فهرست مطالب

مطالعات سیاسی تمدن نوین اسلامی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1403)

نشریه مطالعات سیاسی تمدن نوین اسلامی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین میرچراغ خانی*، ابوالقاسم عظیمی صفحات 10-34
    مهمترین بخش هر نظریه علمی سازه مفهومی است که نظریه بر آن بنا شده است. شناخت این مفاهیم و درک جایگاه آنها در نظام معنایی نظریه به شناخت و تبیین ظرفیت های نظریه کمک می کند. مفهوم امت از مفاهیم پرکاربرد در نظریه مقاومت است. اینکه ظرفیت های تمدنی مفهوم امت در شبکه مفهومی نظریه مقاومت چگونه معنابخشی می شود؟ پرسش اصلی این مقاله است. برای پاسخ به این پرسش از چهارچوب روش شناسی بنیادین تکوین نظریه های علمی استفاده شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که مفهوم« امت» از مفاهیم انتزاعی نظریه مقاومت است، که با قید انضمامی « اسلام» در مقیاسی تمدنی معنابخشی می شود و برای امتداد یافتن در اجتماع از سه مفهوم عملیاتی بهره می گیرد که هر سه مفهوم از ظرفیت و کارکرد تمدنی برخوردار هستند. این سه مفهوم عملیاتی عبارتند از؛ 1 مفهوم « پیوند ولایتی»؛ که رابطه امام و ماموم در امت اسلامی را به تصویر می کشد و ظرفیت قابل توجهی در شبکه سازی رهبری تمدن نوین اسلامی دارد. در طول تاریخ مقاومت همه الگوهای عملیاتی مقاومت متکی به پیوند ولایتی بودند.2  مفهوم «تجمیع قدرت»؛ این مفهوم در مقابل دو مفهوم تجزیه و تفویض قدرت قرار می گیرد و به صورت قابل توجهی تضمین کننده شبکه قدرت در تمدن نوین اسلامی است 3 مفهوم «منافع امت محور»؛ این مفهوم جهت دهنده منافع فردی، صنفی و ملی است و به تبیین مزایا، محاسن و مطلوب های می پردازد که تمدن نوین اسلامی برای تشکیل و بقا خود به آن نیازمند است.
    کلیدواژگان: نظریه مقاومت، ظرفیت های تمدنی، شبکه مفهومی، مفهوم امت
  • اسماعیل شاطری احمدآبادی* صفحات 36-66
    این مقاله به تحلیل و ارائه یک الگوی جامع برای مدیریت راهبردی دانش در تراز انقلاب اسلامی می پردازد و بر اهمیت این مدیریت به عنوان ابزاری کلیدی در تحقق تمدن نوین اسلامی تاکید می کند. در عصر حاضر، انقلاب اسلامی با چالش های پیچیده و متنوعی مواجه است که نیازمند یک رویکرد منسجم و مبتنی بر دانش است. در این راستا، دانش های وارداتی غربی که بر مبانی مادی و غیرالهی بنا شده اند، قادر به تامین نیازهای واقعی انقلاب اسلامی نیستند. از این رو، ضرورت تولید و مدیریت دانش هایی که ریشه در اصول توحیدی و اسلامی دارند، امری حیاتی به شمار می آید. این پژوهش با استفاده از روش های کیفی، داده های مربوط به بیانات رهبر معظم انقلاب و ادبیات مدیریت دانش را مورد بررسی قرار می دهد. الگوی پیشنهادی شامل سه بعد اصلی است: تولید دانش، توزیع دانش و کاربست دانش. این ابعاد به گونه ای طراحی شده اند که به تحقق اهداف کلان انقلاب اسلامی، از جمله خودسازی، جامعه سازی و تمدن سازی یاری رسانند. علاوه بر این، الگوی مدیریت راهبردی دانش شامل سه رکن کلیدی می شود: ارکان جهت ساز، قابلیت ساز و اجرایی. این ارکان نه تنها به هدایت و توسعه ظرفیت های لازم برای تولید و توزیع دانش کمک می کنند، بلکه بر اجرای موثر این دانش در تراز انقلاب اسلامی تاکید دارند و به هم افزایی و انسجام در فرآیند مدیریت دانش می پردازند. نتیجه گیری مقاله نشان می دهد که برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی و توسعه تمدن نوین اسلامی، مدیریت راهبردی دانش باید به طور جامع و منسجم با مبانی اسلامی عمل کند. این مدیریت نه تنها باید به تولید دانش های نوین بومی بپردازد، بلکه باید از تجربیات گذشته نیز بهره برداری کرده و این دانش ها را به طور موثر در سطوح مختلف اجتماعی و فرهنگی به کار گیرد. با اتخاذ این رویکرد، می توان به آینده ای روشن و پایدار برای جامعه اسلامی دست یافت.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی دانش، انقلاب اسلامی، تمدن نوین اسلامی، خودسازی، جامعه سازی
  • حبیب زمانی محجوب* صفحات 68-91
    چگونگی رویارویی با تمدن غرب یکی از مسائل مهمی است که اندیشمندان اسلامی را به تفکر واداشته است. به ویژه بعد از بیداری اسلامی این تکاپوی فکری در جهان اسلام شدت یافته است و هنوز هم این موضوع معرکه آراست. این نوشتار در پی پاسخ به این مسئله است که راه عبور از تمدن غرب چیست؟ نوع پژوهش از نظر هدف توسعه ای، و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی است. در گردآوری داده ها نیز از روش های اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ما باید در قامت تمدنی به مواجهه با تمدن غرب برویم و از آن عبور کنیم. برای عبور از تمدن غرب، ابتدا باید به غرب شناسی انتقادی روی آورد؛ همان گونه که غرب نیز با شرق شناسی به شناخت شرق و تمدن های شرقی از جمله تمدن اسلامی رسید. در گام بعد باید افول و انحطاط تمدن غرب را، که هم خود غربی ها و هم شرقی ها به آن پی برده اند، گفتمان سازی کرد و تمدن غرب را به عنوان تمدن رقیب از صحنه کارزار کنار زد و الگوی جایگزین ارائه کرد. در این میان، بهترین الگو تمدن نوین اسلامی است که نقطه آغاز آن با انقلاب اسلامی ایران بود.
    کلیدواژگان: غرب، تمدن غرب، تمدن نوین اسلامی، انقلاب اسلامی ایران
  • محمد رضوی قره قشلاق، مجتبی مقصودی*، احسان شاکری خوئی صفحات 93-119
    تنوع قومی و نحوه تعامل نهاد دولت با تکثر فرهنگی از دیرباز به عنوان یکی از مسائل اصلی جامعه ی ایرانی مطرح بوده است. پژوهش حاضر در تلاش است تا با روش فراترکیب به شناسایی پیشران های توسعه سیاسی در مناطق چندقومی ایران به عنوان بسترساز تمدن نوین اسلامی بپردازد. جستجو در پایگاه semantic scholar با کلید واژه های"توسعه سیاسی"، "توسعه قومی" و"قومیت" نشان داد که تعداد 356 مطالعه ی معتبر منتشر شده در مجلات علمی کشور وجود دارد. براساس پروتکل Prisma، تعداد 66 مقاله علمی جهت انجام فراترکیب با استفاده از نرم افزار maxqda12 در سبد تحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از مطالعات مبنا مبتنی بر مولفه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی بود. براین اساس پیشران های توسعه ی سیاسی در مناطق چندقومی ایران شامل نوزده بعد و 48 شاخص بود. همچنین پیشران های توسعه سیاسی برای ساخت تمدن نوین اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری  شامل سیزده بعد و  25 شاخص بودند. با بررسی این شاخص‎ها در  مولفه های مختلف، فراترکیب «مدارا، عدالت و همگرایی سیاسی با تاکید بر هویت اسلامی ایرانی» به عنوان  پیشران توسعه سیاسی در  مناطق چندقومی ایران عنوان گردید و  کارویژه آن در «بصیرت افزایی سیاسی و حکمرانی مطلوب اسلامی با احترام به اصل وحدت در کثرت» بیان شد.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، جوامع چندقومی، تمدن نوین اسلامی، فراترکیب
  • مرتضی شیرودی*، مجید رزمی فرد (خلیفه زاده) صفحات 121-144

