فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدجواد سلطانی گیشینی*، نیکنام ارشدنیا صفحات 7-29

    تعامل روسیه-اوکراین در یک دهه اخیر بر روابط ایران-اتحادیه اروپا موثر بوده است. پس از خروج آمریکا از برجام، روسیه شریک ایران در کاهش فشارها در صحنه بین المللی بود. عدم حمایت از مسکو، تهران را بدون یک حامی موثر در برابر غرب باقی می گذارد. احیای برجام سنگ بنای روابط ایران با اتحادیه اروپا است تا آمریکا مجاب گردد به برجام بازگردد. اما حمایت ایران از روسیه سبب افزایش تنش در روابط ایران با این اتحادیه شده است. پرسش اصلی مقاله این است که چرا تعاملات نظامی ایران با روسیه در جنگ اوکراین چرا ژئواکونومیک را از روابط ایران اتحادیه اروپا حذف کرده است؟ فرضیه تحقیق این است که از نگاه اتحادیه اروپا، ایران با حمایت های خود از روسیه، به دنبال تقویت موقعیت هژمونی روسیه در اروپا است. این مقاله با روش اسنادی و استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و بهره گیری از مدل نظری جهانی گرایی غیرمتمرکز به این نتیجه می رسد ایران بین دستاوردهای اقتصادی محتمل ناشی از این جنگ (ژئواکونومیک) و منافع بلندمدت همگرایی با روسیه (ژئوپلیتیک) ناچارا گزینه دوم را انتخاب می کند که این انتخاب آینده روابط تهران با اتحادیه اروپا را چالش زا می کند.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، امنیت ملی، ایران، برجام، ژئواکونومیک
  • محمدرضا مجیدی، رحیم بایزیدی* صفحات 31-49

    رشته روابط بین الملل در طول یک قرن اخیر متاثر از ماهیت پویای روابط بین الملل و همچنین دغدغه صلح سازی، تحولات پارادایمیک و مناظرات گفتمانی بسیاری را در حوزه های نظری، روشی و شناختی تجربه کرده است. لیبرالیسم را می توان اولین پارادایم نظری روابط بین الملل دانست که متاثر از اندیشه های آرمانگرایانه در دوران پس از جنگ جهانی اول ظهور یافته و با شروع جنگ جهانی دوم به حاشیه رانده شد. دومین تحویل پارادایمیک، با ظهور نظریه رئالیسم در عصر پس از جنگ جهانی دوم، آغاز شد. در این دوران، قدرت به کلیدواژه اصلی در ادبیات روابط بین الملل تبدیل شد. سومین تحول پارادایمیک در نظریه روابط بین الملل پس از فروپاشی شوروی، کاهش وزن امور امنیتی و افزایش نقش اقتصاد رخ داد. گرچه تحول سوم را می توان متکثرترین دوران نظری در حیات یکصد ساله رشته روابط بین الملل دانست، اما در این دوران نیز نظریات نولیبرالیسم و نورئالیسم، به صورت نسبتا متوازنی، بر عرصه تحلیلی و علمی این رشته مسلط بوده اند. در عصر حاضر، تحولات جدیدی از قبیل ظهور هوش مصنوعی بروز کرده اند که پتانسیل تاثیرگذاری بر تحول پارادایمیک در نظریه و عمل روابط بین الملل را دارا هستند. فرضیه پژوهش حاضر با استفاده از روش موردپژوهی و کاربست چارچوب نظری انقلاب های علمی توماس کوهن، بر این مبنا استوار است که هوش مصنوعی با قدرت بخشی به بازیگران غیردولتی همچون هولدینگ ها و شرکت های بزرگ، منجر به فرسایش بیش از پیش حاکمیت دولت ها شده و می تواند چهارمین تحول پاردایمیک در رشته روابط بین الملل را رقم بزند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، پارادایم، نظریه روابط بین الملل، نولیبرالیسم، نورئالیسم
  • لیلا شیرعلی، فرزاد نویدی نیا*، شیوا جلال پور، فریدون اکبرزاده صفحات 51-72

