فهرست مطالب
مجله پایش
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 119، بهمن و اسفند 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/11/13
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحات 7-19مقدمه
وجود اطلاعات جامع درباره هزینه های سلامت علاوه بر اهمیت در سیاست گذاری برای تحقق پوشش همگانی سلامت و اهداف توسعه پایدار مرتبط با سلامت ضروری است. مطالعه حاضر به بررسی حساب های ملی سلامت کشور در سال های 1381 تا 1399 پرداخته است.
مواد و روش کاردر این مطالعه توصیفی با استفاده از داده های حساب های ملی سلامت، هزینه های سلامت کشور ایران بر اساس کارکردهای سلامت، ارائه دهندگان خدمات سلامت، عوامل و منابع تامین مالی نظام سلامت بررسی شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی استفاده شد.
یافته هاهزینه های سلامت کشور از 351،53 میلیارد ریال در سال 1381 با افزایش 44/5 برابری به 2،372،718 میلیارد ریال در سال 1399 افزایش یافته است، هرچند بر اساس مقادیر واقعی افزایش 2/7 برابری مشاهده می شود. طی سال های مورد مطالعه خدمات درمانی، داروها و کالاهای پزشکی توزیع شده به بیماران سرپایی با میانگین سهم 57/3 درصد و 17/1 درصد بیشترین سهم از هزینه های سلامت را به خود اختصاص داده اند. عمده هزینه ها در بیمارستان ها، مراکز ارائه دهنده خدمات سرپایی، داروخانه ها و خرده فروشان کالاهای پزشکی صرف شده است. میانگین سهم هزینه ها در این مراکز به ترتیب 39/6 درصد، 30/2 درصد و 16/4 درصد بوده است. شاخص سهم پرداخت از جیب نیز با روندی نزولی از 50/6 درصد به 35 درصد کاهش یافته است. بر اساس منابع تامین مالی به طور میانگین 30 درصد از هزینه ها توسط بخش عمومی و 70 درصد توسط بخش خصوصی تامین شده است.
نتیجه گیریسهم عمده ای از هزینه های سلامت کشور صرف خدمات درمانی می شود و بیمارستان ها مراکز اصلی هزینه کرد مراقبت های سلامت هستند. همچنین سهم زیادی از هزینه های سلامت به صورت پرداخت های مستقیم از جیب تامین می شود که این موضوع احتمال وقوع هزینه های کمرشکن سلامت را افزایش می دهد. بنابراین، ضروری است که از طریق گسترش بیمه ها و روش های پیش پرداخت، پرداخت های مستقیم از جیب کاهش یابد. علاوه بر این، تامین مالی پایدار و گسترش منابع مالی در نظام سلامت باید مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: حساب های ملی سلامت، هزینه های سلامت، تامین مالی، پرداخت های مستقیم از جیب -
صفحات 21-32مقدمه
استفاده از دانش مبتنی بر شواهد و منطبق بر نیازهای جامعه به عنوان یک سرمایه انسانی برای قرار گرفتن در مسیر درست دانشی تحت تاثیر عوامل متعدد و امروزه برای رقابت در بازارهای جهانی برای رونق کسب و کار نمی توان از این موضوع مهم چشم پوشی کرد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام از منظر تولید دانش، انتقال دانش و مبتنی بر شواهد و راهبردهایی برای ارتقای وضعیت انجام شد.
مواد و روش کاراین مطالعه تلفیقی متوالی غیر همزمان، از نوع تبیینی و متشکل از دو بخش کمی و کیفی و در سه مرحله مستقل شامل (توزیع و تکمیل پرسشنامه استاندارد، تحلیل محتوای کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و توافق 5 درجه ای لیکرت) انجام شد. از نمونه گیری هدفمند با مصاحبه های نیمه ساختارمند تا رسیدن به اشباع داده ای استفاده گردید. در تجزیه و تحلیل داده های کمی از آمارهای توصیفی و در تجزیه و تحلیل داده های کیفی از نرم افزار استفاده شد.
یافته هامتوسط نمره کل مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام از ابعاد چهارگانه سوال پژوهش، تولید دانش، انتقال دانش و ترویج استفاده از شواهد 6/70 درصد برآورد گردید براساس مشخصات دموگرافیک 60 درصدشرکت کنندگان مرد و 40 درصد زن بودند. در نهایت در مرحله کیفی 5 مضمون شامل شبکه سازی، اولویت گذاری، بین المللی سازی، جذابیت سازی و ارزش زایی در 10 طبقه و 12 زیر طبقه و با توافق کلی 90/46% به عنوان راهبردها و راهکارهای نهایی برای بهبود وضعیت استخراج گردید.
نتیجه گیرینتایج این مدل می تواند کمک فراوانی به سیاستگذاران در خصوص ایجاد، ذخیره، اصلاح و کاربرد دانش های پنهان بنماید. نتایج مطالعه بینش جدیدی را در خصوص راهبردها نشان ارائه داد. پیشنهاد می شود مطالعات جامع تری در سایر مراکز تحقیقاتی انجام شود.
کلیدواژگان: انتقال دانش، تولید دانش، ترجمان دانش، مدیریت دانش، موسسات تحقیقاتی -
صفحات 33-43مقدمه
کارسنجی و زمان سنجی خدمات ارائه شده، تصویری از وضعیت نیروی انسانی و میزان کار انجام شده توسط آن ها ارائه می دهد، که این امر برای مدیریت منابع انسانی و برآورد دقیق نیروی انسانی بسیار مفید است. این مطالعه با هدف برآورد حجم کار و زمان مورد نیاز برای فرایند آموزش توسط مراقب سلامت و اجرای برنامه خودمراقبتی سلامت میانسالان انجام گرفت.
