فهرست مطالب

علوم دامی (پژوهش و سازندگی) - پیاپی 145 (زمستان 1403)

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 145 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود صحرائی*، نادر اسدزاده، اکبر ابرغانی صفحات 3-14
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات آموزش نیروی انسانی بر بهبود شاخص تولید در مزارع پرورش مرغ گوشتی در استان اردبیل انجام شد. در ابتدا ، از بین 418 واحد مرغداری گوشتی فعال، وضعیت 50 واحد مرغداری در سطح استان مورد بررسی قرار گرفتند. واحدهای تولیدی براساس شاخص تولید و با استفاده از روش آنالیز خوشه ای به گروه های زیر تقسیم شدند: گروه اول (شاخص تولید معادل 250)،گروه دوم (شاخص تولید کم تر از 250 و بیش تر از 200)،گروه سوم (شاخص تولید کم تر از 275 و بیش تر از 250)،گروه چهارم (شاخص تولید کم-تر از 300 و بیش تر از 275) وگروه پنجم (شاخص تولید بیش تر از 300). سپس، این گروه ها در طول دوره تولید، به صورت حضوری و غیرحضوری آموزش داده شدند. در این فرآیند، عوامل موثر بر شاخص تولید نیز ارزیابی شدند و در هر واحد مرغداری تحت آموزش، اشکالات موجود بررسی شدند. در پایان، داده های بدست آمده با استفاده از آزمون تیجفتی با شرایط فعلی مقایسه شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که در گروه هایی که شاخص تولید آنها کم تر از 250 بود، آموزش به طور معنی داری ضریب تبدیل غذایی را به میزان 7 درصد و شاخص تولید را به میزان 14 درصد افزایش داد (05/0>P). اما در گروهی که شاخص تولید بالای 300 داشتند، تاثیر کم تری در وزن کشتار و شاخص تولید مشاهده شد (05/0>P). به طور کلی، آموزش نیروی انسانی در بهبود شاخص تولید در واحدهای با عملکرد پایین، تاثیر بخشی بیش تری داشت.
    کلیدواژگان: آموزش، جوجه گوشتی، شاخص تولید
  • مهلا سعیدی گراغانی، محمدمهدی شریفی حسینی*، کاظم جعفری نعیمی، امید دیانی صفحات 15-28

    این تحقیق به منظور مقایسه تاثیر عمل آوری سیلاژ ذرت و دانه های جو و ذرت بر مصرف خوراک، گوارش پذیری مواد مغذی و فراسنجه های شکمبه ای در گوسفند طراحی شد. از چهار راس قوچ نژاد کرمانی با میانگین وزنی -1/4±2/53 کیلوگرم استفاده شد. آزمایش به صورت چینش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح مربع لاتین در چهار دوره 21 روزه اجرا شد. علوفه ذرت خرد شد و بخشی از آن با دستگاه دارای غلطک های دندانه دار عمل آوری شد. سیلاژها در کیسه های نایلون از علوفه عمل آوری شده و نشده، تهیه شدند. جیره های آزمایشی عبارت بودند از 1) جیره دارای 30 درصد سیلاژ عمل آوری شده همراه دانه جو، 2) جیره دارای 30 درصد سیلاژ عمل آوری شده همراه با دانه ذرت، 3) جیره دارای سیلاژ عمل آوری نشده همراه با دانه جو و 4) جیره دارای سیلاژ عمل آوری نشده همراه با دانه ذرت. عمل-آوری علوفه سبب افزایش pH علوفه سیلو شده شد، اما نمره ارزیابی حسی کاهش یافت (01/0= P). مصرف ماده خشک در جیره های سیلاژ عمل آوری شده بیشتر بود (92/1 در مقابل 82/1 کیلوگرم، 04/0 <p[). گوارش پذیری ماده آلی در جیره دارای دانه ذرت و جیره دارای سیلاژ عمل آوری شده، بیشتر بود. هشت ساعت پس از مصرف خوراک pH شکمبه در جیره های دارای سیلاژ عمل آوری شده و غلظت نیتروژن آمونیاکی در جیره دارای سیلاژ عمل آوری شده به-همراه دانه جو کم تر بود (05/0 <p). زمان مصرف خوراک و نشخوار در جیره های دارای سیلاژ عمل آوری نشده بیشتر بود. عمل آوری علوفه ذرت سبب افزایش مصرف ماده خشک و افزایش گوارش پذیری ماده آلی و پروتئین در گوسفندان شد. تاثیر نوع دانه در پاسخ های حیوانی کم تر از سطح عمل آوری بود.

