فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال هفدهم شماره 56 (بهار 1404)
- تاریخ انتشار: 1404/01/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-33هدف
خطوط ریلی از بخش های بسیار مهم و پرهزینه هر راه آهن به حساب می آید. تخصیص بهینه و بهنگام عملیات نت، ضامن قابلیت اطمینان سیستم است و به استفاده موثر از منابع منجر می شود. در این مقاله به منظور افزایش قابلیت اطمینان خطوط راه آهن، حداقل کردن هزینه های مرتبط با تعویض و نگهداری قطعات و در عین حال، در نظر گرفتن دسترس پذیری، یک مدل ریاضی برای برنامه ریزی عملیات نت پیشگیرانه و مبتنی بر وضعیت خطوط ریلی توسعه داده شده است. هدف این مقاله، ارائه مدلی به منظور حداقل کردن کل هزینه های نگهداری و تعمیرات با در نظر گرفتن محدودیت حداقل دسترس پذیری و قابلیت اطمینان سیستم است. هزینه های درگیر عبارت اند از: هزینه اجرای عملیات تعمیراتی و نوسازی، هزینه مسدودی خط و هزینه اصلاح خرابی های تصادفی در افق برنامه ریزی. برای سادگی محاسبه هزینه ها، ضمن تقسیم شبکه ریلی به قطعاتی از خط، انحراف استاندارد پروفیل طولی، به عنوان شاخص کیفیت خطوط در نظر گرفته می شود. مدل های پیش بینی و بازیابی برای به دست آوردن تغییرات شاخص کیفیت خطوط در طول دوره برنامه ریزی توسعه داده می شود. عملیات پیشگیرانه شامل بازرسی، زیرکوبی و تعویض لایه بالاست با توجه به حد مجاز شاخص و سایر محدودیت ها، به قطعات خط اختصاص داده می شود. متوسط تعداد خرابی های تصادفی با استفاده از توزیع پواسون ناهمگن برآورد می شود و اجرای عملیات پیشگیرانه، بر تعداد خرابی های تصادفی تاثیری کاهنده خواهد داشت.
روشبا توجه به پیچیدگی و غیرخطی بودن مدل ریاضی، یک الگوریتم فراابتکاری مبتنی بر الگوریتم ژنتیک در نرم افزار متلب توسعه داده شده است که در آن، جواب های موجه اولیه توسط یک روش ابتکاری تولید می شود. به عنوان یک مطالعه موردی، جمع آوری پارامترهای لازم و مدل سازی، برای یک کیلومتر از راه آهن ناحیه اراک انجام شد. همچنین کارایی الگوریتم ژنتیک پیشنهادی در مقایسه با جواب های حاصل از حل دقیق مسئله بررسی شد.
یافته هامثال هایی با ابعاد گوناگون با استفاده از داده های جمع آوری شده در مطالعه موردی به کمک هر دو روش فراابتکاری و دقیق با استفاده از نرم افزار گمز حل شد. برای ابعاد کوچک تر جواب های بهینه حاصل با استفاده از نرم افزار گمز با جواب حاصل از الگوریتم ژنتیک منطبق بود. برای ابعاد بزرگ تر، به دلیل پیچیدگی مسئله، نرم افزار گمز یک جواب زیربهینه ارائه داد و جواب حاصل از الگوریتم ژنتیک بهتر بود. در نهایت، در حداکثر بعدی از مسئله که نرم افزار گمز قادر به ارائه جواب است، مقدار تابع هدف جواب حاصل از الگوریتم ژنتیک، 40 درصد بهتر به دست آمد.
نتیجه گیریبرنامه ریزی عملیات نت پیشگیرانه خطوط ریلی، در طول افق برنامه ریزی با استفاده از حل مدل ریاضی پیشنهادی به دست می آید. تخصیص عملیات نت، مبتنی بر وضعیت شاخص کیفیت خطوط بوده است و با لحاظ تاثیر کاهنده انجام عملیات پیشگیرانه بر متوسط تعداد خرابی های تصادفی، حفظ حداقل دسترس پذیری و قابلیت اطمینان سیستم را تضمین می کند. پویایی پارامترهای ورودی مدل برای هر قطعه، در هر زمان امکان لحاظ عوامل ناهمگون تاثیرگذار بر زوال خطوط، از قبیل عوامل مبتنی بر خط، ترافیک عبوری و شرایط محیطی و همچنین، تطبیق با شرایط مختلف یا پیاده سازی سیاست های گوناگون را می دهد. همچنین الگوریتم ژنتیک پیشنهادی قابلیت حل کارای مسئله در ابعاد زیاد را دارد.
کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، برنامه ریزی، مدلسازی ریاضی، نت خطوط ریلی، نت پیشگیرانه -
صفحات 34-69هدف
اقتصاد اشتراکی به عنوان مفهومی نوآورانه و پیشگام در زمینه انقلاب صنعتی نسل 4.0، الگوی جدیدی را برای بهره گیری مشترک از منابع و خدمات معرفی کرده است. به دلیل هزینه های سنگین تامین منابع وعدم قابلیت کسب وکارها در تحمل این هزینه ها، ضرورت استفاده از عملکردهای انعطاف پذیرتر، در جذب منابع ارزان تر برجسته شده است. در این راستا، بهره گیری از مدل های کسب وکار نوآورانه، مانند اقتصاد اشتراکی می تواند به کسب وکارها کمک کند تا با افزایش انعطاف پذیری، منابع خود را با سرعت بیشتر و هزینه کمتر فراهم کنند. همچنین، با به اشتراک گذاشتن منابع و دسترسی به تخصص ها و تجهیزات پیشرفته، کسب وکارها می توانند بهره وری خود را افزایش دهند و به بهترین نحو از منابع موجود بهره مند شوند. با توجه به اهمیت صنعت خودرو در ایران و سهم حدود 4 درصدی در تولید ناخالص داخلی و سهم 12 درصدی در اشتغال زایی، این صنعت در شبکه تولید ملی جایگاه ویژه ای دارد. در نتیجه، اقتصاد اشتراکی به عنوان یک تحول استراتژیک اساسی، می تواند به بهینه سازی چشمگیر فرایندها و افزایش بهره وری در زنجیره تولید این صنعت منجر شود و به عنوان یک پتانسیل نوآوری برای ارتقای مدل های کسب وکار نیز مطرح باشد. هدف از این پژوهش، شناسایی و تبیین موانع استقرار اقتصاد اشتراکی B2B در صنعت خودروسازی ایران است.
روشدر پژوهش حاضر پس از مرور ادبیات و استفاده از نظرهای خبرگان با تکنیک دلفی فازی، موانع موثر شناسایی شد. در این پژوهش، 20 نفر از مدیران ارشد صنعت خودرو (شامل ایران خودرو، سایپا، مدیران خودرو، دنیای ماموت، کرمان موتور) در واحدهای مورد مطالعه، به عنوان خبرگان انتخاب شدند. این افراد دوره های آموزشی مرتبط با موضوع این پژوهش را در واحدهای صنعتی گذرانده بودند. با استفاده از تکنیک دیمتل تجدیدنظر شده، روابط بین موانع تعیین شد. در ادامه با استفاده از مدل ساختاری M-TISM روابط تفسیر و سطح بندی شدند و موانع استقرار اقتصاد اشتراکی B2B تبیین شد.
یافته هابا نظرسنجی از خبرگان، 13 مانع موثر استخراج شده از ادبیات، تدوین شد و با استفاده از تکنیک های مدل های ساختاری، موانع در 5 سطح قرار گرفتند. موانع 2C و 6C به عنوان سطح ریشه معرفی شده اند که عبارت اند از: سطح پایین اطلاعات در خصوص حوزه اقتصاد اشتراکی B2B، خلاهای قانونی، حقوقی و نظارتی در دستورالعمل های اشتراک گذاری. موانع 1C، 3C، 11 Cو 13C به عنوان سطح لایه تعیین شده اند و عبارت اند از: سطح پایین اعتماد بین کسب وکارها، مقاومت در برابر پذیرش تغییرات مدل های کسب وکار جدید، سطح پایین شفافیت و ردیابی جریان منابع بین طرفین، ریسک های مربوط به زمان بندی تحویل به موقع. سطح پایین سیاست های امنیتی حفاظت داده ها، مسائل مربوط به مدیریت منابع مالی و درآمد، مسائل قیمت گذاری، تفاوت سطح تکنولوژی به کاررفته در سازمان، سطح پایین زیرساخت و حمایت نامناسب، حساسیت در انتخاب شرکای مناسب جهت اشتراک گذاری، فقدان پلتفرم جامع برای اشتراک گذاری B2Bدر لایه های میانی سطح بندی شده اند.
نتیجه گیریمدیران با برطرف کردن موانع سطح 5 که موانع ریشه و تاثیرگذار شناسایی شدند، می توانند سایر موانع را نیز مدیریت کنند. همچنین مدیران باید به موانع سطح 1، به عنوان موانع بسیار تاثیرپذیر توجه کنند.
کلیدواژگان: اقتصاد اشتراکی، دیمتل تجدید نظر شده، صنعت خودروسازی، مدل M-TISM، موانع استقرار -
صفحات 70-98هدفزنجیره های تامین بیش از پیش به فناوری اطلاعات و به روزرسانی اطلاعات بی درنگ در شبکه ها وابسته هستند. فناوری های نوظهور چهارمین انقلاب صنعتی را شکل داده اند و در این میان، زنجیره تامین هوشمند، جزء ضروری آن محسوب می شود. تکنولوژی هوشمند فناوری با ترکیبی منحصربه فرد از ویژگی های هوشمند، برای تبدیل عملکردهای زنجیره تامین از منشا تا ارتقای عملکرد، پتانسیل بسیار زیادی دارد. این ترکیب با مفاهیم بسیاری مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، واقعیت توسعه یافته، بلاکچین و... بیان می شود و از طریق نظارت بر تجهیزات زنجیره تامین، به عملکرد زنجیره تامین کمک می کند.