     تنبیه الامه و تنزیه المله" اثری است که در دوره انقلاب مشروطه توسط آیت الله محمدحسن نائینی غروی نگاشته شد. هدف اصلی کتاب، نفی استبداد و ارائه ادله صحت حکومت مشروطه بر پایه شیعه است. از لابلای مطالب عدیده کتاب، علی رغم اشاره پراکنده به تمدن و تجدد،جایگاه و رابطه آن دو در نقد و نفی استبداد و تایید و تاکید بر مشروطیت واضح نیست، از این رو، تعریف دو مفهوم تمدن و تجدد و سنجش اولویت و ارجعیت آن مساله ای است که مقاله حاضر در پی رمزگشایی از آن است به علاوه، توضیحات نائینی درباره تمدن و تجدد، زوایای جدیدی از تفکر او را نمایان می سازد .با بررسی کتاب، نگاه آیت الله نائینی به ارجاع تمدن یا تجدد را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و تاثیر این دو در اثبات حقانیت مشروطه را بررسی می نماید. این ارجاع به تمدن یا تجدد به عنوان یک استدلال قوی در اثبات حقانیت حکومت مشروطه برجسته می شود. یافته مهم این بررسی نشان می دهد که ارتباط محکمی بین تمدن و تجدد با دانایی وجود دارد. همچنین، هر نوع شکست و ناکامی سیاسی-اجتماعی را به بی عملی و بی علمی باز می گرداند .

