فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه السادات همایونی، علی بقائی سرابی*، محمود عیسوی، عاصمه قاسمی صفحات 7-18

    شاخص مخارج سلامت پرداخت شده از جیب از جمله شاخص های جدید ارزیابی سیستم سلامت است که مورد توجه سیاست گذاران، مدیران و دانشگاهیان بوده است. این پژوهش که با استفاده از یک الگوی رگرسیونی چند متغیره که به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) مورد برآورد قرار گرفت، به بررسی نوآورانه عوامل موثر بر شاخص مخارج سلامت پرداخت شده از جیب با تاکید بر عوامل اجتماعی و اقتصادی در سطح کلان پرداخته و عملکرد دولت های پس از انقلاب اسلامی در این خصوص را در سال های 1400-1368 مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاصل از برآوردها نشان می دهد متغیرهایی همچون درآمدهای سرانه، زیرساخت های بهداشتی، سالمندی جمعیت و سهم جمعیت شهری دارای اثر مثبت معنادار بر شاخص مخارج سلامت پرداخت شده از جیب می باشند. همچنین متغیرهای وضعیت مالی و درصد پوشش بیمه های درمانی اثر معناداری بر شاخص مورد نظر نشان نداده است. در بین متغیرهای مجازی به کار رفته برای دولت های مختلف، تنها متغیر مجازی دولت تدبیر و امید از معناداری لازم برخوردار است و این امر نشان دهنده آن است که عملکرد سیاست های بهداشت و درمان دولت های پس از انقلاب، به غیر از دولت مذکور تفاوت معناداری بر شاخص مخارج سلامت پرداخت شده از جیب نداشته است.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت پرداخت شده از جیب، سیاست گذاری سلامت، دولت، بهداشت و درمان
  • ذوالفقار رشیدی * صفحات 19-35

    بی تفاوتی اجتماعی به مثابه مفهومی اخلاقی و در عین حال پدیده ای جامعه شناختی است. بی تفاوتی اجتماعی، نوعی عارضه اجتماعی شناخته می شود؛ همان گونه که در نقطه مقابل آن، هرگونه اعتنای اجتماعی و نوعدوستی در حیات فردی و اجتماعی، نشانه پویایی و سلامت اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هوش فرهنگی در بی تفاوتی اجتماعی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده‏ها توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش راکلیه دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در دانشکده‏های مدیریت، علوم اجتماعی و رسانه و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1375 نفر تشکیل شده است. به این منظور تعداد 300 نفر از این دانشجویان با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه‏گیری در دسترس (به شیوه آنلاین) انتخاب شدند و به پرسشنامه محقق ساخته بی تفاوتی اجتماعی و پرسشنامه هوش فرهنگی (CQS) (2015) پاسخ دادند. پس از گردآوری الکترونیکی پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره به شیوه همزمان تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین هوش فرهنگی با بی تفاوتی اجتماعی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه مشخص کرد 69 درصد بی تفاوتی اجتماعی به وسیله هوش فرهنگی ‏تبیین می‏شود. بنابراین می‏توان نتیجه گرفت که هوش فرهنگی توان پیش‏بینی بی‏تفاوتی در دانشجویان را دارد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، بی تفاوتی اجتماعی، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمد علیزاده، محمدعلی آغنده، محمد رحیمی صفحات 37-48

    کارکنان به عنوان ذینفعان داخلی نقش مهمی در خلق و ارائه خدمات هتل ایفا می کنند. این مطالعه با بهره گیری از نظریه ذینفعان به بررسی تاثیر ادراک کارمندان هتل های تهران از مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی بر تعهد سازمانی پرداخته است. در این مطالعه انگیزه درونی به عنوان متغیر میانجی و سطح شغلی به عنوان متغیر تعدیل گر در نظر گرفته شده است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه (در دو نسخه الکترونیکی و چاپی) گردآوری شدند. در مجموع تعداد 310 نفر از کارکنان هتل در این مطالعه پیمایش- محور مشارکت داشتند. روایی و پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان می دهند که ادراک کارکنان هتل از مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی (در دو بعد مسئولیت پذیری اجتماعی مربوط به کارمند و مسئولیت پذیری اجتماعی مربوط به مشتری) تاثیر معناداری بر تعهد سازمانی آنان دارد. همچنین، انگیزه درونی موجب افزایش تعهد سازمانی می شود و نقش میانجی آن در ارتباط بین ادراک کارمندان از مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی و تعهد سازمانی و نقش تعدیل گر سطح شغلی در ارتباط بین ادراک کارمندان از مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی و انگیزه درونی به تایید رسیده است. نتایج این مطالعه بر اهمیت توجه به فعالیت های مسئولیت پذیری سازمانی در صنعت هتلداری تاکید دارند. از این رو مدیران منابع انسانی هتل ها می توانند با تبیین و نهادینه سازی اقدامات مسئولیت پذیری سازمانی هتل از آن به عنوان ابزاری برای ارتقای انگیزه درونی کارکنان و ارتقای تعهد سازمانی آنان بهره گیرند.