روشاین پژوهش با هدف طراحی استراتژی پیاده سازی متوازن تکنولوژی هوشمند در مدیریت زنجیره تامین، به شیوه توصیفی اجرا شده است. در راستای این هدف و تعیین استراتژی، برای جمع آوری داده ها در پژوهش حاضر، از طریق روش نمونه گیری هدفمند و معیارمحور خبرگانی انتخاب و با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته ای انجام شد. خبرگان مشارکت کننده دارای تحصیلات دانشگاهی در حوزه های مدیریت بازرگانی در گرایش های مختلف بازاریابی، استراتژیک و تجارت الکترونیک بودند. سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شدند. تعداد شرکت کنندگان در بخش کیفی، پس از رسیدن به اشباع نظری، 11 نفر بود. بعد از تحلیل داده ها با کمک تحلیل سوات، عوامل تاثیرگذار داخلی و خارجی زنجیره بررسی شد. بر اساس نتایج کیفی، برای رتبه بندی و تعیین میزان اثرهای هر یک از عوامل، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.یافته هامفاهیم به دست آمده، بر اساس ماتریس سوات (فرصت، قوت، ضعف و تهدید)، در قالب 4 معیار محوری و 28 زیرمعیار شناسایی و دسته بندی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که در بین مضامین فرصت، همگام سازی مدیریت جریان های مادی، مالی و اطلاعاتی با وزن 517/0 در رده نخست اهمیت قرار دارد. در بین مضامین قوت، اولویت با تضمین شفافیت در تعامل شرکت کنندگان زنجیره تامین با وزن 80/0 است. در بین مضامین ضعف، افزایش هزینه، به دلیل راه اندازی تکنولوژی هوشمند با وزن 557/0 در اولویت قرار گرفت. در بین مضامین تهدید، عدم وجود استاندارد جهانی برای تضمین امنیت زنجیره تامین با وزن 460/0 در اولویت قرار گرفت. بدین صورت فرایند ایده گیری و تعیین مجموعه کلی راهبردها برای مدیریت، توسعه و بهبود تکنولوژی هوشمند در مدیریت زنجیره تامین مشخص شدند.نتیجه گیرینتایج به دست آمده در طول مطالعه، پتانسیل بالای تکنولوژی های هوشمند را برای بهینه سازی مدیریت زنجیره تامین تایید می کند. اجرای یک رویکرد سیستماتیک، امکان ارزیابی چشم انداز (مزایا و مشکلات) و اجرای آن را در یک مجموعه فراهم می کند. توسعه راهبردهای جایگزین نتیجه اجرای یک رویکرد سیستماتیک برای انجام مطالعات جامع عوامل خارجی و داخلی و روابط بین آن ها، در ارزیابی فرصت ها و تهدیدهای بالقوه است. این مقاله با نشان دادن اینکه چگونه تکنولوژی های هوشمند مدیریت زنجیره تامین را بهبود می بخشد، به طور برجسته ادبیات کنونی بازاریابی را غنی می کند، موضوعی که در مطالعات قبلی نادیده گرفته شده است.کلیدواژگان: استراتژی، اقتصاد جهانی، تکنولوژی هوشمند، مدیریت زنجیره تامین
-
صفحات 99-130هدفاستفاده از یک سیستم حمل ونقل مطمئن و امن برای بسیاری از اقشار جامعه اهمیت ویژه ای دارد. از این رو بسیاری از مشتریان ترجیح می دهند که از سیستم حمل ونقل مربوط به شرکت خود استفاده کنند. استفاده از یک مدل مسیریابی وسایل نقلیه با برداشت و تحویل هم زمان، در کاهش هزینه های حمل ونقل و ترافیک شهری تاثیر بسزایی دارد. در دنیای پرشتاب امروزی، در صنعت تاکسی رانی، هرچه سرعت پاسخ گویی به مسافران بیشتر باشد، رضایت افزایش می یابد. تابع رضایت مسافر، بحث زمان بندی ماشین ها را نیز به مسئله اضافه می کند. در این پژوهش، یک مدل ریاضی دوهدفه برای مسئله مکان یابی مراکز آژانس زمان بندی و مسیریابی با برداشت و تحویل هم زمان و توام با امکان برش در تقاضا ارائه شده است. هدف اول مدل، کاهش هزینه های عملیاتی حمل ونقل و هزینه تاسیس مراکز آژانس و هدف دوم نیز، افزایش سطح پاسخ گویی به مسافران است. یکی از نوآوری های مطالعه حاضر این است که در هدف دوم، تابع احتمال خرید را به منظور اندازه گیری رضایت مسافران، به مسائل مکان یابی مسیریابی با برش و برداشت و تحویل هم زمان اضافه کرده است.روشمطالعه حاضر از نظر هدف، در زمره پژوهش های توسعه ای و از نظر نحوه گردآوری داده ها در زمره پژوهش های توصیفی و از نظر پیاده سازی روش بهینه سازی، در زمره روش های سخت پژوهش عملیاتی قرار می گیرد. مدل ریاضی پیشنهاد شده در این پژوهش، به کمک یک مثال موردی برای آژانس تاکسی تلفنی بانوان، در یکی از دانشگاه های رفسنجان، در ابعاد کوچک با استفاده از روش اپسیلون محدودیت توسعه یافته، در نرم افزار سیپلکس نسخه 12.1 حل شد. همچنین، در این پژوهش به منظور مطالعه عملکرد رویکرد حل مسئله، مثال هایی در ابعاد متوسط و بزرگ با استفاده از الگوریتم ابتکاری افق غلطان حل شد.