فهرست مطالب
مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/12/11
- تعداد عناوین: 19
-
صفحات 336-337
-
صفحات 338-340
-
صفحات 341-342
-
صفحات 343-344
عدالت درسلامت باهدف برخورداری آحاد مردم از سلامت به عنوان رکن اصلی نظام سلامت محسوب می شود و پرداختن به آن در اولویت همه اقدامات مرتبط با سلامت جامعه قراردارد. در این مستند عوامل ریشه ای بی عدالتی در سلامت و راهبردها و راهکارهای گسترش عدالت در سلامت ارائه شده است.
کلیدواژگان: سلامت، عدالت، نظام سلامت -
صفحات 348-356زمینه و هدف
از آنجایی که در تمام جوامع مولفه ها و مضامین فرهنگی نقش بسیار مهمی در چگونگی سبک فرزندپروری خانواده ها ایفا می کنند، بنابراین هدف از مطالعه حاضر امکان سنجی بسته بومی شیوه های فرزندپروری متناسب با فرهنگ ایرانی بود.
روشمطالعه حاضر از نوع پژوهش کیفی و به روش نمونه گیری هدفمند بود که از یک طرف، از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان روان شناسی خانواده، کارشناسان مذهبی و والدین ایرانی و از طرف دیگر با مطالعه منابع، آموزه ها و متون اسلامی به روش کتابخانه ای، مضامین شیوه های مناسب فرزندپروری استخراج و سپس ضریب و شاخص روایی محتوایی (Cvr)(Cvi) توسط 12 نفر از متخصصان صاحب نظر ارزیابی و بعد از آن چهارچوب بسته فرزندپروری بر اساس مولفه های بدست آمده در 6 جلسه تنظیم شد.
یافته هابعد از تدوین بسته فرزندپروری چهارچوب آن برای 10 متخصص صاحب نظر که حداقل ده سال سابقه علمی، پژوهشی و بالینی در زمینه فرزندپروری داشتند، ارسال و از آن ها درخواست شد که ضرورت کاربرد بسته را از جهت ابعادی همچون؛ مقبولیت و تناسب، کاربردپذیری و تقاضا، یکپارچه نگری، قابلیت انطباق، قابل اجرا بودن تکالیف، مناسب بودن تعداد و مدت زمان جلسات، کامل و جامع بودن برنامه و تخصصی بودن اجرای آن بررسی کنند که نتایج حاکی از نمره بالای میانگین ابعاد نامبرده بود.
نتیجه گیرینتایج حاکی از آن بود که اجراء و به کارگیری علمی از بسته شیوه های فرزندپروری ضروری بود، بنابراین پیشنهاد می شود متخصصان تربیتی و کارشناسان حوزه خانواده به نتایج این مطالعه توجه ویژه کنند.
کلیدواژگان: خانواده، روابط والد-کودک، فرزندپروری، فرهنگ -
صفحات 357-366زمینه و هدف
ایده صورت بندی مسائل عدالت در سلامت، توسط دنیلز مطرح شده و نظریه عدالت در سلامت خود را براساس چهار سوال اصلی بسط داده است. این مقاله با هدفی مشابه مطالعه دنیلز، تلاش کرده است مهمترین سوالات عدالت در سلامت را براساس مطالعه ای مروری تنظیم و سازماندهی کند.
روشروش مورد استفاده در این مقاله مطالعه مروری است که با روش تحلیل مضمون (با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2020) تکمیل شده است.
یافته هاادبیات متناسب سازی سلامت در سه محور «غایت سلامت چیست؟»، «چگونگی رسیدن به غایت» و «نیاز ارزش محوری» متناسب با مهمترین سوالات متناسب سازی سلامت مطرح شده است.
