فهرست مطالب

عصر آدینه - پیاپی 39 (بهار و تابستان 1403)

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 39 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)، سوریانا رضیئی* صفحات 6-30

    این پژوهش با هدف بررسی دقیق و همه جانبه نگاره های امام رضا (ع) و امام زمان (ع) در فالنامه طهماسبی نسخه درسدن انجام شده است. فالنامه طهماسبی، به عنوان یکی از شاهکارهای نگارگری ایرانی، از نظر هنری و محتوایی دارای ارزش بسیار بالایی است، که در زمان حکومت شاه طهماسب صفوی و در سال (957ه.ق) در قزوین مصور شده که دارای ویژگی های خاصی از جمله ابعاد بزرگ، کتاب آرایی منحصر به فرد و غنای بصری است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل بصری، به بررسی عناصر مختلف نگاره ها از جمله رنگ، ترکیب بندی، نمادها و تکنیک های نگارگری پرداخته شده است. هدف اصلی این تحلیل، رمزگشایی از زبان هنری به کار رفته در این آثار و درک بهتر از مفاهیم عمیقی نهفته در نگاره هاست. یافته های پژوهش نشان می دهد که نگاره های امام رضا (ع) و امام زمان (ع) در فالنامه طهماسبی، علاوه بر زیبایی بصری، حامل مفاهیم عمیق شیعی و آموزه های دینی هستند و هنرمند نگارگر با استفاده از نمادها و تکنیک های خاص و معماری، به خلق آثاری پرداخته است که بیانگر اعتقادات مذهبی جامعه صفوی و اهمیت این دو امام در فرهنگ شیعی است.

    کلیدواژگان: فالنامه طهماسبی، نگارگری، امام رضاعلیه السلام، امام زمان علیه السلام، هنر اسلامی، نسخه درسدن
  • مسعود زائری اصفهانی*، سید رضی موسوی صفحات 32-50

    اندیشه مهدویت و معارف پیرامونی آن از جمله مسائل مهم و تاثیرگذاری است که نشر و گسترش آنها در میان عموم انسان های جامعه می تواند ثمرات بی شماری در پی داشته و مقدمه ای برای ایجاد یک تمدن آسمانی و الهی شود. در این بین رسانه های دنیای کنونی و به خصوص رسانه های صوتی تصویری اعم از سینما و تلویزیون به دلیل دارا بودن شاخصه های منحصر به فرد، بهترین ابزار برای انتقال مفاهیم و اندیشه ها شناخته شده اند. ترکیب این دو امر با یکدیگر و به خدمت درآوردن ظرفیت عظیم رسانه سینما در راستای انتقال مفاهیم غنی و ارزشمند مهدویت فرصتی بی بدیل در اختیار دست اندرکاران و مسئولان فرهنگی کشور قرار خواهد داد تا به واسطه سینمای ملی بتوانند محصولاتی تاثیرگذار و پر محتوا با محوریت موضوعات مهدوی به عرصه تولید برسانند. موفقیت کامل در این مسیر در مرحله نخست در گرو شناخت دقیق فرایند انتقال معارف مهدوی به واسطه رسانه سینماست. در همین راستا در این مقاله سعی می شود به گونه ای مختصر تعدادی از نقاط قوت و ضعف، فرصت و تهدید های موجود در این عرصه احصا و بیان شود تا به عنوان راهنمایی برای متصدیان این عرصه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رسانه، سینما، انتقال مفاهیم مهدویت، قوت و ضعف، فرصت و تهدید
  • محمدرضا شریف زاده*، ابوالفضل داوودی رکن آبادی، سید مصطفی مختاباد امریی، الهام عسگری ابیانه صفحات 52-66

