فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 75، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عوامل اجتماعی - اقتصادی موثر بر اعتراضات سیاسی ایران در سال 1401؛ مطالعه موردی شهر اصفهان
    کاظم جعفری هرندی، نجات محمدی فر*، حسین فتاحی اردکانی صفحه 1

    هدف اصلی این پژوهش شناخت رابطه بین عوامل اجتماعی - اقتصادی موثر بر اعتراضات سیاسی شهروندان اصفهانی بود. این پژوهش از نظر ماهیت و محتوا به صورت توصیفی-تحلیلی از شاخه پیمایشی، از لحاظ هدف کاربردی از نوع مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش شهروندان ساکن شهر اصفهان بودند که 384 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار گرداوری اطلاعت پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آنها مورد بررسی و تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده با ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون و توسط نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی، ضعف حوزه عمومی، عدم نشاط اجتماعی، ناامیدی نسبت به آینده، گرانی، بیکاری، فساد مالی، نارضایتی اقتصادی، احساس محرومیت نسبی با اعتراضات سیاسی رابطه مثبت و بین دینداری و اعتماد سیاسی با اعتراضات سیاسی رابطه منفی وجود دارد. همچنین محرومیت نسبی، گرانی، ناامیدی نسبت به آینده، عدم نشاط اجتماعی و ضعف حوزه عمومی به صورت مثبت و دینداری به صورت منفی اعتراضات سیاسی شهروندان اصفهان را پیش بینی می نمایند.

    کلیدواژگان: اعتراض، شبکه، محرومیت، اقتصاد، جامعه
  • گفتمان پهلوانی و رهبران آرمانی در فرهنگ سیاسی ایران معاصر (مطالعه موردی: امیرکبیر و مصدق)
    روژان حسام قاضی*، محمد نژادایران صفحه 2

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل گفتمان پهلوانی در فرهنگ سیاسی ایرانی به عنوان یکی از مسائل مهمی است که در خصوص گرایش قهرمان پروری و منجی گرایی سیاسی در تاریخ معاصر ایران به چشم می خورد و سعی شده تا با روش گفتمانی و مطالعه موردی این پدیده مورد تجزیه تحلیل قرار گیرد و ضمن تحلیل مولفه های اصلی گفتمان پهلوانی در فرهنگ سیاسی ایران به ارزیابی و نقد پیامدهای آن در نگرش ها و رفتارهای سیاسی ایرانیان پرداخته شود. توجه به تاثیر گفتمان پهلوانی بر گسترش روحیه قهرمان پروری و ارائه تصویر اسطوره ای از رهبران سیاسی که منجر به پرهیز از نگاه واقع بینانه و منتقدانه به عملکرد آنها شده است با تمرکز بر دو شخصیت نسبتا محبوب سیاسی در تاریخ معاصر ایران که سرنوشت این دو فرد نشان از عدم موفقیت آنها در تحقق کامل اهدافشان دارد؛ از مهم ترین یافته های این پژوهش است. نتیجه کلی این پژوهش نشانگر آن است که گفتمان پهلوانی و سیطره آن بر فرهنگ سیاسی ایرانی ضمن ارائه یک نگاه آرمان گرایانه به کنشگران و رهبران سیاسی آنها را به قهرمانان ملی تبدیل کرده و نقدوتحلیل بی طرفانه عملکردشان را در راستای شناخت بهتر تحولات سیاسی و تاریخی ناممکن ساخته است.