مواد و روش کاراین پژوهش یک مطالعه مقطعی توصیفی و تحلیلی بود. روش مطالعه شامل مشاهده فعالیت و ثبت آن در چک لیست کارسنجی و زمان سنجی بود. چک لیست ها براساس مشاهده فرایند ارائه خدمت طراحی و براساس نظرات مسئولان و کارشناسان وزارت بهداشت و دانشگاه که آشنا با برنامه و فرایند اجرای آن بودند، تایید و نهایی شد. پیش از جمع آوری داده ها، چک لیست به طور آزمایشی برای 10 نمونه تکمیل گردید تا اشکالات احتمالی آن برطرف شود. حجم نمونه 240 نفر بود که از بین مراجعین مراکز بهداشتی و درمانی دانشگاه های اجرا کننده برنامه خودمراقبتی سلامت میانسالان انتخاب شدند. چک لیست توسط مراقب سلامت و براساس فرایند و زمان اجرای فعالیت تکمیل شد.
یافته هازمان سنجی و کارسنجی برنامه خودمراقبتی میانسالان در سه مرحله فراخوان، آموزش و سپس خودارزیابی با جزئیات انجام شد. نتایج یافته ها نشان داد، با فرض انجام تمام فعالیت های پیش بینی شده در برنامه خودمراقبتی میانسالان، اجرای برنامه برای هر مراجعه کننده به 292/13 دقیقه زمان نیاز دارد. میانگین زمان مرحله فراخوان شامل معارفه و پیگیری 24/02 دقیقه، مرحله آموزش شامل آموزش کتابچه های خودمراقبتی، رفع ابهامات و سوالات، پیگیری برای حضور در جلسه خودارزیابی 175/14 دقیقه و مرحله خودارزیابی در دو حالت خودارزیابی اول و دوم 92/41 دقیقه بود. نتایج مطالعه نشان داد زمان آموزش برنامه خودمراقبتی سلامت میانسالان در استان های مختلف به یک اندازه نبود، همچنین بین سن و تعداد سال های تحصیل و زمان آموزش برنامه خود مراقبتی سلامت میانسالان رابطه معنی دار وجود نداشت.
نتیجه گیریمیانگین زمان صرف شده برای برنامه خودمراقبتی میانسالان (292/13 دقیقه) بیشتر از میانگین زمان اجرای برنامه های مراقبتی در همه گروه های سنی (204 دقیقه) است. بنابراین اجرای درست این برنامه نیاز به بازنگری در برنامه خودمراقبتی و همچنین تعداد نیروی انسانی ارائه دهنده خدمات مراقبتی در مراکز بهداشتی و درمانی دارد.
کلیدواژگان: خود مراقبتی، میانسالان، مقبولیت برنامه -
صفحات 45-54مقدمه
با توجه به کاهش نرخ باروری در ایران، یکی از مهمترین دغدغه های سیاستگذاران کشور، افزایش میزان باروری است، این در حالیست که بر اساس نتایج مطالعه ای کیفی یکی از نگرانی های زنان که مانع فرزند آوری آنان است احساس بی کفایتی در فرزند پروری ذکر شده است. از آنجائیکه قصد بارداری بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده شکل می گیرد، لذا این مطالعه با هدف تدوین یک برنامه آموزش مهارت فرزند پروری بر مبنای نظریه مذکور، به منظور افزایش قصد بارداری در زنان انجام شد.
مواد و روش کاربا بررسی موانع فرزند آوری بر اساس مطالعه ای کیفی، احساس بی کفایتی در فرزند آوری به عنوان عامل قابل مداخله انتخاب شد. پس از مطالعه متون مرتبط، برنامه آموزشی مهارت فرزند پروری بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده، با محتوای مهارت خودآگاهی، هنر فرزندپروری یونیسف، و سفارشات دین اسلام تدوین گردید. برای اعتبار سنجی برنامه از روایی محتوای کیفی با استفاده از نظرات 10 نفر از صاحبنظران انجام شد. این برنامه شامل 6 جلسه بود که در انتهای هر جلسه کاربرگ ارزیابی قرار داده شد و پس از اصلاح برنامه، دوباره برای صاحبنظران ارسال شد و به تایید نهایی رسید.
یافته هااین برنامه 6 جلسه ای شامل اهداف، راهبرد آموزشی و محتوای آموزشی برای هر جلسه تدوین شد. تدوین برنامه بدین شکل بود که مدرسین با مطالعه راهبرد و محتوا بتوانند به راحتی و به طور یکسان آن را اجرا نمایند. این برنامه برای همه افراد اعم از مجرد، متاهل، بدون فرزند و یا صاحب فرزند قابل اجرا ست.
نتیجه گیریاین برنامه می تواند منبع آموزشی را فراهم سازد تا ارائه دهندگان خدمات سلامت و سیاست گذاران بتوانند با اجرای آن، احساس توانمندی فرزند پروری را در زنان افزایش داده و در بالا بردن قصد بارداری در زنان کمک کند. استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده، آموزش مهارت خودآگاهی و آموزه های دینی به غنای این برنامه کمک می نماید.
