فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 61 (فروردین و اردیبهشت 1404)

  • تاریخ انتشار: 1404/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی آرزومند لیالکل*، سید علی قاسم زاده صفحات 1-36

    با قدرت گرفتن عامل ترک و عرب و سیطره سیاسی و دینی بر ایران، عامه ایرانی با درک خطر فروپاشی هویتی، در کنشی جمعی به تقابل هویتی با قوم غالب برآمدند. اصلی ترین نمود این رویارویی در میدان زبان شکل گرفت و به برساختی از کنش های زبانی انجامید که شاهکار آن شاهنامه بود. در این جستار به کمک نظریه تاریخ ذهنیت ها که با یافتن نشانه های اندیشگانی از میان منابع ادبی و تاریخی و تفسیر آن ها به تبیین روح زمانه و روح ملی در برهه های تاریخی می پردازد، به روش توصیفی تحلیلی، با معرفی نمونه هایی از تلاش های زبانی عامه ایرانی در دوران غزنوی و سلجوقی، نقش عامه و هویت گرایی ایرانیان در حفظ و بقای زبان فارسی، تبیین شده است. از نتایج پژوهش برمی آید در تقابل هویتی میان ایرانیان با قوم غالب که با تعصبات دینی حاکمان و نگاه برتری جویانه اعراب همراه بود، هویت گرایی عامه ایرانی به حفظ زبان به مثابه عامل وحدت بخش ملی در کنار دیگر مولفه های هویتی چون فرهنگ، باور و آیین های ایرانی منجر شد. این تلاش در کنش های زبانی متعدد ظاهر شده و درنهایت به پیدایی و رواج شاهنامه، به عنوان مجموعه فرهنگ و هویت ملی، در میدان زبان منجر شد.

    کلیدواژگان: عامه ایرانی، هویت ملی، تاریخ ذهنیت، دوره غزنوی و سلجوقی، زبان فارسی، شاهنامه
  • بهزاد اتونی* صفحات 37-66

    از بین همه منابع پیش و پس از اسلام که به زندگی و شخصیت ضحاک پرداخته اند، مفصل ترین و متنوع ترین روایت ها، مربوط به روایت های نقالان شاهنامه است. این روایات اگرچه از نظر ساختار و چارچوب کلی، دنباله رو شاهنامه فردوسی اند، ولی در آن ها، داستان ها و اشاراتی بسیار بدیع و نادر دیده می شود که در منابع کهن، به ندرت نمونه هایی از آن را می توان یافت. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع حماسی، تاریخی و طومارهای نقالی   طومارهای چاپ شده و برخی دستنویس های نقالی که هنوز به چاپ نرسیده اند  صورت پذیرفته است، به ناگفته هایی از داستان ضحاک در روایات نقالان می پردازد و داستان ها و اشاراتی را بازگو می کند که در شاهنامه و ادب پهلوانی، بی پیشینه است. نتیجه پژوهش نشان دهنده آن است که ناگفته های داستان ضحاک به روایت نقالان، یا از ابداعات قصه گویان و نقالان اند، یا در برخی اشارات متون کهنی غیر از شاهنامه ریشه دارند که تغییر شکل داده و به طومارهای نقالی راه یافته اند، و یا از داستان های شخصیت های حماسی و اسطوره ای الگوبرداری کرده اند.

    کلیدواژگان: ضحاک، طومارهای نقالی، شاهنامه، نقالان
  • ناصر شیری زاده، زهره اله دادی دستجردی* صفحات 67-92