نتیجه گیریمهمترین سوالات عدالت در سلامت که ذیل سه دسته اصلی «غایت سلامت چیست؟»، «چگونگی رسیدن به غایت» و «نیاز ارزش محوری» قرار گرفته اند، مهم ترین دستاورد این مطالعه هستند. در میان سوالات مختلف، محور اول از اهمیت ویژه ای برخوردار است و نسبت به سایر سوالات محوریت دارد. در چگونگی رسیدن به غایت سلامت، ارزش ها و نحوه ارزش گذاری مطرح می شوند که حجم قابل توجهی از ادبیات را به خود اختصاص داده بودند. همچنین «مسئول سلامتی» که به وظیفه جامعه در قبال سلامت افراد می پردازد، ذیل همین دسته قرار می گیرد. از میان ارزش های مختلف، نیاز و پاسخ به آن، در ادبیات عدالت در سلامت جایگاه ویژه ای دارد؛ از اینرو در مورد انواع و سطوح مختلف آن و همچنین نحوه پرداختن به نیازها، سوالات مختلف مطرح است
کلیدواژگان: بیمه سلامت ارزش محور، حق سلامت، عدالت اجتماعی، متناسب سازی سلامت -
صفحات 367-377زمینه و هدف
روند مطالعات پیشین در ایران نشان می دهد که در سال های اخیر پرداختن به موضوع رفتارهای سلامت محور و عوامل مرتبط با آن از رشد چشمگیری برخوردار بوده است. از جمله این عوامل، می توان به مفهوم کلیدی سرمایه فرهنگی اشاره کرد. هدف اصلی تحقیق حاضر، برآورد اندازه اثر رابطه سرمایه فرهنگی و رفتارهای سلامت محور در میان مطالعات تجربی انجام شده در ایران است.
روشاین مطالعه با استفاده از روش فراتحلیل انجام شده است. بدین منظور کلیدواژه های مرتبط با موضوع در سه پایگاه Irandoc، Magiran و SID جست وجو شدند. برای بررسی پیش فرض خطای انتشار نیز از نمودار قیفی و آزمون همبستگی رتبه ای بگ و مزومدار استفاده شد.
یافته هابا جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی، تعداد 23 مطالعه که مطابق با معیارهای ورودی بودند به فراتحلیل وارد شدند. یافته ها نشان دادند که اندازه اثر ترکیبی سرمایه فرهنگی بر رفتارهای سلامت محور برابر با 330/0 بوده که بر مبنای معیار کوهن، در سطح متوسط ارزیابی می شود. همچنین، بر مبنای تحلیل تعدیل گری متغیر کمی سال انتشار پژوهش ها و متغیرهای کیفی دوره زمانی انتشار، موقعیت جغرافیایی، جامعه آماری، شیوه نمونه گیری، جنسیت و سن پاسخگویان می توانند به عنوان منبع ناهمگنی تحقیقات در نظر گرفته شوند.
نتیجه گیریمبتنی بر نتایج این فراتحلیل، متغیر سرمایه فرهنگی می تواند تاثیری در حد متوسط بر رفتارهای سلامت محور داشته باشد. این تاثیر از طریق متغیرهای مداخله گر تعدیل می شود که از مهم ترین آن ها می توان به سال انتشار پژوهش ها اشاره کرد. این متغیر بیان گر تاثیر تغییرات شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه مورد بررسی بر رابطه مذکور است.
کلیدواژگان: رفتارها بهداشتی، سبک زندگی سالم، فراتحلیل، فرهنگ -
صفحات 378-385زمینه و هدف
خصوصیات فردی و شخصیتی متخصصان علوم سلامت در بحران های سلامت همچون زمان شیوع بیماری های واگیردار، تاثیر بسیاری بر عملکرد حرفه ای و بالینی آن ها دارد. چنانچه در دوران همه گیری کرونا، بسیاری از ایشان جان خود را برای حفظ سلامت بیماران از دست دادند. پژوهش حاضر با هدف تبیین و ارائه الگوی ویژگی های اخلاقی، معنوی و فرهنگی شهدای مدافع سلامت انجام شد.
روشاین مطالعه با رویکرد کیفی و با روش نظریه داده بنیاد روی 19 نفر از نزدیکان شهدای سلامت که با دو روش نمونه گیری تصادفی و هدفمند انتخاب شدند، صورت گرفت. مصاحبه ها به شکل نیمه ساختاریافته و تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوای قراردادی صورت گرفت و با رعایت معیارهای لینکلن و گوبا، روایی و پایایی یافته ها افزایش یافت.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که شهدای سلامت دارای خصوصیات اخلاقی والایی بودند و در اولویت دادن به بیماران، به دلیل وجدان کاری خود، نقش مهمی ایفا کردند. آن ها از لحاظ معنوی در بین مصاحبه شوندگان به وارستگی مادی شهرت داشتند. در کنار احساس اندوه نزدیکان شهدای سلامت، نارضایتی ناشی از ساده انگاری خطرات بیماری و مدیریت نادرست نیز مشهود بود.