کلیدواژگان: فرزند پروری، قصد بارداری، آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی شده -
صفحات 55-67مقدمه
مولتیپل اسکلروزیس (MS) می تواند از راه های متعددی بر عملکرد جنسی تاثیر منفی داشته باشد. روند رو به رشد مبتلایان به این بیماری در ایران و همچنین شیوع بالای آن در زنان نسبت به مردان (نسبت جنسیتی: 2/3) بر اهمیت این موضوع میافزاید. به نظر میرسد زنان سنین باروری (20 تا 40 ساله) که به طور معمول از نظر جنسی فعال هستند آسیبپذیرترین افراد در برابر این بیماری باشند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مشاوره بر اساس مدل BETTER بر شش بعد عملکرد جنسی (میل، برانگیختگی، رطوبت، ارگاسم، رضایت، درد) زنان متاهل مبتلا به MS انجام شد.
مواد و روش کاراین کارآزمایی بالینی تصادفی-شاهددار روی 72 زن متاهل در انجمن MS ایران انجام شد. مداخله استفاده از مشاوره زوجی مبتنی بر مدل یادشده، طی چهار جلسه هفتگی بود. شش بعد عملکرد جنسی با استفاده از پرسشنامه عملکرد جنسی زنان (FSFI) در سه مقطع زمانی قبل، دو و سه ماه بعد از مداخله مورد سنجش قرار گرفتند.
یافته هاامتیاز هر بعد عملکرد جنسی بین دو گروه مداخله و کنترل مقایسه شد و تفاوت معنی دار قبل از مداخله مشاهده نشد. بعد از اجرای مداخله بین دو گروه از نظر تمامی ابعاد عملکرد جنسی تفاوت معنیدار مشاهده شد. باید اذعان داشت در بعد درد جنسی اگرچه تفاوت بین دو گروه مداخله و کنترل در زمانهای مختلف معنادار نبود اما در گروه مداخله به تنهایی تفاوت معنیداری در مقایسه قبل مداخله با 2 ماه بعد و قبل مداخله با 3 ماه بعد دیده شد.
نتیجه گیریمشاوره جنسی مبتنی بر مدل BETTER می تواند به بهبود میل، برانگیختگی، رطوبت، ارگاسم و رضایت جنسی زنان مبتلا به MS کمک کند. مداخلات جامع و گستردهتری برای بهبود بیشتر بعد درد جنسی نیاز است.
کلیدواژگان: مدل های آموزشی، مشاوره، عملکرد جنسی، مولتیپل اسکلروزیس -
صفحات 69-79مقدمه
همسر آزاری یک معضل مهم سلامت عمومی است که به طور گسترده ای زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. شناسایی میزان گستردگی این مشکل در جوامع مختلف و عوامل مرتبط با آن ضروری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی همسرآزاری و عوامل مرتبط با آن انجام شده است.
مواد و روش کاردر این مطالعه که به صورت توصیفی- تحلیلی (مقطعی) انجام گرفت، تعداد 388 نفر از زنان متاهل سنین باروری شهرستان پردیس استان تهران در سال 1402 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه مطلوب که شامل دو بخش عوامل اجتماعی - جمعیت شناختی و حل تعارض بود، جمع آوری گردید.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون خطی مدل همزمان و با استفاده از نرم افزار 16SPSS انجام شد.
یافته هاشیوع خشونت جسمی 35/8%، آسیب جدی 19/6%، روانی 67/8%، جنسی 28/6% و شیوع کلی همسرآزاری 71/9% بوده است. اگرچه، تحصیلات زنان و همسرانشان، شغل همسر، وضعیت اقتصادی، محل زندگی، نسبت فامیلی با همسر، سن ازدواج و سابقه بیماری با همسرآزاری و مولفه های آن ارتباط معنی دار داشت، اما تنها شغل همسر 19% و محل سکونت 12% تغییرات همسرآزاری را به طور معنی دار پیش بینی می کنند.
نتیجه گیرییافته های پژوهش حاضر نشان داد که همسرآزاری و انواع آن در زنان شهرستان پردیس شیوع بالایی دارد و همسرآزاری و مولفه های آن با برخی عوامل جمعیت شناختی اجتماعی به ویژه وضعیت اقتصادی ارتباط داشت و افزایش آگاهی و اطلاعات در این زمینه می تواند در پیشگیری و مدیریت این پدیده موثر باشد.
کلیدواژگان: همسرآزاری، خشونت، زنان -
صفحات 81-94مقدمه
این مطالعه به بررسی چالش های رفتاری و مسائل دلبستگی که کودکان فرزندخوانده در خانواده های ایرانی با آن مواجه هستند، چگونگی پاسخ والدین فرزندپذیر به این چالش ها و ادراکات والدین از دلبستگی پرداخته و به دنبال ارائه توصیه های عملی برای بهبود سیستم های حمایتی در مراقبت های پس از فرزندخواندگی بوده است.
مواد و روش کاریک رویکرد کیفی پدیدارشناسانه با استفاده از تحلیل پدیدارشناسی تفسیری (IPA) به کار گرفته شد تا تجربیات زیسته مادران فرزندپذیر در ایران درک شود. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند عمقی جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزارهای PYTHON و MAXQDA برای شناسایی مضمون های تکراری مربوط به چالش های رفتاری، پاسخ های والدین و ادراکات دلبستگی تحلیل شدند.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که کودکان فرزندخوانده در ایران اغلب با چالش های رفتاری قابل توجهی شامل اختلالات دلبستگی، مشکلات تنظیم هیجانی و تاخیرهای رشدی مواجه هستند. این مسائل اغلب به آسیب های روانی اولیه و مراقبت های ناپیوسته مرتبط هستند. والدین فرزندپذیر از راهبردهای مقابله ای مختلفی مانند ایجاد محیط های ساختارمند، جستجوی راهنمایی حرفه ای و اتکا به حمایت های عاطفی شبکه های اجتماعی خود استفاده می کنند. با این حال، بسیاری از والدین به دلیل انگ اجتماعی، پنهان کاری در مورد فرزندخواندگی و احساس ناکارآمدی، در ایجاد دلبستگی ایمن با فرزندان خود دچار مشکل هستند.
