فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 36 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسن حسینی یار، محمدتقی فخلعی*، علیرضا عابدی سرآسیا صفحات 7-36

    وهن دین به معنای سستی و ضعف دین ناشی از سلوکی خارجی و یا حکمی شرعی، از جمله عناوینی است که در بسیاری از مسائل، مبنا و مدرک فتاوای معاصر واقع شده است؛ به گونه ای که می توان از حرمت وهن دین به عنوان یک قاعده فقهی نام برد. اما عدم پاسخ جامع و واضح به این سوال اساسی که چه ادله ای نسبت به صحت یا عدم صحت استناد به وهن دین در فرآیند استنباط فقهی قابل طرح و نقد هستند، سبب شده تا عنوان وهن دین در فرآیند استنباط فقهی به عنوان یک قاعده فقهی آنچنان که باید مجال طرح نیابد. در مقام پاسخ به سوال پیش گفته، این نوشتار برآن است که موانع قرآنی و روایی استناد به وهن دین منصرف به مواردی است که عامل وهن حکم شرعی، مبتنی بر اقتضائات زمانی و مکانی نباشد و تنها از روی غرض ورزی باشد و از میان دلایل صحت استناد به وهن دین، تنها دلیل عقلی از دو جهت مقدمه عقلی وجوب حفظ کیان اسلام و تقدیم اهم بر مهم در صورت تعارض میان حکم شرعی و مخدوش شدن وجاهت اسلام و یا مکتب تشیع، در احکام الزامی و امور مباح، موجب تعطیل و یا تغییر حکم و دلیل سیره متشرعه تنها در امور مباح، موجب تغییر حکم می شود.

    کلیدواژگان: وهن دین، قاعده حرمت وهن، قاعده اصطیادی، عنوان اولی، عنوان ثانوی
  • قدرت الله نیازی* صفحات 37-60
    عدالت به معنای ملکه نفسانی که انسان را به اطاعت خدا و ترک گناه وادار می کند، در فقه و معارف اسلامی جایگاه مهمی دارد؛ به همین دلیل، شرع مقدس در متصدیان امور مهم دینی و اجتماعی مانند: مفتی، قاضی، امام جمعه و جماعت و شاهد آن را معتبر می داند. فقیهان مذاهب اسلامی درباره ماهیت، مثبتات و مسقطات آن در کتب فقهی بحث و بررسی و اظهار نظر کرده اند؛ لکن مساله «مرتبه پذیربودن» آن  که اهمیت  بسزایی دارد، به صورت مستقل و مستوفی مورد بحث قرار نگرفته و نیازمند تحقیق و تامل است. این پژوهش مساله فوق را با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی و سندکاوی مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که صفت عدالت می تواند مراتب مختلفی داشته باشد (مرتبه پذیر باشد)  و در هر موضوعی،  مرتبه متناسب با آن معتبر باشد؛ یعنی عدالتی که  در مرجع  تقلید  و قاضی معتبر است در شاهد یا امام جمعه و جماعت ضرورت ندارد. پذیرش این مطلب  می تواند باعث تسهیل در گزینش قضات و رسیدگی به دعاوی  براساس شهادت و صدور رای در مراکز قضایی باشد.
    کلیدواژگان: عدالت، مروت، ملکه نفسانی، مرتبه پذیری عدالت، حسن ظاهر
  • محمدمهدی اسدی*، عبدالرحیم مرادی صفحات 61-78

    «تامین مالی داوری بین المللی توسط شخص ثالث» (موسوم به «تی پی اف») پدیده ای نوظهور و جدید است. روشی که در آن تامین کننده ثالث هزینه دعوی خواهان را برعهده می گیرد و صرفا در صورت پیروزی وی استحقاق مبلغ توافق شده را دارد. هدف این مقاله، بررسی اعتبار قرارداد تامین مالی داوری توسط شخص ثالث در نظام حقوقی ایران است. پذیرش اعتبار  این نهاد در حقوق ایران با توجه به نبود مقررات و همچنین تاثیر برخی مفاهیم همچون قاعده «نفی غرر» و قرارداد احتمالی می تواند محل مناقشه قرار گیرد. از طرفی افزایش روز افزون تعداد پرونده های قضایی، ضرورت توجه بیشتر به داوری و گسترش آن را ایجاب می نماید. از سوی دیگر، این امر نیازمند توجه به تامین هزینه های داوری است. به نظر می رسد با پذیرش ضابطه عرف برای تشخیص «غرری» بودن معامله و کفایت علم اجمالی، می توان اعتبار قرارداد تامین مالی داوری توسط شخص ثالث را در نظام حقوقی ایران در چهارچوب ماده 10 قانون مدنی مورد پذیرش قرار داد؛ موضوعی که می تواند علاوه بر ایجاد یک زمینه جدید سرمایه گذاری، منجر به توسعه داوری و کمک به دستگاه قضا و کاهش پرونده های رو به فزون در مراجع قضایی گردد و می تواند انتخاب ایران به عنوان مقر داوری در داوری های بین المللی را در کانون توجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: اعتبار قرارداد «تی پی اف»، نظام قضایی ایران، قرارداد احتمالی، علم اجمالی، عرف
  • بهنام امیرشاکری، پروین اکبرینه*، علی غریبه، محمدتقی علوی صفحات 79-108

