فهرست مطالب
نشریه مطالعات ملی
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 101، بهار 1404)
- تاریخ انتشار: 1403/12/22
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 7-28
هویت ملی و نسبت آن با هویت های فروملی و فراملی امروزه به معضل بسیاری از جوامع و ملت ها تبدیل شده است؛ به طوری که عموما از آن با تعبیر بحران یاد می شود. با ورود ایران به دوران مدرن، هویت به مسئله ای پیچیده تبدیل شده است. یکی از عوامل مهمی که بر هویت سازی ایرانیان تاثیر گذاشته گفتمان شرق شناسی است. پژوهش های شرق شناسی منبع عمده تولید نظریات و مفاهیم در باب ماهیت جوامع شرقی ازجمله ایران بوده و برای شناخت و تحلیل این جوامع کمابیش به کار گرفته می شود. شرق شناسی و ابزارهای فنی آن چون زبان شناسی و باستان شناسی، برخی ابعاد فراموش شده تمدن و فرهنگ ایرانی پیش از اسلام را از غبار زمان و تاریخ بیرون آورد و دستاوردهای آن را در قالب روایت های تاریخی ارائه کرد. این مقاله با روش تحلیل تاریخی، درپی پاسخ به این پرسش برآمده که کارکرد گفتمان ایران شناسی در خودآگاهی تاریخی و برساخت هویتی مدرن ایرانی چه بوده است؟ یافته های پژوهش بر آن است که در دوران مدرن، هویت امروزین بسیاری از بناهای باستانی ایرانی توسط شرق شناسی بازتعریف شد. با اتکا به آثار و منابع یونانی رومی، فارسی عربی، حفاری های باستان شناختی و بازخوانی خطوط باستانی، کلان روایت های تاریخی در بستر این گفتمان بالید و مبنایی برای خودآگاهی تاریخی و هویت سازی ایرانیان شد.
کلیدواژگان: شرق شناسی، ایران شناسی، هویت، خودآگاهی تاریخی -
صفحات 31-49
مهم ترین و بارزترین وجه اشتراک بین ایران و کشورهای افغانستان و تاجیکستان زبان فارسی است. زبان و شعر فارسی پل استواری میان ما و تاریخ و فرهنگ باشکوه گذشتهمان ایجاد کرده است. شعر که یکی از عناصر مهم و سازنده ی فرهنگ هر کشور و مردم آن محسوب می شود، بازتاب روح جمعی و آرزوهای ملی همان جامعه است؛ به همین دلیل است که نقش شاعران در فرهنگ سازی و به تبع آن، در هویت و خودآگاهی ملی اهمیت می یابد. مسئله اصلی این پژوهش تحلیل و بررسی عناصر آگاهی بخش هویت و ملیت در شعر لایق شیرعلی، یکی از برجسته ترین نمایندگان ملی گرای شعر معاصر تاجیک است. نگارندگان با روش تحلیلی و توصیفی در بستر رمانتسیم اجتماعی این عناصر را ذیل زبان گم کرده (اهمیت زبان مادری)، خاک وطن (وطن جغرافیایی)، شعر تاریخ (یادکرد تاریخ و فرهنگ آریایی)، روح رخش (الهام از شاهنامه) و وطن فرهنگی (سمرقند و بخارا) در اشعار شاعر دسته بندی و تحلیل کردند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شاعر بهشدت خود را به فرهنگ مشترک با ایران و جهان ایرانی وابسته میداند و پیوسته میکوشد آن را در شعر خود بازتاب دهد.