نتیجه گیریاین پژوهش بر اهمیت توجه سیاستگذاران به الگوهای شخصیتی شهدای سلامت، و ایجاد زمینه های مناسب برای پرورش نیروی های انسانی متعهد در حوزه سلامت تاکید دارد.
کلیدواژگان: تعهدات اخلاقی، کارکنان بهداشت و درمان، کووید-19، ویژگی های فرهنگی -
صفحات 386-392زمینه و هدف
مشارکت فعال و موثر زنان به عنوان نیمی از نیروهای اثربخش هر جامعه، علاوه بر تضمین رشد و بقای پایدار، ارتباطی جدی با سیاست های شکوفایی فردی، خانوادگی و اجتماعی دارد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تولیدات علمی زنان کشور در حوزه سلامت و عوامل موثر بر آن و ارائه راهکارهای ارتقای فرایندها و برون دادهای متناظر انجام شده است.
روشطی یک مطالعه تلفیقی مرور نظام مند و کیفی، در گام نخست برای بررسی وضعیت جایگاه های علمی و تولیدات علمی زنان جستجو بدون محدودیت تاریخ و زبان، جستجو از طریق پایگاه های اصلی بین المللی PubMed، ISI/WOS و SCOPUS و بانک های داخلی تکمیل شد. در بخش دوم مصاحبه عمیق فردی با 18 نفر از صاحبنظران و آگاهان کلیدی، پیگیری شد. درنهایت نتایج تحلیل کیفی ماحصل این دو مرحله، در پنل خبرگان نهایی و تایید شد.
یافته هاسیاست های مربوط به نقش زنان در علم و فناوری، در کشورهای توسعه یافته نیز با چالش هایی روبه روست. شناسایی قابلیت ها و توانمندی ها، فراهم آوردن امکانات برابر رقابتی و تشویق زنان برای ورود به عرصه های مشارکت علمی، نیازمند شناخت و مدیریت محدودیت ها است. به رغم اولویت مسئله و تلاش های صورت گرفته، همچنان نقصان واضحی در مستندات علمی مرتبط و پشتیبان سیاست گذاری در این حوزه وجود دارد.
نتیجه گیریتامین مستندات پشتیبان سیاست گذاری، پایداری سیاست ها و برنامه ها، ارزیابی و پایش مستمر برنامه ها، تحلیل شاخصهای نابرابری در زمینه مشارکت زنان و مردان در تولیدات علمی کشور و جلب مشارکت زنان در سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرا از مهمترین استراتژی های مورد تاکید احصا شده در مطالعه حاضر هستند.
کلیدواژگان: انتشارات، برابری جنسیتی، پژوهش، زنان -
صفحات 393-401زمینه و هدف
سنجش سبک زندگی سالم براساس مفاهیم و مبانی و شیوه های معتبر، با استفاده از شاخص های دقیق امکان پذیر است. در پژوهش حاضر، شاخص های کمی و کیفی مناسب با این هدف و شیوه کاربرد آنها در مطالعات و فعالیتهای سنجش سبک زندگی سالم با الگوی اسلامی-ایرانی، مرور شده است.
روشاز روش مرور کتابخانه ای در منابع معتبر داخلی، شامل منابع علمی و اسلامی و طب سنتی ایرانی، مرتبط با موضوع مطالعه استفاده شد.
یافته هاشاخصهای سبک زندگی سالم با الگوی اسلامی-ایرانی، در ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی سلامت، در چهار محور ارتباط انسان با خداوند، خود، دیگران و طبیعت و نیز در حیطه های زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، کسبوپیشه و فکرواندیشه بررسی و احصا شدهاند.