    محاکات یا بازنمایی نظریه ای است که تاریخ آن از یونان پیش از افلاطون با عنوان میمیسس[1] آغاز شده است. ابن سینا به عنوان یکی از پیروان تفکر ارسطویی به نظریه محاکات می پردازد. در دیدگاه این فیلسوف مسلمان محاکات غالبا به معنای حکایتگری مطرح می شود. از آن جا که معراج حضرت محمد(ص) یکی از مشهورترین حکایات و روایات اسلامی مورد تائید قرآن است و براساس این واقعه نگاره های بسیاری به صورت معراج نامه توسط هنرمندان در دوره های مختلف تصویر شده است که می توان گفت یکی از برجسته ترین آنها، معراج نامه شاهرخی است. از این رو در این پژوهش به بررسی نگاره مذکور براساس نظریه محاکات ابن سینا پرداخته شده است و این مقاله قصد دارد به این سوال پاسخ دهد که نگاره مورد مطالعه که یکی از نگاره های مکتب هرات تیموری است تا چه اندازه با ویژگی های مطرح شده در نظریه محاکات از منظر ابن سینا مطابقت دارد؟ نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که هنرمند تصویرگر معراج نامه شاهرخی مطابق با نظریه محاکات ابن سینا هم از آنچه بوده تقلید کرده و هم از قوه متخیله در جهت زیباتر یا زشت تر جلوه دادن کمک گرفته است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، محاکات، معراج نامه، مکتب هرات، معراج نامه شاهرخی
  • اسدالله مصطفوی * صفحات 68-85

    فیلم های زیادی با رویکرد آخرالزمانی ساخته شده که تلاش آنها معطوف به ساخت و ارائه آینده ای هیجانی اما موهوم است. در این فضا به تازگی شاهد ساخت فیلم هایی با مضمون نقد و هجو مهدی شیعی هستیم. یکی از مهم ترین تولیدات هالیوودی مورد استقبال در این زمینه، فیلم «dune» با ترجمه و برگردان فارسی«تل ماسه» در سال 2021 م است. این فیلم، پرداختی به ظاهر توصیفی از مهدی شیعی دارد؛ ولی واقعیت آن، نقد و تسمخر این عقیده است. در این مقاله به دنبال آن هستیم تا با روش تفکیک داده ها، مهم ترین محتواهای شیعی فیلم را دسته بندی کرده و واقعیت تلخ و گستاخانه فیلم را از دل این دسته بندی ها آشکار کرده به نمایش بگذاریم.

    کلیدواژگان: تل ماسه، مهدویت شیعی، سینمای هالیوود، فرانک هربرت
  • داوود خوش باور*، حسن یعقوبی صفحات 86-105

    در دکترین مهدویت که آموزه و اعتقادی دینی بر محور فرهنگ مهدوی است، لذا باید به ویژگی های معنویت با نگاه عقلانی در مباحث مهدویت پرداخت؟ چرا که معنویت می بایست بر پایه علمی و معقول شکل بگیرد و اصلا ارزش گذاری رفتار انسان ها و همین طور ایمان و باور تنها در صورتی باعث سعادت و موجب آرامش خواهد بود که شالوده آن را اصول مسلم عقلی و علمی تشکیل دهد. بنابراین این مقاله با روش کتابخانه ای درصدد است تا ضمن تبیین دقیق معنویت بر پایه عقل به رابطه معنویت وعقلانیت و ویژگی های معنویت عقلانی در دکترین مهدویت بپردازد و ضمن اشاره به کمال عقل به عنوان مهم ترین ره آورد عصر ظهور در نهایت به این تبیین می رسد که معنویت عقلانی که همواره در پرتو نور هدایت وحی قرار می گیرد؛ مطابق فطرت بشری، مطابق شریعت محمدی، مطابق اخلاق توحیدی و اعتدال است و در نتیجه معنویت عقلانی مبتنی بر دکترین مهدویت با پیوند عقلانیت و معنویت برخاسته از متن شریعت، ما رابه انسان باوری، نه انسان محوری و به حیات طیبه، با ویژگی های منحصر به فرد خواهد رساند

    کلیدواژگان: معنویت، عقلانیت، مهدویت، خردورزی، اعتدال
  • حمیدرضا عالیان* صفحات 106-119