    کلیدواژگان: آیت الله نائینی، تمدن، تجدد، مشروطه، استبداد سیاسی و دینی
  • آرمان فروهی*، محدثه قنبری صفحات 146-161
    تمدن سازی نوین اسلامی از مفاهیم مطرح در دوران معاصر هست که به دنبال نوسازی تمدن اسلامی بر پایه آموزه های اسلامی است. انقلاب اسلامی ایران را می توان یکی از گام های عملی در جهت تحقق این هدف دانست. از بنیانگذاران و پشتوانه های فکری این انقلاب، آیت الله بهشتی است. با این حال، اندیشه های ایشان از بعد تمدن سازی نوین اسلامی هنوز واکاوی و بررسی نشده است. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که ایشان در بعد اندیشه ای به عنوان یک شخصیت سیاسی و فقهی برجسته، چه نگاهی به تمدن نوین اسلامی داشته و اندیشه های ایشان در رابطه با تمدن سازی نوین اسلامی، چه مولفه ها و ویژگی هایی داشته است. یافته های پژوهش نشان می دهد اگرچه شهید بهشتی به صراحت در خصوص تمدن اظهار نظر نکرده است؛ اما بر اساس آثار علمی به جای مانده و نیز مبارزات انقلابی ایشان میان اندیشه و عمل ایشان با مولفه های تمدن سازی نسبت های معناداری وجود دارد. ایشان در بعد نظری با توجه به مطالعات فلسفی خود، قائل به تبیین فلسفی از سیاست توحیدی بود و اندیشه سیاسی حکومت در اسلام و مصادیق حاکمیت در آن را از جنبه سیاسی تمدن سازی نوین اسلامی مورد توجه قرار داده است. در بعد فقهی عمده تلاش شهید بهشتی معطوف بر تبیین فقهی اصل ولایت فقیه به مثابه نظریه غایی حاکمیت شیعه در عصر غیبت بوده است. در بعد عملی نیز شهید بهشتی از پیشتازان تمدن سازی اسلامی از منظر سیاسی در زمان حیات خود بوده است؛ به گونه ای که ضمن ایجاد نهادهای مدنی در نظام اسلامی به پیاده سازی فقه سیاسی اسلام در جامعه اقدام کرده اند.
    کلیدواژگان: شهید بهشتی، تمدن سازی، تمدن نوین اسلامی، فقه، سیاست
  • مجتبی عبدالملکی، حسن شمسینی غیاثوند*، رحیم خستو، سعید مقیمی صفحات 163-178

    اخلاق از مهم‏ترین مقولاتی است که بشر همواره در مسیر زندگی‏ اش به آن محتاج بوده است. مسئله این پژوهش بر ارتباط میان اخلاق و تمدن استوار شده است. برای تببین ارتباط میان این دو متغیر، گفتمان اخلاقی امام علی (ع) به عنوان معیار قرار گرفته شده و این سوال طرح می ‎شود که بر مبنای گفتمان اخلاقی امام علی (ع)، اخلاق چگونه به دست‎یابی به تمدن منتج می ‎شود. به نظر می رسد، بر مبنای گفتمان اخلاقی امام علی (ع)، اخلاق با تامین کرامت انسان ها، امکان دست یابی به تمدن را فراهم می آورد و میان اخلاق و تمدن نیز رابطه قوام بخشی متقابل برقرار است؛ یعنی جامعه با دست یافتن به سطحی از تمدن، به سطح بالاتری از اخلاق نائل خواهد شد و بر سایر عرصه ها نظیر حقوق بشر اثر خواهد نهاد. کرامت انسان نه تنها به خودی خود یک حق اساسی است، بلکه پایه واقعی حقوق اساسی را تشکیل می دهد. دستاورد پژوهش حاضر این است که اساس و محور اخلاق اسلامی، کرامت نفس است؛ زیرا بدون توجه به کرامت انسانی، هر نوع اخلاق و تربیتی رنگ می بازد. گفتمان اخلاقی حضرت علی (ع) موید حفظ کرامت انسانی بوده و شاخص هایی مانند عدالت در همه ابعاد اعم از سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، برابری در انسانیت، پرهیز از ظلم، مسئولئیت ‎ پذیری، انتقادپذیری از جمله شاخص های آن می باشد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، اخلاق، تمدن، کرامت، فضیلت، حقوق بشر
  • سید محمدرضا رشیدی آل هاشم*، پرویز صبوری، محسن رادمهر صفحات 180-217

