فهرست مطالب

نشریه مهندسی هوانوردی
سال بیست و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن زمینی*، حمیدرضا دلیلی اسکویی، علیرضا نخعی صفحات 1-12

    آنتن های آرایه ای موجبری شکافدار به دلیل ساختار ساده و قابل ترکیب با بدنه بسیاری از تجهیزات راداری و موشکی، بسیار مورد توجه صنایع نظامی قرار گرفته است. این آنتن در واقع یک موجبر است که روی دیواره آن آرایه ای از شکاف ها ایجاد گردیده و موج عبوری از داخل موجبر بوسیله شکافها به فضای اطرف تشعشع کرده و بیم مورد نظر را تشکیل می دهد. از مزایای این آنتن ها می توان به قابلیت حمل توان های بالا، هزینه ساخت پایین، قابلیت اسکن الکترونیکی و همچنین دوام مکانیکی بالا در شرایط مختلف نام برد. با توجه به مزایای این نوع از آنتن ها در بسیاری از فیوز های مجاورتی موشک های هدایت شونده از این نوع آنتها استفاده می شود. فیوز مجاورتی در واقع یک رادار برد کوتاه است که بر روی موشک-های هدایت شونده نصب شده و وظیفه آشکارسازی صحیح هدف را دارد و در زمانی مناسب یک فرمان آتش از طرف فیوز به چاشنی ارسال شده و سر جنگی موشک منفجر می گردد. در این مقاله یک آنتن آرایه موجبری شکافدار با 20 شکاف طولی بر روی دیواره پهن موجبر مستطیلی در باند X ، با بهره حدود 18 دسی بل، جهت استفاده در فیوز مجاورتی موشک هدایت شونده طراحی و ساخته گردیده است و در نهایت نتایج اندازه گیری با نتایج شبیه سازی مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: آنتن شکافی موجبری، آرایه شکافی موجبری نوع موج رونده، موجبر، جاروب فرکانسی
  • مصطفی لیوانی*، فردین همت نژاد، محسن دهقانی محمد آبادی صفحات 13-24

    بالگردهای هوانیروز در اقصی نقاط ایران عزیز به پرواز در می آیند و انجام ماموریت در شرایط مختلف آب و هوایی، تاثیر زیادی بر روی قطعات این نوع بالگردها دارد و بعضا دچار خوردگی می شوند. در این تحقیق به منظور کاهش میزان سایش و چسبندگی کفش های اسکید بالگرد، و هم چنین افزایش مقاومت به خوردگی قطعه مذکور، از فرآیند HVOF استفاده می شود. فرآیند HVOF یکی از پیشرفته ترین سیستم های پاششی است که از مهم ترین مزایا آن می توان به حرارت دهی بسیار موثر و یکنواخت ذرات به دلیل تلاطم شدیدی که در محفظه احتراق رخ می دهد و هم چنین اکسید شدن سطحی بسیار کم اشاره نمود. در این مقاله به منظور کاهش میزان سایش و چسبندگی کفش های اسکید بالگرد، پوشش دهی کاربید تنگستن بر روی آلومینیوم 7075 انجام شد. پوشش دهی به روش پاشش حرارتی صورت گرفته و به کمک پودر کاربید تنگستن علاوه بر افزایش سختی و مقاومت سطح، میزان سایش تا حد قابل توجهی کاهش یافت. ساختار متالوگرافی قطعه، پس از پوشش دهی WC86%-Co10%-Cr4% دارای تراکم بالا، ذرات اکسیدی نداشت و ذوب نشده بود. با ایجاد این پوشش میزان چسبندگی به 89 مگاپاسکال افزایش یافت که این مقدار قابل مقایسه با پوشش های متعارف نمی باشد. همچنین نتایج حاصل از آزمون های سختی سنجی نشان می دهد که ریزسختی سنجی پوشش، سختی در حدود 1300 ویکرز داشته که نشان دهنده بالا بودن این سختی نسبت به پوشش های دیگر به صورت آبکاری است. با استفاده از پوشش WC86%-Co10%-Cr4%، میزان سایش هنگام فرود بالگرد در 1000 متر، به  رسید که نشان از سختی بالا و کیفیت بالای پوشش است.

