolic blood pressure but also in reducing serum levels of ICAM-1 and VCAM-1 in middle-aged and elderly men with hypertension. Therefore, regular resistance training may serve as a potential non-pharmacological approach for reducing blood pressure and improving endothelial function in this population.

    Keywords: Blood Pressure, Resistance Training, Cell Adhesion Molecules, Vascular Adhesion Molecules
  • Fatemeh Assarian, Reza Safaei, Fatemeh Sadat Ghoreishi*, Habibollah Rahimi Pages 631-638
    Background and Aim

    Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a chronic neuropsychiatric condition affecting 2-4% of adolescents. Due to the high prevalence of this disorder and the limited, sometimes contradictory studies on its treatment, especially in resistant cases, this research aimed to assess the combined effect of aripiprazole and sertraline and compare it with the effect of sertraline alone.

    Methods

    This double-blind clinical trial was conducted on adolescents diagnosed with OCD who attended psychiatric clinics in Kashan. Diagnosis was based on the clinical assessment of a psychiatrist and DSM criteria. The study lasted for 12 weeks, with patients randomly assigned to one of the treatment groups using block randomization. The Y-BOCS (Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale) for children and adolescents was administered to all patients at baseline, and at weeks 4, 8, and 12. Treatment response was evaluated by the change in Y-BOCS scores from baseline to the end of the study and by comparing the two treatment groups.

    Results

    The study involved 40 patients (20 per group). The mean age in the aripiprazole + sertraline group was 14.75 ± 1.29 years, and in the sertraline-only group was 15.10 ± 1.59 years. Both groups were homogeneous in terms of age and gender. Repeated measures ANOVA revealed a significant reduction in total Y-BOCS scores in both groups (P<0.001, F=193.53). Additionally, the rate of score reduction over time was greater in the intervention group (aripiprazole + sertraline) (P<0.001, F=37.92). However, no significant difference was found between the two groups in final Y-BOCS scores (P=0.17, F=1.94), indicating similar effects of both treatments. The results for obsessive thoughts followed a similar pattern, while a significant difference was observed between the two groups for compulsive behaviors.

    Conclusion

    Adding aripiprazole to sertraline in the treatment of adolescent OCD significantly improved the reduction of compulsive behaviors. However, no significant difference in the reduction of obsessive thoughts was found between the combined treatment and sertraline alone.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Aripiprazole, Sertraline, Adolescents
  • Mohsen Pezhohesh, Hamid Marefaty, Najme Rahimi*, Mohammad Khosravi Bakhtiyari Pages 639-645
    Background and Aim

    Reduced bone mineral density in older adults is a significant factor in the occurrence of fractures. This study aimed to assess the impact of aerobic and resistance training on parathyroid hormone and alkaline phosphatase levels in older men.

    Methods

    This quasi-experimental study involved 36 men aged 49 to 74 years. Participants were divided into three groups: control, aerobic exercise, and resistance training. All participants had at least one year of exercise experience and trained three times a week. Parathyroid hormone and alkaline phosphatase were measured and compared as indices of bone metabolism. The colorimetric method using an RA-1000 autoanalyzer was employed for the measurement of these variables.

    Results

    The results showed a significant reduction in parathyroid hormone levels in both exercise groups compared to the control group (P<0.01). Additionally, alkaline phosphatase levels were significantly higher in both exercise groups compared to the control group (P<0.01).

    Conclusion

    The findings suggest that both aerobic and resistance training have a positive effect on bone metabolism and may contribute to improved bone density. However, further studies are necessary to confirm these results and investigate the long-term effects.

    Keywords: Aerobic Exercise, Bodybuilding, Bone Metabolism Indices
  • Gholamreza Fallahmohammadi*, Amir Saemian, Mobina Darbayar Pages 646-652
    Background and Aim

    Radiography plays a crucial role in diagnosing neonatal abnormalities. Due to the heightened sensitivity of neonates to ionizing radiation, the small size of their body parts, the proximity of their organs, and their longer life expectancy, there is an increased risk of biological effects from radiation exposure. Therefore, estimating the received radiation dose in neonates is essential. This study aimed to evaluate the skin entrance dose (ESD) and effective dose in neonates admitted to the neonatal intensive care unit (NICU) from common radiographic tests.

    Methods

    In this study, the skin entrance dose (ESD) was measured in 50 neonates in the NICU who underwent chest, abdominal, pelvic, and skull radiography. Air kerma at a distance of one meter from the X-ray tube was measured. The air kerma at the skin entrance site was then calculated, considering the distance from the tube to the film and the thickness of the anatomical region being radiographed. ESD was obtained by multiplying the air kerma by the backscatter factor. Furthermore, the effective dose was computed from the ESD using appropriate conversion factors.

