فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1403)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ربابه کریمی *، سید حسین شفیعی دارابی صفحات 5-32

    ارتباط «حکومت » با «ولایت» از حیاتی ترین مباحث سیاسی اسلام است که بدون آن، رسالت دین در به کمال رساندن انسان محقق نخواهد شد. درآثار گفتاری و نوشتاری بسیاری از متفکران دینی، «ولایت» از «حکومت» منفک بوده و ارتباط معنایی بین آن دو نادیده گرفته شده است، اما در نگرش سیاسی قرآنی مقام معظم رهبری، پیوستگی «حکومت» با «ولایت» حقیقتی انکارناپذیر است. این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی تدوین یافته است، در پی پاسخ به این پرسش است که در اندیشه قرآنی آیهالله خامنه ای، «رابطه حکومت و ولایت» چگونه تحلیل و اثبات می شود؟ نتیجه برآمده از تحقیق این است که از نظر رهبر انقلاب اسلامی، تحقق ولایت، مستلزم قرارگرفتن ذیل حکومت اسلامی است و پیوند آن دو بر اساس سه اصل: «توحید»، «انسان محوری دینی» و «کمال طلبی انسان» ثابت می شود. دوری از شرک و ولایت طاغوت در جهت تحقق بخشیدن به کرامت واقعی انسان و به فعلیت رساندن تمام استعدادهای او برای نیل به مقام قرب الهی، تنها در ظرف جامعه الهی ممکن است. هم‎چنین دلایل باورمندی به نظریه جدایی حکومت از ولایت، قابل دفاع نیست و با مفاد آیات و مبانی دینی منافات دارد.

    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، ولایت، رابطه حکومت و ولایت، کمال طلبی انسان، دیدگاه مقام معظم رهبری
  • مهدی معظمی گودرزی *، طاها زرگریان صفحات 33-62

    کمیت و کیفیت «سلاح» در جنگ از مهم ترین مولف های راهبردی برای تحقق اهداف نظامی است. قدرت، سرعت و ابعاد نابودگری از جمله ویژگی های کلیدی کمیت و کیفیت سلاح است. استفاده از سم به عنوان یک سلاح، می تواند همه ویژگی های مذکور را داشته باشد. انتشار سم‎های گوناگون در فضای جغرافیای هدف، موجب همه گیری سریع شده و آثار زیانبار مستمری به همراه دارد. هدف سلاح سمی، کور است و اعم از نظامیان و غیر نظامیان تا حیوانات و گیاهان را در بر گرفته و متناسب با نوع گاز سمی و ناظر بر  فیزیولوژی انسان و حیوان و بافت گیاهان، آثار دردناک، کشنده و یا غالبا غیر قابل درمان را به همراه دارد. هرچند نگاه صاحبان جنگ به کنش سلاح سمی مثبت است، اما واکنش صاحب نظران علوم مختلف بالاخص علم حقوق در این باره منفی است. دیدگاه فقه امامیه به عنوان اندیشه حقوقی مبتنی بر شریعت اسلامی در باره استفاده از سلاح سمی قابل توجه و حائز اهمیت است؛ گروهی از فقهای امامیه به حرمت مطلق و گروهی به حرمت مقید و گروه دیگری از فقها اساسا به کراهت آن معتقد هستند. اساسنامه دیوان بین الملل کیفری در باره استفاده از سلاح سمی به اتخاذ موضع اقدام کرده و بندهای متفاوتی در این باره مقرر کرده است. پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی تحلیلی به طرح دیدگاه های موجود در باره مساله حاضر پرداخته و ضمن ذکر ادله با استفاده از روش تضارب آرا، به نقد و بررسی هر یک از دلایل اقدام کرده است. تحقیقات صورت گرفته منتج به حکم حرمت مطلق استفاده از سلاح سمی است.