    اظهار ادعا به صیغه جزم، یکی از شرایطی است که در فقه برای پذیرش دعوا بیان شده است؛ البته جزمی بودن دعوا یکی از شروط مورد اختلاف در بین فقهاست و هر یک از موافقان و مخالفان، دلایلی را برای توجیه نظر خود ارائه داده اند که در نهایت، قانونگذار ایرانی با تاسی از مباحث فقهی و با پذیرش نظر موافقین برای نخستین بار در قانون آئین دادرسی مدنی مصوب 1379، عدم اقامه دعوا به صیغه جزم را از جمله ایرادات و موانع رسیدگی به دعوا ذکر نمود. در حال حاضر، در حقوق ایران یکی از شرایط صحت اقامه دعوا و رسیدگی ماهوی به آن جزمی بودن دعواست، و نظر به این که این شرط ریشه فقهی دارد لذا در جهت رفع کاستی های حقوقی و قانونی موضوع لازم است ضمن مطالعه در کتب فقهی و این امر که در فقه امامیه چگونه طرح و چه تضمیناتی در راستای آن پیش بینی شده است، موضوع به نحو تطبیقی هم مورد توجه و تحقیق قرار گیرد تا هم بتوان خلا های ناشی از کمبود ادبیات آئین دادرسی مدنی را جبران کرد و هم زمینه را جهت اصلاح به وجود آورد.