نتیجه گیریاین مطالعه بر شیوع چالش های رفتاری و مسائل دلبستگی در میان کودکان فرزندخوانده در خانواده های ایرانی تاکید داشته و بر لزوم تقویت سیستم های حمایتی از جمله خدمات مشاوره ای و منابع آموزشی برای خانواده های فرزندپذیر تاکید نمود. همچنین مطالعه حاضر بر لزوم ایجاد برنامه های آگاهی بخشی عمومی و اصلاح سیاست گذاری برای ارتقای سلامت روانی و عاطفی کودکان فرزندخوانده و خانواده های آنان در ایران تاکید نمود.
کلیدواژگان: فرزندخواندگی، چالش های رفتاری، دلبستگی، خانواده های فرزندپذیر ایرانی، تحلیل پدیدارشناسی تفسیری، حمایت پس از فرزندخواندگی، سلامت روان -
صفحات 95-103مقدمه
مواجهه دانشجویان با عوامل تنش زای متعدد می تواند اثرات نامطلوبی بر آینده ی آن ها و بالطبع جامعه گذاشته و منجر به کاهش مقاومت روانی و جسمی و بروز آثار ناخوشایند گردد. عوامل استرس زای محیطی و روانی اجتماعی می تواند عوامل خطر مشترکی برای روان به حساب آمده و به طور وسیعی در تعامل دو سویه با اضطراب و افسردگی به عنوان شایعترین اختلالات روان شناختی از دسته ی خلقی قرار گیرند و دانشجویان به جهت ویژگی های شخصیتی و محیطی آسیب پذیر تر بوده یا در معرض آسیب های بیشتری قرار دارند. بر همین اساس به نظر می رسد که بررسی و پرداختن به مشکلات دانشجویان، به جهت ایجاد شرایط بهتر و سالم تر فردی، خانوادگی و اجتماعی موثر می باشد.
مواد و روش کارجامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان مشغول به تحصیل در مجتمع آموزشی ولیعصر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در سال 1402 می باشد. برای تعیین حجم نمونه پژوهش با توجه به استفاده از روش حداقل مربعات جزئی از قاعده بارکلای و از پرسشنامه اضطراب و افسردگی DASS_21 برای سنجش استرس، اضطراب و افسردگی استفاده شده است.
یافته هانتایج حاصل از تحلیل رگرسیون لجستیک بر مبنای ویژگی های جمعیت شناختی نشان داد: نسبت شانس ابتلا به اضطراب در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد در مقایسه با دانشجویان کارشناسی برابر با 0/6 نسبت شانس ابتلا به افسردگی 0/51 نسبت شانس ابتلا به استرس برابر با 0/48 و این نسبت برای افراد متاهل 0/58 کمتر بود (فقط در مورد استرس).
نتیجه گیریدانشجویان مقطع کارشناسی در مقایسه با دانشجویان مقاطع تحصیلی بالاتر احتمال بیشتری برای ابتلا به اضطراب، افسردگی و استرس دارند و احتمال استرس در دانشجویان مجرد در مقایسه با دانشجویان متاهل بیشتر می باشد.
کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، استرس، مشخصات دموگرافیک -
صفحات 105-115مقدمه
کبد چرب الکلی یکی از مشکلات شایع است. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیه ای سالمندان مبتلا به کبد چرب غیر الکلی ساکن تهران انجام شد.
مواد و روش کاراین پژوهش نیمه تجربی روی 156 نفر از سالمندان مبتلا به کبد چرب مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شرق، شمال و شمیرانات تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صورت گرفت. افراد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار و پایایی آن کسب شده بود، جمع آوری گردید .مداخله آموزشی براساس مدل اعتقاد بهداشتی و طی 5 جلسه فقط برای گروه مداخله ارائه شد. یک ماه بعد از مداخله داده ها در نرم افزار SPSS 26 با استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری توصیف و تجزیه و تحلیل شد.
یافته هامیانگین سن شرکت کنندگان گروه مداخله 3/68±64/47 سال و گروه کنترل 5/3±65/32 سال بود. اکثریت سالمندان در دو گروه زن، بدون سابقه آموزشی، متاهل، خانه دار، با سطح تحصیلات دیپلم بودند. با مقایسه میانگین های امتیازات دو گروه در قبل و بعد از مداخله فقط بین امتیازات نگرش، موانع درک شده و راهنما برای عمل، تفاوت معنادار آماری مشاهده شد.
نتیجه گیریطراحی و اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با تاثیر بر نگرش و سازه های راهنما برای عمل و موانع درک شده، در ارتقای رفتار تغذیه ای سالمندان مبتلا به کبد چرب غیرالکلی موثر است.