    قفقاز جنوبی در دو دهه گذشته عرصه منافع قدرت های پیرامون آن از جمله ایران و ترکیه است که هر کدام رویکردها و منافع خاص خود را دنبال می کنند. هدف این مقاله تبیین منافع متعارض ایران و ترکیه در قفقاز جنوبی از منظر ژئوپلتیک انتقادی است. سوال اصلی این است که منافع متعارض ایران و ترکیه در قفقازجنوبی از منظر ژئوپلیتیک انتقادی چگونه تبیین می شود؟ فرضیه اصلی این است که ایران و ترکیه سعی می کنند با فاصله از ژئوپلیتیک سنتی، منافع خود را در سازه های قدرت محور، فضایی و هویتی محقق کنند. فرضیه رقیب این است که منافع متعارض دو کشور در قفقاز جنوبی از ماهیت قدرت محور برخوردارند و از فضاهای جغرافیایی و زمینه های هویتی تاثیر نمی پذیرد. یافته ها نشان می دهد که منافع دو کشور در قفقاز جنوبی ریشه در ذهنیت مقامات دو کشور در نقش فرهنگی، تمدنی، تاریخی، ژئوپلیتیکی، اتصال دهنده و موازنه ساز دارد. این منافع متعارض از یک طرف ریشه در رقابت در تصاحب جایگاه قدرت برتر منطقه ای دارد. ایران آذری های ساکن ایران و قفقاز را واجد پتانسیل ایدئولوژی و زمان برای گسترش نفوذ آنکارا در منطقه می پندارد. ترکیه نیز گسترش فضایی شیعی در قفقاز به ویژه آذربایجان را، گسترش فضایی ایران محسوب می کند. ترکیه همچنین آموزه های دینی اسلامی - شیعی را جزء جدانشدنی سیاست ایران می داند؛ در حالی که ایران با برداشت از نقش گسترش طلبی امپراتوری عثمانی سابق که ترکیه خود را نماینده آن می داند و هویت گرایی آن در همگرایی ترک زبانان و آذری زبانان را به عنوان تهدید می نگرد.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک انتقادی، قفقاز جنوبی، منافع متعارض، قدرت های منطقه ای
  • پیمان حسینی، عباس. مرادی*، مالک ذوالقدر صفحات 73-95
    هدف بررسی سیاست گذاری جمهوری اسلامی ایران در تامین امنیت قفقاز جنوبی با تاکید بر جمهوری آذربایجان می باشد. این پژوهش، تحلیلی کیفی و از نوع پدیدارشناسی می باشد. جامعه آماری را، اساتید دانشگاه و متخصصین وزارت امور خارجه تشکیل می دهند. مشارکت کنندگان به روش هدفمند و اشباع داده، انتخاب و پاسخ سوالات با مصاحبه های اکتشافی به دست آمدند. این بررسی نشان داد که، همکاری های علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و ژئوپلیتیک بین دو کشور از رونق کافی برخوردار نبوده و سیاست امنیتی ایران بر پایه منافع و ملاحظات ژئوپلیتیکی و اقتصادی، براساس موازنه سازی برون گرا، دفاع فعال و تعامل و حضور موثر و مقتدر و راهبرد امنیتی به هم پیوسته می باشد. جمهوری اسلامی ایران شناخت و تحلیل محیطی کافی از شرایط جدید جمهوری آذربایجان نداشته و به دلیل دخالت کشورهای فرامنطقه ای، گزینه ی مناسبی جهت سیاستگذاری امنیتی به خصوص در زمینه های انرژی (نفت و گاز) در جمهوری آذربایجان نداشته و دو کشور با سمت و سوی حرکت یکدیگر در روابط بین الملل موافق نبوده و همکاری و پیمان نظامی با هم ندارند. در زمینه دور کردن نیروهای فرامنطقه ای، بخصوص اسرائیل از منطقه قفقاز جنوبی و جمهوری آذربایجان، به دلیل حمایت جمهوری اسلامی ایران از ارمنستان، موفقیت چشم گیری برای کشورمان حاصل نشده است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، امنیت، قفقاز جنوبی، جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا بیگدلی* صفحات 97-123

