فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 50 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین سهلانی*، بهزاد لک صفحات 1-24
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، پیش بینی تراکم ترافیک و استفاده از سیستم های هوشمند در آن به یک حوزه تحقیقاتی رو به رشد تبدیل شده است و امروزه با توجه به هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری پیشرفته، می توان قابلیت ارائه راه حل های نوآورانه و موثر برای مدیریت و کنترل ترافیک شهری را در نظر گرفت و تجربیات گذشته نشان داده که عدم استفاده از این فناوری ها روزبه روز بر مشکلات ترافیکی می افزاید؛ لذا به کارگیری فناوری های نوظهور در جهت برطرف سازی مشکلات ترافیکی از اهمیت بالایی برخوردار است.
    روش
    این تحقیق ابتدا با هدف شناسایی و اولویت بندی الزامات به کارگیری سیستم های هوشمند در مدیریت ترافیک تعریف می شود و سپس راهکارهایی را برای آینده نگری این الزامات ارائه می دهد. داده های این پژوهش از مطالعات کارهای پیشین، تجربه کاری مولفین و همچنین از طریق مصاحبه عمیق با 20 نفر از خبرگان اصلی در مرحله کیفی و 48 نفر از خبرگان میانی از طریق پرسش نامه محقق ساخته در مرحله کمی حاصل شده است. جامعه آماری را خبرگان مراکز علمی و اجرایی، کارشناسان صاحب نظر  پلیس های تخصصی با تحصیلات حداقل کارشناسی در رشته های مرتبط با هوش مصنوعی و راهنمایی و رانندگی و چندین سال فعالیت مرتبط با این حوزه تشکیل دادند. به منظور تعیین روایی آن، از دیدگاه صاحب نظران و متخصصان استفاده شده و پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ انجام و مقدار آن 0.88 به دست آمد و برای اولویت بندی از آزمون فریدمن، استفاده شد.
    یافته ها
    با جمع آوری و کدگذاری اطلاعات، مدلی مفهومی در جهت شناسایی الزامات به کارگیری سیستم های هوشمند ارائه شد که مولفین توانستند یک چارچوب کاربردی در پنج بعد اصلی و 43 مولفه ارائه دهند. بر اساس آزمون فریدمن، شاخص های اکتسابی مربوط به داده ها با بار عاملی 84.71  درصد، نرم افزار با 80.71 درصد، زیرساخت با 75.33 درصد،  سخت افزار با 71.33 درصد، آموزش و نیروی انسانی با کمترین بار عاملی 69.27 درصد، شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت موجود سازمان های مسئول در حوزه راهنمایی و رانندگی برای دستیابی به الزامات اکتساب شده و رسیدن به حالت مطلوب می توان جمع آوری داده ها، متناسب سازی و تحلیل مناسب آن ها، آموزش نیروها به صورت مستمر و جامع و در سطوح بین المللی در حوزه های هوش مصنوعی، تجهیز مستمر مراکز راهنمایی و رانندگی و آموزشی برای آنالیز داده های استخراجی، برگزاری مانورهای اجرایی و ارزیابی اقدامات صورت گرفته و برطرف سازی نواقص مشاهده شده، عقد قراردادهای بین المللی چند جانبه برای ارائه خدمات زیرساختی مختلف و غیره را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مدیریت ترافیک شهری، راهنمایی و رانندگی، هوشمندسازی راهور
  • منصور غنی آبادی، حسین علی پور*، مهدی خادمی گراشی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 25-66
    زمینه و هدف
