فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 104 (پاییز 1403)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 104 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا کاوند*، یوسف محمدی مقدم، محمدرضا جابر انصاری صفحات 5-41

    مدیران از مولفه های راهبردی، توسعه و خلق ارزش واقعی برای جوامع می باشند. به نحوی که تربیت مدیران شایسته و رشد و ارتقای آن ها از دغدغه های اصلی سیاستمداران و برنامه ریزان می باشد. شهید سلیمانی از مدیران موفق ملی و بین المللی است، که مکتب ایشان بعنوان یک راهنمای عمل صرفا یک مکتب تخصصی، فقهی، فلسفی یا سیاسی نیست، بلکه یک«مکتب تربیتی» است، براین اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین ابعاد تربیت مکتبی مدیران بر مبنای سیره مدیریتی شهید سلیمانی می باشد. در پژوهش حاضر که از جمله پژوهش های آمیخته می باشد؛ مبنای تحلیل در بخش اول پژوهش بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) پیرامون شخصیت شهید سلیمانی و اسناد موجود در ارتباط با شهید سلیمانی می باشد، که با بکارگیری روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. به منظور کسب اطمینان، مضامین استخراج شده در اختیار مدیران و فرماندها نیروی زمینی سپاه پاسداران قرار گرفت، و داده ها با استفاده از آزمون دوجمله ای در سطح پنج درصد تجزیه و تحلیل وتایید شد.در نهایت برازندگی مدل با روش معادلات ساختاری ارزیابی و تایید شد. نتایج بررسی ها نشان داد که ابعاد تربیتی مکتب شهید سلیمانی مبتنی بر پنج بعد تربیت دینی، تربیت عقلایی، تربیت انقلابی، تربیت قانونی، تربیت اخلاقی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیران، شهید سلیمانی، مقام معظم رهبری، تربیت مکتبی، سیره مدیریتی
  • علیرضا رجبی، نرگس حسن مرادی*، اسمعیل کاوسی صفحات 43-75
    مهمترین دارایی سازمان، سرمایه انسانی توانمند است. برای دستیابی به این دارایی، برنامه ریزی و اجرای دوره های آموزشی و توانمندسازی ضروری است و از مهمترین متغیرهای موثر در این امر عبارتند از: بسترها و عوامل موثر در آموزش و توانمندسازی. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین بسترها و عوامل موثر در آموزش و توانمندسازی مدیران فرهنگی سپاه که از حیث هدف کاربردی و از انواع پژوهش های کیفی بوده که براساس روش اکتشافی انجام شد و برای افزایش اعتبار آن از روش های لینکلن و گوبا (مقبولیت، تاییدپذیری، وابستگی و قابلیت انتقال) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، مدیران فرهنگی راهبردی و ستادی بودند که با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و جهت تجزیه و تحلیل آن ها از روش تحلیل مضمون و تحلیل تفسیری استفاده شد. پس از تحلیل و سازماندهی یافته ها، مشخص شد: «مکان مناسب، تجهیزات و ابزارها، نظامات، علاقه مندی و انگیزه مدیران فرهنگی به آموزش» به عنوان بسترها و «اساتید خبره و با دانش، فراگیران علاقمند، متن و محتوای آموزشی مناسب و اهتمام مدیران ارشد به آموزش» به عنوان عناصر و «مدارک و مستندات، سیستم ها و فناوری اطلاعات، مهارت و قابلیت ها، فرهنگ سازمانی و ارتباطات و تعاملات» به عنوان عوامل راهبردی، بیشترین اثر را در آموزش و توانمندسازی مدیران فرهنگی سپاه بر عهده دارند.
    کلیدواژگان: آموزش، توانمندسازی، مدیران فرهنگی، منابع انسانی
  • ابوالقاسم علیزاده* صفحات 77-110
    مسجد تراز انقلاب اسلامی، بمثابه قرارگاه و کانون اصلی و محوری تحولات اجتماعی است که در نظام و جامعه ی دولت محله ومسجد محور، با احیای ظرفیت های بالقوه و خاموش و مورد غفلت قرار گرفته مساجد و ارائه نظام جامع نظارتی و هدایتی و پیش برنده، ضمن افزایش پویائی و جاذبه های مسا جد (در عین حفظ استقلال)؛ ارتباط متقابل اثر بخش و هم افزا، اولا؛ بین مساجد و گلوگاه های تصمیم ساز و تصمیم گیر در ساحت های دینی تربیتی، فرهنگی، آموزشی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نظام اسلامی، وثانیا؛ بین مسجدو خانواده و مدرسه و شجره طیبه بسیج در جامعه اسلامی؛ تقویت و ترمیم می گردد.در این راستا، ترسیم جلوه ای نسبتا کامل از مسجد تراز انقلاب بعنوان محور محله ی اسلامی با شناختی جامع و دقیق از ظرفیتها و شاخصه های مسجد تراز، شمایی از دولت و حاکمیت اسلامی را در مقیاس محله متجلی و محقق خواهد ساخت. نگارنده این سطور بامید تامین بخشی از خواستگاه بیانیه گام دوم انقلاب با مروری بر شاخصه های اصلی مسجد تراز انقلاب اسلامی؛ انتظار دارد تا جامعه ی نخبگانی نسبت به مهمترین سنگر انقلاب توجه ویژه ای را معطوف دارد..
    کلیدواژگان: مسجد، تمدن اسلامی، تراز، محله اسلامی، محله محوری، ارکان مسجد تراز، شاخصه ها
  • حسین بشری خاوه*، محمدصادق نصراللهی صفحات 111-147