    کلیدواژگان: گفتمان پهلوانی، رهبران آرمانی، فرهنگ سیاسی، امیرکبیر، مصدق
  • کارکردگرایی؛ چهارچوبی برای ارزیابی راه کارهای همکاری متقابل ایران-سوئد
    رضا رحمتی* صفحه 3

    روابط ایران و سوئد در سال های اخیر، روابطی پرتنش بوده است. سطح روابط دو کشور از مسیر اصلی خود یعنی روابط سیاسی و دیپلماتیک تبدیل به امنیتی سازی شده است. نگاه از زاویه سیاسی، سبب ناهموار شدن روابط شده و به نظر می رسد نیاز به رویکردی غیرسیاسی برای بهبود روابط بین ایران و سوئد امری اجتناب ناپذیر است. سوالی که در این جا به وجود می آید. این است که صرفه جویانه ترین الگو برای بهبود روابط ایران و سوئد جهت کنترل روابط بحرانی چیست؟ این پژوهش با استفاده از چارچوب نظری کارکردگرایی معتقد است که در شرایط اختلافات شدید بین بازیگران و عدم اطمینان طرفین به نیات یکدیگر، هنگامی که همکاری ها در یک حوزه فنی نضج گرفت، این وضعیت به سایر حوزه ها گسترش خواهد یافت. 6 مقوله اصلی، 10 مقوله فرعی و 48 کد باز در مصاحبه با خبرگان (علمی و دیپلماسی) احصا شده و روابط دو کشور بر اساس بیشینه شاخص های فنی به حلقه های پنج گانه (مطلوب، مناسب، نسبتا مناسب، خوب و نامناسب) تقسیم شده و تاکید می شود که تمرکز بر دو حلقه مطلوب و مناسب می تواند روابط دو کشور را در حوزه میان کارکردی تغییر دهد.

    کلیدواژگان: ایران، سوئد، کارکردگرایی، همکاری فنی، همکاری کارکردی، همکاری سیاسی
  • آسیب شناسی مطالبه گری صنفی فرهنگیان (1396 تا1401)
    خلیل الله سردارنیا*، هنگامه البرزی، غلامرضا فاتحی نژاد صفحه 4

    با بروز چشمگیر بحران های اقتصادی- معیشتی از نیمه دوم دهه1390 شمسی و شکل گیری اعتراض هایی در کشور، فرهنگیان نیز در اشکال خود انگیخته و خیابانی به مطالبه گری پرداختند. نکته مهم در این مطالبه گری ها، یاس و ناامیدی ریشه دار معلمان به تشکل های صنفی و مدنی در بستر فرصت های بی نظیری است که شبکه های اینترنتی برای سازمان دهی فعالیت های آنان ایجاد کرده است. پرسش اصلی این پژوهش ناظر بر چرایی همین مساله بوده که چرا فرهنگیان در سال های اخیر، مطالبات خود را نه صرفا از طریق مجامع صنفی بلکه عمدتا به صورت خودانگیخته و در بستر خیابان دنبال کرده اند؟ در همین راستا با بهره گیری از نظریه سیاست خیابان آصف بیات و با روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اینترنتی و میدانی(مصاحبه ساختاریافته) و تحلیل محتوای کیفی و کمی داده های به دست آمده، این فرضیه مطرح شد که: کاهش اعتماد به کارکردهای تشکل های صنفی، محافظه کاری تشکل ها و عدم پیگیری مستمر مطالبات صنفی در کنار ظرفیت های بالای بسیجی، تهییجی و مشارکتی شبکه های اجتماعی اینترنتی، بر خیابانی و خود انگیخته تر شدن مطالبه گری صنفی معلمان و کاهش نقش آفرینی تشکلهای صنفی در سال های اخیر تاثیرگذار بوده اند. بنابراین با راهکارهایی مانند: فراهم کردن آزادی برای فعالیت های صنفی و نهادمند معلمان، ایجاد تمهیدات و فرصت های قانونی برای رساندن مطالبات به مقامات، لزوم تقویت قانونمندی و باورمندی به قانون، لزوم پیگیری مستمر و بدون اهمال مطالبات توسط تشکل های صنفی و غیره می توان اعتماد به تشکل های صنفی و درنتیجه مطالبه گری نهادمند را به جامعه بازگرداند.

