فهرست مطالب

بررسی مسائل اقتصاد ایران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1403)

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملیحه آشنا*، نفیسه سلیمانی صفحات 1-28

    اقتصاد غیررسمی نقش مهمی در اقتصاد کلان ایفا می کند و بر عملکرد و ثبات آن اثر می گذارد. به منظور کاهش پیامدهای منفی اقتصاد غیررسمی ترکیبی از سیاست های مختلف لازم است. سیاست پولی و کانال های انتقال آن، مانند نرخ بهره، نرخ اعطای تسهیلات و تغییرات نرخ ارز، به طور مستقیم و غیرمستقیم بر فعالیت های اقتصاد رسمی و غیررسمی اثر دارد. در این مطالعه، تاثیر کانال های مختلف انتقال سیاست پولی شامل نرخ بهره، اعتبارات بانکی، نرخ ارز، و کانال قیمت مصرف کننده (نرخ تورم و نقدینگی) بر اندازه اقتصاد غیررسمی در ایران طی دوره زمانی 1369-1399 با استفاده از الگوی نامتقارن خودتوضیح با وقفه های توزیعی مورد بررسی قرار می گیرد. تحلیل نتایج نشان دهنده اثر منفی کانال اعتباری سیاست پولی بر اقتصاد غیررسمی است. همچنین، نتایج نشان می دهد کانال نرخ ارز اثر معنی دار و مثبت و کانال نرخ بهره اثر معنی دار و منفی بر اقتصاد غیررسمی دارد و این اثر نامتقارن است. ضریب متغیرهای نرخ تورم، و نسبت نقدینگی نیز اثر مثبت بر اندازه اقتصاد غیررسمی را نشان می دهند. بنابراین، سیاست گذاران می توانند با استفاده از سیاست های پولی فعالیت های اقتصاد سایه و غیررسمی را با اقداماتی از قبیل افزایش اعطای اعتبارات بانکی، تغییر نرخ بهره، کنترل تورم، و مدیریت نرخ ارز کنترل کنند.

    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، سیاست پولی، اعتبارات بانکی، نرخ ارز، اقتصاد ایران
  • سمیرا اجتهادی، هاشم زارع*، مهرزاد ابراهیمی، محمدعلی ابوترابی صفحات 29-55

    آیا بازدارندگی خزانه ای اسمی و واقعی در اقتصاد ایران اتفاق افتاده اند؟ برای پاسخ به این پرسش لازم است اثر رشد اقتصادی واقعی و تورم بر «درآمدهای مالیاتی دولت نسبت به تولید ناخالص داخلی» برآورد شود. در این راستا، مقاله حاضر به شناسایی بروز بازدارندگی/پادبازدارندگی خزانه ای اسمی و واقعی در اقتصاد ایران طی سال های 1972 تا 2020 (1351-1399) با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) می پردازد. یافته ها نشان می دهند اثر رشد و تورم بر درآمد مالیاتی نسبی به ترتیب منفی و مثبت شده است که به معنای بروز پادبازدارندگی خزانه ای واقعی هم زمان با بازدارندگی خزانه ای اسمی در ایران است؛ که اعمال ضمنی شاخص سازی بیش از حد را مستند می کند. به علاوه، بازتر شدن اقتصاد ایران، تمرکززدایی در امور خزانه ای (به ویژه مالیات ستانی)، و نیز پیروی دولت از قیمت های نسبی بازاری در عرضه کالاهای عمومی می توانند اثر بازدارندگی مالیات ستانی را به طور معنی داری کاهش دهد. به طور کلی، این یافته ها در حمایت از ایده طراحی یک استراتژی رشد اقتصادی منسجم در پیوند با استقرار یک سیستم مالیاتی تصاعدی بالغ بر پایه مالیات ستانی از درآمد فراگیر است که ابعاد متنوع شاخص سازی کامل، برون گرایی، تمرکززدایی، کارآیی مالیات ستانی، و پول گرایی (اصلاح قیمت ها به سمت قیمت های بازار) را به خوبی در خود جای دهد.