    مسئله اصلی این پژوهش، دستیابی به الگوی مطلوب مشارکت مردم در حکمرانی فضای مجازی و سوال اصلی آن نیز بدین صورت است: براساس مبانی نظری مردم سالاری دینی، الگوی مطلوب حکمرانی فضای مجازی چیست؟ به منظور یافتن پاسخ این سوال، داده های موردنیاز به شیوه مصاحبه با خبرگان و بررسی منابع کتابخانه ای، گردآوری شده و با روش داده بنیاد مورد تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری خبرگان در این پژوهش، مجموعه سیاست گذاران، مدیران اجرایی، اساتید دانشگاه و پژوهشگران مرتبط با حوزه حکمرانی فضای مجازی در ایران بوده که به روش نمونه گیری نظری، با 12 نفر از آنان مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شد. یافته های گردآوری شده طی 3 مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تحلیل شده و روایی و پایایی فرآیند پژوهش نیز بر اساس چهار معیار انطباق، قابلیت فهم، تعمیم و کنترل، مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با در نظر گرفتن تفاوت های حکمرانی فضای مجازی با حکمرانی فضای فیزیکی -که ناشی از عوامل زمینه ای یعنی اقتضائات خاص این فضاست- تحقق مردم سالاری دینی در حکمرانی فضای مجازی، از طریق «فراحکمرانی» امکان پذیر است. لذا «فراحکمرانی مردمی دین مدارانه»، ترکیبی از سه الگوی حکمرانی سلسله مراتبی در لایه زیرساخت، حکمرانی بازار در لایه خدمات و حکمرانی شبکه ای در لایه محتوای فضای مجازی است که توسط اصول مردم سالاری دینی احاطه شده و به دنبال تحقق غایات آن است. بازیگران دخیل در این الگو، حکومت، شرکت های خصوصی، اصناف و اتحادیه های بخش خصوصی، نهادهای متشکل مردمی، والدین وکاربران هستند که از طریق سه ابزار سیاستگذاری، تنظیم گری و اجرا در فرآیند حکمرانی مشارکت می کنند.

