فهرست مطالب

پژوهش های کیفی در برنامه درسی - پیاپی 15 (تابستان 1403)

نشریه پژوهش های کیفی در برنامه درسی
پیاپی 15 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میثم عجم*، محمد اکبری بورنگ صفحات 1-24
    بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل و رسمی سرمایه است و از جمله بازار های معاملاتی است که نقش به سزایی در رشد اقتصادی دارد. دانش آموزان می توانند با طی کردن مراحل آموزش بورس در زمینه های مختلف با خاطری آسوده به سرمایه گذاری بپردازند. در این پژوهش پس از بیان اهداف طراحی برنامه درسی آموزش بورس به بیان تاریخچه و تعریف بورس پرداختیم و به تحلیل متون پژوهشی و اسناد در زمینه آموزش بورس پرداختیم. برای ارائه این الگو از روش سنتزپژوهی استفاده شده است. هدف از روش سنتزپژوهی این است که تحقیقات تجربی را به منظور خلق تعمیم ها، ترکیب کند. تعمیم هایی که در آن، حد و مرزهای تعمیم نیز مشخص می شود. یافته های سازمان یافته در این پژوهش بر اساس طراحی عناصر برنامه ی درسی 4گانه ی تایلر می باشد شامل: هدف، محتوا، روش و ارزشیابی، در نهایت بر این اساس به 7 مضمون کلی و 52 مضمون پایه دست یافتیم. مضامین کلی شامل: تاریخچه، شرکت های سهامی، بازار های مالی، عوامل فعال در بازار سرمایه، عملیات خرید و فروش، اصطلاحات رایج در بورس، عوامل موثر بر قیمت سهام می شود. قلمرو مطالعاتی نیز کلیه ی منابع چاپی و دیجیتالی نوشته شده پیرامون بحث از ژورنال ها و سایت های علمی معتبری چون magiran ، sid و noormags، eric، irandocn می باشد. برای اعتبار سنجی محتوا نیز از نظر اساتید راهنما و صاحب نظران برنامه درسی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بورس، طراحی الگوی آموزش بورس، برنامه درسی، بازار
  • آرش ابراهیم زاده* صفحات 25-55
    این پژوهش با هدف بررسی دانش ارزشمند برنامه درسی از منظر دو ایدئولوژی کارایی اجتماعی و بازسازی اجتماعی که همواره در تقابل تاریخی با یکدیگر قرار داشته اند، پرداخته است. روش پژوهش حاضر اسنادی _ کتابخانه ای و از نوع تحلیلی_توصیفی بوده است. روش گردآوری داده ها از طریق تحلیل متن و روش تجزیه و تحلیل داده ها از طریق تحلیل محتوا بوده است. دانش در برنامه درسی کارایی اجتماعی، از نوع دانش تجربی و مربوط به گروه خواص و نخبگان بوده که مبتنی بر عقلانیت فنی و خلاقیت، پیشرفت، فردمحور(اصالت فرد)، فرآیندمحور، حال نگر و گذشته نگر، حافظ وضع موجود، مبتنی بر فرهنگ تولید و مصرف(عرضه و تقاضا)، تخصص محور و به دنبال باز تولید فرهنگی است. این دانش از این منظر عامه پسند است که علائق عمومی در برنامه درسی تنها باعث افزایش آگاهی فراگیران درباره چرخه ی تولید، مصرف و زندگی روزمره می شود و همبستگی عمومی را تقویت و زندگی روزمره را می چرخاند. دانش در برنامه درسی ایدئولوژی بازسازی اجتماعی و مکاتب برخاسته از آن نظیر مکتب فرانکفورت، جامعه محور(اصالت اجتماعی)، نتیجه محور، آینده نگر، تحول گرا، انقلابی و حادثه ساز است. هر یک از این دو ایدئولوژی به اقتضای شرایط زمانی و مکانی مورد نظر و موردنیاز خود می توانند به گونه ای موفقیت آمیز عمل کنند. اگر به دنبال حفظ وضعیت موجود، انتقال فرهنگ به نسل بعدی(باز تولید فرهنگی) و جامعه پذیری کودکان و البته پیشرفت اقتصادی و رفاه جامعه هستیم، می توانیم از دانش ایدئولوژی کارایی اجتماعی برنامه ی درسی بهره ببریم در حالی که اگر به دنبال بازسازی فرهنگی بجای بازتولید فرهنگی، تحول در جامعه، خودآگاهی فردی هستیم، می توانیم از دانش بازسازی اجتماعی استفاده نماییم.