    کلیدواژگان: ادراک مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی، تعهد سازمانی، انگیزه درونی، سطح شغلی، صنعت هتلداری.
  • مسعود دارابی*، سجاد فرهنگ، محمدحسین عارف نیا، ابوالقاسم حیدرابادی صفحات 49-67

    این مقاله به بررسی رفتار زیست محیطی و تبیین جامعه شناختی آن در بین گردشگران در شهرهای ساحلی استان مازندران می پردازد. از ترکیبی از تئوریها و نظریات مانند نظریه گیدنز، ارزش ها و رفتار زیست محیطی اینگلهارت و تئوری فرهنگ زیست محیطی ژرژ تومه به عنوان چارچوب نظری استفاده شد. روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری شامل مجموعه گردشگران در شهرهای ساحلی استان مازندران می باشند. شیوه نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای است. ابتدا یک چهارچوب کامل از شهرهای استان تهیه گردید. سپس شهرهای ساحلی استان از شرق تا منتهی الیه غرب استان مشخص شدند و در مرحله بعدی همه شهرهای ساحلی شماره گذاری گردید و سپس پنج شهر ساحلی بابلسر، محمودآباد، نور، نوشهر و رامسر انتخاب شدند. در مرحله بعدی برخی مناطق تفریحی شامل پارکینگ های یک تا نه بابلسر، ساحل و پارک تفریحی طاهباز محمودآباد، منطقه پلاژ حسینی نوشهر، منطقه گردشگری جواهرده رامسر و پارک جنگلی نور و نیز مسافران مستقر در کنار ساحل بطور تصادفی انتخاب شدند. و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه محقق ساخته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، مقایسه میانگینها، تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون است. ابزار اندازه گیری از اعتبار صوری استفاده شده و از پایایی لازم برخوردار است و مقدار ضریب آلفای کرونباخ رفتارهای محیط زیستی 851/0 است. یافته ها نشان داد میانگین الگوهای رفتار محیط زیستی در بین افراد بالا بوده و میانگین آن از عدد 5 برابر با 05/4 است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین میزان هویت اجتماعی، باورهای دینی، آگاهی زیست محیطی، مشارکت شهری، ارزشهای اجتماعی و سرمایه فرهنگی با رفتار زیست محیطی رابطه معنادار مثبت و مستقیم وجود دارد. مقدار ضریب همبستگی چندگانه برابر با 712/0 است که نشان دهنده ضریب همبستگی بالایی است. ضریب تعیین برابر 507/0 است که نشان می دهد مجموعه متغیرهای مستقل، 7/50 درصد از واریانس و تغییرات متغیر وابسته رفتار محیط زیستی را تبیین می کنند. متغیرهای آگاهی زیست محیطی، هویت اجتماعی، مشارکت شهری  اثر بیشتری بر رفتارهای زیست محیطی دارند. برای بالا بردن میزان رفتارهای زیست محیطی، باید میزان آگاهی زیست محیطی، ارزشهای اجتماعی و زیست محیطی، مشارکت شهری و سرمایه فرهنگی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، سرمایه فرهنگی، ارزشهای اجتماعی، آگاهی زیست محیطی، مشارکت شهری.
  • عاطفه شکیبا راد * صفحات 69-83
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش جوانان شهر تهران به سوء مصرف مواد بر اساس عوامل پنجگانه شخصیتی و دینداری انجام یافته است.

    روش بررسی

    جمعیت جامعه آماری انتخابی جوانان 20 تا 31 ساله ساکن در مناطق 2 و 16 تهران بودند که از میان آنها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر به صورت تصادفی، از محله‏های تهران ویلا، توحید، یاخچی آباد و جوادیه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده‏ها از مقیاس های اصلاح شده پنج عامل شخصیتی کاستا و مک کرا (1995)، نگرش به اعتیاد دلاور و همکاران (1383) و مقیاس دینداری آرین (1377) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و ارزیابی برازش مدل با نرم افزار LISERL انجام یافته است.

    یافته ها

    مطابق نتایج پزوهش از بین پنج عامل بزرگ شخصیت دو عامل برونگرایی و وظیفه شناسی به دو صورت مستقیم (با ضرایب 014- و 0.35-) و همچنین غیر مستقیم از طریق دینداری (با ضرایب 0.23 و 0.52) بر نگرش جوانان به سوء مصرف مواد تاثیرگذار هستند. همچنین دینداری به صورت مستقیم (با ضریب 0.41-) بر نگرش به سوء مصرف مواد موثر است. این سه متغیر 61 درصد واریانس متغیر «نگرش به سوء مصرف مواد » را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به چالش کشیده شدن باورهای دینی جوانان در عصر اطلاعات و فضای مجازی لازم است در سیاستگذاری های اجتماعی و فرهنگی پیشگیری از سوء مصرف مواد، تهیه و اجرای برنامه های مداخله ای و پیشگیرانه مبتنی بر ساخت شخصیت و دینداری مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل پنجگانه شخصیتی(NEO)، دینداری، نگرش به اعتیاد به مواد مخدر، جوانان، پیشگیری از اعتیاد
  • نورالدین اله دادی*، سعید گودرزی، حمزه بیگی هرباغ صفحات 85-101
    زمینه و هدف

    هنجارمندی شهروندی یک مکانیزم اجتماعی است که به مثابه عاملیت و تعهد هنجاری حول محور حقوق شهروندی، مشارکت شهروندی و مسئولیت پذیری شهرمندی عمل می نماید. هدف پژوهش حاضر تحلیل سازه های اجتماعی و فرهنگی اثرگذار بر هنجارمندی شهروندی در بین شهروندان بروجرد می باشد.