    کلیدواژگان: موانع دادرسی، شرط جزم، استماع دعوا، دعوای ظنی
  • احسان قباد* صفحات 109-134
    از جمله مباحث فقهی ذیل بحث مهریه و نفقه - نیازمندی های عرفی در زندگی مشترک - بحث از تمکین یعنی انجام وظایف زوجیت توسط زوجه در دو ساحت عامو خاص می باشد که امتناع از آن باعث نشوز و خروج زن از تعهدات همسری می گردد. آمادگی برای رابطه جنسی، یکی از مصادیق تمکین خاص به شمار آمده و صورت نامتعارف آن اگرچه طبق فتوای مشهور، محکوم به جواز همراه با کراهت گردیده است اما دلایل اقامه شده بر لزوم تمکین زوجه نسبت به این صورت از رابطه جنسی، یعنی «روایات حقوق زوج» و «آیه 223 سوره بقره: حرث و کشتزار بودن زوجه» تاب مقاومت در برابر روایت ابن ابی یعفور - که ناظر به عدم وجوب اجابت چنین خواسته ای بوده - و نیز مخاطرات جسمی این نوع از رابطه را نداشته و به رغم این که فتاوای زیاد و در حد شهرت از فقهای متقدم و متاخر بر لزوم تمکین حتی نسبت به این نوع از رابطه وجود دارد فتوای صحیح، عدم وجوب تمکین زوجه در اجابت خواسته های نامتعارف زوج در رابطه جنسی می باشد.
    کلیدواژگان: آمیزش، آمیزش نامتعارف، تمکین، نشوز، رابطه جنسی
  • رضا میرطاهری، داود اندرز*، حسین طاهرخانی، عبدالعلی محمدی صفحات 135-162
    ماده 265 قانون مدنی با اسناد تجاری مرتبط می باشد. هر چند اماره تجریدی بر اسناد تجاری سایه افکنده و به معنای جدایی دو رابطه حقوقی است. رابطه حقوقی مبنای صدور سند تجاری و رابطه حقوقی که با تنظیم سند، شکل می گیرد ولی در عین جدایی با یکدیگر در ارتباط هستند. این اماره درحقوق ایران تصریح  و به رسمیت شناخته نشده و از این نظر مفهومی بیگانه در حقوق داخلی است و بدین علت، دادرسان در استناد به این اماره در آرای قضایی با تردید روبرو هستند وصدورآرای متهافت منجر به اطاله احقاق حق در دادگستری می شود ولی با تمایل به استناد به ماده 265 قانون مدنی، به طور عملی آن را پذیرفته و کاربرد این ماده در اسناد تجاری را منطقی تر کرده و به این تردیدها می توانند پایان دهند. برخلاف برخی ادعاهای تند مبنی بر جدایی مطلق اسناد تجاری از تعهد پایه و مدنی و با توجه به مفهوم امارات و با ارایه دلایلی که می تواند این اماره را از اعتبار ساقط کند، آن را نسبی تلقی کرده ایم. لذا وقتی این اماره در مقابل فقط ثالث با حسن نیت قابل طرح است بنابراین و با این اوصاف، استناد به این اماره در اسناد تجاری، با وجود ماده 265 قانون مدنی، ضروری به نظر نمی رسد. با لحاظ این مورد و همچنین نظر به صلاحیت عام دادگاه ها و عدم تخصیص یا نسخ مقررات عام قانون مدنی توسط مقررات خاص اسناد تجاری و تاکید قانون اساسی و پذیرش رویه قضایی، امکان کاربرد ماده 265 قانون مدنی در اسناد تجاری مقدور می باشد.
    کلیدواژگان: ماده 265 قانون مدنی، اسناد تجاری، اماره تجریدی، نسبی بودن
  • علی قسمتی تبریزی*، محمد عرب پناهان صفحات 163-194
    قانون جهش تولید مسکن، با هدف تامین محل سکنای دهک های با درآمد پایین، تصویب شد و مبنای طرحی موسوم به «نهضت ملی مسکن» قرار گرفت. در این طرح، اراضی دولتی طی دو عقد اجاره (یکی کوتاه مدت، با شرط حق احداث اعیانی و دیگری بلند مدت، با شرط تعهد دولت به صدور مجوز تملک اعیانی)، در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. با تصویر اهداف کمی بلندپروازانه این قانون، از طرفی اشخاص زیادی به شکل مستقیم و غیر مستقیم مخاطب یا مدعی برخورداری از مزایای آن هستند و از سوی دیگر، تجربیات مشابه قبلی نشان می دهد که اجرای چنین قوانینی تاثیر زیادی در مناسبات حقوقی اشخاص خواهد داشت. صرفنظر از غیرقابل دسترس بودن اهداف و ماهیت مناقشه برانگیز قراردادهای این طرح؛ دست اندازی به اراضی در اختیار دستگاه های اجرایی به دستاویز اجرای قانون، مشکلات زیادی پدید خواهد آورد که مستلزم تضعیف مدیریت بر اموال غیر منقول دولتی خواهد بود. همچنین تعارض با قوانین بالادستی و رویه های جاری در عرصه اموال غیرمنقول دولتی، نقش پررنگ تصدی گرایانه دولت، دخالت دولت در قراردادها و روابط خصوصی اشخاص، تحدید آزادی اراده، اندراج شروط متعدد برای متقاضیان، تحمیل الزامات و...، چالش ها و موانع حقوقی متعددی پیش روی حاکمیت، متقاضیان و اشخاص دخیل در اجرای طرح قرار می دهد.
    کلیدواژگان: قانون جهش تولید مسکن، اموال غیر منقول، اعمال حاکمیتی، دولت، حاکمیت اراده
  • منصور غریب پور* صفحات 195-222
    قاعده و قانونگذاری ادله اثبات دعاوی و روش های اثبات حقوق و جرائم در فقه و حقوق و مناسبات اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا با طراحی و تدوین نظم حقوقی متقن دادرسی، برآورنده مصالح اجتماعی و نیز دارای وصف تعمیمی، وضوح و تا حد امکان، غیر قابل تفسیر شخصی باشد و تحقق این مقصود در حقوق گذاری و کاربست آن، نیازمند شناسایی، مطالعه و تحلیل مبانی و منابع بالادستی است. با امعان نظر به ضرورت یاد شده، طبق مواد مربوط به ادله اثبات دعاوی، علم قاضی از جمله ادله شمرده شده است ولی در این مواد، به نوعی اجمال گویی و عدم صراحت ملاحظه می شود و از طرفی پیشینه پژوهشی این مساله، همه جانبه و ناظر به ابهامات حقوقی و قانونی آن نیست و لذا نیازمند واکاوی بیشتر می باشد. بر این اساس، سوال اصلی  تحقیق این است که ماهیت، قلمرو و ملاک اعتبار علم شخصی قاضی در دادرسی از منظر فقه اسلامی چگونه است و در نظم حقوقی ایران چگونه پردازش شده است؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیره از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و نرم افزارهای رایانه ای، ضمن ترسیم حقوقی رویکرد قانونی به علم قاضی و ارزش اثباتی آن و بیان نواقص و خلاهای موجود در مواد قانونی مربوط، چیستی، گستره و ادله اعتبار فقهی علم قاضی (به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا) را به تفصیل تحلیل و بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: دلیلیت، علم قاضی، نظام ادله دادرسی، ابهامات قانونی
  • سید عباس سیدی آرانی* صفحات 223-254

