فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتاد و دوم شماره 4 (پیاپی 279، تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نیما باقری، مهدیه قیاثی*، خلیل پسته ای صفحات 282-289

    تاندونوپاتی روتاتور کاف شانه یکی از علل شایع در بیماران است که عملکرد روزانه وکیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. مشکلات تاندنوپاتی از شایعترین مشکلات افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی است که در بعضی افراد بهبود به دلیل موقعیت شغلی آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. پلاسمای غنی از پلاکت به علت داشتن عوامل رشد دخیل در ترمیم بافت ها در بیماران تاندنوپاتی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه ی مروری اثر بالینی تزریق پلاسمای غنی از پلاکت را در تاندونوپاتی روتاتور کاف و همچنین مطالعات دیگر را هم که به صورت مقایسه ای با کورتیکواستروئید بوده، بررسی نموده است. یک جستجوی متون در پایگاه های مختلف علمی برای دستیابی به مقالات تا سال 2022 با بررسی اثرات بالینی تزریق PRP بر روی تاندونوپاتی انجام پذیرفت. این مطالعه از فروردین 1402 تا فروردین 1403 انجام شده است. پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) یکی از فرآورده های مشتق شده از خون است که حاوی مقدار بیشتری از پلاکت فیزیولوژیکی است. این عوامل رشد به طور قابل توجهی به دنبال آسیب تاندون تنظیم می شوند و در مراحل مختلف فرآیند بهبود فعال هستند. PRP یک منبع اتولوگ فاکتورهای رشد است و برای درمان تاندونوپاتی و استئوآرتریت مفید است. تزریق PRP می تواند به عنوان یک روش مناسب و مطلوب در بیماران تاندنوپاتی و پارگی روتاتورکاف مخصوصا در بزرگسالان توصیه شود وجایگزین کورتون قرار گیرد. PRP یک روش درمانی کم تهاجمی است که در درمان بیماری های عضلانی و آسیب های تاندون ها استفاده می شود.

    کلیدواژگان: پلاسمای غنی از پلاکت، درد شانه، تاندون، تاندنوپاتی
  • سیده رویا موسوی، پروانه ابراهیم زاده، سپیده یزدان پناه، نسیم السادات موسوی، منصور دیلمی* صفحات 290-298
    زمینه و هدف

    بیماران معتاد دارای مقاومت بیشتری در برابر داروهای بی حس کننده موضعی به هنگام استفاده از آنها جهت انجام بلوک های عصبی محیطی و مرکزی می باشند. خارش ناشی از مخدرها ممکن است ژنرالیزه باشد و اغلب اندکی پس از تزریق اتفاق می افتد. این مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان خارش ناشی از تزریق اینتراتکال فنتانیل در افراد معتاد به تریاک که تحت جراحی های الکتیو ارتوپدی اندام تحتانی با بی حسی نخاعی قرار گرفته اند، طراحی و پایه ریزی شد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی 68 بیمار کاندید جراحی های الکتیو ارتوپدی اندام تحتانی تحت بی حسی نخاعی مراجعه کننده به بیمارستان پنج آذر گرگان در سال 1402 انجام گردید. بیماران با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دو گروه، مداخله (گروهی از افراد معتاد که برای انجام بی حسی نخاعی مارکائین اینتراتکال به همراه فنتانیل دریافت کردند) و کنترل (گروهی از افراد معتاد که برای انجام بی حسی نخاعی تنها مارکائین اینتراتکال دریافت نمودند)، تقسیم شدند. میزان خارش، تهوع و استفراغ در هر دو گروه سنجیده شد.

    یافته ها

    از نظر سن، جنسیت و BMI بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معناداری وجود نداشت. میزان بروز تهوع و استفراغ ما بین دو گروه تفاوت آماری معنادار وجود نداشت. بروز خارش در گروه بوپیواکائین صفر و در گروه فنتانیل و بوپیواکائین 6/17% بود که 3% از آنها نیاز به تجویز داروی ضدخارش جهت درمان وجود داشت (25/0P=).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به پایین بودن بروز عارضه خارش در گروه استفاده از فنتانیل به همراه بوپیواکائین، استفاده از آن در افراد با اعتیاد مخدر سودمند می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، فنتانیل، بی حسی نخاعی، ارتوپدی، خارش
  • فاطمه شکی کتولی، جیران زبردست، زهرا طاولی، لیلا بیانی، فهیمه زینلخانی، رضا مردانی، فهیمه عزیزی نیک* صفحات 299-306
    زمینه و هدف

    اخیرا شیوع جراحی سزارین (Cesarean section, CS) به طور چشمگیر افزایش پیدا کرده است. نقص اسکار سزارین (Cesarean scar defect, CSD) یکی از شایعترین عوارض CS می باشد. هدف این مطالعه، بررسی و مقایسه عمق و حجم CSD در بیماران علامتدار با و بدون آدنومیوز می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت گذشته نگر و مورد- شاهدی در بازه زمانی دو سال (آذر 1399 تا آذر 1401) طراحی شده است. بیماران علامتدار دارای معیارهای ورود به دو گروه تقسیم بندی شدند: با آدنومیوز (گروه مورد) و بدون آدنومیوز (گروه شاهد). داده های دموگرافیک بیماران، سوابق پزشکی و یافته های سونوهیستروگرافی از مدارک بیماران و تصاویر بایگانی شده استخراج شد.