    روش

    به لحاظ روش شناسی، این پژوهش مبتنی بر استراتژی قیاسی، روش کمی، تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه است. جامعه مورد مطالعه شهروندان 15 سال به بالا شهر بروجرد و حجم نمونه 384 نفر می باشد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد رابطه همبستگی مثبت و معناداری بین متغیرهای مستقل مصرف رسانه ای، ساخت خانواده، انزوای اجتماعی، اعتماد اجتمادی و سبک زندگی با هنجارمندی شهروندی وجود دارد، ولی بین طبقه اجتماعی و اقتصادی و هنجارمندی شهروندی رابطه  همبستگی معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج  بیانگر رابطه همبستگی منفی و معناداری بین انزوای اجتماعی و هنجارمندی شهروندی می باشد.همچنین ضریب همبستگی چندگانه پنج  متغیر باقیمانده در تحلیل رگرسیون با متغیر وابسته  نیز 430/0 درصد می باشد که به معنای  این است که 430/0 درصد از واریانس هنجارمندی شهروندی به عنوان متغیر وابسته با متغیرهای مستقل مصرف رسانه ای، سبک زندگی، ساخت خانواده، انزوای اجتماعی و اعتماد اجتماعی تبیین و پیش بینی می شود و درصد باقیمانده به وسیله متغیرهای دیگری تبیین می شوند. با توجه به ضرایب رگرسیون هر یک از متغیرهای معادله رگرسیون که از ضرایب استاندارد شده (بتا) بوده و قابلیت مقایسه را دارند به ترتیب متغیرهای مصرف رسانه ای، سبک زندگی، ساخت خانواده، انزوای اجتماعی و اعتماد اجتماعی بیشترین تاثیرگذاری را درتبیین واریانس هنجارمندی شهروندی را دارند.

    نتیجه گیری

    با اتکا به نتایج پژوهش می توان گفت هنجارمندی شهروندی از سویی تحت تاثیر سازه های اجتماعی و فرهنگی ساخت و سامان می یابد و از سوی دیگر خود نیز در سازمان و ساخت دهی به سازه های اجتماعی و فرهنگی اثر گذار و ساخت دهنده می باشد. در واقع هنجارمندی شهروندی ازسازه های مهم جامعه شناختی به شمار می آید  که به مثابه تعادل، توازن، هماهنگی و هم افزایی بین حقوق و مسئولیت های شهروندی عمل می نماید و در این بین نقش ساخت خانواده تعاملی، مشارکتی و گفتگویی، همچنین رسانه های مسئولیت مدار و دیگر سازه های مهم جامعه شناختی از قیبیل سبک زندگی و اعتماد اجتماعی در نهادینه شدن هنجارهای شهروندی و هنجارمندی شهروندی بسیار مهم و رهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: : اجتماعی، فرهنگی، هنجارمندی، شهروندی، شهروندان.
  • امیر رزاقی، علی رحمانی فیروزجاه *، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 103-124

    نظام سرمایه داری جهانی برای تداوم چرخه تولید، توزیع و مصرف و رسیدن به هدف نهایی خود که همان کسب سود و سود دوباره است نیاز به تثبیت یا تحمیل شکل زندگی سرمایه داری در جوامع دارد. در دنیای امروز این شکل از زندگی تمامی جنبه های زیستی انسان ها را احاطه نموده است. از جمله جنبه هایی که تحت الشعاع سرمایه داری جهانی قرارگرفته و تغییر و تحولاتی در آن رخ داده سبک زندگی است. در این گذر جامعه ایران به عنوان عضوی از جامعه جهانی در تعامل با جهان مدرن و تحت تاثیر و تحولات آن و شکل زندگی سرمایه داری قرار گرفته و سبک زندگی انسان ایرانی از این پدیده متاثر گشته است؛ در این بین جوانان که جمعیت قابل توجه ای از جامعه ایران را به خود اختصاص داده اند با توجه به ذات جوانی و ویژگی هایشان نسبت به دیگر گروه های اجتماعی در راس تعامل با جهان و تاثیر پذیری از سرمایه داری جهانی قرار داشته و سبک زندگی آنان بیشتر دستخوش تغییر و تحول شده است. گسترش و و سعت بازتاب سرمایه داری جهانی در سبک زندگی جوانان این موضوع را بعنوان یک مسئله مطرح نموده است و بررسی و مطالعه آن را مهم و ضروری می دارد. از این رو  این مقاله که از پژوهشی تحت عنوان سرمایه داری جهانی و سبک زندگی جوانان ایران گرفته شده  به بررسی و مطالعه " بازتاب سرمایه داری جهانی در برساخت سبک زندگی جوانان ایران” پرداخته است. روش بکار گرفته شده روش گرنددتئوری کلاسیک می باشد و با توجه به اینکه جامعه مورد بررسی جوانان هستند بر این اساس افراد بین 18 تا 35 سال جامعه هدف پژوهش را تشکیل داده اند. با انجام  مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته با 25 تن از جوانان که با روش نمونه گیری نظری و غیر تصادفی از نوع هدفمند انتخاب شدند کفایت داده ای و کفایت توضیحی بدست آمد. برای تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه ها از 2 مرحله و 3 گام تحلیلی بهره گرفته شد. در مرحله اول تحلیل داده های کیفی که با تکنیک کدگذاری جوهری (کدگذاری باز و کدگذاری انتخابی)  انجام شد، 96 نشانگر، 26مقوله استخراج و از درون آنها مقوله محوری "سبک زندگی مدرن مبتنی بر مصرف گرایی" رویش یافت. در مرحله دوم تحلیل یعنی در کدگذاری نظری، مقوله ها و مفاهیم منفصل حاصل از کدگذاری جوهری با یکدیگر ارتباط برقرار نموده، تلفیق یافته و تصویری جامع از میدان مطالعه نمایان شد، در این مرحله انسجام نظری حاصل شده و در قالب روایت منسجم  " " بازتاب سرمایه داری جهانی در برساخت سبک های زندگی جوانان ایران در قالب سبک زندگی مدرن و مصرف گرا نمایان است". " بیان و مدل نظری آن ترسیم و ارائه گردید.