    کلیدواژگان: مالیات ستانی، بازدارندگی خزانه ای، تورم، رشد، حداقل مربعات معمولی پویا
  • سید صالح اکبر موسوی، منصور عسگری*، طیبه رهنمون پیروج صفحات 57-90

    هدف مطالعه حاضر، ضمن شناسایی متغیرهای اثرگذار و بررسی اثر آن ها بر قیمت روغن آفتابگردان در ایران، ارائه پیش بینی های برون نمونه ای (1402:07-1403:06) با استفاده از روش خودرگرسیون برداری (VAR) است. در ابتدا، با توجه به هم انباشته بودن متغیرهای تحقیق، از آزمون هم انباشتگی یوهانسون- جوسیلیوس استفاده شد که وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها تایید گردید. سپس روابط بلندمدت و کوتاه مدت (VECM) برآورد و ضریب جمله تصحیح خطا برابر 3147/0- تخمین زده شد. در ادامه، توابع واکنش آنی مورد بررسی قرار گرفت و مطابق نتایج آن، شوک ایجاد شده در قیمت کالای جانشین، نرخ ارز ترجیحی و شاخص قیمت جهانی روغن به ترتیب با 16، 10 و 6/9 درصد به شکل استاندارد، بیش از سایر متغیرهای الگو بر نوسانات قیمت روغن آفتابگردان موثر بوده اند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس نیز متغیر شاخص قیمت جهانی روغن، بیشتر از سایر متغیرها، تغییرات متغیر وابسته را توضیح می دهد. در نهایت، پیش بینی برون نمونه ای انجام شد که مطابق نتایج معیارهای ارزیابی پیش بینی، مدل تحقیق توانسته پیش بینی های خوبی را از روند قیمتی روغن آفتابگردان ارائه دهد. بر اساس نتایج بدست آمده رفع موانع تولید، تدوین و اجرای بسته های تشویقی برای تولیدکنندگان، بازنگری در مقررات واردات کالا به کشور، برای کنترل قیمت روغن آفتابگردان قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت، روغن آفتابگردان، الگوی VAR
  • نسترن بولاغ، رمضان حسین زاده* صفحات 91-119

    هدف این مطالعه بررسی عوامل اختلاف و تفاوت در اشتغال در دو منطقه شامل استان سیستان وبلوچستان و میانگین کشور ‏و تجزیه آن به چهار عامل شامل تفاوت در ضرایب مستقیم، ساختار تکنولوژی بخشی، سطح تقاضای نهایی و ترکیب یا ‏ساختار تقاضای نهایی است. برای این منظور از تکنیک تجزیه ساختاری فضایی در مدل داده- ستانده بین دو منطقه استفاده ‏شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که تفاوت در ترکیب تقاضای نهایی در استان سیستان و بلوچستان نسبت به میانگین ‏کشور، موجب بالا بودن اشتغال به میزان 50674 نفر در استان نسبت به میانگین کشور شده است ولی پایین بودن سطح ‏تقاضای نهایی استان نسبت به میانگین کشور موجب پایین بودن اشتغال کل استان به میزان 687993 نفر نسبت به میانگین ‏کشور بوده است. همچنین بالا بودن ضرایب مستقیم اشتغال در استان نسبت به میانگین کشور موجب بالا بودن اشتغال ‏استان به میزان 539805 نفر شده است. در نهایت تفاوت در ساختار تکنولوژی یا روابط بین بخشی موجب پایین بودن ‏اشتغال به میزان 51521 نفر در استان نسبت به میانگین کشور بوده است.‏

    کلیدواژگان: تقاضای نهایی، اشتغال، داده- ستانده، تجزیه ساختاری فضایی، سیستان و بلوچستان
  • حمیده ترابی*، محمد پارسائیان، محمدصادق علیپور صفحات 121-141

    اطلاعات جمعیت شناختی نقش موثری در تعیین میزان تقاضا برای اوقات فراغت دارند؛ به همین دلیل موسسات بازاریابی تفریحی می بایست ضمن اطلاع از داده‎های جمعیتی، بر اساس تابع تقاضای اوقات فراغت، اقدام به سرمایه گذاری و طراحی بسته های فراغتی نمایند. هدف این مقاله برآورد تابع تقاضای اوقات فراغت ساکنان در مناطق شهری ایران بر اساس عوامل موثر بر میزان فراغت است. بدین صورت که اثرگذاری عوامل موثر بر زمان فراغت ایرانیان ساکن مناطق شهری مبتنی بر سن، مدرک تحصیلی، وضع فعالیت -شغلی مورد بررسی و ضرایب مدل رگرسیون چندگانه در سال آماری 99-1398 با استفاده از نرم افزار SPSS برآورد گردیده اند. نتایج برآورد حکایت از آن دارد که سن و مدرک تحصیلی ارتباط مثبت معناداری با اوقات فراغت ساکنان مناطق شهری دارد، این در حالی است که با افزایش نقش و کنش گری اقتصادی، زمان کمتری به اوقات فراغت اختصاص می یابد. اوقات فراغت کمتر مردان نسبت به زنان و اثرگذاری امکانات اقتصادی همچون مسکن و خودرو در تخصیص بیشتر زمان به اوقات فراغت از دیگر یافته های تحقیق است. در همین راستا دولت علاوه بر سرمایه گذاری و توسعه امکانات زیرساختاری در مناطق محروم و کم برخوردار، می تواند با مشارکت های نهادهای مردمی بسته های ارزان قیمت فراغتی و تسهیلات ویژه مسافرتی برای خانوارهای کم درآمد و فاقد کارت سوخت ارائه دهد.