    امنیت بین المللی به رغم وجود نهادهای بین المللی و ساز و کارهای حقوقی در قالب امنیت جمعی،همواره به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه دولت ها و مراجع بین المللی، با چالش ها و تهدید ات عمدتا نظامی روبرو بوده است.این در حالی است که با ظهور روند جهانی شدن مفاهیم جدیدی همچون جامعه پذیری بین المللی در ادبیات روابط بین الملل شکل گرفته است که به مثابه یک متغیر نوپدید روند مطالعات سنتی امنیت از سوی خردگرایان را با چالش روبرو کرده.از همین رو پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که گسترش و افزایش میزان جامعه پذیری بین المللی در میان دولت ها چگونه موجب ثبات امنیت بین المللی می شود؟ پژوهش پیش رو با بهره گیری از رویکرد نظری و فرانظری سازه ا نگاری و در قالب روشی تبیینی بر این فرضیه استوار است که گسترش و افزایش سطح جامعه پذیری بین المللی در میان دولت ها می تواند به واسطه تحکیم مکانیزم امنیت جمعی موجب ثبات امنیت بین المللی شود.به طوری که از منظر سازه انگاری جامعه پذیری بین المللی به مثابه فرآیندی محسوب می شود که با درونی سازی ارزش ها و هنجارهای بین المللی و به تبع آن شکل گیری دانش،هنجارها و ایده های مشترک جهانی و انتقال آن از یک بازیگر به بازیگر دیگر در نهایت باعث برسازی یک هویت جمعی شود که این امر ارتقای جایگاه هنجارها و ارزش های مشترک بین المللی و همچنین افزایش کارکرد نهادهای بین المللی را به دنبال دارد.به طوری که طی این فرآیند با تحقق اجتماع امنیتی، ثبات امنیت بین المللی به واسطه تحکیم مکانیزم الگوی امنیت جمعی محقق می گردد.

    کلیدواژگان: امنیت بین الملل، امنیت جمع، جامعه پذیری بین المللی، سازه انگاری، اجتماع امنیتی
  • احسان خادمی بهابادی، علی باقری زاده صفحات 125-150