    کلیدواژگان: اعتراضات خیابانی، سیاست خیابان، اتحادیه های صنفی، فرهنگیان، مطالبه گری
  • نسبت هویت و منافع ملی در سیاست خارجی ایران عصر پهلوی
    شهروز شریعتی*، سید رامین البرزی، سید محسن علوی پور صفحه 5

    نقش هویت در تحلیل سیاست خارجی ایران در عصر پهلوی مغفول مانده است که بخشی از این تغافل را می توان با سیطره نگرش های غیرمعناگرا بر نظریه های روابط بین الملل در این دوره مرتبط دانست. این مقاله کوشیده است با به کارگیری نظریه «برساخت گرایی» و روش تحلیل متاثر از این نظریه، نسبت فهم «خود» با «غرب» را در سیاست خارجی عصر پهلوی و در برابر نقش ابرقدرت هایی چون اتحاد جماهیرشوروی، بریتانیا و ایالات متحده ارزیابی کند. یافته های این پژوهش با فرضیه اکتشافی نشان می دهد که «خودایرانی» در کنشگری با «دیگری غربی» چگونه طی این دوره در قالب دو برساخت هویتی «خودستیهنده» و «خودسازشگر» انعکاس پیدا کرده است؛ از منظر این مقاله برساخت هویتی ستیهنده در دوره کوتاهی از عصر پهلوی که با انزواگرایی و تلاش بر دوری گزینی از اتحادها و ائتلاف های یکسویه با دولت های خارجی همراه بود تامین حداکثری «منافع ملی» ایران را مرهون استقلال تام و تمام از دیگری غربی می دانست که به ویژه در چارچوب رویکرد «موازنه منفی» به مثابه رویکردی ستیهنده و به مثابه نگاهی انتقادی منجر به تقابل با غرب شد اما برساخت هویتی حاصل از «خودسازشگر» به ویژه در قالب سه رویکرد «نیروی سوم»، «موازنه مثبت» و «ناسیونالیسم مثبت» دوستی با غرب را برای تامین منافع ملی ایران توصیه می کرد و تلاش داشت با مصلحت اندیشی با «دیگری کم خطرتر» هزینه «دیگری خطرناکتر» را برای کشور به حداقل برساند. این پژوهش همچنین نشان داد که هیچکدام از این دو برساخت هویتی و حتی سنتز آن دو که در قالب سیاست مستقل ملی بازتولید شد با وجود تفاوت های بنیادین نتوانستند موجب تضمین منافع ملی ایران شوند.

    کلیدواژگان: ایران، سیاست خارجی، پهلوی، منافع ملی، برساخت گرایی، هویت
  • بررسی رابطه هویت ملی و واگرایی طایفه ای در شهرستان های ممسنی و رستم
    سهیلا لشکری، اصغر میرفردی* صفحه 6

    یکی از مسائلی که در کشورهای دارای تنوع قومی مورد توجه قرار گرفته است، میزان همگرائی بین گروهی است. با توجه به تنوع طایفه ای در شهرستان های ممسنی و رستم، این مقاله به بررسی رابطه هویت ملی و ابعاد آن با واگرایی طایفه ای در شهرستان های ممسنی و رستم پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر روش کمی، از منظر هدف کاربردی و توسعه ای است و با روش پیمایشی انجام شد. حجم نمونه 450 نفر بود که به روش خوشه ای چند مرحله ای از بین افراد طوایف شهرستان های ممسنی و رستم انتخاب شدند. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسشنامه ساختمند بود. برای سنجش هویت ملی از پرسش نامه بکار گرفته شده توسط میرفردی و سلامتیان (1400) و برای سنجش واگرایی طایفه ای از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. برای سنجش اعتبار پرسشنامه از اعتبار عاملی و برای تعیین پایایی آن از هماهنگی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین هویت ملی و ابعاد آن با واگرایی طایفه ای رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین واگرایی طایفه ای زنان و مردان تفاوت معناداری مشاهده نشد و بین واگرایی طایفه ای با توجه به نوع شغل، نیز تفاوت معناداری مشاهده نشد. رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای مستقل، نزدیک 12درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. تقویت ارزشها و فرهنگ ملی میتواند به بهبود همگرایی در سطوح محلی و ملی یاری رساند.