    بسیج مستضعفین که یکی از معماری‎های اثرگذار امام خمینی (ره) می باشد، به‎ عنوان نهادی جهادی در همه عرصه‎ های گونان نقش آفرینی می‎کند که در دفاع مقدس، دفاع از حرم و برنامه ‎های گوناگون انقلاب اسلامی اثرگذار بوده و الگوی مناسبی برای کشورهای جبهه مقاومت اسلامی ارائه داده است. این پژوهش با هدف بررسی نقش مشارکت اجتماعی بسیج در شکل‎ گیری تمدن نوین اسلامی با روش آمیخته انجام شده است. ابتدا در دیدگاه ‎های مقام معظم رهبری تمدن‎ سازی بسیج به شکل تحلیل مضمون و با روش کیفی انجام شد و سپس با روش کمی مشارکت اجتماعی بسیج با شاخص‎ های خودباوری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی و سابقه عضویت در بسیج مطالعه شد. در روش کیفی نمونه با اشباع نظری به دست آمد جامعه آماری پژوهش، همه اعضای بسیج سپاه خلخال بوده که با استفاده از فرمول کوکران 367 نفر به عنوان  حجم نمونه تعیین شد. روش نمونه گیری پژوهش از گونه خوشه ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته است که روایی آن صوری با نظر جامعه‎ شناس‎ها و روش ‎شناس‎ها به دست آمده است و پایایی آن برای متغیرهای پژوهش از 811./. تا 930/. بوده است در بخش کیفی 23 مضمون پایه در 6 مضمون سازمان دهنده به مضمون مرکزی نقش بسیجیان تمدن‎ ساز ارتباط یافت که انتظارهای از بسیج از سوی فرمانده معظم کل قوا است. نتایج بدست آمده کمی برای مشارکت اجتماعی نشان داد، میانگین مشارکت اجتماعی بسیجیان خلخال در حد متوسط بوده است. تحلیل فرضیه‎ های پژوهش بیان می‎کند، احساس خودباوری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی و سابقه عضویت در بسیج، نقش معناداری بر مشارکت اجتماعی اعضای بسیج در پیشرفت و ایجاد فضای رو به جلو و تمدن سازی دارند. شاخص های برازش مدل معادلات ساختاری نشان داد بین داده های تجربی با مدل مفهومی پژوهش همخوانی بالایی وجود دارد. مقایسه انتظار و وضعیت شناسی نشان می دهد که بسبج در اندازه متوسط نقش تمدن سازی را با شاخص مشارکت با معرف های خودباوری، سرمایه های اجتماعی و... عضویتش انجام داده است برای ایفای نقش آرمانی باید بیشتر مجاهدت کند.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، تمدن نوین اسلامی، خودباوری اجتماعی، سرمایه اقتصادی و اجتماعی، اعضای بسیج
  • محمود شمس، مقصود رنجبر*، محمدحسن الهی منش صفحات 219-234

    مفهوم توسعه در آموزه های آیت الله خامنه ای مغایر با مفهوم غربی توسعه می باشد.در آموزه های آیت االه خامنه ای الگوی پیشرفت ایرانی و اسلامی و توسعه بومی به جای مفهوم توسعه در مفهوم غربی آن بکار می رود چنین قرائت و خوانشی از توسعه در آموزه های آیت الله خامنه ای بدان جهت است که توسعه طبق معیار ها و الگوی غربی از منابع اومانیستی و سکولاریستی منبعث می گردد، در حالیکه الگوی پیشرفت ایرانی و اسلامی و توسعه مبتی بر معنویت گرایی و اتکا به مبانی فکری - فلسفی اسلامی است. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است که ضمن مفهوم شناسی توسعه و ابعاد آن، معنا و مفهوم توسعه،توسعه اقتصادی،سیاسی،فرهنگی و اجتماعی بر اساس دیدگاه های آیت الله خامنه ای،ماهیت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و توسعه بومی و جایگاه آن در اندیشه های آیت الله خامنه ای تبیین و مورد بررسی قرار گیرد. لذا در پاسخ به این پرسش تنظیم شده است که: طبق آموزه های آیت الله خامنه ای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و توسعه بومی مبتنی بر چه جلوه و نشانگی و چه جایگاهی در آموزه های آیت الله خامنه ای دارد؟ فرضیه ای که در پاسخ به پرسش پژوهش مورد سنجش و آزمون قرار می گیرد، این است که: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و توسعه بومی مبتنی بر جلوه ها و نشانگی چون: معنویت گرایی، مردمی بودن،خانواده گرایی،عدالت و تامین اجتماعی و انطباق با مقتضیات بومی می باشد که بر مفهوم توسعه در مفهوم غربی آن رجحان واولویت دارد. لازم به یاد آوری است که پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر تحلیل داده ها،کیفی است. از منظر چگونگی گرد آوری داده ها، اسنادی است. پژوهش حاضر از منظر ماهیت، توصیفی- و تحلیل داده ها و یافته ها می باشد. پژوهش حاضر از الگوی نظری توسعه بهره برده است.

