فهرست مطالب

فصلنامه آموزش در علوم انتظامی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر علیزاده* صفحات 11-46
    زمینه و هدف

    از مهمترین تکالیف ضابطان دادگستری در اجرای وظایف و ماموریت ها، تشکیل پرونده قضایی و ارسال آن به همراه گزارش نهایی به مراجع قضایی است. برای تشکیل پرونده های قضایی، یک سری معیارهای ماهوی و شکلی در قوانین و مقررات جاری پیش بینی شده است که هدف از پژوهش حاضر، تبیین معیارهای شکلی در تشکیل پرونده قضایی و آشنایی با الزامات آموزشی پیرامون آنهاست.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش اجراء، توصیفی - اسنادی با استفاده از منابع کتابخانه ای است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد؛ با عنایت به آنچه که در قانون آئین دادرسی کیفری تصریح شده، ضابطان دادگستری در تشکیل پرونده قضایی علاوه بر معیارهای ماهوی، ملزم به رعایت معیارهای شکلی نیز می باشند. رعایت برخی از این معیارها، از چنان اهمیتی برخوردارند که قانون گذار برای عدم رعایت آنها، ضمانت اجرای کیفری پیش بینی نموده است.

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج بدست آمده؛ معیارهای شکلی در تشکیل پرونده قضایی (مکتوب نمودن اظهارات و تحقیقات، درج گواهی های تفهیم حقوق بزه دیده و متهم تحت نظر، تنظیم برگ احضاریه و جلب، درج مشخصات تحت نظر، ثبت و ضمیمه گواهی پزشک در پرونده، شماره گذاری اوراق) نیازمند الزامات آموزشی خاصی بوده که باید ضمن درج در سرفصل دروس مرتبط، در دوره های آموزشی ارائه گردند.

    کلیدواژگان: پرونده قضایی، معیارهای شکلی، الزامات آموزشی، ضابطان دادگستری
  • حسین داودی*، حامد مبارک آبادی صفحات 47-80
    زمینه و هدف

    سربازان نیروی کار اصلی کشور را در آینده تشکیل می‎دهند. ورود به دوره سربازی با فشارها و تنش های زیادی همراه است، لازم است تا تدابیری برای هدایت نیروی بالقوه جوانان و استفاده بهینه از دوران سربازی اندیشیده شود. آموزش های فنی و حرفه ای باید با نیازسنجی از بازار کار، مهارت و دانش علمی مورد نیاز، دنیای کار را ارتقا بخشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراک تجربه زیسته سربازان به آموزش مهارت های فنی حین خدمت صورت گرفت.

    روش

    روش مطالعه به صورت کیفی با رویکرد پدیدار شناسی از نوع تفسیری صورت گرفته است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کلیه سربازان شهرستان اراک در سال 1400 بود. حجم نمونه جهت مصاحبه 20 نفر بود که به روش متوالی یا متواتر با رویکرد گلوله برفی و با  استفاده از روش اشباع داده صورت گرفت. برای گرد آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. برای تضمین معتبر بودن، یافته های مطالعه حاضر، تعمق مشارکتی پیرامون مضمون های پدیدار شده توسط تیم پژوهش (استاد راهنما و پژوهشگر) در مراحل مختلف مطالعه انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با توجه به اینکه متغیر دوره های فنی و حرفه ای مهارت‎ورزی، بنا به تجربه زیسته سربازان تحت تاثیر شرایط محیطی، و عوامل انگیزشی بوده و نظام ارزشیابی و کیفی سازی کلاس‎ها بر بهبود ساختار کلاس‎های آموزشی و توسعه دانش فردی و مطابق نیاز بازار تمرکز دارد.

    نتیجه گیری

    در طرح مهارت‎ورزی سربازان باید به تقویت سازه ‎هایی که موجب ارتقای محیط آموزشی شده و کیفیت آموزش را ارتقا می‎بخشد و مسئولیت در فرآیند یادگیری فراگیران را تشویق می‎نماید؛ توجه نمود.