یافته هامدل برای یک مسئله در ابعاد کوچک با 6 گره مقصد و 2 گره به عنوان هاب حل و نتایج به دست آمده از حل مدل گزارش داده شد. در مدل پیشنهادی سه پارامتر مهم برای تحلیل حساسیت وجود دارد. این پارامترها عبارت اند از: نقطه کاهش رضایت (SRP)، مدت زمان انتظار مسافر برای دریافت خدمت (WT) و حداکثر زمان در دسترس برای هر تاکسی (T). تغییرات مرز پارتو برای سه مقدار مختلف پارامتر WT، به طور واضح بیانگر این نکته است که هرچه مسافر برای دریافت خدمت تحمل انتظار بیشتری داشته باشد، به طبع آژانس هم قدرت پاسخ گویی بیشتری دارد. تحلیل حساسیت پارامتر نقطه کاهش رضایت (SRP) نشان می دهد که هر چه نقطه کاهش رضایت مسافر بیشتر باشد، نارضایتی وی کمتر است. طبق تحلیل حساسیت پارامتر کل زمان در دسترس، با افزایش مقدار پارامتر T، میزان پاسخ گویی شبکه نیز افزایش و هزینه های حمل ونقل کاهش می یابد. در این پژوهش برای مطالعه عمکرد مدل ریاضی برنامه ریزی عدد صحیح مختلط در ابعاد بزرگ، از الگوریتم ابتکاری افق غلطان استفاده شد. به منظور اجرای آزمایش های عددی، سه گروه مسائل نمونه در ابعاد مختلف به صورت تصادفی تولید شد. الگوریتم افق غلطان روی مسائل نمونه اجرا شد. نتایج نشان داد که الگوریتم افق غلطان قادر است که مسائل با 12 گره را با خطای 001/0 درصد از جواب حل دقیق در زمان 3 دقیقه به دست آورد؛ درحالی که زمان حل مدل ریاضی عدد صحیح مختلط در این بعد 15 دقیقه است. الگوریتم افق غلطان برای مسائل با 20 گره و 30 گره نیز حل شد. متوسط زمان حل این مسائل با استفاده از الگوریتم افق غلطان در مقایسه با مدل ریاضی که زمان زیادی را به خود اختصاص می داد، 5 دقیقه و 19 دقیقه گزارش شد.نتیجه گیریدر فضای رقابتی امروز و با وجود انواع سرویس های تاکسی رانی مانند اسنپ و تپسی و...، استفاده از مدل پیشنهادی برداشت و تحویل هم زمان، به همراه امکان برش در تقاضا و ترکیب آن با تابع رضایت مسافر، این امکان را فراهم می آورد تا ضمن اینکه رضایت مسافر حاصل شود، هزینه ها به حداقل برسد. استفاده از جدول پارتو به دست آمده از روش اپسیلون محدودیت توسعه یافته، گزینه های زیادی را در اختیار تصمیم گیرندگان امر قرار می دهد. استفاده از الگوریتم افق غلطان، امکان حل مسئله را در ابعاد بزرگ فراهم می کند. مهم ترین مزیت مدل این است که می توان از این مدل برای محصولات فاسد شدنی و سایر شرکت های خدماتی نیز استفاده کرد. بنابراین ضمن اینکه انواع شرکت های تاکسی رانی می توانند از نتایج این مدل بهره ببرند، به پژوهشگران آتی پیشنهاد می شود که از مدل حاضر برای آن دسته از اقلام فاسد شدنی که برداشت و تحویل آن ها به طور هم زمان انجام می شود و فساد محصول در نقطه صفر زمانی (برای همه گره ها) آغاز می شود، استفاده کنند.کلیدواژگان: افق غلطان، رضایت مسافران، زمان بندی، مسیریابی با امکان برش و برداشت و تحویل هم زمان، مکان یابی هاب
-
صفحات 131-162هدفبه منظور مدیریت و هدایت شبکه های بین سازمانی، جایگاه میان دار در شبکه های نوآوری ضروری است و شرکت کانونی که معمولا در شبکه این نقش را ایفا می کند، به احصا و ارتقای توانمندی های میان داری خود نیاز دارد. همچنین به منظور تثبیت دیدگاه راهبردی و بلندمدت به توانمندی های میان داری، باید در دو سطح ایستا (در مراحل راه اندازی و عملیات روزمره شبکه) و پویا (در زمان بروز تغییر اساسی در متغیرهای اصلی شبکه) از سوی بنگاه کانونی توجه شود. هدف این پژوهش ارائه مدلی برای تبیین پویایی توانمندی های میان داری شرکت های بزرگ مالی و بانک ها در گذار به بانکداری باز است. بر این اساس، این پژوهش با تمرکز روی تغییرات توانمندی های میان دار شبکه در مواجهه با پارادایم بانکداری باز، ضمن معرفی توانمندی های نوظهور در فضای جدید، ابعاد مختلف را برای نقش های میان داری در این سیر تحولی بررسی می کند.روشاین پژوهش بر اساس مطالعه موردی صنعت بانکداری ایران با تمرکز روی بانک های موفق میان دار شبکه های نوآوری در به کارگیری بانکداری باز، به عنوان سطح تحلیل و همچنین توانمندی های میان داری شبکه های نوآوری به عنوان واحد تحلیل صورت گرفته است. با در نظر گرفتن پارادایم بانکداری باز به عنوان عامل برهم زننده و با بهره گیری از 19 مصاحبه نیمه ساختاریافته برای تحلیل پنج بانک منتخب میان دار در شبکه های نوآوری بانکی که توسط معیارهای چهارگانه برگزیده شده بودند، مجموعه توانمندی های میان داری در سه مقطع زمانی بانکداری بسته، برهه مهاجرت و همچنین بانکداری باز، با روش تحلیل محتوا کدگذاری و شناسایی شدند.