    یافته ها

    در طول دو سال، از بین 310 خانم علامتدار با سابقه سزارین که تحت سونوهیستروگرافی قرار گرفتند، 160 بیمار دارای معیارهای ورود (گروه مورد: 82 بیمار و گروه شاهد: 78 بیمار) بودند. شکایت اصلی، خونریزی پس از قاعدگی (8/%43)، قاعدگی طولانی مدت (3/%34) و خونریزی بین قاعدگی (9/21%) بود. عمق و حجم CSD در بیماران دارای آدنومیوز به طور معناداری بالاتر اندازه گیری شد (به ترتیب با P-value های 002/0 و 038/0). همچنین RMT و نسبت RMT/AMT در بیماران دارای آدنومیوز به طور قابل توجهی پایین تر دیده شد (به ترتیب با P-value های 004/0 و00/0).

    نتیجه گیری

    مطالعه ی ما ارتباط قوی بین آدنومیوز و سایز بزرگتر CSD را نشان داد. برای اثبات رابطه علت و معلولی، مطالعات آینده نگر برای پیگیری بیماران پس از اولین سزارین جهت مقایسه و بررسی تشکیل CSD در موارد با و بدون آدنومیوز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آدنومیوز، سزارین، سونوگرافی، رحم
  • مجید سلمانیان مشهدی*، انوشه حقیقی، ناهید کیان مهر، مرجان مخترع، سارا زراسوندنیا، پرنا حسینی میگونی، سیده مریم میرقربانی صفحات 307-313
    زمینه و هدف

    فیبروز کبد یکی از نگرانی های اصلی مرتبط با عوارض جانبی طولانی مدت در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید تحت درمان با متوتروکسات می باشد. هدف مطالعه حاضر، مقایسه شاخص فیبروز-4 ونتایج شدت فیبروز کبدی حاصل از دستگاه فیبرواسکن در بیماران آرتریت روماتویید تحت درمان با متوتروکسات بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش مقطعی در 70 بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران از تیر 1401 تا تیر 1402 انجام شد. ابتدا، شاخص فیبروز-4 برای تمام بیماران محاسبه شد و با داده های حاصل از الاستوگرافی که با استفاده از دستگاه فیبرواسکن برای تشخیص فیبروز کبد برای هر بیمار انجام شده بود، مقایسه شد.

    یافته ها

    درجه فیبرواسکن با سن، جنس، شاخص توده بدن، دوز متوتروکسات و طول مدت بیماری ارتباطی نداشت (05/0P>). میانگین شاخص فیبروز-4، 6/0±25/1 بود که با جنس، شاخص توده بدن، طول مدت بیماری و دوز متوتروکسات ارتباط معناداری نداشت (05/0P>) اما با سن بیماران ارتباط مستقیم داشت (001/0P<، 53/0-51/0، 95%CI). میان شاخص فیبروز-4 و فیبرواسکن یک همبستگی مثبت وجود داشت که از نظر آماری معنادار نبود (594/0P=، 4/0-24/0، 95%CI، 06/0r=). شاخص فیبروز-4 در درجه نرمال تا متوسط 85% رد کننده درجه متوسط تا شدید در فیبرواسکن بود اما هیچکدام از نظر آماری معنادار نبود (146/0P=).

    نتیجه گیری

    شاخص فیبروز-4 در پردیکت کردن جواب فیبرواسکن ناتوان بود و نتایج فیبرواسکن نیز نتایج اندکس بیماران را توجیح نکرد.شاخص فیبروز-4 نمی تواند جایگزین فیبرواسکن در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید باشد. انجام مطالعات آتی با حجم بیشتر نمونه در بیماران فوق پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آرتریت، فیبروز، کبد، متوتروکسات، روماتویید
  • نوید کلانی، حسن ضابطیان، شهرام شفا، عرفانه علیرضایی، فاطمه افتخاریان، رضا صحرایی* صفحات 314-322
    زمینه و هدف

    به تازگی از اپی نفرین برای افزایش عمق و طول مدت بی دردی حاصل از بی حس کننده های موضعی استفاده می شود و به صورت موضعی برای کاهش انتشار بی حس کننده موضعی و کاهش خونریزی ناشی از جراحی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزودن دوزکم اپی نفرین به همراه بوپیواکایین داخل نخاعی و فنتانیل بر ثبات همودینامیک بیماران تحت عمل جراحی ارتوپدی اندام تحتانی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور بر روی 30 بیمار 18 تا 85 سال تحت عمل جراحی ارتوپدی اندام تحتانی مراجعه کننده به بیمارستان پیمانیه شهرستان جهرم از شهریور تا آذر1400، انجام شد. بیماران به روش تخصیص تصادفی به دو گروه، A (اپی نفرین+فنتانیل+ بوپیواکایین) و گروه B (بوپیواکایین+ فنتانیل)، تقسیم بندی شدند. فشارخون سیستول، فشارخون دیاستول، فشارخون متوسط شریانی، ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در زمان های پیش و پس از بی حسی، حین عمل و ورود و خروج از ریکاوری ثبت شد.

    یافته ها

    میانگین فشارخون سیستولیک، دیاستولیک، متوسط شریانی و ضربان قلب در زمان های پیش و پس از بی حسی، 15، 45،30، 60،75، 90، 120 دقیقه پس از تزریق دارو و در ورود به ریکاوری و خارج از ریکاوری، بین دو گروه اپی نفرین+ فنتانیل+بوپیوکائین و فنتانیل+بوپیوکائین تفاوت معنادار نداشت. میانگین O2SAT در زمان های قبل از بی حسی، 15، 30 و 75 دقیقه پس از تزریق دارو، بین دو گروه اپی نفرین+ فنتانیل+بوپیوکائین و فنتانیل+بوپیوکائین تفاوت معنا دار وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    استفاده از ترکیب اپی نفرین+ فنتانیل+بوپیوکائین داخل نخاعی نسبت به ترکیب فنتانیل+ بوپیواکایین تفاوت قابل توجهی در متغیرهای بررسی شده علایم حیاتی بیماران نداشته است.

