فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 127 (پاییز 1403)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 127 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نادر ولائی*، سید علی حسین زاده، رضا خطابخش صفحات 1-29
    به موجب تبصره 1 ماده 21 مکرر قانون صدور چک، ثبت صدور و انتقال چک در سامانه صیاد الزامی است و چک هایی که مالکیت آن ها در سامانه صیاد ثبت نشده باشد از شمول قانون صدور چک خارج است؛ بنابراین وضعیت حقوقی دارنده نسبت به چک هایی که در مرحله صدور و انتقال ثبت نشده، با خلاء قانونی مواجه و نیازمند بررسی است. ارکان صدور چک در قانون تجارت معین است و تغییرات قانون صدور چک موجب اختلاف در تغییر ارکان صدور چک شده است. در این زمینه، هدف قانون گذار و عبارات قانونی اهمیت به سزایی در تشخیص نسخ یا عدم نسخ ضمنی قانون تجارت دارد؛ موضوعی که این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به آن می پردازد. آنچه از پژوهش حاضر حاصل شده، چنین است که چک ثبت نشده در رویه قضایی سند عادی محسوب می شود و احکام صدور و انتقال چک و حقوق دارنده چک مبتنی بر این عقیده ارزیابی می شود. به نظر می رسد قانون تجارت بر چنین اسنادی حاکمیت دارد و این موضوع می تواند در تبیین احکام یاد شده موثر باشد؛ البته بانک ها که مکلف به تبعیت از مقررات قانون صدور چک می باشند، در مواجهه با چنین اسنادی برخورد متمایزی خواهند داشت و به طور مثال گواهی نامه عدم پرداخت صادر نمی کنند.
    کلیدواژگان: چک، سامانه صیاد، ارکان صدور چک، ضمانت اجرا، رویه قضایی
  • مصطفی کربلائی آقازاده* صفحات 31-58
    مبتنی بر اطلاق ماده 230 قانون مدنی و قسمت اخیر ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، در رای وحدت رویه شماره 805 مورخ 16 دی 1399 تصریح شده است که اشخاص می توانند بیشتر از «کاهش قدرت خرید پول» و بر «منفعت پولی» توافق کنند. پول در مفهوم امروزی نه مال خصوصی، بلکه مال عمومی محسوب می شود که وسیله مبادله و ذخیره عمومی ارزش کالا و خدمات است و سند بدهی بانک ها و دولت ها است؛ مفاد رای وحدت رویه شماره 805 از این جهت که اشخاص خصوصی بتوانند افزون بر «کاهش قدرت خرید پول» در ازای «هیچ» و بر «منفعت پول» با وجود غیر قابل مطالبه بودن آن مطابق تبصره 2 ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، دست به توافق بزنند، مغایر با قاعده پولی است. در این مقاله بر اساس اصل لزوم یگانگی مورد دین با مورد تسلیم و این که «منفعت طبیعی پول» امری مجزا از «کاهش قدرت خرید پول» است و جملگی آن ها متفاوت از «ربا» هستند، اثبات می شود که جبران «کاهش قدرت خرید پول» و «بهره طبیعی پول» از دلالت های پول های امروزی محسوب می شود؛ اما این که طرفین بتوانند افزون بر آن ها توافق کنند، امری مغایر با نظم عمومی است؛ زیرا به دخالت در سند بدهی دولت ها و بانک ها منتهی می شود؛ بنابراین لازم است هیات عمومی دیوان عالی کشور نظر به آثار تورمی آن، در رایی جدید دست به اصلاح آن بزند.
    کلیدواژگان: پول، خلق پول، ربا، عدم النفع پول، قدرت خرید پول، منفعت طبیعی پول
  • سعید جوهر* صفحات 59-92
    در داوری تجاری بین المللی، طرفین اختلاف در انتخاب قانونی که بر ماهیت دعوای ایشان حاکم باشد، آزادی عمل دارند؛ مشروط به این که قانون انتخاب شده، مخالف با نظم عمومی و قواعد آمره نباشد. اختلاف عقاید زمانی ایجاد می شود که طرفین قانون حاکم بر ماهیت دعوا را انتخاب نکرده باشند. این عدم انتخاب باعث کندی روند داوری می شود و می تواند ناشی از عدم توافق طرفین در انتخاب قانون حاکم ماهوی باشد. در این حالت، داور باید قانونی را که بر اساس آن به ماهیت دعوا رسیدگی می شود، مشخص کند؛ چرا که به علت دخالت یک رکن بین المللی در اختلاف و سکوت طرفین، قانون حاکم بر ماهیت دعوا از ابتدا مشخص نیست. داور گزینه های متعددی پیش رو دارد که موضوع این مقاله، مطالعه تطبیقی این رویکردها و موضع کشورها و سازمان های داوری و محدودیت های این انتخاب است. این مقاله ضمن مطالعه تطبیقی با روش کتابخانه ای، بر این فرض تکیه دارد که داور همان اراده ای را داراست که طرفین در انتخاب قانون حاکم بر ماهیت اختلاف خود دارند.