    افسانه های عامه همچون هر پدیده دیگری، از روان و اندیشه سازندگان آن نشئت گرفته است؛ بنابراین در جای جای افسانه ها می توان نمودهای مختلف ناخودآگاه جمعی اقوام و ملل مختلف را مشاهده کرد. بدین ترتیب الگوهای تکرارشونده در افسانه ها، به مبنایی برای تحلیل و کشف لایه های پنهان متن، تبدیل می‎شوند. یکی از این الگوهای تکراری، سفر است. جوزف کمپبل با ارائه کهن الگوی سفر قهرمان، اذعان می دارد که قهرمان داستان برای رسیدن به تعالی ابتدا از مکان نخستین خود جدا شده و در ادامه راه از سه مرحله عبور می کند که به ترتیب «عزیمت»، «تشرف» و «بازگشت» نام دارند. افسانه «میمون باهوش» یکی از افسانه های عربی است و هدف از این پژوهش بررسی این داستان براساس کهن ‏الگوی سفر قهرمان است. بنابراین با روش تحقیق استنادی ابتدا به تعریف کهن الگوی سفر قهرمان جوزف کمپبل پرداخته شد. سپس داستان با روش توصیفی تحلیلی از این منظر مورد بررسی قرار گرفت و با این پرسش که چگونه می‏توان با توجه به این دیدگاه لایه ‏های پیدا و پنهان مفهومی و معنایی افسانه را کاوید و به درک بهتری از نمادها و رمزها و تصویرهای داستان رسید. مشخص شد که در مرحله عزیمت، قهرمان داستان با زیرمجموعه هایی همچون: دعوت به آغاز سفر، امدادهای غیبی و عبور از نخستین آستان، مواجه می شود و از آن ها عبور می کند. مرحله بعد این افسانه، زیرمجموعه هایی همچون: جاده آزمون ها، ملاقات با خدابانو و برکت نهایی را دربر می گیرد و درنهایت مرحله سوم، با زیرمجموعه دستیابی به آزادی در زندگی قابل ردگیری است. همچنین اقتضای داستان موجب نادیده گیری و حذف برخی زیرمجموعه ها شده است. سرانجام باید گفت در این داستان قهرمان در سفر خویش، هفت مرحله تشنگی و جست وجوگری،  ظاهر شدن راهنما، خطر (عقاب)، ورود به دنیای جدید، کسب آگاهی، بازگشت و تحول و بهره مندی را پشت سر می گذارد.

    کلیدواژگان: افسانه های عرب، افسانه میمون باهوش، سفر قهرمان، کهن‎الگو، جوزف کمپبل
  • سیده فرخنده پورنصرانی، نرگس ذاکر جعفری* صفحات 93-126

    پیوند فرهنگی و زیستی مردان و زنان گیلان با فعالیت های شالی کاری باعث شده است تا آیین های آن ها نمایانگر الگوهای کاشت، داشت و برداشت باشد. رقص قاسم آبادی یکی از آن آیین های نمایشی است که فرصتی را برای تبادل محتوای مرتبط با جامعه، هماهنگی اقدامات میان اعضای گروه، قدرت ائتلاف و تثبیت ساختارهای گروهی فراهم می کند. به عبارتی علاوه بر نقش افراد در فرایند رقص، نتیجه و تاثیر اجراها در جامعه حائز اهمیت است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر پاسخ به اهمیت اجرای رقص قاسم آبادی و کارکرد آن برای ایجاد وحدت است. بر این مبنا از نظریه کارکردگرایی آلن مریام در بستر موسیقی شناسی قومی با تمرکز بر یکی از ده کارکردهای آن، یعنی کارکرد هم بستگی از وجه موسیقی استفاده شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، نظری و از لحاظ ماهیت و روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی با استفاده از روش مردم نگاری در منطقه، مشاهده، مصاحبه، ثبت و ضبط اطلاعات است. یافته های پژوهش نشان می دهند که رقص قاسم آبادی با نمایش مهارت های حرکتی و هنرهای دستی و با استفاده از ابزار در راستای هماهنگی با موسیقی بومی، شرایطی را تولید می کند که یکپارچگی اجتماع به وجود آید تا همه افراد (رقصندگان و تماشاگران) احساسات گوناگون ازجمله حس یک دست بودن اجتماع و موجودیت جامعه را تجربه کنند، زیرا رقص قاسم آبادی چه در فرم رسمی به شکل رویدادها و چه در قالب غیررسمی و خودمانی فرصتی را برای عملکرد تک تک افراد به طور مستقیم در یک جمع فراهم می کند.