    کلیدواژگان: بوپیواکائین، اپی نفرین، فنتانیل، همودینامیک، ارتوپدی
  • نوید قرایی، محمد علی جعفری، مائده جعفری، فاطمه کرمی رباطی، سعیده پرورش* صفحات 323-328
    زمینه و هدف

    نفرولیتیازیس یکی از قدیمی ترین بیماری های سیستمیک شناخته شده کلیه و مجاری ادراری در کودکان است. هدف مطالعه حاضر، مقایسه سطح سرمی ویتامین D در کودکان مبتلا به نفرولیتیازیس و کودکان سالم بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-مقطعی روی 74 کودک مبتلا به سنگ کلیه و 63 کودک سالم مراجعه کننده به بیمارستان افضلی پور کرمان از مهر 1396 تا شهریور 1398 انجام شد. همه بیماران، تحت سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری قرار گرفتند. تشخیص سنگ کلیه براساس نظر رادیولوژیست بود. مشخصات دموگرافیک بیماران (سن و جنس) ثبت شد. آزمایش خون بیماران از نظر ویتامین D و کلسیم بررسی شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی، تحلیلی و SPSS software, version 21 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن کودکان مبتلا به سنگ کلیه و کودکان سالم، به ترتیب، 8/1±41/5 و 41/0±06/10 سال بود (971/0=P). بیشترین تعداد بیماران، پسر بودند (1/58%). 7/29% بیماران و 9/15% کودکان سالم، سابقه خانوادگی سنگ کلیه داشتند (056/0P=) 71/6% بیماران، سنگ کلیه یک طرفه و 28%، سنگ کلیه دو طرفه داشتند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در کودکان سالم (021/0=P) و میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه، بیشتر بود (001/0=P). میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه که سابقه خانوادگی سنگ کلیه داشتند، بیشتر بود (018/0=P). میانگین کلسیم در کودکان با سنگ کلیه دو طرفه بیشتر بود (033/0=P). میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه با کمبود ویتامین D (001/0=P) و سطح کافی ویتامین D (037/0=P) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    میانگین سطح سرمی ویتامین D در کودکان سالم به طور قابل توجهی بیشتر از کودکان مبتلا به سنگ کلیه و میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه، به طور قابل توجهی بیشتر از کودکان سالم بود. مطالعات گسترده تر با تعداد بیماران بیشتر برای بررسی این رابطه ها، مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: کودک، نفرولیتیازیس، سنگ های ادراری، ویتامین D
  • مجتبی قائدی، مجتبی سهراب پور، غلامرضا معتضدیان، نوید کلانی، رضا صحرایی، محمدصادق صنیع جهرمی* صفحات 329-338
    زمینه و هدف

    خونریزی حین عمل سپتورینوپلاستی یکی دیگر از عوارضی است که تاکنون راهکارهای متفاوتی برای کاهش آن به کار برده شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دکسمدتومدین وریدی بر روی میزان خونریزی و رضایت جراح در بیماران تحت عمل جراحی سپتورینوپلاستی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور بر روی 50 بیمار 18 تا 45 سال تحت عمل جراحی سپتورینوپلاستی مراجعه کننده به بیمارستان استاد مطهری شهرستان جهرم در بازه زمانی اردیبهشت تا شهریور 1402 انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه دکسمدتومیدین و کنترل، تقسیم شدند. میزان آرام بخشی، خونریزی و رضایت جراح مورد ارزیابی و ثبت قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از SPSS software, version 21 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) و آمارهای توصیفی و آزمون های آماری استنباطی در سطح معناداری 05/0P< انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی آرام بخشی بیمار در گروه دکسمدتومیدین، کمتر از گروه کنترل، بوده است اما از نظر آماری معنادار نبوده است (05/0>P). نتایج آزمون آماری Mann-Whitney U test نشان داد که در ابتدای عمل و در 90 دقیقه بعد، میزان رضایت جراح بیمار در گروه دکسمدتومیدین به صورت معناداری بهتر از گروه کنترل بوده است (001/0<P). در گروه دکسمدتومیدین میدان دید جراح نسبتا واضح و کاملا واضح بوده است. نتایج آزمون آماری Mann-Whitney U test نشان داد که میزان خونریزی در گروه دکسمدتومیدین، کمتر از گروه کنترل، بوده است اما از نظر آماری معنادار نبوده است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دکسمدتومدین با کاهش خونریزی و بهبود میدان دید جراح سبب افزایش رضایت جراح شده بود. بنابراین می توان از این دارو به عنوان یک داروی کمک بیهوشی در اعمال جراحی بهره برد.

    کلیدواژگان: دکسمدتومیدین، خونریزی، کارآزمایی بالینی، رینوپلاستی، آرام بخشی
  • حمید رضا مهریار، محمد رضا حسینی آذر، افشین ابراهیمی، امید گرکز* صفحات 339-345
    زمینه و هدف