    ترافیک، امروزه در زندگی انسان ها واژه شناخته شده ای است که به واسطه خصوصیات خاص زندگی معاصر که به تحرک و فعالیت هرچه بیشتر گرایش دارد، ابعاد پیچیده ای یافته است و از این رو در بسیاری از کلان شهرهای کشورهای در حال توسعه و به ویژه شهر تهران به مساله ای بحرانی تبدیل شده است. بر این اساس به منظور مدیریت ترافیک تهران و اجرای موفق برنامه ها، یکی از مهم ترین گام ها، توسعه ظرفیت است. هدف از این پژوهش اعتبار یابی شاخص های بومی توسعه ظرفیت به منظور مدیریت ترافیک شهری تهران بر اساس مدل توسعه یافته UNDP می باشد.
    روش
    این پژوهش از نظر رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوا انجام گردیده و از آنجا که برای اولین بار اقدام به ساخت و اعتباریابی سنجه توسعه ظرفیت برای مدیریت ترافیک شهری تهران نموده است، یک پژوهش توسعه ای و با توجه به کاربست آن برای دستگاه های متولی و مجری ترافیک تهران، یک پژوهش کاربردی نیز قلمداد می گردد. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و صاحب نظران حوزه ترافیک و حمل و نقل تهران و همچنین مستندات و متون مربوط به توسعه ظرفیت UNDP استفاده گردید.  شناسایی این خبرگان با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و تا رسیدن به اشباع نظری (شامل 12 نفر) ادامه یافت. سپس برای تحلیل اطلاعات به دست آمده با تکنیک تحلیل محتوای کیفی(روش استقرایی) و با بهره گیری از نرم افزار MAXQDA 2020 در خصوص کد گذاری باز، محوری و گزینشی اقدام شد. به منظور بررسی روایی،  از متخصصان برجسته  شامل: 3 نفر از صاحب نظران مرتبط با حوزه برنامه ریزی شهری و ترافیک تهران، 3 نفر از صاحب نظران در سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، 3 نفر از خبرگان پلیس راهور فراجا و 3 نفر از اساتید حوزه مدیریت دولتی و خط مشی گذاری عمومی استفاده و نظرات آن ها در قالب فرم CVI گردآوری شد و پایایی نیز با استفاده از روش ضریب کاپای کوهن محاسبه گردید.
    یافته ها
    با توجه به تجزیه و تحلیل صورت گرفته، در مجموع تعداد 22 مقوله و 139 شاخص بومی (نشانگر/گویه) شناسایی و در قالب محورهای پنج گانه مدل فرآیندی توسعه ظرفیت UNDP طبقه بندی گردید. البته باید گفت شاخص های بومی به دست آمده با توجه به اقتضائات و الزامات شهر تهران استخراج و می تواند برای تصمیم گیرندگان حوزه ترافیک و حمل و نقل در خصوص شناسایی ظرفیت ها و توسعه آن به منظور مدیریت موثر ترافیک شهر تهران مورد بهره برداری قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    تاکنون از مجموعه پژوهش های انجام شده در ایران، پژوهشی با موضوع توسعه ظرفیت بر مبنای یک مدل توسعه ظرفیت برای مدیریت ترافیک شهری تهران، ارائه نگردیده است. در این پژوهش، حاصل کار به صورت مدل مفهومی پیشنهادی با استفاده از شاخص های بومی متناسب با شهر تهران ارائه گردید. در واقع می توان گفت الگوبرداری از مدل فرآیندی UNDP  که توسط سازمان ملل متحد طراحی گردیده، پس از ارتقا و بومی سازی شاخص های آن می تواند به عنوان یک دستاورد جدید در مدیریت موثر ترافیک شهر تهران مورد بهره برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل فرآیندی توسعه ظرفیت UNDP، توسعه ظرفیت، اجرای خط مشی عمومی، مدیریت ترافیک شهری، اعتبارسنجی
  • سید تیمور حسینی، مجید حق شناس*، محمدباقر سلیمی کوچی، تقی بختیاری صفحات 67-104
    زمینه و هدف