نتیجه گیریدر انتخاب و تعریف شاخصهای سبک زندگی سالم در جامعه ما، تاکید اصلی باید بر جنبههای اسلامی و بومی بهویژه معارف دینی و طب سنتی باشد و در عین حال از تعاریف و مفاهیم معتبر بینالمللی نیز استفاده شود.
کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی سالم، سنجش، معیار، شاخص -
صفحات 402-407زمینه و هدف
بازکاوی آراء پزشکانی همچون ابن سینا بیانگر این نکته است که به رغم روش های تجربی و تکثر تجارب، نتایج علمی طبیبان مسلمان دور از مفاهیم توحیدی و مضامین خدامحورانه نبوده است. چنانکه متون طبی این پزشک نامدار به منزله دائره المعارف الهی، الگویی بر تبیین ابعاد خداجویانه به عنوان مهمترین بعد سلامت معنوی به شمار می آید.
روشاین مطالعه که به روش توصیفی و به استناد منابع کتابخانه ای صورت گرفته است، آمیختگی تحقیقات طبی ابن سینا با متون توحیدی را به عنوان الگویی در بررسی ابعاد سلامت معنوی معرفی می نماید.
یافته هابازکاوی مکتوبات پزشکی ابن سینا نشان داد که وی حین مشاهدات بالینی، ضمن اذعان به مسبب الاسباب بودن خداوند در آفرینش انسان و همچنین تصریح به هدفداری خلقت در اندام های بدن، به پیوند پایدار حرفه پزشکی با جهان بینی توحیدی تاکید ورزیده است. منشوری ارزشمند از ساحت خداجویی که قادر است بعدی از ابعاد سلامت معنوی را تشریح نماید.
نتیجه گیریبینش خدامدارانه طبیب در تحقیقات تجربی، حمد و ثنای خالق در ضمن معالجه و تقریر های متعبدانه حین دستاوردهای طبی، علاوه بر اینکه بیانگر رابطه قلبی پزشک با خالق هستی است، اذعان می نماید که با پیوند بین مکتوبات طبی و مضامین توحیدمآبانه، علاوه بر ایجاد حس پذیرش طاعت الهی، بعدی از ابعاد سلامت معنوی قابل تبیین است. بر همین اساس بررسی آراء ابن سینا میراث ماندگاری برای پزشکی امروز به ارمغان خواهد آورد.
کلیدواژگان: ابن سینا، اسلام، سلامت معنوی -
صفحات 408-414زمینه و هدف
سرطان ها یکی از مهم ترین عوامل مرگ ومیر در جهان به شمار می روند. با پیشرفت های علمی و پزشکی، شناسایی و درمان سرطان ها به مرور بهبود یافته است؛ اما همچنان تشخیص زودهنگام از اهمیت ویژه ای برخوردار است. غربالگری سرطان ها به عنوان یکی از ابزارهای موثر در پیشگیری و تشخیص زودهنگام مطرح می شود. بااین حال، یکی از موانع اصلی بر سر راه غربالگری، ترس از انجام این آزمایش ها و ابتلا به سرطان است. هدف از این مقاله، مرور فرآیند غربالگری سرطان ها، چالش های مرتبط با آن به ویژه ترس ها و روش های مقابله است.
روشاین مطالعه از نوع مروری بوده و برای جمع آوری مقالات مرتبط از پایگاه های علمی نظیر PubMed و Google Scholar استفاده شده است.
یافته هابرخی از مهم ترین انواع غربالگری شامل ماموگرافی برای سرطان پستان، پاپ اسمیر برای سرطان دهانه رحم و کولونوسکوپی برای سرطان روده ی بزرگ است. با این حال، موانعی از جمله ترس از تشخیص سرطان می تواند مانع از انجام این غربالگری ها شوند. این ترس ممکن است ناشی از چندین عامل باشد، از جمله اضطراب از نتایج مثبت و عواقب آن، نگرانی از پروسه درمانی و حتی ترس از درد یا ناراحتی در حین انجام آزمایش ها. برای کاهش ترس و مقاومت بیماران در برابر غربالگری، باید از روش های آموزشی و اطلاع رسانی استفاده کرد.