    کلیدواژگان: الگوی تخصیص زمان، صنعت اوقات فراغت، تابع تقاضا، فراغت ایرانیان، مدل رگرسیون چندگانه
  • محبوبه حشمت پور، زهرا دهقان شبانی*، ابراهیم هادیان صفحات 143-167

    آب به عنوان یک منبع مهم در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته که اهمیت ویژه ای در تولید دارد. با توجه به مشکل کم آبی در ایران و این امر که در سال های اخیر مصرف سرانه آب در اکثر استان ها، روند صعودی داشته، بررسی اهمیت آب در رشد اقتصادی از موضوعات مهم در استان های ایران است. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط سیستمی بین مصرف آب و رشد اقتصادی است. برای این منظور از داده های 28 استان کشور طی دوره زمانی 1385 تا 1397 و تکنیک سیستم معادلات همزمان در داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی واقعی نیز تاثیر مثبت و معنادار بر مصرف آب داشته است. لازم به ذکر است که منحنی زیست محیطی کوزنتس در بررسی ارتباط بین رشد و مصرف آب در 28 استان ایران در محدوده زمانی مورد بررسی تایید نشده است. همچنین متغیر مصرف آب تاثیر مثبت و معنادار بر تولید ناخالص داخلی دارد. بنابراین به سیاستمداران توصیه می شود که سیاستهایی در جهت تعدیل ساختار صنعتی به سمت صنایع با مصرف آب پایین و سیاست های صرفه جویی در مصرف آب را اجرا نمایند و از فناوری های جدیدتر در زمینه افزایش بهره وری آب استفاده کنند.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سیستم معادلات همزمان، مصرف آب، استانهای ایران، منحنی کوزنتس
  • علیرضا رعنائی، سید عقیل حسینی* صفحات 169-200

    از جمله موضوعاتی که در نفرین منابع محل بحث بوده است، تاثیر نوع ساختار سیاسی بر ظهور این پدیده است. اغلب تحقیقات به این نتیجه رسیده اند که دموکراسی می تواند مانع از ظهور نفرین منابع شود و بالعکس نظام های دیکتاتوری و خودکامه شرایط را برای ظهور نفرین منابع فراهم می سازند. البته عکس این ارتباط نیز محل بحث بوده است، یعنی این که نفرین منابع می تواند مانع دموکراسی و در عوض مقوم دیکتاتوری باشد. درآمدهای نفتی به طور خاص و منابع طبیعی به طور عام، مناسبات نهادی میان دولت و جامعه را دستخوش دگرگونی و پیچیدگی خاصی کرده است. تعامل میان دولت و جامعه در کشورهای نفتی در میانه استبداد و دموکراسی نفتی در حال نوسان است. پژوهش حاضر با استفاده از دو روش تحلیل مرزی تصادفی وهمچنین نظریه بازی نشان می دهد که درآمدهای منابع طبیعی چگونه در تعامل با ثبات سیاسی و حق اظهار نظر اجتماعی بر ناکارایی اثرگذار بوده و امکان های تحقق دموکراسی در این کشورها را به حداقل می رساند. بر این مبنا کشورهای نفتی باید به صورت همزمان هم وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش دهند و هم از سوی دیگر اصلاحات ساختاری و نهادی را به پیش ببرند.