    یکی از انواع خدمات شماره گذاری وسایل نقلیه در کشور خدمات شماره گذاری موتورسیکلت می باشد. پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا به طور مستمر در تلاش است با آسیب شناسی و تغییر در فرایندهای خدمات شماره گذاری موتورسیکلت، بهبود روش های اجرایی و بهره گیری از فناوری های نوین به سطح بالایی از توانمندی و یکپارچگی مطلوب با هدف ارتقای سطح خدمات دست یابد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی آسیب های خدمات شماره گذاری موتورسیکلت می باشد.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش آمیخته از نوع اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی، مصاحبه با خبرگان ستاد پلیس راهور فراجا به روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری و در بخش کمی جامعه آماری کارشناسان شماره گذاری مستقر در واحدهای شماره گذاری مراکز استان های سراسر کشور به روش تصادفی طبقه ای و حجم نمونه آن تعداد 110 نفر بود. برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی از پرسش نامه استفاده شد.

    یافته ها

     در بین ابعاد مورد بررسی  به ترتیب بعد آسیب های اداری- ستادی با مقدار984/19 ، بعد آسیب های فنی- مهارتی با مقدار024/19و بعد آسیب های قانونی- حقوقی با مقدار006/3 در آسیب های خدمات شماره گذاری موتورسیکلت موثر می باشد. از طرف دیگر بارهای عاملی آسیب های اداری- ستادی با مقدار924/0، آسیب های فنی- مهارتی با مقدار860/0 و آسیب های قانونی- حقوقی با مقدار569/0 بیشتر از 5/0 هستند که در سطح 95/0 معنی دار بودند.

    نتایج

    با توجه به اینکه پلیس راهور فراجا به دنبال افزایش اثربخشی، بهره وری و رضایتمندی در حوزه های مختلف از جمله خدمات شماره گذاری موتورسیکلت می باشد؛ می توان با حذف آسیب ها و ایجاد هماهنگی بین واحدهای ستادی و اجرایی پلیس راهنمایی و رانندگی در جهت رسیدن به اهداف سازمانی حرکت کرده و مسیر را جهت برداشتن موانع با هدف برداشتن گام های استوارتر مهیا کرد.