    کلیدواژگان: سرمایه داری، سرمایه داری جهانی، سبک زندگی، جوانان ایران، گرندد تئوری
  • کیوان ملانوروزی*، سید منصور چرخی صفحات 125-134

    با توجه به اینکه ورزش والیبال ساحلی نقش مهمی در توسعه والیبال و ورزش کشور دارد و عملکرد ورزشکاران ساحلی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد، از اینرو، تحقیق حاضر به  بررسی مدل ویژگی جسمانی و ویژگی های روانشناختی (سرسختی ذهنی، بهداشت روانی) برموفقیت والیبالیستهای ساحلی ایران پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق متشکل از ورزشکاران  فعال والیبال ساحلی کشور) ورزشکاران عضو تیم های ملی و باشگاه های لیگ برتر و ورزشکاران عادی (بودند که 110  نفر از این افراد حاضر به همکاری با محقق شدند. ابزارها شامل آزمونهای اندازه گیری آمادگی جسمانی یعنی دو 1600، درازنشست، بارفیکس، دوی4*9، پرش ارتفاع  و انعطاف پذیری، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگو، پرسشنامه سرسختی با مولفه های چالش، کنترل، اعتماد، هیجان، اعتماد به خود و تعهد با پایایی 0/98و پرسشنامه موفقیت ورزشی با متغیرهای عملکرد تمرین و مسابقه با پایایی0/92 استفاده شد. جهت پاسخگویی به فرضیات از تحلیل همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که ویژگی های جسمانی و ویژگیهای روانشناختی بر موفقیت تاثیر معنا داری داشته است و  مدل مستخرج در این تحقیق هم از برازش لازم برخوردار بوده است. از آنجا که اثر بخشی این دو متغیر بر والیبالیست های ساحلی کشور مشخص شد، لذا پیشنهاد می شود برای توسعه موفقیت این ورزشکاران، تاکیر بیشتری بر این دو متغیر انجام شود.

    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، سرسختی، سلامت روان، ورزشکاران والیبال ساحلی
  • لیلا حکاک*، اصغر عربیان، محمدجواد جاوید صفحات 135-156

    هدف تحقیق: 

    هدف از این پژوهش پرداختن به این مسئله کلیدی است که نهاد خانواده در ایران پسا انقلابی تحت تاثیر تغییرات اجتماعی، با چالش‏های مهمی از جمله تاخیر یا تعجیل در سن ازدواج، دگرگونی ارزش های فرزندآوری و فرزندپروری، و ظهور خانواده های ناهنجار مواجه بوده است.

    روش تحقیق: 

    نوع پژوهش حاضر، توصیفی بوده و روش بکار گرفته شده در آن، توصیفی - تحلیلی می‏باشد. روش جمع آوری اطلاعات نیز کتابخانه‏ای و با استناد به کتاب ها، مقاله ها، اسناد و پایگاه های اینترنتی خواهد بود.

    یافته ‏ها:

     به تبع تغییرات اجتماعی خانواده در جامعه ایرانی که مهمترین آنها دگرگونی خانواده گسترده به هسته ای است، شاهد کاهش کارکردهای خانواده و برون سپاری نقش های آن، اختلال در ارتباط بین نسل ها و تعارض ارزشی، تحول ساختار قدرت، معظل سالمندی، تاخیر یا تعجیل در سن ازدواج، دگرگونی ارزش های فرزندآوری و فرزندپروری، و ظهور خانواده های ناهنجار با جامعه ایران بوده ایم. این چالش ها با پیامدهای منفی چون خشونت علیه زنان وکودکان خانواده، بلاتکلیفی زنان مطلقه و بیوه و فرزندان آنها، مشکلات و مسایل مالی خانواده، بروز اختلاف های خانوادگی و افزایش طلاق، خطرات جانی مادر، گسترش روابط خارج از شرع و قانون، خشونت و تبعیض علیه زنان در محیط های شغلی همراه است.در پاسخ به برخی مسایل و و پیامدهای آسیب زای آنها، برخی قوانین حقوقی ایران پساانقلابی بر مبنای تفاسیر فقه پویای اسلامی متحول و اصلاح شده اند. اما در مواردی این قوانین همچنان دست نخورده مانده اند که لازم است برای تنظیم تعاملات بین اعضای خانواده و مناسبات بین آنها و تناسب و تطابق با شرایط معاصر این قوانین بازنگری شوند.