    کلیدواژگان: حکمرانی مردمی، فضای مجازی، مردم سالاری دینی، الگوی پارادایمی، فراحکمرانی
  • مجید صحراگرد، قربانعلی مهربانی، فاطمه زرگران خوزانی* صفحات 149-190
    وصیت نامه شهدا، مهم ترین سند مکتوب و قابل ارجاع جهت رسیدن به درک صحیحی از بینش و منش و کنش شهداست و جزو آثار ادبی گران قدر بازمانده از هشت سال دفاع مقدس محسوب می شود. اکثر وصایای شهدا در شب پیش از نبرد و در جبهه ها نوشته شده است. تحلیل وصیت های به جای مانده، یکی از راهکارهای اساسی برای خلق میثاق ارزشی میان نسل دفاع مقدس و نسل امروز است که جنگ تحمیلی را ندیده و تنها شنیده است. هدف تحقیق کنونی، تحلیل وصایای فرماندهان شهید پایتخت به روش تحلیل مضمون است. جامعه آماری کلیه وصایا فرماندهان شهید پایتخت است که باتوجه به متغیر دردسترس بودن متن کامل، در نهایت با تحلیل 100 وصیت نامه اشباع نظری حاصل شد. 19 مضمون فرعی در 5 مضمون اصلی دسته بندی شدند. نتایج نشان داد که مهم ترین وصایای شهدا مربوط به مفاهیم ارزشی (اخلاقی، دینی، انسانی)، رفتاری (خدمت گزاری، ولایت مداری، حق طلبی، عملگرایی)، تکلیفی (ادای واجبات و پایبندی به مستحبات، مناجات و توسل به ائمه طاهرین (ع)، حفظ حجاب و عفت)، نگرشی (آخرت اندیشی، امیدواری، وحدت گرایی، آزادگی، شهادت طلبی) و دانشی (خودشناسی، جهان بینی اسلامی، دعوت به مطالعه و اصول تربیتی) بوده است. در پایان پیشنهاد می شود، توصیه های شهدا در قالب ارزشمند هنری و ادبی به صورت عمومی و یا در کتاب های داستان و فیلم های مستند به نسل جدید آموزش داده شود تا انتقال ارزش های بین نسلی رخ دهد.
    کلیدواژگان: وصیت نامه شهدا، شهدای پایتخت، وصیت نامه فرماندهان، تحلیل وصیت نامه، فرماندهان شهید پایتخت، تحلیل مضمون
  • عزیز غضنفری*، عماد علی اکبری، سید محمود موسوی، مهدی محمودی صفحات 191-219

    بعد از تاسیس رژیم جعلی اسرائیل، منطقه غرب آسیا از لحاظ امنیتی وارد دوران جدیدی شد به نحوی که الگوهای عداوت-دوستی با این رژیم بر متغیرهای مختلف امنیتی در کشورهای منطقه تاثیر مستقیم داشت. شکست های تاریخی اعراب از اسرائیل، امنیت استعاری آن ها نسبت به غرب به ویژه آمریکا و برهم کنش تحولات منطقه ای در یک دهه گذشته باعث شد تا الگوی روابط اعراب-اسرائیل در برهه کنونی به سمت جریان موسوم به عادی سازی سوق یابد. ابهام در ادراک بازیگران منطقه ای از مفهوم عادی سازی، نقص های روش شناختی و معرفت شناختی در مطالعه این روابط، و فقدان ادبیات تحقیق در بخشی از متغیرهای این روابط، فقدان چارچوب نظری در تحقیقات، و عدم وجود رویکردهای اعتباربخشی و تعمیم پذیری در یافته های تحقیق از یک سو و اهمیت این موضوع بر امنیت ملی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باعث شد تا در این تحقیق با اتخاذ یک رویکرد نوآورانه، تصویری عمیق و جامع از این پدیده حاصل کنیم. برای این منظور یک رویکرد چندفازی-جند روشی که تلفیقی از روش های کیفی و کمی است، اتخاذ شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که دربرساخت پدیده عادی سازی روابط اعراب با اسرائیل سه مولفه اقتصادی-فناوری، عقیدتی-سیاسی و نظامی-امنیتی نقش دارند و 24 متغیر نقش دارند در حالی که اغلب این متغیرها در رابطه با نقش و حضور جمهوری اسلامی ایران در منطقه شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: اعراب، اسرائیل، امنیت، انقلاب اسلامی، روابط خارجی
|
  • Neda Kavand *, Yosof Mohamadi Moghadam, Mohammadreza Jaber Ansari Pages 5-41

