فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 53 (زمستان 1403)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 53 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایمان بناکار، رامتین شهبازی* صفحات 1-17

    مطابق دیدگاه ژیل دلوز، زمان در سینما دو وضعیت اصلی دارد؛ از یک سو می تواند تنها برای اعمال کنش سوژه ظهور یابد و از سوی دیگر قادر است با رهاکردن خود از تابعیت کنش محدودیت های بازشناسی را کنار زند و دیدی ژرف تر به واقعیت ابژه ببخشد. دلوز با طرح مفهوم زمان-تصویر نشان می دهد که نیروهای بالقوه زمان اندیشه را از الگوی حسی-حرکتی شناخت خارج می کنند و آن را به وضعیتی از امر نااندیشیدنی می رسانند تا تصویر جدید اندیشه در صیرورت خود بازیابی شود. بر پایه چنین مقدماتی، مقاله حاضر بنا دارد مطابق نگره دلوزی در تبیین نسبت زمان و تصویر، به بررسی تحقق آن در چهار اثر سینمایی از محمدرضا اصلانی بپردازد. روش این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات لازم برای ارزیابی نمونه ها به شیوه کتابخانه ای حاصل خواهد آمد. در واقع پرسش اصلی پژوهش این است که با در نظرگرفتن فرضیه حضور غیرگاهشمارانه زمان در روایت گری این آثار، چگونه زمان-تصویرها وجوه متفاوت صورت اولیه تصویر را گسترش می دهند و امکان های متعدد آن را فراخوانی می کنند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در آثار مذکور، زمان با عبور دادن تصویر از کارکرد ظاهری اش به بازتولید امر متفاوت دست می زند. به بیان دیگر، آنچه رخ می دهد رستاخیز تصویری است که نه تکرار امر این همان بلکه به عنوان تصویر امکان آنچه بود، در بداعتش امر نو را در ساختار سینما و اندیشه بازمی گرداند تا طبق نظر دلوز پیوندهای ما را با جهان از نو برقرار سازد.

    کلیدواژگان: امر نو، رستاخیز تصاویر، زمان-تصویر، ژیل دلوز، محمدرضا اصلانی
  • فروغ عموئیان* صفحات 19-41

    در گستره تاریخ تمدن ایران زمین، ساخت اشیاء افزون بر تاثیر فناوری ساخت و تولید، همواره متاثر از مضامین گوناگون در بافتی معنایی بوده که الگویی در شکل گیری دارد. در میان اشیاء، ادوات مرتبط با روشنایی و چراغ ها، به خصوص پیه سوزها، شکل بارزی از فرم و محتوای نمادین در عملکرد ظاهری خود به نمایش گذاشته و بستر آماده ای جهت تحلیل و تفسیر به دست می دهند. هدف از این پژوهش تحلیل عناصر چهارگانه آب، باد، خاک و آتش، و محتوای اسطوره ای و نمادین آن در فرم و عملکرد پیه سوزهای تاریخی ایران زمین است. از این رو، استفاده از رویکرد نقد تخیلی گاستون باشلار، قالبی در جهت سنجش پیکربندی فرم و عملکرد در نظر گرفته شده تا به دو پرسش پاسخ داده شود: 1) فرم و عملکرد در پیه سوزهای فلزی دوره سلجوقی دارای چه مولفه های بصری و نمادینی اند؟ 2) عناصر چهارگانه چگونه در پیکربندی پیه سوز های فلزی متمرکز و تبیین شده اند؟ روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نمونه های پژوهش از بازدید میدانی از بخش مخزن موزه باستانشناسی گرگان، موزه ویکتوریا و آلبرت لندن و منابع مکتوب تصویربرداری و گردآوری شده اند. نتایج حاصل از پژوهش در تحلیل و نقد تخیلی آثار نشان می دهد که ماهیت بصری شکل گیری بدنه و عملکرد مشخص پیه سوزها دارای لایه های معنایی بوده که در پوسته زیرین آثار به صورت آب، باد، خاک و آتش و جفت های متضاد معنایی شامل مرگ و زندگی، دنیا و آخرت، و جسم و روح مستتر است.

