فهرست مطالب

نشریه باغ نظر
سال بیست و یکم شماره 141 (اسفند 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/12/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 5-14بیان مسئله
گونه شناسی توصیفی ساده و دیاگرام از یک دسته از پدیده ها انجام می شود و میزانی از ارتباط و تشابه میان آن دسته از پدیده ها برقرار می شود. مطالعات فراوانی در گونه شناسی فضاهای خانه های تاریخی انجام شده است اما اغلب این مطالعات یک یا چند فضای محدود را بررسی کرده اند که عدم ارتباط ساختاری میان فضاهای مختلف، روش و ساختار مشخصی که بتوان همه فضاها را به کمک آن گونه شناسی کرد و ارتباط ساختاری میان فضاها را توضیح داد، مشهود است.
هدف پژوهشهدف از این پژوهش، برقراری ارتباط میان فضاهای مختلف در خانه های تاریخی درونگرای فلات مرکزی ایران و ارتباط شکلی-ساختاری میان نتایج مطالعات مختلفی است که پیرامون گونه شناسی فضاهای خانه های تاریخی در معماری ایرانی انجام شده است.
روش پژوهشدر این پژوهش، براساس دستور زبان شکل خانه های تاریخی کاشان، به گونه شناسی ریزفضاهای 64 خانه تاریخی از شهرهای یزد و اصفهان و کاشان پرداخته شده است. در ضمن مطالعه، گونه شناسی اولیه ریزفضاها توسعه و نظامی منسجم از ارتباط میان گونه های شکلی در خانه های تاریخی این سه شهر حاصل شده است.
نتیجه گیریدر بخش یافته ها نخست یک دستور زبان دو مرحله ای برای تولید ساختار شکلی و سپس برقراری روابط فضایی میان اجزا ارائه شده است. به کمک این دستور زبان طیفی از ساختارهای شکلی و روابط فضایی موجود در نمونه های بررسی شده به صورت یک ساختار درختی ارائه شده است. این گونه شناسی به خوبی روابط ساختاری میان گونه های مختلف شکلی را توضیح می دهد. به علاوه به کمک آن می توان تفاوت گونه های مختلف میان شهرهای دیگر را نیز توضیح داد. به این ترتیب، مدلی ارائه شده است که میان فضاهای مختلف در خانه های تاریخی درونگرای فلات مرکزی ایران ارتباط ساختاری شکلی برقرار می کند.
کلیدواژگان: گونه شناسی، دستور زبان شکل، کاشان، یزد، اصفهان -
صفحات 15-26بیان مسئله
منظرها همواره نشانه یا ردپایی مرئی و نامرئی از ساختارهای قدرت در اختیار ما قرار می دهند. اقداماتی همچون برنامه های توسعه، برنامه های پایداری، سیاست های کشاورزی، برنامه های ملی و بین المللی و سیاست های پشت آن ها همگی شکل دهنده منظرها هستند. به همین واسطه، منظرها محل دائمی تعارضات و اختلافات هستند و همواره در معرض تغییرات مکرر و پیش بینی ناپذیر قرار داشته و تحت تاثیر عوامل بیرونی، منظرهای جدیدی ایجاد می کنند. بنابراین به نظر می رسد جنبه سیاسی که در مرکز همه روابط قرار دارد، در اغلب مطالعات منظر مورد بی توجهی قرار می گیرد. بنابراین به نظر می رسد شناخت محل این تعارضات و اختلافات به مثابه ماهیت «سیاسی» منظر، جهت اخذ تصمیمات در مورد تغییر در منظرها ضروری است. در این راستا، سوال اصلی پژوهش آن است که ماهیت سیاسی منظر چیست؟ در چه ابعادی بروز می یابد و درک این ابعاد چگونه می تواند بر شکل دهی به منظرها (توسط طراح) تاثیرگذار باشد؟
هدف پژوهشهدف این پژوهش، بررسی و شناخت ماهیت سیاسی و مبتنی بر قدرت منظرها و در نهایت چگونگی تاثیرگذاری آن بر منظرهاست.