    کلیدواژگان: سلاح سمی، فقه امامیه، دیوان بین الملل کیفری، حقوق بشر
  • غلام سرور اخلاقی *، علیرضا بی نیاز، قاسم شبان نیاء رکن آبادی صفحات 63-92

    جهاد اکبر و جهاد اصغر در طول تاریخ اسلام مورد توجه فقها و اندیشمندان اسلامی بوده است، ولی جهاد کبیر که یکی از واژه های قرآنی است، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی تحقیق این است که جهاد کبیر چیست و از چه مبانی پشتیبانی می شود؟ پژوهش حاضر برای پاسخ به سوالات فوق انجام گرفته است. در این تحقیق اطلاعات لازم به شیوه کتابخانه گردآوری و به روش توصیفی تحلیلی پردازش شده است و نتایج ذیل به دست آمده است: جهاد کبیر همان جهاد غیر نظامی و نرم افزاری است که با دو ابزار عدم اطاعت از دشمن (وجه سلبی) و انجام ماموریت در تبیین ارزش های اسلام و دفع تهاجم شبهات دشمن (وجه ایجابی)، تحقق می یابد. جهاد کبیر از مبنایی قرآنی برخوردار است و در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی مطرح است.

    کلیدواژگان: جهاد کبیر، وجه سلبی جهاد کبیر، وجه ایجابی جهاد کبیر، مبانی قرآنی جهاد کبیر
  • محمدعارف فصیحی دولتشاهی * صفحات 93-122

    کاشف الغطاء ازجمله فقیهانی است که در دستگاه فقهی خود به تاسیس و تشریح قواعد سیاسی مبادرت ورزیده است.با توجه به این که ایشان کتاب گران سنگ کشف الغطاء را که حاوی بسیاری از قواعد سیاسی است، به شاه قاجار هدیه داد، در گسترش فقه حکومتی و تطبیق قواعد فقهی بر نوپیداهای سیاسی نقش آفرین بوده است. پیشکش کردن کتاب کشف الغطاء به شاه قاجار، حاوی این نکته اساسی است که این کتاب و قواعدی که در آن کاربست داشته است، رهنمودی برای حکومت بود تا حاکم وقت بتواند در عرصه های گوناگون حکومتی ازجمله تصمیم گیری های سیاسی، تدوین قوانین و سیاست های جزئی بر اساس آن عمل کند. عمده ترین قواعد سیاسی از منظر کاشف الغطاء، نفی سبیل، عدالت، احسان، دفاع مشروع، حرمت اعانه بر ظلم و عدم ولایت است. این قواعد در فقه کاشف الغطاء در گزاره های زیر قابل پردازش است: عزت و شوکت مسلمانان یک اصل مطلق است، وفا به قرارداد ازجمله عقد صلح برای دولت اسلامی الزامی است. با توجه به کرامت انسان و مساوی بودن آنان در خلقت، احدی حق سیطره بر دیگری را ندارد، اما اذن از طرف شارع تنها مخصص این اصل است. عدالت با وصف اجتماعی و سیاسی یک اصل اساسی است و ولایت و رهبری در عصر غیبت از آن امام عادل است و دست ستم کاران از این مقام ارجمند کوتاه است. اگر دست از مجتهد عادل کوتاه شد، گماشته وی مشروعیت دارد، اما مشروعیت حکومت ماذون از ناحیه فقیه عرضی است.

    کلیدواژگان: کاشف الغطاء، قواعد سیاسی، فقه سیاسی، فقه حکومتی، قاعده نفی سبیل، قاعده عدم ولایت، قاعده دفاع مشروع
  • فاطمه بهروزبیاتی *، علی غضنفری صفحات 123-144

    زندگی اجتماعی بشر، ضرورتی اجتناب ناپذیر است و در این میان، یکی از سازوکارهای زندگی اجتماعی انسان ها، برخورداری از آرا و اندیشه های یکدیگر می باشد. دین اسلام نیز به عنوان دین کاملی که به نیازهای فطری بشر توجه کامل دارد، در راستای تکامل زندگی اجتماعی بشر برای مشورت اهمیت ویژه ای قائل است و از آن جا که در جامعه اسلامی اداره امور جامعه از طریق حکومت اسلامی انجام می شود. در پژوهش حاضر، دیدگاه دو مفسر بزرگ معاصر جهان اسلام در زمینه الزام آوربودن یا نبودن نتیجه شورا برای حکومت تحلیل و بررسی شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، رشیدرضا عمل به رای اکثریت و نتیجه شورا را بر حاکم اسلامی و حکومت لازم می داند، اما در دیدگاه علامه طباطبایی، تبعیت از رای حاصل از شورا یا رای اکثریت، الزام آور نیست و تصمیم گیری نهایی، پس از مشورت و بررسی نظرات صاحب نظران بر عهده حاکم اسلامی است و این مساله از ارزش و اهمیت نقش مشورتی مردم نمی کاهد.