    کلیدواژگان: ایران، هویت ملی، واگرایی، ممسنی، رستم
  • انگاره های اجتماعی ایرانیان و نقش آنها در پیکربندی دولت صفوی
    مسعود وطن دوست، مهدی نجف زاده*، وحید سینایی، سید حسین اطهری صفحه 7

    شناختن ایران عصر صفوی و به ویژه چگونگی ساخت دولت برآمده از دل طریقت دیرپای صوفیانه آن، برای فهم تحولات جامعه ایرانی در قرون اخیر، اهمیت بسزایی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر انگاره های اجتماعی بر ساخت دولت صفوی، به تحلیل چگونگی شکل گیری و تحول این انگاره ها در این وهله مهم تاریخی پرداخته است. با بهره گیری از نظریه چارلز تیلور در خصوص انگاره های اجتماعی و روش جامعه شناسی تاریخی، پژوهش حاضر نشان می دهد که نظم هنجاری - اخلاقی شکل گرفته در این دوره، مبتنی بر چه زمینه اجتماعی و برگرفته از چه نوع خودفهمی ای بوده و چگونه باورهای جمعی ایرانیان در مورد قدرت سیاسی، بر ساختار و عملکرد دولت تاثیرگذار بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تداوم انگاره تمرکزگرایی پادشاهی در ایران باستان، همراه با شکل گیری انگاره دین سالاری در دوره صفوی، منجر به ایجاد دولتی متمرکز و مبتنی بر مشروعیت مذهبی شده است. همچنین، شکست چالدران و تلاش برای تحقق اتوپیای مذهبی شیعی، تحولات مهمی در این انگاره ها ایجاد کرده است. نوآوری پژوهش در توجه به نقش فعالانه انگاره های اجتماعی در شکل گیری دولت و تحلیل این موضوع در بستر تاریخی ایران است. این پژوهش با ارائه یک مدل تحلیلی مبتنی بر نظریه تیلور، به درک عمیق تری از ارتباط میان باورهای جمعی و ساختارهای سیاسی کمک می کند.

    کلیدواژگان: انگاره اجتماعی، ایرانیان، صفویه، دولت، چارلز تیلور
|
  • Socio-economic factors affecting political protests in Iran in 1401, case study: Isfahan city
    Kazem Jafary Harandi, Nejat Mohammadifar *, Hossein Fattahi Ardakani Page 1

    The main purpose of this research was to know the relationship between socio-economic factors affecting the political protests of Isfahani citizens. In terms of its nature and content, this research was descriptive-analytical from the survey branch, in terms of its practical purpose, it was cross-sectional. The statistical population of this research was the residents of Isfahan city. 384 people were selected as available. The tool for collecting information was a standard questionnaire whose validity and reliability were checked and confirmed. Data analysis was done with correlation coefficient and regression analysis by SPSS software. The results of the research showed that there is a positive relationship between the use of social networks, weakness of the public sphere, lack of social vitality, hopelessness about the future, high prices, unemployment, financial corruption, economic dissatisfaction, feeling of relative deprivation and political protests, and between religiosity and political trust and protests. There is a negative political relationship. Also, relative deprivation, high cost, hopelessness about the future, lack of social vitality and weakness of the public sphere positively and religiosity negatively predict the political protests of the citizens of Isfahan.

