فهرست مطالب

مجله علوم سیاسی
پیاپی 69 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی راهبرد امنیتی و سیاسی ایران و چین؛ با تاکید بر توافق 25 ساله
    علیرضا احدنژاد *، میرابراهیم صدیق صفحه 1

    جهانی شدن به عنوان تشدید روابط بین تعداد فزاینده ای از سیاست ها درک می شود. روابط چین و ایران در عصر جهانی شدن نیز از این ویژگی برخوردار بوده است . سوال  و محور اصلی این پژوهش این است که  راهبرد امنیتی و سیاسی ایران و چین با تاکید بر سند همکاری 25 ساله ایران و چین  چگونه است. ر راستای تبیین این موضوع با بهره گیری از روش تحلیلی-توصیفی می توان گفت که چین در سطح کلان سیاست خارجی دو الزام را انتخاب کرده است) الف) تقویت ثبات در محیط امنیتی چین (در حوزه های منطقه ای و بین المللی) و ب) جذب منابع بین المللی لازم جهت پیشبرد فرایند توسعه اقتصادی (منابع اقتصادی و سیاسی). در این راستا، جمهوری اسلامی ایران، به عنوان کشوری که دارای ذخایر غنی نفت و گاز است می تواند برآورد کننده نیازهای چین باشد. همچنین در حوزه نظام بین الملل، هر دو کشور جمهوری اسلامی ایران و چین ، نظم موردنظر ایالات متحده را نپذیرفته و تلاش دارند تا این نظم را تغییر دهند. در  واقع می توان گفت که نتایج امنیتی و سیاسی توافق 25 ساله ایران و چین را می توان در مواردی همچون مخالفت با نظم جهانی امریکایی، استقلال امنیتی از امریکا، نادیده گرفتن تحریم های امریکا و غرب، حمایت از جهان چند قطبی، مخالفت چین با دخالت نیروهای خارجی در امور داخلی و تضعیف ثبات و امنیت ایران و صلح منطقه ای و جهانی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: امنیت، نواقع گرایی، امنیت منطقه ای، چین، ایران
  • حسینعلی مهرنیا *، پروانه سلاطین، وداد محمد جبر صفحه 2

    دستیابی به توسعه اقتصادی یکی از مهمترین اهداف دولتهاست و این فرصت برای کشورهایی که دارای منابع طبیعی از جمله نفت هستند، بیشتر فراهم است. درآمدهای اقتصاد تک محصولی از طرق مختلفی بر اقتصاد کشورهای صاحب منابع نفتی تاثیرگذار است. بسته به مکانیزم استفاده از این درآمدها؛ درآمدهای نفتی می توانند عاملی برای تسریع یا مانعی برای حرکت به سمت توسعه اقتصادی باشند. در این راستا هدف اصلی این مطالعه بررسی میزان تاثیرگذاری رانت نفتی بر توسعه اقتصادی در کشور عراق می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل با استفاده از روش ARDL  در دوره زمانی 2022-1990 نشان داد که رانت نفتی  تاثیر مثبت و معنی دار و مجذور آن  تاثیر منفی و معنی دار بر شاخص توسعه انسانی به عنوان معیار نشان دهنده توسعه اقتصادی در کشور عراق داشته است. بنابراین رابطه غیرخطی میان رانت نفتی و توسعه اقتصادی در کشور عراق وجود دارد. در یک نگاه اجمالی درآمدهای نفتی می توانند دو اثر متضاد بر شاخص سرمایه انسانی به عنوان معیار نشان دهنده توسعه اقتصادی داشته باشند. درآمدهای نفتی می توانند از طریق فراهم نمودن منابع کافی برای بودجه آموزشی دولت موجبات تقویت و توسعه سیستم آموزشی را فراهم نمایند و از این طریق به تقویت سرمایه انسانی منجر شوند.

    کلیدواژگان: اقتصاد تک محصولی، توسعه اقتصادی، ARDL، شاخص توسعه انسانی
  • صمد قائم پناه *، سیامک بهرامی، منیر دشتی ورمزانی صفحه 3