    کلیدواژگان: دموکراسی نفتی، نفرین منابع، کارایی، تعامل دولت-جامعه، تحلیل نهادی
  • حمید رفیعی، کاظم یاوری*، مهدی امامی میبدی، مهدی حاج امینی صفحات 201-228

    سیاست های پولی از طریق تغییر در پارامترهای کلیدی روی متغیرهای کلان اقتصادی و شاخص کلان مالی اثرگذار هستند. بنابراین ضروری است آثار تغییر در این پارامترها در یک محیط شبیه سازی مورد آزمایش قرار گیرد. بدین منظور با رویکرد پویایی سیستم، مدل اقتصاد کلان ایران طراحی و با داده های اقتصاد ایران از سال 1390 الی 1400 (و شبیه سازی تا 1410) مسئله پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد برخی متغیرهای سیاست پولی مثل افزایش نرخ بهره روی نحوه توزیع دارایی های مالی بین بانک، بورس و دارایی های غیرمولد اثر گذار است و شاخص های بازار سرمایه را کاهش خواهد داد. ولی افزایش قدرت اعتباردهی بانک‏ها، افزایش ضریب ذخیره‏ سازی ذخایر ارزی بانک مرکزی و افزایش ضریب تامین کسری بودجه از محل استقراض از بانک مرکزی بازار همه دارایی های مالی و بخش غیرمولد را بزرگتر می‏ کنند. افزایش نرخ بهره بانکی با وجود افزایش سپرده گذاری در بانک، سرمایه گذاری در بازار سهام را کاهش داده و گرایش به دارایی های غیر مولد نظیر دلار، طلا و ملک را افزایش می دهد. همچنین تامین مالی دولت از طریق استقراض از بانک مرکزی موجب افزایش گرایش به دارایی های غیرمولد شده و چرخه تورمی را فزاینده می کند.

    کلیدواژگان: بازار مالی، بازار سهام، بانک، رویکرد پویایی سیستم، اقتصاد ایران
  • سهیل رودری، فرزانه احمدیان یزدی*، احسان نمازی زاده صفحات 229-269

    ارتباط میان بازدهی فلزات صنعتی تحت تاثیر عوامل مختلفی در طی زمان می-باشد . در این مطالعه به بررسی ارتباط پویا میان نوسانات قیمتی فلزات صنعتی مس، روی، سرب و نیکل به عنوان عمده نهاده های مورد نیاز شرکت صنایع مس شهید باهنر با بهره گیری از الگوی خودرگرسیون برداری با پارامترهای متغیر در زمان نامتقارن طی دوره زمانی 2024:05-1990:01 پرداخته شده است. نتایج بیان کننده آن است که روی و سرب اصلی ترین انتقال دهندگان ریسک به شبکه در حالت نرمال و صعودی بازار هستند. اما در حالت نزولی بازار، روی و نیکل به ترتیب اصلی ترین انتقال دهنده و دریافت کننده نوسانات از شبکه هستند. به علاوه وجود عدم تقارن در انتقال نوسانات میان شاخص های مورد نظر در حالت صعودی و نزولی بازار برقرار است و این عدم تقارن در دوره بحران مالی 2008 برای شاخص مس و روی و در دوره جنگ روسیه و اوکراین برای روی و سرب، بیشتر از سایر شاخص ها است. بحران کووید 19 تاثیر قابل توجهی بر این عدم تقارن انتقال نوسانات میان اجزای شبکه نداشته است. همچنین نتایج نشان میدهد که تنش های سیاسی بین روسیه و اوکراین، تغییر چشمگیری در هم حرکتی میان جفت فلزات (به جز مس-روی و نیکل-سرب) ایجاد نکرده است.

    کلیدواژگان: فلزات صنعتی، مدیریت ریسک، بازارهای گاوی و خرسی، مدیریت بهای تمام شده، الگوی Asymmetric TVP-VAR
  • غزال سیف، سید عبدالمجید جلائی اسفند آبادی*، محسن زاینده رودی صفحات 271-292

    نظر به لزوم درک چگونگی اثرگذاری نااطمینانی درآمد نفت بر سایر متغیرهای اقتصاد کلان، در مطالعه حاضر تاثیر اثر نامتقارن صادرات نفت بر تولید ناخالص داخلی، بیکاری و توزیع درآمد در ایران پرداخته بررسی شد. برای این منظور، داده های مورد نیاز طی دوره 1401-1369 از بانک مرکزی گردآوری و با مدل گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد صادرات نفت از اثر نامتقارن بر تولیدناخالص داخلی، نرخ بیکاری و ضریب جینی برخوردار است. همچنین، تکانه مثبت صادرات نفت تاثیر معنادار مثبت قوی بر تولیدناخالص داخلی، تاثیر معنادار مثبت ضعیف بر نرخ بیکاری و تاثیر معنادار مثبت قوی بر ضریب جینی دارد. از آنجاکه نتایج تحقیق نشان داد که تکانه مثبت صادرات نفت از تاثیر معنادار مثبتی بر نرخ بیکاری برخوردار می باشد، به سیاست گذاران اقتصادی پیشنهاد می شود با برنامه ای منسجم از اثرات نامطلوب آن بر اشتغال جلوگیری نموده و با بسته های حمایتی، کاهش رفاه بیکاران جدید را تعدیل نمایند. در نهایت، از آنجاکه تکانه مثبت صادرات نفت از یک سو، از تاثیر معنادار مثبت بر تولیدناخالص داخلی برخوردار بوده و از سوی دیگر، باعث افزایش نابرابری درآمدی می شود، «رشد توام با باز توزیع» و «رشد همراه با برابری بیشتر» می بایست در دستور کار برنامه ریزان کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثر نامتقارن صادرات نفت، تولید ناخالص داخلی، بیکاری، توزیع درآمد، مدل گشتاورهای تعمیم یافته
  • سعادت فرهیخته*، شهرام احمدی شلمانی، فروزان جعفری صفحات 293-339