    آماده سازی نوآموزان جامعه اسلامی با فرهنگ مهدویت و تلاش برای تحقق حیات طیبه و قرب الهی، همواره مورد توجه تعلیم و تربیت کشورمان بوده است. در این جهت به بررسی میزان تاثیر آموزش دروس هدیه آسمانی برشناخت، ایمانی و باور قلبی و انتظار ظهور حضرت مهدی (عج) دانش آموزان دختر (8 نفر) و پسر (10 نفر) پایه ششم دبستان دو شهید اسماعیلی منطقه کهریزک در سال تحصیلی 1402-1401 به شیوه پژوهش کاربردی نیمه آزمایشی پرداخته ایم. ابزارهای گردآوری اطلاعات آزمون پیشرفت تحصیلی و پرسشنامه با 13 سوال، که براساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تعیین شده بود به صورت پیش آزمون و پس آزمون بعد از آموزش های دروس هدیه ششم برگزار گردید. آزمون تی مستقل نشان داد شناخت، باور های قلبی و انتظار ظهور دانش آموزان با آموزش هدیه آسمانی پایه ششم تفاوت معنی داری داشته و باعث اثربخشی در شناخت ها و گرایش های دانش آموزان شده بود. با کمک آزمون تی گروه های وابسته تفاوت مولفه ها را در جنسیت مورد بررسی قرار گرفت که در مولفه شناخت تفاوت معنی دار نبوده اما در مولفه های ایمان و باورهای قلبی و انتظار ظهور دانش آموزان دختر نمرات بالاتری را کسب کرده بودند.

    کلیدواژگان: مهدویت و انتظار، هدیه آسمانی، حضرت مهدی؟عج؟، حکومت مهدوی
|
  • Seyed Abolqasem Hosseini (Zharfa), Suriana Raziei * Pages 6-30

    This research aims to conduct a detailed and comprehensive study of the illustrations of Imam Reza (PU) and Imam Zaman (PU) in the Dresden Edition of the Tahmasbi Falnameh. The Tahmasbi Falnameh, as one of the masterpieces of Iranian painting, has a very high artistic and content value, which was illustrated during the reign of Shah Tahmasb Safavi in the year (957 a.d) in Qazvin, which has special features such as large dimensions, unique book layout, and visual richness. In this study, using the method of visual analysis, various elements of the paintings, including color, composition, symbols, and painting techniques, have been examined. The main goal of this analysis is to decipher the artistic language used in these works and better understand the deep concepts hidden in the paintings. The research findings show that the paintings of Imam Reza (PU) and Imam Zaman (PU) in the Falnameh of Tahmasbi, in addition to their visual beauty, carry deep Shiite concepts and religious teachings. The artist painter, using symbols, special techniques, and architecture, has created works that express the religious beliefs of the Safavid society and the importance of these two Imams in Shiite culture.

    Keywords: Falnameh Of Tahmasbi, Painting, Imam Reza (PU) Imam Zaman (PU), Islamic Art, Dresden Manuscript
  • Masoud Zaeri Isfahani *, Seyed Razi Mousavi Pages 32-50

    The idea of Mahdism and its surrounding knowledge are among the important and influential issues whose dissemination and expansion among the general public can have countless fruits and be a prelude to the creation of a heavenly and divine civilization. In the meantime, the media of the current world, especially the audio-visual media, including cinema and television, have been recognized as the best tools for transmitting concepts and ideas due to their unique characteristics. Combining these two things together and putting the enormous capacity of the cinema media to use in order to transmit the rich and valuable concepts of Mahdism will provide an unparalleled opportunity for the country's cultural stakeholders and officials to produce effective and content-rich products centered on Mahdist topics through national cinema. Complete success in this path, in the first stage, depends on a precise understanding of the process of transmitting Mahdist knowledge through the medium of cinema. In this regard, this article attempts to briefly enumerate and express a number of strengths and weaknesses, opportunities and threats in this field, so that they can be used as a guide for those in charge of this field.