    کلیدواژگان: ادراک تجربه‎زیسته، پدیدارشناختی، سربازان، مهارت‎های فنی، آموزش
  • اکرم فعل عراقی، سودابه عضدالملکی*، اشرف السادات حسینی میرصفی صفحات 81-118
    زمینه و هدف

    برنامه درسی مبتنی بر رویکرد تربیت مثبت در دوره متوسطه با چالش های متعددی مواجه است که نیاز به توجه و پژوهش بیشتری دارند تا به بهبود کیفیت آموزشی و نتایج تحصیلی دانش آموزان کمک کنند. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی مولفه های برنامه درسی تربیت مثبت برای دوره متوسطه نظام آموزشی است.

    روش

    ترکیبی (آمیخته) بود. در بخش طراحی الگوی برنامه درسی تربیت مثبت با روش داده بنیاد نظام مند صورت گرفت و شرکت کنندگان پژوهش، شامل متخصصان و خبرگان حوزه مطالعات، مدیریت آموزشی، روان شناسی تربیتی و کارشناسان پژوهش و برنامه ریزی آموزش و پرورش در مقطع کتاب های درسی مدارس متوسطه بودند که با شیوه نمونه گیری هدفمند انجام گرفت. داد های پژوهش از طریق مطالعه گستره نظری پژوهش و مصاحبه با خبرگان جمع آوری شدند. در مجموع با 22 نفر از خبرگان مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. همچنین در بخش اعتبارسنجی برنامه درسی تربیت مثبت با استفاده از پرسشنامه (پیمایشی) محقق ساخته انجام گرفت که اعتبار الگو توسط متخصصان تایید گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که برای الگوی برنامه درسی تربیت مثبت برای دوره  متوسطه چند عامل علی دخیل اند که عبارتند از آموزش معلمان، نگرش ها و باورهای معلمان، پشتیبانی و حمایت از معلمان، پشتیبانی مدرسه، فرهنگ و خط مشی مدرسه، رشد اجتماعی هیجانی دانش آموزان، ادغام اصول تربیت مثبت در برنامه درسی. همچنین مواردی مانند فرصت های توسعه حرفه ای معلمان، منابع مالی کافی، مواد و منابع آموزشی، بازخورد ذی نفعان، ارزیابی منظم برنامه درسی تربیت مثبت، عوامل مداخله گر هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده ناشی از اجرای تحلیل عاملی تاییدی در اعتبارسنجی الگو نشان داد که  ضرائب بارهای عاملی استخراج شده برای تبیین شاخص های شناسایی شده به عنوان شاخص های مطلوب برنامه درسی تربیت مثبت تحقیق، از انسجام لازم و کافی برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت مثبت، رویکرد روانشناسی مثبت گرا، آموزش و پروش، دوره متوسطه دوم
  • سید مجتبی هاشمیان*، علی ترابی کلاته قاضی صفحات 119-166
    زمینه و هدف
    نظامات آموزش و توسعه مدیران و کارکنان، حائز نقش قابل توجهی در بهبود، بهسازی و بالندگی سیستم های سازمانی هستند و از این رو طراحی چارچوب هایی که منطقا امکان صورت بندی اشکال پیچیده تر و متقن تری از این نظامات را فراهم سازند، ضروری به نظر می رسد. عطف به این ضرورت، این نوشتار پژوهشی، طراحی چارچوب مفهومی پیشنهادی فعالیت های آموزش و توسعه در مراکز توسعه فرماندهان و مدیران سازمان های نظامی را در بخش های نیازسنجی و طراحی، اجرا و ارزشیابی دنبال می نمود.
    روش
    با بهره گیری از رویکرد کیفی، روش پدیدارشناسی و تحلیل محتوای هفده مصاحبه ماخوذ از خبرگان سازمانی و دانشگاهی، پژوهش به انجام رسید. برای نمونه گیری از فن نمونه گیری هدفمند استفاده شد. تحلیل داده ها با شیوه ی تجزیه و تحلیل کلایزی صورت پذیرفت و برای اطمینان از اعتبار یافته ها از معیارهای گوبا و لینکلن استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش چارچوبی را نشان داد که دارای بایسته های رویکردی و روشی، ناظر بر ارکان فرآیندی مرتبط با بخش های "نیاز سنجی و طراحی"، "اجرا" و "ارزشیابی اثربخشی" را شامل شده است.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج این پژوهش می تواند به عنوان یکی از منابع اطلاعاتی در مسیر طراحی الگوی نظام آموزش و تربیت فرماندهان و مدیران و بازآرایی نظامات موجود این بخش برای مراکز آموزش و توسعه فرماندهان و مدیران در سازمان های نظامی مفید به فایده واقع شود.
    کلیدواژگان: توسعه، آموزش، آموزش ضمن خدمت، مراکز آموزش و توسعه فرماندهان و مدیران
  • سارا اقدم، شهرام واحدی*، رحیم بدری گرگری صفحات 167-196
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگری مدرسه محور بر ابعاد قلدری و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان قلدر انجام گرفت.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر روش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و از نظر ماهیت توصیفی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان ششم ابتدایی شهر تبریز می باشد که با غربالگری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای40 نفر از دانش آموزان به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (20 نفر) و آزمایش (20 نفر) انتصاب داده شدند. دانش آموزان هر دو گروه پرسش نامه های انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و قلدری پاچین و هیندوجا (2011) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. پایایی پرسش نامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی 79/0 و برای پرسش نامه قلدری 89/0 تایید شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان دادکه آموزش مثبت نگر مدرسه محور بر ابعاد قلدری تاثیر معنی داری دارد و که 5/11 درصد از واریانس قلدری کلامی سایبری و 8/11 درصد از قلدری سنتی ناشی از شرایط آزمایشی است (05/0>P). همچنین نتایج تحلیل کواریانس تک متغیری نشان داد که آموزش مثبت نگر مدرسه محور بر انعطاف پذیری شناختی تاثیر معنی داری دارد و 2/11 درصد از واریانس متغیر انعطاف پذیری شاختی ناشی از شرایط آزمایشی است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت آموزش مثبت نگر مدرسه محور می تواند مشکلات تحصیلی و رفتاری کودکان را کاهش داده و باعث افزایش ویژگی های مثبت تحصیلی و شناختی شده و میزان قلدری را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری مدرسه محور، انعطاف پذیری شناختی، قلدری
  • احسان محمد تقی نژاد، بهرام قدیمی*، حسن قاسمعلی پور، فریده شریفی فر صفحات 197-236
    زمینه و هدف