    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، اسلامی ایرانی، توسعه بومی، آیت الله خامنه ای
  • محمدرضا فاضلی* صفحات 236-258

    در دنیای درحال تحول امروز، کامیابی از آن جوامعی است که بین منابع کمیاب و قابلیت های مدیریتی و کارآفرینی منابع انسانی خود رابطه معنی داری برقرار سازد. طبیعتا تحقق تمدن اسلامی و مسیر حرکت روبه جلو  و توسعه همه جانبه زمانی امکان پذیر خواهد بود که با درک اهمیت کارآفرینی و ایجاد بسترهای لازم، منابع انسانی به دانش و مهارت کارآفرینی مولد تجهیز شود تا با استفاده از این توانمندی ارزشمند، سایر منابع جامعه به سوی ایجاد ارزش وحصول رشد و توسعه، مدیریت و هدایت گردد. گسترش روحیه کارآفرینی و تربیت و پرورش کارآفرینان در جامعه اثر مطلوبی بر رشد اقتصادی و اجتماعی دارد. این پژوهش که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی- اکتشافی است، تلاش شده بر مبنای روش «تحلیل مضمون» در مطالعات بنیادین، متناسب با روش شناسی تحقیق،   عوامل و مشخصه های الگوی «کارآفرینی ایرانی اسلامی» را از دیدگاه آیت الله خامنه ای ارایه نماید. تحقیق، متناظر به شناسایی و معرفی مضامین اصلی رویش یافته از درون داده ها با  استفاده  از بیانات مقام معظم رهبری به صورت تمام خوانی تا رسیدن به اشباع، مورد مطالعه قرار گرفته است. از کدگذاری (مفهوم سازی) 284کد و مفهوم، 29 مضمون سازمان دهنده  و 5 مضمون اصلی  به نام  «کارگرایی» «جهاد علمی» «مدیریت منابع» «آینده نگاری» و «مردم سالاری اقتصادی » در قالب «الگوی ایرانی اسلامی » شکل گرفت.

