فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1403)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا بوشهری*، غلامرضا توکلی، محسن قوامی پور صفحات 9-41
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد نوآورانه بنگاه ها که در گذر زمان و با انباشت دانش و تجربه در مدیران به وجود می آید، قابلیت ها و توانمندی های مدیریتی پویا است. این توانمندی ها در فرایند تصمیم گیری و انتخاب استراتژی های بنگاه نقش بسزایی دارند. توانمندی های مدیریتی، همراه با قابلیت های پویا، می توانند کارایی و اثربخشی را افزایش داده و بنگاه را به سمت نوآوری و شکل گیری ساختارهای نوآورانه و پویایی که به طور یکپارچه در سرتاسر بنگاه گسترده شده اند، هدایت کنند. پژوهش حاضر با روش اسنادی - پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه و نرم افزارهای SPSS و AMOS و بر اساس چهار استراتژی تدافعی، تحلیل گر، انفعالی و آینده نگر، نشان می دهد که قابلیت های پویای مدیریتی تنها درصورتی که با استراتژی های آینده نگر یا انفعالی همراه باشند، به طور غیرمستقیم بر عملکرد نوآورانه تاثیر می گذارند. این یافته ها با تاکید بر اهمیت هماهنگی استراتژیک در توسعه قابلیت های پویای مدیریتی برای نوآوری، می توانند مدیران را در بهبود و اصلاح شیوه های مدیریتی یاری کنند. همچنین، سیاست گذاران نیز می توانند با درک بهتر این موضوع، محیطی را ایجاد کنند که مشوق سرمایه گذاری در نوآوری برای بنگاه ها باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت های پویای مدیریتی، عملکرد نوآورانه بنگاه، سرمایه انسانی مدیر، سرمایه اجتماعی مدیر، شناخت مدیر
  • مهدی محمدی*، مسعود ماهانی فر، روح الدین میری، محمدرضا صادقی مقدم صفحات 42-71

    با ظهور فناوری های دیجیتال و تاثیرات چشمگیر آنها در صنایع مختلف همچون صنعت نفت، همواره چگونگی همگرایی آنها در این صنایع و ارائه پیش‎بینی از این همگرایی مورد سوال بوده است. بر همین اساس در این مقاله تلاش شد با انتخاب هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری دیجیتال و همینطور حفاری به عنوان یک فناوری نفتی، چگونگی همگرایی این دو فناوری پیش‏بینی شود. برای بررسی این موضوع، داده‏های پتنت این دو حوزه فناوری از پایگاه داده پتنت معتبر جمع‎آوری شد و شبکه هم‏رخدادی این دو فناوری تشکیل گردید. سپس با استفاده از روش پیش‏بینی پیوند، پیش‏بینی از همگرایی میان زیرفناوری های این دو فناوری انجام شد. با بررسی نتایج، مشخص شد که یادگیری ماشین، بینایی ماشین و رباتیک به عنوان زیرفناوری های هوش مصنوعی کاربرد گسترده‏تری در بخش‏های مختلف عملیات حفاری داشته و پیش‏بینی می‎شود در این حوزه‎ها شاهد رشد و همگرایی بیشتری باشیم.