    کلیدواژگان: داوری، تجارت بین الملل، رویکرد مستقیم، رویکرد غیر مستقیم، قانون قابل اجرا، قانون ماهوی
  • احسان نعمتی، سید حسن حسینی مقدم* صفحات 93-110

    ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 در قالب مستثنیات دین، حداقل های لازم برای تداوم یک زندگی معمولی و از جمله «تلفن مورد نیاز مدیون» را برشمرده و از توقیف مصون داشته است. شیوه درج این عبارت در قانون مذکور، بروز چالش هایی را حین اجرای حکم موجب شده است. پرسش اصلی پژوهش حاضر، شرایط لازم برای شناسایی تلفن به عنوان مستثنیات دین و شرایط توقیف آن است که با استفاده از روش کتابخانه ای و رویکرد توصیفی و تحلیلی، به این پاسخ می رسد که اطلاق «تلفن مورد نیاز مدیون»، متعلقات آن را نیز در بر می گیرد و معیار اولیه جهت شناسایی نیاز و شان محکوم ، نوعی است، اما در موارد خاص می توان به معیار شخصی نیز توجه کرد. همچنین چنانچه تلفن، مورد نیاز محکوم و در شان او بوده و یا ابزار کسب و کار و اثاثیه مورد نیاز برای زندگی وی باشد، تحت حمایت مستثنیات دین است. در موارد لوکس و غیرمتعارف بودن تلفن و متعلقات آن، تعدد خطوط تلفن محکوم ، قرض بودن یا تعهد داشتن به استرداد تلفن و یا معرفی تلفن توسط محکوم ، امکان توقیف فراهم خواهد بود.

    کلیدواژگان: مستثنیات دین، تلفن مورد نیاز، دائن، مدیون، توقیف، مزایده
  • امین نیکومنظری* صفحات 111-135
    نظام کیفری آمریکا به عنوان یکی از پیش گامان شناسایی مسئولیت کیفری برای اشخاص حقوقی، می تواند الگوی موفقی برای دیگر نظام های کیفری باشد. ارائه ضمانت اجراهای مناسب با شخص حقوقی و ارائه راهکار جهت تعیین دقیق هر یک از این ضمانت اجراها، از جمله ویژگی های نظام حقوقی آمریکا است. نوشتار حاضر با رویکرد تحلیلی توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای، به معرفی و ارزیابی ضمانت اجراهای کیفری در آمریکا می پردازد و با نگاهی تطبیقی، خلاء های تقنینی در حقوق ایران را مورد توجه قرار می دهد. تحلیل ضمانت اجراهای موجود در زرادخانه کیفری آمریکا حکایت از این دارد که آن‎ ها به اعتبار گونه های اشخاص حقوقی، نوع فعالیت در پیش گرفته، درجه خطر، گردش مالی سالانه و نیز ابعاد ایراد آسیب بر بزه دیده، تضمین هایی را در سه دسته جبرانی، تنبیهی و پیشگیرانه گنجانده اند تا به انضمام رهنمود های تعیین کیفر، هدف های سزاگرا و پیامدگرای نظام عدالت کیفری را به شکلی مطلوب تامین کند. در نظام حقوقی ایران به رغم تنوع ضمانت اجراهای کیفری، دسته بندی مناسبی از ضمانت اجراهای اشخاص حقوقی ارائه نشده است. الگوبرداری از نظام حقوقی آمریکا در برخی موارد می تواند به خلاهای تقنینی در این حوزه پایان دهد.
    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی، حقوق کیفری آمریکا، ضمانت اجرای جبرانی، ضمانت اجرای تنبیهی، ضمانت اجرای پیشگیرانه
  • سعید قائدی* صفحات 137-174
    با صدور قرار منع تعقیب به استناد فقدان یا عدم کفایت دلیل، امکان بازتعقیب متهم به موجب ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری پیش بینی شده است. قانون گذار در پی نیل به عدالت در مورد اشخاصی است که در زمان رسیدگی، دلیل کافی در دسترس آن ها نبوده و از سوی دیگر، به دنبال مقابله با هنجارشکنی و جلوگیری از رهایی ناموجه و زودهنگام مرتکب از چنگال عدالت است. حکم این ماده استثنایی و اصل بر عدم قابلیت تعقیب مجدد متهم است؛ مگر آن که اصول حاکم بر آن که منطبق با اهداف و اصول کلی آیین دادرسی کیفری است، در فرایند تجویز تعقیب توسط مقام های قضایی اعمال شود. هدف این پژوهش، شناخت مبانی و اصول حاکم بر تعقیب دوباره متهم است. به این منظور، با روش توصیفی تحلیلی و مطالعه پرونده های تجویز تعقیب شده، به دنبال تبیین مبانی و اصول بازتعقیب متهم است تا چالش ها و برداشت های سوء رویه قضایی شناسایی شود و ضمن ارائه راهبرد، امنیت شهروندان و نظم عمومی تامین و تضمین گردد. از این رو نوشتار حاضر، با مطالعه نوزده پرونده بازتعقیب شده، به تبیین اصول حاکم بر اعمال تجویز تعقیب متهم شامل اعتبار امر مختوم، مستدل بودن فرایند بازتعقیب متهم، تناظر، استقلال و رجحان تشخیص دادگاه در برابر دادسرا، امکان بازتعقیب متهم توسط دادگاه و اصل استقلال مقام تحقیق در برابر تشخیص دادستان و دادگاه می پردازد و نتیجه می گیرد که مقام های قضایی دخیل در فرایند تجویز، با نقض اصول یاد شده در پی تعقیب مجدد متهم می باشند و در چرخه ای معیوب، غالب پرونده ها با قرار منع تعقیب مجدد یا حکم برائت مواجه می شود.