    کلیدواژگان: آلن مریام، اتنوموزیکولوژی، رقص قاسم آبادی، کارکرد هم بستگی اجتماعی، نظریه کارکردگرایی
  • مصطفی میردار رضایی* صفحات 127-166

    پیشینه هنر صنعت سفال‏گری در مازندران به هزاره هشتم پیش از میلاد می‏رسد و سطح گستردگی و پراکندگی این فن را می‏توان در جای‏جای این استان مشاهده کرد. کوزه یکی از بایسته‏ترین فراورده‏های سفالی است که بیشتر با هدف رفع نیاز‏های ضروری زندگی روزمره تولید و تکثیر می‏شود. یکی از راه‏های مطالعه فرهنگ جوامع، بررسی ادبیات عامه (فولکوریک) به‏ویژه ادبیات شفاهی آن جامعه، خاصه مطالعه ضرب‏المثل‏هاست. جستار حاضر که با روش توصیفی تحلیلی و با بهره‏گیری از امکانات کتابخانه‏ای نوشته شده ‏است، می‏کوشد تا به بررسی کارکرد «کوزه» (کلا، پیلک یا پلیکا و گمی در زبان مازندرانی) در ضرب‏ المثل‏های مازندرانی و نوع مواجهه مردم این استان با آن فراورده سفالین از منظر هنری ادبی بپردازد. نتایج این جستار نشان می‏دهد که وجود ضرب ‏المثل‏های ساخته‏شده از کوزه ‏های سفالی، با لهجه‏ های مختلف (از شرق تا غرب استان مازندران) نشان‏گر حضور و وفور این محصول هنری و کاربردی در سراسر استان است. همچنین بررسی مثل‏های مازندرانی که عمدتا موجز و دولختی‏اند، نشان می‏دهد که آفرینندگان امثال علاقه ‏ای به ذکر جنس و نوع خاک و همچنین به تکنیک ساخت و پرداخت (طرح‏ها، تصویرها، رنگ‏ها، نقش‏ها و لعاب‏ها) کوزه‏ ها ندارند و به‏جای آن، تاکید و تمرکز را خود برای تولید مفاهیم، بیشتر بر محور هم‏نشینی کوزه با دیگر عناصر (غالبا مایعات و غلات) که در دل آن ریخته می‏شده، نهاده ‏اند‏.

    کلیدواژگان: ضرب المثل، سفال، کوزه، کلا، پیلک، گمی
  • معصومه یاسمی فر، مسعود سپه وندی*، محمد خسروی شکیب صفحات 167-201

    قصه‏های پریان به عنوان بخش بزرگی از ادبیات روایی و شفاهی عامه، سرشار از رمز و رازهای نمادین هستند. کشف این رمز و رازها ما را به جهان بزرگ درون انسان، هدایت می‏کند. این مقاله بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی، نقش‏ها، نشانه‏ها و رویدادهای نمادین قصه پریان «ملک‏ابراهیم و دختران پادشاه مصر» از قصه‏های عامه لرستان را به شیوه تحلیل آرکه‏تایپی یونگ، بررسی کند. ساختار کلی در ابتدای قصه، به تسلط وجه نرینه و غیبت عنصر مادینه اشاره دارد و درنهایت چگونگی ظهور مادینه غایب در پایان قصه را  نشان می دهد. چهار عملکرد روانی انسان، یعنی تفکر، احساس، دریافت حسی و شهود در قالب شخصیت‏های این قصه نمایان می‏شوند. این قصه چون دیگر قصه‏ های پریان، بازتابی از آرکه‏تایپ‏های درونی است. مرگ شاه و جانشینی پسر کوچک، ضرورت نو شدن مداوم خویش را از طریق تماس با جریان رویدادهای روانی در ضمیر ناخودآگاه، انعکاس می‏دهد. آنیما نیز نقش پلی را دارد که به قصد تمامیت روان، به سوی لایه‏های عمیق‏تر ناخودآگاه و خود راه می‏یابد. نتیجه این پژوهش نشان می‏دهد نقش‏ها، رویدادها و چهره‏ها در قصه پریان «ملک ابراهیم و دختران پادشاه مصر» به شکلی نمادین، نیاز ما را برای نیل به ضمیر برتر یا خویشتنی والاتر آشکار می‏کنند؛ امری که با آگاهی از نیروهای ناخودآگاه و آرکه‏تایپ‏ها میسر می‏شود.