    کلیدواژگان: فرآیند HVOF، کاربید تنگستن، مقاومت سایش، سختی، کفش اسکید بالگرد
  • سید داود موسویان*، امیر مهدوی صفحات 25-34
    مولد قدرت موج پالسی دتونیشن در تولید نیروی پیشران برای کاربردهای هوافضایی استفاده می گردد. این موتور بر اساس دتونیشن، کار می کند و اصولا متشکل از یک لوله با نسبت طول به قطر داخلی بالا با انتهای باز، سامانه اشتعال، سیستم تغذیه سوخت و سیستم کنترل می باشد. در این پژوهش جهت بررسی پدیده پالسی دتونیشن، یک موتور پالس دتونیشن طراحی و ساخته شده است که از گاز طبیعی فشرده (CNG) با درجه خلوص 88 درصد متان به عنوان سوخت و از گاز اکسیژن به عنوان اکسیدکننده استفاده می کند. در مولد پالس دتونیشن، سوخت و اکسیدکننده در دو مخزن جداگانه قرار گرفته اند و برای ترکیب مناسب آن ها، در مسیر ورود به لوله انفجاری سیستم اختلاط مناسبی قرار داده شده است. در بررسی های انجام گرفته عملکرد موتور مورد ارزیابی قرار گرفت. برای بررسی اثر غلظت متان روی خصوصیات احتراق دتونیشن در موتور، دما و فشار گازهای خروجی موتور اندازه گیری شده است. در بررسی های صورت گرفته مشخص شد که با افزایش نسبت هم ارزی مخلوط سوخت و اکسید کننده از 7/0 تا 6/1 فشار به طور تقریبا یکنواخت از 17 تا 21 بار افزایش می یابد. همچنین با افزایش نسبت هم ارزی تا نسبت هم ارزی استوکیومتری دمای خروجی موتور افزایش و سپس به تدریج شروع به کاهش می کند.
    کلیدواژگان: موتور پالس دتونیشن، احتراق، دتونیشن، لوله انفجاری
  • مهدی نصیری نکارستان، مصطفی خزائی*، سید حسین ساداتی صفحات 35-45
    بروز عدم ترازمندی در روتور بالگرد، باعث افت کیفیت پروازی و کاهش قابل توجه عمر قطعات متاثر از ناترازی می گردد. با توجه به وابستگی اساسی ایمنی و کنترل بالگرد به روتورها، گسترش این مشکل می تواند به رویدادهای نامطلوب و خرابی های فاجعه بار منجر شود. بنابراین، تشخیص زودهنگام نامیزانی جرمی و ناهمراستایی به منظور کاهش رویدادها و هزینه ها، اهمیت بسزایی پیدا کرده است. تشخیص عیوب منوط به انتخاب و بهره گیری از ویژگی های سیگنالی است که حاوی داده های بیشتر باشند، این موضوع در پژوهش های پیشین به طور مناسب مورد توجه قرار نگرفته است. این مقاله به مطالعات تجربی بر روی یک بالگرد مدل با روتور هم محور برای تشخیص وجود نامیزانی جرمی و ناهمراستایی و ترکیب این دو نوع عیب، پرداخته است. تعداد 320 تست برای هشت حالت مختلف سالم، ناهمراستایی در پره ها، نامیزانی های جرمی با مقادیر مختلف در نوک و وسط پره، در بازه سرعت دورانی 880 تا 1050 دور بر دقیقه انجام شده است. بر مبنای پاسخ زمانی و فرکانسی سیستم، ویژگی های سیگنالی در قالب گراف های حوزه های سه گانه زمان، فرکانس و حوزه زمان-فرکانس (با تبدیل موجک)، استخراج شده است. در مرحله بعد با استفاده از تکنیک تحلیل مولفه اساسی (PCA) همراه با الگوریتم مورچگان، 15 ویژگی که حاوی اطلاعات بیشتری هستند، انتخاب و به عنوان ورودی جهت طبقه بندی به شبکه عصبی داده شده است. بر اساس ارزیابی تجربی صورت گرفته، الگوریتم پیشنهادی موفق به طبقه بندی و شناسایی عیوب با نسبت کارایی بالا شده است و می تواند در روند نگهداری و تعمیرات مبتنی بر وضعیت بالگرد، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، الگوریتم مورچگان، تبدیل موجک، بالگرد هم محور، انتخاب ویژگی
  • سید علی ظهیری پور* صفحات 46-58
    در این مقاله اثر خطای ترازیابی نیمه تحلیلی بر عملکرد سیستم ناوبری مورد بررسی قرار گرفته است. اگرچه تحقیق در مورد اثر عوامل مختلف ایجاد خطا بر عملکرد سیستم ناوبری موضوع جدیدی نیست، بررسی های انجام شده نشان می دهد که اثر خطای ترازیابی در رژیم کاری نوع نیمه تحلیلی مطالعه نشده است. این رژیم کاری به دلیل مزایایی که نسبت به رژیم های تحلیلی و فیزیکی دارد جایگزین مناسبی برای آن ها است و لذا بررسی اثر خطاهای مختلف از جمله ترازیابی اولیه نادقیق در این رژیم کاری از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از نقاط قوت پژوهش جاری به شمار می رود. برای انجام این پژوهش پس از معرفی دستگاه های مختصات مرتبط، معادلات عملکردی ایده آل و واقعی سیستم ناوبری در رژیم کاری مورد نظر استخراج شده و سپس با لحاظ کردن خطاهای افقی سازی و سمت یابی اولیه به تحلیل عملکرد سیستم ناوبری پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که اگرچه وجود خطای ترازیابی اولیه باعث ایجاد خطا در پارامترهای ناوبری می شود، این خطا با گذشت زمان افزایشی نیست و دارای پریودهای شولر و شبانه روزی است. همچنین مشخص می شود که خطای سمت یابی اولیه صفحه پایدار نقشی در خطای محاسبه سرعت های افقی و طول و عرض جغرافیایی ندارد و در عوض باعث ایجاد بایاسی به همان میزان درخطای تعیین زاویه سمت صفحه پایدار می شود.
    کلیدواژگان: سیستم ناوبری، صفحه پایدار، ترازیابی، نیمه تحلیلی، افقی سازی
  • سجاد محمدی صاحب دیوان، روح الله خوشخو، محمود مانی، حمزه اشراقی* صفحات 59-76