    کلیدواژگان: بازتعقیب متهم، قرار منع تعقیب، دلیل جدید، دادستان، دادگاه
  • حمید افکار* صفحات 175-198
    ادله اثبات توسط قانون گذار ایران در دو حوزه مدنی و کیفری به طور مشخص متمایز گردیده است. برخی ادله مانند اقرار، شهادت و علم قاضی در مقررات مدنی و کیفری با کمترین تفاوت در جزئیات مورد تصریح قرار گرفته است، اما ادله ای مانند قسامه با تفسیری مضیق، فقط در مقررات کیفری ظهور یافته است. اگر چه حقوق کیفری از حیث هدف، ماهیت و نظام دادرسی، خود را از حقوق مدنی متمایز نموده ، لیکن تصور بهره گیری از نظام ادله یکسان در قلمروی مشترک دو حوزه امری بعید نیست. به همین جهت، با فراهم آمدن قابلیت مطالبه دیه در مرجع حقوقی، توسل به قسامه به عنوان یکی از روش های اثبات دعوا قابلیت طرح دارد. در این پژوهش با شیوه توصیفی و تحلیلی و ضمن بهره گیری از رویه قضایی، قابلیت طرح دعوای مطالبه دیه در دادگاه حقوقی بررسی می شود و بهره گیری دادرس حقوقی از قسامه به عنوان دلیل اثبات در موضوع دیات که نقطه تقاطع بین مرجع حقوقی و کیفری است، ارزیابی خواهد شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که منحصر نبودن ادله اثبات در امور مدنی، توانایی مطلق قاضی شرعی در رسیدگی به تمام امور بر اساس قواعد ثابت و امکان بسط تفکر دادرسی کیفری به دادرسی مدنی، بسترساز زمینه پذیرش قسامه به عنون دلیل اثبات در دادگاه حقوقی است، اما با توجه به عدم شایستگی دادگاه حقوقی در رسیدگی به اصل جنایت، لزوم تفسیر مضیق کارکرد نهاد قسامه و انحصار برخی ابزارهای کیفری به محاکم کیفری، باید از کارکرد قسامه به عنوان دلیل اثبات در دادگاه حقوقی چشم پوشید.
    کلیدواژگان: قسامه، دیه، قصاص، ادله اثبات دعوا، اثبات جنایت، دادگاه حقوقی
  • عادل شیبانی، زهرا بیدار* صفحات 199-219
    با توجه به ابهامات موجود در مفاد مواد 63 و 64 قانون دیوان عدالت اداری، بررسی حدود صلاحیت شعب دیوان در رسیدگی به آرای مراجع اختصاصی اداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این ابهامات شامل مفهوم «وجود ایرادات شکلی یا ماهوی»، «بررسی و تطبیق موضوع از جهت رعایت ضوابط قانونی» و «بررسی از حیث تشخیص موضوع» در مواد 63 و 64، عدم تفکیک مراجع موضوع مواد 63 و 64، عدم توجه به کارکردهای چندگانه برخی از مراجع، مشخص نبودن تکلیف شعب رسیدگی کننده به تصمیمات مراجع موضوع ماده 64 در صورت وجود نواقص شکلی و آیینی و انجام رسیدگی حکمی به جای رسیدگی موضوعی یا به عکس می باشد. پاسخ گویی به این ابهامات، می تواند به بهبود کیفیت دادرسی و اجرای عدالت در دیوان عدالت اداری کمک کند و ظرفیت نظارتی این نهاد را جهت کنترل قضایی تصمیمات مراجع موضوع بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری ارتقا دهد. یافته های این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، حاکی از این است که بازشناسی مراجع اختصاصی اداری از حیث نوع صلاحیت و کارکرد آن ها و تفکیک «دادگاه های اداری» از «مراجع اداری تشخیصی» و همچنین انجام دادرسی «حکمی» یا «موضوعی» بر اساس نوع مرجع اختصاصی و نحوه طرح شکایت، می تواند منجر به کاهش ابهامات و ارتقا شاخص های کیفی دادرسی در این حوزه شود.
    کلیدواژگان: صلاحیت، مراجع اختصاصی اداری، رسیدگی حکمی و موضوعی، دیوان عدالت اداری، دادرسی اداری
  • آیت مولائی* صفحات 221-242
    فرایند تطور و قافله تغییر و اصلاح در صلاحیت دیوان عدالت اداری در ارتباط با موضوع مسئولیت مدنی دولت، اخیرا وارد فاز جدیدی شده است. در اردیبهشت سال 1402، جدیدترین مورد اصلاحات را نزد قانون گذار دیوان عدالت شاهد هستیم. به نظر می رسد در این اصلاحیه، با در نظر گرفتن استعمال واژگان تازه، قلمروی تازه ای برای صلاحیت دیوان تعریف شده است که شایسته توجه علمی است. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی، در پاسخ به این پرسش که چالش های واژگانی قانون گذار «عدالت اداری» در چارچوب تبصره 1 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری چیست، در پاسخ با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به این نتایج می رسد که: نخست، ابرواژگان مسئولیت مدنی حکومت در این سند، «تخلف» و «اختصاصی» است و بدون فهم این واژه ها، امکان رمزگشایی و تبیین موضوع این نوع مسئولیت ممکن نیست؛ دوم، تخلف موضوع این نوع مسئولیت زمانی قابل تصور است که تخلف از «قانون» در کنار تخلف از «صلاحیت» اتفاق بیافتد؛ از این رو واژگان قانون و صلاحیت در اینجا یک کارویژه دارند و به عنوان دو مقوله مستقل از هم مطرح نیستند؛ سوم، از آن جا که در صدر تبصره بر عام بودن صلاحیت دادگاه ها تصریح شده است، می توان چنین فرض کرد که در اصلاحات جدید، این محاکم مهم ترین نامزد خالق تئوری مسئولیت مدنی حکومت در ایران هستند.