روش پژوهشاین پژوهش از نظر ماهیت کیفی است و روش جمع آوری داده در آن مبتنی بر روش کتابخانه ای و جست و جو در پایگاه های داده داخلی و خارجی معتبر است که براساس بهره گیری از روش تحلیل محتوای گفتمان های مرتبط، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
نتیجه گیرینتایج حاکی از آن است که ماهیت سیاسی منظر یعنی منظر نه صرفا محل حضور نیروها، بلکه حاصل برخورد و حتی بعضا تعارض نیروهاست. دموکراسی، تکثر ارزش ها، هویت های جمعی و فردی، شیوه های بازنمایی منظر، درک مفهوم مردم و در نهایت قدرت به عنوان ابعاد سیاسی منظر شناخته شدند که اگرچه همان تعاریف متداول نیستند ولی از آن ها برآمده اند. اگر طراح منظر می خواهد به ساخت «امر نو» که جوهر اصلی منظر است دست بزند، به گونه ای که تقلیدی نباشد، باید با چیدمانی بسازد که رابطه سلطنت و بردگی را به حداقل رسانده و امکان شمرده شدن نیروهای شمرده نشده را فراهم کند.
کلیدواژگان: منظر، سیاست، تضادها و تعارضات، قدرت، مردم -
صفحات 27-42بیان مسئله
صداها عاملی مهم در شناخت محیط هستند و در برقراری ارتباط با محیط و دیگر افراد نقش به سزایی ایفا می کنند. صداها به صورت مستقیم بر حواس شنوایی انسان اثر می گذارند و در نحوه درک انسان موثر هستند. تنوع صداها در یک محیط منجر به شکل گیری منظرهای صوتی گوناگون می شود. انواع عوامل شنیداری و غیرشنیداری در شکل گیری منظر صوتی نقش قابل قبولی ایفا می کنند. عوامل شنیداری شامل مولفه های آنتروفونی، بیوفونی و ژئوفونی هستند که محور اصلی بحث این پژوهش هستند.
هدف پژوهشهدف از این پژوهش بررسی عوامل شنیداری منظر صوتی فضاهای آموزشی شهر قزوین بر مبنای نقشه های شناختی است و مدرسه شاهد نرگس قزوین به عنوان نمونه مورد پژوهش انتخاب شد. ازاین رو، مولفه های آنتروفونی، بیوفونی و ژئوفونی در مدرسه مذکور و محدوده پیرامون آن بررسی شدند.
روش پژوهشروش این پژوهش توصیفی-تحلیلی و پیمایشی و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی، ثبت مشاهده، برداشت پیمایشی، فیش برداری و ترسیم کروکی از طریق نقشه های شناختی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش از پیاده رو ی صوتی و تکنیک پیمایش حسی بر پایه حواس بینایی و شنیداری استفاده شد.
نتیجه گیریدر نهایت با بررسی عوامل شنیداری روی نمونه مورد بررسی این نتیجه حاصل شد که هر سه مولفه در فضاهای سرپوشیده، حیاط و محدوده پیرامون مدرسه به صورت مستقیم و غیرمستقیم (از طریق انعکاس صداهای غالب در محیط) وجود دارند. مولفه های بیوفونی و ژئوفونی در مواقعی که به شدت زیاد بروز نیابند، نسبتا مطلوب هستند به ویژه مولفه ژئوفونی که بر پایه عوامل طبیعی است ولی بخشی از مولفه آنتروفونی به جهت انسان محوربودن آن، به صورت نامطلوب و در قالب نوفه ظاهر می شود و در موارد دیگر مطلوب است. این منظرهای صوتی، مستقیم بر حواس شنیداری، ادراک، تمرکز، یادگیری و شناخت دانش آموزان تاثیرگذار هستند.
کلیدواژگان: منظر صوتی، عوامل شنیداری، نقشه های شناختی، فضاهای آموزشی شهر قزوین -
صفحات 43-60بیان مسئله
«علم دینی» یا «علم اسلامی» دارای ریشه ای کهن بوده و تاریخ آن با شکل گیری اسلام مطابق است اما شکل امروزی آن تحت عنوان نظریه علم دینی پس از ظهور انقلاب صنعتی و علوم مدرن و شهود نتایج منفی آن، در جوامع اسلامی بیان شد. این نظریه پس از انقلاب اسلامی در ایران با هدف اسلامی کردن علوم و در پی آن اسلامی کردن دانشگاه ها و تولید علم در راستای تحقق « تمدن نوین اسلامی- ایرانی» از سوی نظام حکمرانی به عنوان مطالبه ای از سوی اندیشمندان مطرح شد و به طور جدی بررسی شد، چنان که اکنون به قوام قابل قبولی رسیده است. ازاین رو، لازم است کاربرد این نظریه در علوم مختلف بررسی شود. ازسویی، بحث معماری اسلامی و تحقق آن در معماری معاصر و آینده ایران از چالش های مهم کشور در حوزه معماری است. ازاین جهت، بررسی ارتباط این دو موضوع با این سوال که «شاخص های معماری اسلامی از منظر نظریه علم دینی چیست؟» به عنوان پرسش اصلی و «معماری اسلامی چه هست و چه نیست؟» به عنوان پرسش فرعی مورد نظر قرار گرفت.