یافته هادر این پژوهش مجموعه توانمندی های میان داری برای شرکت کانونی، در سه مقطع زمانی بانکداری بسته، برهه مهاجرت و همچنین بانکداری باز، شناسایی و در قالب مدل پویایی تبیین شد. بر این اساس چهار تم اصلی توانمندی در بانکداری بسته، یک تم در مرحله مهاجرت با عنوان مدیریت دگردیسی شبکه و همچنین 22 مقوله جدید تحت چهار تم اصلی با عناوین طراحی و راه اندازی شبکه، القای ارزش شبکه ای پلتفرم، مشروعیت بخشی به پلتفرم و مشارکت دهی شبکه پلتفرم در خصوص توانمندی های میان دار بانکداری باز ارائه شد. همچنین با مقایسه و تحلیل نتایج در دو فضای اشاره شده، توانمندی های نوظهور معرفی شدند، برخی از مواردی که در بانکداری سنتی موجود بودند، حذف شدند، تعدادی از توانمندی ها به صورت یکسان تکرار و برخی از آن ها با اضافه شدن مفاهیم و کدهای جدید و غیرتکراری، به عنوان توانمندی های تقویت شده دسته بندی شدند.نتیجه گیرینتایج این پژوهش از بعد نظری، ضمن ارائه مجموعه ای جامع از توانمندی ها و قابلیت های موردنیاز برای میان داری شبکه نوآوری، با نگاهی پویا ابعاد تاریک این موضوع را در مواجهه با تغییرات پارادایمی فناوری بررسی کرد و تئوری های قبلی را ارتقا بخشید. کلیه نقش ها و توانمندی های موردنیاز بانک های میان دار در دو پارادایم بانکداری سنتی/ بسته و همچنین بانکداری باز برای میان داری شبکه های نوآوری حول خود، به صورت دسته بندی شده ارائه شد. بر این اساس، مبحث میان داری شبکه های نوآوری پلتفرم محور و ابعاد مختلف آن با تکیه بر توانمندی های میان داری پلتفرم های بانکداری باز، در این پژوهش شناسایی و ارائه شد. مطابق با نتایج به دست آمده، لزوم تغییر در توانمندی های میان داری برای شرکت کانونی، در مواجهه با تغییرات پارادایمی از نوع فناوری، به منظور حفظ مزیت رقابتی ضروری به نظر می رسد.کلیدواژگان: توانمندی میان داری، میان داری شبکه، شبکه نوآوری، بانکداری باز
-
صفحات 163-203هدف
امروزه نوآوری کلید اصلی مزیت رقابتی و موفقیت بلندمدت کسب وکارها در بازارهای رقابتی شناخته می شود؛ زیرا سازمان هایی که از ظرفیت بالای نوآوری برخوردارند، سریع تر و بهتر می توانند پاسخ گوی چالش های محیطی خود باشند. اهمیت این موضوع در شرایط رقابتی کنونی، موجب شده است تا مطالعات متعددی در خصوص پیش نیازها و رهاورد حاصل از نوآوری انجام شود. به منظور کسب شناخت جامع تر در این زمینه، پژوهش حاضر به مرور و طبقه بندی رهاورد و یافته های حاصل از این مطالعات پرداخته است.
روشاین پژوهش از نظر هدف کاربردی است و با رویکرد کیفی و روش مرور نظام مند ادبیات انجام شده است. منابع اطلاعاتی پژوهش، مقاله های منتشر شده درباره موضوع این پژوهش در پایگاه های علمی معتبر داخلی، در بازه زمانی منتخب بوده است. این مقاله ها بر اساس معیارهای ورود به فرایند مرور نظام مند انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است.
یافته هابازشناسی و طبقه بندی عوامل موثر بر ترویج و ارتقای نوآوری در سازمان نشان داد که پیشران های اساسی نوآوری عبارت اند از: پیشران های محیطی (فشارهای محیطی و حمایت های محیطی)، پیشران های سازمانی (قابلیت های سازمانی، هوشمندی، مدیریت منابع، سرمایه های ناملموس، جهت گیری های سازمانی و رفع موانع)، پیشران های انسانی (قابلیت یادگیری، خلاقیت، ارتباطات اثربخش، انگیزش و اعتماد)، پیشران های فرهنگی و رهبری (ویژگی های فرهنگی و سبک های رهبری تسهیلگر)، پیشران های مدیریت منابع انسانی (قابلیت های منابع انسانی، توانمندسازی، تناسب شغلی و سازمانی، اقدامات مدیریت منابع انسانی)، پیشران های زیرساختی (ساختارهای منعطف و فناوری های تسهیلگر تعاملات). همچنین رهاورد حاصل از نوآوری نیز در قالب دودسته رهاوردهای فردی (خلاقیت، توانمندسازی و عملکرد شغلی) و رهاوردهای سازمانی (شهرت سازمانی، بهره وری، قابلیت کارآفرینی، کیفیت محصولات، سرمایه مشتری، ارزش افزایی، مدیریت دانش و یادگیری، عملکرد سازمانی) طبقه بندی شده اند.