    گرچه سیستم تنفسی به عنوان ارکان اصلی درگیری در بیماری کووید-19 می باشد، با این وجود گزارش هایی از درگیری دیگر ارگان ها و علائم کمتر آنها شایع شده است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی علائم گوارشی بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی تمام بیماران با تشخیص کووید-19 بستری در بیمارستان امام خمینی در فروردین لغایت شهریور 1400 به روش سرشماری انجام شد که داده ها با استفاده از چک لیستی که شامل اطلاعات دموگرافیک بود جمع آوری شد داده ها بعد جمع آوری وارد SPSS software, version 18 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) شده و با کمک آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در این مطالعه نتایج نشان داد که از 2580 بیمار بستری 54% زن و 46% مرد بودند و میانگین سنی بیماران 67/58±68/17 بود. بیشترین فراوانی افراد در بازه سنی 59-40 سال (925 نفر) بود. %64 از بیماران حداقل یک علامت گوارشی داشتند. بی اشتهایی %40 با ارجحیت مردان (%57) و بیشترین فراوانی در بازه سنی 40-59 سال (430 نفر)، خونریزی گوارشی %10 با ارجحیت مردان (%80) و بیشترین فراوانی در بازه سنی 79-60 سال (112) نفر، درد شکم 8% با ارجحیت زنان (%65) با ارجحیت فراوانی در بازه سنی 40-59 سال (65 نفر)، استفراغ 3% با ارجحیت زنان (%51) با ارجحیت فراوانی در بازه سنی 80-99 سال (58 نفر) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که بیماری کووید-19 نه تنها می تواند سیستم تنفسی بلکه می تواند سیستم گوارشی را در سیر و یا ابتدای بیماری درگیر کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بیماران بستری، علائم گوارشی
  • خدیجه سهرابی، عباسعلی گایینی*، الهام شیرزاد، شهرام خورشیدی، شهریار نفیسی، حمیدرضا فاتح صفحات 346-355
    زمینه و هدف

    آتروفی عضلانی نخاعی (SMA)، نوعی بیماری تخریب کننده عصبی است که دلیل آن جهش در ژن بقای نورون حرکتی یک است. این جهش به روش اتوزومال مغلوب به ارث می رسد و به ضعف و آتروفی پیش رونده عضلات پروگزیمال منجر می شود. این بیماری به پنج نوع (صفر تا چهار) طبقه بندی می شود. به دلیل هزینه زیاد روش های درمانی، اهمیت زمان دریافت درمان و پاسخ های گوناگون بیماران به درمان ها، بسیاری از مبتلایان از روش های درمانی بهره کافی نمی برند. باتوجه به نقش احتمالی تمرین مقاومتی در بهترشدن عملکرد این بیماران، هدف این مطالعه، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر کیفیت زندگی و خستگی بیماران SMA نوع III بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت توسعه ای و نیمه تجربی در بیمارستان شریعتی تهران، از تیر 1402 تا شهریور 1402 انجام شد. 14 بیمار سرپای SMA نوع III به صورت تصادفی به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 10 هفته تمرین مقاومتی اندام تحتانی را با شدت شش تا هشت مقیاس تمرین مقاومتی بزرگسالان انجام دادند. در این مدت، گروه کنترل به فعالیت عادی روزانه خود ادامه دادند. کیفیت زندگی و شدت خستگی هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه کوتاه 36 سوالی (SF-36) و مقیاس شدت خستگی FSS، پیش و پس از 10 هفته مداخله سنجیده شد.

    یافته ها

    در کیفیت زندگی، زیرمقیاس کارکرد جسمانی و خستگی در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری نشان داد. همچنین، در مقیاس شدت خستگی، تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی پیش رونده اندام تحتانی به بهترشدن کیفیت زندگی و کاهش خستگی بیماران SMA نوع III منجر شد.

    کلیدواژگان: خستگی، قدرت عضلانی، کیفیت زندگی، تمرین مقاومتی، آتروفی عضلانی نخاعی
  • نجیبه محسنی معلم کلائی، عبدالرضا جعفری راد*، محمدحسین حسامی رستمی، خدیجه معیل طبقدهی، مجتبی قربانی، ابوالفضل حسین نتاج صفحات 356-363
    زمینه و هدف

    مرگ ومیر یکی از پیامدهای جدی ناشی از سوختگی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اختلاف نظر موجود مبنی بر بستری بیماران سوختگی بالای 90% در بخش مراقبت های ویژه سوختگی با اتاق ایزوله بخش سوختگی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی گذشته نگر از فروردین 1390 الی اسفند 1401 انجام شده است. جامعه آماری پرونده های بیماران بستری در بخش های سوختگی و بخش مراقبت های ویژه سوختگی مرکز روانپزشکی و سوختگی زارع که فوت شدند، بود. تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها به کمک SPSS software, version 21 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) انجام شد. برای توصیف داده های کمی از میانگین و انحراف معیار و برای توصیف داده های کیفی، فراوانی و درصد بکار برده شد.

    یافته ها

    از میان 882 پرونده، 226 بیمار، سوختگی بالای 90% داشتند. 143 پرونده مربوط به مردان (3/63%) بود. اکثر بیماران در رده سنی 19 تا 40 سال (9/61%) قرار داشتند. عامل سوختگی (9/54%) شعله بود. از میان بیماران (2/83%) در اتاق ایزوله بخش سوختگی بستری شدند. گرچه میانگین روزهای بستری بیماران بالای 90% در بخش مراقبت های ویژه سوختگی 71/13±82/11 روز و اتاق ایزوله بخش سوختگی 66/8±11/9 روز بود اما آزمون Mann-Whitney U test نشان داد میانگین مدت زمان زنده ماندن این بیماران در اتاق ایزوله بخش سوختگی با بخش مراقبت های ویژه تفاوت معناداری دارد (001/0=sig).

    نتیجه گیری

    گرچه میانگین مدت زنده ماندن در دو گروه تفاوت معناداری را نشان می دهد، درنهایت همه بیماران دو گروه با چند روز اختلاف فوت شدند.