هدف پژوهشهدف این پژوهش تبیین شاخصه ها، چهارچوب و اصولی برای «تحقق معماری اسلامی» با بهره گیری از مبانی «نظریه علم دینی» است.
روش پژوهشدر راستای تحقق هدف پژوهش، ابتدا ملاک های علم دینی و سپس ابعاد معماری از منظر حکمت اسلامی با روش کتابخانه ای استخراج و با روش تحلیل محتوای کیفی، تحلیل شده است. سپس با داده های به دست آمده از آن و با روش استدلال منطقی، چهارچوبی مفهومی برای تحقق معماری اسلامی از دیدگاه نظریه علم دینی تبیین شده است.
نتیجه گیرییافته های پژوهش حاکی از آن است که تحقق معماری اسلامی از دیدگاه نظریه علم دینی مستلزم اسلامی بودن پنج معیار «موضوع، مبنا، منبع، روش و کاربرد» در چهار حوزه «علوم طبیعی و پایه، علوم انسانی و اجتماعی، علوم کاربردی و مهندسی، و هنر» در معماری است. از مجموع ترکیب پنج معیار علم دینی در چهار حوزه معماری به عنوان یک علم بین رشته ای، بیست شاخص برای «معماری اسلامی» به دست آمد. این بیست معیار به هم پیوسته بوده اند و یک مفهوم منسجم، یکپارچه و واحد را به صورت یک منظومه معرفتی تحت عنوان «معماری اسلامی» سامان می دهند. بدیهی است که شناخت و معرفت معماران و نیت عمل به آموزه های اسلامی، شرط لازم برای شکل گیری آثار شایسته است. شرط کافی، دارابودن مهارت تبدیل نظر به عمل و اثر است. آثار معماری حاصل این فرایند، به طور نسبی «اسلامی» هستند.
کلیدواژگان: علم دینی، معماری اسلامی، حکمت اسلامی، تمدن نوین اسلامی- ایرانی، آموزش معماری، پژوهش معماری -
صفحات 61-70بیان مسئله
عباس بن علی (ع) مشهور به سقای کربلا به عنوان یکی از شخصیت های محوری حاضر در واقعه کربلا مورد توجه هنرمندان بسیاری به ویژه دیوارنگاران بوده است. یکی از نمونه های این حوزه، کاشی نگاره های امام زاده تاج الدین غریب اثر حاج باقر جهانمیری است. براساس نظریه گشتالت، ذهن انسان در فرایند ادراک بصری تمایل به دسته بندی و سازمان دهی عناصر بصری دارد. به گونه ای که کل سازمان یافته حاصل شده، با هر یک از عناصر به تنهایی متفاوت خواهد بود. آنچه در اصول ادراک بصری گشتالت اهمیت دارد، درک ارتباطاتی است که منجر به ترکیب معنادار می شود. براین اساس، این کاشی نگاره، نمایانگر تغییرات ساختاری در روایت بصری واقعه عاشورا در دوران مشروطیت است. سوال پژوهش این است که ساختار بصری کاشی نگاره سقای کربلا با توجه به اصول ادراک بصری گشتالت چگونه سازمان دهی شده است؟
هدف پژوهششناسایی ویژگی های ادراک بصری در کاشی نگاره سقای کربلای بنای تاج الدین غریب، هدف این پژوهش است.
روش پژوهشروش پژوهش، تحلیل ژانر و شیوه جمع آوری اطلاعات اسنادی است.
نتیجه گیرینتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد، پس از تطبیق اصول هفتگانه گشتالت با کاشی نگاره مذکور، در اصل مشابهت، اصل مجاورت، اصل تداوم، اصل یکپارچگی یا تکمیل و اصل سرنوشت مشترک، پراگنانس قوی با هفت تضاد ایتن شناسایی شد که با به کاربستن هرکدام از این اصول، فرایند ادراک بصری را محقق ساخته است. وجود روابط بصری مدنظر پیروان نظریه گشتالت در نگاره، نشان می دهد که نگارگر به طور ناخودآگاه از این اصول در جهت سازمان دهی بهتر اجزای تصویر بهره برده و دریافت آسان تر اثر را فراهم ساخته است.