نتیجه گیریبرای بقا در بازارهای کنونی، سازمان ها باید به طور مستمر به دنبال نوآوری باشند. برای اجرای موفق نوآوری نیز باید به مسائلی حیاتی، همچون پیش نیازها و رهاورد حاصل از نوآوری توجه داشته باشند. رهاورد حاصل از این پژوهش، می تواند شناخت کمابیش جامعی از پیش نیازها و الزامات گوناگون موردنیاز سازمان هایی که می خواهند نوآوری را به عنوان یک راهبرد اساسی در پیش گیرند فراهم سازد. مهیا کردن این الزامات می تواند بستری تسهیلگر برای ترویج و تسریع نوآوری فراهم سازد. این کار به هم سویی و هم گرایی میان ارکان مختلف ساختاری، انسانی، فرهنگی و فناورانه سازمان نیاز دارد و در این میان، مدیریت منابع انسانی نقشی کلیدی دارد. برخورداری سازمان از منابع انسانی توانمند و باانگیزه ای که در آن، روابطی مبتنی بر اعتماد و هم افزایی حاکم است، از سویی وظیفه مدیریت منابع انسانی است که با انجام کارکردهای گوناگون خود، به رشد و پرورش چنین منابعی مساعدت کند و از دیگر سوی، نیازمند وجود رهبرانی است که از نوآوری و افراد خلاق حمایت می کنند و می کوشند نوآوری را به جهت گیری کلی سازمان و فرهنگ عمومی تبدیل کنند. همچنین مدیریت عالی سازمان باید به تناسب ساختاری و فناورانه با راهبرد نوآوری توجه داشته باشند. وجود ساختارهای منعطف و پویا و فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی که روابط و تعاملات میان افراد را تسهیل کند، چرخه فزاینده ای از نوآوری های سازمانی را ایجاد می کند.
کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری سازمانی، پیش نیازهای نوآوری، رهاورد نوآوری، مرور نظام مند ادبیات
-
Pages 1-33Objective
Railway tracks are among the most critical and costly components of any railroad. Optimal and timely maintenance allocation ensures system reliability and effective resource utilization. This article presents a mathematical model designed for condition-based preventive maintenance of railway tracks. The objective is to minimize total maintenance costs while maintaining system availability and reliability. The cost function considers maintenance and renewal expenses, track possession costs, and unplanned failure costs during the planning horizon. The network is divided into segments, with the standard deviation of the longitudinal level calculated as the track quality index. Prediction and recovery models are developed to assess variations in the track quality index over the planning period. Preventive operations, including inspections, tamping, and ballast replacement, are assigned to track segments based on the allowable index limits and other constraints. The expected number of random failures is estimated using the non-homogeneous Poisson process, and preventive operations aim to reduce the incidence of such failures.
MethodsGiven the complexity and non-linearity of the mathematical model, a meta-heuristic method based on a genetic algorithm was developed in MATLAB software. Initial random solutions were generated using a heuristic method. As a case study, input parameters were collected and modeled for one kilometer of railway in the Arak region. The efficiency of the proposed genetic algorithm was then compared with the results obtained using GAMS software.
ResultsFor the case study, the mathematical model was solved for various problem dimensions using both methods. When GAMS software was able to achieve the optimal solution, both methods produced identical results. When GAMS could only report a feasible solution, the genetic algorithm outperformed it. For higher dimensions where GAMS provided a solution, the genetic algorithm produced results with objective function values that were 40% better.
ConclusionThe planning of preventive maintenance operations for railway tracks during the project period is achieved through solving the proposed mathematical model. This allocation is based on the quality index of the tracks and considers the reducing effect of preventive operations on the expected number of random failures, ensuring the required minimum availability and reliability of the system. The variability of the model's input parameters allows for consideration of influencing heterogeneous factors based on the tracks, traffic, and environment, enabling adaptation to different conditions or the implementation of various strategies. Additionally, the proposed genetic algorithm can efficiently solve different dimensions of problem instances.
Keywords: Genetic Algorithm, Mathematical Modelling, Planning, Preventive Maintenance, Railway Track -
Pages 34-69Objective
This research explores the concept of the sharing economy as an innovative approach in the Fourth Industrial Revolution (Industry 4.0), particularly for the automotive industry in Iran. Given the high costs of resource procurement, the sharing economy offers companies a flexible, cost-effective way to access resources and expertise, improving efficiency and resource utilization. The automotive sector, which plays a significant role in Iran's economy, stands to benefit from this model by optimizing processes and boosting productivity. The aim of the study is to identify and address the barriers to implementing a B2B sharing economy in Iran’s automotive industry.
MethodsThis study identifies the key barriers to implementing a B2B sharing economy in Iran’s automotive industry through a review of existing literature and expert opinions gathered using the fuzzy Delphi technique. The research involved 20 senior managers from major automotive companies, including Iran Khodro, Saipa, Modiran Khodro, Mammut World, and Kerman Motor, all of whom had relevant training on the subject. The Revised DEMATEL technique was used to reassess the relationships between the identified barriers, and Multi-level Interpretive Structural Modeling (M-TISM) was then applied to categorize and interpret these barriers in the context of B2B sharing economy implementation.
ResultsThirteen key barriers were identified from the literature and refined through expert opinions gathered via a survey. Using structural modeling techniques, these barriers were categorized into five levels. Barriers C2 and C6, which relate to low awareness about the B2B sharing economy and legal and regulatory gaps in sharing guidelines, were classified as root-level barriers. Barriers C1, C3, C11, and C13—such as low trust between companies, resistance to adopting new business models, lack of transparency and tracking in resource flows, and risks related to timely delivery scheduling—were identified as layer-level barriers. At the intermediate level, barriers included issues like low data security policies, financial resource management challenges, pricing concerns, disparities in technology levels across organizations, inadequate infrastructure and support, difficulty in selecting suitable sharing partners, and the absence of a comprehensive B2B sharing platform.