    نتیجه گیری

    تغییرات اجتماعی موجب شکل گیری چالش های مختلف از جمله چالش ولایت و ریاست در خانواده، چالش های حقوق مالی خانواده، چالش اقارب ، کودک همسری، حضانت، سقط جنین، ازدواج سفید و اشتغال زنان شده است. این چالش های جدید، آسیب ها و پیامدهای منفی مختلفی بر کیان خانواده به همراه داشته اند که لزوم قانونگذاری و اصلاح قوانین موجود را در تطابق و کنترل این آسیب‏ها دوچندان ساخته است.

    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، چالش های فقهی- حقوقی، خانواده، حقوق خانواده، زنان.
  • شیوا پورقاضی، علی اصغر عباسی اسفجیر*، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 157-180

    از آنجا که نوجوانان دختر، پتانسیل ها و سرمایه‏های اصلی هر کشوری به شمار می‏روند، کجروی آنان به عنوان یکی از چالش‏های مهم حوزه خانواده، تاثیر مستقیمی بر آینده کشور خواهد داشت. هدف پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر کجروی دختران نوجوان با تکیه بر نظریه‏های فعالیت‏های روزمره فلسون و خودکنترلی گاتفردسون بودهاست. نوع پژوهش حاضر، کاربردی، روش توصیفی از نوع پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بوده است. در مجموع 400 دانش آموز دختر متوسطه اول شهر فیروزکوه در سال 1400-1401، به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به پرسشنامه پاسخ داده اند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss 24 و Amos 24 استفاده شد. یافته‏های حاصل از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در بررسی فرضیه ها نشان می‏دهند همه ابعاد متغیرهای خودکنترلی و فعالیت روزمره رابطه معناداری با کجروی دختران نوجوان دارند. مدل نهایی رگرسیون خطی نشان داد که (92/0) درصد از تغییرات کجروی دختران نوجوان توسط متغیرهای مستقل قابل تبیین است.طبق نتایج تحلیل معادله ساختاری، تمام مولفه‏های خودکنترلی و فعالیت‏های روزمره به ترتیب اهمیت، »خطرپذیری«،» خودمحوری«، »راحت طلبی«، »ابراز خشم «و  »شتابزدگی« و مولفه های»فعالیت‏های ساخت نیافته«،» فعالیت ساخت یافته«، »اوقات فراغت با خانواده«، »شدت پیوستگی با دوستان کجرو« و» اوقات فراغت «بر کجروی دختران نوجوان تاثیرگذار بوده اند. بنابراین نظریه‏های خودکنترلی و فعالیت روزمره تبیین کننده موثری در کجروی دختران نوجوان هستند.

    کلیدواژگان: کجروی، دختران نوجوان، فیروزکوه، نظریه خودکنترلی، نظریه فعالیت روزمره.
  • پرویز حاجی پور، علی فقیه حبیبی*، توکل حبیب زاده صفحات 181-195

    گسترش دامنه فعالیت دولت‏ها، پیچیدگی امور اداری و فنی و تخصصی بودن بسیاری از وظایف سازمان‏ها و نهادهای دولتی و عمومی وابسته به آنها، ضرورت سرعت و دقت در تصمیم گیری‏ها و اقدامات واحدها و مامورین دولتی از جمله دلائل ایجاد مراجع غیر قضایی در کنار مراجع عالی قضایی  به معنای مراجع دادگستری وابسته به قوه قضائی می‏باشد. هرچند که در فرآیند تحول مراجع یاد شده دوری از اهداف اولیه مقنن وکاستی‏های قابل توجه که تضییع حقوق شهروندان را در پی داشته قابل توجه به نظر می‏رسد. هیات‏های بدوی و تجدیدنظر تشخیص مطالبات سازمان تامین اجتماعی یکی از مراجع شبه قضایی است که در این نوشتار با نگاهی به ساختار و صلاحیت قانونی آن به آسیب شناسی آراء صادره و علل نقض آن خصوصا عدم رعایت اصول دادرسی عادلانه به ویژه اصل مستدل و مستند بودن از سوی دیوان عدالت اداری پرداخته و نقش موثر آن در ساختارهای رشد- تکوین و توسعه اجتماعی مد نظر قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: مراجع شبه قضایی، هیات های بدوی و تجدیدنظر، توسعه پایدار اجتماعی و نقض آراء
|
  • Fatemeh Homayouni, Ali Baghaei Sarabi*, Mahmoud Eisavi, Asemeh Ghasemi Pages 7-18

    The out-of-pocket health expenditure index is a novel indicator for assessing healthcare systems and has attracted the attention of policymakers, managers, and academics. This research employed a multivariate regression model, using the Generalized Method of Moments (GMM), to innovative examine the factors influencing out-of-pocket health expenditure, with a particular focus on macro-level social and economic factors across post-Islamic Revolution governments between 1989 and 2021. The estimation results show that variables like per capita income, healthcare infrastructure, population aging, and urban population share have statistically significant positive impacts on the out-of-pocket health expenditure index. On the other hand, the index was not significantly impacted by financial status or percentage of healthcare insurance coverage. Among the dummy variables representing different governments, only the "Moderation and Hope" government dummy variable showed statistical significance. This suggests that healthcare policy performance across post-revolutionary governments, excluding said specific administration, did not produce meaningful differences in out-of-pocket health expenditure indices.