    کلیدواژگان: آسیب های اداری- ستادی، آسیب های فنی- مهارتی، آسیب های قانونی- حقوقی، پلیس راهنمایی و رانندگی، خدمات، شماره گذاری، موتورسیکلت، آسیب شناسی
  • علی ضرونی*، سجاد امیری صفحات 105-138
    زمینه و هدف
    پلیس راهور یکی از پلیس های تخصصی فرماندهی انتظامی کشور، مسئول سامان دهی ترافیک محسوب گردیده و یکی از ارکان اصلی مدیریت بحران های طبیعی است. مدیریت ترافیک یکی از اصلی ترین عوامل کنترل و مهار بحران ها است که باز بودن مسیر کمک رسانی در زمان بحران پایه و اساس امدادی سایر دستگاه ها محسوب می گردد. توجه ویژه و کاربردی به شناسایی مشکلات کلان شهر تهران در زمان بحران، برای افزایش کارایی عملی پلیس، ضروری به نظر می رسد که دراین پژوهش به تحلیل مشکلات ترافیکی کلان شهر تهران در زمان بحران، با تاکید بر نقش فراجا با چارچوب مراحل قبل، حین و بعد از بحران پرداخته شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی، یک نوع تحقیق آمیخته (کیفی وکمی)، است. داده های بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و داده های بخش کمی از طریق پرسشنامه (برآمده از یافته های کیفی) به دست آمده اند. در انتخاب جامعه آماری کیفی که به روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری، از نظرات 15 نفر از خبرگان و مدیران انتظامی، راهور، مرکز، ستاد مدیریت بحران و سازمان امداد و نجات کشورکه دانش و تجربه مدیریت بحران ها اعم از زلزله، اغتشاشات و سیل و...، را به صورت مستقیم و غیرمستقیم در 5 سال اخیر داشتند و در تهران مشغول به خدمت هستند استفاده شد. جامعه آماری در بخش کمی نیز متشکل از شهروندان کلان شهر تهران (به تعداد90نفر) هستند.  یافته های بخش کیفی از طریق نرم افزار مکس کیودا[1] و یافته های بخش کمی از طریق نرم افزارهای آماری «اس پی اس اس[1]» و «پی ال اس[1]» برای اعتبارسنجی الگو مورد تجزیه و تحلیل استفاده شده است.
    یافته ها
    در بررسی مشکلات کلان شهر تهران در زمان بحران، با تاکید بر نقش فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، مولفه هایی از جمله؛ آموزش مردم، مشارکت دادن سازمان های مردم نهاد، تعامل با سازمان های ذی مدخل، اجرای طرح های عملیاتی، پلیس و خانواده پلیس، مدیریت پیش رویدادی، ایمنی (ساختمان ها، معابر، پل ها و تونل ها)، تجهیزات جهت خدمات دهی سازمان های امدادی و پلیس، زیرساخت های شهری، مطالبه گری ازسازمان های ذی سهم، اطلاع رسانی به عنوان عوامل تاثیرگذار برای سامان دهی ترافیک در زمان بحران، شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که تقویت بعد آموزش با  912 امتیاز از طریق ایجاد دانش جلوگیری از ناآرامی های بعد از بحران، سنجش رفتار مردم با کمک جامعه شناسان و روان شناسان در شرایط سخت، استفاده از تجربیات کشورهای دیگر، رصد فضای مجازی و خنثی سازی تهدیدات، مانورهای مشترک بین سازمان های امدادی، سامانه هشدار سریع در زمان بحران، ارتباطات ماهواره ای جهت جمع آوری اطلاعات معابر، تاثیرگذارترین و همچنین در رتبه دوم، تقویت بعد امنیت با 888 امتیاز از طریق تنظیم برنامه و شیوه نامه مدیریت ترافیک در زمان بحران، طراحی دستورالعملی منطقه ای با توجه به شرایط منطقه، مشخص کردن معابر اضطراری در زمان بحران، توجه به زمان طلایی و سرعت بالای در سامان دهی ترافیک، جلوگیری از هجوم زیاد مردم از استان های دیگر، در رتبه سوم ساختار با 883 امتیاز و در نهایت برنامه ریزی با 762 امتیاز هر کدام  به ترتیب فوق در کاهش معضلاتی از جمله؛ تلفات انسانی مادی، آسیب های روانی و بسیاری از موضوعات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، و...، در زمان بحران تاثیرگذاری خواهند داشت .
    کلیدواژگان: بحران، پلیس راهور، مدیریت بحران، تهران بزرگ، تعاملات بین سازمانی
  • سید مجتبی شهیدی، اسکندر مومنی*، سید تیمور حسینی، سعید رمضان زاده صفحات 139-172
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت نقش صنعت حمل ونقل و گسترش روز افزون استفاده از وسایل نقلیه، بحث ایمنی رانندگی همیشه به طور نسبی مطرح بوده است ولی دردو دهه اخیر بدلیل افزایش تصادفات و تلفات ناشی از آن، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار است. با برنامه ریزی اصولی و هدفمند مبتنی بر برنامه های جامع بین المللی و بومی سازی آن ها در سطوح ملی و محلی می توان به اهداف تعیین شده در این خصوص دست یافت که یکی از این برنامه ها برنامه جهانی ارتقای ایمنی راه ها در دهه اقدام می باشد. در این پژوهش محقق به دنبال راهبردهای پیاده سازی برنامه جهانی ارتقای ایمنی راه ها در پلیس راهور می باشد. و به دنبال پاسخ به این سوال اساسی هستیم که با یک ارزیابی وضعیت اجرای برنامه جهانی ارتقای ایمنی راه ها در پلیس راهور را تحلیل نماییم.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است زیرا در پی دستیابی به نتایجی است که مورد استفاده پلیس راهور فراجا و سازمان های متولی ترافیک قرار خواهد گرفت. با توجه به اینکه این تحقیق به دنبال تعیین راهبردهای پیاده سازی برنامه جهانی ارتقای ایمنی راه ها در پلیس راهور و از منظر گردآوری اطلاعات، آمیخته است. جامعه آماری بخش کیفی این تحقیق، مدیران راهبردی و امنیتی در حوزه ترافیکی می باشند. حجم نمونه آماری، 29 نفر از این مدیران می باشند که به صورت هدفمند انتخاب گردیده اند. در بخش کمی، نیز با توجه به راهبردی بودن عنوان تحقیق، جامعه آماری به روش هدفمند شامل کارشناسان حوزه ترافیک تعیین شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که علی رغم اینکه طرح دهه اقدام به عنوان سندی بالادستی برنامه ای جامع و همه جانبه نگر بوده که تمامی ابعاد دخیل و موثر در کاهش تلفات جاده ای را در پنج بعد مدیریت ایمنی ترافیک، ایمنی راه، ایمنی کاربران،  ایمنی وسایل نقلیه و اقدامات موثر پس از وقوع حادثه در حوزه امداد و نجات مدنظر قرار داده است عدم اجرای یا ضعف در اجرای این برنامه آن چنان که سایر کشورها پیاده سازی و اجرا نموده اند نتوانسته است اهداف کاهش پایدار تلفات رانندگی را در کشور ما برآورده سازد.