    کلیدواژگان: پروتوزوا، تخمیر شکمبه ای، فراسنجه های های شکمبه ای، فعالیت جویدن، گوسفند کرمانی
  • بردیا گوران شورک چالی، کاوه جعفری خورشیدی*، شهاب الدین قره ویسی صفحات 29-46
    این مطالعه با هدف بررسی استفاده از سطوح مختلف گندم تقطیری در خوراک با یا بدون آنزیم بر عملکرد، ریخت شناسی روده و قابلیت هضم ایلئومی جوجه های گوشتی انجام شد. بدین منظور از تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک روزه سویه راس 308 با میانگین وزن یک روزگی 42 گرم استفاده شد. این طرح به صورت فاکتوریل 3×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 5 تکرار اجرا شد. جیره های آزمایشی شامل سه سطح گندم تقطیری (صفر، 10 و 20 درصد) با و بدون آنزیم (125 گرم درتن) بودند. نتایج نشان داد که استفاده از سطح 20 درصد گندم تقطیری مصرف خوراک دوره پایانی و میانگین کل دوره را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد (05/0>P). استفاده از سطح 20 درصد گندم تقطیری افزایش وزن بدن را نسبت به تیمار 10 درصد گندم تقطیری کاهش داد (05/0>P). استفاده از 10 و 20 درصد گندم تقطیری در جیره جوجه های گوشتی باعث کاهش قابلیت هضم ماده خشک نسبت به تیمار بدون گندم تقطیری شد. همچنین سطح 20 درصد گندم تقطیری قابلیت هضم پروتئین نسبت به سطح 10 درصد کاهش داد. استفاده از آنزیم نیز قابلیت هضم پروتئین را به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P). همچنین جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی 20 درصد گندم تقطیری ارتفاع پرز کمتر و عمق کریپت بیشتری نسبت به تیمار بدون گندم تقطیری داشتند اما در مقابل استفاده از آنزیم باعث ارتفاع پرز شد. در نهایت می توان نتیجه گرفت که استفاده از سطح 10 درصد گندم تقطیری تاثیر منفی بر عملکرد نداشت.
    کلیدواژگان: آنزیم، پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای، جوجه گوشتی، گندم تقطیری، عملکرد
  • شیوا مفاخری*، حمیدرضا بهمنی، صالح صالحی صفحات 47-56

    این پژوهش با هدف مقایسه دو نوع هورمون تولید داخل و خارج و روش مرسوم در منطقه به منظور بهبود عملکرد تولیدمثلی انجام شد. در این تحقیق 75 راس میش بالغ کردی بر اساس وزن و سن طبقه بندی و سپس به سه گروه آزمایش تقسیم شدند: تیمار شاهد، روش مرسوم در منطقه و تیمار دوم و سوم از 15 فروردین لغایت 31 اردیبهشت، جفت دهی خارج از فصل با همزمان سازی فحلی و تحریک تخمک ریزی با استفاده از تیمار پروژسترون (سیدر) + 400 واحد eCG و تیمار پروژسترون (سیدر) + 500 واحد hCG به ترتیب انجام شد. داده های مربوط به نرخ آبستنی، نرخ دو یا چند قلو زایی، تعداد بره متولد شده، نرخ بره زایی، مجموع بره متولد شده ، مجموع بره از شیر گرفته شده و نرخ زنده مانی محاسبه شده و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که همزمان سازی و تحریک تخمک ریزی در دو تیمار آزمایشی از نظر نرخ زایش، نرخ آبستنی، نرخ بره زایی، نرخ شیرگیری و مجموع وزن بره متولده شده و مجموع وزن بره از شیرگرفته شده عملکرد مطلوب تری در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0 <p). درآمد خالص حاصل از دوگروه تیمار در مقایسه با گروه شاهد بالاتر بود. همچنین دو نوع هورمون به لحاظ عملکرد با همدیگر تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>p). با توجه به نتایج، مشخص شد می توان هورمون hCG تولید داخل را به عنوان جایگزین مناسب هورمون eCG در پیاده سازی روش مدیریت تولیدمثلی برای تمرکز زایش ها در بازه زمانی مشخصی از سال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: همزمان سازی فحلی، خارج از فصل، هورمون Hcg، گوسفند کردی
  • نوید گمشادزهی، حسن صالح*، محمدطاهر میرک زهی صفحات 57-74

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف جو و پروبیوتیک بر کیفیت و کمیت تخم، جمعیت میکروبی و ریخت شناسی روده، پاسخ ایمنی و برخی فراسنجه های خونی بلدرچین های تخم گذار ژاپنی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملا تصادفی و با توزیع 200 قطعه بلدرچین تخم گذار ژاپنی 45 روزه در 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار و به مدت 8 هفته انجام شد. جیره های آزمایشی شامل دو سطح جو (صفر و 10 درصد) و دو سطح پروبیوتیک (صفر و 150 گرم در تن) بودند. افزودن پروبیوتیک سبب افزایش واحد هاو و افزودن جو سبب افزایش واحد هاو و درصد آلبومین تخم بلدرچین شد (05/0 >P). بلدرچین های تغذیه شده با جو و پروبیوتیک، وزن تخم و درصد تولید بیشتری را به ترتیب، نشان دادند (05/0 >P). کاهش ارتفاع پرز روده در سطح 10 درصد جو مشاهده شد (05/0>P). ارتفاع پرز و جمعیت لاکتوباسیلوس بیشتر و عمق کریپت جمعیت اشریشیا کلای کمتر در ایلئوم بلدرچین های مکمل شده با پروبیوتیک وجود داشت (05/0>P). افزایش سطح HDL وIg M و کاهش سطح کلسترول در سرم خون بلدرچین های گروه آزمایشی حاوی پروبیوتیک مشاهده شد (05/0>P). بر اساس نتایج این پژوهش، افزودن پروبیوتیک به جیره های حاوی جو سبب بهبود درصد تولید تخم، سطح HDL و جمعیت باکتری های لاکتوباسیلوس و کاهش کلسترول سرم، جمعیت باکتریهای اشریشیا کلای و عمق کریپت ایلئوم روده شد. می توان پیشنهاد کرد که مکمل کردن 10 درصد جو به همراه 150 گرم پروبیوتیک در هر تن خوراک، تاثیرات مفید بر عملکرد بلدرچین تخمگذار دارد