کلیدواژگان: تاجیکستان، شعر معاصر تاجیک، خودآگاهی ملی، جهان ایرانی، لایق شیرعلی -
صفحات 53-75
یکی از راهکارهای کسب موفقیت در سطح منطقه ای و تنظیم مناسبات یک کشور با همسایگان، کنشگری فعال ژئوپولیتیکی است. مسئله پیش روی این پژوهش گام برداری ایران در این چهارچوب براساس نظریه روح ملی ژان گاتمن با مولفه های «آیکونوگرافی» و «سیرکولاسیون» است. تاکید اصلی نگارندگان بر اسطوره ها به عنوان یکی از مظاهر روح ملی است که به طورخاص، بر پنج مفهوم اسطوره ای جغرافیای ایران استوار است. روش پژوهش براساس هدف، کاربردی و توسعه ای، براساس ماهیت داده ها، کیفی و براساس روش گردآوری داده ها، غیرآزمایشی از نوع اسنادی و مطالعه موردی است. اساطیر موردنظر ضمن نمادنگاری سیاست خارجی ایران، تاکید ویژه ای بر تمایز نیکی ها و بدی ها داشته و می توانند حسن نیت این کشور در تعاملات منطقه ای و سیاست همسایگی ایران را نشان دهند. جریان مانایی که از طریق چرخش درون مایه های اسطوره ای منتقل می شود نیز هدفی جز انتقال پیام دوستی و حسن هم جواری ندارد؛ بنابراین دستگاه سیاست خارجی ج.ا.ایران در پرتو این مضامین می تواند ضمن تعامل سازنده و همگرایی چندوجهی، دست به کنشگری عزتمند در دیپلماسی زند تا از طریق اقناع منطقی، به موفقیت در سیاست همسایگی نایل شود. تاکید بر اساطیر به جهت انتقال نمادین پیام دوستی و داشتن جریانی مستمر، هدف اصلی این پژوهش است که درصورت تحقق، منجربه صلح و ثبات در ژئوپولیتیک پرآشوب خاورمیانه خواهد شد.
کلیدواژگان: ژئوپولیتیک اسطوره ای، روح ملی، آیکونوگرافی، سیرکولاسیون، سیاست همسایگی -
صفحات 79-96
نظام تعلیم و تربیت در هر جامعه ای وظایف متعددی دارد که یکی از آن ها تلاش در جهت تحقق و تقویت هویت ملی است. این پژوهش با هدف بازنمایی و واکاوی تجارب زیسته معلمان از چگونگی نهادینه سازی هویت ملی در دانش آموزان دوره ابتدایی صورت گرفته است. طرح این پژوهش، کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شده است. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شدند. مشارکت کنندگان در این پژوهش هشت نفر از آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهر تهران بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از الگوی کلایزی انجام شد. با واکاوی تجارب زیسته معلمان از چگونگی نهادینه سازی هویت ملی در دانش آموزان مقطع ابتدایی در ابتدا 29 مضمون پایه شناسایی و دسته بندی شد. سپس این مضامین پایه در یک دسته کلی تر مضامین سازمان دهنده اول (ابعاد فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی، آموزشی، دینی، زبان و ادبیات فارسی و اجتماعی) دسته بندی شدند. براساس بررسی هویت در این پژوهش و تحلیل عمیق تجارب زیسته معلمان عوامل مختلفی بر چگونگی نهادینه سازی هویت ملی دانش آموزان تاثیرگذارند که برخی از آنان عبارت اند از: ایجاد تمهیداتی جهت جلوگیری از جذب در فرهنگ بیگانه، آشنایی و ایجاد حس تعلق نسبت به تاریخ کشور، توجه به نوآوری و خلاقیت در تقویت هویت ملی، توجه به آموزش تعهد و وجدان کاری، لزوم توجه به ارائه جذاب فرهنگ و ادبیات فارسی، همکاری و مشارکت دیگر نهادهای اجتماعی و تاثیرگذاری رسانه.
کلیدواژگان: هویت ملی، معلمان، تجارب زیسته، دانش آموزان ابتدایی، پدیدارشناسی -
صفحات 99-118
این پژوهش به بررسی مقایسه هویت ملی بین دانش آموزان عرب، لر بختیاری و سایر (دزفولی، شوشتری، بهبهانی وغیره) نواحی چهارگانه شهر اهواز با رویکرد کمی و با روش پیمایش در میان جامعه آماری دانش آموزان دختر و پسر مقطع دوم متوسطه در سال تحصیلی 1402-1401 پرداخته است. مقاله حاضر با حجم نمونه 385 نفر، با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای انجام شده است. ابزار مورداستفاده پرسشنامه هویت ملی بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره MANOVA در محیط نرم افزار Spss 26 صورت گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که هویت ملی در بین دانش آموزان (عرب، لر بختیاری و سایر) بالاتر از حد میانگین بوده ولی از میان ابعاد شش گانه در بعد زبانی فرهنگی و بعد تاریخی هویت ملی تفاوت معنی دار مشاهده شده است.