    طبق قانون برنامه هفتم توسعه، یکی از بانک های تخصصی کشور موظف است تا پایان سال 1403 به بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود. انتخاب صحیح این بانک، با توجه به نقش کلیدی آن در هدایت منابع مالی به سمت طرح های توسعه ای، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش، با استفاده از شاخص های سلامت مالی CAMELS و مدل ترکیبی آنتروپی شانون و GRA، بانک های تخصصی ایران رتبه بندی شده اند تا ضعیف ترین بانک از حیث عملکرد مالی به عنوان گزینه مناسب برای تبدیل به بانک توسعه ج.ا.ا تعیین شود تا ضمن پیشنهاد بانک میزبان بانک توسعه، با حذف بانک ضعیف از چرخه بانکداری کشور، از ناترازی های موجود در این صنعت کاسته شود. نتایج حاصل از این رتبه بندی حاکی از بده بستان تنگاتنگ میان بانک های مسکن و توسعه تعاون است که تصمیم گیری نهایی را پیچیده تر می سازد. لذا، پیشنهاد می گردد؛ برای انتخاب دقیق تر بانک توسعه ج.ا.ا، علاوه بر شاخص های مورد بررسی، عوامل دیگری همچون [عوامل دیگر مانند ساختار مالکیتی، میزان تعهدات، و توانایی جذب منابع] نیز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل کملز (CAMELS)، تکنیک آنتروپی شانون، تکنیک تحلیل رابطه خاکستری (GRA)، بانک توسعه ای، روش های تصمیم گیری چند معیاره (MADM)
  • جلال منتظری*، مهدی زاهد غروی صفحات 341-371

    با توجه به دو مشکل اساسی اقتصاد ایران طی دهه های اخیر یعنی کسری های بودجه ساختاری و رشد اقتصادی پایین، مطالعه حاضر تلاش کرده تا با استفاده از مدل خود رگرسیونی آستانه ای (TAR) اثرگذاری غیرخطی اندازه کسری بودجه دولت (کسری بودجه دولت به صورت درصدی از تولید ناخالص داخلی) بر رشد اقتصادی ایران را مورد بررسی قرار دهد. یافته های این مطالعه نشان می دهد که اندازه کسری بودجه در قالب یک ساختار دو رژیمی با مقدار آستانه ای 28/4 درصد بر رشد اقتصادی ایران طی دوره 1400-1352 اثر گذاشته است. به نحوی که اندازه کسری بودجه در رژیم یک (سال هایی با اندازه کسری بودجه کوچک تر از 28/4 درصد) اثر مثبت و در رژیم دوم (سال هایی با اندازه کسری بودجه بزرگ تر از 28/4 درصد) اثر منفی بر رشد اقتصادی داشته است. بنابراین و همگام با نظریه بارو (1990)، یافته ها نشان می دهد که بین اندازه کسری بودجه و رشد اقتصادی در ایران یک رابطه به شکل U معکوس وجود داشته است. همچنین، یافته ها نشان می دهد که رشد سرمایه گذاری و رشد صادرات اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی داشته اند، در حالی که اثر مثبت نرخ رشد جمعیت بر رشد اقتصادی به لحاظ آماری معنادار نبوده است.