    امروزه سازمانهای ورزشی در معرض تغییر و تحولات محیطی بسیاری قرار دارند. برای مقابله با این تغییرات و جهت رشد و توسعه ورزش خود به طراحی و تدوین برنامه های راهبردی پرداخته اند. از این رو هدف از پژوهش حاضر، تدوین برنامه استراتژیک توسعه ورزش فرماندهی  انتظامی با هدف انجام مطالعات تطبیقی و تدوین استراتژی ها بر اساس مدل SWOT و QSPM است.

    روش

    تحقیق حاضر بر حسب نحوه گردآوری داده ها کیفی و بر مبنای هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. اطلاعات لازم از طریق اسناد و مدارک و مصاحبه بدست آمد. لذا با صاحبنظرانی که خبره این حوزه هستند، مصاحبه انجام شده است. جامعه مشارکت کننده که تعداد آنها بر اساس اشباع نظری کنترل شد، 15 نفر از خبرگانی که مرتبط با موضوع بودند، به صورت هدفمند انتخاب و  با استفاده از مدل SWOT به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته و از ماتریس ارزیابی درونی و بیرونی برای تعیین موقعیت و ماتریس QSPM استفاده شد.

    یافته

     پژوهش حاضر نشان داد که ورزش فرماندهی  انتظامی دارای 10 نقطه قوت، 10 نقطه ضعف، 10مورد فرصت و 11 مورد تهدید می باشد. با توجه به نمره ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (48/2) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (55/2) مشخص شد که موقعیت راهبردی ورزش فرماندهی  انتظامی در ناحیه WO (محافظه کارانه) قرار دارد. در نهایت بر اساس تحلیل های راهبردی به تدوین راهبرد برای توسعه ورزش فرماندهی  انتظامی مبادرت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به موقعیت  ورزش فرماندهی  انتظامی ، می بایست از استراتژی محافظه کارانه که شامل نگهداری و حمایت درونی می باشد استفاده نماید.