کلیدواژگان: هویت ملی، قومیت، دانش آموزان دختر و پسر، شهر اهواز -
صفحات 121-143
پایبندی و متعهد بودن به دین و آگاهی از اصول و آداب مذهبی تاثیر مثبتی بر زندگی فردی و اجتماعی دارد. هدف اصلی تحقیق، تبیین رابطه موثر کیفیت زندگی مدرسه ای و هویت مذهبی با تعهد مذهبی دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم مدارس بین المللی منجی شهر قم است. روش تحقیق پیمایش و از نوع همبستگی است و حجم نمونه براساس شیوه سرشماری، 222 نفر برآورد شد. دانش آموزان به پرسشنامه های تعهد مذهبی ورتینگتون و همکاران (2003)، کیفیت زندگی مدرسه ای اندرسون و بروک (2000) و هویت مذهبی بل (2005) پاسخ دادند. برای سنجش رابطه از آزمون پیرسون و برای بررسی فرضیه اصلی از رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد کیفیت زندگی مدرسه ای و هویت مذهبی با تعهد مذهبی رابطه مثبت و معنادار داشته و در این میان، بیشترین تاثیر را هویت مذهبی با 5/42 درصد نشان داده است. نتایج تحلیل نشان داد کیفیت زندگی مدرسه ای به طور مستقیم و غیرمستقیم، و هویت مذهبی به طور مستقیم بر تعهد مذهبی تاثیر داشته است.
کلیدواژگان: کیفیت زندگی مدرسه ای، هویت مذهبی، تعهد مذهبی، دانش آموزان -
صفحات 147-170
در عصر کنونی، دیپلماسی اقتصادی و رهیافت ژئواکونومیک از نقش و اهمیت ویژه ای در راستای اقتدار ملی و ارتقای جایگاه ایران در معادلات سیاسی اقتصادی منطقه ای و جهانی برخوردار است. دیپلماسی اقتصادی، توسعه اقتصادی و جهانی شدن، پیوندی عمیق و ناگسستنی با یکدیگر دارند. بر این اساس، سیاست خارجی ایران نیازمند اتخاذ رویکردی متناسب با رهیافت ژئواکونومیک و شرایط و تحولات جدید در عصر جهانی شدن روزافزون اقتصاد است. منابع و ذخایر انرژی به عنوان مهم ترین ظرفیت های ژئواکونومیک ایران، امروزه و در عصر جهانی شدن اقتصاد، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. مسئله اصلی تحقیق این است که بهره گیری از موقعیت ژئواکونومیک ایران بر محور ژئوانرژیک تا پایان نیمه اول قرن بیست و یکم، مستلزم چه تغییر رویکردی است؟ بر این اساس، فرضیه تحقیق عبارت است از اینکه بهره گیری از موقعیت ژئواکونومیک ایران بر محور ژئوانرژیک تا پایان نیمه اول قرن بیست ویکم، مستلزم تغییر رویکرد و گذار از دیپلماسی سنتی به دیپلماسی اقتصادی است. روش تحقیق براساس هدف، از نوع کاربردی و براساس ماهیت، از نوع توصیفی و تحلیلی است. تعداد 34 پرسشنامه از طریق اساتید و کارشناسان مرتبط با موضوع تکمیل، و با استفاده از نرم افزار Spss و آزمون T-Test و رگرسیون چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج و یافته های استنباطی تحقیق، با توجه به موقعیت و ظرفیت های کم نظیر ژئوانرژیک ایران از یک سو و روند انتقال از سوخت های فسیلی به منابع انرژی تجدیدپذیر ازسوی دیگر، تا پایان نیمه اول قرن بیست و یکم، بیانگر ضرورت تغییر رویکرد از دیپلماسی سنتی به دیپلماسی اقتصادی است.
کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، ژئواکونومیک، ژئوانرژیک، ژئوپولیتیک انرژی، ایران
-
Pages 7-28
Today, national identity and its relationship with sub-national and transnational identities has become a problem for many societies and the nations, so that it is generally referred to as a crisis. With Iran's entry into the modern era, identity has become a problematic issue. One of the important factors that have had a significant impact on the identity formation of Iranians is the discourse of Orientalism. Oriental studies are the main source of producing ideas and concepts about the nature of oriental societies, including Iran, and are more or less used to identify and analyze these societies. Orientalism and its technical tools such as linguistics and archaeology, brought out some forgotten dimensions of pre-Islamic Iranian civilization and culture from the dust of time and history and presented its achievements in the form of historical narratives. This article, with the method of historical analysis, seeks to answer the question, what has been the function of Iranian studies discourse in historical self-awareness and modern Iranian identity construction? The findings of the research indicate that in the modern era, the modern identity of many ancient Iranian buildings was redefined by Orientalism. Relying on Greco-Roman, Persian-Arabic works and sources, archeological excavations and reinterpretation of ancient lines, the grand historical narratives flourished in the context of this discourse and became a basis for the historical self-awareness and identity formation of Iranians.
Keywords: Orientalism, Iranology, Identity, Historical Self-Awareness -
Pages 31-49
The most important and obvious commonality between the countries of Iran, Afghanistan and Tajikistan is the Persian language and poetry has created a solid bridge between us and the glorious history and culture of our past. Poetry, which is considered one of the important and constructive elements of the culture of every country and its people, reflects the collective spirit and national aspirations of that society and it is for this reason that the role of poets in culture building and consequently in national identity and self-awareness becomes important. The main problem of this research is to analyze and investigate the elements of Iranian identity and nationality in the poetry of Layeq Shirali, one of the most prominent national representatives of contemporary Tajik poetry. The writers with analytical and descriptive methods in the context of social romanticism have classified these elements under lost language (importance of mother tongue), homeland (geographical homeland), historical poetry (remembering Iranian culture and history), Rakhsh soul (inspired by the Shahnameh) and cultural homeland (Samarkand and Bukhara). The results of the research indicate that the poet strongly considers himself to be related to the common culture with Iran and the Iranian world and constantly tried to reflect it in his poetry.
Keywords: Tajikistan, Contemporary Tajik Poetry, National Self-Awareness, Iranian World, Layeq Shirali -
Pages 53-75
Proactive geopolitical engagement is a strategy for achieving success at the regional level and fostering favorable relations with neighboring countries. This research examines Iran's steps in this framework based on Jean Gottmann's theory of the 'spirit of the nation,' with components of 'iconography' and 'circulation'. The authors emphasize myths as one manifestation of the national spirit, specifically focusing on five mythological concepts related to Iranian geography. The research method is applied and developmental in terms of purpose, qualitative in data nature, and non-experimental (documentary and case study) in data collection. While symbolizing Iranian foreign policy, the myths under consideration place special emphasis on distinguishing between good and evil and can demonstrate the country's goodwill in regional interactions and Iran's neighborhood policy. The enduring flow conveyed through the circulation of mythological themes has no aim other than to transmit a message of friendship and good neighborliness. Therefore, the foreign policy apparatus of the Islamic Republic of Iran, in light of these themes, can engage in dignified diplomacy through constructive interaction and multifaceted convergence to achieve success in its neighborly policy through logical persuasion. The emphasis on myths for the symbolic transmission of a message of friendship and the continuous flow is the main goal of this research, which, if realized, will lead to peace and stability in the turbulent geopolitics of the Middle East.