    کلیدواژگان: الگو، الگوی ایرانی- اسلامی، اشتغال، کارآفرینی، آیت الله خامنه ای
|
  • Hossein Mircheraghkhani *, Abolghasem Azimi Pages 10-34
    The most important part of any scientific theory is the conceptual structure on which the theory is based. Knowing these concepts and understanding their place in the semantic system of the theory helps to know and explain the capacities of the theory. The concept of Emmett is one of the most widely used concepts in resistance theory. How are the civilizational capacities of the concept of nation given meaning in the conceptual network of resistance theory? This is the main question of this article. To answer this question, the fundamental methodological framework of the development of scientific theories has been used. The findings of the article show that the concept of "nation" is one of the abstract concepts of the theory of resistance, which is given meaning by the concrete adverb "Islam" on a civilizational scale and uses three operational concepts to expand in the society, all three concepts of capacity and They have a civilizational function. These three operational concepts are; 1- The concept of "provincial connection"; which portrays the relationship between Imam and Mamum in the Islamic Ummah and has a significant capacity in building the leadership network of the modern Islamic civilization. Throughout the history of the resistance, all operational models of the resistance relied on provincial ties. 2- The concept of "consolidation of power"; This concept is placed in front of the two concepts of separation and delegation of power and significantly guarantees the power network in the modern Islamic civilization. This concept directs individual, union and national interests and explains the advantages, virtues and ideals that modern Islamic civilization needs for its formation and survival.
    Keywords: Theory Of Resistance, Civilizational Capacities, Conceptual Network, Concept Of Nation
  • Esmail Shateri Ahmadabadi * Pages 36-66
    This article analyzes and presents a comprehensive model for strategic knowledge management in the context of the Islamic Revolution, emphasizing the importance of this management as a key tool for achieving a new Islamic civilization. In the present era, the Islamic Revolution faces complex and diverse challenges that require a coherent and knowledge-based approach. In this regard, Western imported knowledge, which is founded on materialistic and non-divine principles, is unable to meet the real needs of the Islamic Revolution. Therefore, the necessity of producing and managing knowledge rooted in monotheistic and Islamic principles becomes vital. This research examines data related to the statements of the Supreme Leader and the literature on knowledge management using qualitative methods. The proposed model includes three primary dimensions: knowledge production, knowledge distribution, and knowledge application. These dimensions are designed to support the overarching goals of the Islamic Revolution, including self-building, community-building, and civilization-building. Additionally, the model of strategic knowledge management encompasses three key pillars: guiding, capability-building, and operational pillars. These pillars not only assist in directing and developing the necessary capacities for knowledge production and distribution but also emphasize the effective implementation of this knowledge within the framework of the Islamic Revolution, focusing on synergy and coherence in the knowledge management process. The conclusion of the article indicates that to achieve the goals of the Islamic Revolution and develop a new Islamic civilization, strategic knowledge management must operate comprehensively and coherently with Islamic principles. This management should not only focus on producing new indigenous knowledge but also leverage past experiences, effectively applying this knowledge across various social and cultural levels. By adopting this approach, a bright and sustainable future for the Islamic community can be achieved.
    Keywords: Strategic Knowledge Management, Islamic Revolution, New Islamic Civilization, Self-Development, Community Development
  • Habib Zamani Mahjoub * Pages 68-91
    How to face the western civilization is one of the important issues that has made Islamic thinkers to think. Especially after the Islamic awakening, this intellectual effort has intensified in the Islamic world, and it is still a controversial issue. This article seeks to answer the question, what is the way to cross the western civilization? The type of research is developmental in terms of purpose, and descriptive-analytical in terms of method. Documentation and library methods have also been used in data collection. The findings of the research show that we must face the western civilization as a civilization and overcome it. In order to pass through Western civilization, one must first turn to critical Western studies; In the same way, the West came to know the East and Eastern civilizations, including Islamic civilization, through Orientalism. In the next step, the decline and degeneration of Western civilization, which both Westerners and Easterners themselves have realized, should be made a discourse, and Western civilization should be removed from the campaign scene as a competing civilization and an alternative model should be presented. Meanwhile, the best model is the new Islamic civilization, which started with the Islamic Revolution of Iran.
    Keywords: The West, Western Civilization, Islamic Modern Civilization, Iran's Islamic Revolution
  • Mohammad Razavi Garegeshlag, Mojtaba Maghsoudi *, Ehsan Shakeri Khoei Pages 93-119
    Ethnic diversity and the way the state interacts with cultural plurality have long been central issues in Iranian society. This study aims to identify the drivers of political development in Iran’s multi-ethnic regions as a foundation for a new Islamic civilization using a meta-synthesis approach. A search in the Semantic Scholar database using the keywords "political development," "ethnic development," and "ethnicity" revealed 356 valid studies published in reputable academic journals. According to the PRISMA protocol, 66 scientific articles were selected for meta-synthesis, analyzed using MAXQDA 12 software. The findings from the foundational studies were based on political, economic, social, cultural, historical, and geographical components. Accordingly, the drivers of political development in Iran’s multi-ethnic regions included nineteen dimensions and 48 indicators. Additionally, the political development drivers for building a new Islamic civilization, as conceptualized by the Supreme Leader, encompassed thirteen dimensions and 25 indicators. By examining these indicators across various components, the meta-synthesis identified "tolerance, justice, and political convergence with an emphasis on Iranian Islamic identity" as the drivers of political development in Iran’s multi-ethnic regions, with its operational role expressed as "enhancing political insight and optimal Islamic governance while respecting the principle of unity in diversity."
    Keywords: Political Development, Multi-Ethnic Societies, New Islamic Civilization, Metasyntesis
  • Morteza Shirody *, Majid Razmi Fard (Khalifazadeh) Pages 121-144

     "Tanbiyyah al-Uma wa Tanziyyah al-Mulleh" is a work written by Ayatollah Mohammad Hassan Naini Gharavi during the constitutional revolution. The main purpose of the book is to negate tyranny and present evidence of the correctness of the Shia-based constitutional government. From the many contents of the book, despite the scattered reference to civilization and modernity, the place and relationship of the two in criticizing and negating tyranny and affirming and emphasizing constitutionalism is not clear, hence, defining the two concepts of civilization and modernity and assessing their priority It is a problem that the present article seeks to decipher. In addition, Naini's explanations about civilization and modernity reveal new angles of his thinking. By reviewing the book, Ayatollah Naini's view on the reference to civilization or modernity has been analyzed. and examines the effect of these two in proving the legitimacy of the constitution. This reference to civilization or modernity stands out as a strong argument in proving the legitimacy of the constitutional government. The important finding of this study shows that there is a strong connection between civilization and modernity with knowledge. Also, any kind of failure and political-social failure returns to inaction and ignorance.