    کلیدواژگان: سوختگی، ایزوله، مدت زنده ماندن
  • وحید ملک زاده*، شادی شیخی زاده، محدثه تکلو، حسین جمالی فر، یونس قاسمی نژاد کوشالی، حسن خرمیان، حسین ناصری صفحه 364

     1- در مقاله چاپ شده در اردیبهشت 1403، دوره 82، شماره 2، صفحه های 153 تا 162، در قسمت افیلیشن شماره 1، بدین صورت چاپ شده (گروه آزمایشگاه و میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران) که اشتباه بوده و فرم صحیح آن به این صورت می باشد (گروه آزمایشگاه و میکروبیولوژی گروه کنترل دارو و غذا ،دانشکده داروسازی،دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.)

    2- کلمه استاندارد اروپایی در چکیده (قسمت زمینه و هدف، روش بررسی و نتیجه گیری) اشتباه بوده و به جای آن استاندارد EN12791 جایگزین می گردد.

    3- در صفحه 155 در روش بررسی خط 1 تا 4آزمایش (برچسب خورده) به همراه سوآپ استریل شده، به اتاق عمل منتقل شدند. فقط لوله های حاوی جهت آزمایش ML 5 سرم فیزیولوژی منتقل شدند. قبل از انجام آزمایش تمامی داوطلبین توسط پزشک متخصص پوست معاینه و تایید نهایی داده شد، اشتباه بوده و جمله ی قبل از انجام آزمایش تمامی داوطلبین توسط پزشک متخصص پوست معاینه واز نظر سلامت پوستی تایید نهایی جهت آزمایش داده شد جایگزین می گردد.

    4- خط 22 جمله {فرد کارشناس با سوآب استریل اولین نمونه گیری خود را از دستان وی (از مچ تا آرنج) انجام وسوآب را داخل لوله ای که نام فرد و کد A نام گذاری شده، قرارداده شد} اشتباه بوده و جمله {در فضای ازاد خشک کرده و فرد کارشناس اولین نمونه گیری خود را از دستان وی (از ده انگشت) هر پنج انگشت یک دست در پلیت حاوی 10 میلی محیط کشت کازوبلاد به مدت 1 دقیقه چرخانده شد} جایگزین می گردد.

    5- در صفحه 155 ستون دوم خط هفت، پلیت 10 جایگزین پلیت 8 شده است.

|
  • Nima Bagheri, Mahdieh Ghiasi*, Khalil Pestehei Pages 282-289

    Tendon ruptures may occur as a result of acute injuries or degenerative changes in the tendons caused by aging, excessive and long-term use of the shoulders, and sudden wear and tear. This tear may be partial or completely separate the tendon from its attachment to the bone. Rotator cuff tendinopathy of the shoulder is one of the common causes in patients that affect the daily performance and quality of life. Tendinopathy problems are one of the most common problems of people who refer to medical centers, and in some people, improvement is very important because of their job position. Platelet-rich plasma has received attention due to having growth factors involved in tissue repair in tendinopathy patients. This review study examined the clinical effect of platelet-rich plasma injection in rotator cuff tendinopathy, as well as other studies comparing it with corticosteroids. A literature search was conducted in various scientific databases to obtain articles up to 2022 examining the clinical effects of PRP injection on tendinopathy. Platelet-rich plasma (PRP) is one of the products derived from blood that contains a greater number of physiological platelets. PRP contains a large amount of growth factors such as TGF-β, platelet-derived growth factor (PDGF), vascular endothelial growth factor (VEGF) and epidermal growth factor (EGF), which play an important role in cell proliferation, cell differentiation, chemotaxis and angiogenesis. These growth factors are significantly upregulated following tendon injury and are active at different stages of the healing process. Platelet-rich plasma is an autologous source of growth factors and has been shown to be beneficial in the treatment of tendinopathy and osteoarthritis. PRP injection can be recommended as a suitable and desirable method in tendinopathy and rotator cuff tear patients, especially in adults, and can be substituted for corticosteroids. PRP is a minimally invasive treatment method that is used to treat muscle diseases and tendon injuries. In this method, blood is taken from the person, and after that, the components of the blood are separated during a process, and the platelet-enriched plasma is re-injected into the muscles and tendons of the shoulder.

    Keywords: Platelet Rich Plasma, Shoulder Pain, Tendon, Tendinopathy
  • Seyedeh Roya Mousavi, Parvaneh Ebrahimzadeh, Sepideh Yazdanpanah, Nasim Alsadat Mousavi, Mansour Deylami* Pages 290-298
    Background

    Today, addiction is a major problem in modern society, which affects the management of patients during anesthesia. In patients with long-term use of opioids, higher doses of opioids are needed to create analgesia and control pain during and after surgery. Also, addicted patients have more resistance to local anesthetic drugs when they are used to perform peripheral and central nerve blocks. Therefore, many drugs are added to local anesthetics to enhance their analgesic properties, one of the most common of which is narcotic compounds. Itching caused by opium may be generalized and often occurs shortly after injection. Therefore, this study aims to investigate the amount of itching caused by intrathecal injection of fentanyl in opium addicts who undergo elective orthopedic surgeries of the lower limbs with spinal anesthesia. have been taken, designed and established.

    Methods

    This study was a double-blind clinical trial conducted on 68 patients who were candidates for elective lower limb orthopedic surgeries under spinal anesthesia and referred to 5 Azar Hospital in Gorgan in 2023. Patients were divided into two groups using random numbers table, Intervention (a group of addicted patients who received intrathecal marcaine together with fentanyl for spinal anesthesia) and control (a group of addicted patients who received only intrathecal marcaine for spinal anesthesia). Pruritus, nausea and vomiting were measured in both groups. Data analysis was done using descriptive statistics and inferential statistical tests.

