فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1403)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شکوفه عسگری، محمد مظفری*، سجاد امینی منش، محمدرضا بردیده صفحات 1-12

    این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی برنامه آموزشی حافظه فعال و درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تعامل والد- کودک در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی انجام گرفت. روش مطالعه، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 7 تا 10 سال دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی به همراه مادران شان بود که در سال 1401 به مرکز مشاوره عسل شهر تهران مراجعه کرده بود. از بین آنها تعداد 45 مادر و کودک مبتلا به اختلال بر اساس ملاک های ورود و به شیوه نمونه-گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه (15 نفری) برنامه آموزشی حافظه فعال، درمان فراتشخیصی و گروه کنترل گمارده شدند. مداخلات برنامه آموزشی حافظه فعال و درمان فراتشخیصی یکپارچه همزمان برای هر کودک و مادر در 12 جلسه 45 دقیقه-ای اجرا شد و گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بررسی رابطه والد- فرزند (PCRS) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS23 تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین تعامل والد- کودک گروه-های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت؛ و مداخلات برنامه آموزشی حافظه فعال و درمان فراتشخیصی یکپارچه باعث افزایش تعامل والد- کودک کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی شده و تاثیر این مداخلات درمانی در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (05/0 <p). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرنی حاکی از آن بود که میزان اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تعامل والد- کودک بیشتر از برنامه آموزشی حافظه فعال بود (05/0 <p).

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی حافظه فعال، درمان فراتشخیصی یکپارچه، تعامل والد- کودک
  • علی همت محمودنژاد*، غلامعلی افروز، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 13-21
    هدف این پژوهش تعیین رابطه رضامندی زوجیت والدین با آسیب های جسمی حرکتی با سلامت روان و خلاقیت فرزندان آنان بود. پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع همبستگی محسوب می شود. جامعه پژوهش حاضر شامل همه والدین آسیب های جسمی حرکتی دارای فرزند شهر تهران در سال 1396-1397 بود. از بین جامعه نمونه ای به حجم 140 زوج مبتلا به آسیب های جسمی حرکتی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضامندی زوجیت افروز (AMSS)، چک لیست رفتاری کودکان (CBCL) و آزمون خلاقیت عابدی (ACT) استفاده شد. داده ها با استفاده از نسخه 26 نرم افزار SPSS تحلیل شد. به منظور تجزیه و تحلیل رابطه متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. همچنین از رگرسیون چندگانه برای پیش بینی متغیرهای ملاک بر اساس متغیر پیش بین استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین رضامندی زوجیت والدین با سلامت روان و خلاقیت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین رضامندی زوجین والدین قادر به پیش بینی سلامت روان و خلاقیت فرزندان والدین مبتلا به آسیب های جسمی حرکتی می باشد. با توجه به یافته های بدست آمده می توان گفت با فراهم سازی شرایطی برای افزایش رضامندی زوجیت والدین با آسیب های جسمی حرکتی، سلامت عمومی و خلاقیت فرزندان آنان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رضامندی زوجیت، سلامت روان، خلاقیت، والدین با آسیب جسمی حرکتی
  • مظهر بابائی*، پرستو صالحی صفحات 22-33
    هدف پژوهش حاضر تحلیل تجارب زیسته فروشندگان کالاهای خدماتی از تعامل با کودکان استثنایی بود. به اقتضای هدف پژوهش، از رویکرد کیفی و روش پژوهش تحلیل موقعیتی، بهره گرفته شد. میدان پژوهش، شامل 13 نفر (9 مرد، 4 زن) از فروشندگان شهرستان سنندج، در سال 1402 بود. انتخاب فروشندگان به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور بود. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه ی نیمه ساختاریافته محقق ساخته بود. فرایند مصاحبه تا جایی ادامه یافت که اشباع نظری نسبی در داده ها حاصل شد. داده ها بعد از تم بندی، مقوله بندی و مفهوم سازی، به روش استقرائی، دسته بندی شدند. یافته های پژوهش در دو بخش نگرش فروشندگان نسبت به ویژگی های کودکان استثنایی و نحوه ی تعامل با آن ها ارائه شد. نگرش دررابطه با ویژگی های کودکان استثنایی در سه زمینه ی احساس، تصور و شرایط اجتماعی، ارائه شد. هم چنین نگرش فروشندگان دررابطه با نحوه ی تعامل در دو زمینه ی تعامل با دید ناتوان انگاری و تعامل با دید توانمندسازی کودکان استثنایی ارائه شد. نتایج، تنوع در نگرش افراد را نشان داد. نوع نگاه به افراد استثنایی، طیفی از تمسخر، ترحم، عادی انگاری و توانمندانگاری کودکان استثنایی را بیانگر بود. هم چنین نتایج، افزایش سطح پذیرش جامعه نسبت به این افراد را نشان داد؛ اما سطح آگاهی کافی نسبت به انواع گروه های استثنایی و تحوه ی تعامل با آنان در سطح رضایت بخش نبود. جهت بالابردن رفاه اجتماعی این کودکان، پیشنهاد می شود به آگاهی بخشی در زمینه ی کودکان استثنایی و فرهنگ سازی ذهنیتی و تعاملی، توجه کافی شود؛ چراکه تعدادی از دیدگاه ها، نشان از کمبود آگاهی جامعه نسبت به شرایط و توانایی های این کودکان است.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، فروشندگان کالاهای خدماتی، کودکان با نیازهای ویژه
  • معصومه یزدانی پور، سالار فرامرزی* صفحات 34-44