    Keywords: Out-Of-Pocket Health Expenditure, Health Policymaking, Government, Health, Medical Care
  • Zolfaghar Rashidi * Pages 19-35

    Social indifference is a moral concept and a sociological phenomenon at the same time. Social indifference is known as a kind of social complication; In the opposite way, any social care and altruism in individual and social life is a sign of social dynamism and health. The present study was conducted with the aim of investigating the role of cultural intelligence in the social indifference of master's and doctoral students of Islamic Azad University, Tehran branch. The research method in terms of practical purpose and in terms of data collection is descriptive of the correlation type. The statistical population of this study consists of all male and female students studying in master's and doctoral degrees in the faculties of management, social sciences, media and political sciences of Islamic Azad University, central Tehran branch, in the academic year of 2001-2012, in the number of 1375 people. For this purpose, 300 of these students were selected using Cochran's formula and available sampling method (online method) and answered the researcher-made questionnaire of social indifference and cultural intelligence questionnaire (CQS) (2015). After collecting the questionnaires electronically, the collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis simultaneously. The results showed that there is a negative and significant correlation between cultural intelligence and social indifference. The results of multiple regression analysis revealed that 69% of social indifference is explained by cultural intelligence. Therefore, it can be concluded that cultural intelligence can predict indifference in students.

    Keywords: Cultural Intelligence, Social Indifference, Students Of Islamic Azad University
  • Mohammad Alizadeh, Mohammadali Aghande, Mohammad Rahimi Pages 37-48

    Employees as internal stakeholders play an important role in creating and providing hotel services. Using the stakeholder theory, this study investigated the impact of Tehran hotel employees' perception of organizational social responsibility on organizational commitment. In this study, intrinsic motivation is considered as a mediating variable and job level as a moderating variable. The required data were collected through a questionnaire (in both electronic and printed versions). A total of 310 hotel employees participated in this survey-oriented study. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed through Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. The findings of the research show that hotel employees' perception of organizational social responsibility (in the two dimensions of employee social responsibility and customer social responsibility) has a significant impact on their organizational commitment. Also, intrinsic motivation increases organizational commitment, and its mediating role in the relationship between employees' perception of organizational social responsibility and organizational commitment, and the moderating role of job level in the relationship between employees' perception of organizational social responsibility and intrinsic motivation have been confirmed. The results of this study emphasize the importance of paying attention to corporate responsibility activities in the hotel industry. Therefore, hotel human resource managers can use it as a tool to improve the internal motivation of employees and improve their organizational commitment by explaining and institutionalizing the hotel's organizational responsibility measures.

    Keywords: Perception Of Corporate Social Responsibility, Organizational Commitment, Intrinsic Motivation, Job Level, Hotel Industry
  • Masuod Darabi*, SAJJAD FARHANG, Mohammadhosein Arefniya, Aboalghasem Heidarabadi Pages 49-67

    This article examines environmental behavior and its sociological explanation among tourists in the coastal cities of Mazandaran province. A combination of theories and ideas such as Gidden's theory, Inglehart's environmental values and behavior, and George Tome's environmental culture theory were used as a theoretical framework. The research method, survey and statistical population include the collection of tourists in the coastal cities of Mazandaran province. The sampling method is a multi-stage cluster. First, a complete framework of the cities of the province was prepared. Then the coastal cities of the province were determined from the east to the far west of the province and in the next step all the coastal cities were numbered and then five coastal cities of Babolsar, Mahmudabad, Noor, Nowshahr and Ramsar were selected. In the next stage, some recreational areas, including parking lots one to nine of Babolsar, Tahbaz Mahmoudabad beach and amusement park, Hosseini Beach area of Nowshahr, Javaherdeh Ramsar tourist area, and Noor Forest Park, as well as travelers located by the beach, were randomly selected. And the sample size according to Cochran's formula is 384 people. The tool for data collection is a researcher-made questionnaire. The method of data analysis is Pearson, Spearman correlation coefficient, mean comparison, path analysis and regression analysis. The measurement tool is used for face validity and has the necessary reliability, and the value of Cronbach's alpha coefficient of environmental behaviors is 0.851. The findings showed that the average of environmental behavior patterns among people is high and its average is 4.05 out of 5. The results of the correlation test showed that there is a significant positive and direct relationship between the level of social identity, religious beliefs, environmental awareness, urban participation, social values and cultural capital with environmental behavior. The value of the multiple correlation coefficients is equal to 0.712, which indicates a high correlation coefficient. The coefficient of determination is equal to 0.507, which shows that the set of independent variables explain 50.7% of the variance and changes in the dependent variable of environmental behavior. The variables of environmental awareness, social identity, and urban participation have a greater effect on environmental behaviors. In order to increase the level of environmental behaviors, the level of environmental awareness, social and environmental values, urban participation and cultural capital should be increased.

    Keywords: Environmental Behavior, Cultural Capital, Social Values, Environmental Awareness, Urban Participation
  • Atefeh Shakiba Rad * Pages 69-83
    Introduction

    The present research was carried out to predict Tehran’s young people’s attitudes towards substance abuse according to the big five personality traits and religiousness.

    Method

    Statistical population included 20-31 year-old residents in Tehran’s districts 1, and 16. Sampling was carried out using multi-steps cluster sampling and Cochran formula and 384 individuals were selected randomly from Villa, Yakhchi Abad, and Javadieh neighborhoods. To gather data reformed scales of Costa and McCrae's Big Five personality traits (1995), Dellavar et al’s addiction to drugs (1383), and Arian’s religiousness scale (1377) were used. Data analysis was carried out using SPSS statistical software and model fit measurement was carried out using LISERL.