    کلیدواژگان: تخلف از وظایف قانونی، تخلف از وظایف اختصاصی، ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری، مسئولیت مدنی حکومت، عدالت اداری
  • عبدالمجید سودمندی*، محمود عباسی صفحات 243-270
    بسیاری از معاهدات بین المللی به طور صریح یا ضمنی مستلزم تعیین مرجع ملی توسط هر یک از کشورهای متعاهد جهت اجرای تمام یا بخشی از تعهدات معاهده هستند و از این رو، بررسی فرایند تعیین مراجع ملی، حائز اهمیت است. در نظام حقوقی ایران تاکنون فقط قوای مقننه و مجریه در تعیین مراجع ملی نقش داشته اند؛ در این نوشتار به منظور شناسایی نقاط ضعف و قوت رویه قوه مقننه ایران در تعیین مراجع ملی، به بررسی این رویه به شیوه توصیفی تحلیلی پرداخته و نتیجه گرفته ایم که با توجه به عدم وضع ضابطه در قانون اساسی درباره تعیین مراجع ملی، قوه مقننه بر اساس صلاحیت عام قانون گذاری، اختیار تعیین مراجع ملی برای تمام معاهدات و نهادهای بین المللی را دارد. با وجود این، قوه مقننه در بسیاری از موارد، تعیین و تغییر مراجع ملی را به قوه مجریه واگذار کرده که موجب انتقاد است به ویژه با توجه به این که بعضی از این مراجع ملی، غیراجرایی هستند. در هر صورت آگاهی جامع از محتوای معاهده که لازمه تعیین مرجع ملی است، در زمان تصویب معاهده برای نمایندگان مجلس حاصل می شود و از این رو، مناسب ترین ابزار برای تعیین مرجع ملی، قانون تصویب کننده معاهده است، اما قوه مقننه در موارد بسیار نادر از این قوانین برای تعیین مراجع ملی استفاده کرده است. در ضمن، تصویب معاهده توسط قوه مجریه که در بعضی موارد مجاز شناخته شده است و همچنین تعیین مراجع ملی در متن معاهدات که مجلس اختیار تغییر آن ها را ندارد، سبب محدودیت اختیار قوه مقننه برای تعیین مراجع ملی شده است.
    کلیدواژگان: مرجع ملی، معاهدات بین المللی، قانون تصویب کننده معاهده، قانون مربوط به اجرای معاهده، قانون تعیین حق عضویت در نهادهای بین المللی
  • رحیم نوبهار*، مجتبی قاسمی، فاطمه صفاری صفحات 271-296
    این مقاله با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی به واکاوی چالش های تخصیص کارآمد و مدیریت صحیح منابع مالی در قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران می پردازد. برابر یافته های این پژوهش، برخی از چالش های این حوزه عبارتند از: تخصیص منابع بدون توجه به برنامه های میان مدت و به صورت دل خواه، نبود معیاری برای سنجش عملکرد و کنترل نتایج، فقدان انضباط مالی، متاثر بودن فرایند بودجه ریزی از چانه زنی ها و مذاکرات فاقد پشتوانه علمی در سطح گسترده، اتکاء صرف بر بودجه ریزی افزایشی، عدم کاربست سیستم های حسابداری، فقدان شفافیت، مطلوب نبودن مکانیزم های نظارتی سایر قوا بر عملکرد مالی قوه قضاییه، برداشت افراطی از مفهوم استقلال قضایی و مقاومت ساختار موجود در برابر اعمال اصلاحات در حوزه عملکرد مالی. این عوامل سبب شده است تا ساختار بودجه ریزی قوه قضاییه بهینه سازی و کارایی را برنتابد و فرایند بودجه ریزی بدون توجه به اصول علمی و منطقی صورت گیرد. مقاله برای گذار از این وضعیت نامطلوب، پیشنهادهایی را مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: قوه قضاییه، استقلال قوه قضاییه، نظارت مالی، بودجه ریزی، برنامه ریزی قضایی
  • سلمان عمرانی*، هادی رضوان، رامین مالک صفحات 297-322
    اصل «استقلال قاضی» و لزوم «نظارت بر قضات» از جمله چارچوب های حاکم بر نظام قضایی است که ضرورت و نقش آن ها در تحقق اهداف حکم رانی مطلوب و به ویژه در دادرسی عادلانه و عدالت قضایی انکارناپذیر است. هر چند در تحقیقات متعدد بر این جایگاه تاکید شده، اما همواره در رابطه با تعریف و مفهوم دقیق این دو و ارتباط آن ها با یکدیگر و سازکار رعایت اصل استقلال قاضی در فرایند نظارت بر قضات اختلاف بوده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، ارائه تعریفی دقیق از اصل استقلال قاضی و تبیین چارچوب نظارت بر قضات و ارتباط این دو را مورد نظر قرار می دهد و نتیجه می گیرد که دو اصل پیش گفته مشروط بر آن که در معیارها و در فرایند نظارت الزام هایی رعایت شود، نافی و نقض کننده یکدیگر نیستند. معیارهای نظارت بر قضات باید دارای جامعیت و مانعیت و شفاف، عام و فراگیر، ارزش بنیان، عینی و سنجش پذیر باشد تا استقلال قضات مصون بماند. حفظ حرمت و عزت قاضی در فرایند نظارت، التزام مرجع نهایی ناظر بر تفکیک قوا و عدم واگذاری تصمیم به مقام مسوول مستقیم، از جمله بایسته های این حوزه است.