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مداخلات آموزشی با روش چندرسانه ای بر یادگیری درسی گروه های مختلف دانش آموزان با نیازهای خاص بود. روش پژوهش، مرور نظام مند و جامعه آماری شامل کلیه پژوهش های داخلی بود که با استفاده از کلید واژه های آموزش چندرسانه ای، پیشرفت تحصیلی و کودکان با نیازهای خاص، معلولیت و ناتوانی در پایگاه های اطلاعاتی پرتال جامع علوم انسانی، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مجلات تخصصی نور، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و بانک اطلاعات نشریات کشور در بازه زمانی سال های 1390 تا 1402 مورد جستجو قرار گرفتند. 384 پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند که 11 پژوهش به لحاظ روش شناختی و ملاک های ورودی مورد قبول بود. کلیه پژوهش ها براساس دستورالعمل پریزما تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بیشترین پژوهش ها مربوط به سال های 1393 و 1402 است. همچنین، شهرهای اراک و تهران بیشترین پژوهش ها را به خود اختصاص داده بودند. علاوه بر این، از میان مداخلات آموزشی به روش چندرسانه ای، مداخلات مربوط به درس املا (4 پژوهش) و ریاضی (3 پژوهش) بیشترین سهم را در میان محتوای درسی و گروه های دانش آموزان با اختلال های یادگیری خاص (5 پژوهش) و اختلال کم توانی ذهنی (3 پژوهش) بیشترین سهم را در میان نمونه های آماری داشته اند. نتایج حاکی از اهمیت ارائه چندرسانه ای محتوای آموزشی بر بهبود یادگیری درسی و در نتیجه، ارتقای انگیزه پیشرفت در دانش آموزان با نیازهای خاص بوده است؛ بنابراین، مداخلات آموزشی به روش چندرسانه ای با فعال ساختن حواس گوناگون این دانش آموزان هنگام آموزش، به یادگیری عمیق تر و یادداری طولانی تر آنها منجر می شود. از این رو، می تواند در راس برنامه ریزی پژوهشگران و درمانگران این حوزه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش چندرسانه ای، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان با نیازهای خاص، مرور نظام مند، یادگیری
  • مهدیه رحمانیان*، الهام خلیل آبادی، امین رفیعی پور صفحات 45-54
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری، مدیریت خشم و کیفیت زندگی مادران کودکان با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران کودکان با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی در شهرستان پاکدشت بود. تعداد 30 نفر از مادرانی که به مرکز مشاوره منطقه پاکدشت مراجعه کرده بودند به عنوان گروه نمونه و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفر کنترل و آزمایش گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه تاب آوری (RQ)، پرسش نامه کیفیت زندگی (QLQ) و پرسش نامه ابراز حالت - صفت خشم اسپیلبرگر (SSTEQ) بود. مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. به منظور آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود تاب آوری، کیفیت زندگی و مدیریت خشم مادران کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی تاثیر داشت (01/0P<). در کل نتایج این پژوهش نشان داد که از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توان برای تاب آوری، مدیریت خشم و کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، مدیریت خشم، نارسایی توجه، فزون کنشی
  • خالد احمدنژاد*، علی شاکر، علی خادمی صفحات 55-68