    Results

    The average ESD for chest, abdominal, pelvic, and skull radiographs were 0.3, 0.57, 0.43, and 1.01 milligray (mGy), respectively. The highest effective dose was observed in abdominal and pelvic radiography. Kilovoltage and milliampere-seconds, as the most significant factors affecting ESD, were reported to be 47.2 and 4.8 for chest radiography. The ESD values for chest and abdominal radiographs were higher than international standards, while the ESD values for skull and pelvic radiographs showed no significant difference from the diagnostic reference levels (DRL).

    Conclusion

    The results indicate that neonates received higher doses in chest and abdominal radiographs compared to the standard thresholds. The technical conditions used in these radiographic tests, especially for chest radiography, did not align with the recommended standards. Therefore, reviewing and adjusting imaging techniques for these tests is necessary. Medical imaging centers should select exposure conditions that reduce the effective dose received by neonates while maintaining image quality. It is recommended to use high kilovoltage (kV) and low milliampere (mA) settings for radiography of the neonate's torso (chest, abdomen, and pelvis).

    Keywords: Neonates, Radiography, Skin Entrance Dose, Effective Dose, Biological Effects Of Radiation
  • Mahboobeh Daryushniya, Samaneh Behzadpoor* Pages 653-662
    Background and Aim

    Caring for a child with autism spectrum disorder (ASD) presents numerous challenges and may lead to parental burnout. Identifying factors that influence this burnout is of particular importance. This study aimed to investigate the moderating role of parental reflective capacity in the relationship between parental burnout and maternal care quality in mothers of children with autism.

    Methods

    This descriptive-correlational study involved 100 mothers of children aged 3 to 7 years with autism, residing in Tehran in 2024. Participants were selected through convenience sampling. The mothers completed questionnaires assessing parental reflective capacity, maternal care quality, and parental burnout. Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis in SPSS version 27.

    Results

    Parental burnout and preoccupation with conflicts and confusion had a positive relationship, while sensitivity, responsiveness, and availability showed negative relationships with these factors (P<0.01). Furthermore, parental burnout was positively correlated with preoccupation and negatively correlated with certainty in mental states, as well as interest and curiosity about mental states (P<0.01). Additionally, certainty in mental states, and interest and curiosity about mental states were negatively correlated with conflict and confusion, while showing a positive relationship with sensitivity, responsiveness, and availability (P<0.01). Moderation analysis revealed that certainty in mental states, and interest and curiosity about mental states, significantly moderated the relationship between parental burnout and maternal sensitivity and responsiveness (P<0.05).

    Conclusion

    The findings suggest that higher reflective capacity in mothers plays a critical role in reducing parental burnout and enhancing maternal sensitivity and responsiveness. Therefore, training mothers with autism children in reflective skills may help mitigate the negative effects of parental burnout on the quality of maternal care.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Parental Reflective Capacity, Maternal Care Quality, Parental Burnout
  • Fatemeh Mohseni, Abdollah Omodi*, Sanaz Joekar Pages 663-674
    Background and Aim

    Unfavorable psychological and social conditions in medical groups, including medical assistants, can have widespread consequences for individual health, social well-being, and the quality of healthcare services. Therefore, the aim of this study was to assess the mental, social, and family health status of medical assistants.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted during the 2022-2023 academic year on medical assistants at Kashan University of Medical Sciences. Demographic information of participants was collected, and to assess mental, social, and family health, the General Health Questionnaire (GHQ-28), Keyes Social Well-Being Questionnaire (KSWBQ), and Family of Origin Scale (FOS) were utilized, respectively.

    Results

    A total of 72 medical assistants participated in this study, of whom 58.3% were female and the rest were male. The majority of participants (44.4%) were in the age range of 30 to 35 years, with most of them (30.6%) in their second year of assistantship. The results showed that 54.2% of the assistants had moderate mental health, 95.8% had moderate social health, and 76.4% had high family health. In terms of mental health dimensions, anxiety and sleep disturbances had the highest mean score (9.15 ± 5.34). Regarding social health, social acceptance (15.89 ± 1.93) and social participation (13.17 ± 2.93) had the highest mean scores. No significant differences were observed in mental, social, and family health scores based on gender, age, or field of study (P>0.05), however the family intimacy dimension significantly decreased with increasing years of study (P<0.05).

    Conclusion

    The findings revealed that medical assistants' mental and social health levels were moderate, while their family health status was high. Given the high prevalence of anxiety and sleep disturbances in this group, it is essential to develop practical strategies to reduce anxiety and improve sleep quality. Additionally, planning for the training of social skills and increasing social participation among medical assistants, which can ultimately enhance the general health of the community, is critical.

    Keywords: Mental Health, Social Health, Family Health, Medical Assistants