    کلیدواژگان: دانش ارزشمند، برنامه درسی، کارایی اجتماعی، بازسازی اجتماعی
  • کامران مالکپور لپری*، زهرا کریمیان، اعظم بختیاری صفحات 57-89
    با توجه به چالش های روزافزون محیط زیستی و ضرورت سازگاری سیستم های آموزشی با نیازهای آینده، طراحی برنامه های درسی که هم راستا با اصول آموزش پایدار و حفظ محیط زیست باشد، بیش از پیش احساس می شود. از این رو هدف این پژوهش، طراحی الگویی نوینی برای تدوین سرفصل های آموزشی است که با بهره گیری از اصول برنامه درسی سبز، چارچوبی جامع و موثر برای آموزش پایدار ارائه دهد. این پژوهش از نظر هدف، در زمره تحقیقات توسعه ای قرار دارد و از نظر روش گردآوری داده ها، ب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش شامل اساتید و متخصصین حوزه های علوم تربیتی، محیط زیست و علوم اجتماعی از دانشگاه های دولتی شهر تهران در سال 1403 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند معیار، 18 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و با استفاده از راهبرد کدگذاری سه مرحله ای در محیط نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند. بر اساس نتایج پژوهش در مرحله کدگذاری باز تعداد 443 مضمون پایه، 40 مضمون سازمان دهنده و5 مضمون فراگیر شناسایی و طبقه بندی شدند. بدین ترتیب ابعاد استحصال شده این پژوهش شامل تمرکز بر توسعه پایدار، تمرکز بر رویکرد میان رشته ای و جامع، محلی سازی و انعطاف پذیری سر فصل های برنامه درسی، تقویت شایستگی های زیست محیطی و ارتقاء آگاهی فرهنگی و بومی بود. این نتایج به طور یکپارچه می توانند دانش آموزان را برای مقابله با چالش های زیست محیطی آماده کرده و توانایی های لازم برای ساختن آینده ای پایدار را در آنها پرورش دهند. بنابراین، پیاده سازی چنین برنامه درسی می تواند نقشی کلیدی در تحقق اهداف زیست محیطی و اجتماعی ایفا کند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی سبز، آموزش پایدار، سر فصل های برنامه درسی
  • سولماز نورآبادی، یدالله اسفندیاری* صفحات 91-119

    با وجود اینکه فرهنگ و تمدن ایرانی از کامل ترین و بالاترین مرتبه تعالیم الهی نشات می گیرد، نظام آموزشی بخصوص نظام دانشگاهی نتوانسته مدل مناسبی در برنامه های درسی ارائه دهد که با شرایط فرهنگی در سراسر کشور متناسب باشد. حال این سوال مطرح است که «برای داشتن تعلیم و تربیتی با نگاه بومی بخصوص در برنامه های درسی علوم انسانی نظام دانشگاهی کشور، بکارکیری چه رویکردی مناسب است»؟ جهت دستیابی به پاسخی برای این سوال، از روش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته و تمام منابع در دسترس داخلی و خارجی مرتبط با موضوع مطالعه شد. یافته ها حاکی از آن است که برای تحول در برنامه درسی علوم انسانی در نظام دانشگاهی، لازم است در برنامه ریزی درسی علاوه بر بکاربستن تجربیات دیگر کشورها، از فرهنگ و تمدن غنی خود، بهره مند شده و حتی گامی فراتر نهاده و یک الگوی برخاسته از فرهنگ و تمدن خود به جهانیان معرفی کند. نتایج نشان داد بایستی به گونه ای برنامه ریزی درسی علوم انسانی در نظام دانشگاهی انجام شود که ضمن توجه و رشد دانش بومی، از همراهی دانش جهانی هم بهره گرفته شود. در حقیقت یک رشد دوطرفه، که هم از میراث فرهنگ غنی مان حفاظت کرده و هم به اوج قله های دانش جهانی دست یافت. این امر با استفاده از تئوری درخت در جهت گسترش دانش محلی خود در بستر جهانی شدن می تواند امکانپذیر باشد و ضروری است متخصصان و برنامه ریزان علوم انسانی در نظام دانشگاهی کشور به این نکته مهم توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: بومی سازی، برنامه درسی، جهانی شدن، علوم انسانی، نظام دانشگاهی