    Keywords: Ayatollah Naini, Civilization, Modernization, Constitution, Political Tyranny.Political, Religious Tyranny
  • Arman Forouhi *, Mohadeseh Ghanbari Pages 146-161
    Modern Islamic civilization-building is a concept in contemporary times aimed at revitalizing Islamic civilization based on Islamic teachings. The Islamic Revolution of Iran can be seen as a practical step towards achieving this goal. One of the founders and intellectual pillars of this revolution is Ayatollah Beheshti. However, his ideas regarding modern Islamic civilization-building have yet to be thoroughly examined and analyzed. This study seeks to answer the question of how he, as a prominent political and religious figure, viewed modern Islamic civilization and what elements and characteristics his thoughts contained in relation to civilization-building.The research findings indicate that although Martyr Beheshti did not explicitly state opinions about civilization, there are meaningful connections between his thoughts and actions and the components of civilization-building, based on his surviving scholarly works and revolutionary activities. In the theoretical dimension, based on his philosophical studies, he advocated for a philosophical explanation of monotheistic politics and focused on the political thought of governance in Islam and its examples from the political aspect of modern Islamic civilization-building.In the jurisprudential dimension, Martyr Beheshti’s primary efforts were focused on the jurisprudential explanation of the principle of the Guardianship of the Islamic Jurist (Wilayat al-Faqih) as the ultimate theory of Shiite governance in the era of occultation. Practically, Martyr Beheshti was a pioneer of Islamic civilization-building from a political perspective during his lifetime, establishing civil institutions within the Islamic system and implementing Islamic political jurisprudence in society.
    Keywords: Shahid Beheshti, Civilization Building, Modern Islamic Civilization, Jurisprudence, Politics
  • Mojtaba Abdolmaleki, Hasan Shamsini Ghiasvand *, Rahim Khasto, Saeid Moghimi Pages 163-178

    Ethics is one of the most important categories that humanity has always needed in its life. The issue of this research is based on the relationship between ethics and civilization. To explain the relationship between these two variables, the ethical discourse of Imam Ali (AS) is used as a criterion and the question is raised that how ethics leads to the achievement of civilization based on the ethical discourse of Imam Ali (AS). It seems that, based on the ethical discourse of Imam Ali (AS), ethics provides the possibility of achieving civilization by ensuring the dignity of humans, and there is a mutually reinforcing relationship between ethics and civilization; that is, by achieving a level of civilization, society will achieve a higher level of ethics and will affect other areas such as human rights. Human dignity is not only a fundamental right in itself, but also constitutes the real foundation of fundamental rights. The achievement of the present research is that the basis and axis of Islamic ethics is the dignity of the self; because without paying attention to human dignity, any type of ethics and education loses its color. The moral discourse of Imam Ali (AS) supports the preservation of human dignity, and its indicators include justice in all dimensions, including political, economic, and social, equality in humanity, avoidance of oppression, responsibility, and acceptance of criticism.

    Keywords: Imam Ali, Ethics, Civilization, Dignity, Virtue, Human Rights
  • Mohammadreza Rashidi Alhashem*, Parviz Saboori, Mohsen Radmehr Pages 180-217

    Basij Mustafafin, which is one of the influential architectures of Imam Khomeini (RA), plays a role as a Jihadist institution in all fields, which is effective in the defense of the sacred, the defense of the shrine, and various programs of the Islamic Revolution, and is a model It is suitable for the countries of the Islamic Resistance Front. This research was conducted with the aim of investigating the role of Basij social participation in the formation of modern Islamic civilization with a mixed method. First, based on the views of the Supreme Leader, Basij civilization was carried out in the form of content analysis and with a qualitative method, and then, with a quantitative method, Basij's social participation was studied with indicators of social self-confidence, social capital, economic capital, and history of membership in Basij. In the qualitative method, the sample was obtained with theoretical saturation. The statistical population of the research was all the members of the Khalkhal Corps, which was determined as the sample size of 367 people using Cochran's formula. The sampling method of the research is a cluster type and the tool of data collection is a researcher's questionnaire, the validity of which has been obtained with the opinion of sociologists and methodologists, and its reliability for the research variables is 811. /. up to 930/. In the qualitative part, 23 basic themes in 6 organizing themes were related to the central theme of the role of civilizing Basij, which is the expectations of Basij from the Supreme Commander. The obtained results showed little for social participation, the average social participation of Khalkhal Basijians was average. The analysis of the hypotheses of the research states that the feeling of social self-confidence, social capital, economic capital and history of membership in Basij have a significant role on the social participation of Basij members in the development and creation of a forward-looking atmosphere and civilization. The fit indices of the structural equation model showed that there is a high agreement between the experimental data and the conceptual model of the research. The comparison of expectation and situation shows that Basabj has played the role of civilization in an average size with the index of participation with the indicators of self-confidence, social capital, etc., its membership should strive more to fulfill the ideal role.