    کلیدواژگان: پیه سوز فلزی، بعد معنایی، صور خیال، عناصر چهارگانه، گاستون باشلار
  • کارن رفیعی*، مهدی خبازی کناری، فراز فلاح نژاد دلیوند، عبدالله رفیعی صفحات 43-58

    ژانگ ییمو با تفکر عرفانی متاثر از تائوئیسم، با زبانی نمادین در بهره گیری از رنگ ها و طراحی صحنه، از آن به عنوان چارچوبی نیرومند در سینه فیلیای خود برای بازگویی حماسه ها و تاریخ کشورش استفاده می کند. در جهان بحران زده متاثر از فلسفه غربی،  او برای رسیدن به اهدافش از مفاهیم فلسفه شرقی تائو به نحوی کاربردی در میزانسن  سود می جوید. این پژوهش توصیفی-تحلیلی در پی تشخیص ویژگی های زیبایی شناسی فیلم های ژانگ در ژانر ووشیا  از منظر فلسفه لائوتزو است. افزون بر این، این ویژگی ها، در بحث های فرهنگی چین معاصر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی، تحلیل انقلاب فصول تائویی و تاثیر آن بر میزانسن در آثار ووشیای ژانگ و شناخت مبانی هستی شناختی این هنرمند است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رویکرد سینمایی ژانگ همچون بستری است که حرکت و زمان و تصویر در آن با هم پیوند می خورند. این ارتباط به ما اجازه می دهد تا در مضامین تفکر سنتی بازاندیشی و  پویایی متقابل  پیوند تفکر تائوئیسم با پدیده های مدرنی مانند سینما را دریابیم.

    کلیدواژگان: تائوئیسم، میزانسن، ژانگ ییمو، ووشیا، انقلاب فصول
  • شهاب پازوکی*، علی تقوی صفحات 59-78

    تن زیبایی شناسی، به عنوان جریانی نوظهور و در عین حال گذشته نگر، توسط ریچارد شوسترمن در حوزه زیبایی شناسی معاصر مطرح شده است. این پروژه در زمینه ای پراگماتیستی، با الهام از ایده «فلسفه به مثابه هنر زیستن» و برخی سنن تنانه شرقی و روش های درمانی روان تنی مدرن غربی صورت بندی شده است. تن زیبایی شناسی به عنوان مطالعه انتقادی و پرورش بهبودیابنده تجربه و استفاده از تن (سوما) به عنوان کانون ادراک حسی تعریف شده و هدف آن بر غنی سازی دانش گزاره ای درباره بدن و تجربه تنانه زیسته در فرایند ادراک استوار شده است. موضع انتقادی تن زیبایی شناسی، در درجه اول، متوجه دوگانه انگاری ذهن بدن برآمده از اندیشه متافیزیکی غربی و پس از آن، متوجه سنت زیبایی شناسی غربی است. شوسترمن، زیبایی شناسی باومگارتن را پس از حدود دویست و پنجاه سال به صحنه فلسفه ورزی کشانده و آن را در زمینه گفتمانی متفاوتی مطرح کرده است. خوانش پراگماتیستی شوسترمن از زیبایی شناسی باومگارتن، چشم انداز جدیدی در فضای زیبایی شناسی معاصر گشوده است. این مقاله با هدف بررسی نسبت تن زیبایی شناسی شوسترمن با زیبایی شناسی باومگارتن و تحلیل پیامدهای این جریان برای زیبایی شناسی معاصر نگارش یافته است. تن زیبایی شناسی با مشروعیت بخشی به بدن و تاکید بر نقش مغفول ادراک حسی، خود را در موضع بدیل و تکمیل کننده زیبایی شناسی ناتمام باومگارتن نشانده است. شوسترمن، تن زیبایی شناسی را پایان بخش غفلت از بدن می داند که باومگارتن متاثر از خردگرایی عصر روشنگری، به آن تن داد و از رهگذر سنت ایدئالیستی، در زیبایی شناسی سده نوزدهم تشدید شد. تن زیبایی شناسی به واسطه موضع گیری صریح در زمینه اهمیت ادراک حسی در فرایند شناخت زیبایی شناختی و با چینش مجموعه ای از عناصر همسو در ساختاری منسجم توانسته است، مفهوم بنیادین زیبایی شناسی را احیا کند؛ زیبایی شناسی را فراتر از فلسفه هنرهای زیبای هگلی گسترش دهد؛ پیوند امر زیبایی شناسی و امر عملی را محقق سازد؛ چرخش امر ادراکی تنانه را به دیگر حوزه های دانش بسط دهد؛ و نوعی کنش گرایی زیبایی شناختی را در زیبایی شناسی نظری فلسفی رسمیت بخشد.