    بحران هسته ای ایران با کشورهای غربی یکی از مهم ترین چالش های سیاسی و اقتصادی در سال های اخیر بوده است که تاثیرات گسترده ای بر روند توسعه کشور گذاشته است. این پژوهش به بررسی ابعاد مختلف این بحران و تاثیر آن بر فرآیندهای توسعه ای ایران می پردازد. در این راستا، فشارهای بین المللی، تحریم های اقتصادی و محدودیت های ناشی از بحران هسته ای مورد تحلیل قرار گرفته اند. همچنین، پژوهش تاثیر این بحران بر بخش های کلیدی از جمله اقتصاد، انرژی، صنعت و تکنولوژی، محیط زیست و روابط دیپلماتیک ایران را بررسی کرده و نشان می دهد که چگونه این عوامل مانع دستیابی به اهداف توسعه پایدار شده اند. یافته های این مطالعه نشان می دهد که علی رغم تلاش های ایران برای توسعه مستقل، تحریم ها و فشارهای بین المللی ناشی از بحران هسته ای، چالش های عمده ای در مسیر توسعه اقتصادی و سیاسی کشور ایجاد کرده اند. در پایان مقاله، راهکارهای ممکن برای کاهش تنش ها و تسهیل مسیر توسعه نیز مورد بحث قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: توسعه، تحریم، سیاست خارجی، ایران
  • معصومه فلاحتی، رحمت حاجی مینه *، افشین زرگر، آرمین امینی صفحه 4

    در سالهای اخیر ثبات در محیط امنیتی منطقه آسیای مرکزی و قفقاز، با چالشهای فزاینده ای روبرو بوده است.گرایش های ملی گرایانه،وجود بحرانها، چالشهای داخلی، ضعف در دولت ملت سازی و ورود بازیگران خارجی، محیط امنیتی آن را با پیچیدگی هایی روبرو کرده است. فروپاشی شوروی و تغییرات ژئوپولتیک صورت گرفته در منطقه قفقاز، عواملی هستند که باعث اهمیت و تاثیرگذاری بیشتر عوامل ژئوپولتیک این منطقه شده اند. با توجه به همسایگی و اشتراکات تاریخی و فرهنگی ایران با این منطقه و اثرگذاری تغییرات ژئوپولتیکی بحران اخیر بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران پرسش اصلی این است که جنگ دوم قره باغ بر محیط پیرامونی امنیتی ایران چه تاثیری گذاشته است؟ فرضیه اصلی مقاله چنین است  که حضور بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای و بعضا دارای منافع متعارض در جنگ دوم قره باغ موجب تداوم بحران گشته و تاثیر این الگو مبتنی بر تداوم بحران، باعث امنیتی شدن و امنیتی ماندن محیط پیرامونی ایران در قفقاز جنوبی خواهد بود.این نوشتار براساس روش پژوهش کیفی و از نوع مطالعه موردی مبتنی بر چهارچوب نظری مدل بحران برچر انجام شده است و به این نتیجه رسیده ایم که بحران اخیر به دلیل تداوم، آثاری بر کشورهای منطقه به ویژه بر ایران، که منطقه قفقاز در محیط پیرامونی امنیتی آن قرار دارد، خواهد داشت و این وضعیت مانع از همبودگی اقتصادی و سیاسی در منطقه گشته و برای پیگیری منافع ایران در منطقه محذوریت ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بحران، رقابت های منطقه ای، محیط امنیتی، ژئوپولتیک، قفقاز جنوبی، جمهوری اسلامی ایران.
  • عارف رحیمی، محمدرضا قائدی*، ارسلان قربانی صفحه 5

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل جامعه شناختی تاثیرات روند جهانی شدن بر فرهنگ سیاسی از منظر زنان ایرانی (1402-1392) انجام شده است. در این پژوهش از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی تفسیری استفاده شده و جامعه آماری آن را زنان شاغل بین بیست تا پنجاه سال در طی سال های 1392 تا 1402 تشکیل دادند. در این راستا با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 12 نفر مصاحبه شد. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق انجام شده و داده های به دست آمده با استفاده از نظریه داده بنیاد و به روش کدگذاری سه مرحله ای اشتراوس و کوربین (1990) تجزیه وتحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، 11 مقوله اصلی (افزایش آگاهی، به چالش کشیدن هنجارهای سنتی، فرصت های آموزشی، امنیت اقتصادی، فشار برای اصلاحات قانونی، تبادل فرهنگی، تغییرات در مشارکت سیاسی، کنشگری اجتماعی، اشتراک گذاری اطلاعات، برابری جنسیتی و کشف استعدادهای نهفته) در قالب 4 بعد آموزشی-فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و 50 کد بازشناسی شدند. یافته ها از این دیدگاه نظری حمایت می کند که جهانی شدن، بر باورهای سنتی، مسائل اجتماعی و سیاسی، تبادلات فرهنگی، همگن سازی فرهنگی، هویت ملی، کنشگری دیجیتال، فرصت های آموزشی، میزان آگاهی آن ها تاثیر داشته است. درواقع، بر طبق نتایج، پدیده جهانی شدن نیرویی است که به زنان کمک کرده تا از آسیب ها در حوزه حقوق سیاسی و اجتماعی مصون بمانند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ سیاسی، زنان، تحلیل جامعه شناختی.
  • اهداف گفتمان اسلام هراسی در اندیشه سیاسی اوانجلیسم
    امیر آقاجانی*، اسدالله اطهری، محمدرضا حاتمی، حجت الله درویش پور صفحه 7