کلیدواژگان: کاشی نگاره، سقای کربلا، امام زاده تاج الدین غریب، نظریه گشتالت، ادراک بصری -
صفحات 71-86بیان مسئله
به مرور زمان از اواسط دوره قاجار تا دهه اول حکومت پهلوی، فضاهای عمومی و خصوصی، سلسله مراتب فضایی بین این دو و کالبدشان تغییر یافته و سبکی تلفیقی به وجود آمده است. یکی از فضاهایی که دستخوش تغییرات شده، فضای آستانه ای است که به عنوان یک مفهوم و کالبد، می تواند طیف وسیعی از مفاهیم مرتبط با عرف و فرهنگ را در برگیرد و فضا را واجد کیفیت کند. در باب اهمیت فضای آستانه ای می توان به دردسترس بودن فضای عمومی و ادغام آن با فضای خصوصی و ارتباط آن با کیفیت محیط شهری اشاره کرد تا جایی که کریستوفر الکساندر در مجموعه کتاب های سرشت نظم به مفاهیمی از حوزه معماری اشاره دارد که یکی از آنها مفهوم پیچیده آستانه است.
هدف پژوهشهدف از این مقاله، بررسی طبقه همکف و اول در مناطق مسکونی از منظر ارتباط با فضای عمومی در مقیاس ساختمان و همچنین ارتباط بین محلات و ساختمان ها با یکدیگر در مقیاس خیابان و انطباق آن با نظریات کریستوفر الکساندر در زمینه آستانه است. ازاین رو این پژوهش عمدتا بر فضاهای آستانه ای تمرکز می کند و الگوهای بین این دو مولفه را مبتنی بر نظریه کریستوفر الکساندر بررسی می کند.
روش پژوهشفرایند این پژوهش کیفی است و داده های آن با بررسی ادبیات موجود، مصاحبه و مطالعه مدارک ثبت شده (اسناد، نقشه ها و تصاویر)، مشاهده شخصی، عکاسی، ترسیم و تحلیل وضعیت موجود فضاهای آستانه ای جمع آوری شده است. بخش تاریخی شهر بابل در استان مازندران به عنوان مطالعه موردی این پژوهش انتخاب شده است.
نتیجه گیرییافته های پژوهش نشان می دهد که سلسله مراتب دسترسی به فضای خصوصی خانه از فضای عمومی شهری و ارتباط بین محلات مسکونی در دوران قاجار باوجود تاثیر مدرنیته بر معماری آن دوران، منطبق بر نظریه الکساندر و متناسب و درخور با عرف، فرهنگ و نیازهای ساکنان بوده است.
کلیدواژگان: حوزه عمومی، حوزه خصوصی، آستانه و الگو، نظریه کریستوفر الکساندر
-
Pages 5-14Problem statement
Typology provides a simple and diagrammatic description of a group of phenomena and establishes a degree of connection or affinity between those phenomena. Many studies have addressed the typology of spaces of historical houses, but most of these studies have focused on one or more limited spaces, which reveal the absence of structural connection between different spaces and the lack of a specific method or framework that can be used to typify all spaces and explain the structural connection between them.
Research objectiveThis study aims to establish a connection between different spaces in introverted historical houses located in the Central Iranian Plateau Iran and identify the formal-structural connection between the findings from previous studies on the typology of spaces of historical houses in Iranian architecture.
Research methodUsing the shape grammar, the present study performed a typological analysis of micro-spaces of 64 historical houses from Kashan, Yazd, and Isfahan. This study also developed the initial typology of micro-spaces and established a coherent system of relationships between formal typologies in the historical houses located in these three cities.
ConclusionBased on the findings from this study, a two-stage grammar was first developed for generating the formal structure and then establishing spatial relationships between components of the houses. With the help of this grammar, a triple structure was developed using a range of formal structures and spatial relationships identified in the studied samples. The developed typology can account for the structural relationships between different forms. In addition, it can pinpoint the differences between different typologies in other cities. Accordingly, the typological model developed in this study establishes a structural-form relationship between different spaces in introverted historical houses located in the Central Iranian Plateau.