    پیشنهادها:

     پلیس راهور فراجا چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم نقش پررنگ و تاثیرگذاری بر تمامی دستگاه های دخیل در مدیریت ایمنی ترافیک دارد که در صورت ایفای این نقش می تواند تاثیر زیادی در کاهش تصادفات و بهبود ایمنی ترافیک داشته باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد، برنامه جهانی، ایمنی، پلیس راهور
  • جواد عینی پور*، محمدباقر سلیمی کوچی، سید سعید کشفی، مراد عباسی صفحات 173-208
    زمینه و هدف
    تخلفات رانندگی عامل بسیاری از حوادث جانی، مالی و روانی در طی رانندگی است. تنبیه موثر می تواند بر کاهش تخلفات موثر باشد. این پژوهش با هدف شناسایی اقدام های تنبیهی رانندگان در جهت بازدارندگی از تخلفات رانندگی انجام شد.
    روش
    رویکرد این تحقیق کیفی، به لحاظ نوع اکتشافی و به لحاظ روش، تحلیل مضمون بود که از روش کدگذاری سه مرحله ای کولاییزی با استفاده از نرم افزار MAXQDA-2020 برای تحلیل آن استفاده شد. جامعه مشارکت کننده شامل کلیه نخبگان، فرماندهان با تجربه راهور، اساتید برگزیده روان شناسی، اساتید برگزیده حقوق، وکلای دادگستری، جامعه شناسان و کارشناسان آموزش و پرورش در کشور ایران بود که از بین آن ها به صورت هدفمند تا رسیدن به حد اشباع نظری، 19 نفر از آن ها شناسایی و به صورت کتبی مورد مصاحبه قرار گرفتند. در این پژوهش از فرم مصاحبه کتبی نیمه ساختاریافته در قالب 82 سوال گزینه بایست- باز پاسخ و 10 سوال بازپاسخ استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل نشان داد که تنبیه های بازدارنده تخلفات، مضامین فراگیر و سازمان دهنده عبارت بودند از: اقدام های آموزشی- توجیهی: الزام به اصلاح (3 مضمون پایه) و ارجاع (4 مضمون پایه)، اقدام های مالی- اقتصادی: پرداختگری (2 مضمون پایه)، مشروط سازی (2 مضمون پایه) و گران ترسازی (4 مضمون پایه)، اقدام های رسانه ای- تبلیغی: محدود (2 مضمون پایه) و عمومی (4 مضمون پایه)، اقدام های واکنشی- بازخوردی: تحت نظرگیری (5 مضمون پایه)، سلبی- کیفری (4 مضمون پایه) و محدودسازی (5 مضمون پایه).
    نتیجه گیری
    هوشمندسازی و فوریت بازخورد، محوری ترین استنباط هایی بودند که از مضامین اقدام های تنبیهی بازدارنده تخلفات رانندگی استخراج گردیدند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تخلفات، تنبیه، بازدارندگی، رانندگی، هوشمندسازی
|
  • Hossein Sahlani *, Behzad Lak Pages 1-24
    Background and Objective
    In recent years, the prediction of traffic density and the use of artificial intelligence in it has become a growing research field, and today, considering artificial intelligence as an advanced technology, it is possible to provide innovative and effective solutions for urban traffic management, and past experiences have shown that not using these technologies, increases traffic problems day by day. Therefore, the use of these technologies to solve traffic problems is of great importance.
     