    کلیدواژگان: شورا و مشورت، حکومت اسلامی، دیدگاه علامه طباطبایی، دیدگاه رشیدرضا
  • سید علیرضا طباطبایی *، علی عسگری صفحات 145-178

    اندیشمندان مسلمان برای دارالاسلام معیارهای گوناگونی را ارائه کرده اند. با توجه به اهمیت همگرایی در جهان اسلام و جهت دهی نظام های سیاسی موجود به رویکردهای اتحادیه ای، بررسی تطبیقی این مفهوم به منظور نیل به خوانش گفتمانی مشترک، اهمیت تازه ای یافته است. پرسش اصلی پژوهش آن است که مفهوم دارالسلام از منظر اندیشمندان امامیه و عامه چیست و جمع معیارهای گوناگون و متفاوتی که آنان در این زمینه ارائه کرده اند، چگونه امکان پذیر است؟
    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، همراه با رویکرد تطبیقی و بکارگیری ابزار کتابخانه در جمع آوری اطلاعات، پس از بیان دیدگاه های اندیشمندان شاخص امامیه و عامه که در دارالاسلام سخن گفته اند، خوانش جدیدی را در مفهوم دارالاسلام ارائه می کند و بازگشت معیارهای گوناگون بر یک محور را امکان پذیر می داند.

    کلیدواژگان: دارالاسلام، دارالکفر، فقه مقارن، فقه تطبیقی، فقه سیاسی
  • عبدالله بهارلویی *، علیرضا جعفرزاده بهاءآبادی صفحات 179-205

    وجود نیازها و ضرورت های تقنینی، واقعیتی غیر قابل انکار است که مطابق اصل 71 قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی مسئولیت برآورده ساختن و رفع آن را بر عهده دارد. در چنین فرضی صلاحیت تصویب قانون توسط مجلس، نه اختیاری، بلکه تکلیفی خواهد بود؛ زیرا توقف اضرار هنگفت ناشی از خلا قانون، تنها از مجرای انحصاری قوه مقننه می گذرد. مبتنی بر نظام حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعمال صلاحیت قانون گذاری قوه مذکور را می توان در چهار عرصه حصری اقدام به تهیه طرح قانونی، تصویب طرح یا لایحه، اصلاح تکمیل و نسخ قوانین موجود و اصلاح یا اصرار پس از تصویب و ایراد شورای نگهبان، مورد ارزیابی قرار داد. با فرض وجود ضرورت واقعی در تقنین، صلاحیت تکلیفی مجلس شورای اسلامی در عرصه های چهارگانه مذکور، به دلیل مفروض‎دانستن مصلحت، با محدودیت های سه گانه لزوم عدم مغایرت با احکام اولیه شرع، قانون اساسی و سیاست های کلی نظام مواجه نخواهد بود. تحقیق حاضر در بیان تفصیلی این مباحث، از روش توصیفی تحلیلی بهره می برد.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق اساسی، اصل 71 قانون اساسی، صلاحیت قانون گذاری، صلاحیت تکلیفی
|
  • Robabe Karimi *, Sayyed Hussein Shafiʿī Dārābī Pages 5-32

    The relationship between “government” and “guardianship” is one of the most vital political discussions in Islam, without which the mission of religion to perfect humanity cannot be realized. In the writings and speeches of many religious scholars, “guardianship” is seen as separate from “government,” and the semantic relationship between the two is overlooked. However, in the political-Qur’anic perspective of the Supreme Leader, the connection between “government” and “guardianship” is an undeniable truth. Drawing upon a descriptive-analytical method, this article seeks to answer the question of how the “relationship between government and “guardianship” is analyzed and proved in the Qur’anic thought of Ayatollah Khameneī. The conclusion drawn from the research is that, according to the leader of the Islamic Revolution, the realization of guardianship necessitates being under Islamic government, and the connection between the two is established based on three principles: “monotheism,” “religious human-centeredness,” and “human perfection-seeking.” The avoidance of polytheism and the rule of tyrants to realize the true dignity of humanity and to actualize all its potentials for the attainment of divine proximity is only possible within a divine society. Furthermore, the reasons why one believes in the theory of separation of government and guardianship are not defensible and contradict the content of the verses and religious foundations.