    Results

    In terms of age, gender, and BMI, there was no statistically significant difference between the intervention and control groups. There was no statistically significant difference in the incidence of nausea and vomiting between the two groups. The incidence of itching was zero in the bupivacaine group and 17.6% in the fentanyl and bupivacaine group, of which 3% required anti-itch medication for treatment.

    Conclusion

    The results of this study showed that due to the low incidence of pruritus in the group using fentanyl along with bupivacaine, its use is beneficial in people with drug addiction.

    Keywords: Addiction, Fentanyl, Intrathecal, Orthopedics, Pruritus
  • Fatemeh Shakki Katouli, Jayran Zebardast, Zahra Tavoli, Leila Bayani, Fahimeh Zeinalkhani, Reza Mardani, Fahimeh Azizinik* Pages 299-306
    Background

    The prevalence of cesarean section (CS) has recently increased dramatically. Cesarean scar defect (CSD) is one of the most common complications of CS. This study aims to investigate and compare the depth and volume of the CSD in symptomatic patients with and without uterine adenomyosis.

    Methods

    This retrospective case-control study was done from November 2020 to November 2022 at our referral women's hospital. The patients who underwent sonohysterography with a previous history of one or two CS for at least one year ago and chief complaints of abnormal uterine bleeding were included in our study. The patients with myometrial or endometrial pathology were excluded from the study. The symptomatic patients who met the inclusion criteria were divided into two groups: with adenomyosis (case) and without adenomyosis (control). The demographic data, medical history, and sonohysterography findings were obtained from the patient’s documents and archived images. In sonohysterography, CSD features, including the length, depth, width, volume, RMT (Remained Myometrial Thickness), AMT (Adjacent Myometrial Thickness), and RMT/AMT were measured. To analyze the variables, t-tests, and chi-square were used.

    Results

    Among 310 symptomatic women with a history of previous cesarean section underwent sonohysterography, 160 patients met the inclusion criteria (case group with adenomyosis: 82 patients and control group without adenomyosis: 78 patients). The chief complaints were post-menstrual bleeding (43.8%), prolonged bleeding (34.3%), and intermenstrual bleeding (21.9%). In the case group, 25.6% had CSD with RMT<2mm, but in the control group (without adenomyosis), only 6.4% had RMT<2mm. CSD depth and volume were significantly larger in patients with underlying adenomyosis (P-value of 0.002 and 0.038, respectively). Also, the mean RMT and RMT/AMT ratio were significantly lower in the case group (P-values of 0.004 and 0.00, respectively).

    Conclusion

    Our study demonstrated a strong association between the presence of adenomyosis and larger CSDs. To establish a causative relationship, we suggest a prospective cohort study to follow up the patients and compare the evolution of CSD in patients with and without adenomyosis.

    Keywords: Adenomyosis, Cesarean Section, Ultrasound, Uterus
  • Majid Salmanian Mashhadi*, Anoushe Haghighi, Nahid Kianmehr, Marjan Mokhtare, Sara Zarasvandnia, Parna Hosseini Meigoni, Seyede Maryam Mirghorbani Pages 307-313
    Background

    Liver fibrosis is a major concern associated with long-term side effects among patients with rheumatoid arthritis (RA) treated with methotrexate. The aim of the present study was to compare the fibrosis-4 (FIB-4) index and the results of liver fibrosis severity derived from FibroScan device in rheumatoid arthritis patients who were treated with methotrexate.

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted in 70 RA patients referred to rheumatology clinic of Hazrat Rasool Akram Hospital, Tehran, from July 2022 to July 2023. First, FIB-4 was calculated and the data from transient elastography, which was performed using a FibroScan device to diagnose liver fibrosis for each patient, will be compared with the results of the FIB-4 of each patient. Furthermore, the correlation between FIB-4 index and FibroScan grade with demographic characteristic, methotrexate dose and disease duration was also evaluated.

    Results

    The average age of patients was 59.59±11.75 and most of them (74.3%) were women. Most patients (75.71%) with a normal to mild FIB-4 index stage had a normal to mild elastography stage. of patients had normal to mild liver fibrosis. FibroScan grade were not related to the age, gender, body mass index, methotrexate dose and duration of the disease (P>0.05). The average FIB-4 was 1.25±0.6, which was not significantly related to gender, body mass index, disease duration and methotrexate dose but directly related to the age of patients (P<0.001, (CL95%, 0.51-0.53)).The correlation between FIB-4 and FibroScan grade of the patients showed a positive association, which was not statistically significant (P=0.594, r=0.06, CL95%, -0.24-0.4). The FIB-4 in normal to mild grade was 85% rejecting the moderate to severe grade in FibroScan but none of them were statistically significant (P=0.146).

    Conclusion

    Overall, the FIB-4 was incapable of predicting the FibroScan result. On the contrary, this case was also inconclusive and the results of FibroScan did not justify FIB-4 results of the patients. The FIB-4 cannot replace in RA patients. It is recommended to conduct future studies with a larger sample size in RA patients.

    Keywords: Arthritis, Fibrosis, Liver, Methotrexate, Rheumatoid
  • Navid Kalani, Hasan Zabetian, Shahram Shafa, Erfaneh Alirezai, Fatemeh Eftekharian, Reza Sahraei* Pages 314-322
    Background

    Recently, epinephrine is used to increase the depth and duration of local anesthetic pain, and it is widely used topically to reduce local anesthetic release and reduce bleeding caused by surgery.