    کلیدواژگان: ادراک حسی، باومگارتن، تن زیبایی شناسی، زیبایی شناسی، سوما، شوسترمن
  • آرزو معصومی نیا، مینا محمدی وکیل* صفحات 79-124

    سینما در ابتدا صامت بود و بدون حضور دال های زبانی، صرفا از طریق تصاویر معنا را به مخاطب انتقال می داد. بدین ترتیب در این دوره، و پس از آن نیز، تصویر عنصر بیانی حاکم بر سینما بود. قوانینی که در مبانی هنرهای تجسمی مورد نظر هنرمندان این حوزه قرار می گرفت، همان قواعد و اصول بنیادین تصویر بود که در هنر سینما نیز مطمح نظر واقع می شد. به قسمی که سینما بر بستر دستاوردهای علمی در هنرهای تجسمی اس و بنیاد کادر تصویری را بنا نمود و آمیختگی و ارتباط میان این دو حوزه هنر، غیر قابل انکار گردید. لذا سینماگرانی که برای خلق آثار خود به قواعد و اصول هنرهای تجسمی وفادار مانده و یا از آن بهره گرفتند، در کاربست عناصر زیباشناختی فیلم توفیقات قابل توجهی به دست آوردند. در مقاله پیش رو به بررسی تاثیرات مبانی هنرهای تجسمی بر شکل گیری قالب های تصویری سینما می پردازیم. سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه سینما در قاب بندی های خود چه تاثیراتی از مبانی هنرهای تجسمی پذیرفته است؟ روش پژوهش توصیفی_تحلیلی و رویکرد آن تاریخی و تطبیقی است. همچنین شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و مشاهده مستقیم آثار می باشد. آثار مورد مطالعه به شیوه نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی انتخاب شده اند. با توجه به مطالعه و مداقه در تاریخ آثار سینمایی می توان گفت که مبانی هنرهای تجسمی الهام بخش انتخاب کادر تصویر در سینما بوده و سینما با کاربست قوانین مشابه در آنها به کادربندی آثار خود چه از نظر تصویری و چه از نظر محتوایی می پردازد. در این پژوهش تعدادی از فیلم های سینمایی و کارگردانان تاثیرگذار در تاریخ سینما، که به طور مشخص از قوانین و اصول مبانی هنرهای تجسمی در خلق اثر و معناسازی صحنه ها بهره گرفته اند، مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های پژوهش مبین آن است که قاب بندی سینما از منظر زیبایی شناسی، ترکیب بندی، چیدمان بصری و همچنین در روند مفهوم سازی با اصول مبانی هنرهای تجسمی دارای مشابهت های عمیق است.