    کلیدواژگان: ادبیات روایی عامه، تحلیل آرکه تایپی، قصه پریان «ملک ابراهیم و دختران پادشاه مصر»
  • شیرزاد طایفی*، هانیه حاجی تبار صفحات 203-243

    ادبیات، به‏ویژه ادبیات عامه، بستری مناسب برای ظهور انگاره های کهن الگویی به شمار می رود، زیرا قریب به اتفاق افسانه ها و داستان های عامه تا حد زیادی در فعالیت های ناخودآگاه جمعی انسان ریشه دارد. نقد کهن الگویی، رویکردی تلفیقی و میان رشته ای است که نشان دهنده چگونگی حضور ناخودآگاه جمعی یونگی در آثار ادبی است. درواقع، بشر از دیرباز تاکنون به وجود و نقش اسطوره و کهن‏الگو، معتقد بوده که این امر موجب شده کهن‏الگوها در پستوی ضمیر ناخودآگاه جای گیرند؛ از این رو آثار شکل‏گرفته در این حوزه، یکی از مناسب‏ترین تجلی‏گاه‏های کهن الگوها محسوب می شوند. همسو با این اصل، منظومه طالب و زهره، یکی از قصه های بومی برخاسته از فرهنگ عامه مازندران است که بن‏مایه‏های آن، دارای عمق تاریخی و اساطیری است. در بین مردم عامه مازندران، برخی این منظومه غنایی را سرگذشت طالب آملی، شاعر بلندآوازه سبک هندی، دانسته‏اند. با توجه به اشتراکاتی که میان این منظومه و کهن الگوها مشاهده می شود، در این پژوهش به بررسی آن براساس نقد کهن الگویی به روش تحلیل کمی و کیفی و براساس آرای کارل گوستاو یونگ پرداخته شده و ضمن آوردن تعاریفی نسبتا گویا و جامع از کهن الگوها و نمادهای کهن الگویی، میزان و چگونگی بهره‏گیری شاعر از کهن الگوهایی چون آنیما، نقاب، سایه، سفر و آب سنجیده شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، نقد ادبی، کهن الگو، یونگ، طالب و زهره
  • آزاده پشوتنی زاده* صفحات 245-288