    کلیدواژگان: کسری بودجه، دولت، رشد اقتصادی، الگوی خود رگرسیون آستانه ای (TAR)، ایران
|
  • Malihe Ashena *, Nafiseh Soleimani Pages 1-28

    The informal economy plays a significant role in economies, influencing their overall performance and stability. Reducing the negative effects of the informal economy requires a balanced combination of policies. Monetary policy, along with its transmission channels, directly and indirectly, have positive or negative consequences on the activities of both formal and informal economies. In this study, it is investigated the effect of various monetary policy tools, including interest rates, bank credit ratio, and exchange rate changes, on the size of the informal economy in Iran. An asymmetric Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model is used to analyze the relationship between these variables during the period of 2017-2018. The results indicate the negative effect of the monetary policy credit channel on the informal economy. Additionally, the exchange rate channel shows a positive effect, while the interest rate channel has a negative effect on the informal economy, and these coefficients are asymmetric. The coefficients of inflation rate and the ratio of liquidity to GDP also show a positive effect. Therefore, policymakers can utilize monetary policies to control the informal economy by implementing measures such as increasing the granting of bank credits, controlling inflation, and managing the exchange rate.

    Keywords: Informal Economy, Monetary Policy, Bank Credits, Exchange Rate, Iran Economy
  • Samira Ejtehadi, Hashem Zare *, Mehrzad Ebrahimi, Mohammadali Aboutorabi Pages 29-55

    Have nominal and real fiscal drags occurred in Iran’s economy? Answering this question requires estimating the effect of real economic growth and inflation on government tax revenues relative to GDP. Using the Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS), this paper tests the occurrence of fiscal nominal and real drag/anti-drag in Iran's economy from 1972 to 2020. The results indicate that the effect of growth and inflation on the relative tax revenue has become negative and positive, respectively. This means that both real fiscal anti-drag and nominal fiscal drag have simultaneously occurred in Iran, which documents the implicit practices of over-indexing. Moreover, the more Iran's economy becomes open, the more fiscal affairs become decentralized - especially taxation-, and the more the government becomes compliant with relative market prices in the supply of public goods, the more the drag effect of taxation will significantly reduce. Overall, these findings support the idea of designing a coherent economic growth strategy in conjunction with the establishment of an advanced progressive tax system based on comprehensive income taxation that properly addresses the various dimensions of full-indexation, extroversion, decentralization, tax efficiency, and monetarism - adjustment of prices towards the market prices.

    Keywords: )Taxation, Fiscal Drag, Inflation, Growth, Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS)
  • Seyed Saleh Akbar Mousavi, Mansour Asgari *, Tayyebeh Rahnemoon Piruj Pages 57-90

    The present study aims to identify the influencing variables and investigate their effect on the price of sunflower oil in Iran and out-of-sample forecast (2023:10-2024:09) using the vector autoregression method. First, due to the cointegration of the research variables, we used the Johansen-Juselius cointegration test to confirm the long-term relationship between the variables. Then, the long-term and short-term models were estimated, and the error correction coefficient was obtained at -0.3147. Next, we investigated impulse response functions. According to the results of impulse response functions, shocks in the price of the substitute product, the government exchange rate, and the global oil price index (with 16, 10, and 9.6 percent in standard form, respectively) have been more effective than other variables on the fluctuations of the sunflower oil price. Also, the variance decomposition showed the global oil price index variable explains the changes in the dependent variable more than other variables. Finally, we estimated out-of-sample forecasts. Based on the forecast evaluation criteria, the model can accurately forecast the price trend of sunflower oil. Also, according to our findings recommended removing obstacles to production, formulating and implementing incentive packages for producers, and reviewing the regulations for importing goods into the country to control the price of sunflower oil.

    Keywords: Price Forecasting, Sunflower Oil, VAR Model
  • Nastaran Boulagh, Ramezan Hosseinzadeh * Pages 91-119

    The purpose of this study is to investigate the factors of differences in employment in two regions including Sistan ‎and Baluchestan province and the average of the country and to decompose it into four factors including ‎differences in direct coefficients, sectoral technology structure, final demand level and composition or structure of ‎final demand. For this purpose, the spatial structural decomposition technique has been used in the input-output ‎model between two regions. The results of this study showed that the difference in the composition of the final ‎demand in Sistan and Baluchestan province compared to the country's average has caused the employment of ‎‎50674 people in the province to be higher than the country's average, but the low level of final demand compared ‎to the country's average, has caused the employment of the province to be low by 687993 people compared to the ‎country's average. Also, the higher direct employment coefficients in the province compared to the average of the ‎country has caused the higher employment of the province by 539,805 people. Finally, the difference in the ‎structure of technology or inter-sectoral relations has caused the low employment of 51521 people in the province ‎compared to the average of the country.