    کلیدواژگان: پیش بینی فناوری، همگرایی فناوری، پیش بینی پیوند، هوش مصنوعی، حفاری
  • آرمان خالدی*، علی عبدالهی نسب، پریسا رسولیان صفحات 72-101
    رشد و توسعه کشورها و رفع مشکلات آن ها نیازمند سرمایه گذاری بر روی توسعه فناوری از طریق پژوهش است؛ بنابراین تخصیص اعتبار پژوهشی در راستای رفع مشکلات کشورها اهمیت بالایی دارد. از سوی دیگر آسیب شناسی هر حوزه اولین گام در برنامه ریزی برای طراحی و بهبود اقدام های اجرایی است. از این رو با هدف شناسایی چالش های نظام توزیع اعتبار پژوهشی کشور، پژوهشی کاربردی با رویکرد کیفی و اکتشافی انجام شده است. در این تحقیق، با استفاده از استراتژی تحلیل تم، داده های کیفی حاصل از 32 مصاحبه با ذینفعان نظام توزیع اعتبار پژوهشی، تحلیل و چالش های مربوطه شناسایی شدند. نتایج، بیانگر چالش های اصلی در دو بعد کلان بیرونی و درونی بود. چالش های بیرونی بیانگر وجود مسائل در محیط کلان نظام توزیع اعتبار پژوهشی که ذیل پنج دسته قرار گرفتند از جمله؛ تعیین بودجه های پژوهشی سازمان های دولتی، تخصیص بودجه، مدیریت کلان بخش پژوهش، برنامه های ملی و بخشی در راستای توزیع اعتبار پژوهشی، نظارت بر عملکرد پژوهشی سازمان ها. چالش های درونی به موارد داخل هر دستگاه دولتی اشاره دارد و ذیل پنج دسته قرار گرفتند از جمله: ویژگی سازمانی نهادهای دولتی، شناسایی نیازها و مسائل سازمانی و ملی، برگزاری فراخوان و انتخاب مجری برای طرح پژوهشی، فرایند انجام پروژه های پژوهشی، نظارت و ارزیابی پروژه های پژوهشی است.
    کلیدواژگان: نظام توزیع اعتبار پژوهشی، شناسایی نیاز، آسیب شناسی، رویکرد کیفی
  • رضا گلیج*، حسنعلی آقاجانی، جواد سلطان زاده صفحات 102-138
    فناوری های انرژی های تجدیدپذیر راه حل های مناسبی را برای طیف وسیعی از چالش های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی ارائه می کنند و دسترسی به انرژی پایدار را برای جوامع تسهیل می کنند. با این حال، برای درک تاثیر بالقوه آنها بر توسعه اقتصادی و افزایش سبد عرضه انرژی، ایجاد و حفظ کسب وکارهای متمرکز بر انرژی های تجدیدپذیر با رفع موانع موجود ضروری است. هدف مطالعه حاضر، شناسایی و رتبه بندی موانع راه اندازی شرکت های انرژی های تجدیدپذیر در بستر مدل کسب وکار و از دریچه توسعه پایدار است. بررسی مبانی نظری منجر به تدوین هفت فرضیه اولیه در خصوص این موانع در استان های شمالی ایران شد. داده ها از طریق نظرسنجی شامل 59 متخصص صنعت جمع آوری شد و نتایج با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر در نرم افزار SmartPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که موانع فرهنگی به طور قابل توجهی مانع ارائه ارزش می شود، در حالی که موانع اقتصادی عمدتا بر ایجاد و کسب ارزش تاثیر می گذارد. این بینش ها توصیه های مهمی را برای سیاست گذاران و رهبران تجاری ارائه می دهد که به دنبال کاهش موانع و تقویت رشد شرکت های انرژی تجدیدپذیر برای توسعه پایدار هستند.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، انرژی های تجدیدپذیر، موانع، ارزش آفرینی، تامین ارزش
  • ناصر محمودی فرد کاسینی، مصطفی صفدری رنجبر*، رضا نقی زاده صفحات 139-182
    پژوهش حاضر به ارائه چارچوبی ساختاری، کارکردی، عملکردی و زمینه ای برای زیست بوم دانشگاه کارآفرین پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی، از نظر استراتژی پژوهش یک پژوهش فراترکیب و از نظر رویکرد یک پژوهش کیفی است. روش نمونه گیری، نمونه گیری غیراحتمالی و قضاوتی است که از میان پژوهش های منتشر شده در پایگاه های علمی- اطلاعاتی معتبر داخلی و خارجی صورت گرفته است. پس از انتخاب پژوهش های منتخب، فرآیند کدگذاری و تجزیه وتحلیل از طریق روش تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA انجام شده است. نتایج پژوهش گویای این امر است که مولفه های ساختاری زیست بوم دانشگاه کارآفرین شامل استارتاپ ها، اسپین آف ها، مراکز اثبات مفهوم و مراکز انتقال فناوری است و ابعاد کارکردی شامل تسهیل گر ارتباط با مارپیچ سه گانه، سیاست گذاری تشویقی در جهت ترویج کارآفرینی و آموزش منابع انسانی کارآفرین می باشد. از نظر شاخص های عملکردی، ورودی ها شامل تامین مالی فعالیت های تحقیق و توسعه و طرح های تحقیقاتی صنعتی و آموزش کارآفرینی و خروجی ها مشتمل بر دستاوردهای مالی و درآمدزایی و تحقیقات موثر در راستای نیازهای بازار و جامعه است. عوامل زمینه ای تاثیرگذار بر زیست بوم دانشگاه کارآفرین نیز دربرگیرنده محیط دوستدار کارآفرینی با فرهنگ کارآفرینانه و حمایت مالی دولت و بخش خصوصی از فعالیت های کارآفرینانه هستند.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، زیست بوم دانشگاه کارآفرین، ساختار، کارکرد، عملکرد
  • کوثر قاسمیان، محمدرضا آراستی*، محمدصالح فرازی صفحات 183-212