    «Ye Xian»، نام قهرمان یکی از شاخص ترین داستان های چینی است که داستان حول محور جدال نامادری و دخترش با وی می چرخد. دریافت لباس آبی به همراه کفش زرین برای شرکت در جشنواره توسط نیروی متافیزیکی که به ازدواج «Ye Xian» با پادشاه منجر می شود، مهم ترین تشابه با داستان «سیندرلا» است. علاوه بر اشتراکات پیشین، توانایی «Ye Xian» در ارتباط با البسه/پوشاک و وجود نیروی متافیزیکی در استخوان های مخلوقی (ماهی یا گاو) با نمونه هایی از داستان های ایرانی تشابه دارد. داستان «بی بی سه شنبه زرتشتیان» امتداد منطقی نمونه های متنوع همین داستان با اسامی مشابه یا نامشابه همچون «ماه پیشانی» در نواحی مختلف ایران است. بعد زنانه و اسامی قهرمانان داستان، اهمیت پارچه و پوشاک، وجود انواع نمادهای آب و ایزدبانوی ناهید، گره گشایی توسط نیروی جادویی از وجوه مشترک همه داستان هاست. تطابق ادوار و وقایع تاریخی با جغرافیای زیارتگاه ها و بقاع متبرک ایران به شکل گیری داستان های مشابه در سیستان، شهر ری و خراسان منجر شده است. علاوه بر رنگ آبی می توان گاو و ماهی را به عنوان دیگر نمادهای آب و ایزدبانوی ناهید برشمرد. «پارس بانو» یکی از سلسله داستان های «پیر-ان زرتشتی» است و مشابه با داستان مقبره «بی بی شهربانو» در شهرری است که به پیوند داستان ها و نمادهای اسلامی و پیشااسلامی منجر شده است. چراکه پارس بانو و شهربانو، بیوه امام حسین (ع) را خواهر اعلام می کند. اسامی قهرمانان، «شهربانو/فاطمه/بی بی» است که در اصل به یک شخصیت اشاره دارد. نقوش پارچه های ابریشم مکشوفه از مقبره بی بی شهربانو، سردیس های گاوسان ساسانی در معبد ناهید بیشاپور به همراه ایوان موزاییکی اش ارائه دهنده اطلاعات تصویری و نمادین در ارتباط با این داستان هاست.

    کلیدواژگان: ایزدبانوی ناهید و آب، داستان های «بی بی سه شنبه» ایرانی و زرتشتی، داستان چینی «Ye Xian»، داستان ایرانی «ماه پیشانی»، لباس آبی و کفش زرین
|
  • Mostafa Arezomand Leialakol*, Sayed Ali Ghasem Zadeh Pages 1-36

    With the gaining power of the Turkish and Arab people and their political and religious control over Iran, the Iranian public, realizing the danger of identity collapse, came to an identity confrontation with the dominant nation collectively. The main manifestation of this confrontation took place in the field of language and led to the construction of linguistic actions, the masterpiece of which was the Shahnameh. In this study, considering the theory of history of mentalities, which seeks to explain the spirit of the times and the national spirit in historical periods by finding intellectual signs from literary and historical sources and interpreting them, the role of the Iranian public and identity in preserving and surviving the Persian language has been explained in a descriptive-analytical manner by introducing examples of Iranian public linguistic efforts during the Ghaznavid and Seljuk periods. The results of the study show that in the identity conflict between Iranians and the dominant ethnic group, which was accompanied by the religious prejudices of the rulers and the superiority-seeking view of the Arabs, the Iranian public identity led to the preservation of language as a national unifying factor alongside other identity components such as Iranian culture, beliefs, and rituals. This effort has been manifested in numerous linguistic actions and ultimately led to the emergence and spread of the Shahnameh as a collection of national culture and identity in the field of language.

    Keywords: Iranian Public, National Identity, History Of Mentality, Ghaznavid, Seljuk Periods, Persian Language, Shahnameh
  • Behzad Atooni* Pages 37-66

    Of all the pre- and post-Islamic sources that have dealt with the life and personality of Zahhak, the most detailed narratives are those of the Naqals of the Shahnameh. Although these narratives follow Ferdowsi's Shahnameh in terms of structure and general framework, they contain very rare stories and allusions, the examples of which are rarely found in ancient sources. This research, which has been conducted using a descriptive-analytical method and using epic, historical sources, and narrative scrolls - printed scrolls and some manuscripts of narratives that have not yet been published - addresses the untold parts of Zahhak's story in the Naqals' narratives and recounts stories and allusions that are unprecedented in the Shahnameh and heroic literature. The results of the research indicate that the unspoken parts of the story of Zahhak, as narrated by the Naqals, are either the inventions of the storytellers and Naqals, or they have their roots in some references in ancient texts, other than the Shahnameh, that have changed, or they have imitated the stories of epic and mythical characters.