Keywords: Typology, Shape Grammar, Kashan, Yazd, Isfahan -
Pages 15-26Problem statement
Landscapes always showcase visible and invisible signs or traces of power structures. Actions such as development plan, sustainability programs, agricultural policies, national and international plans, and their underlying policies form landscapes. As such, landscapes, the main sites of conflicts and disputes, are always subject to recurrent and unpredictable transitions and create new landscapes under the influence of external factors. Thus, the political aspect, which is at the center of all relationships, seems to be overlooked in most landscape studies. Therefore, it seems that recognizing the site of these conflicts and disputes as the ‘political’ nature of the landscape is essential for decisions about transitions in landscapes. This research attempts to answer the following questions: what is the political nature of the landscape? In what aspects does it manifest itself? How can understanding such aspects influence the shaping of landscapes (by the designer)?
Research objectiveThis research aims to investigate the political and power-based nature of landscapes and ultimately understand how such nature affects landscapes.
Research methodThis research employed qualitative design and the data was collected using the desk research method. For this purpose, valid domestic and foreign databases were examined and the data were analyzed based on the content analysis of pertinent discourse.
ConclusionThe findings show that the political nature of the landscape, that is, the landscape is not merely the place where forces are present, but the result of the encounter and sometimes even the conflict of forces. Democracy, a plurality of values, collective and individual identities, various ways of the landscape illustration, perception of the concept of people, and finally power were identified as political dimensions of the landscape. Even though they are not the same as the common definitions, they are derived from them. If the landscape designer aspires to construct the ‘new thing,’ which is the core of the landscape, in a way that is not imitative, he/she must construct a layout that minimizes the relationship of sovereignty and slavery and allows for the emergence of uncounted forces.
Keywords: Landscape, Politics, Contradictions, Conflicts, Power, People -
Pages 27-42Problem statement
Sounds play a critical role in environmental perception and significantly influence human interaction with both the environment and other individuals. They directly affect the auditory senses as well as humans’ understanding of their surroundings. The diversity of sounds within a given environment leads to the formation of various soundscapes. Both auditory and non-auditory factors play a notable role in shaping soundscapes. Auditory factors encompass anthrophony, biophony, and geophony which constitute the central focus of the present study.
Research objectiveThe present study was an attempt to investigate the auditory factors shaping the soundscape of educational spaces in the city of Qazvin, through cognitive maps. Narges Shahed School in Qazvin was selected as the case study and anthrophonic, biophonic, and geophonic sounds within the school premises and the surrounding off-campus areas were analyzed.
Research methodThe research method of this study is descriptive-analytical and survey-based. Data collection was conducted through document analysis, recorded observations, field surveys, note-taking, and sketching using cognitive maps. To achieve the research objective, soundwalking and sensory survey techniques based on visual and auditory perception were employed.
ConclusionIn conclusion, the analysis of auditory factors in the study area revealed that all three auditory factors—anthrophony, biophony, and geophony—are present in the indoor spaces, courtyard, and surrounding off-campus areas of the school, both as direct sounds and indirect sounds (emerging from the echoes of dominant sounds in the environment). The biophony and geophony components are relatively desirable when they are not expressed in excessive amounts. In particular, the geophonic component, which is based on natural factors, but part of the anthropophonic component, due to its human-centered nature, appears undesirable in the form of noise, and in other cases is desirable. These soundscapes directly affect the auditory senses, perception, concentration, learning and cognition of students.
Keywords: Soundscape, Auditory Factors, Cognitive Maps, Educational Spaces In Qazvin -
Pages 43-60Problem Statement
“Religious science” has ancient roots. However, its modern form, known as the theory of religious science, emerged following the advent of modern sciences. This theory was introduced and debated after the Islamic Revolution in Iran with the aim of Islamizing sciences and producing knowledge in line with the realization of the “New Islamic-Iranian Civilization,” eventually reaching a considerable degree of coherence. Therefore, it is necessary to examine the application of this theory in various fields of knowledge. On the other hand, the discourse on Islamic architecture and its realization in contemporary and future Iranian architecture is one of the major challenges in the field. In this regard, the relationship between these two subjects has been examined through the research question: “What are the indicators of Islamic architecture from the perspective of the theory of religious science?”
Research ObjectiveThis study aims to define the indicators, framework, and principles for the “realization of Islamic architecture” by utilizing the foundations of the “theory of religious science.”