    کلیدواژگان: هنرهای تجسمی، مبانی هنرهای تجسمی، نقاشی، عکاسی، قالب های تصویری، سینما
  • پریما میرلوحی*، حسن بلخاری قهی صفحات 125-142

    ابن خلدون نخستین اندیشمند در تاریخ است که در بررسی های تاریخی خود علل و عوامل اجتماعی موثر بر شکل گیری و توسعه هنرها را در ساختاری نظام مند مورد بررسی دقیق قرار داده است. با این همه، پژوهش های انجام شده با محوریت اندیشه وی بیشتر به وجوه تاریخی، فلسفی، اقتصادی و جامعه شناختی عام محدود بوده و تحلیل های ابن خلدون در باب هنرها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با تمرکز بر مولفه های اجتماعی موثر بر توسعه هنرها در مقدمه کتاب ابن خلدون می کوشد تا روابط میان عوامل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را با شکوفایی هنرها تبیین نماید و درصدد پاسخ به این پرسش ها است که ابن خلدون چه عواملی را بر رشد هنرها در جوامع موثر می داند؟ و چگونه نقش این عوامل را در شکل گیری و توسعه هنرها تحلیل و تبیین می نماید؟ مطالعه بنیادین حاضر در حوزه جامعه شناسی هنر بوده و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و اطلاعات آن از طریق مطالعه منابع مکتوب، به ویژه مقدمه کتاب ابن خلدون، گردآوری شده است. تحلیل یافته ها بر اساس رویکرد تحلیل محتوای کیفی انجام گرفته و استنتاج ها مبتنی بر خوانش جامعه شناختی از متن مقدمه است. یافته های پژوهش گویای آن است که ابن خلدون توسعه هنرها را در پیوندی ژرف با عوامل گوناگون اجتماعی می داند و از دیدگاه او همدلی و انسجام اجتماعی، تمرکز جمعیت در شهرها، اقتدار و پشتیبانی دولت و تربیت فرهنگی مردم از مهم ترین پیش شرط های رشد و شکوفایی هنرها در یک جامعه به شمار می آیند. همچنین تاکید ابن خلدون بر آن است که هنرها نه تنها بازتابی از تعادل اجتماعی اند، بلکه در تثبیت و تقویت این تعادل نقشی اساسی ایفا می نمایند. افزون بر این، زیبایی در اندیشه ابن خلدون در هر دو سطح فردی و اجتماعی با عقلانیت و خرد پیوند دارد و تنها در جوامعی امکان رشد و تکامل می یابد که به تعادل و پایداری دست یافته باشند.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی هنر، تعامل هنر و جامعه، پیشگامان جامعه شناسی هنر، مقدمه ابن خلدون، ابن خلدون
|
  • Iman Banakar, Ramtin Shahbazi* Pages 1-17

    For Gilles Deleuze, time in cinema has two main moments; on one hand, it can appear only as a platform for the action of subject, and on the other hand, it can overcome the limitations of recognition by freeing itself from the subordination of the action and give a deeper view of the reality of the object. By proposing the concept of time-image, Deleuze shows that the virtual forces of time remove thought from the sensory-motor schema of cognition and bring it to a state of the unthinkable so that the new image of thought can be recovered in its becoming. This descriptive-analytical article with a qualitative nature examines the time-images in four films of Mohammad Reza Aslani using the library method and image study according to Deleuze’s approach. Considering the hypothesis of the non-chronological presence of time in the narration of these works, the question is how time-images expand the different aspects of the original form of the image and invoke its multiple possibilities. The results show that in the mentioned works, time reproduces the different by passing the image from its apparent function. What happens is the resurrection of an image that, not as a repetition of the identical, but as an image of the possibility of what was in its novelty, returns the new in the structure of cinema and thought to re-establish our links with the world, according to Deleuze.