    Keywords: Zahak, Scrolls, Shahnameh, Nagals
  • Naser Shirizade, Zohre Allahdadidastjerdi* Pages 67-92

    Folk tales, like any other phenomenon, originate from the psyche and thoughts of their creators. Consequently, various manifestations of the collective unconscious of different peoples and nations can be observed throughout these tales. In this manner, recurring patterns in folk tales become a foundation for analyzing and uncovering the hidden layers of the text. One such recurring pattern is the journey. Joseph Campbell, by presenting the Hero's Journey archetype, acknowledges that the story's hero embarks on a quest for self-actualization by first departing from their original place and subsequently passing through three stages named "Departure," "Initiation," and "Return." The folktale "The Clever Monkey" is one of the Arabic legends, and the aim of this study is to examine this story based on the Hero's Journey archetype. After applying the Hero's Journey theory to this folktale, it was determined that in the Departure stage, the story's hero encounters and overcomes sub-elements such as the call to begin the journey, supernatural aid, and crossing the first threshold. The next stage of this folktale encompasses sub-elements like the series of tests, meeting the goddess, and the ultimate boon. Finally, the third stage involves the sub-element of achieving freedom in life. Additionally, the narrative's requirements have led to the omission and exclusion of some sub-elements. In conclusion, it can be stated that in this story, the hero undergoes seven stages in their journey: thirst and questing, the appearance of a guide, danger (the eagle), entering a new world, gaining awareness, returning, and transformation and benefit.

    Keywords: Arabic Folktales, The Clever Monkey, Hero's Journey, Archetype, Joseph Campbell
  • Seyedeh Farkhondeh Pournasrani, Narges Zaker Jafari* Pages 93-126

    The cultural and biological connection of men and women of Guilan with rice farming activities has made their rituals to represent the patterns of planting and harvesting. Ghasemabadi dance is one of those performance rituals that provide an opportunity to exchange content related to society, coordinate actions among group members, strengthen coalition and stabilize group structures. In other words, in addition to the role of people in the dance process, the result and impact of performances in society is important. Therefore, the purpose of the present research is to investigate the importance of performing Ghasemababdi dance and its function to create unity. On this basis, Alan Merriam's theory of functionalism has been used in the context of ethnic musicology, focusing on the function of solidarity. The current research is theoretical in terms of its purpose and descriptive and content analysis in terms of its nature and research method. The method of data collection is library and field using the method of ethnography in the region, observation, interview, registration and recording of information. The research findings show that by displaying movement skills and manual arts and using tools in harmony with traditional music, Ghasemabadi dance creates conditions for the unity of the community so that all people (dancers and spectators) experience various emotions, including the sense of unity of the community and the existence of the community. This is because Ghasemabadi dance provides an opportunity for the performance of individual people directly in a group, both in the formal form of events and in the informal and casual form

    Keywords: Alan Merriam, Ethnomusicology, Function Of Social Solidarity, Ghasemabadi Dance, Theory Of Functionalism
  • Mostafa Mirdar Rezaei* Pages 127-166

    The history of pottery in Mazandaran dates back to the 8th millennium BC, and the extent and spread of this art can be seen in different parts of this province. A jar is one of the most important clay products that is produced and reproduced mostly with the aim of meeting the essential needs of daily life. One of the ways to study the culture of societies is to study folk literature, especially the oral literature of that society, especially the study of proverbs. The present essay, which was written with a descriptive-analytical method and using library facilities, tries to investigate the function of "jug" (Kelā) in proverbs. Mazandarani and the type of encounter of the people of this province with that pottery is formed by an artistic-literary point of view. The results of this research show that the existence of proverbs made from clay jars, with different accents (from the east to the west of Mazandaran province), illustrate the presence and abundance of this artistic and practical product throughout the province. Also, the examination of Mazandarani proverbs, which are mostly brief and ambiguous, shows that the creators of proverbs are interested in mentioning the type and type of soil, as well as in the construction and finishing techniques (designs, pictures, colors). patterns and glazes do not have jars and instead, the emphasis and focus is on the coexistence of the jar with other elements in order to produce concepts.