    Keywords: Protest, Network, Deprivation, Economy, Society
  • Pahlavani discourse and idealistic leaders in contemporary Iranian political culture(Case study: Amir Kabir and Mossadegh)
    Rozhan Hesam Ghazi *, Mohammad Nezhadiran Page 2

    The aim of the current research is to investigate and analyze the Pahlavani discourse in Iranian political culture as one of the important issues that can be seen regarding the trend of heroism and political saviorism in the contemporary history of Iran, and an attempt has been made to analyze this phenomenon with the discourse method and case study. and while analyzing the main components of Pahlavani discourse in Iran's political culture, evaluate and criticize its consequences in the political attitudes and behaviors of Iranians. Paying attention to the influence of Pahlavi discourse on the expansion of the spirit of heroism and presenting a mythical image of political leaders that has led to avoiding a realistic and critical look at their performance by focusing on two relatively popular political figures in the contemporary history of Iran whose fate shows the lack of Their success is in the full realization of their goals; It is one of the most important findings of this research. The general result of this research shows that the Pahlavani discourse and its control over Iranian political culture, while presenting an idealistic view of activists and political leaders, has turned them into national heroes and has made it impossible to criticize and analyze their performance impartially in order to better understand political and historical developments. .

    Keywords: Discourse Of Pahlavani, Idealistic Leaders, Political Culture, Amirkabir, Mossadegh
  • functionalism; A framework for evaluating Iran-Sweden mutual cooperation solutions
    Reza Rahmati * Page 3

    Relations between Iran and Sweden have been tense in recent years. The level of relations between the two countries has changed from its main path, i.e. political and diplomatic relations, to security. Looking from a political perspective, the relationship has become uneven and it seems that the need for a non-political approach to improve the relationship between Iran and Sweden is inevitable. A question arises here. What is the most economical model for improving relations between Iran and Sweden in order to control critical relations? Using the theoretical framework of functionalism, this research believes that in the conditions of strong differences between the actors and uncertainty of the parties about each other's intentions, when the cooperation matures in a technical field, this situation will spread to other fields. 6 main categories, 10 sub-categories and 48 open codes were counted in interviews with experts (scientific and diplomatic) and the relations between the two countries were divided into five rings based on the maximum technical indicators (desirable, suitable, relatively suitable, good and inappropriate) is divided and it is emphasized that focusing on two favorable and appropriate circles can change the relations between the two countries in the cross-functional field.

    Keywords: Iran, Sweden, Functionalism, Technical Cooperation, Functional Cooperation, Political Cooperation
  • Pathology of Guild protests of educators (2017-2023)
    Khalil Sardarnia *, Hengameh Alborzi, Gholamreza Fatehinezhad Page 4

    With the significant emergence of economic-livelihood crises from the second half of the 2010s onwards and protests in the country, Teachers have also participated in these demanding in self-motivated street forums. The interesting point in these demands, was desperation and despair towards Guild unions and civil institutions, in the unique conditions that internet social networks have created to organize protests. The main question of the current research is why, in recent years, teachers do not carry out their Guild union Demandings through Guild unions? by using the theory of street politics and by using library and internet resources as well as the field method (Structured interview) and with qualitative and quantitative content analysis method of obtained data, this hypothesis was proposed: the decrease in trust in the functions of Guild unions, their conservatism and the lack of continuous pursuit of Guild union, along with high capacities of mobilization, stimulation and participation of Internet social networks, they have influenced the street and self-motivation of teachers' union demands and the reduction of the role of trade unions in recent years. Therefore, with solutions such as: providing freedom for guild union and institutional activities of teachers, creating arrangements and legal opportunities to deliver demands to the authorities, the need to strengthen legality and belief in the law, the need to continuously follow up demands by trade unions, etc., we can trust the organizations trade union and as a result institutionalized demands were brought back to the society.