  • سکینه شرفی*، حسین مومنی مهموئی صفحات 121-169
    ویروس کرونا جوامع آموزشی را به ویژه از نظر تغییر گسترده به سمت یادگیری آنلاین، تحت تاثیر قرار داده است. این به معنای تبدیل سریع برنامه های درسی و سبکهای یادگیری به یک بستر دیجیتال است. ایجاد تغییر در برنامه های درسی بدون بررسی و کنترل دقیق تمامی عوامل تاثیرگذار درآن نمیتواند به تغییرات اثربخش منجرگردد. پژوهش حاضر با توجه به هدف، به روش کیفی و با استفاده از شیوه سنتز پژوهی، بر اساس الگوی روبرتس انجام شده است. در این پژوهش، پس از بررسی های لازم، حوزه قطعی مطالعه جهت سنتز پژوهی چالش های تغییر سبک های یاددهی-یادگیری، حدود 13 منبع مرتبط و موجود بر روی سایتهای تخصصی و ژورنالهای خارجی بوده است. برای نمونهگیری، از منابع در دسترس چاپی و الکترونیکی مرتبط با هدف و موضوع پژوهش، استفاده شده و تا حد اشباع ادامه یافته است. ابزار گردآوری اطلاعات، فیشبرداری بوده و مطالب مرتبط با هدف پژوهش با ذکر مشخصات منبع مطالعاتی و با یک نظم منطقی ثبت و اولویتبندی گردیده است. نتایج پژوهش نشان میدهدکه ما به سطح بالایی از آمادگی نیاز داریم تا بتوانیم به سرعت با تغییرات محیط سازگار شویم و بتوانیم خود را با حالتهای مختلف ارائه با توجه به شرایط همه گیری کووید19هماهنگ کنیم.
    کلیدواژگان: تغییرسبکهای یاددهی- یادگیری، شیوع کرونا، چالشها وراهکارهای آن
  • سیروان محمودی، علیرضا قربانی*، هانا ابراهیم پور صفحات 171-211
    هدف پژوهش حاضر شناسایی الگوهای مختلف اقتدار معلمان و تحلیل کیفی نسبت آن با عملکرد (کمی-کیفی) تحصیلی دانش آموزان است. پژوهش با روش کیفی -گراندد تئوری یا روش نظریه بنیادی- با کاربست روش نمونه گیری هدف مند و نظری و با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته با 32 دانش-آموزان پسر مقطع متوسطه دوره اول، (هفتم و هشتم) انجام گرفته است. تحلیل داده ها با رویکرد «استراوس و کوربین» و با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت و 206 مفهوم، 45 مقوله و 14 مقوله محوری شناسایی شدند. یافته ها و مدل پارادایمی پژوهش نشان می دهد شرایط علی به-وجود آمدن الگوهای اقتدار معلمان عبارتند از: «نحوه تدریس معلم»، «شیوه ارتباط و تعامل معلم با دانش-آموزان»، «اخلاق مندی معلم» و «نحوه کنترل کلاس». زمینه شکل گیری پدیده، «بستر خانواده» و «فضای حاکم بر مدرسه» بود. «گروه دوستان»، «رفتارهای غیرکلامی معلم» و «احساس کلی دانش آموزان نسبت به معلم» از جمله مقولات بدست آمده بودند که بر پدیده اثر (مداخله گر) می گذاشتند. دانش آموزان دو نوع راهبرد «پذیرش» و «مقاومت» را در مقابل رفتار و کنش های معلمان، اتخاذ کرده بودند. «ارزشیابی کمی»، «اشتیاق یا عدم اشتیاق به درس و کلاس» و «تداوم یادگیری» از مقولات پیامدی پژوهش به شمار می روند و در نهایت، مقوله هسته تحقیق با عنوان «الگوهای اقتدار معلمان» با سه نوع «الگوی استبدادی، رسمی و دموکراتیک» شناسایی شد.