    Keywords: Proverb, Pottery, Jar, Kola, Pilak, Gemi
  • Masoume Yasami Far, Masood Sepahvandi*, Mohammad Khosravi Shakib Pages 167-201

    This article employs a descriptive-analytical method to examine the fairy tale "King Ibrahim and the Daughters of the King of Egypt," a folktale from Lorestan, based on Jungian archetypal analysis. The overall structure of the story initially points to the dominance of the masculine principle and the absence of the feminine element, and ultimately shows how the absent feminine emerges and reflects the four psychological functions of humans (thinking, feeling, sensation, and intuition) through the characters. The death of the king and the succession of the youngest son symbolize the need for psychological renewal, and the anima is considered a bridge to the deeper unconscious for achieving psychological wholeness. The results indicate that the roles and events of the story symbolically reveal the path to achieving the higher Self.

    Keywords: Folk Narrative Literature, Archetypal Analysis, The Fairy Tale King Ibrahim, The Daughters Of The King Of Egypt
  • Shirzad Tayefi*, Haniyeh Hajitabar Pages 203-243

    Archetype criticism is a combined and interdisciplinary approach that shows how the collective unconscious of Jung is present in literary works. Similarly, folk literature is considered one of the most appropriate manifestations of archetypes. In line with this principle, the Taleb and Zohreh system is one of the indigenous stories that emerged from the folk culture of Mazandaran, and among the common people of Mazandaran, some have considered this lyrical system to be the story of Taleb Amoli, a famous poet of the Indian style. Considering the similarities observed between this system and archetypes, this study examines it based on archetype criticism using quantitative and qualitative analysis methods and based on the views of Carl Gustav Jung, and the extent and manner in which the poet uses archetypes such as anima, mask, shadow, travel, and water are measured.

    Keywords: Folk Literature, Literary Criticism, Archetype, Jung, Taleb, Zohreh
  • Azadeh Pashootanizadeh* Pages 245-288

    "Ye Xian" is the name of the protagonist of one of the most prominent Chinese stories based on hostility of the stepmother and her daughter with "Ye Xian". Receiving a blue dress with golden shoes to participate in the festival by a metaphysical force that leads to Ye Xian’s marriage to the king is the most important similarity to the story of "Cinderella". In addition to the previous commonalities, the protagonist’s ability to relate to clothes and the presence of metaphysical power in creature bones (fish or cow) is the similarity of "Ye Xian" with different versions of Iranian stories. The story " Zoroastrians’ BiBi Se-šanbeh" is a logical continuation of various examples of the same story with similar or dissimilar names such as "Māhpišāni" in different regions of Iran. The feminine dimension and the names of the protagonists of the stories, the importance of textiles and clothing, the presence of various symbols of water and the Nahid goddess, solving problems by magical power are common aspects in all stories. Matching historical periods and events with the geography of Iran’s holy shrines and tombs has led to the formation of similar stories in Sistan, Shahre Ray and Khorasan. In addition to the blue color, cows and fish can be considered as other symbols of water and Nahid goddess. "Pārs-bānū" is one of the series of stories of "Zoroastrian’s Pirān" and it is like the story of the tomb of "BiBi Šahr-bānū" in Shahre Ray, which led to the connection of Islamic and pre-Islamic stories and symbols. This is because it declares "Pārs-bānū" and the widow of Imam Hossein, "Šahr-bānū" as sisters. The names of the protagonists are "Šahr-bānū/Fateme/BiBi", which originally refers to a character. The motifs of the silk fabrics uncovered from the tomb of BiBi Šahr-bānū, Sassanid era bull busts in the Nahid Bishapur temple with a mosaic porch provide pictorial and symbolic information related to these stories.

    Keywords: Water, Nahid Goddess, Iranian, Zoroastrian Bibi Se-Šanbeh Stories, Chinese Story Ye Xian, Iranian Story Māhpišāni, Blue Dress, Golden Shoes