Research MethodTo achieve the research objective, the criteria of religious science were first identified, followed by an exploration of the dimensions of architecture from the perspective of Islamic wisdom through a library-based method. The extracted data were analyzed using qualitative content analysis. Subsequently, based on the obtained data and employing logical reasoning, a conceptual framework for the realization of Islamic architecture from the perspective of the theory of religious science was developed.
ConclusionThe research findings indicate that the realization of Islamic architecture from the perspective of the theory of religious science requires the Islamization of five key criteria: “subject, foundation, source, method, and application” within four architectural domains: “natural and fundamental sciences, humanities and social sciences, applied sciences and engineering, and art.” The combination of these elements has led to the identification of twenty indicators for “Islamic architecture.” These twenty indicators collectively establish a coherent epistemological system under the title of “Islamic architecture.” It is evident that architects’ understanding and their intention to adhere to Islamic teachings constitute the necessary condition for the creation of worthy architectural works. The sufficient condition, however, is the ability to transform theoretical knowledge into practice and tangible architectural outcomes. The architectural works resulting from this process are relatively “Islamic.”
Keywords: Religious Science, Islamic Architecture, Islamic Wisdom, New Islamic-Iranian Civilization -
Pages 61-70Problem statement
Abbas ibn Ali, known as the Water Bearer of Karbala, is one of the central figures in the Karbala event, inspiring numerous artists, especially muralists. One example is the tile painting in the shrine of Taj al-Din Gharib, created by Haj Baqir Jahanmiri. According to Gestalt theory, the human mind tends to categorize and organize visual elements during visual perception, such that the organized whole differs from the individual components. In Gestalt principles, the critical aspect of visual perception is understanding the relationships that lead to meaningful combinations. Accordingly, this tile painting represents structural changes in the visual narrative of the Karbala event during the Constitutional Era. The question of this research is How is the visual structure of the tile painting of the Water Bearer of Karbala organized based on Gestalt principles of visual perception?
Research objectiveTo identify the visual perception features in the tile painting of the Water Bearer of Karbala in the Taj al-Din Gharib shrine.
Research methodThe research employed genre analysis and documentary methods for data collection.
ConclusionThe findings indicate that after applying the seven Gestalt principles to the mentioned tile painting, strong Prägnanz was identified in the principles of similarity, proximity, continuity, closure or completeness, and common fate, aligned with Itten’s seven contrasts. Employing each of these principles facilitated a planned visual perception process. The presence of visual relationships, as emphasized by Gestalt theorists, enhanced the organization of the painting’s elements and simplified the audience’s understanding of the artwork.
Keywords: Tile Painting, Water Bearer Of Karbala, Taj Al-Din Gharib Shrine, Gestalt Theory, Visual Perception -
Pages 71-86Problem statement
Over time, from the mid-Qajar period to the first decade of the Pahlavi era, public and private spaces, the spatial hierarchies between these two, and their forms underwent transformations, leading to the emergence of a hybrid style. One of the spaces that has experienced such transformations is the threshold space. As both a concept and a physical structure, the threshold space can encompass a wide range of meanings connected to customs and culture, imbuing the space with distinctive qualities. The significance of threshold spaces lies in their accessibility to public spaces, their integration with private spaces, and their role in shaping the quality of the urban environment. Christopher Alexander, in his Nature of Order series, refers to this concept and highlights the importance of thresholds as a sophisticated architectural element.
Research objectiveThe purpose of this article is to analyze the ground and first floors of residential areas in terms of their relationship with public spaces on the scale of buildings, as well as the connections between neighborhoods and buildings on the scale of streets. The study aims to align these findings with Christopher Alexander’s theories on thresholds. Accordingly, this research primarily focuses on threshold spaces and investigates the patterns between these two components based on Alexander’s theoretical framework.
Research methodThe methodology of this research is qualitative. Data was collected through desk research, interviews, analysis of historical documents (e.g., records, maps, and photographs), personal observation, photography, mapping, and analysis of the current state of threshold spaces. The historical core of Babol city, located in Mazandaran Province, was selected as the case study for this research.
ConclusionThe findings reveal that, during the Qajar era, the hierarchical access to private spaces from urban public spaces, as well as the connections between residential neighborhoods, aligned with Christopher Alexander’s theory. Spatial arrangements were appropriate to and consistent with the customs, culture, and needs of the inhabitants, despite the influences of modernity on the architecture of that period.
Keywords: Public Domain, Private Domain, Threshold, Pattern, Christopher Alexander’S Theory