    کلیدواژگان: استقلال قاضی، نظارت بر قضات، دادرسی عادلانه، امنیت قضایی، بی طرفی قاضی
  • مهدی حاجی حسینی*، خلیل میرزایی، حسن محدثی گیلوایی صفحات 323-342
    این جستار با هدف بررسی و شناسایی شاخص ها و طراحی الگوی توسعه قضایی، به مطالعه و کاوش در رابطه با مفهوم توسعه قضایی پرداخته است. روش این مطالعه، کیفی است که در مرحله اول به صورت مطالعه اسنادی و کتابخانه ای و در مرحله دوم با استفاده از تکنیک دلفی، با بیست نفر از صاحب نظران و مدیران قوه قضاییه و دادگستری استان تهران، به عنوان متولیان اجرایی حوزه توسعه قضایی، که به شکل تصادفی انتخاب شده اند، با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شده است. مفهوم توسعه قضایی عبارتست از؛ کارآمدی قوه قضاییه جهت رسیدگی مستقل، سریع، دقیق و تخصصی به پرونده های قضایی، تلاش برای پیش گیری از وقوع جرم، گسترش عدالت و آزادی، ثبات ساختار و تشکیلات و تامین منابع انسانی و فیزیکی، نظارت بر حسن اجراء قانون و اصلاح و به روز رسانی رویه ها، نظارت و ارتقاء عملکرد ضابطان، تلاش برای مبارزه با فساد و حل بحران مشروعیت، توسعه دادرسی الکترونیک و فناوری ها و گسترش مشارکت های مردمی و به کارگیری روش های غیر قضایی حل و فصل دعاوی. سرانجام توسعه قضایی بر اساس منطق علمی شاخص سازی در هشت بعد و بیست شاخص اصلی دسته بندی شد.
    کلیدواژگان: توسعه قضایی، دادگستری، قوه قضاییه، کارآمدی، توسعه مشارکتی
  • محمدجواد فیض*، سید قاسم زمانی صفحات 343-362

    کرامت انسان از ارزش های پذیرفته شده در مکاتب الهی و بشری است که تاثیری به سزا در امور اخلاقی و فقهی و مسایل سیاسی اجتماعی داشته و دارد. در عصر حاضر که به عصر دفاع از حقوق بشر و کرامت انسانی نیز مشهور است، بیش از گذشته نیازمند تصحیح و بازنگری در مفهوم و اثرات و لوازم کرامت انسان هستیم. در میان مکاتب مختلف الهی و بشری رویکردهای متفاوتی درباره کرامت انسان به وجود آمده و در این میان، دین اسلام و کتاب آسمانی مسلمانان مبانی گران سنگی از کرامت انسان را ارائه کرده است؛ چرا که در نگاه قرآن کریم، انسان از این نظر که انسان است، صاحب کرامت است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی موضوع ضرورت و امکان الهی بودن کرامت ذاتی انسان است و بدین منظور، با استفاده از آیات قرآن کریم و روایات، تعریف و فهم و مقصود از کرامت از  دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. مهم ترین یافته های پژوهش این است که کرامت انسانی از ضرورت وجودی انسان ناشی می شود؛ از باب «لقد کرمنا بنی آدم»، ضروری ترین معیار نگاه اسلام به انسان، کرامت ذاتی اوست که به عنوان یک مبنا پذیرفته شده و به عبارت دیگر، یک ضرورت قطعی است و با توجه به نفخ الهی در آفرینش انسان، انسان ها مبتنی بر اصل منع تبعیض، دارای کرامت ذاتی می باشند.

    کلیدواژگان: کرامت الهی، حقوق بشر، حقوق بشر اسلامی، کرامت ذاتی انسان
|
  • Nader Vellaei *, Ali Hossein Zadeh, Reza Khatabakhsh Pages 1-29
    The legal requirement for draft, and the delivery of the cheque into the Sayyad system, is prescribed in Cheque Issuance Act; article 21, note 1. Regarding to cheques that not submitted in Sayyad system are not govern under Cheque Issuance Act .The situation of this non submitted cheques in compliance with holder rights related issuance and delivery is needed to review and it seems with there is legal gap resulted casue dispute in the judicial procedure. The major requirements of the cheques has been determined in Tejart Act, and the changes in the Cheque Issuance Act has caused legal disputes in this requirements; in this matter the aim of the legislator and legal phrases has a single significance as to the abrogation or not implied abrogation Commercial Act.implied abrogation is an exception because contrary to express abrogation; in this situation conflict in a single issue is attributed to the legislator,The purpose of the legislator was to supervised the cheques in circulation and increase their credits, for example the use of stolen and lost cheques were limited. On the other hand, the terms of the above regulation have only excluded the unregistered cheques from the scope of the Cheque Issuance Act, and in the sense of negating the possibility of the flow of the provisions of the Commercial Act on this cheque. In the present research, emphasizing on the judicial procedure and existing disputes, the examples related to the present discussion are analyzed analytically
    Keywords: Cheque, Sayyad System, Requirements Of The Cheques Draft, Sanction, Judicial Procedure
  • Mostafa Karbalaei Aghazadeh * Pages 31-58
    Based on the application of Article 230 of the Civil Law and the last part of Article 522 of the Civil Procedure Law approved in 1379, it is stated in the unanimous decision No. 805 dated 16 January 1399 that individuals can agree on more than "reduction in the purchasing power of money" and "monetary benefit". ; An analysis that makes money in its modern sense, which is considered as a means of exchange and public storage of the value of goods and services and a debt document of banks and governments, private individuals can create money for "nothing" alongside them. In this article, based on the principle of the necessity of uniting the case of debt with the case of surrender and that "natural benefit of money" is a separate thing from "decrease in purchasing power of money" and all of them are different from "usury", it was proved that the compensation of "decrease in purchasing power of money" And "natural interest (interest) of money" is considered one of the meanings of today's money. However, it is contrary to public order that the parties can agree on more than them. Because it leads to interference in the debt documents of governments and banks. Therefore, what is stated in the unanimous vote is subject to serious criticism. It is hoped that the judges of the Supreme Court will revise it in a new decision considering its inflationary effects.