    Managers are strategic components, development and creation of real value for societies. In such a way that the training of competent managers and their growth and promotion are the main concerns of politicians and planners. Shahid Soleimani is one of the successful national and international managers, whose school, as a practical guide, is not just a specialized, jurisprudential, philosophical or political school, but an "educational school", Therefore, the aim of the current research is to identify and explain the dimensions of school education of managers based on Shahid Soleimani's managerial career. In the current research, which is one of the mixed researches; The basis of the analysis in the first part of the research is the statements of the Supreme Leader (Madazla Al-Aali) regarding the personality of Martyr Soleimani and the existing documents related to Martyr Soleimani, which have been analyzed using thematic analysis method. In order to gain confidence, the themes extracted were provided to the managers and commanders of the IRGC ground forces, and the data were analyzed and confirmed using a binomial test at the five percent level. Finally, the suitability of the model was evaluated and confirmed by structural equation method. The results of the investigations showed that the educational dimensions of Shahid Soleimani school are based on five dimensions of religious education, rational education, revolutionary education, legal education, and moral education.

    Keywords: Managers, Shahid Soleimani, Supreme Leader, School Education, Managerial Career
  • Alireza Rajabi, Narges Hasanmoradi *, Esmail Kavousy Pages 43-75
    The most important asset of the organization is the capable human capital. In order to achieve this property, it is necessary to plan and implement training and empowerment courses, and among the most important variables in this matter are: platforms and effective factors in training and empowerment. The purpose of the current research is to identify and explain the platforms and effective factors in the training and empowerment of IRGC cultural managers, which is an applied purpose and a type of qualitative research that was conducted based on the exploratory method, and to increase its validity, Lincoln and Goba methods (acceptability, verifiability, dependence and transmissibility) were used. The statistical population of the research was strategic cultural managers and staff who were selected by purposeful sampling. Data were collected through semi-structured interviews and thematic analysis and interpretive analysis were used to analyze them. After analyzing and organizing the findings, it was determined: "suitable place, equipment and tools, systems, interest and motivation of cultural managers to education" as platforms and "expert and knowledgeable professors, interested learners, suitable educational text and content, and efforts of managers" Arshad to education" as elements and "documents and documentation, systems and information technology, skills and capabilities, organizational culture and communication and interactions" as strategic factors, have the greatest effect in training and empowering the cultural managers of the IRGC.
    Keywords: Training, Empowerment, Cultural Managers, Human Resources
  • Abolgasm Alizadeh * Pages 77-110
    The Taraz Mosque of the Islamic Revolution is the center of social developments in the system and society of the neighborhood and mosque-centered government, by reviving the silent and neglected potential capacities of mosques and providing a comprehensive supervisory, guiding and promoting system. while increasing the dynamics and attractions of Mesa Jed (while maintaining independence); effective and synergistic communication, first; between mosques and decision-making bottlenecks in religious, cultural, educational, social, economic and political areas of the Islamic system, and secondly; between the mosque, the family, the school, and the family tree of Basij in the Islamic society; It is strengthened and restored.In this regard, drawing a relatively complete image of the Taraz Mosque as the center of the Islamic neighborhood with a comprehensive and accurate understanding of the capacities and characteristics of the Taraz Mosque will make a picture of the Islamic government and governance manifest and realized at the neighborhood scale. The author of these lines, Bamide Tamim, is a part of the statement of the second step of the revolution, with an overview of the main characteristics of the Taraz Mosque of the Islamic Revolution; It is expected that the elite society pays special attention to the most important bastion of the revolution.
    Keywords: Mosque, Islamic Civilization, Taraz, Islamic Neighborhood, Central Neighborhood, Pillars Of Taraz Mosque, Features
  • Hossein Bashari Khaveh *, Mohammadsadeq Nasrollahi Pages 111-147