    توجه به عملگر پلاسما به عنوان ابزاری در کنترل فعال جریان در سال های اخیر به سرعت در حال رشد بوده است. این ابزار با تزریق مومنتوم، منجر به شتاب بخشیدن به سیال در راستای سطح شده که می توان از آن برای کنترل جدایش جریان استفاده نمود. در تحقیق حاضر، کنترل جدایش جریان در یک زنجیره کمپرسور محوری به وسیله عملگر پلاسما و مکش لایه مرزی، به صورت جداگانه و هم زمان بررسی شده است. به منظور مطالعه تاثیر عملگر پلاسما و مکش لایه مرزی بر کنترل جریان، مشخصه های جریان سیال، از قبیل نسبت فشار استاتیک و ضریب اتلاف فشار کل، در حضور عملگر پلاسما و بدون آن و همچنین تاثیر مکش لایه مرزی در میزان مکش های مختلف، به صورت تجربی ارزیابی شده است. نتایج تجربی نشان می دهد که استفاده از عملگر پلاسما در سرعت های کم باعث کاهش افت فشار کل و درنتیجه بهبود عملکرد خواهد شد. علاوه بر این، این بررسی تجربی نشان می دهد که عملکرد زنجیره کمپرسور با عملگر پلاسما و مکش لایه مرزی به صورت هم زمان و با میزان مکش به ترتیب 25، 50، 75 و 100 درصد در سرعت 10 متر بر ثانیه به ترتیب، 3/13، 14، 15 و 17درصد باعث کاهش افت فشار کل و درنتیجه نسبت به مکش لایه مرزی به صورت تنها بهتر می شود.

    کلیدواژگان: زنجیره کمپرسور محوری، عملگر پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک، مکش لایه مرزی، کنترل جدایش جریان
  • امین ترابی*، سید محسن ایزدیار صفحات 77-85
    با توجه به عملکرد اثبات شده عایق های فیبری در صنایع مختلف از جمله صنایع حوزه ساخت و تولید، انرژی، هوافضا و ساختمان سازی توجه زیادی به این عایق ها در مطالعات مختلف می شود. آجرهای سرامیکی به کار برده شده بر روی سطح شاتل فضایی یکی از مشهورترین کاربردهای دما بالای عایق های فیبری است. با توجه به تخلخل بسیار بالای این عایق ها، روش اصلی انتقال حرارت در آنها زمانی که دمای کاری بالاتر از 500 درجه سانتیگراد باشد، تابشی است. در این پژوهش ضریب انتقال حرارت تابشی عایق های فیبری با استفاده از تئوری پراش غیرمتشابه (ADT) محاسبه شده است. در حقیقت تئوری پراش غیرمتشابه یکی از روش های تخمین ضریب تضعیف عایق های فیبری است. تئوری روزلند ضریب انتقال حرارت تابشی را با توجه به ضریب تضعیف تابشی محاسبه می نماید. نتایج بدست آمده از کد توسعه داده شده با نتایج مقاله دیگر مقایسه شد. در این مقاله اثر قطر فیبرها بر ضریب انتقال حرارت تابشی عایق بررسی شد. نتایج نشان می دهد که ضریب انتقال حرارت تابشی فیبرها با تغییر قطر آن ها تغییر می کند و همچنین ضریب انتقال حرارت تابشی عایق سیلیکایی اگر قطر فیبر 6 میکرومتر باشد، کمینه خواهد بود و با افزایش یا کاهش قطر فیبرها ضریب انتقال حررات تابشی افزایش می یابد. در مورد عایق های فیبری سیلیکونی قطر فیبر 4 میکرومتری کمترین ضریب انتقال حرارت تابشی را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عایق فیبری، ضریب انتقال حرارت تابشی، قطر فیبر، ضریب تضعیف تابشی
  • علی صدری اصفهانی*، آفرین اخوان، محمدتقی سلطانی گردفرامرزی صفحات 86-101