    Keywords: Final Demand, Employment, Input-Output, Spatial Structural Decomposition, Sistan, Baluchestan
  • Hamideh Torabi *, Mohammad Parsaian, Mohammadsadegh Alipour Pages 121-141

    Demographic information plays an effective role in determining the amount of demand for leisure time; For this reason, entertainment marketing institutions should invest and design leisure packages based on the demand function of leisure time while knowing the demographic data. The purpose of this article is to estimate the leisure time demand function of residents in urban areas of Iran based on factors affecting the amount of leisure time. In this way, the effect of the effective factors on the leisure time of Iranians living in urban areas based on age, educational qualification, activity-occupation status and the coefficients of the multiple regression model in the statistical year 2018-2019 were estimated using SPSS software. The estimation results indicate that age and educational qualification have a significant positive relationship with the leisure time of residents of urban areas, however, with the increase in the role and economic activity, less time is devoted to leisure time. Men's less free time than women and the effect of facilities such as housing and cars in allocating more time to free time are other findings of the research.

    Keywords: Time Allocation Pattern, Leisure Industry, Demand Function, Leisure Of Iranians, Multiple Regression Model
  • Mahboubeh Heshmatpour, Ebrahim Hadian Pages 143-167

    Water resources are an important issue worldwide and play a fundamental role in the ecosystem. Water is a strategic economic resource that can bring systemic and long-term stability to the national economy and social development. In recent years, water shortages in many Iranian cities have become a significant problem that may threaten Iran's sustainable economic development. However, despite the importance of water, it has so far been neglected in the analysis of economic growth in the provinces of Iran. In this regard, the purpose of this study is to investigate the role of water in economic growth and, at the same time, the role of economic growth in water usage in the provinces of Iran, considering the importance of water resources in the country's economic growth. For this purpose, data from 28 provinces of the country during the period 2006 to 2018 and simultaneous equation system has been used. The results of the study indicate that GDP also has a significant and positive impact on water consumption. It should be noted that the Kuznets Environmental Curve, which examines the relationship between growth and water consumption in 28 provinces of Iran during the study period, has not been confirmed.

    Keywords: Economic Growth, Simultaneous Equations Method, Water Use, Iran's Provinces, Kuznets Curve
  • Alireza Raanaei, Seyyed Aqil Hoseiny * Pages 169-200

    The influence of the type of political structure on the emergence of the resource curse is one of the most important topics that have been discussed about this phenomenon. Most researches have concluded that democracy can prevent the emergence of the resource curse, and vice versa, dictatorial and autocratic systems provide the conditions for the emergence of the resource curse. Of course, the reverse of this relationship has also been discussed, that is, the curse of resources can be an obstacle to democracy and instead a source of dictatorship. Oil revenues in particular and natural resources in general have changed and complicated the institutional relations between the state and the society. The interaction between state and society in oil countries is fluctuating between tyranny and oil democracy. Using two methods of stochastic frontier analysis (SFA) and game theory, the present research shows how natural resource revenues interact with political stability and the voice and accountability, and influence inefficiency and minimize the possibilities of realizing democracy in these countries. Based on this, the oil countries must simultaneously reduce their dependence on oil revenues and, on the other hand, improve structural and institutional reforms.

    Keywords: Oil Democracy, Resource Curse, Efficiency, State-Society Interaction, Institutional Analysis
  • Hamid Rafiee, Kazem Yavari *, Mehdi Emami Meybodi, Mehdi Hajamini Pages 201-228

    Monetary policies affect macroeconomic variables and financial indexes through changes in importance parameters of macroeconomic. Therefore, it is necessary to test the effects of changes in these parameters in a simulation environment. In present paper, the effect of monetary policies on Iran’s financial market has been simulated with a system dynamics model and using data from 2011 to 2021 (and simulated until 2031). The results showed that some monetary policy variables, such as the increase in interest rate, have an effect on the distribution of financial assets between the bank, the stock market, and non-productive assets, and reduce the capital market size, and others, such as increasing in bank credit, foreign asset in central bank and government debts will increase all financial markets. The increase in the bank interest rate, despite the increase in deposits in the bank, will reduce investment in the stock market and increase the trend towards non-productive assets such as dollars and gold. Also, government financing through borrowing from the central bank increases propensity to non-productive assets and increases the inflationary cycle.