    Method
    In this research identifies and prioritizes the requirements of using artificial intelligence in traffic management, and then provides solutions for the future of these requirements. The data of this research was obtained from the studies of previous works, experience of the authors, and also through in-depth interviews with 20 of the main experts in the qualitative phase and 45 of the intermediate experts through a researcher-made questionnaire in the quantitative phase, which are the statistical population experts of scientific centers, specialized police officers experts with at least bachelor's education in fields related to artificial intelligence and traffic and several years of activity related to this field. In order to determine its validity, were used the opinions of experts, and the reliability of the questionnaire was determined with Cronbach's alpha coefficient and its value was 0.88, and Friedman's test was used for prioritization.
    Findings
    By collecting and coding the information, a conceptual model was presented to identify the requirements for the use of artificial intelligence, and the authors were able to present a practical framework in five main dimensions and 43 components, which according to Friedman's test importunes factor are related to data with 84.71% and education and human were identified with the lowest factor load.
    Results
    According to the existing situation of the responsible organizations in the management of traffic, in order to achieve the acquired requirements and reach the desired state, should be train the forces continuously and comprehensively and at the international level in the fields of artificial intelligence, and continuously equip the guidance centers, and analysis of extracted data, and executive the maneuvers, and evaluating the actions taken and fixing the observed defects, concluding multilateral international contracts to provide various infrastructure services, etc
    Keywords: Artificial Intelligence, Urban Traffic, Traffic, Traffic Intelligence
  • Mansour Ghaniabadi, Hosein Alipoor *, Mehdi Khademi Garashi, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 25-66
    Background and Objective
    Traffic is a well-known term in human life today, which has acquired complex dimensions due to the specific characteristics of contemporary life, which tends to be more and more mobile and active, and therefore has become a critical issue in many metropolises of developing countries, especially Tehran. Accordingly, in order to manage Tehran traffic and successfully implement programs, one of the most important steps is capacity development. The purpose of this research is to validate local capacity development indicators for urban traffic management in Tehran based on the UNDP developed model.
    Method
    This research was conducted in terms of a qualitative approach and with the content analysis method, and since it was the first time to build and validate a capacity development indicator for urban traffic management in Tehran, it is considered a developmental research and, considering its application to the authorities in charge and implementing Tehran traffic, and it is also considered an applied research. In order to collect data, semi-structured interviews with experts and scholars in the field of traffic and transportation in Tehran, as well as documents and texts related to UNDP capacity development, were used. The identification of these experts was continued using the snowball sampling method until theoretical saturation (including 12 people). Then, the obtained information was analyzed using the qualitative content analysis technique (inductive method) and using MAXQDA 2020 software regarding open, axial and selective coding. In order to examine the validity, prominent experts were used, including: 3 experts related to the field of urban planning and traffic in Tehran, 3 experts in the Tehran Municipality Transportation and Traffic Organization, 3 experts from the IRI Traffic Police, and 3 professors in the field of public administration and public policymaking. Their opinions were collected in the form of a CVI form, and reliability was calculated using the Cohen's kappa coefficient method.
    Findings
    According to the analysis, a total of 22 categories and 139 local indicators (indicators/items) were identified and classified in the form of five axes of the UNDP capacity development process model. Of course, it should be said that the local indicators obtained were extracted according to the requirements and requirements of Tehran and can be used by decision makers in the field of traffic and transportation in identifying capacities and developing them for the effective management of Tehran's traffic.
    Results
    So far, from the set of research conducted in Iran, no research on capacity development based on a capacity development model for Tehran's urban traffic management has been presented. In this research, the results of the work were presented in the form of a proposed conceptual model using local indicators appropriate for Tehran. In fact, it can be said that modeling the UNDP process model designed by the United Nations, after upgrading and localizing its indicators, can be used as a new achievement in the effective management of Tehran's traffic.
    Keywords: UNDP Capacity Development Process Model, Capacity Development, Public Policy Implementation, Urban Traffic Management, Validation
  • Seyyed Teymour Hosseini, Majid Haghshenas *, Mohammadbagher Salimi Koochi, Taghi Bakhtiari Pages 67-104
    Background and Objective