    سوانح فرودگاهی، یکی از مهمترین چالشهای صنعت هوانوردی است. هدف مقاله حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر پیشگیری و مقابله با سوانح فرودگاهی (مطالعه موردی: فرودگاه بین المللی شهید صدوقی یزد) می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از جهت نحوه گرداوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه خبرگان، اعم از مدیران و کارشناسان شاغل در فرودگاه بین المللی شهید صدوقی یزد می-باشد. نمونه آماری این تحقیق شامل 30 نفر از خبرگان است که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته «مقایسات زوجی عوامل موثر بر پیشگیری و مقابله با سوانح فرودگاهی» استفاده شد که با استفاده از پیشینه و مبانی نظری، تحت نظارت خبرگان طراحی گردید. 5 معیار عوامل انسانی، فنی، مدیریتی، پشتیبانی و فناوری و 22 شاخص (زیرمعیار) شناسایی شد. برای وزن دهی به معیارها و شاخص ها و اولویت بندی آنها، از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که از میان عوامل اصلی، عامل فنی دارای بالاترین اولویت و بعد از آن عوامل انسانی، فناوری، پشتیبانی و مدیریتی می باشند. هم چنین از میان شاخص ها، اطمینان از سلامت فنی، آمادگی کارکنان در برابر حوادث و دانش و تحصیلات کارکنان، بالاترین اهمیت را در پیشگیری و مقابله با سوانح فرودگاهی دارا می باشند.

    کلیدواژگان: سوانح فرودگاهی، اولویت بندی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، فرودگاه بین المللی شهید صدوقی یزد
  • جاماسب پیرکندی*، پوریا کرمی، یوسف عباسی، مصطفی محمودی، مهدی هاشم آبادی صفحات 102-116
    در تحقیق حاضر یک سیکل ترکیبی جدید متشکل از یک موتور توربوپراپ مجهز شده به پیل سوختی اکسید جامد دما بالا ارائه شده است. مد ل سازی و تحلیل سامانه پیشنهادی در شرایط پروازی با ارتفاع پرواز 7500 متر انجام شده و نتایج حاصل با نتایج حاصل از تحلیل های انجام شده در موتور توربوپراپ واقعی مقایسه شده است. در تمام تحلیل ها نسبت فشار کمپرسور 2 الی 30 در نظر گرفته شده است. بررسی نتایج نشان می دهد که ترکیب پیل سوختی اکسید جامد با موتور توربوپراپ منجر به بهبود کارایی کل و افزایش راندمان حرارتی سیستم می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اضافه نمودن پیل سوختی اکسید جامد دما بالا به یک موتور توربوپراپ باعث افزایش راندمان کل سیستم از بیست درصد به بیست و شش درصد شده است. همچنین بکارگیری سیکل ترکیبی پیشنهادی تراست بیشتری را نسبت به موتور توربوپراپ واقعی تولید کرده و هفتاد کیلووات در ساعت انرژی الکتریکی هواپیما را تامین می کند.
    کلیدواژگان: توربوپراپ، سیستم هیبریدی، پیل سوختی، اکسید جامد، انرژی الکتریکی
  • مهدی سبزه پرور*، عباس سهامی صفحات 117-130