    Keywords: Money, Creation Of Money, Usury, Lack Of Benefit Of Money, Purchasing Power Of Money, Natural Benefit Of Money
  • Saeed Johar * Pages 59-92
    In international commercial arbitration, the parties to the dispute are free to select the law that governs the substance of their dispute; provided that the chosen law is not contrary to the public order and peremptory norms. In case the parties have not chosen the law, which governs the nature of the dispute, the dissention arises. The absence of the selection of the applicable law governing the dispute slows down the arbitration process. In this case, the "arbitrator" must determine the law according to which the nature of the case is heard; due to the involvement of an international body in the dispute and the silence of the parties, the law governing the nature of the dispute is not clear from the beginning. Based on what is mentioned above, the "arbitrator" confronts several options which are discussed as the approaches in this research paper; meanwhile, the orientation of the countries and the arbitration organizations towards the approaches included the restrictions of such selection is examined. This article, while conducting a comparative study with the library method, relies on the assumption that the arbitrator has the same will as the parties in choosing the law that governs the nature of their dispute.
    Keywords: Applicable Law, Direct Approach, Indirect Approach, Governing Law, Substantive Law
  • Ehsan Nemati, Seyyed Hasan Hoseini Moghaddam * Pages 93-110

    Article 24 of Financial Convictions Enforcement Law, approved in 2015, has enumerated the minimum requirements for the continuation of an ordinary life, such as "the debtor's required telephone," in the form of debt exceptions and exempts it from seizure. The way of inserting the phrase "Required Phone" in aforementioned law is such that in practice has caused challenges during the enforcement of the sentences. The main question of the current research is the necessary circumstances for identifying a phone as an exception to debt, and the conditions of its seizure. Using a library method and a descriptive and analytical approach this study reaches the answer that the example of " required phone " includes its belongings too and the primary criterion for identifying the need and the dignity of the condemned person will be the reasonable criterion and in special cases, personal criteria can also be taken into account. Also, if the phone is needed by the condemned person and is in his dignity, or if it is a business tool and furniture needed for his life, then it is supported under debt exceptions. In cases of luxury and unreasonableness of the phone and its accessories, multiplicity of sim cards of the condemned person, whether it is a loan, having an obligation to return the phone, or introducing the phone by condemned person, seizure becomes possible.

    Keywords: Debt Exceptions, The Required Phone, Creditor, Debtor, Seizure, Bid
  • Amin Nikoomanzari * Pages 111-135
    The American criminal justice system, as one of the pioneers in identifying criminal responsibility and determining various forms of criminal enforcement guarantees for legal entities, can serve as successful model for other criminal justice systems. Providing appropriate enforcement guarantees for legal entities and offering solutions for the precise determination of each of these enforcement guarantees can be considered among the characteristics of the American legal system.The present paper adopts an analytical-descriptive approach and utilizes library sources to introduce and evaluate each of the criminal enforcement guarantees in this country. Furthermore, in line with the discussion, it examines the legislative gaps in the field of criminal law in Iran from a comparative perspective.The analysis of the enforcement guarantees present in the American criminal justice system indicates that they are designed to ensure the objectives of reparation, punishment, and prevention, taking into account the types of legal entities, the nature of their activities, the level of risk, annual financial turnover, and the extent of harm caused. Along with the guidelines for determining penalties, these guarantees aim to achieve the desired goals and consequences of the criminal justice system. However, despite the diversity of criminal enforcement guarantees in the Iranian legal system, it has failed to provide a suitable categorization of enforcement guarantees for legal entities, unlike the American legal system. Drawing inspiration from the American legal system in certain aspects of criminal enforcement guarantees can help address legislative gaps in this area.