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، بلدرچین تخمگذار، جو، پلی ساکارید غیر نشاسته ای
  • وحیدالله چرخی، فردین هژبری*، هادی حجاریان صفحات 75-90
    در این مطالعه اثر افزودن مخلوط گیاهان دارویی به جیره میش های شیرده بر عملکرد، خواص آنتی اکسیدانی و فراسنجه های خون بره های ماده شیرخوار بررسی شد. تعداد 24 راس میش شیرده نژاد رومن زایش اول همراه با 24 راس بره ماده سه تا پنج روزه با میانگین وزن 0.15 ± 3.17 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی برای 65 روز در جایگاه های انفرادی نگهداری شدند. گروه های آزمایشی میش ها شامل: 1-شاهد (جیره پایه)، 2-جیره پایه + 15 گرم گیاهان دارویی (60 درصد زیره سبز، 30 درصد گشنیز و 10 درصد نعناع فلفلی)، 3-جیره پایه + 15 گرم گیاهان دارویی (45 درصد زیره سبز، 45 درصد گشنیز و 10 درصد نعناع فلفلی) و 4-جیره پایه + 15 گرم گیاهان دارویی (30 درصد زیره سبز، 60 درصد گشنیز و 10 درصد نعناع فلفلی) در روز به ازای هر میش بودند. بره ها هر دو هفته یکبار، توزین و در پایان آزمایش، از رگ وداج بره ها خون گیری شد. وزن نهایی (21.64 در برابر 16.89 کیلوگرم) و افزایش وزن روزانه (276.67 در برابر211 گرم) بره های تیمار دوم بیشتر از شاهد بود (0.05>P). درصد پراکندگی گلبول های قرمز در تیمارهای دوم و سوم کمتر از گروه شاهد بود. ظرفیت آنتی اکسیدانی خون بره های تیمار دوم بالاتر از گروه شاهد (0.09 در برابر 0.04 میلی‫ مول در لیتر) بود (0.05>P). افزودن مخلوط زیره، گشنیز و نعناع فلفلی به ترتیب با نسبت های 60، 30 و10 درصد به جیره میش های شیرده سبب بهبود افزایش وزن روزانه و ظرفیت آنتی اکسیدانی خون بره های ماده شیرخوار شد و اثرات نامطلوبی بر هماتولوژی و فراسنجه های خون مشاهده نشد. ‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: آسپارتات آمینوترانسفراز، تری گلیسرید، زیره سبز، گشنیز، نعناع فلفلی
  • متین رنجبر، فریبرز خواجعلی*، مهران ترکی، فریبا رفیعی صفحات 91-102
    در آزمایش حاضر، از 336 قطعه جوجه یک روزه گوشتی (سویه راس 308) در قالب یک طرح کاملا تصادفی استفاده شد و اثرات سطوح مختلف ریشه چه جو به عنوان یک ماده خوراکی در تغذیه جوجه های گوشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل یک جیره شاهد بر پایه ذرت و کنجاله سویا و سه تیمار آزمایشی حاوی 5/1، 3 و 5/4 درصد ریشه چه جو بود. نتایج آزمایش نشان داد که با افزودن ریشه چه جو، میزان اضافه وزن و مصرف خوراک جوجه ها کاهش یافت. ضریب تبدیل خوراک افت معنی داری در سطوح 3 و 5/4 درصد ریشه چه نسبت به گروه شاهد نشان داد. استفاده از ریشه چه جو در سطح 5/4 درصد موجب افزایش ویسکوزیته مواد هضمی و کاهش نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ژژنوم، در مقایسه با گروه شاهد گردید. در نتیجه گیری کلی، استفاده از ریشه چه جو تا سطح 5/1 درصد خوراک جوجه های گوشتی امکان پذیر است و سطوح بالاتر موجب کاهش عملکرد رشد می گردد. کاهش رشد در سطوح بالای ریشه چه جو مرتبط با افت مصرف خوراک، افزایش ویسکوزیته مواد هضمی و کاهش نسبت طول پرز به عمق کریپت در روده کوچک (ژژنوم) می. استفاده از ریشه چه جو در سطح 5/4 درصد، با بالابردن معنی دار رطوبت بستر، موجب کاهش کیفیت بستر گردید.
    کلیدواژگان: ریشه چه جو، جوجه گوشتی، عملکرد رشد
  • فاطمه اکبری، امید دیانی*، محمدمهدی شریفی حسینی، زهره حاج علیزاده صفحات 103-118