Keywords: Mythical Geopolitics, National Spirit, Iconography, Circulation, Neighborhood Policy -
Pages 79-96
The education system in any society has numerous functions, one of which is the effort to realize and strengthen national identity. This research aims to represent and analyse teachers' lived experiences of how national identity is institutionalized in elementary school students. The design of this research is qualitative and uses a phenomenological method. Data was collected using semi-structured interviews. The participants in this study were eight elementary school teachers in Tehran who were selected through purposive sampling and the interviews continued until theoretical saturation was reached. The interviews were analysed using the Colaizzi model. By analysing the teachers' lived experiences of how national identity is institutionalized in elementary school students, 29 basic themes were initially identified and categorized. These basic themes were then grouped into a more general category of first organizing themes (cultural, historical, geographical, educational, religious, Persian language and literature, and social dimensions). Based on the study of identity in this study and an in-depth analysis of teachers' lived experiences, various factors influence the institutionalization of students' national identity, some of which include creating measures to prevent absorption into a foreign culture, familiarity and creating a sense of belonging to the country's history, attention to innovation and creativity in strengthening national identity, attention to teaching commitment and conscientiousness, the need to pay attention to the attractive presentation of Persian culture and literature, cooperation and participation of other social institutions, and the influence of the media.
Keywords: National Identity, Teachers, Lived Experiences, Primaryschool Students, Phenomenology -
Pages 99-118
This study compared national identity among Arab, Lor-Bakhtiari, and other (Dezfuli, Shushtari, Behbahani, etc.) students from the four districts of Ahvaz using a quantitative approach and survey method among the statistical population of male and female students in the second grade of secondary school in the academic year 2022-2023. A sample size of 385 individuals was determined using Cochran's formula, and cluster random sampling was employed for data collection. The research instrument was a national identity questionnaire, the validity and reliability of which were confirmed. Data analysis was performed using the multivariate analysis of variance (MANOVA) test in the Spss 26 software environment. The findings indicate that national identity among students (Arab, Lor-Bakhtiari, and others) was above average, but between the six dimensions, significant differences were observed in the linguistic-cultural dimension and the historical dimension of national identity.
Keywords: National Identity, Ethnicity, Male, Female Students, Ahvaz City -
Pages 121-143
Religious adherence and commitment, along with an understanding of religious principles and etiquette, positively influence both individual and social life. This study aims to examine the relationship between school life quality, religious identity, and religious commitment among Monji international high school students in Qom, Iran. The research employed a survey-based correlational design, with a sample of 222 participants selected through a census sampling method. Students responded to the Wellington et al. (2003) religious commitment questionnaire, the Anderson and Brook (2000) school life quality questionnaire, and the Bull (2005) religious identity questionnaire. The Pearson correlation coefficient was used to measure the relationship, and multiple regression analysis was employed to test the main hypothesis. The results indicate that school life quality and religious identity have a significant and positive relationship with religious commitment, with religious identity demonstrating the highest impact at 42.5%. Path analysis further reveals that school life quality directly and indirectly influences religious commitment, and religious identity directly impacts religious commitment.
Keywords: School Life Quality, Religious Identity, Religious Commitment, Students -
Pages 147-170
In the contemporary age, diplomatic diplomacy and the geoeconomic approach enjoy a special role and importance in increasing national authority and upgrading Iran's position in regional and international economic and political equations. There is a deep and unbreakable relationship between economic diplomacy, economic development, and globalization. Accordingly, Iran's foreign policy requires adoption of a suitable approach suitable for the geoeconomic approach and for new conditions and developments in the age of ever increasing economic globalization. As Iran's most important geoeconomic capacities, the energy resources and reserves are of particular importance today in the age of economic globalization. The main purpose of this research is to answer the question "What change in approach is required to take advantage of Iran's geoeconomic position on the geoenergetic axis by the end of the first half of the 21st century?" Therefore, the research hypothesis is "A change of approach and the transition from traditional diplomacy to economic diplomacy are needed for utilization of Iran's geoeconomic position based on tapping geoenergics by the end of 2050. This is an applied study in terms of its purpose and a descriptive-analytical one with respect to its nature. SPSS, T-Test, and multivariate regression were used to analyze the 34 questionnaires completed by professors and experts on the subject of the research. Considering Iran's rare geoenergy position and capacities on the one hand, and the trend of transitioning from fossil fuels to clean and renewable sources of energy by the end of 2050 on the other hand, the inferential results and findings of this study indicate the need for a change of approach from traditional diplomacy to economic diplomacy.
Keywords: Economic Diplomacy, Geoeconomics, Geoenergics, Geopolitics Of Energy, Iran