    ایجاد و سازماندهی مفهوم ناشناخته «آورده صنعت» در قانون مدنی مستلزم بررسی چیستی، چرایی و چگونگی پذیرش آن است. بهره مندی از آورده های حقوق فرانسه به عنوان الهام بخش حقوق شرکت های ایران راه گشاست. آورده صنعت با موضوع مهارت، غیرمالی، غیرمادی و تدریجی الحصول است. پس تایید آن در قانون مدنی تمایز شرکت از اشاعه و اثبات شرکت مخفی را آسان می کند و اختصاص آن در اساسنامه به شرکاء مانع بهره مندی شریک منفعل از حاصل کار شریک فعال می شود. همین ویژگی ها مبنای اختصاص آن به شرکت قرار می گیرند: آورنده صنعت شریک واقعی است منتهی این حصه در سرمایه نقشی ندارد. پس سهامی خاص به وی تعلق می گیرد ولی او بر پایه تساوی برای رسیدن به منفعت مشترک با سایر شرکاء همکاری می کند. چگونگی اختصاص حقوق به چنین آورده ای بسته به تاثیر در تحقق موضوع فعالیت شرکت متفاوت می شود؛ اهمیت ناچیز صنعت در تحقق موضوع، کاهش سهم آورنده در سود، زیان و دیون را می طلبد و به دلیل نقش آفرینی زیاد در اجرای آن، چنین شریکی با آورندگان سرمایه به صورت یکسان سهم می برد. قواعدی که سهم وی را در باقی مانده عملیات تصفیه نیز مشخص می سازند. در کانون های فعالیت و استعداد مانند شرکت مدنی حرفه ای، با ارتقای آورنده صنعت مبنای این قواعد ناعادلانه از بین می رود: مابه ازای اندوخته های حاصل از منافع تقسیم نشده یا آزادسازی ارزش افزوده دارایی ناشی از فعالیت شرکاء، به ایشان سهام شرکتی رایگان اختصاص می یابد؛ وضعیتی که موجب می شود آورنده صنعت به شریک در سرمایه تبدیل و از مزایای آن، حتی پس از انحلال شرکت بهره مند شود.

    کلیدواژگان: آورده صنعت، شرکت تجاری، شرکت مدنی، سرمایه، اشاعه
  • علی سعیدی، مهدی منتظرقائم*، بتول پاکزاد صفحات 255-284
    وجود روایات متعارض از یک سو، و برخورداری شخص مجنون از قوه ممیزه و قصد استمتاع به واسطه ارتکاب زنا یا لواط که ثبوت تکلیف شرعی را موجه می سازد، فقیهان را درباره مسئولیت کیفری مرد مجنونی که مرتکب جرم زنا شده یا فاعل عمل لواط واقع شده باشد، به تردید واداشته است. استقراء در متون فقهی حاکی از وجود سه دیدگاه مختلف در این مساله است؛ به طوری که مشهور متاخرین و عمده معاصرین، حد شرعی را مرتفع می دانند؛ مشهور قدما، حد کامل - یعنی شلاق در فرض عدم احصان و رجم یا اعدام در فرض احصان - را ثابت می دانند. اما دیدگاه سوم، بدون تفاوت بین فرض احصان و عدم احصان، فقط حد شلاق را ثابت می داند. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی نقادانه مبانی فقهی دیدگاه های مطرح و با بهر ه گیری از مستندات فقهی و مویدات قانونی (نظیر ماده 149، بند «الف» ماده 226، تبصره 2 ماده 234 ق.م.ا)، به این نتیجه رسیده است که دیدگاه سوم، از مبانی مستحکم تری برخوردار است؛ از اینرو قول به اثبات مجازات شلاق به تنهایی، موجه به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: زناکار مجنون، فاعل زنا، قوه شعور و تمییز، قصد التذاذ، حد شرعی، تمتع جنسی
  • احمد احسانی فر*، حسین هوشمند فیروزآبادی صفحات 285-314
    علیرغم وجود ادله قرآنی صریح مبنی بر اعتبار سند نظیر آیه 282 سوره بقره و تصریح برخی فقیهان به اعتبار سند و به ویژه، تصریح برخی به تقدم سند نسبت به سایر ادله اثبات دعوا، فقدان اعتبار و حجیت سند به عنوان یک دلیل مستقل برای اثبات دعوا به نظریه ای مشهور در فقه امامیه تبدیل شده است. نظریه فقهی که از این رویکرد پشتیبانی می کند با سلب کارکرد استقلالی از اسناد در اثبات دعوا، سند را صرفا تکمیل کننده ادله دیگر دانسته و توانایی سند به عنوان دلیل منحصر و مستقل در اثبات دعوا را انکار می کند. نظریه فقهی مزبور در مقاله پیش رو با عنوان «نظریه تکمیلی اسناد در اثبات دعوا» شناخته می شود. ریشه یابی و علت یابی آراء و رویکردهای فقهی نشان می دهد که مفروضات و ارتکازات ذهنی فقیهان که ریشه در شرایط عصری و مکانی آنان دارد و ناشی از فقدان دولت مقتدر جهت نظم بخشی به روابط معاملاتی اشخاص در عصر و محل زیست آنان بوده است، در وصول به نظریه مزبور نقش حائز اهمیتی داشته است. طبیعی است که مفروضات مزبور در زمانه ای که دولت مقتدر توانایی نظم بخشی به این روابط را داراست، نتواند بر مسیر تفقه و استنباط نقشی ایفا کند. مقاله پیش رو در مقام پاسخگویی به این سوال است که چه مفروضاتی در لایه های ذهنی فقیهان وجود داشته است که علیرغم وجود ادله متقن قرآنی، باعث شهرت فتوای عدم اعتبار استقلالی سند شده است. در مقاله پیش رو با تبیین و سپس تحلیل ادله این نظریه و ارزیابی و نقد آنها، نقش مفروضات مدنظر فقیهان در ارائه این نظریه مورد تنقیح قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سند، کارکرد تکمیلی، کارکرد استقلالی، اعتبار و حجیت، اثبات دعوا
  • امیرحسین بهارلو* صفحات 315-342