    این پژوهش با هدف تعیین اثر افزودن سطوح متفاوت پسماند پوست گیری پسته بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و مولفه های تولید گاز جیره های کاملا مخلوط سیلوشده در شرایط برون تنی انجام شد. جیره ها با نسبت 60 درصد مواد خشبی (یونجه، کاه و علوفه ذرت) و 40 درصد کنسانتره ای بر اساس ماده خشک با چهار سطح پسماند پسته (صفر، 5، 10 و 15 بر اساس ماده خشک) با هم مخلوط و در سطل های پلاستیکی دو لیتری سیلو شد و طی زمان های 30، 45 و 60 روز پس از سیلو شدن، مورد ارزیابی و نمونه گیری قرار گرفتند. ویژگی های سیلویی، ترکیب شیمیایی، تخمیرپذیری (با روش آزمون تولید گاز)، غلظت نیتروژن آمونیاکی، درصد اسید لاکتیک و انرژی قابل متابولیسم نمونه-ها تعیین شد. داده ها در قالب طرح آماری کاملا تصادفی تجزیه آماری شدند. نتایج نشان داد افزودن 15 درصد پسماند پوست گیری پسته در جیره های کاملا مخلوط سیلوشده سبب کاهش میزان ماده خشک، ماده آلی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، غلظت نیتروژن آمونیاکی و درصد اسید لاکتیک سیلاژها گردید (05/0>P). در مقابل، با افزودن پسماند پسته میزان pH، چربی خام، خاکستر و انرژی قابل متابولیسم افزایش یافت (05/0>P). همچنین، جیره کاملا مخلوط سیلوشده بدون پسماند، دارای بالاترین نمره ارزیابی حسی نسبت به سایر جیره ها بود (05/0>P). حجم گاز تولیدشده و گوارش پذیری ماده خشک در شرایط برون تنی در 45 روز پس از سیلو کردن با افزایش پسماند پسته در جیره ها کاهش یافت (05/0>P). بر اساس نتایج، این پژوهش می توان تا 10 درصد از پسماند پوست گیری پسته در سیلاژهای خوراک کامل استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، بقایای پسته، سیلاژکاملا مخلوط
  • حسن باقری، فرشید فتاح نیا، مهدی بهرامی یکدانگی*، داوود اکبری، مهرداد رستمی چشمه کچی صفحات 119-137
    در این آزمایش از 32 راس گوساله نر و ماده هلشتاین 3 روزه با میانگین وزن 1± 5/37 کیلوگرم به صورت فاکتوریل 2 ×2 استفاده شد. گوساله ها به 4 گروه تقریبا یکسان (8 راس به ازاء هر تیمار آزمایشی) تفسیم و به صورت تصادفی به تیمارهای آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل شیر معمولی (2 و 3 نوبت در روز) و شیر حاوی آنتی "ضایعاتی" (2 و 3 نوبت در روز) بودند. همه گوساله ها در سن 63 روزگی از شیر گرفته شدند و تا سن 83 روزگی در آزمایش باقی ماندند. کمترین مصرف ماده خشک جیره استارتر در پیش از شیرگیری و کل دوره پرورش، کمترین مصرف ماده خشک کل، بیشترین افزایش وزن روزانه در پس از شیرگیری و کل دوره آزمایش و بیشترین بازده استفاده از خوراک در گوساله های تغذیه شده با شیر معمولی در 3 نوبت در روز مشاهده شد (05/0>P). گوساله های تغذیه شده با شیر معمولی در 3 نوبت در روز دارای ارتفاع هیپ (زمان شیرگیری و پایان آزمایش)، وزن بدن (پایان آزمایش) و طول بدن (زمان شیرگیری و پایان آزمایش) بیشتری در مقایسه با سایر گروه ها بودند (05/0>P). تغذیه شیر معمولی در مقایسه با شیر حاوی آنتی بیوتیک (ضایعاتی) باعث افزایش مصرف ماده خشک شیر، بهبود افزایش وزن روزانه و بازده استفاده از خوراک، وزن بدن بالاتر در زمان شیرگیری و پایان آزمایش در گوساله ها شد (05/0>P). در کل، تغذیه شیر معمولی در 3 نوبت در روز باعث افزایش عملکرد گوساله های شیرخوار هلشتاین شد.
    کلیدواژگان: گوساله شیری، نوع شیر مصرفی، تعداد نوبت تغذیه شیر، عملکرد، شاخص رشد اسکلتی
  • مهدی رجبی، یوسف روزبهان*، جواد رضائی صفحات 137-152

    هدف از این تحقیق، بررسی اثر تغذیه علوفه سالیکورنیا بیگلوی بر عملکرد رشد و لاشه بره های پرواری بود. آزمایش با استفاده از 63 راس بره نر افشاری در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و نه تکرار طی 100 روز انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: جیره بدون سالیکورنیا (شاهد) و جیره های حاوی 45، 90، 135، 180، 225 و 270 گرم سالیکورنیا به جای یونجه در کیلوگرم ماده خشک جیره. سالیکورنیا نسبت به یونجه حاوی مقادیر کمتری پروتئین، نیترات و فیبر شوینده خنثی (NDF) بود، اما مقادیر بیشتری خاکستر، سدیم، اگزالات و ترکیبات فنولی داشت. تغذیه سطوح افزایشی سالیکورنیا موجب افزایش خطی مصرف روزانه آب شد (05/0>P). مصرف روزانه ماده خشک با افزایش سالیکورنیا بیشتر شد (05/0=P)، اما مصرف ماده آلی و پروتئین خام تغییر نکرد. تغذیه سالیکورنیا اثر معنی داری بر رشد روزانه و ضریب تبدیل بر اساس ماده آلی جیره نداشت، اما در سطوح 135 گرم و بیشتر، موجب افزایش ضریب تبدیل بر اساس ماده خشک جیره شد. ضرایب هضم ماده خشک (072/0=P) و خاکستر (012/0=P) با افزایش مصرف سالیکورنیا روند افزایشی، و قابلیت هضم NDF روند کاهشی (048/0=P) نشان داد، اما قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و عصاره اتری و بازده لاشه تغییری نداشت. درمجموع، تغذیه علوفه سالیکورنیا تا 270 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره (با نسبت علوفه به کنسانتره 30 به 70) موجب افزایش مصرف آب حیوانات شد، اما اثر منفی بر عملکرد بره های پرواری نداشت و می توان آن را به عنوان جایگزین بخشی از علوفه جیره در گوسفندان نر افشاری توصیه نمود.