    یکی از گفتمان های اصلی در جهان معاصر، مسئله اسلام هراسی است که از نیمه دوم قرن 20 با وقوع جنبش های آزادی-خواهی اسلامی و مهمتر از همه انقلاب اسلامی ایران تشدید شد. در این میان اندیشه اوانجلیسم، شیعیان را خطری عمده از جانب تمدن اسلامی برای باورها و آموزه های دینی خود پنداشته و با هدایت گسترده رسانه ها سعی داشته افکار عمومی جهان را بر ضد شیعیان شکل دهند. با این توضیح، شاید مهمترین دلیل انتخاب این موضوع برای تحقیق، قاعده ی عقلی ضرورت شناخت دشمن باشد. هدف تبیین گفتمان اندیشه اوانجلیسم از ترویج اسلام هراسی جهت حمایت از رژیم صهیونیستی است. فرضیه بیانگر این است که اندیشه اوانجلیسم جریانی فرهنگی، سیاسی و گفتمانی بوده که با تکیه بر آموزه های تلمودی و نزاع آخرالزمانی، قصد دارد با ترویج اسلام هراسی در جهان مهمترین دشمن اسرائیل(مسلمانان) را نابود کرده و باعث تداوم حیات این رژیم گردد. حال سوال اینست که هدف این اندیشه از ترویج و تبلیغ مسئله اسلام هراسی چیست؟ چارچوب نظری با الهام از نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، درصدد اثبات فرضیه است. لذا با استعانت از روش توصیفی و تبیینی به تبیین شاخص های موردنظر پرداخته و نتایج نشان داده علت این امر را می توان تا حد زیادی در تفاسیر تحت الفظی کتاب مقدس جستجو نمود که بر اساس آن نیروهای اسلام گرا همواره تهدیدی بالقوه برای رژیم صهیونیستی به شمار می آیند

    کلیدواژگان: مسیحیان اوانجلیست، اسلام هراسی، مسلمانان، رسانه ها، اسرائیل
|
  • Examining the security and political strategy of Iran and China; Emphasizing the 25-year agreement
    Alieaza Ahadnakhd*, Mirebrahim Sedigh Page 1

      The relations between China and Iran in the era of globalization have question and focus of this research is what is the security and political strategy of Iran and China, emphasizing the 25-year cooperation document between Iran and China. In order to explain this issue by using the analytical-descriptive method, it can be said that China has chosen two requirements at the macro level of foreign policy) a) strengthening stability in China's security environment (in regional and international spheres) and b) attracting resources international necessary to advance the process of economic development (economic and political resources). In this regard, the Islamic Republic of Iran, as a country with rich oil and gas reserves, can be an estimate of China's needs. Also, in the field of the international system, both the countries of the Islamic Republic of Iran and China have not accepted the order desired by the United States and are trying to change this order. In this framework, these two countries can complement each other and expand their areas of cooperation. In fact, it can be said that the security and political results of the 25-year agreement between Iran and China can be seen in cases such as opposition to the American world order, security independence from America, ignoring US and Western sanctions, support for the multipolar world, China's opposition to The interference of foreign forces in internal affairs and the weakening of Iran's stability and security and regional and global peace were considered.

    Keywords: Security, Realism, Regional Security, China, Iran
  • Hosseinali Mehrnia*, Parvaneh Salatin Page 2

    Achieving economic development is one of the most important goals of governments, and this opportunity is more available for countries that have natural resources, including oil. The incomes of the single-product economy affect the economy of countries with oil resources in different ways. depending on the mechanism of using these revenues; Oil revenues can be a factor to accelerate or hinder the movement towards economic development. In this regard, the main goal of this study is to investigate the impact of oil rent on economic development in Iraq. The results of model estimation using the ARDL method in the time period of 1990-2022 showed that oil rent had a positive and significant effect and its square had a negative and significant effect on the human development index as a measure of economic development in Iraq. . Therefore, there is a non-linear relationship between oil rent and economic development in Iraq. At a glance, oil revenues can have two opposite effects on the human capital index as a measure of economic development. Oil revenues can strengthen and develop the education system by providing sufficient resources for the education budget of the government and thus lead to the strengthening of human capital. But at the same time, the expansion of oil revenues and the creation of a rentier state in the economy can turn oil resources into the target of rent-seeking groups, and instead of allocating oil revenues to educational infrastructure,.