    یکی از راه های تخمین ضرایب و مشتقات آیرودینامیکی هواپیما آزمایش پرواز و استفاده از داده های پرواز واقعی است که در این روش تشخیص داده واقعی از داده آغشته به نویز و تحت تاثیر عوامل خارجی تاثیر زیادی در دقت تخمین دارد. یکی از مشکلات عمده تکنیک های مرسوم این است که به شدت به مدل سازی فضای حالت سیستم وابسته هستند. در این مقاله، یک روش تحلیلی جدید با استفاده از آنالیز زمان - فرکانس داده توسط تبدیل موجک برای کاهش نویز از داده های پرواز پیشنهاد شده است. استحکام در برابر شرایط پرواز و عدم نیاز به مدل سازی سیستم از برتری های این روش در مقایسه با سایر روش های موجود است. عملکرد روش پیشنهادی با اعمال آن بر روی دو نوع داده تایید می شود: داده های شبیه سازی شش درجه آزادی و داده های آزمایش پرواز یک پرنده بدون سرنشین. نتایج نشان می دهد که روش پیشنهادی توانمندی بالایی در استخراج داده واقعی در مقابل نویز و عوامل خارجی یا رفتار های غیرخطی پرنده در شرایط آب وهوایی متلاطم دارد که از این داده ها می توان برای تخمین پارامترهای پرنده بادقت بالا استفاده کرد. در این تحقیق ابتدا الگوریتم بر روی داده های شبیه سازی شش درجه آزادی که به نویز (سنسور و فرایند) آغشته شده اند اعمال شده است و به نوعی با مقایسه داده اصلی با داده پاکسازی شده الگوریتم اعتبارسنجی شده است.در ادامه بر روی داده های پروازی پرنده بدون سرنشین اعمال شده و از داده های پاک سازی شده برای استخراج توابع تبدیل طولی و عرضی پرنده و آنالیز پایداری و استخراج فرکانس مودهای مختلف آن استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تخمین ضرایب آیرودینامیکی، داده پرواز، حذف نویز، تبدیل موجک، تابع تبدیل
  • میرابوالفضل مختاری*، میثم جلالوند صفحات 131-141
    سازه مورد بررسی در این مقاله یک سازه ساندویچی می باشد، که دارای هفت لایه است. چهار لایه از این سازه ساندویچی با جنس آلومینیوم می-باشد و هدف از قرار دادن این چهار لایه افزایش استحکام و انتقال بار به تمامی نقاط سازه می باشد. دو لایه دیگر آن با جنس فوم فلزی است، که سه نوع فوم در این مقاله بررسی شده است. لایه دیگر آن که به عنوان هسته عمل می کند به صورت سلولی لانه زنبوری با خاصیت آکستیک می باشد. سازه مورد بررسی به دلیل کاهش وزن و خاصیت مقاومت به انفجاری که دارد، بسیار در صنایع هوایی مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله هدف افزایش عمر سازه می باشد، فلذا هدف به دست آوردن بهترین استحکام برای سازه ساندویچی می باشد. در همین راستا سازه مورد نظر تحت بار محوری قرار گرفته و به همین دلیل سازه تحت کمانش قرار می گیرد. فلذا در این مقاله به بررسی رفتار کمانش و پس کمانش غیرخطی سازه مورد نظر پرداخته می شود، از طرفی در ابتدا روابط خواص مکانیکی برای فوم و لانه زنبوری نوشته شده و سپس معادلات موجود بر تیر اویلر برنولی استخراج می شود و در نهایت برای حل معادلات به دست آمده از روش ریتز استفاده شده است. نوآوری پژوهش حاضر در این است که سازه مورد بررسی تا به حال در پژوهش های گذشته مورد بررسی قرار نگرفته است. در انتهای پژوهش به این نتیجه رسیدیم که با افزایش زاویه سلول لانه-زنبوری و با کاهش ضریب تخلخل مقاومت سازه مورد نظر افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سازه ساندویچی، فوم، لانه زنبوری، بارمحوری، استحکام
  • محمدرضا مروی نام* صفحات 142-155

    ایمنی هوانوردی همواره یکی از موضوعات مهم و مورد توجه در صنعت حمل ونقل هوایی بوده است. از زمان نخستین پرواز بشر، حوادث و سوانح هوایی در سراسر جهان منجر به شکل گیری تلاش های گسترده ای برای بهبود ایمنی پروازها شده است. شناسایی عوامل موثر در بروز این حوادث و تحلیل دقیق آن ها می تواند به کاهش سوانح و افزایش ایمنی پروازها کمک شایانی نماید. در این راستا، مدل ها و نظریه های متعددی برای ارزیابی عوامل تاثیرگذار بر ایمنی هوانوردی توسعه یافته اند. در مواردی که داده های تاریخی کافی در دسترس نباشد، استفاده از منطق فازی و تحلیل سلسله مراتبی فازی، در ترکیب با نظرات خبرگان، می تواند جایگزین مناسبی برای ارزیابی عوامل فنی موثر در ایمنی هوانوردی باشد.این تحقیق با بهره گیری از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، به ارزیابی مولفه های فنی موثر در ایمنی هوانوردی پرداخته است. برای این منظور، از تقسیم بندی پنج گانه شورای بین المللی حمل ونقل هوایی (IATA) شامل عوامل انسانی، فنی، محیطی، سازمانی و اطلاعات ناقص به عنوان معیارهای اصلی و 36 زیرمعیار استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تحلیل سلسله مراتبی فازی در مقایسه با مدل سلسله مراتبی سنتی، دقت بالاتری در ارزیابی عوامل فنی ایمنی هوانوردی دارد. به طور خاص، یافته ها حاکی از آن است که عوامل فنی و انسانی بالاترین وزن را در میان سایر معیارها به خود اختصاص داده اند. یکی دیگر از نتایج مهم این تحقیق، تاثیر بالای اطلاعات ناقص در کاهش سطح ایمنی هوانوردی است. عدم دسترسی به داده های کامل و به روز می تواند روند تصمیم گیری را تحت تاثیر قرار دهد و به بروز خطرات بیشتری منجر شود. به کارگیری مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی به سازمان های هواپیمایی این امکان را می دهد که بر روی عوامل کلیدی تمرکز کنند و با اولویت بندی دقیق، برنامه های موثری برای بهبود ایمنی پیاده سازی نمایند.