    نتیجه
    الگوی اقتدار دموکراتیک معلمان می تواند عملکرد کمی و کیفی مطلوبی برای دانش آموزان به ارمغان بیاورد.
    کلیدواژگان: اقتدار، الگوی اقتدار معلمان، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Meysam Ajam *, Mohammad Akbary Boorng Pages 1-24
    The stock exchange is an organized and formal capital market and is one of the trading markets that plays an important role in economic growth. Students can invest with ease with the help of scholarship training in various fields. In this research, after stating the objectives of designing the scholarship education curriculum, we explained the history and definition of the scholarship and analyzed the research texts and documents in the field of scholarship education. Synthesis research method has been used to present this model. The purpose of the synthesis method is to combine experimental research to create generalizations. Generalizations in which the limits of generalization are also specified. The organized findings in this study are based on the design of Tyler's four curriculum elements, including: purpose, content, method and evaluation. Finally, based on this, we achieved 7 general themes and 52 basic themes. General topics include: history, joint stock companies, financial markets, factors active in the capital market, trading operations, common terms in the stock market, factors affecting stock prices. The field of study is all printed and digital sources written around the discussion of reputable scientific journals and sites such as magiran, sid and noormags, eric, irandocn. For content validation, the opinion of supervisors and curriculum experts has been used.
    Keywords: Scholarship, Design Of Scholarship Training Model, Curriculum, Market
  • Arash Ebrahimzadeh * Pages 25-55
    This research aims to investigate the valuable knowledge of the curriculum from the perspective of two ideologies of social efficiency and social reconstruction, which have always been in historical conflict with each other. The method of the current research was documentary-library and analytical-descriptive. The data collection method was through text analysis and the data analysis method was through content analysis. The knowledge in the curriculum of social efficiency is of the type of experimental knowledge and related to the group of properties and elites, which is based on technical rationality and creativity, progress, person-oriented (individual originality), process-oriented, current and retrospective, preserving the status quo, based on production culture and Consumption (supply and demand) is specialized and seeks cultural reproduction. This knowledge is popular from the point of view that public interests in the curriculum only increases the awareness of learners about the cycle of production, consumption and daily life, and strengthens public solidarity and rotates daily life. Knowledge in the curriculum of the ideology of social reconstruction and the schools that arose from it, such as the Frankfurt school, is community-oriented (social authenticity), result-oriented, forward-looking, transformative, revolutionary, and event-creating. Each of these two ideologies can work successfully according to the desired and needed time and place conditions
    Keywords: Valuable Knowledge, Curriculum, Social Efficiency, Social Reconstruction
  • Kamran Malekpour Lapari *, Zahra Karimian, Azam Bakhtyarirenani Pages 57-89
    Given increasing environmental challenges, aligning curricula with sustainable education and environmental preservation is essential. This study aims to develop an innovative framework integrating green curriculum principles to provide an effective model for sustainable education. From a methodological perspective, this research falls within the category of developmental studies. Data collection was conducted using a qualitative approach and thematic analysis. The participants comprised scholars and experts in the fields of educational sciences, environmental studies, and social sciences from public universities in Tehran in the year 2024. Employing purposive criterion sampling, a total of 18 participants were selected. The data were gathered through semi-structured interviews and analyzed using a three-phase coding strategy within the MAXQDA software environment. The findings revealed that, at the open coding stage, 443 basic themes were identified, which were subsequently categorized into 40 organizing themes and 5 overarching global themes. The extracted dimensions of this study encompassed a focus on sustainable development, an interdisciplinary and holistic approach, localization and flexibility of curricular content, the reinforcement of environmental competencies, and the enhancement of cultural and indigenous awareness. Collectively, these findings highlight the potential of an integrated curriculum in preparing students to address environmental challenges while equipping them with the essential competencies to contribute to a sustainable future. Therefore, the implementation of such a curriculum could play a pivotal role in achieving both environmental and societal objectives