    انسان بنا بر سرشت اولیه  خود، همواره به حفظ و نگهداری آثار و اشیاء بجای مانده از پیشینیان خود، رغبت داشته و در حفظ آنها به انحاء مختلف سعی می نماید. وجود قوانینی نظیر ارث، جرم انگاری تخریب، قاچاق، ساخت نمونه تقلبی و غیره، در اسناد داخلی و پیش بینی حمایت های بین المللی از این اموال در قالب کنوانسیون ها، معاهدات و سایر قوانین مرتبط، همگی نشانگر توجه و اهتمام جوامع بشری به حفاظت و پاسداری از این آثار می باشد؛ آثاری که در یک مفهوم کلی و جامع می توان آنها را «میراث فرهنگی»  نام نهاد و آن را به کلیه آثار بجای مانده از گذشتگان که دارای ارزش فرهنگیاست، تعریف نمود. واژه فرهنگ در تعریف مذکور نیز دربردارنده مفهومی عام بوده و شامل همه موضوعاتی می شود که دستاورد بشر تلقی شده، اعم از این که سابقه دینی یا ملی داشته باشد و مایه تفکیک و برتری او از سایر موجودات گردد. با چنین تعریفی، مفهوم میراث فرهنگی توسعه یافته و دربردارنده آثار مادی و معنوی، نظیر بناهای باستانی، تاریخی، مذهبی، شرعی و ملی، و غیره و یا اموال غیر ملموس نظیر آداب، رسوم، فرهنگ و مانند آن می گردد. تحقیق حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، به جستجو و تدقیق در قوانین حقوقی و کیفری و ارائه تفسیر منطقی از این قوانین و دیدگاه های فقها در این خصوص پرداخته، علاوه بر  این که امکان پاسخ کیفری به تعدی به میراث فرهنگی و برطرف نمودن خلا های موجود در این زمینه را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، آثار باستانی، فرهنگ، مسئولیت دولت
  • علیرضا شاکری*، احمد نقوی صفحات 343-372
    قرآن کریم در آیه 4 سوره نساء، از مهریه زن با کلمه «نحله» که به معنای عطا و بخشش است تعبیر کرده است. در اسلام برای مهریه مقداری که معین و مشخص باشد قرار داده نشده است، بلکه مقدار آن به توافق طرفین واگذار شده و می توان هر چیز حلالی را که دارای ارزش است مهریه قرار داد؛ چه کم باشد یا زیاد، جنس و کالا باشد یا پول یا منفعت یا کار و خدمت. یکی از مباحث مهمی که در زمینه مهریه مطرح است حکم مهریه نامشخص است که پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی فقهی آن پرداخته است. یعنی در صورتی که مهر در زمان عقد به صورت مجهول ذکر شود و یا اصلا مهری ذکر نشود، حکم عقد و مهریه چیست؟ آن چه که از روایات و فتاوای فقهای شیعه برداشت می شود این است که در فرض نکاح دائم عقد صحیح است، ولی در فرض نکاح موقت، عقد باطل می باشد. لزوم پرداخت مهرالمثل، مهرالمتعه و یا عدم تعلق مهریه در بعض موارد، نسبت به صور مختلفه متفاوت است که نویسنده در این پژوهش تلاش دارد تا با استفاده از روایات و کلام فقها به بررسی این مسائل بپردازد.
    کلیدواژگان: مهریه، نامشخص، غیرمذکور، مهرالمثل، مهرالمتعه
|
  • Hassan Hosseinii Yar, Mohammadtaghi Fakhlaei *, Alireza Abedi Sarasia Pages 7-36

    The discrediting of religion, defined as the weakening or undermining of religion caused by external conduct or a Sharia ruling, is among the concepts frequently cited as the basis for contemporary fatwas. It has been so prominent that the prohibition of discrediting religion can be considered a jurisprudential principle. However, the lack of a comprehensive and clear answer to the fundamental question regarding the validity or invalidity of referencing the discrediting of religion in the jurisprudential reasoning process has hindered the recognition of this concept as a fully established jurisprudential principle.This study aims to address the aforementioned question by arguing that the Quranic and narrational obstacles to referencing the discrediting of religion are limited to cases where the source of discrediting is not rooted in temporal and spatial exigencies but rather in deliberate malice. Among the arguments validating the reference to the discrediting of religion, only the rational argument-based on two premises: the rational necessity of preserving the essence of Islam and prioritizing the more important over the less important in cases of conflict between Sharia rulings and the compromised reputation of Islam or Shiism-justifies the suspension or modification of obligatory rulings and permissible matters. Additionally, the conduct of the devout only supports changes in permissible matters.