    هدف این پژوهش بررسی اثر «قرابت پایه های دانشی» بر «قوت اتحاد استراتژیک» میان شرکتها است. اتحادهای استراتژیک یکی از اصلی ترین انواع همکاری شرکتها است. در صنایع تکنولوژی-محور که تحولات سریع و عدم قطعیت بالا است، شرکتهای کمی وجود دارند که ترجیح دهند برای دستیابی به اهداف نوآوری، منحصرا بر دانش و توانایی های فنی خود تکیه کنند. در تحقیقات گذشته، ارتباط قرابت دانشی شرکتها و تصمیم آن ها برای ورود به یک اتحاد استراتژیک بررسی شده اما نتایجی مختلف -گاهی متضاد به دست آمده است. این اختلاف نظر ممکن است ریشه در نحوه اندازه گیری متغیرها داشته باشد. در این تحقیق ارزیابی قرابت دانشی بر اساس دو مفهوم «شباهت پایه های دانشی» و «مکمل بودن پایه های دانشی» صورت گرفته و از «قوت اتحاد استراتژیک» به عنوان معیاری که معرف کیفیت شکل گیری اتحاد استراتژیک است، استفاده شده است. 121 همکاری از صنعت بیوتکنولوژی در سال های 2005 تا 2010 مطالعه شده است. نتایج تحلیل آماری حاصل از رگرسیون نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری میان مکمل بودن پایه های دانشی و قوت همکاری در اتحاد وجود دارد؛ در حالی که رابطه میان شباهت پایه های دانشی و قوت همکاری در اتحاد پشتیبانی نمی شود.

    کلیدواژگان: قرابت پایه های دانشی بنگاه ها، شباهت یا مکمل بودن پایه های دانشی، شکل گیری اتحادهای استراتژیک، قوت اتحاد استراتژیک، صنعت بیوتکنولوژی
|
  • Alireza Booshehri *, Gholamreza Tavakoli, Mohsen Ghavamipour Pages 9-41
    Dynamic Managerial Capabilities (DMCs) refer to a firm's ability to adapt and innovate in response to shifting market dynamics by its manager/s. These capabilities are believed to develop over time through accumulated knowledge and experience. The competencies of managers in these types of firms could play a crucial role in shaping decision-making and strategic choices. This study explores the influence of DMCs on the innovative performance of Iranian economic firms across four business-level strategies: defensive, analyzer, reactive, and proactive. A mixed-methods approach was employed, combining document analysis and a survey questionnaire. The survey data was processed and analyzed through statistical software packages such as SPSS and AMOS. The findings revealed that DMCs indirectly influence innovative performance, but only when coupled with proactive or reactive strategies. Interestingly, no such indirect effect was observed for defensive or analyzer strategies. The study highlights the importance of DMCs for fostering innovation in Iranian firms. This knowledge can inform both managers and policymakers. Managers should prioritize developing their own DMCs and cultivating a proactive or reactive strategic orientation. Furthermore, Iranian policymakers can create an environment that encourages businesses to invest in innovation.
    Keywords: Dynamic Management Capabilities, Innovative Performance, Managerial Human Capital, Managerial Social Capital, Managerial Cognition
  • Mehdi Mohammadi *, Masoud Mahanifar, Rohaldin Miri, Mohammadreza Sadeghi Moghadam Pages 42-71

    With the emergence of digital technologies and their significant impacts on various industries such as the petroleum industry, their convergence in these industries and forecasting this convergence have always been questioned. This article attempts to forecast the convergence of artificial intelligence and drilling as digital and petroleum technologies. To address this topic, the patent data of these two technological areas were collected from a valid patent database and the co-occurrence network of these two technologies was created. The convergence of the sub-technologies of these two technologies was forecasted by using the link prediction method. Findings indicate that machine learning, computer vision, and robotics, as sub-technologies of artificial intelligence, have a broader application in different parts of drilling operations, and their growth and convergence are anticipated.