    Findings

    According to the research’s results, two from among Big Five personality traits - extraversion and conscientiousness - directly (with coefficients - 0.14 and - 0.35) and indirectly through religiousness (with coefficients 0.23 and 0.52) effect the young’s attitudes towards substance abuse; Moreover, religiousness directly effects (with coefficients - 0.41) their attitudes towards substance abuse addictions. These three variables explain 61 % of the variance of attitude towards substance abuse variable.

    Conclusion

    Considering the fact that the young’s believes in religion have been challenged in information and cyber space age, it is necessary to develop and implement interventional and preventive plans based on personality structure and religiousness.

    Keywords: Big Five Personality Traits, Religiousness, Attitudes Towards Drug Addiction, The Young People, Drug Addiction Prevention
  • Nouredin Alahdadi*, Saeid Goodarzi, Hamzeh Beigi Pages 85-101
    Context and purpose

    Normativeness of citizenship is a social mechanism that acts as agency and normative obligation around the axis of citizenship rights, citizenship participation and citizenship responsibility. The aim of the current research is to analyze the social and cultural structures affecting the normality of citizenship among the citizens of Borujerd.

    Method

    In terms of methodology, this research is based on comparative strategy, quantitative method, survey technique and questionnaire tool. The population under study is the citizens of Borujerd city 15 years old and above and the sample size is 384 people.

    Findings

    The results of the research show that there is a positive and significant correlation between the independent variables of media consumption, family structure, social isolation, social trust and lifestyle with normality of citizenship, but there is a relationship between social and economic class and normality of citizenship. There is no significant correlation. Also, the results indicate a negative and significant correlation between social isolation and normality of citizenship. Also, the multiple correlation coefficient of the remaining five variables in the regression analysis with the dependent variable is 0.430%, which means that 0.430% of the variance The normality of citizenship as a dependent variable is explained and predicted by the independent variables of media consumption, lifestyle, family structure, social isolation and social trust, and the remaining percentage is explained by other variables. According to the regression coefficients of each of the variables of the regression equation, which are among the standardized coefficients (beta) and have the ability to be compared, according to the variables of media consumption, lifestyle, family structure, social isolation and social trust, they have the most influence in the order of the variance of the norm. They have citizenship.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it can be said that the normality of citizenship is built and organized under the influence of social and cultural structures on the one hand, and on the other hand, it is also in the organization and construction of social structures and Culture is effective and constructive. In fact, the normality of citizenship is one of the important sociological structures that acts as a balance, balance, coordination and synergy between the rights and responsibilities of citizenship, and in the meantime, the role of building an interactive, collaborative and dialogue, as well as responsible media and other important sociological structures such as lifestyle and social trust will be very important and path-breaking in the institutionalization of citizenship norms and citizenship norms.

    Keywords: Social, Cultural, Normality, Citizenship, Citizens
  • Amir Razzaghi, Ali Rahmani Firouzjah*, Aliasghar Abbasi Asfajir Pages 103-124

    The global capitalist system, in order to sustain the cycle of production, distribution, and consumption and achieve its ultimate goal of profit and reinvestment, requires the establishment or imposition of a capitalist lifestyle within societies. In today's world, this form of life has encompassed all aspects of human existence. Among the aspects that have been influenced by global capitalism and undergone changes is lifestyle. In this context, Iranian society, as a member of the global community, has interacted with the modern world and been influenced by its transformations and the capitalist way of life. Consequently, the lifestyle of Iranians has been affected. Among them, the youth, who constitute a significant portion of Iranian society, due to their inherent social characteristics and their position at the forefront of interaction with the world, have been more influenced by global capitalism, and their lifestyle has undergone more changes. The expansion and reflection of global capitalism in the lifestyle of the youth have made this issue a subject of study, and its examination and analysis are deemed important and necessary.Therefore, this article, derived from a research titled "Global Capitalism and the Lifestyle of Iranian Youth," examines the reflection of global capitalism in the construction of the lifestyle of Iranian youth. The method used is the "reflection of global capitalism" study program, employing classical theory. Given that the study population is youth, individuals aged 18 to 35 form the target population of the research. Through in-depth semi-structured interviews with 25 young people selected through theoretical and non-random purposive sampling, data and explanatory sufficiency were achieved. For the analysis of qualitative data obtained from the interviews, a three-stage and two-step analytical process was used. In the first stage, qualitative data analysis was conducted using the substantive coding technique (open coding and selective coding), resulting in 96 indicators and 26 categories. In the second stage of analysis, i.e., theoretical coding, the central category of "modern lifestyle based on consumerism" emerged. The categories and discrete concepts resulting from substantive coding were interconnected, integrated, and a comprehensive picture of the field of study emerged. In this stage, theoretical coherence was achieved and expressed in the form of a coherent narrative. The theoretical model of "the construction of Iranian youth's lifestyles in the form of modern and consumerist lifestyles" was drawn and presented.