    Keywords: Islamic Government, Guardianship, Relationship Between Government, Human Perfection-Seeking, Viewpoint Of The Supreme Leader
  • Mahdi Moazamigoodarzi *, Taha Zargariyan Pages 33-62

    The quantity and quality of “weapons” in warfare are among the most important strategic factors for achieving military objectives. Power, speed, and destructive capacity are key characteristics of the quantity and quality of weapons. The use of poison as a weapon can embody all of these characteristics. The dissemination of various poisons in the geographical space of the target leads to rapid outbreaks and has lasting harmful effects. The target of chemical weapons is indiscriminate, affecting military personnel, civilians, animals, and plants, and depending on the type of toxic gas and its impact on human and animal physiology and plant tissues, it can cause painful, lethal, and often untreatable effects. Although the perspective of warlords on the use of chemical weapons is positive, the reaction of experts in various fields, especially in law, is negative. The viewpoint of Shiʿa jurisprudence, as a legal thought based on Islamic Law regarding the use of chemical weapons, is noteworthy and significant; some Shiʿa jurisconsults consider it absolutely forbidden, some conditionally forbidden, and others regard it as merely disliked. The Statute of the International Criminal Court has taken a stance on the use of chemical weapons and has established various provisions regarding this matter. This research, drawing upon on a descriptive-analytical method, presents the existing viewpoints on the current issue and, while citing evidence, critiques and examines each of the arguments through a method of dialectical reasoning. The conducted research leads to the ruling of absolute prohibition on the use of chemical weapons.

    Keywords: Chemical Weapons, Shiʿa Jurisprudence, International Criminal Court, Human Rights
  • Ghulamsarwar Akhlaqi *, ʿaliriḍā Biniyāz, Ghasem Shabannia Roknabadi Pages 63-92

    The greater Jihad (holy war) and the lesser Jihad have been of interest to Muslim jurists and thinkers throughout the history of Islam; however, the greater Jihad, which is one of the Qur’anic terms, has received less attention. The main question of this research is: What is the greater Jihad and what foundations support it? This study has been conducted to answer the above questions. In this research, the necessary information has been gathered through library methods and processed drawing upon a descriptive-analytical approach, resulting in the following findings The greater Jihad is the very non-military and soft warfare that is realized through two means: non-compliance with the enemy (negative aspect) and fulfilling the mission of elucidating the values of Islam and repelling the enemy's doubts (positive aspect). The greater Jihad is based on Qur’anic foundations and is relevant in political, economic, cultural, and scientific domains.

    Keywords: Greater Jihad, Negative Aspect Of Greater Jihad, Positive Aspect Of Greater Jihad, Qur’Anic Foundations Of Greater Jihad
  • Mohammad Aref Fasihi Dwlatshahi * Pages 93-122

    Kāshif al-Ghitāʾ is among the Muslim jurisconsults who have established and elaborated on political rules within his jurisprudential system. Given the fact that he presented the valuable book Kashf al-Ghitāʾ, which contains many political rules, to the Qajar king, he played a significant role in the expansion of governmental jurisprudence and the application of jurisprudential rules to emerging political phenomena. The act of presenting the book Kashf al- Ghitāʾ to the Qajar king carries the essential point that this book and the rules it contains served as guidance for governance, enabling the ruler to act in various governmental arenas, including political decision-making, legislation, and detailed policies based on it. The most important political rules from Kāshif al-Ghitaʾ's perspective include the negation of domination on the faithful by the infidels  [referring to the Quranic verse (4:141): “...and Allah will never provide the faithless any way [to prevail] over the faithful.”], justice, benevolence, legitimate defense, the prohibition of assisting in oppression, and the absence of guardianship. These rules can be processed in Kāshif al-Ghitāʾ’s jurisprudence through the following propositions: the dignity and honor of Muslims is an absolute principle; adherence to contracts, including peace treaties, is obligatory for the Islamic state. Considering human dignity and their equality in creation, no one has the right to dominate another; however, permission from the legislator is the only exception to this principle. Justice, in its social and political context, is a fundamental principle, and guardianship and leadership during the Major Occultation Era belong to the just Imam, and the hands of oppressors are cut off from this esteemed position. If people are deprived from the direct authority of a just jurisconsult, his appointee has legitimacy, but the legitimacy of a government authorized by a jurist is contingent.