    کلیدواژگان: ایمنی هوانوردی - عوامل فنی، AHP، منطق فازی
|
  • Hassan Zamini *, Hamidreza Dalili Oskouei, Alireza Nakhaei Pages 1-12

    Slot waveguide array antennas are used in many of missile and radar because of their simple structure mixability feature which causes being mixed with the body of many missiles and radiates equipment. This antenna is actually a waveguide which there are some slot arrays located on its wall. The wave inside the waveguide radiates from the slots through the outer space. And the favorite beam is made. The advantages of this type antenna are usage in high power and also low costs of fabrication and also having the ability of electronic scanning and high level of mechanical durability in different conditions. According to the mentioned advantages they are used in many of proximity fuse of many guided missile. Proximity fuse is actually short radar which is located in guided missile and has to detect the targets properly. In this paper, an X band slot array antenna with 20 longitudinal slots on the broadwall of the rectangular waveguide, with a gain of about 18 dB have been designed, simulated and fabricated witch it is suitable for proximity fuse of guided missiles. Finally the results of the test are compared with the results of simulation.

    Keywords: Slotted Waveguide Antenna, Waveguide, Frequency Scanning, Proximity Fuse, Missile
  • Mostafa Livani *, Fardin Hemmatnejad, Mohsen Dehghani Mohammadabadi Pages 13-24

    Havaniroz helicopters fly in all parts of dear Iran and performing missions in different weather conditions has a great impact on the parts of these types of helicopters and sometimes they cause corrosion. In this research, to reduce the amount of wear and adhesion and enhancing corrosion resistance of helicopter skid shoes, the HVOF process is used. The HVOF process is one of the most advanced spraying systems which the most important advantages of that are the very effective and uniform heating of particles due to the intense turbulence that occurs in the combustion chamber, as well as very little surface oxidation. In this article, to reduce the wear and adhesion of helicopter brake shoes, tungsten carbide coating was done on 7075 aluminum. Coating was done by thermal spraying and with the help of tungsten carbide powder, in addition to increasing the hardness and resistance of the surface, the amount of wear was reduced to a significant extent. The metallographic structure of the part after the WC86%-Co10%-Cr4% coating had high density, no oxide particles and not melted. By creating this coating, the amount of adhesion increased to 89 MPa, which is not comparable to conventional coatings. Also, the results of the hardness tests show that the microhardness measurement of the coating had a hardness of about 1300 Vickers, which indicates that this hardness is higher than other coatings in the form of plating. By using WC86%-Co10%-Cr4% coating, the amount of wear during helicopter landing at 1000 meters reached , which shows the high hardness and high quality of the coating..

    Keywords: HVOF Process, Tungsten Carbide, Wear Resistance, Hardness, Helicopter Skid Shoes
  • Davood Moosavian *, Amir Mahdavi Pages 25-34
    Detonation pulse engine is used in the production of propulsion power for aerospace applications. This engine works based on detonation and basically consists of a tube with a high ratio of length to internal diameter with an open end, ignition system, fuel supply system and control system. In this research, detonation pulse wave power generator has been designed and built. This generator uses compressed natural gas (CNG) with a purity of 88% methane as fuel and oxygen gas as oxidizer. In this pulse detonation generator, fuel and oxidizer are placed in two separate tanks, and for their proper combination, a suitable mixing system is placed on the way to enter the explosive tube. The performance of the engine was evaluated in the tests carried out. To investigate the effect of methane concentration on detonation combustion characteristics in the engine, the temperature and pressure of the exhaust gases of the engine have been measured. In the investigations, it was found that by increasing the equivalence ratio of fuel and oxidizer from 0.7 to 1.6, the pressure increases almost uniformly from 17 to 21 bar. Also, with the increase of the equivalence ratio to the stoichiometric equivalence ratio, the engine output temperature increases and then gradually decrease.
    Keywords: Detonation Pulse Engine, Ignition, Detonation, Explosive Tube
  • Mahdi Nasiri Negarestan, Mostafa Khazaee *, Seyed Hosein Sadati Pages 35-45
    Rotor imbalance in helicopters can lead to a flight quality degradation and a significant reduction in the lifespan of affected components. Considering the fundamental importance of safety and helicopter control being dependent on rotors, the propagation of this issue can result in undesirable events and catastrophic failures. Therefore, early detection of mass imbalance and misalignment plays a crucial role in reducing events and costs, and researchers in this field have recognized its significance. This paper focuses on experimental studies conducted on a coaxial rotor model helicopter to detect the presence of mass imbalance, misalignment, and a combination of them. A total of 320 tests were performed for eight conditions, including healthy, misalignment in the blades, and mass imbalances at various points on the blade's tip and center, within a rotational speed range of 880 to 1050 rotations per minute. Based on the time and frequency response of the system, signal features were extracted in the form of time-domain, frequency-domain, and time-frequency (using wavelet transform) graphs. In the next step, using Principal Component Analysis (PCA) in conjunction with the Ant Colony Optimization algorithm, 15 features containing more information were selected and inputted for classification into a neural network. According to the empirical evaluation, the proposed algorithm classifies and identifies the faults with a high-efficiency ratio. Thus, it can be utilized in condition-based maintenance of the rotorcrafts.
    Keywords: Neural Network, Ant Colony Algorithm, Wavelet Transform, Coaxial Helicopter, Feature Selection
  • Seyed Ali Zahiripour * Pages 46-58
    In this article, the effect of semi-analytical alignment error on the performance of the navigation system has been investigated. Although investigating the effect of various error-causing factors on the performance of the navigation system is not a new issue, the conducted investigations show that the effect of the alignment error has not been studied in the semi-analytical working regime. To perform this analysis, after introducing the related coordinate frames, the ideal and real functional equations of the navigation system in the desired working regime were extracted and then the performance of the navigation system was analyzed by taking into account the errors of horizontalization and initial orientation. The results have been showed that although the presence of this error causes errors in the navigation parameters, this error does not increase with the passage of time and has Shuler and day and night periods. It was also shown that the initial orientation error of the stable platform does not play a role in the calculation error of horizontal velocities and longitude and latitude, and the bias that occurs in the error of determining the side angle of the stable platform is equal to the initial orientation error of the stable platform.
    Keywords: Navigation System, Stable Platform, Alignment, Semi-Analytical, Horizontalization
  • Sajjad Mohammadi Sahebdivan, Roohollah Khoshkhoo, Mahmoud Mani, Hamzeh Eshraghi * Pages 59-76