    کلیدواژگان: برنامه راهبردی، توسعه ورزش، فرماندهی انتظامی، جمهوری اسلامی ایران، SWOT، QSPM
|
  • Akbar Alizadeh * Pages 11-46
    Background and purpose

    One of the most important tasks of judicial officers in the implementation of their duties and missions is to file a judicial case and send it along with the final report to the judicial authorities. For the filing of court cases, a series of substantive and formal criteria have been provided in the current laws and regulations, and the purpose of this research is to explain the formal criteria in filing a court case and to familiarize with the educational requirements surrounding them.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-documentary in terms of implementation method using library resources.

    Findings

    The research findings show; With regard to what is specified in the Criminal Procedure Law, judicial officers are required to comply with formal criteria in addition to substantive criteria. Compliance with some of these standards is so important that the legislator has provided for criminal penalties for not complying with them.

    Conclusion

    According to the obtained results; formal criteria in filing a judicial case (writing statements and investigations, inserting certificates of understanding of the rights of the victim and accused under consideration, setting up summons and summons, entering details of the subject, recording and adding the doctor's certificate in the file, no. placing papers) requires special educational requirements that must be included in the headings of related courses and presented in educational courses.

    Keywords: Judicial Case, Formal Criteria, Educational Requirements, Bailiffs
  • HOSSEIN DAVUDI *, Hamed Mobarakabadi Pages 47-80
    Background

    The aim of this study was to investigate the perception of soldiers' lived experience in teaching technical skills during service، a phenomenological study.

    Methods

     The study method is qualitative with a phenomenological approach. The study population in this study was all soldiers in Arak in 2021. The sample size for the interview was 20 people، which was done sequentially or sequentially with the snowball approach and using the data saturation method. Semi-structured interviews were used to collect information. To ensure the validity of the findings of this study، participatory reflection on the themes emerged by the research team (supervisor and author) at different stages of the study. The three main themes of the benefits and necessities of skill courses، the limitations of the skill course and the content of the skill courses were examined and the themes of internal motivational factors، external motivational factors، individual limitations، environmental limitations، evaluation، lack of Conformity and qualitative and quantitative standards were extracted.

    Findings

     The results showed that according to the variables of technical and professional skills training courses، according to the lived experience of soldiers are influenced by environmental conditions and motivational factors and the evaluation and quality system of classes on improving the structure of training classes and developing individual knowledge as needed.

    Result

     The market is focused، in the soldiers' skill plan should strengthen the structures that improve the training environment and improve the quality of training and encourage responsibility in the learning process of learners; Noticed.

    Keywords: Perception Of Lived Experience, Phenomenology, Soldiers, Technical Skills, Training
  • Akram Felaraghi, Sudabeh Azadolmaleki *, Ashrafo Ssadati Hossein Pages 81-118
    Background and purpose

    Curriculum based on positive education approach in secondary school is facing many challenges that need more attention and research to help improve the quality of education and academic results of students. Therefore, the main goal of the current research is to identify the components of the positive education curriculum for the secondary education system.

    Method

    It was mixed. In the design part of the positive education curriculum model, it was done with systematic foundation data method and the research participants included specialists and experts in the field of studies, educational management, educational psychology and research and education planning experts in the section of secondary school textbooks. which was done with a purposeful sampling method. The research data were collected through studying the theoretical scope of the research and interviewing experts. In total, semi-structured interviews were conducted with 22 experts. Also, in the validation section of the positive education curriculum, a researcher-made questionnaire (survey) was used, and the validity of the model was confirmed by experts.

    Findings

    The findings of the present study showed that several causal factors are involved in the positive education curriculum model for secondary school, which include teacher training, teachers' attitudes and beliefs, support and support for teachers, school support, school culture and policy. Social-emotional development of students, integration of positive education principles in the curriculum. Also, factors such as teachers' professional development opportunities, sufficient financial resources, educational materials and resources, stakeholders' feedback, regular evaluation of positive education curriculum, are intervening factors. 