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش هشیاری در لحظه ها کودک محور و نقاشی درمانی بر احساس تنهایی و مشکل های رفتاری کودکان کم شنوای شهر بوکان بود. این پژوهش با توجه به هدف کاربردی شبه آزمایشی از طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و جامعه پژوهش شامل کودکان کم شنوای مراجعه کننده به مرکز مشاوره بوکان بود که از بین آن ها 45 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (30 نفر در دو گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل بسته درمان هشیاری در لحظه ها کودک محور و بسته آموزشی نقاشی درمانی لیبمن به همراه دو پرسش نامه احساس تنهایی آشر و همکاران (1984) و پرسش نامه مشکل های رفتاری کودکان و نوجوانان کوای و پترسون (RBPC) بود. برای تحلیل فرضیه های پژوهش از روش آماری تحلیل کوواریانس در نرم افزار Spssv26 استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که نقاشی درمانی 802/0 بر احساس تنهایی و هشیاری در لحظه ها کودک محور 311/0 بر احساس تنهایی تاثیر گذار است (05/0>sig). هم چنین نقاشی درمانی 386/0 مشکل های رفتاری و هشیاری در لحظه ها کودک محور 567/0 مشکل های رفتاری دانش آموزان را کاهش می دهند (05/0>sig). هم چنین بر اساس یافته های این پژوهش نقاشی درمانی نسبت به هشیاری در لحظه ها بر احساس تنهایی کودکان کم شنوا و هشیاری در لحظه ها کودک محور نسبت یه نقاشی درمانی بر مشکل های رفتاری کودکان کم شنوا بیش تر تاثیر می گذارد (05/0>sig). بنابراین می توان نتیجه گرفت که نقاشی درمانی در درمان احساس تنهایی و هشیاری در لحظه ها کودک محور در درمان مشکل های رفتاری کودکان ناشنوا تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، هشیاری در لحظه ها، کم شنوایی، مشکل های رفتاری کودکان، نقاشی درمانی
|
  • Shokufeh Asgari, Mohammad Mozafari *, Sajad Aminimanesh, Mohammadreza Bardideh Pages 1-12

    This study aimed comparison of the effectiveness of working memory educational program and unified transdiagnostic therapy on the parent-child interaction in children with attention deficit- hyperactivity disorder. The research method was semi-experimental to pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population included all 7 to 10 years old children with attention deficit- hyperactivity disorder with their mothers who attending the Asal counseling center in Tehran in 2022. Among them, 45 mothers and children with disorder were selected based on inclusion criteria and by purposive sampling. Then, using random method, they were assigned to 3 groups (15 people) "working memory educational program", "unified transdiagnostic therapy" and the control group. Working memory educational program and unified transdiagnostic therapy interventions were performed simultaneously for each child and mother in 12 sessions of 45 minutes, and the control group was on the waiting list. The research instrument included Parent-Child Relationship Survey (PCRS). The data were analyzed using repeated measure of covariance analysis in SPSS23 software. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups; and both interventions had a significant positive effect on the parent-child interaction of children with attention deficit- hyperactivity disorder, and the effect of these therapeutic interventions was stable in the follow-up phase (P<0.05).

    Keywords: Working Memory Educational Program, Unified Transdiagnostic Therapy, Parent-Child Interactions
  • Alihemmat Mahmoudnejad *, Gholamali Afrooz, Aliakbar Arjmandnia Pages 13-21
    The purpose of this research was to investigate the relationship between marital satisfaction of parents with physical disabilities and mental health and creativity of their children. The research method is a correlational design which conducted in a sample of 140 couples with physical-motor injuries. Statistical population was the couples with physical disabilities who had children. Participants were selected by convenience sampling method in 2017-2018. In order to collect data, questionnaires include Couple Satisfaction (AMSS), Children Behavior Checklist (CBCL) and Abedi Creativity Test (ACT) were used. SPSS version 26 was used to analyze the data. In order to analyze the data, the Pearson correlation coefficient and multiple regressions was also used to predict the criterion variables based on the predictor variables. The results of the analysis showed that there is a positive and significant relationship between parental satisfactions, child mental health and child creativity. Also, couple marital satisfaction predicts mental health, and creativity. According to the findings, it can be said that by providing conditions for increasing marital satisfaction of disabled parents, creativity, and general health of students will increase
    Keywords: Marital Satisfaction, Mental Health, Creativity, Parents With Physical-Motor Impairment
  • Mazhar Babaeebb *, Parastoo Salehi Pages 22-33
    This research aims to analyze the lived experiences of sellers of service goods from interacting with Exceptional children. According to the research purpose, the qualitative approach and situational analysis research method were used. The field of research included 13 sellers (9 men, 4 women) of Sanandaj city in 2023. The selection of vendors was done through criteria-based purposive sampling. The data collection tool was a researcher-made semi-structured interview. The interview process continued until relative saturation in the data was achieved. After the categorization, and conceptualization, the data were categorized by inductive method. The findings of the research were presented in the two sections on salespeople's attitudes toward the characteristics of exceptional children and how to interact with them. An observation was presented regarding the characteristics of exceptional children in three areas of feeling, imagination and social conditions. Also, the view of the sellers regarding the way of interaction in two fields of interaction with the view of disability and interaction with the view of empowering exceptional children was presented. The results showed diversity in people's views. The way of looking at exceptional people expressed a range of ridicule, pity, normalization and empowerment of these. Also, the results showed an increase in the level of society's acceptance towards these people; however, the level of awareness about the types of exceptional groups and the level of interaction with them was not satisfactory. In order to increase the social well-being of these children it is suggested be paid to raising awareness in the field of these and cultivating a culture of mentality and interaction; Because several views show the lack of awareness of society regarding the conditions and abilities of these children.
    Keywords: Lived Experiences, Sellers Of Service Goods, Exceptional Children
  • Masoumeh Yazdanipour, Salar Faramarzi * Pages 34-44