    Methods

    This study was a randomized, double-blind clinical trial on 30 patients aged 18 to 85 years undergoing lower limb orthopedic surgery referred to Peymaniyeh Hospital in Jahrom from September to December 2022. Patients were randomly assigned to two groups, A (epinephrine+fentanyl+bupivacaine) and B (bupivacaine+fentanyl). Systolic blood pressure, diastolic pressure, mean arterial pressure, arterial blood oxygen saturation percentage, and pulse rate were measured and recorded before drug administration, before spinal anesthesia, after anesthesia, and then every half hour until the end of surgery (15, 45, 30, 60, 75, 90, 120) and during recovery. Data analysis was performed using SPSS version 21 software and descriptive (mean, standard deviation) and inferential statistics (t-test, chi-square, Mann-Whitney, Friedman) at a significance level of P<0.05.

    Results

    Thirty patients aged 18 to 85 years (in two groups of 15) with anesthesia class I and II undergoing lower limb orthopedic surgery were evaluated. The study groups are matched in terms of age and gender variables. There was no significant difference in mean systolic, diastolic, mean arterial blood pressure, and heart rate before and after anesthesia, 15, 45, 30, 60, 75, 90, and 120 minutes after drug injection, and at entry and exit from recovery between the Epinephrine+Fentanyl+Bupivacaine and Fentanyl+Bupivacaine groups. There was a significant difference in mean O2SAT before anesthesia, 15, 30, and 75 minutes after drug injection between the epinephrine+fentanyl+bupivacaine and fentanyl+ bupivacaine groups (P<0.05).

    Conclusion

    The use of the combination of epinephrine+fentanyl+intrathecal bupivacaine compared to the combination of fentanyl+bupivacaine did not have a significant difference in the studied variables of patients' vital signs.

    Keywords: Bupivacaine, Epinephrine, Fentanyl, Hemodynamic, Orthopedics
  • Navid Qaraei, Mohammad Ali Jafari, Maedeh Jafari, Fatemeh Karami Robati, Saeedeh Parvaresh* Pages 323-328
    Background

    Nephrolithiasis is one of the oldest known systemic diseases of kidney and urinary tract in children. This study aimed to compare the serum level of vitamin D in children with nephrolithiasis and healthy children.

    Methods

    The present descriptive-cross-sectional study was conducted from October 2017 to September 2019. 74 children with kidney stones and 63 healthy children referring to Afzalipour Hospital in Kerman were selected by simple sampling method. Healthy children who were considered as the control group were matched with the case group in terms of age and gender. All patients underwent kidney and urinary tract ultrasound. The diagnosis of kidney stones was based on the radiologist's opinion. Demographic characteristics of patients (age and sex) were recorded. Patients' blood tests were checked for vitamin D and calcium. Descriptive and analytical methods and SPSS software version 21 were used to analyze the data.

    Results

    The average age of children with kidney stones and healthy children was 5.41±1.8 and 10.06±0.41 years old, respectively (P=0.971). The most number of patients were boys (58.1%). 29.7% of patients and 15.9% of healthy children had a family history of kidney stones (P=0.056). 71.6% of patients had unilateral kidney stones and 28% had bilateral kidney stones. The mean serum level of vitamin D was higher in healthy children (P=0.021). The average calcium was higher in children with kidney stones (P=0.001). The average calcium was higher in children with kidney stones who had a family history of kidney stones (P=0.018). Average calcium was higher in children with bilateral kidney stones (11.4±1.1) (P=0.033). The mean calcium was higher in children with kidney stones with vitamin D deficiency (P=0.001) and sufficient vitamin D levels (P=0.037).

    Conclusion

    The average level of vitamin D serum in healthy children was significantly higher than that of children with kidney stones, and the average level of calcium in children with kidney stones was significantly higher than that of healthy children. Larger studies with more patients are needed to investigate these relationships.

    Keywords: Child, Nephrolithiasis, Urinary Calculi, Vitamin D
  • Mojtaba Ghaedi, Mojtaba Sohrabpour, Gholamreza Motazedian, Navid Kalani, Reza Sahraei, Mohammad Sadegh Sanie Jahromi* Pages 329-338
    Background

    Rhinoplasty is a challenging and complex surgery because it is designed to meet the unique needs of the patient. In rhinoplasty surgery, many factors contribute to achieving the desired result. These factors include the surgeon's care and observation, analysis of the existing anatomy, choice of surgical technique, degree of soft tissue and cartilage trauma, amount of bleeding, quality of surgical instruments and anesthesia, and anything that helps reduce bleeding.

    Methods

    This double-blind study was conducted on 50 patients aged 18 to 45 years undergoing septorhinoplasty surgery referred to Motahari Hospital in Jahrom city in 2022. Patients were randomly divided into dexmedetomidine and control groups. The degree of sedation, bleeding and surgeon satisfaction were evaluated and recorded. Data analysis was performed using SPSS software, version 21 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) and descriptive statistics (mean, standard deviation, percentage, number, frequency) and inferential statistical tests (Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis, t-test, chi-square test). The significance level in all tests was considered P<0.05.

    Results

    The majority of patients in the study groups were female and the mean age of patients in the dexmedetomidine group was 34.36±7.33 years and in the control group was 36.60±9.59 years. The study groups were similar in terms of age and body mass index (P<0.05). The frequency of patient sedation in the dexmedetomidine group was lower than the control group, but it was not statistically significant (P<0.05). The results showed that at the beginning of the operation and 90 minutes later, the satisfaction level of the patient surgeon in the dexmedetomidine group was significantly better than the control group (P<0.001). In the dexmedetomidine group, the field of view of the surgeon was relatively clear and completely clear. The amount of bleeding in the dexmedetomidine group was lower than the control group, but it was not statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    Dexmedetomidine increased the surgeon's satisfaction by reducing bleeding and improving the surgeon's visual field. Therefore, this drug can be used as an anesthetic aid in surgery.