    کلیدواژگان: پروار، گوسفند، گیاه سالیکورنیا، گیاهان شورزی، عملکرد رشد
  • آیدا تیموری، عبدالحکیم توغدری*، تقی قورچی، محمد اسدی، کوثر قزلسفلی صفحات 153-168
    این پژوهش به منظور بررسی اثر جایگزینی کنجاله سویا و کنجاله پنبه دانه با کنجاله میکس بر عملکرد، گوارش پذیری، رفتار مصرف خوراک، ترکیبات شیر و فراسنجه های خونی میش های دالاق صورت گرفت. از تعداد 21 راس میش شیرده سه شکم زایش نژاد دالاق با میانگین وزنی 6/2±38 کیلوگرم و 6 هفته پس از زایش در 3 تیمار و 7 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارها شامل: جیره حاوی کنجاله سویا، جیره حاوی کنجاله پنبه دانه و جیره حاوی کنجاله میکس بودند. نتایج نشان داد بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری در وزن نهایی میش ها، افزایش وزن دوره، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی وجود نداشت (05/0P). در تیمار دریافت کننده کنجاله میکس در مقادیر تولید شیر روزانه، موادجامد بدون چربی و پروتئین شیر افزایش معنی داری نسبت به تیمارهای دریافت کننده کنجاله سویا و پنبه دانه مشاهده گردید (05/0>P). گوارش پذیری مادهخشک، ماده آلی و پروتئین خام در تیمار دریافت کننده کنجاله میکس افزایش یافت (05/0>P) اما گوارش پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0P). با توجه به نتایج حاضر، کنجاله میکس را می توان جایگزین کنجاله سویا و کنجاله پنبه دانه در جیره میش های دالاق نمود.
    کلیدواژگان: ترکیبات شیر، کنجاله سویا، کنجاله میکس، گوارش پذیری مواد مغذی، میش دالاق
  • علیرضا چگنی* صفحات 169-184

    پروتئین جیره نقش مهمی در تغذیه نشخوارکنندگان دارد، زیرا علاوه بر تامین اسیدهای آمینه، منبع نیتروژن برای ساخت پروتئین میکروبی است. قیمت بالا و محدودیت در تامین پروتئین جیره غذایی، به ویژه برای دام های پر تولید یکی از نگرانی های مهم دامدران می باشد. منابع پروتئین گیاهی به مدت طولانی به عنوان منبع عالی پروتئین خام برای نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار گرفته است، اما به دلیل مصرف مستقیم توسط انسان و بالارفتن قیمت، مصرف آن در تغذیه دام با محدویت مواجه شده است. به دلیل توانایی نشخوارکنندگان در استفاده از نیتروژن غیر پروتئینی و به طور عمده اوره، به عنوان یک جایگزین برای تامین بخشی از پروتئین، در جیره نشخوارکنندگان به کار می رود. اوره در شکمبه به آمونیاک تبدیل شده، و باکتری های هضم کننده الیاف در شکمبه نیز برای تکثیر نیاز به آمونیاک دارند. نرخ تجزیه اوره معمولی در شکمبه سریعتر از رشد میکروب ها و هضم کربوهیدرات های ساختمانی است. لذا باعث کاهش راندمان استفاده از نیتروژن وحتی مسمومیت در دام می شود. اوره آهسته رهش نوعی از اوره است که سرعت آزادسازی نیتروژن در شکمبه را کاهش می دهد. جایگزینی آن بجای اوره معمولی در جیره دام های نشخوارکننده که با محدودیت مواد پروتئینی مواجه هستند، ضمن تامین نتیروژن پایدار، خطرات اوره معمولی را برای دام نخواهد داشت. این مقاله تاثیرات استفاده از اوره آهسته رهش در جیره نشخوارکنندگان به جای اوره معمولی و یا منابع پروتئین گیاهی بر مصرف خوراک، قابلیت هضم، فراسنجه های تخمیر، رشد و صفات تولیدی، فراسنجه های خون و خصوصیات لاشه را مرور می نماید.

    کلیدواژگان: اوره آهسته رهش، نشخوارکنندگان، قابلیت هضم، فراسنجه های تخمیر، صفات لاشه
|
  • Mahmood Sahraei *, Nader Asadzadeh, Akbar Abarghani Pages 3-14
    This study aimed to investigate the effects of human resource training on improving production index of broiler farms in Ardabil province. Initially, out of 418 active broiler farms, the status of 50 farms was examined at the provincial level. The production units were divided into the following groups based on production index and using cluster analysis: group 1 (production index equivalent to 250), group 2 (production index less than 250 and greater than 200), group 3 (production index less than 275 and greater than 250), group 4 (production index less than 300 and greater than 275), and group 5 (production index greater than 300). Subsequently, these groups were trained in both face-to-face and non-face-to-face formats during the production period. In this process, factors affecting production index were also evaluated, and existing issues were examined in each trained farm. Finally, the obtained data were compared with the current conditions using paired t-test. The results of this study indicated that in groups with production index less than 250, training significantly increased feed conversion ratio by 7% and production index by 14% (p<0.05). However, in the group with a production index above 300, a less significant impact was observed on slaughter weight and production index (p<0.05). Overall, human resource training had a greater effectiveness in improving production index in low-performing units.
    Keywords: Broiler Chicken, Production Index, Training
  • Mahla Saeedi, Mohammadmahdi Sharifi Hosseini *, Kazem Jafari Naimi, Omid Dayani Pages 15-28