    Attention to plasma actuators as a tool for active flow control has been rapidly growing in recent years. This device, by injecting momentum, accelerates the fluid on the surface, which can be used to control flow separation. In the current study, the control of flow separation in an axial compressor cascade by plasma actuator and boundary layer suction, both separately and simultaneously, has been investigated. To study the effects of the plasma actuator and boundary layer suction on flow control, the flow characteristics, such as the static pressure ratio and the total pressure loss coefficient, have been experimentally evaluated with and without the plasma actuator, as well as the effect of boundary layer suction at different suction rates. Experimental results show that the use of plasma actuator at low speeds reduces total pressure loss and hence improves performance. Moreover, this experimental study indicates that the performance of the compressor cascade with the plasma actuator and boundary layer suction simultaneously, at suction rates of 25, 50, 75, and 100 percent at a speed of 10 meters per second, respectively improves by 13.3, 14, 15, and 17 percent, showing better results compared to using only boundary layer suction.

    Keywords: Axial Compressor Cascade, Plasma DBD Actuator, Boundary Layer Suction, Flow Separation Control
  • Amin Torabi *, Seyed Mohsen Izadyar Pages 77-85
    Due to the proven performance of fibrous insulations in various industries, including manufacturing, energy, aerospace, and construction industries. These insulations were studied in several papers. Ceramic tiles used on the space shuttle are one of the most famous high temperature applications of these fibrous insulation. Due to high porosity of these insulations, the main method of heat transfer in these materials is radiation, especially when heat transfer occurred in more than 500 degrees of Celsius. Anomalous Diffraction Theory (ADT) is one of the theoretical methods to estimate extinction coefficient of fiber insulation. Roseland theory calculates the radiation heat transfer coefficient according to the radiation extinction coefficient. Results obtained from the developed code were validated with the results of other articles. In this article, the effect of fiber diameter on the radiative heat transfer coefficient is investigated. The results show that the radiant heat transfer coefficient of the fibers changes with the change of the diameter of the fibers and also the radiant heat transfer coefficient of silica insulation will be minimum if the fiber diameter is 6 micrometers, and with increasing or decreasing the fibers diameter, the radiant heat transfer coefficient will increase. In the case of silicon fiber insulation, the fiber diameter of 4 micrometers will have the lowest radiation heat transfer.
    Keywords: Fibrous Insulation, Radiative Heat Transfer Coefficient, Fiber Diameter, Fiber Extinction Coefficient
  • Ali Sadri Esfahani *, Afarin Akhavan, Mohammadtaghi Soltani Gerdfaramarzi Pages 86-101

    Airport accidents are one of the most important challenges in the aviation industry. The present research aims to identify and prioritize the factors affecting on preventing and dealing with airport accidents (case study: Shahid Sadoughi International Airport in Yazd). In this research, the method used by purpose is practical and is descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of the research includes all managers and experts working at Shahid Sadoughi International Airport in Yazd. The statistical sample of this research includes 30 people, who were selected by the purposive sampling method. A researcher-made questionnaire named "Pairwise comparisons of factors affecting on preventing and dealing with airport accidents and accidents" was used to collect data. The paired comparisons questionnaire was designed using background and theoretical foundations under experts' supervision. 5 major criteria including, human factors, technical factors, managerial factors, support factors and technological factors as well as 22 indicators (minor criteria) were identified. Fuzzy analyzing hierarchical process (FAHP) has been used to weight the major criteria and indicators and to prioritize them. The results showed that among the major factors, the technical factors has the highest priority, followed by human, technological, support and managerial factors respectively. Also, among the indicators, ensuring the technical soundness, preparedness of employees against accidents and knowledge of employees have the greatest influence on preventing and dealing with airport accidents.