    Keywords: Discrediting Of Religion, Principle Of Prohibition Of Discrediting, Derived Jurisprudential Principle, Primary Classification, Secondary Classification
  • Ghodratallah Niazi * Pages 37-60
    Righteousness as a queen of the soul, which forcibly leads man to obey God, and Forcing to leave the guilty, has a significant place in Islamic jurisprudence and teachings. This is due to the fact that the holy Shariah considers valid it in the service of important religious and social affairs such as: Mufti, Judge, Friday Imam, and Jamaat Imam and Witness.The jurisprudents of Islamic religions have been discussing and commenting on the nature, positivities and misunderstandings of various jurisprudential periods in their jurisprudential books; however, the problem of its acceptability is not discussed independently and in isolation, although some have been deliberately dispersed.This research examines the above problem in terms of descriptive and documentary analysis, and it has been concluded that the attribute of justice can have different degrees (ranked) that are, in any case, one of those degrees of validity. That is, justice, which, for example, is valid in the Mufti, is not necessary in the witness or Imam of Friday and Imam of the congregation. Adoption of this can facilitate the processing of claims and the issuance of judgments in judicial centers and the selection of individuals.
    Keywords: Justice, Morality, Ranking, Good Looks, Sensual Queen
  • Mohammadmahdi Asadi *, Abdorahim Moradi Pages 61-78

    The third party funding in international arbitration (TPF), is a new and emerging phenomenon. TPF is a new way in which a third-party funder, if his client wins, deserves an agreed amount with his client, but failing, He has no right to refer to the client for the costs incurred.The purpose of this article is to describe and analyze the validity of the Third Party Funding in Arbitration contract in The Legal System of Iran. Accepting the validity of this concept in Iranian law can be disputed due to the lack of regulations and the impact of some concepts such as non-alea rule and aleatory contract. On the other hand, the increasing number of court cases requires more attention to arbitration and its expansion. On the other hand, this requires paying attention to the provision of arbitration costs. It seems that the validity of the Third Party Funding in Arbitration contract in The Legal System of Iran was accepted in the framework of Article 10 of the Civil Law by accepting the custom to recognize the transaction as "Alea". An issue that, in addition to creating a new field of investment, can lead to the development of arbitration and help the judicial system and reduce the increasing number of cases in judicial authorities; And it can strengthens the position of country as the seat of international arbitration.

    Keywords: Validity Of “TPF” Contract, The Legal System Of Iran, Non-Alea Rule, Aleatory Contract, Custom
  • Behnam Amir Shakeri, Parvin Akbarineh *, Ali Gharibeh, Mohammadtagi Alavi Pages 79-108

    Stating the claim with certainty is among the conditions in jurisprudence for accepting the action. the certainty of an action is among the most controversial discussions among the jurists. the advocates and opponents provided reasons to justify their opinion. Finally, by virtue of the jurisprudence and accepting the opinion of the proponents for the first in the history of the codes of the civil procedures ratified in 2000, the Iranian legislator considered not filing a lawsuit due to certainty among the obstacles of trial, currently in the Iranian law one of the conditions of filling a lawsuit and substantive trial is certainty. Taking into account that this condition is on the basis of the jurisprudence, thus, to eliminate the legal problems of this issue, besides studying the books regarding jurisprudence, proposing this issue in the Shia jurisprudence and the guarantee of its enforcement predicted in this regard must be investigated comparatively in order to compensate for the gap resulting from the lack of literature concerning the cod of the civil procedure and set the grounds for reformations.