    Keywords: Legal Entities, American Criminal Law, Reparation Enforcement Guarantee, Punishment Enforcement Guarantee, Preventive Enforcement Guarantee
  • Saeed Ghaedi * Pages 137-174
    By issuing a restraining order based on the lack or insufficiency of evidence, the possibility of re-prosecution of the accused is foreseen according to Article 278 of the Criminal Procedure Law on the basis of ensuring judicial justice and dealing with criminal behavior. On the one hand, the legislator seeks to achieve justice for the persons who were not able to access them at the time of the hearing. On the other hand, it seeks to deal with breaking the norm and prevent unjustified and early release of the perpetrator from the clutches of justice. Despite this, the ruling of this article is exceptional and the principle that the accused cannot be re-prosecuted unless the principles that govern it, which are in line with the goals and general principles of the criminal procedure, are applied in the process of prescribing prosecution by the judicial authorities. The purpose of this research is to know the basics and principles governing the re-prosecution of the accused. Therefore, the fundamental question is, what are the principles governing the prosecution of the accused and is the judicial procedure determined to strictly implement these principles? This article, with a descriptive analytical method and by studying 19 re-prosecuted cases in Iran's criminal justice system, explains in detail the principles of the validity of the sealed order, the reasonableness of the process of re-prosecuting the accused, the correspondence, independence and priority of the court's judgment against the prosecutor's office, the possibility of re-prosecuting the accused by the court and The principle of the independence of the investigating authority against the judgment of the prosecutor and the court is the governing principle for the application of the prosecution of the accused And at the end, it is found that the judicial authorities involved in the application of the prescription
    Keywords: Re-Prosecution Of The Accused, Restraining Order, New Reason, Prosecutor, Court
  • Hamid Afkar * Pages 175-198
    Evidence of proof has been clearly distinguished by the Iranian legislator in two area, civil and criminal. Some evidences such as confession, testimony and knowledge of the judge have been specified in civil and criminal regulations with the least difference in details, but some evidences such as Qasame have appeared with a narrow interpretation only in criminal regulations. Although criminal law has distinguished itself from civil law in terms of its purpose, nature and judicial system, the idea of using the same evidence system in the common domain of the two areas is not unlikely. For this reason, with the provision of the feasibility to demand Diya in the civil tribunals, invoking Qasame can be proposed as one of the means of proving the claim. In this research, with a descriptive and analytical method, while using the judicial procedure, the possibility to file a lawsuit for demanding Diya in the civil tribunals is endorsed, and following the adoption of this approach, the civil judge uses Qasame as a proof in the case of Diya, which is the intersection point between the civil and criminal tribunals, will be assessed. The findings of the research show that the non-exclusivity of evidence in civil matters, the absolute ability of the judge in handling all legal matters based on fixed rules, and the possibility of expanding the thinking of criminal proceedings to civil proceedings are the grounds for accepting Qasame as evidence in a civil tribunal; However, due to the incompetence of the civil court in dealing with the essence of the crime, the need for a narrow interpretation of the function of Qasame institution and the monopoly of some criminal tools to the criminal courts, the function of Qasame as a proof in the civil court should be abandoned.
    Keywords: Qasame, Diya, Qesas, Proof Of Claim, Proof Of Crime. Civil Tribunal
  • Adel Sheibani, Zahra Bidar * Pages 199-219
    Considering the ambiguities in the provisions of Articles 63 and 64 of the Administrative Justice Court Act, it is of particular importance to examine the limits of the jurisdiction of the Court's branches in dealing with the opinions of special administrative authorities. These ambiguities include the concept of "the presence of formal or substantive objections", "examination and adaptation of the issue in order to comply with the legal regulations" and "examination in terms of identifying the issue" in Articles 63 and 64, the lack of separation of the subject authorities in Articles 63 and 64, lack of attention to the multiple functions of some authorities, The lack of the task of the branches dealing with the decisions of the authorities is the subject of Article 64 in case of formal and procedural objections, Conducting legal proceedings instead of thematic proceedings or vice versa. A detailed examination and response to these uncertainties can help to improve the quality of proceedings and the justice in the Administrative Justice Court and improve the supervisory capacity of this institution to judicially control the decisions of the authority’s subject to Article 10 Clause 2 of the Administrative Justice Court act. The findings of this research, which was carried out with a descriptive-analytical method indicate that the recognition of dedicated administrative organization in terms of their competence and function and the separation of "administrative courts" from "diagnostic administrative organizations" on the one hand, and "legal" or "thematic" proceedings on the other hand, based on the type of authority and how to file a complaint The plaintiff can reduce ambiguities and improve the quality indicators of proceedings in this field.
    Keywords: Jurisdiction, Special Administrative Authorities, Legal, Thematic Proceedings, Administrative Court Of Justice, Administrative Proceedings
  • Ayat Mulaee * Pages 221-242
    The process of evolution and the series of changes and reforms in the jurisdiction of the Administrative Court of Justice in connection with the civil responsibility of the government has recently entered a new phase. In the way that in May 2023, we witness the most recent case of reforms by the legislator of the Court of Justice. It seems that in this amendment, taking into account the use of new words, a new territory has been defined for the jurisdiction of the court, which deserves scientific attention. The present article has addressed this question with the understanding of such importance: What are the lexical challenges of the legislator "administrative justice" in the framework of Note (1) of Article 10 of the Law of the Court of Administrative Justice? In answering this question using the descriptive-analytical method, the most important results are as follows: First; the keywords of the government's civil responsibility in this document are "violation" and "special" and without understanding these words, it is not possible to decipher and explain the issue of this type of responsibility. Secondly; Violation of the subject of this type of responsibility can be imagined when a violation of "law" occurs alongside a violation of "jurisdiction". Therefore, the words "law" and "jurisdiction" have a special function here and are not considered as two independent categories. Thirdly; since at the top of the note, it is specified that the jurisdiction of the courts is general, as a result, it can be assumed that in the new reforms, these courts are the most important candidates for creating the theory of government civil responsibility in Iran.
    Keywords: Violation Of Legal Duties, Violation Of Special Duties, Article 10 Of The Law Of The Administrative Court Of Justice, Civil Liability Of The Government, Administrative Justice
  • Abdolmajid Soudmandi *, Mahmoud Abbasi Pages 243-270
    Many international treaties explicitly or implicitly require the determination of national authorities by the contracting parties in order to implement all or part of the treaty obligations, and therefore, it is important to study the process of determining national authorities. In Iran, only the legislative and executive branches have played a role in determining national authorities; In this article, in order to identify the strengths and weaknesses of the Iranian legislature's procedure in determining national authorities, we have analyzed this procedure in a descriptive-analytical way. The result of the study is that due to the silence of the Constitution regarding national authorities, the legislature has, based on the general competence of legislation, the authority to determine national authorities for all international treaties and institutions. Despite this, in many cases, the legislature has left the determination/changing of national authorities to the executive branch, which is critical, especially considering that some of these national authorities are non-executive. Anyway, comprehensive knowledge of the treaty, which is required to determine a national authority, is generally obtained for parliamentarians at the time of ratification of a treaty, and therefore, the most appropriate tool for determining the national authority is the Act ratifying the treaty, but the legislature in rare cases has used these Acts to determine national authorities. Meanwhile ratification of a treaty by the executive branch, which is allowed in some cases, and determination of national authorities in the text of the treaties, have limited the power of the legislature to determine national authorities.