ConclusionBy addressing the root and influential barriers at level 5, managers can effectively manage other obstacles. Additionally, attention should be given to the level 1 barriers, as they are the most highly impacted challenges.
Keywords: Automotive Industry, Implementation Barriers, M-TISM Model, Revised Dematel, Sharing Economy -
Pages 70-98ObjectiveSupply chains increasingly rely on information technology and real-time updates within networks. Emerging technologies, integral to the Fourth Industrial Revolution, view the intelligent supply chain as a crucial component. Smart technology, with its unique blend of advanced features, has immense potential to transform supply chain operations from inception to performance enhancement. This fusion includes concepts such as artificial intelligence, the Internet of Things, virtual reality, augmented reality, extended reality, blockchain, and more. These intelligent technologies facilitate supply chain monitoring by tracking equipment and processes. This research aimed to design a balanced implementation strategy for smart technology in supply chain management using a descriptive approach.
MethodsTo achieve this feat, data were collected through a purposeful and criteria-based sampling method, involving university-educated experts in business management across various marketing, strategic, and e-commerce fields. A semi-structured interview format and thematic analysis were employed to analyze the data. The qualitative section included 11 participants, based on theoretical saturation. SWOT analysis was utilized to examine the internal and external factors influencing the supply chain. Subsequently, the Analytical Hierarchy Process (AHP) was applied to rank and determine the impact of each factor based on the qualitative results.
ResultsThe research findings identified and categorized concepts into four central criteria within a SWOT matrix: opportunity, strength, weakness, and threat, along with 28 sub-criteria. The results indicated that, among the opportunity themes, the highest priority was given to the synchronization of material, financial, and informational flow management, with a weight of 0.517. For the strength themes, ensuring transparency in the interaction among supply chain participants was the top priority, with a weight of 0.80. Within the weakness themes, the increase in costs due to the implementation of smart technology was the most significant, with a weight of 0.557. As for the threat themes, the absence of a global standard to ensure supply chain security was the primary concern, with a weight of 0.460. Consequently, these insights guided the ideation process and the development of a comprehensive strategy for managing, developing, and enhancing smart technology in supply chain management.
ConclusionThe study's findings confirm the high potential of smart technologies to optimize supply chain management. Implementing a systematic approach enables the evaluation of perspectives (advantages and challenges) and their integrated application. The development of alternative strategies stems from this systematic approach, which involves comprehensive studies of external and internal factors, their interrelationships, and the assessment of opportunities and potential threats. This paper significantly enriches the current marketing literature by demonstrating how smart technologies enhance supply chain management, addressing an issue previously overlooked in research.Keywords: Global Economy, Strategy, Smart Technology, Supply Chain Management -
Pages 99-130ObjectiveThis paper aims to enhance the efficiency and quality of service in the taxi industry by proposing a bi-objective mixed-integer programming (MIP) model. The model focuses on minimizing total costs while maximizing passenger satisfaction, incorporating agency centers' location, scheduling, and routing with split simultaneous pickup and delivery.
MethodsThis study is developmental-survey in nature and employs a descriptive-survey approach for data collection. Methodologically, it falls under the Hard Operations Research classification. An exploratory descriptive approach has been applied, using a ladies' taxi agency affiliated with a university in Rafsanjan city as a case study. The proposed model was solved for a small-scale case study using the augmented ɛ-constraint method in CPLEX software, version 12.1. Additionally, medium- and large-scale instances were provided to evaluate the performance of the solution approach through the rolling horizon algorithm.
ResultsThe proposed model was first tested on a small instance with 6 destination nodes and 2 hubs, and detailed solution results were presented. Three key factors were analyzed to evaluate their impact on real-world scenarios: satisfaction reduction point (SRP), waiting time to receive services (WT), and total time for each taxi (T). The Pareto frontier analysis for the bi-objective model across different WT values demonstrated that increasing WT improves responsiveness. Sensitivity analysis of the SRP parameter revealed that passengers with higher SRP experience lower dissatisfaction levels. Similarly, sensitivity analysis of the total time parameter (T) indicated that increasing T enhances network responsiveness while reducing transportation costs. To address larger instances, a mixed-integer programming (MIP) model and a rolling horizon heuristic were developed and tested on three groups of test problems. Results showed that the rolling horizon algorithm efficiently solved instances with 12 nodes to an optimality gap of less than 0.001% in about 3 minutes, compared to 15 minutes required by the MIP model. For larger instances with 20 and 30 nodes, the rolling horizon algorithm completed in 5 and 19 minutes, respectively, whereas the MIP model required significantly more time.