کلیدواژگان: مداخله آموزشی، الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتارهای تغذیه ای، سالمندان، کبد چرب -
صفحات 117-126مقدمه
نارسایی مزمن کلیه به عنوان یک بیماری تهدید کننده ی حیات محسوب می شود و تقویت عواملی مانند امیدواری و خودکارآمدی موجب بهبود کیفیت زندگی در این بیماران و همچنین خودمراقبتی بیشتر آنان می گردد. طب فشاری ممکن است علائم استرس بیماران مزمن کلیوی را کاهش داده و موجب افزایش امیدواری در بیماران شود. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر امیدواری و خودکارآمدی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
مواد و روش کارمطالعه حاضر از نوع مداخله ای و به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور بود که در خصوص 54 نفر از بیماران همودیالیزی انجام شد. بیماران از طریق بلوک های جایگشتی به سه گروه کنترل، مداخله و شم(گروه کاذب) تقسیم شدند. داده ها با پرسشنامه ی کوتاه شده ی شناختی، اطلاعات دموگرافیک، امیدواری هرث و خودکارآمدی شرر جمع آوری شد. در گروه مداخله طب فشاری در حین دیالیز، در گروه شم، طب فشاری در فاصله ی 1/5 - 1سانتی متری از نقاط اصلی و در کنترل مراقبت های معمول انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 تحلیل گردید.
یافته هانتایج نشان داد که میانگین نمره ی امید در بین گروه های مورد بررسی تفاوت آماری معنادار داشت. همچنین میانگین نمره ی خودکارآمدی بین گروه های مورد بررسی تفاوت آماری معنادار داشت.
نتیجه گیرینتایج نشان داد طب فشاری در افزایش امیدواری و خودکارآمدی بیماران همودیالیزی تاثیرگذار است. لذا توصیه می گردد به عنوان یک روش آسان، ارزان و ساده توسط پرستاران و حتی بیماران اجرا گردد.
کلیدواژگان: طب فشاری، همودیالیز: امیدواری، خودکارآمدی -
صفحات 127-138مقدمه
استفاده از ماسک صورت یک اقدام مهم بهداشت عمومی در همه گیری ها و روشی موثر برای جلوگیری از شیوع بیماری های تنفسی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین پاسخ بهداشتی ایرانیان به استفاده از ماسک صورت در زمان همه گیری کووید-19 انجام گرفت.
مواد و روش کاردر این مطالعه مقطعی، 881 نفر با روش نمونه گیری تصادفی در بهمن ماه 1401 انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. بعد از بررسی روایی صوری و محتوایی پرسشنامه، داده ها بصورت برخط جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.
یافته هااز 881 نمونه مورد بررسی 522 (59/3 %) نفر زن و 359 (40/7 %) نفر مرد بودند. نتایج نشان داد که 97% از نمونه های مورد بررسی از ماسک صورت استفاده می کردند. سختی تنفس مهمترین دلیل عدم تمایل به استفاده از ماسک بود. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که جنسیت و تحصیلات و بر تمایل به استفاده از ماسک تاثیر قدرتمندی ندارد. اگرچه یافته های همبستگی پیرسون نشان داد، احتمال ابتلا به کووید-19 با استفاده مجدد از ماسک افزایش می یابد اما این تاثیر در حجم نمونه مورد مطالعه قابل توجه نبود. میان الگوی زمانی تعویض ماسک و ابتلا به کووید-19 نیز ارتباط معنادار مشاهده نشد.
نتیجه گیرینتایج مطالعه نشان داد که نرخ استفاده از ماسک در دوران شیوع پاندمی کووید-19 توسط جمعیت ایرانی مطلوب بود و نقش موثری بر کاهش نرخ ابتلا به این بیماری داشت. از این رو انجام مطالعاتی در زمینه بررسی چالش های استفاده از ماسک توسط جوامع مختلف در دوران شیوع همه گیری ها باید مورد توجه قرار گیرد تا بتواند در سیاستگذاری های بهداشتی و کنترل شیوع بیماری های مسری تنفسی احتمالی در آینده کمک کند.
کلیدواژگان: کووید-19، ماسک، پاسخ بهداشتی، ایران -
صفحات 139-142
سردبیر محترم،آموزش پزشکی مجموعه ای از شیوه های آموزشی، فلسفه های آموزشی و چارچوب های مفهومی است که در کنار یکدیگر قرار می گیرند. آموزش پزشکی باکیفیت، برای مراقبت های بهداشتی بهتر ضروری است تا هدف نهایی آموزش پزشکی که تامین جامعه ای با کادری آگاه، ماهر و به روز از متخصصان سلامت و مراقبت های بهداشتی است، محقق شود.در آینده ای نزدیک، احتمالا هوش مصنوعی حوزه های کلیدی پزشکی، از جمله روانپزشکی و تخصص های تشخیصی مانند رادیولوژی و آسیب شناسی را به طور کامل دربر خواهدگرفت. علاوه براین می توان در زمینه ی آموزش برای پزشکان و یا دیگر رشته های مرتبط با سلامت از هوش مصنوعی استفاده کرد (مانند ساخت شبیه سازهای آموزشی، به خصوص در رشته هایی مثل جراحی و دیگر رشته ها)...
کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آموزش پزشکی، دانشجویان پزشکی -
صفحات 143-145
سردبیر محترم،عدالت اجتماعی، عدالت از نظر توزیع ثروت، فرصت ها و امتیازات در یک جامعه است. سلامت یک حق همگانی هست که به طور مستقیم و غیرمستقیم، تحت تاثیر وضعیت عدالت اجتماعی و رویکرد بازتوزیع منابع قرار می گیرد. دولت ها موظف هستند که سلامت را با تولیت نظام سلامت برای همه افراد جامعه فراهم نمایند. هر مانعی در این مسیر باید پس از شناسایی از میان برداشته شود. در همین راستا، سیستم سلامت برای داشتن عملکرد مطلوب در حیطه های اجرایی، آموزشی و تحقیقاتی، نیازمند سرمایه های انسانی توانمند، شایسته و ماهر است...
کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، عدالت در سلامت، سرمایه های انسانی، اقتصاد سلامت
-
Pages 7-19
Objective (s):
Comprehensive data on health expenditures is crucial not only for effective policymaking but also for achieving universal health coverage and health-related sustainable development goals. This study provides a detailed analysis of Iran's national health accounts from 2002 to 2020, offering insights into trends and patterns in healthcare spending during this period.
MethodsThis descriptive study utilizes data from Iran’s national health accounts to examine health expenditures across various dimensions, including health functions, healthcare service providers, financing agents, and funding sources, covering the period from 2002 to 2020. Descriptive statistics were employed to analyze the data.
ResultsTotal health expenditures experienced a substantial rise, increasing from 53,351 billion Rials in 2002 to 2,372,718 billion Rials in 2020, giving a 44.5-fold increase. However, when adjusted for constant values, the results decreased to a 2.7-fold increase. During the period from 2002 to 2020, curative care accounted for the largest share of expenditures at 57.3%, followed by pharmaceuticals and other medical goods dispensed to outpatients at 17.1%. The majority of health expenditures were allocated to hospital providers, ambulatory care providers, and pharmacies, along with other retailers of medical goods, representing 39.6%, 30.2%, and 16.4%, respectively. The share of out-of-pocket (OOP) payments decreased from 50.6% to 35%. Furthermore, 30% of expenditures were financed by the public sector, while the private sector covered the remaining 70%.
ConclusionIn Iran's healthcare system, a substantial proportion of expenditures is allocated to curative care, with hospitals serving as the primary recipients of these funds. Moreover, a significant share of healthcare expenses is financed through OOP payments, which increases the risk of catastrophic health expenditures for households. Consequently, it is essential to reduce these payments by expanding insurance coverage and enhancing the existing prepayment methods. Furthermore, prioritizing sustainable financing and enhancing financial resources within the health system is crucial for ensuring equitable access to healthcare services.
Keywords: National Health Accounts, Health Expenditure, Financing, Out-Of-Pocket Payments -
Pages 21-32
Objentive (s):
The use of knowledge based on evidence and adoptive to the societies needs as a human asset to get in the right way of a knowledge which is under the influence of many elements and nowadays is vital to compete in the universal market to improve business cannot be neglected. This research with the goal of analyzing the condition of research centers of medical university of Ilam from various aspects such as the production of knowledge, the transfer of knowledge based on evidence and strategies to improve the condition was made.
MethodsThis was an explanatory sequential mixed method study using a standard questionnaire, and semi structured interviews. Descriptive statistics was used for quantitative data and content analysis was used for the qualitative information.
ResultsThe average score of all Ilam medical university research centers for four aspects (production of knowledge, knowledge transfer, the promotion and the usage of evidence) was 70.6%. The qualitative phase indicated 5 themes including: networking, prioritization, internationalization, attraction creation, and value creation. There was a total agreement of 90.46% as final strategies and methods to improve the situation.
ConclusionThe findings from the current study offers a new vision about strategies for improving the output of research center. Further research on the topic is suggested.
Keywords: Knowledge Transfer, Knowledge Production, Knowledge Transport, Knowledge Management, Research Foundation -
Pages 33-43Objective (s)
Work measurement and time study of services offer insights into human resource management and workload and is crucial for accurate human resource estimation. This study aimed to estimate the workload and time required for health care providers to train and implement a self-care program for middle-aged individuals.
MethodsThis was a cross-sectional study. Activities were observed and recorded during the study into time study checklist that was designed based on service delivery process, approved and finalized by experts from the Iranian Ministry of Health and the Medical Universities. Prior to data collection, the checklist was assessed in a pilot study. The sample size comprised 240 middle-aged participants. The health care worker completed the checklist based on the process and duration of the activities.
ResultsThe time study and evaluation of the self-care program for middle-aged individuals were conducted in three stages: recruitment, training, and evaluation. Assuming all anticipated activities in the middle-aged self-care program, the program implementation requires 292.13 minutes per client. The average time for the recruitment phase was 24.02 minutes. The training phase, which included teaching self-care booklets, took 175.47 minutes. The evaluation phase in the first and second modes took 92.41 minutes. The total time was different in different Medical Universities (p. value<0.05)
ConclusionThe average time spent on the self-care program for middle-aged individuals (292.13 minutes) exceeds the average time health-care programs for other age groups (204 minutes). The program revision and rearranging human resources of health centers are required for proper implementation of self-care program for middle-aged.
Keywords: Self-Care, Middle-Aged, Process Timing -
Pages 45-54Objective (s)
Reduction of the fertility rate is one of the most critical concerns of policymakers in Iran. Women expressed concerns about the feeling of incompetence in raising children. This study was conducted to provide an intervention program of parenting skills training based on the theory of planned behaviour to increase pregnancy intention.
MethodsThrough a qualitative study on barriers to childbearing, feelings of inadequacy were identified as an important factor in preventing women to have a child. After searching reliable sites, the educational intervention program on the art of parenting was compiled based on the theory of planned behaviour, with the content of self-awareness skills, the art of parenting by UNICEF, and the Islamic thoughts. Qualitative content validity was used to validate the program. For this purpose, the program was sent to 10 experts. The program consisted of 6 sessions; at the end of each session, there was an evaluation form. After collecting opinions and modifying the program, it was reviewed for final approval.