    Keywords: Gilles Deleuze, Mohammad Reza Aslani, The New, The Resurrection Of Images, The Time-Image
  • Forough Amoian* Pages 19-41

    In the vast expanse of Iranian civilization's history, the crafting of objects has always been influenced by diverse themes within a meaningful context, shaping their formation beyond the mere technological constraints of manufacturing and production. Among the objects, tools related to lighting and lamps, especially tallow burners, exhibit a distinctive form of symbolic content and form in their outward function and provide a ready platform for analysis and interpretation. This study aimed to analyze the four elements of water, wind, earth, and fire and their mythological and symbolic content in the form and function of historical tallow burners in Iran. Therefore, Gaston Bachelard's imaginative criticism approach was considered a framework to measure the configuration of form and function and answer the two research questions as follows: 1) What visual and symbolic components are there in the content of form and function of metal tallow burners in the Seljuk era? 2) How are the four elements concentrated and explained in the configuration of metal tallow burners? The research method is descriptive-analytical, and the samples were photographed and collected from the field visit of the Gorgan Archaeological Museum, Victoria and Albert Museum of London, and written sources. The results of the research regarding the analysis and imaginative criticism of the artworks show that the visual nature of the body formation and the specific function of the tallow-burners have multiple meanings that are hidden in the lower layers of these artworks in the form of water, wind, earth, fire, and opposite pair concepts such as life and death, world and hereafter, and body and soul.

    Keywords: Metallic Tallow Burner, Semantic Dimension, Imaginary Images, Four Elements, Gaston Bachelard
  • Karen Rafiei*, Mehdi Khabbazi Kenari, Faraz Fallahnezhad Dalivand, Abdaleh Rafiei Pages 43-58

    Zhang Yimou was influenced by profound mystical thinking of Taoism, with symbolic language in the colors and the design of the scene, he uses it as a powerful framework in his cinephilia to restate the epics and history of his country. In the crisis-stricken world influenced by Western philosophy, he uses the concepts of Tao's Eastern philosophy to achieve his goals in a practical way in the mise-en-scène of his films. This research is a descriptive – analytical method to distinguish the aesthetic characteristics of Zhang's films in the Wuxia genre from the perspective of Lao Tzu's philosophy, at the same time, it examines them in contemporary Chinese cultural debates. The main objective has been to analyze the revolution of Taoist seasons and its influence on the mise-en-scène in Zhang's Wuxia works and to understand the thought and foundations of the artist's ontology. Thus, the research findings show that Zhang’s cinematic thinking, as a field associated with movement and time and image, it allows us to rethink in the themes of traditional thinking and even recognize the interrelation dynamics of the link of Taoist thinking with modern phenomena such as cinema.

    Keywords: Taoism, Mise-En-Scene, Zhang Yimou, Wuxia, Revolution Of Seasons
  • Shahab Pazouki*, Ali Taqavi Pages 59-78

    Somaesthetics, as an emerging and at the same time retrospective movement, has been proposed by Richard Shusterman in the field of contemporary aesthetics. This project is formulated in a pragmatic context and inspired by the idea of "philosophy as the art of living" and some Eastern embodied traditions and modern Western psychosomatic treatment methods. Somaesthetics is defined as the critical study and meliorative cultivation of the experience and use of the living body (soma) as the site of sensory appreciation (aesthesis), and its purpose is based on enriching propositional knowledge of the body and the lived somatic experience in the process of perception. The critical position of somaesthetics is, first of all, towards the dualism of mind-body arising from the western metaphysical thought and then towards the tradition of western aesthetics. After about two hundred and fifty years, Shusterman brought Baumgarten's aesthetics to the philosophical scene and presented it in a different discursive context. Schusterman's pragmatist reading of Baumgarten's aesthetics has opened a new perspective in the contemporary aesthetic space. This article was written with the aim of investigating the relationship between Schusterman's somaesthetics and Baumgarten's aesthetics and analyzing the consequences of this movement for contemporary aesthetics. By legitimizing the body and emphasizing the neglected role of sensory perception, somaesthetics has placed itself in an alternative and complementary position to Baumgarten's incomplete aesthetics. Shusterman considers somaesthetics to be the end of the neglect of the body. Influenced by the rationalism of the Enlightenment era, Baumgarten denied the body, and the neglect of the body was reinforced in the aesthetics of the 19th century through the idealist tradition. By taking a clear stance on the importance of the soma, somaesthetics has made a special impact on contemporary aesthetics. Somaesthetics has been able to revive the fundamental concept of aesthetics; expand the field of aesthetics beyond Hegel's philosophy of fine arts; realize the link between the aesthetic and the practical; expand the somatic perception turn to other fields of knowledge; and formalize a kind of aesthetic activism in theoretical-philosophical aesthetics.