    Conclusion

    The results obtained from the implementation of confirmatory factor analysis in the validation of the model showed that the coefficients of factor loadings extracted to explain the indicators identified as desirable indicators of the research positive education curriculum have the necessary and sufficient coherence.

    Keywords: Curriculum, Positive Education, Positive Psychology Approach, Education, Training, Secondary Schools
  • Seyed Mojtaba Hashemian *, Ali Torabi Kalateh Ghazi Pages 119-166
    The training and development systems of managers and employees have a significant role in the improvement, development and growth of organizational systems, and therefore, the design of frameworks that logically provide the possibility of forming more complex and robust forms of these systems is necessary. Based on this necessity, this research paper followed the design of the proposed conceptual framework of training and development activities in the development centers of commanders and managers of military organizations in the sections of needs assessment and design, implementation and evaluation. Using qualitative approach, phenomenological method and content analysis of seventeen interviews of organizational and academic experts, the research was carried out. The purposeful sampling method was used for sampling. Data analysis was done by Colaizzi analysis method and Goba and Lincoln criteria were used to ensure the validity of the findings. The findings of the research showed a framework that has approach and method requirements related to "needs assessment and design", "implementation" and "effectiveness evaluation" sections.The findings of this research can be useful as one of the sources of information in the way of designing the model of training and development system for commanders and managers.
    Keywords: Development, Training, In-Service Training, Training, Development Centers For Commanders, Managers
  • Sara Agdam, Shahram Vahedi *, Rahim Badri Pages 167-196
    Background and Objective

    This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of school-based positivity training on bullying dimensions and cognitive flexibility of bully students.

    Method

    The research method of this research is semi-experimental with pre-test and post-test. Amai community includes all sixth grade students of Tabriz city. To select the research sample, a multi-stage cluster sampling method was used for screening in such a way that first, district one was selected from among the five educational districts of Tabriz city, and six schools were selected from district one, and the sixth grade students of these schools were selected. They were screened using the bullying questionnaire. 40 students who were identified as bullies based on screening were randomly assigned to two control (20 people) and experimental (20 people) groups. The students of both groups completed cognitive flexibility questionnaires of Dennis and Vanderwaal (2010) and Qoldari Pachin and Hinduja (2011) as pre-test and post-test.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that school-based positive education has a significant effect on bullying dimensions and that 11.5% of the variance of cyber verbal bullying and 11.8% of traditional bullying is caused by experimental conditions (P<0.05). .Also, the results of univariate covariance analysis showed that positive school-oriented education has a significant effect on cognitive flexibility and 11.2% of the variance of Shakhti's flexibility variable is due to experimental conditions (P<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that school-based positive education can reduce children's academic and behavioral problems and increase positive academic and cognitive characteristics.

    Keywords: School-Based Positivity Education, Cognitive Flexibility, Bullying
  • Ehsan Mohamad Tage Najad, Bahram Ghadimi *, Hasan Ghasemali, Farida Sharififar Pages 197-236
    Background and purpose

    Today, sports organizations are exposed to many environmental changes and developments. To deal with these changes and for the growth and development of their sport, they have designed and compiled strategic plans. Therefore, the purpose of the current research is to develop a strategic program for the development of police command sports with the aim of conducting comparative studies and developing strategies based on the SWOT and QSPM models.

    Method

    The current research is an applied research based on the method of collecting qualitative data and based on the objective. Necessary information was obtained through documents and interviews. Therefore, interviews have been conducted with experts who are experts in this field. The participating community, whose number was controlled based on theoretical saturation, 15 experts who were related to the topic, were selected purposefully and analyzed the data using the SWOT model, and used the internal and external evaluation matrix to determine the position and QSPM matrix was used.

    Findings

    The current research showed that police command sport has 10 strengths, 10 weaknesses, 10 opportunities and 11 threats. According to the score of the evaluation matrix of internal factors (2.48) and the evaluation matrix of external factors (2.55), it was found that the strategic position of police command sports is in the WO (conservative) area. Finally, based on strategic analysis, a strategy was developed for the development of police command sports.

    Conclusion

    Considering the situation of sports, the police command should use a conservative strategy that includes maintenance and internal support.

    Keywords: Strategic Plan, Sports Development, Police Command, Islamic Republic Of Iran, SWOT, QSPM