    Keywords: Social Participation, Modern Islamic Civilization, Social Self-Confidence, Economic, Social Capital, Basij Members
  • Mahmood Shams, Maghsod Ranjbar *, Mohammadhasan Elahimanesh Pages 219-234

    The concept of development in the teachings of Ayatollah Khamenei is contrary to the Western concept of development. In the teachings of Ayatollah Khamenei, the Iranian and Islamic model of progress and indigenous development is used instead of the concept of development in its Western concept. Such a reading of development in the teachings of Ayatollah Khamenei is because development, according to Western standards and models, originates from humanistic and secular sources, while the Iranian and Islamic model of progress and development is based on spirituality and reliance on Islamic intellectual-philosophical foundations. In the present study, an attempt is made to explain and examine, in addition to the conceptualization of development and its dimensions, the meaning and concept of development, economic, political, cultural and social development based on the views of Ayatollah Khamenei, the nature of the Iranian Islamic model of progress and indigenous development and its place in the thoughts of Ayatollah Khamenei. Therefore, in response to this question, it has been formulated that: According to the teachings of Ayatollah Khamenei, what manifestations and signs does the Iranian Islamic model of indigenous progress and development rely on and what position does it have in the teachings of Ayatollah Khamenei? The hypothesis that is evaluated and tested in response to the research question is that: The Iranian Islamic model of indigenous progress and development relies on manifestations and signs such as: spirituality, popularism, familyism, justice and social security, and adaptation to local requirements, which have priority over the concept of development in its Western concept. It is necessary to remember that the present study is applied from the perspective of its purpose and qualitative from the perspective of data analysis. From the perspective of how the data was collected, it is documentary. From the perspective of its nature, the present study is descriptive and data and findings analysis. The present study has used the theoretical model of development.The concept of development in the teachings of Ayatollah Khamenei is contrary to the Western concept of development. In the teachings of Ayatollah Khamenei, the Iranian and Islamic model of progress and indigenous development is used instead of the concept of development in its Western concept. Such a reading of development in the teachings of Ayatollah Khamenei is because development, according to Western standards and models, originates from humanistic and secular sources, while the Iranian and Islamic model of progress and development is based on spirituality and reliance on Islamic intellectual-philosophical foundations. In the present study, an attempt is made to explain and examine, in addition to the conceptualization of development and its dimensions, the meaning and concept of development, economic, political, cultural and social development based on the views of Ayatollah Khamenei, the nature of the Iranian Islamic model of progress and indigenous development and its place in the thoughts of Ayatollah Khamenei. Therefore, in response to this question, it has been formulated that: According to the teachings of Ayatollah Khamenei, what manifestations and signs does the Iranian Islamic model of indigenous progress and development rely on and what position does it have in the teachings of Ayatollah Khamenei? The hypothesis that is evaluated and tested in response to the research question is that: The Iranian Islamic model of indigenous progress and development relies on manifestations and signs such as: spirituality, popularism, familyism, justice and social security, and adaptation to local requirements, which have priority over the concept of development in its Western concept. It is necessary to remember that the present study is applied from the perspective of its purpose and qualitative from the perspective of data analysis. From the perspective of how the data was collected, it is documentary. From the perspective of its nature, the present study is descriptive and data and findings analysis. The present study has used the theoretical model of development.

    Keywords: Development, Progress, Iranian Islam, Indigenous Development, Ayatollah Khamenei
  • Mohammadreza Fazeli * Pages 236-258

    In today's evolving world, success is one of those societies that establish a meaningful relationship between scarce resources and the managerial and entrepreneurial abilities of their human resources. Naturally, the realization of Islamic civilization and the path of forward movement and all-round development will be possible when, by understanding the importance of entrepreneurship and creating the necessary platforms, human resources are equipped with productive entrepreneurial knowledge and skills, so that by using this valuable ability, other resources of the society To create value and achieve growth and development, to be managed and guided. Expanding the spirit of entrepreneurship and educating entrepreneurs in society has a positive effect on economic and social growth. This research, which is a descriptive-exploratory fundamental research, based on the "theme analysis" method in fundamental studies, according to the research methodology, the factors and characteristics of the model of "Iranian Islamic entrepreneurship" from the perspective of Ayatollah Khamene. to present The research, corresponding to the identification and introduction of the main themes that emerged from the data, has been studied by using the statements of the Supreme Leader in full reading until saturation is reached. From the coding (conceptualization) of 284 codes and concepts, 29 organizing themes and 5 main themes were formed in the form of "Islamic Iranian model" .

    Keywords: Model, Iranian-Islamic Model, Employment, Entrepreneurship, Ayatollah Khamenei