    One of the types of vehicle numbering services in the country is motorcycle numbering services.  IRI Traffic and Driving Police is continuously trying to achieve a high level of capability and desired integration with the aim of improving the level of services by diagnosing and changing the processes of motorcycle numbering services, improving implementation methods, and utilizing new technologies. The aim of the present study is to identify the damages of motorcycle numbering services.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and exploratory in terms of mixed methods. The statistical population in the qualitative part was interviews with experts from the IRI Traffic Police Headquarters using purposive sampling until theoretical saturation was reached, and in the quantitative part, the statistical population was numbering experts stationed in numbering units in provincial centers across the country using a stratified random method, with a sample size of 110 people. A semi-structured interview tool was used to collect data in the qualitative part, and a questionnaire was used in the quantitative part.

    Findings

    Among the dimensions studied, the administrative-staff damage dimension with a value of 19.984, the technical-skill damage dimension with a value of 19.024, and the legal-legal damage dimension with a value of 3.006 are effective in motorcycle numbering service damage. On the other hand, the factor loadings of administrative-staff injuries with a value of 0.924, technical-skill injuries with a value of 0.860, and legal-legal injuries with a value of 0.569 are greater than 0.5, which were significant at the 0.95 level.

    Results

    Given that the IRI Traffic Police seeks to increase effectiveness, productivity, and satisfaction in various areas, including motorcycle numbering services; by eliminating injuries and creating coordination between the headquarters and executive units of the traffic police, it is possible to move towards achieving organizational goals and pave the way for removing obstacles with the aim of taking more solid steps.

    Keywords: Traffic Police, Services, Numbering, Motorcycles, Pathology
  • Ali Zarouni *, Sajad Amiri Pages 105-138
    Background and Objective
    The traffic police is one of the specialized police forces of the country's police command, responsible for organizing traffic and is one of the main pillars of natural disaster management. Traffic management is one of the main factors in controlling and containing crises, and the openness of the relief route during a crisis is considered the foundation of relief for other agencies. Special and practical attention to identifying the problems of the Tehran metropolis during a crisis seems necessary to increase the practical efficiency of the police. In this study, the analysis of the traffic problems of the Tehran metropolis during a crisis has been addressed, emphasizing the role of the police within the framework of the stages before, during, and after the crisis.
    Method
    The present study is an applied study in terms of purpose and a mixed research (qualitative and quantitative) in terms of methodology. The qualitative data were obtained through semi-structured interviews and the quantitative data were obtained through a questionnaire (derived from qualitative findings). In selecting the qualitative statistical population, which was snowballed until theoretical saturation was reached, the opinions of 15 experts and managers of law enforcement, traffic, center, crisis management headquarters, and the country's relief and rescue organization who had knowledge and experience in managing crises, including earthquakes, riots, floods, etc., directly and indirectly in the last 5 years and who are serving in Tehran were used. The statistical population in the quantitative section also consists of citizens of the Tehran metropolis (90 people). The findings of the qualitative section were analyzed through MaxQDA software and the findings of the quantitative section were analyzed through the statistical software "SPSS" and "PLS" to validate the model.
    Findings
    In examining the problems of the Tehran metropolis during the crisis, with an emphasis on the role of the Islamic Republic of Iran's law enforcement command, components such as; Public education, involving NGOs, interacting with stakeholders, implementing operational plans, police and police families, pre-event management, safety (buildings, roads, bridges, and tunnels), equipment for providing services to relief organizations and police, urban infrastructure, demanding from stakeholders, and information dissemination were identified as influential factors for organizing traffic during a crisis.
    Conclusion
    The results of the study showed that strengthening the education dimension with 912 points through creating knowledge to prevent post-crisis unrest, measuring people's behavior with the help of sociologists and psychologists in difficult situations, using the experiences of other countries, monitoring cyberspace and neutralizing threats, joint maneuvers between relief organizations, an early warning system in times of crisis, satellite communications to collect information about roads, was the most effective, and also in second place, strengthening the security dimension with 888 points through setting a program and method for managing traffic in times of crisis, designing regional manuals according to regional conditions, identifying emergency roads in times of crisis, paying attention to golden time and high speed in organizing traffic, preventing a large influx of people from other provinces, in third place was structure with 883 points, and finally planning with 762 points each. Accordingly, the above will be effective in reducing problems such as human and material losses, psychological trauma, and many political, economic, social, etc. issues during times of crisis.
    Keywords: Crisis, Traffic Police, Crisis Management, Greater Tehran, Inter-Organizational Interactions
  • Seyyed Mojtaba Shahidi, Eskandar Moemeni *, Seyyed Teymour Hosseyni, Saeid Ramzan Zadeh Pages 139-172
    Background and Objective