    با شکل گیری تحولات سیاسی در یمن، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای بر اساس منافع و علایق خود، جهت گیری های مختلفی را در رابطه با این کشور که اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک خاصی در منطقه خاورمیانه دارد، اتخاذ نموده اند. در این میان، تلاش پیگیر برخی دولت ها برای تغییر وضع موجود و برخی دیگر در جهت حفظ وضع موجود در این کشور در راستای افزایش قدرت خود، از جلوه های بارز تحولات سیاسی در یمن محسوب می شود که بر پیچیدگی اوضاع این کشور افزوده است. این پژوهش می کوشد با توجه به جایگاه استراتژیک یمن و اهمیت آن برای دو رقیب منطقه ای و شکل گیری رقابت درون منطقه ای و بین المللی به این سوال پاسخ دهد که نقش ایران در بحران یمن چه تاثیری بر امینت عربستان می گذارد؟ یافته های پژوهش مبنی بر این است که سیاست خارجی ایران در قبال بحران یمن به عنوان قدرت منطقه ای در مقابل نظام وابسته ی سابق و پشتیبان حرکت مردمی برای رهایی از سلطه و وابستگی های خارجی در این کشور قرار دارد. همچنین سقوط نظام وابسته ی عربستان در یمن و  نقش و جایگاه شیعیان و انقلابیون خواهان دموکراسی، می تواند نقش تعیین کننده ای در تضعیف جایگاه عربستان و تقویت جبهه ی مقاومت و همچنین تغییر موازنه قوا به ضرر این کشور و به نفع جمهوری اسلامی ایران که بدون شک قدرت اول منطقه ای در خاورمیانه است، ایفا نماید. هدف این پژوهش بررسی نقش ایران در بحران یمن و تاثیر آن بر امنیت عربستان است. روش پژوهش مورد استفاده روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از داده های کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، یمن، سیاست خارجی، خاورمیانه
  • هادی عمویی، ارسلان قربانی شیخ نشین*، دیدخت صادقی حقیقی، محمدعلی خسروی صفحات 151-177
    دسترسی به منابع آب، جهت حفظ اکوسیستم، تنوع زیستی، امنیت غذایی و توسعه پایدار، ضروری است. بنابراین با بحران آب، رقابت میان دولت ها پدید می آید و باعث ایجاد معضل امنیتی می شود و از آنجایی که کسی نمی تواند مطمئن باشد که دیگران از منابع آب به روشی پایدار استفاده خواهند کرد، همه شروع به انجام پروژه های تامین آب برای خود خواهند کرد. بدین ترتیب، بحران آب منجر به واکنش های اقتصادی، اجتماعی و امنیتی می شود. پرسشی که پژوهش حاضر طرح می کند این است «چگونه می توان تاثیر بحران آب بر مناسبات ایران، ترکیه و عراق در سال های 2023- 2000 را تحلیل کرد؟» و این فرضیه طرح می شود که «ترکیه بدون توجه به کشورهای پایین دست، تلاش دارد تا از طریق نوعی هیدروهژمونی و با کنترل منابع آبی بالادست، بتواند این کشورها را به سیاست های خود در این زمینه وابسته نماید. در مقابل، ایران و عراق نیز تلاش خواهند کرد تا با همکاری و شکل دادن به نوعی موازنه، آثار ناشی از بحران آب را مدیریت نمایند». این پژوهش از رویکرد نوواقع گرایی بهره می گیرد زیرا از این منظر، روابط متغیرهای پژوهش را بهتر می توان تحلیل کرد. پژوهش حاضر از روشی توصیفی- تحلیلی بهره می گیرد و با رجوع به منابع کتابخانه ای و اینترنتی و نشریات تخصصی، داده های پژوهش فراهم آمده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ترکیه با سیاست های آبی خود، به یک بازیگر هژمون در حوضه آبی مشترک تبدیل شده است و عراق و ایران را با چالش هایی جدی در مسائل زیست محیطی- امنیتی مواجه کرده است.
    کلیدواژگان: نوواقع گرایی، هیدروپلیتیک، حوضه آبی مشترک، بحران آب، چالش های زیست محیطی و امنیتی
  • محسن خاکزاد شاهاندشتی*، لیلا میربد صفحات 179-204
    صلح و امنیت المللی دوره های متوالی، معانی متفاوتی برای دولت ها و جامعه جهانی داشته است و به همین دلیل رویکردهای متفاوتی نیز در مورد آن وجود دارد. با ورود حوزه های نوینی چون فضای سایبری و امروز هوش مصنوعی، این تعاریف کلاسیک، دستخوش تغییر شده اند. با توجه به ویژگی های فضای سایبر تروریسم سایبری نیاز به بازآفرینی مفاهیمی چون امنیت دیجیتال، قاعده مند سازی استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی و از همه مهم تر امنیت انسانی را مطرح می کند.این پژوهش با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته است.تهدید سایبری از جدی ترین تهدیدات علیه منافع ملی و امنیت بین المللی است. تا جایی که به سبب تخریب جدی زیرساخت های حیاتی برخی کشورها اعلام کرده اند آن را به مثابه حمله نظامی تلقی می کنند و به آن واکنش نظامی نشان خواهند داد. فضای سایبر و هوش مصنوعی تمام برداشت های رایج و سنتی از مفهوم امنیت ملی را زیر سوال برده است. لذا این مفاهیم نیاز به بازتعریف در پرتو عرف بین المللی ناشی از تصمیمات سازمان هایی جون سازمان ملل متحد و ناتو دارد. فرصت های تکنولوژیکی که فضای سایبر و هوش مصنوعی ایجاد می کند آینده را شکل می دهد، اما آن را تعیین نمی کند. به منظور مدیریت چالش های پیش رو، دولت ها باید استراتژی ملی برای نحوه استفاده از مزایای فضای سایبر و هوش مصنوعی و کاهش اثرات مخرب آن با اتخاذ تدابیر مبتنی بر همکاری بین المللی در دستور کارخود قرار دهند.
    کلیدواژگان: امنیت سایبری، صلح بین المللی، امنیت انسانی، تروریسم سایبری، هوش مصنوعی
  • حسین سلیمی، همت ایمانی* صفحات 205-235
    هدف این نوشتار بررسی نقش فناوری های نوظهور در تحولات اقتصاد سیاسی جهانی است. دغدغه نویسندگان این است که فناوری های نوظهور ناشی از انقلاب صنعتی چهارم، چه تاثیری بر نظم اقتصاد سیاسی جهانی، جریان قدرت و ثروت جهانی، جایگاه قدرتی و منافع بازیگران می گذارد؟ ادعای پژوهش این است که تحت تاثیر توسعه روزافزون فناوری های نوظهور در ابتدای قرن 21، فضای اقتصاد سیاسی جهانی دچار تحولات اساسی شده و به تدریج شاهد گذار از نظم دولت محوری به نظم شبکه محوری با نقش آفرینی بازیگران متنوع دولتی و غیردولتی هستیم که در آن منافع کنش گران به نسبت میزان مشارکت در جهان شبکه ای تامین می شود. در این راستا، ابتدا به سیر تحولات فناوری ها و عرصه های گوناگون آن به ویژه هوش مصنوعی اشاره شد. سپس در ادامه، اثرات این فناوری ها در نظام حکمرانی اقتصاد سیاسی جهانی، رقابت بین قدرت های بزرگ و استانداردسازی فناوری های نوظهور بررسی شد. نهایتا ظهور اقتصاد جهانی شبکه ای و تحول در قواعد و نهادهای حاکم بر اقتصاد سیاسی جهانی مورد بحث قرار گرفت. روش این پژوهش، توصیفی-تبیینی است؛ براساس یافته های آن باید گفت متاثر از موج فناوری های نوظهور، منابع و ویژگی های جدید «قدرت» همانند اطلاعات، داده و توان شبکه سازی به ابزارهای سنتی اضافه شده و مفهوم آن را دچار تحول می نماید و به تبع آن اقتصاد جهانی نیز بر پایه فناوری های نوظهور از نظم دولت محوری عبور کرده و به صورت شبکه ی گسترده ای از بازیگران گوناگون به خصوص شرکت های فراملی اقتصادی و فناوری، بازسازی می گردد.
    کلیدواژگان: فناوری های نوظهور، اقتصاد سیاسی جهانی، هوش مصنوعی، حکمرانی جهانی، جهان شبکه ای
|
  • Mohammadjavad Soltani Gishini *, Niknam Arshadnia Pages 7-29