    Keywords: Airport Accidents, Prioritization, Fuzzy Analyzing Hierarchical Process, Shahid Sadoughi International Airport In Yazd
  • Jamasb Pirkandi *, Porya Karami, Yosef Abbas, Mostafa Mahmoodi, Mahdi Hashemabadi Pages 102-116
    In this research, a new combined-cycle consisting of a turboprop engine equipped with a solid oxide fuel cell is presented. Modeling and analysis of the proposed system has been done in flight conditions with a flight height of 7500 meters and the results have been compared with the results of the analyzes performed on the real turboprop engine. In analyzes, the compressor pressure ratio is considered to be 2 to 30. The evaluation of the results shows that the integration of solid oxide fuel cells with turboprop engines will improve the efficiency of this engine. In addition to that, adding solid oxide fuel cells to the turboprop engine will increase the efficiency of the whole system from 20% in the turboprop engine to 26% in the combined cycle. The results also show that the combined cycle generates somewhat more thrust than a real turboprop engine and also provides 70 kWh of aircraft electrical energy.
    Keywords: Turboprop, Hybrid Systems, Solid Oxide, Fuel Cell, Electrical Energy
  • Mehdi Sabzehparvar *, Abbas Sahami Pages 117-130

    One of the ways to estimate aerodynamic coefficients and derivatives is flight testing and using real flight data, which in this method distinguish real data from noise-tainted data, which has a great effect on the estimation accuracy. In this paper, a new method using time-frequency analysis of wavelet transform data is proposed to reduce noise from flight data. Robustness against flight conditions and no need for system modeling are advantages of this method compared to existing methods. The performance of the proposed method is verified by applying it to two types of data: six degrees of freedom simulation data and flight test data of an unmanned bird. The results show that the proposed method has a high capability in extracting real data against noise and external factors or non-linear behavior of the bird in turbulent weather conditions, which can be used to estimate the parameters of the bird with high accuracy. In this research, first, the algorithm was applied on the simulation data of six degrees of freedom, which were affected by noise, and it was somehow validated by comparing the original data with the cleaned data of the algorithm. Next, it was applied on the flight data of the unmanned bird and from The cleaned data have been used to extract the longitudinal and transverse transformation functions of the bird and analyze the stability and extract the frequency of its different modes.

    Keywords: Estimation Of Aerodynamic Coefficient, Flight Data, Noise Reduction, Wavelet Transform, Transform Function
  • S.Abolfazl Mokhtari *, Meysam Jalalvand Pages 131-141
    The structure examined in this article is a sandwich structure comprising seven layers. Four of these layers are made of aluminum, designed to enhance strength and distribute the load across the structure. Two other layers are made of metallic foam, with three types of foam being analyzed in this study. The remaining layer, acting as the core, features a honeycomb cell structure with auxetic properties. Due to its lightweight and blast-resistant characteristics, this structure is extensively used in the aerospace industry. The aim of this research is to prolong the lifespan of the sandwich structure by achieving optimal strength. The structure is subjected to axial loading, leading to buckling. Therefore, this paper investigates the nonlinear buckling and post-buckling behavior of the structure. Initially, the mechanical properties of the foam and honeycomb are formulated, followed by the extraction of equations based on the Euler-Bernoulli beam theory. The Ritz method is employed to solve these equations. The innovation of this research lies in the fact that such a structure has never been subjected to buckling in previous studies. The findings reveal that increasing the honeycomb cell angle and reducing the porosity coefficient enhance the structure's strength.
    Keywords: Sandwich Structure, Foam, Honeycomb, Axial Load, Strength
  • Mohammadreza Marvinam * Pages 142-155

    Aviation Safety has always been one of the key and important topics in the aviation industry. Since the first human flight, aviation accidents and incidents worldwide have led to extensive efforts to improve flight safety. Identifying the factors contributing to these accidents and accurately analyzing them can greatly assist in reducing incidents and enhancing flight safety. In this regard, various models and theories have been developed to assess the factors influencing aviation safety. When sufficient historical data is unavailable, using fuzzy logic and fuzzy analytical hierarchy process (FAHP), in combination with expert opinions, can be an appropriate alternative for evaluating the technical factors affecting aviation safety. This study employs the fuzzy analytical hierarchy process (FAHP) to evaluate the technical components influencing aviation safety. For this purpose, the five-part classification from the International Air Transport Association (IATA), including human, technical, environmental, organizational, and incomplete information factors, was used as the main criteria, with 36 sub-criteria. Specifically, the findings show that technical and human factors hold the highest weight among the other criteria.  another significant finding of this study is the high impact of incomplete information on reducing aviation safety levels. The lack of access to complete and up-to-date data can affect decision-making processes and lead to increased risks. By employing FAHP, aviation organizations can focus on key factors and implement effective safety improvement programs through precise prioritization.

    Keywords: Aviation Safety, Technical Factors, AHP, Fuzzy Logic