    Considering the importance of the role of the transportation industry and the increasing use of vehicles, the issue of driving safety has always been relatively important, but in the last two decades, due to the increase in accidents and casualties resulting from them, this issue is of greater importance. With principled and targeted planning based on comprehensive international programs and their localization at the national and local levels, the goals set in this regard can be achieved, one of which is the Global Road Safety Program. In this study, the researcher seeks strategies for implementing the Global Road Safety Program in traffic police. And we are looking for an answer to this fundamental question by analyzing the status of the implementation of the Global Road Safety Improvement Program in the traffic police with an assessment.

    Method

    This research is practical in terms of purpose because it seeks to achieve results that will be used by the traffic police and traffic management organizations. Given that this research seeks to determine the implementation strategies of the Global Road Safety Improvement Program in the traffic police and from the perspective of information collection, it is mixed. The statistical population of the qualitative part of this research is strategic and security managers in the traffic field. The statistical sample size is 29 of the managers who have been selected purposefully. In the quantitative part, considering the strategic nature of the research title, the statistical population has been determined purposefully to include traffic experts.

    Findings

    Data analysis showed that despite the fact that the Decade of Action Plan, as an upstream document, is a comprehensive and all-round program that considers all aspects involved and effective in reducing road casualties in the five dimensions of traffic safety management, road safety, user safety, vehicle safety, and effective measures after an accident in the field of relief and rescue, the lack of implementation or weakness in the performance of this program, as implemented by other countries, has failed to meet the goals of sustainable reduction of traffic casualties in our country.

    Results

    IRI Traffic Police, whether directly or indirectly, have a prominent role and influence on all agencies involved in traffic safety management, and have a great impact on reducing accidents and improving traffic safety.

    Keywords: Strategy, Global Program, Safety, Traffic Police
  • Javad Eynypour *, Mohammadbagher Salimikouchi, Seyyed Saeid Kashfi, Morad Abbasi Pages 173-208
    Background and Objective
    Driving violations are the cause of many fatal, financial, and psychological accidents. So, Effective punishment can be effective in reducing violations. This study aimed to identify punitive measures taken by drivers to deter driving violations.
    Method
    The approach of this qualitative research was exploratory in terms of type and content analysis in terms of method, which was analyzed using the three-stage Colaizzi coding method using MAXQDA-2020 software. The participating community included all elites, experienced traffic commanders, selected psychology professors, selected law professors, lawyers, sociologists, and education experts in Iran, from whom 19 people were identified and interviewed in writing until theoretical saturation was reached. In this study, a semi-structured written interview form was used in the form of 82 multiple-choice questions and 10 open-ended questions.
    Findings
    The analysis revealed that deterrent punishments for violations encompassed comprehensive and organizing themes, including: educational-explanatory measures: obligation to correct (3 basic themes) and referral (4 basic themes), financial-economic measures: payment (2 basic themes), probation (2 basic themes) and increasing the cost (4 basic themes), media-advertising measures: limited (2 basic themes) and general (4 basic themes), reactive-feedback measures: monitoring (5 basic themes), negative-punitive (4 basic themes) and limiting (5 basic themes).
    Results
    Intelligent Automation and urgency of feedback were the most central inferences extracted from the themes of punitive measures to deter driving violations.
    Keywords: Violations, Punishment, Deterrence, Driving, Intelligent Automation