    Russia-Ukraine interaction in the last decade has been effective in Iran-EU relations. After America's withdrawal from the JCPOA, Russia was Iran's partner in reducing pressure on the international scene. The lack of support from Moscow leaves Tehran without an effective supporter against the West. Revival of the JCPOA is the cornerstone of Iran's relations with the European Union so that the US can be forced to return to the JCPOA. However, Iran's support for Russia has increased the tension in Iran's relations with this union. The article's main question is why Iran's military interactions with Russia in the Ukraine war have removed geo-economics from the EU's relations with Iran. The research hypothesizes that from the point of view of the European Union, Iran seeks to strengthen Russia's hegemonic position in Europe with its support of Russia. This article, using the documentary method and the use of library and internet resources, and using the theoretical model of decentralized globalism, concludes that between the possible economic gains resulting from this war (geoeconomics) and the long-term benefits of convergence with Russia (geopolitics), Iran inevitably chooses the second option. This choice makes the future of Tehran's relations with the European Union challenging.

    Keywords: European Union, National Security, Iran, JCPOA, Geoeconomics
  • Mohammadreza Majidi, Rahim Baizidi * Pages 31-49

    Determined by the dynamic nature of international relations as well as the concern of peacemaking, the field of international relations has experienced many paradigmatic developments and discourse debates in the theoretical, methodological and epistemological fields. Liberalism can be considered as the first theoretical paradigm of international relations, which emerged under the influence of idealistic ideas in the post-World War I era which marginalized with the start of World War II. The second paradigm shift began with the rise of realism in the post-World War II era. During this period, power became the main keyword in international relations literature. The third paradigmatic shift in the theory of international relations occurred after the collapse of the Soviet Union. Although the third development can be considered as the most pluralistic theoretical period in the 100-year life of the field of international relations, in this period, the theories of neoliberalism and neuralism, in a relatively balanced way, have dominated the analytical and scientific field of this field. In the present era, new developments such as the emergence of Artificial Intelligence have the potential to affect the paradigm shift in the theory and practice of international relations. The hypothesis of the present study, using the theoretical framework of Thomas Kuhn's scientific revolutions, is based on the premise that artificial intelligence by empowering non-governmental actors such as holdings and large companies, has led to the further erosion of the sovereignty of states and can bring about the fourth paradigm shift in the field of international relations.