    Keywords: Financial Market, Stock Market, Bank, System Dynamics, Iran's Economy
  • Soheil Roudari, Farzaneh Ahmadian-Yazdi *, Ehsan Namazizadeh Pages 229-269

    Industrial metals, particularly copper, zinc, lead, and nickel, play a pivotal role not only in determining the pricing of manufactured goods but also in ensuring the economic security of nations. Analyzing the return interconnections of these metals under varying market conditions is crucial. This study employs the Time-Varying Parameter Vector Autoregression (TVP-VAR) model over January 1990 to May 2024 to examine the price fluctuations of these metals, which are essential inputs for Shahid Bahonar Copper Industries. The results indicate that zinc and lead are the primary risk transmitters in normal and bullish markets, whereas in bearish markets, zinc acts as the main transmitter and nickel as the primary receiver of volatility. Additionally, significant asymmetries in volatility transmission are observed between these metals during bullish and bearish conditions, with more pronounced effects during events such as the 2008 financial crisis (for copper and zinc) and the Russia-Ukraine war (for zinc and lead). This research offers practical insights for industry managers, enabling them to determine optimal timing for purchasing raw materials and selling products based on the co-movement or divergence of metal prices. The proposed strategies focus on minimizing costs, providing a comprehensive framework for managing volatility in metal markets.

    Keywords: Industrial Metal, Risk Management, Bullish, Bearish Markets, Cost Management, Asymmetric TVP-VAR Model
  • Ghazal Seif, Seyed Abdalmajid Jalaee Esfand Abadi *, Mohsen Zayanderoody Pages 271-292

    Due to the need to understand how oil income uncertainty affects macroeconomic variables, in this study, the asymmetric effect of oil export on GDP, unemployment and income distribution in Iran was investigated. For this purpose, required data were collected from central bank during 1990-2022 and analyzed with generalized moments model (GMM). Results showed that oil export has an asymmetric effect on GDP, unemployment rate and Gini coefficient. Also, the positive momentum of oil exports has strong positive significant effect on GDP, weak positive significant effect on unemployment rate, and strong positive significant effect on the Gini coefficient. Since the results of the research showed that the positive impulse of oil export has a significant positive effect on the unemployment rate, it is suggested to the economic policy makers to prevent its adverse effects on employment with a coherent program and with supportive packages, reduce the welfare of the newly unemployed. Finally, since the positive momentum of oil exports on the one hand has a significant positive effect on the gross domestic product and on the other hand it increases income inequality, "growth with redistribution" and "growth with greater equality" should be on the agenda of the country's planners.

    Keywords: Asymmetric Effect Of Oil Export, GDP, Unemployment, Income Distribution, GMM Model
  • Saadat Farhikhteh *, Shahram Ahmadi Shalmani, Foroozan Jafari Pages 293-339

    According to Iran's Seventh Development Plan, one of Iran's specialized banks is mandated to transform into the Islamic Republic of Iran Development Bank by the end of 2024. Given its pivotal role in channeling financial resources toward development projects, selecting the appropriate bank is paramount. This study utilizes the CAMELS financial soundness indicators and a combined Shannon entropy and grey relational analysis (GRA) model to rank Iran's specialized banks. The objective is to identify the least financially sound bank as the optimal candidate for transformation, thereby suggesting a suitable host bank and mitigating sector imbalances by eliminating the underperforming institution. The ranking reveals a close competition between Bank Maskan and Tose’e Ta’avon Bank, complicating the final decision. Therefore, it is recommended that factors beyond Indicators examined, such as ownership structure, commitment levels, and resource mobilization capacity, be considered for a more precise selection of the Islamic Republic of Iran Development Bank.

    Keywords: CAMELS Model, Shannon Entropy Technique, Gray Relational Analysis Technique (GRA), Development Bank, Multiple Attribute Decision Making (MADM)
  • Mehdi Zahed Gharavi Pages 341-371

    Given two fundamental problems of the Iranian economy in recent decades, namely structural budget deficits and low economic growth, this study investigates the nonlinear effect of the size of the government budget deficit (government budget deficit as a percentage of GDP) on Iran's economic growth using the Threshold Autoregressive (TAR) model. The findings of this study show that the size of the budget deficit, in a two-regime structure with a threshold value of 4.28%, has affected Iran's economic growth during the period 1973-2021. In such a way that in the first regime (years with a budget deficit size of less than 4.28%), the deficit size had a positive effect on economic growth and in the second regime (years with a budget deficit size greater than 4.28%), the deficit size had a negative effect on economic growth. Therefore, in line with Barrow's (1990) theory, the findings showed that there was an inverse U-shaped relationship between the budget deficit size and economic growth in Iran. Also, the findings showed that investment growth and export growth had a positive and significant effect on economic growth, while the positive effect of population growth on Iran's economic growth was not statistically significant.

    Keywords: Budget Deficit, Government, Economic Growth, Threshold Autoregressive (TAR) Model, Iran