    Keywords: Trial Obstacles, Certainty Condition, Hearing A Case, Probable Lawsuit
  • Ehsan Ghobad * Pages 109-134
    One of the Islamic jurisprudence topics discussed under the issue of alimony and dowry (the customary entitlements of the wife) is the issue of her sexual and non-sexual submissions. The wife’s willful refusal to submit to her husband causes her not to fulfill her marital duties. Readiness to have sexual intercourse is one of the instances of a woman’s submission and in the case of the uncustomary anal submission, although according to famous Fatwas such acts are disapprovingly permitted but the adduced reasons (i.e., the traditions related to rights of husband and the 223rd verse of Surah Al-baghara) for the obligatoriness of such anal submissions for women cannot stand against the reasons adduced by Ibn Abi Yafur’s tradition (which states the unobligatoriness of submitting to such anal requests) and the physical dangers of having such anal intercourses. Accordingly, it appears that the correct Fatwa in such cases is the unobligatoriness of women’s submission to the anal requests of their husbands despite the existence of Fatwas on the obligatoriness of anal submission of women among new and old Islamic canonists.
    Keywords: Sexual Intercourse, Anal Intercourse, Submission, Refusal Of A Woman To Fulfill Marital Duties, Comparison
  • Reza Mirtaheri, Davood Andarz *, Hossein Taherkhani, Abdolali Mohammadi Pages 135-162
    Article 265 of the civil code is related to, negotiable instruments. However, abstract presumption casts a shadow on negotiable instruments and means the separation of two legal relationships. The legal relationship is the basis for issuing of negotiable instruments and the legal relationship that is formed by the preparation of the instrument, but they are related to each other even though they are separate. This presumption is not specified and recognized in Iranian law, and in this sense, it is a alien concept in domestic law, and for this reason, judges are doubt to refer to this presumption in judicial decisions, but with the desire to refer to Article 265 of the civil code, practically accepted it and made the application of this article in negotiable instruments more rational and put an end to these doubts. Contrary to some harsh claims, regarding the absolute separation of negotiable instruments from basic and civil obligations, and according to the concept of the presumptions and by presenting reasons that can discredit this presumption, we have considered it relative. Therefore, when this presumption can only be raised against a third party in good faith, it seems unnecessary to refer to this presumption, despite the existence of Article 265 of the civil code, in negotiable instruments. Considering this case and the general jurisdiction of the courts and the non-appropriation or cancellation of the general provisions of the civil law by the special provisions of negotiable instruments and the emphasis of the constitution and the acceptance of judicial procedure, the possibility of applying Article 265 of the civil law in negotiable instruments is possible.
    Keywords: Article 265 Of The Civil Code, Negotiable Instruments, Abstract Presumption, Relativity
  • Ali Ghesmati Tabrizi *, Mohammad Arabpanahan Pages 163-194
    The "Law of Leap in Housing Production" was enacted with the aim of providing housing for the low-income class, forming the basis of the "National Housing Movement" program. Under this initiative, applicants are granted government land through two lease contracts: a short-term contract allowing construction rights, and a long-term contract guaranteeing ownership title issuance by the government. Despite the ambitious goals of this law and the multitude of stakeholders involved, past experiences suggest that its implementation will significantly impact individual legal relationships. Disregarding the law's objectives and the contentious nature of its contracts, encroachment on government land under the guise of legal compliance poses challenges that undermine governmental real estate management. Conflicts with existing laws and procedures, excessive government intervention in contracts and private affairs, restrictions on freedom of choice, stringent applicant conditions, and imposed requirements on third parties, all present substantial legal hurdles for the government, applicants, and program participants.
    Keywords: Law Of Leap In Housing Production, Real Estate Properties, Acts Of Governance, Government, Autonomy Of Will
  • Mansoor Gharibpoor * Pages 195-222
    The regulation and legislation of evidentiary rules and methods for proving rights and crimes in jurisprudence, law, and social relations hold special significance. This is to design and establish a well-founded legal order in judicial proceedings that serves social interests, possesses general applicability and clarity, and minimizes the possibility of subjective interpretation. Achieving this objective in lawmaking and its application requires identifying, studying, and analyzing fundamental and overarching legal sources. Considering this necessity, according to the provisions related to the evidence of claims, the judge's knowledge is regarded as one of the admissible types of evidence. However, these provisions exhibit a degree of vagueness and lack of explicitness. Additionally, the existing body of research on this issue does not comprehensively address its legal and legislative ambiguities, necessitating further examination.Accordingly, the main research question is: What is the nature, scope, and criterion of the validity of the judge's personal knowledge in judicial proceedings from the perspective of Islamic jurisprudence, and how has it been addressed within the Iranian legal system? This article, using a descriptive-analytical method and drawing on library resources, internet sources, and computer software, outlines the legal approach to the judge's knowledge and its evidentiary value, highlights the deficiencies and gaps in the relevant legal provisions, and provides a detailed analysis of the nature, scope, and jurisprudential grounds for the validity of the judge's knowledge as a means of proof.
    Keywords: Evidentiary Value, Judge's Knowledge, Judicial Evidence System, Legal Ambiguities
  • Seyed Abbas Seyedi Arani * Pages 223-254

    Creating and organizing an unknown concept of industry share in civil law requires investigating quiddity, why and how to accept it. Benefiting from provisions of French law as an inspiration for Iranian company law is heuristic. In a complete definition, industry share is non-financial, Immaterial and gradual. So, its confirmation in the civil law makes it easy to differentiate the company from the common ownership and proof of the secret company, and assigning it to the partners in the articles of association prevents the passive partner from benefiting from the work of the active partner. These features are the basis of assigning it to the company: The bringer of the industry is a real partner, so this share has no role in the capital. So, a special share is assigned to him, so he cooperates with other partners on the basis of equality to achieve common benefit. How to allocate rights to such contributions varies depending on the effect on the realization of the company's activity; The insignificant importance of the industry in the realization of the issue requires the reduction of the contributor's share in profit, loss and debt, and due to the large role in its implementation, such a partner shares equally with the contributors of capital. The rules that specify his share in the remainder of the purification operation. In centers of activity and talent, such as a professional civil company, with the promotion of the industry, the basis of unfair rules is lost: the compensation for the savings from undivided profits or the release of the added value of the assets resulting from the activities of the partners, to them. Company shares are allocated free of charge. A situation that causes the industry to become a partner in capital and benefit from its benefits, even after the dissolution of the company.