    Keywords: Kāshif Al-Ghitāʾ, Political Rules, Political Jurisprudence, Governmental Jurisprudence, Rule Of Negation Of Dominion On The Faithful By The Infidels, Principle Of Equality, No One Is Presumed To Have The Position Of A Guardian Over Another Person, Rule Of Legitimate Defense
  • Fāṭimah Behrouzbayāti *, Ali Ghazanfari Pages 123-144

    Human social life is an unavoidable necessity, and among its mechanisms, one of the key aspects is the exchange of opinions and ideas among individuals. Islam, as a complete religion that fully addresses the innate needs of humanity, places special importance on consultation for the advancement of human social life. Since in an Islamic society, the affairs of the community are managed through an Islamic government, this study analyzes and examines the views of two prominent contemporary Qur’anic interpreters of the Islamic world regarding whether the outcome of the council is binding for the government. According to the findings, Rashid Riḍā considers adherence to the majority opinion and the outcome of the council to be obligatory for the Islamic ruler and government. However, in ʿAllāmeh Ṭabāṭabāī’s view, following the opinion derived from the council or the majority opinion is not obligatory, and the final decision, after consultation and consideration of the opinions of experts, rests with the Islamic ruler. This does not diminish the value and importance of the consultative role of the people.

    Keywords: Council, Consultation, Islamic Government, ʿallāmeh Ṭabāṭabāī’S View, Rashid Riāa’S View
  • Sayyid Aliriḍā Ṭabāṭabāi *, ALI ASGARI Pages 145-178

    Muslim thinkers have proposed various criteria for Abode of Islam (Dār al-Islām). Given the importance of convergence in the Islamic world and the orientation of existing political systems towards union-based approaches, a comparative examination of this concept has gained new significance in order to achieve a shared discoursive reading. The main question of the research is: What is the concept of Dār al-Islām from the perspective of Shiʿa and Sunni thinkers, and how is it possible to reconcile the various and differing criteria they have offered in this regard? 
    Drawing upon a descriptive-analytical method, along with a comparative approach and the use of library tools for data collection, this research first presents the views of prominent Shiʿa and Sunni thinkers who have discussed Dār al-Islām and goes on to offer a new interpretation of the concept of Dār al-Islām and considers the possibility of reconciling various criteria around a common axis.

    Keywords: Abode Of Islam (Dār Al-Islām), Abode Of Unbelief (Dār Al-Kufr), Contemporary Jurisprudence, Comparative Jurisprudence, Political Jurisprudence
  • Abdollah Baharloei *, Alireza Jafarzadeh Bahaabadi Pages 179-205

    The existence of legislative needs and necessities is an undeniable reality that, according to Article 71 of the Constitution, the Islamic Consultative Assembly (Majlis) is responsible for addressing and fulfilling. In such a case, the jurisdiction to enact laws by the Assembly is not optional but mandatory; because the prevention of significant harm resulting from legal vacuums can only be achieved through the exclusive channel of the legislative power. Based on the constitutional law system of the Islamic Republic of Iran, the exercise of the legislative jurisdiction of the mentioned power can be evaluated in four exclusive domains: the preparation of legislative proposals, the approval of bills or drafts, the amendment, completion, and repeal of existing laws, and the revision or insistence after approval and objections from the Guardian Council. Assuming a genuine necessity for legislation, the obligatory jurisdiction of the Islamic Consultative Assembly in the aforementioned four domains, due to the presumption of public interest, will not face the three limitations of non-contradiction with the primary ordinances of the Law (Sharia), the Constitution, and the general policies of the Islamic system. This research draws upon a descriptive-analytical method to elaborate on these discussions.

    Keywords: Constitution, Constitutional Law, Article 71 Of The Constitution, Legislative Jurisdiction, Mandatory Jurisdiction