    Keywords: Green Curriculum, Sustainable Education, Curriculum Outlines
  • Soolmaz Nourabadi, Yadllah Esfandyari * Pages 91-119

    Iranian culture and civilization originate from the most complete and highest level of divine teachings, the educational system, especially the university system, even though has not been able to provide a suitable model in curricula that is appropriate to the cultural conditions throughout the country. Now the question is raised that: What approach is appropriate to use in order to have education with a local perspective, especially in humanities curricula of academic system?" In order to answer to this question, a descriptive-analytical method was used, and all available resources were studied that related to the subject. The findings indicate that to transform the humanities curriculum in university system, it is necessary to benefit from its own rich culture and civilization in curriculum planning, in addition to applying the experiences of other countries. Even take a step further and introduce a model arising from its own culture and civilization to the world. The results showed that the humanities curriculum planning in academic system should be carried out in a way that, while paying attention to and developing local knowledge, also taken advantage of accompaniment of global knowledge. In fact, a two-way development, which both protected our rich cultural heritage and reached the pinnacle of global knowledge. This can be possible by using the tree theory to expand our local knowledge in the context of globalization, and it is necessary for humanities experts and planners in Iran's academic system to pay attention to this important point.

    Keywords: Localization, Curriculum, Globalization, Humanities, Academic System
  • Sakineh Sharafi *, Hossein Momeni Mahmooi Pages 121-169
    The corona virus has affected educational communities, especially in terms of the widespread shift to online learning. This means quickly turning curricula and learning styles into a digital platform. Making changes to the curriculum without carefully examining and controlling all the factors influencing it can not lead to effective changes. According to the purpose, the present study has been carried out qualitatively and using the synthesis research method, based on Roberts’s model. In this study, the definitive field of study for synthesizing the challenges of changing teaching-learning styles has been about 13 relevant and available sources on specialized sites and foreign journals. For sampling, available print and electronic resources related to the purpose and subject of the research were used and continued to saturation. The data collection tool was fish recording and the materials related to the purpose of the research were recorded and prioritized by mentioning the specifications of the study source and in a logical order. The results show that we need a high level of preparedness to be able to quickly adapt to changes in the environment and to be able to adapt to different modes of presentation according to the conditions of the Covid 19 pandemic.
    Keywords: Changing Teaching- Learning Styles, Corona Outbreak, Challenges, Its Resolutions
  • Sirwan Mahmoudi, Alireza Ghorbani *, Hana Ebrahimpour Pages 171-211
    The main aim of this study was to identify different patterns of teachers' authority and qualitatively analyze its relationship with students' quantitative-qualitative academic performance.The research was conducted with a qualitative method and with a grounded theory approach, as well as with a purposive and theoretical sampling method and using a semi-structured interview technique with 32 secondary schoolboys, (7th and 8th grade).Data analysis was done with the "Strauss and Corbin" approach, using three stages of open, axial, and selective coding and 206 concepts, 45 categories and 14 main categories were identified.The findings and the paradigm model of the research show that the causal conditions for the emergence of teachers' authority patterns were: "teacher's teaching method", "teacher's communication and interaction method with students", "teacher's morality" and "class control method”. The context of the formation of the phenomenon was "the family context" and " dominant circumstances on school". "Group of friends","non-verbal behavior of the teacher" and "the general feeling of the students towards the teacher" were among the categories obtained that had an interfering effect on the phenomenon. Students had adopted two types of strategies "acceptance" and "resistance" in front of teachers' behavior and actions."Quantitative evaluation", "enthusiasm or lack of enthusiasm for lessons and classes" and "continuing learning" are among the consequent categories of the research.Finally, the core category of the research titled "teachers' authority patterns" was identified with three types of "authoritarian, formal and democratic patterns".
    Result
    The model of democratic authority of teachers can bring good quantitative and qualitative performance for students.
    Keywords: Authority, Teachers' Authority Patterns, Academic Performance, Students