    Keywords: Artificial Intelligence, Paradigm, International Relations Theory, Neoliberalism, Neorealism
  • Leila Shirali, Farzad Navidinia *, Shiva Jalalpoor, Feredoun Akbarzadeh Pages 51-72

    In the last two decades, the South Caucasus has been the focus of the surrounding powers, including Iran and Türkiye, each of which follows and follows itself. The purpose of this article is to explain the conflict between Iran and Türkiye in the South Caucasus from a critical geopolitical point of view. The main question is, how is the conflict between Iran and Türkiye in the South Caucasus explained from a critical geopolitical point of view? The main hypothesis is that Iran and Türkiye are trying to realize themselves in power-oriented, spatial and identity structures, away from traditional geopolitics. The competing hypothesis is that the conflicts between the two countries in the South Caucasus are power-oriented in nature and are not influenced by geographical space and identity contexts. The findings show that there are two countries in the South Caucasus in the minds of the officials of the two countries in a cultural, civilizational, historical, geopolitical, communicative and balancing role. On the one hand, this is a conflict in the competition for regional supremacy. Iran considers Azeris living in Iran and the Caucasus to have the ideological potential and time to expand Ankara's influence in the region. Türkiye also expands the space of Shia in the Caucasus, especially Azerbaijan, to expand the space of Iran. Türkiye also considers Islamic-Shiite religious teachings to be an inseparable part of Iran's politics. While Iran perceives the expansionist role of the former Ottoman Empire, which Turkey considers to be its representative,

    Keywords: Critical Geopolitics, South Caucasus, Conflicting Interests, Regional Powers
  • Payman Hoseini, Abbas Moradi *, Malek Zolghadr Pages 73-95
    The aim is to examine the policies of the Islamic Republic of Iran in securing the security of the South Caucasus with an emphasis on the Republic of Azerbaijan. This research is a qualitative and phenomenological analysis. The statistical population consists of university professors and specialists of the Ministry of Foreign Affairs. Participants were selected and answered questions with exploratory interviews in a targeted and data saturated method. This study showed that the scientific, cultural, economic, social and geopolitical cooperation between the two countries has not been sufficiently prosperous and Iran's security policy is based on geopolitical and economic interests and considerations, based on extroverted balancing, active defense and interaction and presence. Effective and powerful and the security strategy is connected to each other. The Islamic Republic of Iran does not have sufficient environmental knowledge and analysis of the new conditions of the Republic of Azerbaijan, and due to the involvement of extra-regional countries, it does not have a suitable option for security policymaking, especially in the fields of energy (oil and gas) in the Republic of Azerbaijan, and the two countries are moving in opposite directions. They do not agree with each other in international relations, and they do not have military cooperation and agreements with each other. In the field of removing extra-regional forces, especially Israel from the South Caucasus region and the Republic of Azerbaijan, due to the support of the Islamic Republic of Iran to Armenia, our country has not achieved significant success.
    Keywords: Policymaking, Security, South Caucasus, Republic Of Azerbaijan, Islamic Republic Of Iran
  • Mohammadreza Bigdeli * Pages 97-123

    Despite the existence of international institutions and legal mechanisms in the form of collective security,international security has always faced challenges and threats, mainly military,as one of the most important concerns of governments and international organizations.Meanwhile, with the emergence of the globalization process,new concepts such as international socialization It has been formed in the international relations literature that,as a new variable, has challenged the traditional studies of security from the perspective of rationalists.Therefore, the current research seeks to answer the question of how the expansion and increase in the level of international socialization among governments leads to stability.Will security become international?Using the theoretical and meta-theoretical approach of constructivism and in the form of an explanatory method, the upcoming research is based on the hypothesis that the expansion and increase in the level of international socialization among governments can stabilize the international security through the consolidation of the collective security mechanism. So that from the point of view of constructivism, international socialization is considered as a process that by internalizing international values ​​and norms, and as a result, the formation of global common knowledge,norms and ideas and its transfer from one actor to another,ultimately leads to the construction of a collective identity.This leads to the promotion of the status of international norms and shared values ​​as well as increasing the functioning of international institutions.So that during this process, with the realization of the security community,the stability of international security is achieved through the consolidation of the mechanism of the collective security model.