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of multimedia educational interventions on the learning of students with special needs. The research method was a systematic review, and the statistical population included all internal researches that was searched using the keywords of multimedia education, academic achievement and children with special needs, handicap and disability in the databases of the comprehensive portal of humanities, Scientific Information Database (SID), Noor specialized magazines, Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IranDoc), and Iran's Publications Information Bank during the years 2011 to 2023. 384 studies were selected by the purposive sampling method, of which 11 studies were acceptable in terms of methodology and entry criteria. All studies were analyzed based on PRISMA guidelines. The findings showed that most of the researches are related to the years 2014 and 2023. Also, the cities of Arak and Tehran had the most researches. In addition, among multimedia educational interventions, the interventions related to dictation (4 studies) and mathematics (3 studies) had the largest share in the course content, and the group of students with specific learning disorders (5 research) and the group of students with intellectual disability (3 researches) had the largest contribution among the statistical samples. The results indicated the importance of multimedia presentation of educational content on improving learning and, as a result, promoting the motivation to progress in students with special needs, therefore, multimedia educational interventions, by activating the various senses of these students during education, lead to their deeper learning and longer memory. Therefore, it can be placed at the top of the planning of researchers and therapists in this field.

    Keywords: Academic Achievement, Learning, Multimedia Education, Students With Special Needs, Systematic Review
  • Mahdieh Rahmanian *, Elham Khalil Abadi, Amin Rafiepoor Pages 45-54
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of an acceptance and commitment-based intervention on resilience, anger management, and quality of life in mothers of children with attention-deficit/hyperactivity disorder. The study method was a quasi-experimental design with a pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The statistical population included all mothers of children with attention-deficit/hyperactivity disorder in Pakdasht city. Thirty mothers who had referred to the Pakdasht regional counseling center were selected through purposive sampling and were randomly assigned to two groups control and experimental (N=15). The research instruments included the Resilience Questionnaire (RQ), Quality of Life Questionnaire (QLQ), and Spielberger Anger State-Trait Expression Questionnaire (SSTEQ). The acceptance and commitment-based intervention was implemented in 8 sessions for the experimental group, while the control group did not receive any intervention. Repeated measures analysis of variance was used. The results showed that the intervention based on acceptance and commitment influenced improving resilience, quality of life, and anger management in mothers (P<0.01). The results showed that the treatment based on acceptance and commitment can be used for resilience, anger management, and quality of life in mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity, Acceptance, Commitment Therapy, Anger Management, Resilience, Quality Of Life
  • Khalid Ahmadnejad *, Ali Shaker, Ali Khademi Pages 55-68

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of child-centered mindfulness training and art therapy on loneliness and behavioral problems in children with hearing impairment in the city of Bukan. This research, considering its applied purpose, was conducted using a quasi-experimental design with a pretest-posttest structure. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design. The study population consisted of children with hearing impairment who attended the Bukan counseling center. A total of 45 participants were randomly assigned to two experimental groups and one control group (30 participants in the experimental groups and 15 in the control group). The research instruments included the child-centered mindfulness training package, the Liebmann art therapy training package, and two questionnaires: the Asher et al. (1984) Loneliness Scale and the Quay & Peterson (RBPC) Behavioral Problems Questionnaire for children and adolescents. Hypothesis testing was conducted using covariance analysis (ANCOVA) in SPSS v26. The findings indicate that art therapy had an effect of 0.802 on loneliness, while child-centered mindfulness training had an effect of 0.311 on loneliness (p < 0.05). Additionally, art therapy reduced behavioral problems by 0.386, while child-centered mindfulness training reduced behavioral problems by 0.567 (p < 0.05). Furthermore, the results suggest that art therapy was more effective than mindfulness training in reducing loneliness in children with hearing impairment, whereas child-centered mindfulness training was more effective than art therapy in reducing behavioral problems in these children (p < 0.05). Therefore, it can be concluded that art therapy is effective in treating loneliness, while child-centered mindfulness training is effective in addressing behavioral problems in children with hearing impairment.

    Keywords: Feeling Alone, Mindfulness, Hearing Loss, Behavioral Problems Of Children, Painting Therapy
  • Page 56