    Keywords: Technology Forecasting, Technology Convergence, Link Prediction, Artificial Intelligence (AI), Drilling
  • Arman Khaledi *, Ali Abdollahi-Nasab, Parisa Rasoulian Pages 72-101
    The growth and development of nations, as well as the resolution of their challenges, necessitate investment in technological advancement through research. Proper allocation of research funding is crucial to effectively address a country's problems. To understand the challenges within Iran's research funding distribution system, we conducted applied research using a qualitative approach. Analyzing qualitative data from 32 interviews with research funding beneficiaries through thematic analysis, this study reveals significant challenges in two major dimension: external and internal. External challenges encompass issues in the macro environment of the research funding system, categorized into five areas: defining research budgets for government agencies, allocating budgets to these agencies, macro management of the research sector, national and sectoral programs for funding distribution, and monitoring program implementation. Internal challenges involve the internal affairs of government institutions and fall into five categories: organizational characteristics, identifying organizational and national needs, conducting searches and selecting project leaders, implementing projects, and monitoring and evaluating research endeavors. Recognizing these challenges is the initial step in crafting effective strategies for research funding implementation
    Keywords: Research Credit Distribution System, Pathology, Challenges, Qualitative Approach
  • Reza Goleij *, Hassanali Aghajani, Javad Soltanzadeh Pages 102-138
    Renewable energy technologies present viable solutions to a range of environmental, economic, and social challenges, facilitating sustainable energy access for communities. However, to realize their potential impact on economic development and enhance the energy supply portfolio, it is essential to establish and sustain businesses centered on renewable energy by addressing existing obstacles. This study aims to identify and rank the barriers to the establishment of renewable energy Businesses framed within a business model context and viewed through the lens of sustainable development. A comprehensive literature review led to the formulation of seven primary hypotheses regarding these barriers in the northern provinces of Iran. Data were collected via a survey involving 59 industry professionals, and the results were analyzed using structural equation modeling and path analysis in SmartPLS software. The findings reveal that cultural barriers significantly impede value provision, while economic barriers predominantly affect value creation and acquisition. These insights offer critical recommendations for policymakers and business leaders seeking to mitigate obstacles and foster the growth of renewable energy Businesses for sustainable development.
    Keywords: Business Model, Renewable Energy, Barriers, Value Creation, Value Provision
  • Naser Mahmoudi Fard Cassini, Mostafa Safdari Ranjbar *, Reza Naghizadeh Pages 139-182
    The current research has provided a structural, functional, functional, and contextual framework for the entrepreneurial university eco-system. This research is applied in terms of its purpose, meta-synthesis research in terms of research strategy, and qualitative research in terms of its approach. The sampling method is non-probability and judgmental sampling. The sampling method is a non-probability and judgmental sampling from among the research published in reliable domestic and foreign scientific databases. After selecting the selected research, the coding and analysis process was done through the thematic analysis method and MAXQDA software. The results of the research show that the structural components include startups, spin-offs, proof-of-concept centers, and technology transfer centers, and the functional dimensions include the role of facilitating communication with the triple helix, encouraging policies to promote entrepreneurship, and training entrepreneurial human resources. In terms of performance indicators, inputs include financing research and development activities industrial research projects, and entrepreneurship training, and outputs include financial achievements income generation, and effective research in line with the needs of the market and society. The influential contextual factors also include the entrepreneurial environment with entrepreneurial culture and the financial support of the government and the private sector for entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurial University, Entrepreneurial University Eco-System, Structure, Function, Performance
  • Kowsar Ghasemian, Mohammadreza Arasti *, Mohammad Saleh Farazi Pages 183-212

    The aim of this research is to investigate the relationship between "knowledge relatedness" and “strategic alliance formation”. The tendency to cooperate has been increasing among companies in recent decades. Strategic alliances are considered one of the main types of cooperation. In a complex environment (especially in knowledge-based industries), there are few companies that prefer to rely only on their knowledge and technical capabilities to achieve innovation goals. It seems that the degree of relatedness of the knowledge base between two firms influences their decision to enter into a strategic alliance. Knowledge relatedness is evaluated through the complementarity or similarity of the knowledge bases. In this research, we seek to clarify the relationship between “knowledge similarity” and “alliance intensity” on the one hand, and between “knowledge complementarity” and “alliance intensity” on the other hand. For this purpose, a regression model is developed. Analyzing a sample of 121 companies from the biotechnology industry between 2005 and 2010, we found a positive relationship between knowledge complementarity and firms’ alliance intensity. While the relationship between knowledge similarity and alliance intensity is not supported.

    Keywords: Alliance Intensity, Knowledge Complementarity, Knowledge Relatedness, Knowledge Similarity, Strategic Alliance Formation