    The main issue of this research is to achieve the desired model of people's participation in cyberspace governance and its main question is as follows: based on the theoretical foundations of religious democracy, what is the ideal model of cyber space governance? In order to find the answer, the required data were collected through interviews with the experts and documentary methods, and analyzed with using Grounded Theory method. The statistical community of experts in this research is a collection of policymakers, executive managers, university professors and researchers related to the field of cyberspace governance in Iran, and a semi-structured interview was conducted with 12 of them using theoretical sampling. The findings collected during 3 stages of open, central and selective coding were analyzed and the validity and reliability of the research process was evaluated and confirmed based on the four criteria of compliance, comprehensibility, generalization and control. The findings of this study show that by considering the differences between cyberspace governance and physical space governance that are emergent of the contextual factors (namely the specific features of this space), the realization of the religious democracy theory in cyberspace governance is possible through a meta-governance. The result of this research is that The Religious and Peopleized Model of Meta-Governance is a combination of three governance models: hierarchical governance model in the infrastructure layer, market governance model in the service layer, and network governance model in the content layer, that surrounded by the principles of the religious democracy theory.

    Keywords: Peopleized Governance, Cyberspace, Religious Democracy, Paradigm Model, Meta-Governance
  • Majid Sahragard, Ghorbanali Mehrabani, Fatemeh Zargaran Khouzani * Pages 149-190
    The will of the martyrs is the most important written document and it is considered one of the precious literary works that survived the eight years of holy defense. Most of the testaments of the martyrs were written on the night before the battle and on the front lines. Analyzing the wills left behind is one of the basic strategies for creating a value pact between the generation of the holy defense and today's generation. The aim of the current research is to analyze the wills of the martyred commanders of the capital by the method of thematic analysis. The statistical population is all the wills of the martyred commanders of the capital, which according to the availability of the full text variable, theoretical saturation was finally achieved by analyzing 100 wills. 19 sub-themes were categorized into 5 main themes. The results showed that the most important bequests of the martyrs are related to values (moral, religious, humanitarian), behavioral (serving, Guardianship, truth-seeking, pragmatism), duties (Fulfillment of duties and obligations, fervent prayer and appeals to Imams, preservation of hijab and chastity), attitudinal (afterthought, hope, unity, freedom, martyrdom) and knowledge (self-knowledge, Islamic worldview, invitation to study and educational principles). In the end, it is suggested that the recommendations of the martyrs should be taught to the new generation in a valuable artistic and literary format or in story books and documentary films, so that intergenerational values can be transferred.
    Keywords: The Will Of The Martyrs, The Martyrs Of The Capital Of Iran, The Will Of The Commanders, The Analysis Of The Will, The Martyred Commanders Of The Capital, Thematic Analysis
  • Aziz Ghazanfari *, Emad Aliakbari, Seyyed Mahmood Moosavi, Mahdi Mahmoodi Pages 191-219

    After establishment of the illegitimate regime of Israel, the security of the western Asia entered a new era in a way that fraternity-enmity patterns of this regime affected regional countries. Historical defeats of Arabs from Israel, the dependence of their security on the West and interaction of regional changes in the last decade propelled the Arabs-Israel’s relations toward a political current called normalization. Ambiguity in perceptions of regional actors, epistemological and methodological deficiencies in studying these relations and lack of literature in some variables of these relations motivated the current research to adopt an innovative approach to study this subject. To this aim, a multi-phase/multi-method approach blending both qualitative and quantitative methods was used. Research findings showed that in the construct of Arab-Israel normalization three economic-technological, ideological-political and military-security factors are involved which entail 24 different variables. It was revealed that many of these variable are the direct effect of the Islamic revolution.

    Keywords: Arabs, Israel, Security, Islamic Revolution, Foreign Relations