    This research was designed to compare the effect of processing corn silage, and barley and corn grains on feed intake, digestibility and rumen parameters in sheep. Eight Kermani lambs were used with average weight of 53.2±4.1 kg. The experiment was carried out as 2×2 factorial design in the form of a Latin square design in four periods of 21 days. A part of chopped corn forage was processed. Silages were prepared from processed and unprocessed forage in nylon bags. The experimental diets were 1. Diet with 30% processed silage with barley grain, 2 .Diet with 30% processed silage with corn grain, 3. Diet with unprocessed silage with Barley grain and 4. Diet with unprocessed silage with corn grain. Physical processing of corn forage increased the pH of silage, but the sensory evaluation score decreased (P=0.01). The dry matter (DM) intake was higher in diets containing processed silage (1.96 vs 1.82 kg, P<0.04). The digestibility of organic matter (OM) was higher in the corn grain diet and the diet with processed silage. The feed intake and the rumen pH levels were lower in processed silage diets and ammonia nitrogen concentration was lower in the processed silage with barley grain diet (P<0.05) eight hours after feeding. The time of feed intake and rumination were higher in unprocessed silage diets. In general, the processing of corn forage increased the DM intake and increased the OM and protein digestibility in sheep. The effect of grain types on animal responses was less than processing levels.

    Keywords: Protozoa, Rumen Fermentation, Ruminal Parameters, Chewing Activity, Kermani Sheep
  • Bardia Gouran Shourak Chali, Kaveh Jafari Khorshidi *, Shahabodin Gharahveysi Pages 29-46
    This study was conducted with the aim of investigating the use of different levels of wheat distillers dried grains with solubles (WDDGS) in feed with or without enzymes on performance, intestinal morphology and ileal digestibility of broiler chickens. For this purpose, 300 pieces of one-day-old male and female broilers of Ross 308 strain with an average one-day weight of 42 grams were used. This design was implemented as a factorial 3x2 in the form of a completely randomized design with 6 treatments and 5 replications. The experimental diets included three levels of WDDGS (0, 10 and 20%) with and without enzyme (125g per ton). The results showed that the use of 20% WDDGS reduced the feed consumption of the final period and the average of the entire period compared to the control treatment (P<0.05). The use of 10 and 20% WDDGS in the diet of broilers decreased the digestibility of dry matter compared to the treatment without WDDGS. Also, the 20% level of WDDGS reduced protein digestibility compared to the 10% level. The use of enzyme also increased protein digestibility significantly (P<0.05). Also, broiler chickens fed with a diet containing 20% WDDGS had lower hair height and greater crypt depth than the treatment without WDDGS, but the use of enzyme caused hair height. Finally, it can be concluded that the use of 10% level of WDDGS does not have a negative effect on performance.
    Keywords: Enzyme, Non-Starch Polysaccharides, Broiler, WDDGS, Performance
  • Shiva Mafakheri *, Hamidreza Bahmani, Saleh Salehi Pages 47-56

    This research was conducted with the aim of comparing two types of hormones produced internally and externally and the conventional method in the region in order to improve reproductive performance. In this study, 75 adult ewes were classified based on weight and age then were divided into three groups: control treatment-Conventional system, Second and third treatment from 25th March until 6th June, non-breeding season mating with ovulation simulation was performed with using progesterone treatment (CIDR) and injection of 400-IU eCG and progesterone treatment (CIDR) and injection of 500-IU hCG respectively. Data on parturition date, the number and weight of borned and weaned lambs were recorded. Pregnancy rate, prolificacy rate, litter size, fecundity rate, borned lamb crop and weaned lamb crop and viability rate were calculated. Data analysis was performed with using SAS software. The results showed that synchronization and stimulation of ovulation in two experimental treatments in terms of parturition rate, pregnancy rate, fecundity rate, weaning rate, Borned lamb crop and weaned lamb crop had better performance compared to the control group. (p<0.05). Net income from the two treatment groups was higher during one and a half years compared to the control group. Also, there was no significant difference between the two types of internal and international hormones in terms of performance (p<0.05). According to the results, It was found that hCG hormone can be used as a suitable substitute for eCG hormone in implementing reproductive management method to lambing concentration within a certain period of year

    Keywords: Estrus Synchronization, Non-Breeding Season, Hcg Hormone, Kurdi Sheep
  • Navid Ghamshadzehi, Hassan Saleh *, Mohammadtaher Mirakzehi Pages 57-74

    This study was carried out to investigate the effect of different levels of probiotics and barley on egg quality and quantity, microbial population, intestinal morphology, immune response, and some blood parameters of Japanese laying quails. The experiment was conducted as a factorial 2x2 in the using 200 pieces of Japanese laying quail from the age of 45 days with 4 treatments, 5 repetitions, and 10 birds per repetition for 8 weeks. The experimental rations included two levels of barley (zero and 10%) and two levels of probiotics (zero and 150 g/ton). The addition of probiotics increased the amount of Haugh units and albumin percentage of quail eggs, and the addition of barley increased the amount of Haugh units . Quails fed with barley and probiotics showed higher egg weight and percentage of production, respectively . The height of the intestinal villi was lower at the level of 10% barley .The height and amount of the Lactobacillus population were higher and the crypt depth and Escherichia coli population was lower in the ileum of quails supplemented with probiotics . Based on the results of this research, adding probiotics to diets containing barley improved the percentage of egg production, HDL, and the number of Lactobacillus bacteria, and reduced serum cholesterol, the number of Escherichia coli bacteria, and the depth of intestinal ileum crypt. It can be suggested that supplementing 10% barley along with 150 grams of probiotics per ton of feed has beneficial effects on the performance of laying quails.