    Keywords: Dexmedetomidine, Bleeding, Randomized Controlled Trial, Rhinoplasty, Sedation
  • Hamid Reza Mehryar, Mohammad Reza Hosseini Azar, Afshin Ebrahimi, Omid Garkaz* Pages 339-345
    Background

    Although the respiratory system is the main element involved in the disease of COVID-19, nevertheless, there are reports of the involvement of other organs and their lesser symptoms. This study was conducted with the aim of investigating the frequency of gastrointestinal symptoms in patients with COVID-19.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on all patients diagnosed with COVID-19 hospitalized in Imam Khomeini Hospital from April to September 2021 by census method. The data was collected using a checklist that included demographic information. After the data was collected, it was entered into SPSS software, version 18 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) and analyzed with the help of descriptive statistics.

    Results

    In this study, the results showed that out of 2580 hospitalized patients, 54% were women and 46% were men. And the average age of the patients was 58.67±17.68. The highest frequency of people was in the age range of 40-59 years (925 people). 64% of patients had at least one gastrointestinal symptom, Each of the symptoms had a different prevalence, Anorexia 40% with a preference for men (57%) and the highest frequency in the age range of 40-59 years (430 people), gastrointestinal bleeding 10% with a preference for men (80%), And the highest frequency in the age range of 60-79 years (112 people), abdominal pain 8% with preference for women (65%) with preference for frequency in the age range of 40-59 years (65 people), vomiting 3% with preference for women (51%) with abundance in the age range of 80-99 years (58 people), diarrhea 1.5% with preference in men (51%) with abundance in the age range of 60-79 years (18 people) and constipation in 0.2% with preference Women (67%), all of whom were over 60 years old.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the COVID-19 disease can not only involve the respiratory system but also the digestive system in the course or beginning of the disease.

    Keywords: COVID-19, Hospitalized Patients, Gastrointestinal Symptoms
  • Khadije Sohrabi, Abbas Ali Gaeini*, Elham Shirzad, Shahram Khorshidi, Shahriar Nafissi, Hamid Reza Fateh Pages 346-355
    Background

    Spinal Muscular Atrophy (SMA) is a neurodegenerative disorder caused by a mutation in the survival motor neuron 1 (SMN1) gene. It is classified into five types (from type 0 to 4) based on the age of onset of symptoms and maximum motor function. This autosomal recessive mutation results in progressive weakness and atrophy of the proximal muscles. Due to the high cost of treatment, the critical timing of intervention, and the varied responses of patients, many individuals do not sufficiently benefit from current therapeutic methods. This study evaluates the impact of resistance training on the quality of life and fatigue in patients with SMA type III, considering the potential benefits of such training.

    Methods

    The present study was developmental and semi-experimental. Fourteen ambulatory patients with SMA type III were randomly assigned to exercise and control groups. The exercise group engaged in lower limb resistance training at an intensity of 6 to 8 on an adult resistance exercise scale for 10 weeks (25 sessions). During this period, the control group maintained their usual daily activities. Patients in the exercise group did not engage in any exercise activity other than the protocol of the present study. Patients' quality of life was measured with the Short Form 36 (SF-36) questionnaire, and fatigue severity was measured with the Fatigue Severity Scale (FSS), both evaluated pre- and post-intervention. The assessments and exercises were conducted in the occupational therapy department of Shariati Hospital, Tehran, from July 2023 to September 2023.

    Results

    Analysis of the results showed significant improvements (P<0.05) in the exercise group compared to the control group in the subscales of physical functioning and fatigue within the quality of life assessment. Additionally, notable differences were found between the groups on the fatigue intensity scale. However, No significant difference was observed in the patients' Body Mass Index (BMI) measurements.

    Conclusion

    Progressive resistance training of the lower limbs enhances the quality of life and reduces fatigue in patients with SMA type III.

    Keywords: Fatigue, Muscle Strength, Quality Of Life, Resistance Training, Spinal Muscular Atrophy
  • Najibeh Mohseni Moalem Kolae, Abdolreza Jafarirad*, Mohammadhossein Hesamirostami, Khadije Moeiltabaghdehi, Mojtaba Ghorbani, Abolfazl Hosseinnattaj Pages 356-363
    Background

    Death is one of the serious consequences of burns, which usually occurs as a result of hospital infections. This study was conducted with the aim of investigating the existing disagreement regarding the admission of more than 90% patients in the burn intensive care unit with the isolation room of the burn unit.

    Methods

    This retrospective descriptive-analytical study was conducted based on case review. The statistical population included the files of patients hospitalized in the burn wards and burn intensive care unit of Zare'e Sari Burn and Psychiatric Center from 2011 to 2023 who died. All these patients were included in the study as a census. The data was extracted through a checklist prepared by the researcher. Descriptive and inferential analysis of the data was performed using SPSS version 21 software. The variables studied included gender, age, burn percentage, burn factor, and duration of hospitalization, and determining the relationship between burn percentage and survival time in the two burn intensive care units and the isolation room of the burn unit was the main variable. The mean and standard deviation were used to describe quantitative data, and the frequency and percentage were used to describe qualitative data.

    Results

    Among 882 cases, 226 patients had burns above 90%. 143 cases were related to men (63.3%). Most patients were in the age group of 19 to 40 years (61.9%). The cause of the burn (54.9%) was flame. Among the patients (83.2%) were hospitalized in the isolation room of the burn ward. Although the average days of hospitalization of patients above 90% in the burn intensive care unit was 13.71±11.82 days and the burn isolation room was 8.66±9.11 days, the Mann-Whitney test showed that the average survival time of these patients in the burn isolation room of the burn ward was significantly different from the intensive care unit. (sig.=0.001).

    Conclusion

    Although the average survival time in the two groups showed a significant difference, ultimately all patients in the two groups died within a few days of each other.

    Keywords: Burns, Isolation, Survival Time