    Keywords: Mahdaviiat, Media, Cinema, Transfer Of Concepts, Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats
  • Mohammadreza Sharifzadeh *, Abolfazl Davoudi Roknabadi, Seyyed Mostafa Mokhtabad Amrii, Elham Asgari Abyaneh Pages 52-66

    It stands for a theory that dates back to pre-Plato Greece called Mimesis. Ibn Sina, as a follower of Aristotelian thought, deals with the theory of imitation. In the view of this Muslim philosopher, imitation often means storytelling. Since the Ascension of Prophet Mohammad (PBUH) is one of the most famous Islamic anecdotes and narrations that is required by the Qur'an, and if this event has a picture, if the desire to write it by artists in different periods is a picture that can be the most prominent, They are Shahrokhi's ascension letter. Therefore, in this research, the mentioned image has been studied based on Ibn Sina's theory of imitation and this article intends to answer the question to what extent the studied image, which is one of the images of Herat Teymouri school, has the characteristics of the theory. Do the imitations correspond from Ibn Sina's point of view? The results obtained from this research show that the orthographic artist of Shahrokhi's Ascension letter, according to Ibn Sina's theory of imitation, has both imitated what it was and has used the power of imagination to make it more beautiful or ugly

    Keywords: Ibn Sina, Mimesis, Ascension, Herat School, Ascension Shahrokhi
  • Asadollah Mostafavi* Pages 68-85

    Many films have been made with an apocalyptic approach, their efforts focused on creating and presenting an exciting but illusory future. In this space, we have recently witnessed the production of films with the theme of criticizing and satirizing the Shiite Mahdi. One of the most important productions that has been welcomed by the Hollywood audience in this field is the film “Dune” with the Persian translation and translation of “Tal Maseh” in 2021. This film has an apparent description of the Shiite Mahdi; but its reality is a criticism and mockery of this belief. In this article, we seek to categorize the most important Shiite content of the film using the data separation method and reveal and display the bitter and insolent reality of the film from these categories

    Keywords: Cinema, Mahdism, Dune, Hollywood, Film
  • David Khoshbavar *, Hasan Yaghobi Pages 86-105

    In the doctrine of Mahdism, which is a religious doctrine and belief centered on the Mahdist culture, should the characteristics of spirituality be addressed with a rational perspective in discussions of Mahdism? Because spirituality should be formed on a scientific and reasonable basis, and the valuation of human behavior, as well as faith and belief, will only bring happiness and peace if its foundation is formed by certain rational and scientific principles. Therefore, this article, using a library method, seeks to explain spirituality based on reason in detail, as well as the relationship between spirituality and rationality and the characteristics of rational spirituality in the doctrine of Mahdism. And while referring to the perfection of reason as the most important achievement of the era of revelation, it ultimately comes to the explanation that rational spirituality, which is always in the light of the guidance of revelation; It is in accordance with human nature, in accordance with the Muhammadan law, in accordance with monotheistic ethics and moderation. As a result, rational spirituality based on the doctrine of Mahdism, with the connection of rationality and spirituality arising from the text of the law, will lead us to a humanistic, not a anthropocentric, life of goodness, with unique characteristics.

    Keywords: Spirituality, Rationality, Mahdism, Rationalism, Moderation
  • Hamidreza Alian * Pages 106-119

    Preparing new students of the Islamic society with the culture of Mahdism and striving to realize a good life and divine proximity has always been of interest to our country's education and training. In this regard, we have investigated the effect of teaching Heavenly Gift Lessons on recognition, faith, and heartwrenching belief and expectation of the appearance of Imam Mahdi (PU) of female (8) and male (10) sixth grade students of Doshahid Ismaili Elementary School in Kahrizak region in the academic year 1401-1402 using an applied-semiexperimental research method. Data collection tools Academic achievement test and a questionnaire with 13 questions, which were determined based on a fivepoint Likert scale, were administered as a pre-test and post-test after the sixth gift lesson training. Independent t-test showed that the cognition, heart beliefs and expectation of the emergence of students were significantly different with the sixth grade heavenly gift education and had an effect on the cognitions and tendencies of students. With the help of dependent groups t-test, the difference in components by gender was examined, and there was no significant difference in the cognition component, but in the components of faith and heart beliefs and expectation of the emergence, female students had obtained higher scores

    Keywords: Mahdism, Expectation, Heavenly Gift, Hazrat Mahdi (PU), Mahdavi Government