    Keywords: Probiotic, Laying Quail, Barley, Non-Starch Polysaccharid
  • Wahidullah Charkhi, Fardin Hozhabri *, Hadi Hajarian Pages 75-90
    In this study, the effect of adding a mixture of medicinal plants to the diet of lactating ewes on growth performance and antioxidant properties of suckling female lambs was investigated. Twenty-four lactating Roman ewes at first lambing along with 24 female lambs of three to five days old weighing 3.17 ± 0.15 kg were kept in individual pens for 65 days in a completely randomized design. Experimental groups of ewes included: 1-control (basal diet), 2-basal diet + 15g of herbal powder including 60% cumin, 30% coriander and 10% peppermint, 3-basal diet + 15g of herbal powder including 45% cumin, 45% coriander and 10% peppermint and 4-basal diet + 15g of herbal powder including 30% cumin, 60% coriander and 10% peppermint. Lambs were weighed every two weeks and, blood was taken from the lamb's jugular vein at the end of experiment. The final weight (21.64 vs. 16.89 kg) and ADG (276.67 vs. 211 g) of lambs in second treatment were higher (P<0.05) than the control. The RDW in the second and third treatments was lower than that of control. The blood total antioxidant capacity of lambs in the second treatment was higher (P<0.05) than control (0.09 vs. 0.04 mmol/l). Incorporation a mixture of cumin, coriander and peppermint in proportions of 60, 30 and 10%, respectively, to the diet of lactating ewes improved the ADG and blood total antioxidant capacity of female suckling lambs, and no adverse effects were observed on hematology and blood parameters
    Keywords: Aspartate Aminotransferase, Coriander Seed, Cumin, Peppermint. Triglycerides
  • Matin Ranjbar, Fariborz Khajali *, Mehran Torki, Fariba Rafiei Pages 91-102
    In the present study, a total of 336 one-day-old broiler chickens (Ross 308 strain) were used in a completely randomized design with four treatments to evaluate the effects of barley rootlets (BR) as a feedstuff in broiler nutrition. Dietary treatments consisted of a control group based on corn and soybean meal, along with three additional treatments, similar to the control but including 1.5, 3.0, and 4.5% BR. Feeding diets containing BR impaired broiler growth performance as reflected in poor feed conversion ratio and body weight gain. Inclusion of BR at 4.5% significantly increased digesta viscosity in jejunum and reduced the villus height to crypt depth ratio with concomitant increase in the moisture content of the litter. In conclusion, the use of BR can be limited up to 1.5% and the levels above that impair broiler response. Poor growth performance resulting from BR was associated with reduced feed consumption, increased viscosity of intestinal contents, and reduced villus height to crypt depth ratio. Levels of BR above 4.5% caused poor litter quality as indicated by higher moisture content in the litter.
    Keywords: Barley Rootlets, Broilers, Growth Performance
  • Fatemeh Akbari, Omid Dayani *, Mohammadmahdi Sharifi Hosseini, Zohreh Hajalizadeh Pages 103-118

    This study aimed to determine the effect of adding different levels of pistachio peeling residues (PPR) on chemical composition, in vitro fermentation characteristics, and gas production components of total mixed ration silage (TMRS). The rations were prepared by mixing 60% fodder material (alfalfa, straw, and corn silage) and 40% concentrate based on dry matter (DM) with four levels of PPR (0%, 5%, 10%, and 15%) and ensiled in two-liter containers for evaluation and sampling at three times interval (30, 45, and 60 days). Silage characteristics, chemical composition, fermentability (by gas test), NH3-N concentration, lactic acid, and ME of the samples were measured. Data was statistically analyzed using of a completely randomized experiment for each period of time. Results showed that using of 15% PPR in TMRS decreased DM, OM, NDF, ADF, NH3-N, and lactic acid content significantly (P<0.05). However, pH, ash, EE, and ME were increased by adding different levels of PPR in TMRS (P<0.05). Additionally, TMRS without PPR had the highest sensory evaluation compared to other silages (P<0.05). Gas production and in vitro apparent DM digestibility decrease in 45 days after ensiling by adding PPR to TMRS (P<0.05). Based on the results, it is possible to use up to 10% of the PPR in TMRS.