ResultsIn this 6-session program, goals, educational strategy and educational content have been developed for each session. The program has been written in a way that teachers can implement the program easily. The program was planned for use by single, married, childless or childbearing women.
ConclusionHealth service providers can use this program to educate women and increase their sense of empowerment to facilitate pregnancy.
Keywords: Parenting, Delayed Childbearing, Education, Theory Of Planned Behaviour -
Pages 55-67
Objective (s):
Multiple sclerosis (MS) can have negative effects via several pathways on sexual activity. The growing trend of the disease in Iran and high prevalence in women (sex ratio: 2.3) intensifies the importance of this issue. It seems that women in the reproductive age (20 to 40 years old) who are sexually active can be the most vulnerable patients. Therefore, this study aimed to investigate the effect of BETTER model-based couples counseling (Bring-up, Explain, Tell-resources, Time, Educate, Record) on six domains of sexual activity (desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction, pain) in women with MS.
MethodsThis randomized controlled clinical trial was conducted on 72 married women recruited from Iranian MS Association. The intervention was the use of couple counseling based on the BETTER model during four sessions (each week). Six domains of sexual activity were measured using the Women Sexual Function Index (FSFI) at before, 2 and 3 months after the intervention. The control group received nothing.
ResultsThe score of each domains of sexual activity were compared between the intervention and control groups and no significant difference was observed before the intervention. After the intervention, a significant difference was observed between the two groups in the all domains of sexual activity except for sexual pain domain (p=0.2). However, in the intervention group, there was a significant difference compared to before the intervention with 2 months and before with 3 months after the intervention.
ConclusionThe BETTER model-based sexual counseling can help improve the desire, arousal, moisture, orgasm and sexual satisfaction in women with MS. Perhaps comprehensive interventions are needed to further improve the domain of sexual pain in this population.
Keywords: Educational Models, Counseling, Sexual Activity, Multiple Sclerosis -
Pages 69-79Objective (s)
Intimate partner violence is an important public health issue that widely affects women. This study aimed to investigate intimate partner violence and its related factors.
MethodsThis was a descriptive study of a random sample of married women of reproductive age in Pardis, Tehran province, Iran in 2023. The data was collected using a validated demographic questionnaire and a conflict resolution questionnaire. Data were analyzed using independent t-tests, one-way analysis of variance and LSD post hoc test using SPSS 16 software.
ResultsIn total 388 women were studied. The prevalence of physical violence was 35.8%, serious injury 19.6%, psychological 67.8%, sexual 28.6% and the overall prevalence was 71.6%. Although, education of women and their husbands, husband's occupation, economic status, place of residence, family relationship with husband, age of marriage and history of illness had a significant relationship with spousal abuse and its components (p<0.05), only husband's occupation 19% and place of residence significantly predicted 12% of spousal abuse changes.
ConclusionThe findings of the present study showed that spousal abuse and its types are highly prevalent in women and spousal abuse and its components were related to some socio-demographic factors, especially economic status.
Keywords: Intimate Partner Violence, Women -
Pages 81-94Objective (s)
This study aimed to explore the behavioral challenges and attachment issues faced by adopted children in Iranian adoptive families, examine how adoptive parents respond to these challenges, and investigate the parents' perceptions of attachment. The study thought to offer practical recommendations for improving support systems in post-adoption care.
MethodsA qualitative, phenomenological approach was employed, using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) to understand the lived experiences of four adoptive mothers in Iran. Data were collected through in-depth semi-structured interviews and analyzed with the assistance of PYTHON and MAXQDA software to identify recurring themes related to behavioral challenges, parental responses, and attachment perceptions.
ResultsThe research revealed that adopted children in Iran frequently face significant behavioral challenges, including attachment disorders, emotional regulation difficulties, and developmental delays, often linked to early trauma and inconsistent caregiving. Adoptive parents employ various coping strategies such as creating structured environments, seeking professional guidance, and relying on emotional support from their social networks. However, many parents struggle to form secure attachments due to societal stigma, secrecy surrounding adoption, and feelings of inadequacy.
ConclusionThis study highlighted the prevalence of behavioral challenges and attachment issues among adopted children in Iranian families, emphasizing the need for enhanced support systems, including counseling services and educational resources for adoptive families. It also calls for public awareness initiatives and policy reforms to address the psychological and emotional well-being of both adoptees and their families in Iran.
Keywords: Adoption, Behavioral Challenges, Attachment, Iranian Adoptive Families, Interpretative Phenomenological Analysis, Post-Adoption Support, Mental Health -
Pages 95-103
Objentive (s):
Students' exposure to multiple stressors can have adverse effects on their future and lead to a decrease in their mental and physical health. Environmental and psychosocial stressors can be considered as common risk factors for the psyche and widely in two-way interaction with anxiety and depression as the most common psychological disorders of the mood distress. Students are more vulnerable or exposed to harms due to their personality and environmental characteristics. Thus this study aimed to risk factors for anxiety, depression and stress among students.
MethodsThe statistical population of this research included all students studying in an Educational Complex affiliated with Islamic Azad University, South Tehran Branch in 2023. To determine the sample size of the research, according to the partial least squares method, Barclay's rule. The DASS-21 was used to measure anxiety, depression and measure stress.