    Keywords: National Authority, International Treaties, Act Ratifying A Treaty, Act Related To The Implementation Of A Treaty, Act Determining Membership Fee In International Institutions
  • RAHIM NOBAHAR *, Mojtaba Ghasemi, Fateme Saffari Pages 271-296
    The present study deals with challenges in the current structure of the Judiciary of the Islamic Republic of Iran regarding efficient allocation and proper management of financial resources. The findings of this descriptive and analytical study show that in effect the budgeting structure of Iran's Judiciary does not accept optimization and efficiency. Of major challenges of resource allocation are arbitrary allocation of resources regardless of long-term and middle-term planning, the lack of proper standards for measuring the performance of the plans and control of the results, the lack of fiscal discipline, the excessive influence of non-scientific bargaining and negotiations on the process of budgeting, relying merely upon incremental budgeting, failure to use of a suitable and efficient accounting system, the lack of accurate accounting information, the lack of transparency, and inefficiency of supervisory mechanisms of other powers on financial performance of the Judiciary. Also, the article proposes some suggestions and solutions to overcome such an undesirable situation.
    Keywords: Judiciary Of I.R.I, Independence Of The Judiciary, Financial Supervision, Budgeting, Judicial Planning
  • Salman Emrani *, Hadi Rezvan, Ramin Malek Pages 297-322
    The principles of judge's independence and supervision of judges are among the consensus principles governing justice, whose necessity and essential role in realizing various governance goals, especially in fair proceedings and judicial justice, is undeniable. Although this position has been emphasized in many types of research, there has always been a difference regarding the exact definition and concept of these two principles and their relationship with each other, and the mechanism of observing the principle of the judge's independence in the process of supervising judges. This article has investigated this issue with a descriptive-analytical method using library sources. At first, by examining and providing a detailed definition of the principles of independence of judges and supervision of judges. It has been determined that these two principles are not originally negating and violating each other. Still, they are complementary to each other under the condition of respecting the judge's independence in the different stages of supervision of judges, which is possible by following the principles. Then according to this, the principles must be followed in the three stages and pillars of supervision. It has been explained that the principle of independence of the judges should be respected to protect the judges.
    Keywords: INDEPENDENCE OF THE JUDGE, Supervision Over Judges, Fair Trial, Judicial Security, The Impartiality Of The Judge
  • Mehdi Hajihosseini *, Khalil Mirzaeei, Hassan Mohaddesi Gilvaei Pages 323-342
    With the aim of reviewing and identifying the indicators and designing a judicial development model, the current essay studies and explores the concept of judicial development. The method of study is qualitative and is performed in two stages, fist, in the form of a documentary and library study, second, using the Delphi technique for 20 experts and managers of the judiciary and justice administration of Tehran province as the executive administrators of judicial development field, who has been selected randomly, using a semi-structured interview tool. The concept of judicial development consists of the efficiency of the judiciary for independent, fast, accurate and specialized handling of judicial cases, efforts to prevent crime, development of justice and freedom, stability of structures and organizations and provision of human and physical resources, supervision of good Law enforcement and reformation and update of procedures, supervision and improvement of the performance of law enforcement officers, efforts to fight corruption and solve the crisis of legitimacy, development of electronic proceedings and technologies, and expansion of public participation and application of non-judicial methods of dispute resolution. Finally, judicial development was categorized into eight main dimensions and 20 main indicators on the basis of the scientific logic of indexing.
    Keywords: Judicial Development, Justice Administration, Judiciary, Efficiency, Collaborative Development
  • Mohammadjavad Feyz *, S. Ghasem Zamani Pages 343-362

     Human dignity is one of the values accepted in theological and human schools that has had and continues to have a significant impact on moral, jurisprudential, and social and political issues. In the present era, which is also known as the era of defending human rights and human dignity, we need more than ever to correct and review the concept, effects, and requirements of human dignity. Different approaches to human dignity have emerged among different theological and human schools, and in the meantime, the religion of Islam and the Muslim holy book have presented precious foundations of human dignity; because in the eyes of the Holy Quran, man is a possessor of dignity by virtue of being a human being. The main purpose of this research is to examine the necessity and possibility of the divine nature of human dignity, and for this purpose, using verses of the Holy Quran and narrations, the definition, understanding, and purpose of dignity are examined from different perspectives. The most important findings of the research are that human dignity arises from the existential necessity of man. Finally, it should be emphasized that, firstly, from the point of view of " We have honored the sons of Adam", the most essential criterion of Islam's view of man is his inherent dignity as an accepted basis, in other words, it is a definite necessity. Secondly, human dignity arises from the necessity of his existence. Thirdly, considering the blowing the divine spirit forms in the creation of human beings, human beings certainly have dignity based on the principle of non-discrimination.

    Keywords: Celestial Dignity, Human Rights, Islamic Human Rights, Innate Dignity Of Humanity