    Keywords: Street Protests, Street Politics, Guild Unions, Educators, Demands
  • Relationship between Identity and National Interest Under Pahlavi
    Shahrooz Shariati *, Seyyed Ramin Alborzi, Seyyed Mohsen Alavipour Page 5

    The role of identity in the analysis of Iran's foreign policy has been overlooked during the Pahlavi era. This can be attributed, at least in part, to the dominance of materialistic attitudes over the theories of international relations during this period. This article employs constructivist theory to assess the relationship between the Iranian nation's self-perception and its stance towards the West during the Pahlavi era. In order to achieve this objective, the approaches of the "Third Force", "Negative Balance", "Positive Balance", "Positive Nationalism" and "Independent National Policy" were subjected to analysis in the context of the role played by the superpowers, namely the Soviet Union, Great Britain and the United States, during the Pahlavi period. This research employs discourse analysis to examine the manner in which Iran has engaged with the West. The findings of this research demonstrate that during the Pahlavi era, a number of Iranian politicians held the view that the optimal provision of Iran's "national interests" was contingent upon independence from the West. Conversely, a different set of politicians advocated that Iran's national interests should be secured by establishing a security link with the West, with the objective of minimizing the country's expenses. This research demonstrates that neither of these two identity structures, despite the significant differences between them, can ensure the preservation of Iran's national interests.

    Keywords: Iran, Foreign Policy, Pahlavi, National Interests, Constructivism, Identity
  • Investigating the relationship between National identity and clan divergence in Mamasani and Rostam Counties
    Soheila Lashkari, Asghar Mirfardi * Page 6

    One of the issues that has been paid attention to in countries with ethnic diversity is the level of intergroup integration. Considering the diversity of clans in Mamasani and Rostam Counties, this article investigated the relationship between national identity and clan divergence in the Mamasani and Rostam counties. Using the survey method, a structured questionnaire was used for data collection. The sample size was 450 residents of Mamasani and Rostam counties selected using a multi-stage cluster random sampling method. The factor analysis and Cronbach's alpha were used to evaluate the validity and reliability of the questionnaire, respectively. A questionnaire developed by Mirfardi and Salamatiyan (1400), was used for national identity measurement, and a self-administered questionnaire was used for clan divergence measurement. Data were analyzed using SPSS software. The findings showed a positive and significant relationship between national identity and its dimensions with tribal divergence. There was no significant difference between the clan divergence of women and men, and there was no significant difference between the clan divergence according to the job type. Multiple regression showed that the independent variables explain nearly 12% of the variance of the dependent variable. Strengthening national values and culture can help to improve integration at local and national levels.

    Keywords: Iran, National Identity, Clan Divergence, Mamasani, Rostam
  • Irannians social imagines and their role on the configuration of the Safavid state
    Masoud Vatandoost, Mehdi Najafzadeh *, Vahid Sinaee, Seyyed Hossein Athari Page 7

    Having a deep knowledge of Iran during the Safavid era, particularly the emergence of a state out of the old-age Sufi traditions, is of utmost significance for understanding the evolutions of the Iranian society in recent centuries. This study is aimed at studying the effects of social imagines on the structure of Safavid state, and proceeds to analyze how those imagines were formed and changed during that significant historical period. Using the theory of Charles Taylor about the social imagines and a historical sociological approach, the present study attempts to demonstrate that the normal-moral order formed during that period was based on what social backgrounds and resulted from what kind of self-understanding, and how the collective beliefs of the Iranian people about political power affected the structure and performance of the state. The findings of this study indicate that the continuation of the decentralized monarchy imagine in ancient Persia, along with the formation of a religion-centered imagine during Safavid era, resulted in the formation of a centralized state based on religious legitimacy. Also, the defeat at the Battle of Chaldoran and the efforts towards creating a Shi’ite religious utopia caused major changes in such imagines. The study is innovative in its focus on the active role of social imagines in the formation of the state and then its analysis in this historical context of Iran. By presenting an analytical model based on Taylor’s theory, this study helps create a deeper understanding of the relationship between public beliefs and political structures.

    Keywords: Social Imaginary, Iranian, Safavid, State, Charles Taylor