    Keywords: Industry Share, Commercial Company, Civil Company, Equity, Common Ownership
  • Ali Saeidi, Mahdi Montazerqaem *, Batool Pakzad Pages 255-284
    On the one hand, the existence of conflicting narrations, and the fact that an insane person has the ability to discriminate and the intention to enjoy himself by committing adultery or sexual immorality, which justifies the proof of the Shari'i obligation, have made the jurists aware of the criminal responsibility of an insane man who has committed the crime of adultery or is the perpetrator of sexual immorality. Be, has caused doubts. Induction in jurisprudential texts indicates the existence of three different views on this issue; So that the later famous people and most of the contemporaries consider the Shari'a limit to be high; it is well-known in the past that the complete limit - i.e. whipping in the case of non-horses and stoning or execution in the case of horses - is fixed. But the third point of view, with no difference between the assumption of horses and non-horses, only considers the limit of the whip to be fixed. This research is based on a descriptive and analytical method, while critically examining the jurisprudential foundations of the views raised and using jurisprudential documents and legal evidence (such as Article 149, Clause "A" of Article 226, Note 2 of Article 234 of the Islamic Civil Code). Has come to the conclusion that the third view has more solid foundations; Therefore, the promise to prove the punishment of whipping alone seems justified.
    Keywords: Insane Man, Perpetrator Of Adultery, Lewdness, Intelligence, Discernment, Intent To Commit Adultery, Religious Limit, Sexual Enjoyment
  • Ahmad Ehsanifar *, Hossein Hooshmand Firoozabaiy Pages 285-314
    Despite the existence of explicit Quranic evidence confirming the validity of documents-such as verse 282 of Surah Al-Baqarah-and the acknowledgment by some jurists of the credibility of documents, with some even prioritizing them over other means of proving a claim, the lack of independent probative value of documents in proving lawsuits has become a widely accepted theory in Imami jurisprudence. This jurisprudential theory, which supports this approach, denies the independent function of documents in proving claims, viewing them merely as complementary to other evidentiary means, and rejects their ability to serve as the sole and independent proof in legal disputes.In this study, the aforementioned jurisprudential theory is referred to as the "Complementary Function Theory of Documents in Proving Lawsuits." A historical and analytical examination of juristic perspectives reveals that the assumptions and ingrained mental frameworks of jurists-shaped by the historical and geographical circumstances in which they lived, particularly the absence of a strong central government to regulate transactional relationships-played a significant role in the emergence of this theory. Naturally, in an era where a powerful state can effectively regulate such relationships, these assumptions should no longer influence jurisprudential interpretation and legal reasoning.This article seeks to answer the question: What underlying assumptions have shaped the mindset of jurists to the extent that, despite strong Quranic evidence, the notion of denying the independent validity of documents has gained prominence? By explaining, analyzing, and evaluating the arguments supporting this theory, the study critically examines the role of these assumptions in shaping this jurisprudential perspective.
    Keywords: Document, Complementary Function, Independent Function, Validity, Probative Value, Proof Of Lawsuit
  • Amirhossein Baharloo * Pages 315-342

    By nature, humans have always been interested in preserving and preserving the works and objects left by their predecessors and have tried to preserve them in various ways. The existence of laws such as inheritance, criminalization of destruction, smuggling, counterfeiting, etc. in domestic documents, and the provision of international protection for these properties in the form of conventions, treaties, and other related laws, all indicate the attention and concern of human societies to the protection and preservation of these works; works that, in a general and comprehensive sense, can be called "cultural heritage" and defined as all works left by the past that have cultural value. The term culture in the aforementioned definition also contains a general concept and includes all matters that are considered human achievements, whether they have a religious or national background and are the cause of their distinction and superiority over other beings. With such a definition, the concept of cultural heritage is expanded and includes material and spiritual works, such as ancient, historical, religious, religious and national monuments, etc., or intangible assets such as customs, traditions, culture, etc. The present study, using a descriptive-analytical method, has searched and scrutinized legal and criminal laws and presented a logical interpretation of these laws and the views of jurists in this regard, in addition to examining the possibility of a criminal response to violations of cultural heritage and filling the gaps in this field.

    Keywords: Cultural Heritage, Ancient Monuments, Culture, Government Responsibility
  • Alireza Shakeri *, Ahmad Naqavi Pages 343-372
    In verse 4 of Surah An-Nisa, the Holy Quran refers to a woman's dowry with the word "nihlah," which means gift or grant. In Islam, no specific amount is prescribed for dowry; rather, its determination is left to the mutual agreement of the parties. Any lawful item of value can constitute dowry, whether small or large, tangible goods, money, usufruct, labor, or services. A significant issue regarding dowry is the ruling on indeterminate dowry, which this study examines through a descriptive-analytical approach. The central question is: What is the ruling when the dowry is unspecified or omitted at the time of marriage? Based on Shiite jurisprudential texts and scholars' opinions, in the case of a permanent marriage, the contract remains valid even if the dowry is unspecified. However, in a temporary marriage, the contract is deemed invalid if no dowry is stipulated. The obligation to pay Mahr al-Mithl (equitable dowry), Mahr al-Mut‘ah (compensatory dowry), or the non-entitlement to any dowry varies depending on different circumstances. This study seeks to analyze these aspects using narrations and jurists' opinions.
    Keywords: Dowry, Indeterminate, Unspecified, Mahr Al-Mithl, Mahr Al-Mut‘Ah