    Keywords: Nutritive Value, Pistachio Residues, Total Mixed Ration Silage
  • Hassan Bagheri, Farshid Fatahnia, Mehdi Bahrami-Yekdangi *, Davod Akbari, Mehrdad Rostami Pages 119-137
    In this study thity-two new-born Holstein male and female calves (3-d-old) were randomly assigned to one of four treatments: 1) feeding whole milk (HM) in 2 times/d (2×; HM-2×), 2) feeding HM in 3 times/d (3×; HM-3×), 3) feeding waste milk (WM) in 2× (WM-2×); and 4) feeding WM in 3× (WM-3×). The lowest starter dry matter (DM) intake (pre-weaning and entire period), total DM intake and the highest average daily gain (ADG; post-weaning and entire period) and feed efficiency (FE) were was observed in WM-3× calves compared to other groups (P<0.05). Calves in WM-3× group had the highest hip height (weaning and the end of experiment), body weight (BW; the end of experiment) and body length (weaning and the end of experiment) compared to other groups (P<0.05). Based on the conditions of the present study, it can be concluded that feeding HM at 3× improved Holstein Dairy calves. Further researches are needed to evaluate these findings.
    Keywords: Dairy Calf, Milk Type, Milk Feeding Frequency, Performance, Skeletal Growth Index
  • Mehdi Rajabi, Yousef Rouzbehan *, Javad Rezaei Pages 137-152

    This research aimed to assess the effect of feeding Salicornia bigelovii fodder on the growth and carcass performance of fattening lambs. The experiment was conducted using 63 male Afshari lambs in a completely randomized design with seven treatments and nine replications for 100 days. The treatments were diet without Salicornia (control) and diets containing levels of 45, 90, 135, 180, 225, and 270 g Salicornia, instead of alfalfa/kg DM. Compared to alfalfa, Salicornia contained lower amounts of protein, nitrate, and neutral detergent fiber (NDF), but higher content of ash, sodium, oxalate, and phenolic compounds. Feeding increasing levels of Salicornia caused a linear increase in daily water consumption (P<0.05). Daily intake of DM increased with increasing Salicornia levels (P=0.05), but consumption of organic matter (OM) and crude protein did not differ. Salicornia feeding had no significant effect on daily growth and feed conversion based on diet OM, but at levels of 135 g and more, it caused a decrease in feed conversion based on diet DM. Digestibility of DM (P=0.072) and ash (P=0.012) increased and NDF digestibility decreased (P=0.048) with increasing Salicornia consumption, but the digestibility of OM, crude protein and ether extract, and carcass yield did not change. Overall, feeding Salicornia up to 270 g/kg diet DM (with a forage-to-concentrate ratio of 40:60) increased the water consumption of animals, but it did not have a negative effect on the performance of fattening lambs, and it can be recommended to replace a portion of the diet forage in male Afshari sheep.

    Keywords: Fattening, Growth Performance, Halophytes, Salicornia Plant, Sheep
  • Ayda Teymouri, Abdolhakim Toghdory *, Taghi Ghoorchi, Mohammad Asadi, Kosar Ghezelsefli Pages 153-168
    This study was conducted in order to investigate the effect of replacing soybean meal and cottonseed meal with mixed meal on performance, digestibility of nutrients, feed intake behavior, milk composition and blood parameters of Dalagh ewes. 21 lactating Dalagh ewes in week 6 of lactation (average body weight ± standard deviation = 38±2.6 kg) were randomly divided into 3 groups with 7 repetitions. The treatments were included: diet with soybean meal, diet with cottonseed meal and diet with mixed meal. The results showed that there is no significant difference between the experimental treatments in the final weight, daily weight gain and feed conversion rate of ewes. Dry matter intake and eating, rumination and chewing behavior increased in the treatment receiving mixed meal (P<0.05). In the treatment receiving mixed meal, a significant increase was observed in the amounts of daily milk production, non-fat solids and milk protein compared to the treatments receiving soybean meal and cottonseed meal (P<0.05). The digestibility of dry matter, organic matter and crude protein increased in the treatment receiving mixed meal (P<0.05), but the digestibility of NDF was not affected by the experimental treatments. No significant difference was observed in terms of glucose, cholesterol, triglyceride, total protein, albumin and globulin between different treatments, but the concentration of blood urea nitrogen in the treatments receiving soybean meal and cottonseed meal was higher than the treatment receiving mixed meal (P<0.05). According to results, mixed meal can be replaced with soybean meal and cottonseed meal in Dalagh ewe's diet.
    Keywords: Milk Composition, SOYBEAN MEAL, Mixed Meal, Digestibility Of Nutrients, Dalagh Ewes
  • Alireza Chegeni * Pages 169-184

    Dietary protein plays an important role in ruminant nutrition, because in addition to providing amino acids, it’s a nitrogen source for microbial protein synthesis. Providing protein, especially for high-producing livestock, is one of the most important concerns of livestock farmers. Soybean meal has been used for a long time as an excellent source of CP for ruminants, but with the increase in its price, has challenge due to the limitation of production and direct consumption by humans. Due to the ability of ruminants to use NPN (urea), nitrogen unit density and its low price, it has been used as an alternative in ruminant diets. Urea is converted into ammonia in the rumen, on the other hand, fiber-digesting bacteria in the rumen need ammonia to growth. Hydrolysis of common urea is faster than the growth of microbes and the digestion of structural carbohydrates in the rumen, so it will reduce the efficiency of nitrogen use and even nitrogen poisoning in livestock. Slow-release urea (SRU) is a type of urea that slows release of nitrogen in the rumen. Substitution of SRU instead of common urea in the diet of ruminants that have a limit with protein sources can reduce the competition between humans and animals. Also, it will not have the dangers of common urea for livestock. This article review the effects of using SRU instead of common urea and plant protein sources in ruminants diet on feed intake, digestibility, fermentation parameters, growth and production, blood parameters and carcass characteristics.

    Keywords: Slow Release Urea, Ruminants, Digestibility, Fermentation Parameters, Carcass Traits