    Keywords: Capitalism, Global Capitalism, Lifestyle, Iranian Youth, Granded Theory
  • Keyvan Molanorouzi *, Seyed Mansour Charkhi Pages 125-134

    Considering that beach volleyball plays an important role in the development of volleyball and sports in the country and the performance of beach athletes is influenced by various factors, therefore, the present research examines the model of physical characteristics and psychological characteristics [mental toughness, mental health] on the success of beach volleyball players. Iran was investigated. The research included the statistical population consisting of beach volleyball athletes, and the size of the population and sample was 110 people selected purposefully. The tools include tests to measure physical fitness, i.e. 1600, sit-up, bar fix, 9×4 run, high jump and flexibility, Goldberg's general health questionnaire and tenacity questionnaire with the components of challenge, control, trust, excitement, self-confidence and commitment with a reliability of 0.98 and the questionnaire Sports success has been used as variables of training and competition performance with a reliability of 0.92, which was above 0.75 in the preliminary plan. Pearson's correlation analysis and structural equations were used to answer the hypotheses. The results showed that physical characteristics and psychological characteristics had an impact on success. The model also had the necessary fit. Since their importance is known to everyone, we need planning to increase their psychological characteristics and mental health.

    Keywords: Physical Fitness, Tenacity, Mental Health, Beach Volleyball Players
  • Leila Hakkak*, Asghar Arabian, Mohammadjavad Javid Pages 135-156
    Objective

    The present research aimed at reviewing a key issue, “in post-revolution Iran, under social changes, Iranian family institution has been faced with important challenges such as early or late marriage, changed childbearing and parenting values and appearance of abnormal families.

    Method

    descriptive-analytical methods were used for a descriptive research. Library method by referring to the books, papers, documents, and internet websites was used.

    Findings

    Social changes in Iran followed by family changes including extended family changing to nuclear family as the most notable one along with reduced family functions and outsourcing them, breakdown in relationships between generations, conflicts of values, changed power structure, the problem of aging, early or late marriage, changed childbearing and parenting values, and the appearance of families abnormal in Iranian society.These changes have resulted in different challenges including violence against women and children, uncertain conditions of widowed women and their children, financial family issues, raising family disputes and divorce, dangers for mother’s lives, increased illegal and irreligious relations, violence and discrimination against women in workplaces. In response to some issues and their damaging consequences, some post-revolution legal regulations based on interpretations of dynamic Islamic jurisprudence have been changed and reformed, but, some of them remained intact waiting to be reviewed to regulate family members’ interactions and their relationships in accordance with contemporary conditions and circumstances

    Conclusion

    social changes have resulted in shaping different challenges regarding guardianship and headship in family, financial regulations for families, the relatives, child marriage, custody, abortion, white marriage, and women employment etc. These new challenges have had different damages to and consequences for family nature doubling the necessity of accordant legislation and reforms in laws to control and adapt them

    Keywords: Social Changes, Jurisprudential-Legal Challenges, Family, Family Law, Women
  • Shiva Pourghazi, Aliasghar Abbasi Esfanjir*, Ali Rahmani Firuozjah Pages 157-180

    Since teenage girls are the main potentials and assets of any country, their deviation will have a direct impact on the future of the country as one of the important challenges of the family. The aim of the research was to investigate the social factors influencing teenage girls' deviance based on Felson's theories of daily activities and Gottfredson's self-control. The current type of research is applied, the descriptive method is a survey and the data collection tool is a questionnaire. In total, 400 female students of the first secondary school of Firuzkoh city in 1400-1401 were selected by simple random sampling method and answered the questionnaire. In order to analyze the data, spss24 and Amos24 software were used. The results of Pearson's correlation test and multiple regression in examining hypotheses show that all aspects of selfcontrol variables and daily activities have a significant relationship with teenage girls' deviance. The final linear regression model showed that (0.92) percent of the changes in adolescent girls' deviation can be explained by independent variables. According to the results of structural equation analysis, all the components of self-control and daily activities, in the order of importance, "risk-taking", "self-centeredness", "convenience seeking", "expressing anger" and "rushing" and The components of "unstructured activities", "structured activities", "leisure time with family", "integrity of attachment with friends" and "leisure time" have been influential on teenage girls' deviance. Therefore, theories of self-control and daily activity are an effective explanation for adolescent girls' deviance.

    Keywords: Deviation, Adolescent Girls, Firoozkooh, Self-Control Theory, Theory Of Everyday Activity
  • Parviz Hajipor, Ali Faghih Habibi*, Tawakol Habibzadeh Pages 181-195

    The expansion of the scope of government activities, the complexity of administrative and technical affairs and the specialization of many of the tasks of government and public organizations and institutions affiliated with them, the need for speed and accuracy in decision-making and actions of government units and officials are among the reasons for the creation of non-judicial authorities alongside the higher judicial authorities, meaning judicial authorities affiliated with the judiciary. However, in the process of the development of the aforementioned authorities, the distance from the initial legislative goals and significant shortcomings that have resulted in the violation of citizens' rights seem to be significant. The preliminary and appeal boards for the determination of claims of the Social Security Organization are one of the quasi-judicial authorities. In this article, by looking at its structure and legal jurisdiction, the pathology of the decisions issued and the causes of its violations, especially the failure to observe the principles of fair trial, especially the principle of being reasoned and documented by the Administrative Court of Justice, will be considered, and its effective role in the structures of social growth, development and development will be considered.

    Keywords: Quasi, Judicial Authorities, Primary, Appeal Boards, Sustainable Social Development, Violation Of Votes