ConclusionIn today's rapidly evolving world of internet-based taxi services such as Snap and Tapsi, applying a bi-objective location, scheduling, and routing model with split simultaneous pickup and delivery can optimize both total transportation costs and passenger satisfaction. This paper employs an augmented -constraint method to solve the problem for small instances and conducts sensitivity analysis on key problem features. The resulting Pareto points provide decision-makers with a wider range of options. For large-scale instances, the rolling horizon algorithm is used to efficiently solve the problem. The main advantage of the proposed model lies in its applicability not only to taxi agencies but also to supply chains for perishable products and other service industries. While taxi agencies can directly benefit from the model’s results, future research could extend the approach to perishable products where spoilage begins simultaneously at time zero across all nodes.Keywords: Hub Location, Split Simultaneous Pickup, Delivery Routing, Rolling Horizon, Passengers Satisfaction, Scheduling -
Pages 131-162ObjectiveTo effectively manage and guide inter-organizational innovation networks, the role of the orchestrator is crucial. Typically assumed by the focal firm, this position necessitates continuous assessment and enhancement of orchestration capabilities. For a strategic, long-term approach, these capabilities should be evaluated at two levels: static (during the network's launch and daily operations) and dynamic (during fundamental changes in the network's primary variables). This research aims to present a model that elucidates the dynamics of orchestration capabilities within large financial companies and banks transitioning to open banking. The study focuses on the shifts in orchestration capabilities in response to the open banking paradigm, introduces emerging capabilities within this new framework, and examines various dimensions of orchestration roles throughout this evolution.
MethodsThis research employs a case study method focused on the banking industry, specifically targeting successful banks at the core of innovation networks utilizing open banking. The level of analysis is centered on the adoption of open banking, while the unit of analysis is the orchestration capabilities within these innovation networks. Recognizing the open banking paradigm as a disruptive factor, 19 semi-structured interviews were conducted to analyze five selected banks, chosen based on four criteria, acting as orchestrators of banking innovation networks. The orchestration capabilities were coded and identified through content analysis across three distinct time periods: closed banking, migration period, and open banking.
ResultsIn this study, middleware capabilities were identified and explained through a dynamic model across three time periods: closed banking, the migration phase, and open banking. Four main themes of capabilities were identified for closed banking, while a single theme titled "network transformation management" emerged for the migration phase. For open banking, 22 new categories were identified under four main themes: network design and launch, platform network value induction, platform legitimacy, and platform network participation. By comparing and analyzing the results across these periods, emerging capabilities were introduced, certain traditional banking capabilities were eliminated, some capabilities remained unchanged, and others were enhanced by adding new and unique concepts and codes.
ConclusionFrom a theoretical perspective, this research provides a comprehensive set of roles and capabilities essential for orchestrating innovation networks. It examines the darker aspects of orchestration with a dynamic perspective, considering technological paradigm shifts and improving previous theories. The study categorizes all the roles and capabilities required by orchestrator banks in both traditional/closed banking and open banking paradigms. Consequently, it identifies and presents the various dimensions of platform-based innovation network orchestration, relying on the orchestration capabilities of open banking platforms. According to the findings, it is crucial for the focal company to adapt its orchestration capabilities in response to technological paradigm shifts to maintain a competitive advantage.Keywords: Orchestration Capability, Network Orchestration, Innovation Network, Open Banking -
Pages 163-203Objective
Today, innovation is recognized as the primary key to gaining a competitive advantage and achieving long-term success in competitive markets. Organizations with high innovation capacity can respond more rapidly and effectively to environmental challenges. The significance of this issue in the current competitive landscape has led to numerous studies on the prerequisites and outcomes of innovation. To gain a more comprehensive understanding of this field, the present research has reviewed and categorized the results and findings of these studies.
MethodsThis research is practical in its purpose and was conducted using a qualitative approach and a systematic literature review method. The information sources for the study were articles published on the topic in reputable domestic scientific databases within the selected time period. These articles were chosen based on the inclusion criteria for the systematic review process. The data were analyzed using qualitative content analysis.
ResultsReexamining and categorizing the factors that promote and enhance innovation within organizations revealed several key prerequisites: environmental prerequisites (environmental pressures and supports), organizational prerequisites (organizational capabilities, intelligence, resource management, intangible assets, organizational orientations, and removing obstacles), human prerequisites (learning ability, creativity, effective communication, motivation, and trust), cultural and leadership prerequisites (cultural characteristics and directive leadership styles), human resource management requirements (human resource capabilities, empowerment, job and organizational fit, human resource management practices), and infrastructure prerequisites (flexible structures and technologies that facilitate interactions). Additionally, the outcomes of innovation are classified into two categories: individual outcomes (creativity, empowerment, and job performance) and organizational outcomes (organizational reputation, productivity, entrepreneurial capability, product quality, customer capital, value addition, knowledge management, learning, and organizational performance).
ConclusionTo thrive in today's competitive markets, organizations must continuously pursue innovation. For successful implementation, they must address critical issues such as the prerequisites and outcomes of innovation. The findings of this research provide a comprehensive understanding of the various prerequisites and requirements for organizations that aim to adopt innovation as a core strategy. Meeting these requirements can create a platform that facilitates and accelerates innovation. This effort necessitates alignment and convergence among the organization's structural, human, cultural, and technological elements, with human resources management playing a key role. The organization's capable and motivated human resources, founded on trust and complementary relationships among leaders, must be fostered by human resources management through its various functions. Additionally, leaders who support innovation and individuals who strive to embed innovation into the organization's direction and culture are essential. Furthermore, top management should ensure structural and technological alignment with the innovation strategy. The presence of flexible and dynamic structures, along with information and communication technologies that facilitate interactions, can foster a continuous cycle of organizational innovations.
Keywords: Innovation, Organizational Innovation, Innovation Prerequisites, Innovation Outcomes, Systematic Literature Review