    Keywords: Sensory Perception, Baumgarten, Aesthetics, Somaesthetics, Soma, Shusterman
  • Arezoo Masominia, Mina Mohammadi Vakil* Pages 79-124

    Cinema was initially silent and without the presence of verbal dialogues, it solely conveyed meaning to the audience through images. Thus, during this period, and even afterwards, the dominant expressive element in cinema was the image. The rules that were established in the foundations of visual arts were the same fundamental principles applied in the art of cinema. Cinema, built upon the scientific achievements of visual arts, formed the basis of the visual composition and the undeniable connection between these two artistic domains. Therefore, filmmakers who remained faithful to the rules and principles of visual arts or utilized them achieved significant success in incorporating aesthetic elements in their films. The main question of this research is, what influences has cinema accepted from the basics of visual arts in its framing? The research method is descriptive-analytical and its approach is historical. It is also a method of collecting library information and direct observation of works. According to the investigation and study of the history of cinematographic works, it can be said that the basics of visual arts are the inspiration of cinema, and by applying similar rules, cinema frames its works both visually and in terms of content. . In this research, a list of influential films and directors in the history of cinema from different countries and in different periods of time, in which there is a trace of visual arts before it, has been selected in order to be better and more comprehensive. It is possible to reach a complete summary of the influence of visual arts on the images of cinematographic works and analyze them.

    Keywords: Visual Arts, Basics Of Visual Arts, Painting, Photography, Visual Formats, Cinema
  • Parima Mirlohi*, Hasan Bolkhari Ghahi Pages 125-142

    Ibn Khaldun is the first thinker in the history of ideas who systematically examined the social factors influencing the formation and development of the arts within his historical analyses. However, previous research on his thought has primarily focused on historical, philosophical, economic, and general sociological aspects, while his sociological analyses of the arts have received little attention. This study, focusing on the social factors contributing to the development of the arts in Ibn Khaldun’s Muqaddimah, aims to elucidate the relationship between cultural, economic, and political elements and the flourishing of the arts. It seeks to answer the following questions: What factors does Ibn Khaldun consider influential in the growth of the arts within societies? How does he analyze and explain the role of these factors in the formation and expansion of the arts?This foundational study falls within the field of sociology of art and employs a descriptive-analytical methodology. Data has been gathered through the study of written sources, particularly Ibn Khaldun’s Muqaddimah. The findings have been analyzed using qualitative content analysis, with conclusions drawn from a sociological reading of the Muqaddimah. The results indicate that Ibn Khaldun perceives the development of the arts as deeply intertwined with various social factors. In his view, social cohesion and solidarity, urban population concentration, governmental authority and patronage, and cultural education of the populace are among the most crucial prerequisites for the growth and flourishing of the arts in any society. Furthermore, Ibn Khaldun emphasizes that the arts not only reflect social equilibrium but also play a fundamental role in maintaining and reinforcing it. Additionally, beauty in his thought-both on an individual and societal level-is closely linked to rationality and wisdom, and it can only thrive in societies that have achieved balance and stability.

    Keywords: Sociology Of Art, Interaction Of Art, Society, Pioneers Of The Sociology Of Art, Ibn Khaldun's Muqaddimah, Ibn Khaldun