    Keywords: International Security, Collective Security, International Socialization, Constructivism, Security Society
  • Ehsan Khademi Bahabadi, Ali Bagheri Zadeh Pages 125-150

    With the formation of political developments inYemenregional and extraregional actors based on their interests and self-interests have adopted different orientationinrelation to this country, which has a special geopolitical and geostrategic importance in the MiddleEast, which tries to study the complexity of the country's situation, considering the positionThe strategic importance of Yemen and its importance for two regional rivals and the formation of intra-regional and international competition should answer the question of what effect Iran's role in the Yemen crisis has on the security of Saudi ArabiaThe research is based on the fact that Iran's foreign policy towards the crisis in Yemen is as a regional power against the former dependent system and the supporter of the people's movement to get rid of foreign domination and dependencies in this countryThe fall of the Saudi dependent system in Yemen and the role of the Shiitesand the revolutionariesrole in weakening Saudi Arabia and strengthening resistance and changing the balance of power to the detriment of this country and in favor of Iran to assert itself as the first power in the Middle East

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Yemen, Foreign Policy, The Middle East
  • Hadi Amouei, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin *, Didoukht Sadeghi Haghighi, Mohammadali Khosravi Pages 151-177
    Access to water resources is necessary to preserve the ecosystem, biodiversity, food security and sustainable development. Therefore, with the water crisis, competition between governments will arise and cause a security problem, and since no one can be sure that others will sustainably use water resources, everyone will start doing water supply projects for themselves. Therefore, the water crisis leads to economic, social and security problems. The current research raises this question: "How can we analyze the impact of the water crisis on the relations between Iran, Turkey and Iraq in the years 2000-2023?". It is hypothesized that "Regardless of the downstream countries, Turkey is trying to make these countries depend on its policies in this field through hydro-hegemony and controlling the upstream water resources". On the other hand, Iran and Iraq will also try to manage the effects of the water crisis by cooperating and forming a balancing action. This research uses the Neorealism approach because, from this point of view, the relationships of research variables can be better analyzed. The current research uses a descriptive-analytical method and the research data has been provided by referring to library and internet sources and specialized publications. The findings of the research show that Turkey has become a hegemonic actor in the common basin with its water policies and has faced Iraq and Iran with serious environmental and security issues.
    Keywords: Neorealism, Hydropolitics, Common Water Basin, Water Crisis, Environmental, Security Challenges
  • Mohsen Khakzad Shahandashti *, Leila Mirbod Pages 179-204
    Peace and security in the national and international dimensions had different meanings for states and the world community in successive periods, and due to this reason there are different approaches to them. With the arrival of new areas such as cyberspace and today artificial intelligence, these classic definitions have undergone changes. Terrorism is known as disrupting international order, peace and security. Considering the characteristics of the cyber space, cyber terrorism raises the need to recreate concepts such as digital security, regularizing the use of artificial intelligence technology, and most importantly, human security.This research was written using library documents and sources on descriptive-analytical method.Cyber threat is one of the most serious threats against national interests and international security. Due to the serious destruction of vital infrastructure, some countries have declared that they consider it as a military attack and will respond to it militarily. Cyber space and artificial intelligence have questioned all common and traditional understandings of the concept of national security. Therefore, these concepts need to be redefined in the light of international custom resulting from the decisions of organizations such as the United Nations and NATO.The technological opportunities created by cyberspace and artificial intelligence shape the future, but do not determine it. In order to manage the challenges ahead, states should put a national strategy on how to use the benefits of cyberspace and artificial intelligence while reducing its harmful effects by adopting measures based on international cooperation.
    Keywords: Cyber Security, International Peace, Human Security, Cyber Terrorism, Artificial Intelligence
  • Hossein Salimi, Hemmat Imani * Pages 205-235
    The study aims to evaluate the role of emerging technologies over the global political economy developments. The authors' concerns is “what are the impact of the emerging technologies resulting from the Fourth Industrial Revolution, would have on the global political economy order, the flow of global power and wealth, the position of power, and the interests of its actors? The study hypothesis claims that the global political economy has undergone fundamental changes under the influence of the rapid development of emerging technologies at the beginning of the 21st century. It is seen that a gradually transition is going on from a state-centered to a network-centered order with the role of diverse Governmental and Non-governmental actors in which their interests feed regarding their level of participation in the networked world. In this regard, first, the evolution of technologies and their various fields mentioned, especially artificial intelligence. Then, the effects of these technologies studied on the global political economy governance system, competition between great powers, and the standardization of emerging technologies. Finally, the emergence of a global network economy and the transformation in the rules and institutions governing the global political economy has discussed. The methodology used for the research was descriptive-explanatory. Findings revealed that, influenced by the wave of emerging technologies, new resources and characteristics of "power" such as information, data, and networking capabilities have been added to traditional tools, and its concept is mutating.
    Keywords: Emerging Technologies, Global Political Economy, Artificial Intelligence, Global Governance, Networked World