    Keywords: Single Product Economy, Economic Development, ARDL, Iraq
  • Samad Ghaempanah*, Siamak Bahrami, Monir Dashtivarmazani Page 3

    Iran's nuclear crisis with Western countries has been one of the most important political and economic challenges in recent years, which has had a wide impact on the country's development process. This research examines the different dimensions of this crisis and its impact on Iran's development processes. In this regard, international pressures, economic sanctions and restrictions caused by the nuclear crisis have been analyzed. Also, the research examines the impact of this crisis on key sectors such as economy, energy, industry and technology, environment and diplomatic relations of Iran and shows how these factors have hindered the achievement of sustainable development goals. The findings of this study show that despite Iran's efforts for independent development, international sanctions and pressures caused by the nuclear crisis have created major challenges in the country's economic and political development. In the end, possible solutions to reduce tensions and facilitate the path of development are also discussed.

    Keywords: Development, Sanctions, Foreign Policy, Iran
  • Masoumeh Fellahati, Rahmat Haji Amineh*, Afshin Zargar, Armin Amini Page 4

    The collapse of the Soviet Union and the geopolitical changes in the Caucasus region are the factors that have made the geopolitical factors of this region more important and influential.Considering Iran's neighborhood and historical and cultural commonalities with this region and the effect of geopolitical changes of the recent crisis on the national security of the Islamic Republic of Iran, the main question is, what effect has the second Karabakh war had on Iran's security environment?The main hypothesis of the article is that the presence of regional and extra-regional actors and sometimes with conflicting interests in the Second Karabakh War caused the continuation of the crisis and the effect of this model based on the continuation of the crisis will make Iran's peripheral environment in the South Caucasus more secure and remain secure. This article is based on the qualitative research method and a case study based on the theoretical framework of Brecher's crisis model and we have come to the conclusion that due to its continuation, the recent crisis will have effects on the countries of the region, especially on Iran, where the Caucasus region is located in its security periphery, and this situation has prevented economic and political integration in the region, and for follow-up Iran's interests will create restraint in the region.

    Keywords: Crisis, Regional Competitions, Security Environment, Geopolitics, South Caucasus, Islamic Republic Of Iran
  • AREF RAHIMI, Mohammadreza Ghaedi*, Arsalan Ghorbani Page 5

    The current research was conducted with the aim of sociological analysis of the effects of the globalization process on political culture from the perspective of Iranian women (1402-1392). In this research, a qualitative approach and interpretive phenomenological method were used, and its statistical population consisted of working women between 20 and 50 years of age during the years 2012 to 2014. In this regard, 12 people were interviewed using the purposeful sampling method. Data collection was done through in-depth semi-structured interviews and the obtained data were analyzed using the foundational data theory and the three-step coding method of Strauss and Corbin (1990). Based on the results obtained, 11 main categories (increasing awareness, challenging traditional norms, educational opportunities, economic security, pressure for legal reforms, cultural exchange, changes in political participation, social activism, information sharing, gender equality and discovering latent talents) They were recognized in the form of 4 educational-cultural, social, economic and political dimensions and 50 codes. The findings support the theoretical view that globalization has had an impact on traditional beliefs, social and political issues, cultural exchanges, cultural homogenization, national identity, digital activism, educational opportunities, and their level of awareness. In fact, according to the results, the phenomenon of globalization is a force that has helped women to be protected from harm in the field of political and social rights.

    Keywords: Globalization, Political Culture, Women, Sociological Analysis _
  • The goals of the discourse of Islamophobia in the political thought of Evangelicalism
    Amir Aghajani*, Asadollah Athari, Mohammadreza Hatami, Hojjatollah Darvishpour Page 7

    One of the main discourses in the contemporary world is the issue of Islamophobia, which intensified from the second half of the 20th century with the occurrence of Islamic freedom-seeking movements and, most importantly, the Islamic Revolution of Iran. In the meantime, the thought of evangelicalism considers the Shiites as a major threat from the side of Islamic civilization for its religious beliefs and teachings, and with the extensive guidance of the media, it has tried to shape the public opinion of the world against theShiites.With this explanation, perhaps the most important reason for choosing this subject for research is the rational principle of the necessity of knowing the enemy.The purpose of explaining the discourse ofEvangelical thought is to promote Islamophobia in order to support theZionist regime.The hypothesis states that the idea of evangelicalism is a cultural, political and discourse flow that, relying onTalmudic teachings and apocalyptic conflict, intends to destroy the most important enemy of Israel(Muslims)by promoting Islamophobia in the world and cause the continuation of this regime.be made Now the question is, what is the purpose of this idea of promoting and propagating the issue of Islamophobia?The theoretical framework, inspired by the discourse analysis theory ofLacla andMouffe, tries to prove the hypothesis.Therefore, by using the descriptive and explanatory method, he explained the desired indicators and the results showed that the reason for this can be largely found in the literal interpretations of theBible, according to which Islamist forces are always a potential threat toThey are considered theZionist regime

    Keywords: Evangelical Christians, Islamophobia, Muslims, Media, Israel