ResultsIn all 211 students were entered into the study. The results obtained from logistic regression analysis based on demographic characteristics showed that the odds ratio for anxiety, depression and stress among postgraduate students was 0.4; 0.49; and 0.52, respectively indicating worse conditions for undergraduate students.
ConclusionUndergraduate students are more likely to suffer from anxiety, depression and stress compared to postgraduate students, and single students might experience more stress compared to married students.
Keywords: Anxiety, Depression, Stress, Demographic Characteristics -
Pages 105-115Objective (s)
This study was conducted aiming to assess the effect of an educational intervention based on the health belief model on the nutritional behaviors of the elderly with non-alcoholic fatty liver disease.
MethodsThis semi-experimental research was conducted on 156 elderly participants (intervention and control groups) with fatty liver referred to comprehensive health service centers covered by the Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran. The data was collected by a valid questionnaire. The educational intervention based on the health belief model was presented during 5 sessions only for the intervention group. One month after the intervention, the data was analyzed using descriptive and statistical tests.
ResultsThe mean age of the participants in the intervention group was 64.47±3.68 years and it was 65.32±5.3 years in the control group. The majority of the elderly in both groups were women, married, housewives, and having secondary educational level. By comparing the mean scores of the two groups before and after the intervention, only significant statistical differences were observed for attitude (p=0.011), perceived barriers (p=0.034) and cues to action (p=0.002).
ConclusionThe design and implementation of an educational program based on the health belief model could influence attitude, perceived barriers and cues to action that might possibly improve the nutritional behavior of the elderly with non-alcoholic fatty liver disease.
Keywords: Educational Intervention, Health Belief Model, Nutritional Behaviors, Older People, Fatty Liver -
Pages 117-126Objective (s)
Chronic kidney failure is considered as a life-threatening disease, and strengthening factors such as hope and self-efficacy improves the quality of life in these patients and also improves their self-care. Therefore, this study was conducted aiming to examine the effect of acupressure on hope and self-efficacy of patients undergoing hemodialysis treatment.
MethodsThis was a double-blind clinical trial that was conducted on 54 hemodialysis patients in Beshrouye and Tabas in Iran, in 2022. Patients were divided into three groups of control, intervention and sham (fake group) through permutation blocks. Data were collected with short cognitive questionnaire, demographic information, Harth's hope and Scherer's self-efficacy. In the acupressure intervention group during dialysis, in the sham group, acupressure was performed at a distance of 1-1.5 cm from the main points and under the control only thr usual care was offered. Data were analyzed using SPSS24 software.
ResultsThe results showed that there was a statistically significant difference in the mean hope score among the investigated groups (P<0.001). Also, the mean self-efficacy score among the groups had a statistically significant difference (P<0.001).
ConclusionThe results showed that acupressure was effective in increasing hope and self-efficacy of hemodialysis patients, and as an easy, cheap and simple method, it can be easily implemented by nurses and even patients themselves in the ward.
Keywords: Acupressure, Hemodialysis: Hope, Self-Efficacy -
Pages 127-138Objective (s)
Wearing face mask is an effective public health measure in epidemics, and it could be an important way to prevent the spread of respiratory diseases. The present study was conducted aiming to assess community response to wearing face mask during the COVID-19 pandemic in Iran.
MethodsThis was cross-sectional study. A random sample was selected and examined by from January to February 2023. A self-designed questionnaire was used for online data collection. The data was analyzed using SPSS V.21 software.
ResultsWe received 881 completed questionnaires. Of these 522 (59.3%) were women and 359 (40.7%) were men. The results showed that 97% of the participants used face mask. Difficulty in breathing was the most important reason for not wearing face mask. Pearson's correlation results showed that gender (r=0.091, p=0.001) and education (r=0.055, p=0.021) did not have a strong effect on the use of masks. Although Pearson's correlation findings showed that the probability of contracting COVID-19 increased by reuse of a mask (r=0.055, p=0.05), but this effect was not significant. No significant relationship was observed between the time pattern of changing the mask and contracting Covid-19 (r=0.41, p=0.089).
ConclusionThis study showed that the face mask use during the outbreak of the covid-19 by the Iranian population was promising.
Keywords: COVID-19, Mask, Health Response, Iran -
Pages 139-142
Dear Editor,Medical education is a combination of educational methods, educational philosophies, and conceptual frameworks. Quality medical education is essential for better health care. Perhaps artificial intelligence will fully encompass key areas of medicine, including psychiatry and diagnostic practices such as radiology and pathology. The goal of artificial intelligence in medical education is to train good and competent doctors. The use of artificial intelligence in medical education can be divided into three main categories: first, the curriculum; second, learning; and third, evaluation. Although there are challenges such as data collection, technical problems, medical ethics, digitalization of centers, and lack of trust, these challenges can be overcome aiming to build a society with awareness, skilled, and up-to-date healthcare specialists. Currently artificial intelligence has led governing bodies, heads of medical education, and medical education investigators to begin implementing artificial intelligence in the medical education curriculum. Therefore, it is recommended that the medical education system from now on, need moving towards changing and integrating medical education with artificial
Keywords: Artificial Intelligence, Medical Education, Medical Student -
Pages 143-145
Dear Editor,Health is a universal human right. This should be provided to all populations by governments and under the stewardship of health system. Human resources should be distributed impartially throughout the country after receiving proper academic training. Several factors outside the boundaries of the health system disrupt policy-making and system planning in this regard. This article briefly examines these factors from the perspective of social equity indicators and provides suggestions for future studies.
Keywords: Social Equity, Health Equity, Human Capital, Health Economics