نتیجه گیریدر مجموع، با ایجاد آگاهی و رفع موانع، می توان از غربالگری به عنوان ابزاری حیاتی در کاهش بار سرطان بهره برد.
کلیدواژگان: تشخیص زودهنگام سرطان، سرطان های پستان، سرطان های دهانه رحم، سرطان های کولون -
صفحات 415-423زمینه و هدف
بیماران بخش مراقبت های ویژه نیاز به بررسی و مراقبت بیشتر دارند. حضور داروسازان برای دارودرمانی این بیماران در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است و تاثیر مثبت حضور آنها دیده شده است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مداخلات دارو درمانی داروسازان بالینی در بخش مراقبت های ویژه بود.
روشاین مطالعه به صورت تحلیلی- مقطعی و آینده نگر در پنج بیمارستان شهر تهران به مدت 7 ماه انجام شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران جمع آوری و مداخلات داروساز بالینی و انواع آن بررسی شدند. تاثیر این مداخلات بر کاهش هزینه ها از طریق تاثیر مستقیم بر تجویز بهینه دارو ها و جلوگیری از هزینه ناشی از عوارض دارویی به دست آمد. سپس سود حاصل از این روش با استفاده از تفاوت میزان صرفه جویی در هزینه ها و حقوق پرداختی به داروساز بالینی محاسبه شد.
یافته هادر مجموع 350 مداخله بر روی 137 بیمار انجام شد و 87 مداخله باعث کاهش میزان بروز عوارض دارویی شدند. حضور داروساز بالینی در بخش مراقبت های ویژه، از نظر اقتصادی منجر به منفعت خالص 17-10 میلیارد ریالی در طول این مدت شد.
نتیجه گیریمداخلات داروساز بالینی در بخش مراقبت های ویژه نه تنها به بهبود نتایج بالینی بیماران کمک می کند؛ بلکه می تواند به کاهش هزینه های درمانی و افزایش کیفیت خدمات ارائه شده نیز منجر شود. با توجه به افزایش پیچیدگی درمان های دارویی و موارد بالینی، توصیه می شود که برنامه های آموزشی و مداخلات داروسازان بالینی به طور جدی در نظر گرفته شوند تا بتوان از تمامی مزایای بالقوه آنها بهره مند شد.
کلیدواژگان: تحلیل هزینه سودمندی، دارو درمانی، داروسازان، مراقبت در وضعیت بحرانی -
صفحات 424-431زمینه و هدف
حق انسانی و پایه و اساس آموزش و یادگیری مادام العمر، سواد است؛ زیرا باعث تغییر زندگی افراد، افزایش توانمندی ها و شانس بهتر زندگی آنها می شود. هدف مقاله حاضر، بررسی میزان تاثیر شرکت در دوره های سوادآموزی بر سلامت روان سوادآموزان زن در زمینه افزایش مهارت حل مسئله و عزت نفس آنان در استان کرمان بود.
روش شناسی: تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کمی با استفاده از روش پیمایش است و با روش نیمه آزمایشی گروه کنترل انجام شد به این منظور از جامعه آماری زنانی که در سال تحصیلی 1403-1402 در سه سطح برخوردار، نیمه برخوردار و کم برخوردار بودند با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از کل شهرستان های استان کرمان، 9 شهرستان، 14 کلاس انتخاب شد و جمعا 79 نفر از زنان سوادآموز و 79 نفر از زنان بی سواد انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه سبک های حل مسئله کسیدی و لانگ و پرسشنامه عزت نفس آیزنک استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات، نتایج در برنامه SPSS21 مورد آزمون قرار گرفت.یافته هاسوادآموزی به طور متوسط و مثبت با عزت نفس سوادآموزان زن همبستگی دارد. این معیار با توانایی حل مسئله نیز مرتبط است. زنانی که از سواد خواندن و نوشتن برخوردار نیستند، از حس شایستگی کمتری در مقایسه با دیگر سوادآموزان زن برخوردارند. آن ها کسانی هستند که از خواندن می ترسند و ممکن است متعاقبا اجتناب کنند.
نتیجه گیریسوادآموزی به طور معنی داری بر افزایش سلامت روان در زمینه مهارت حل مسئله و عزت نفس سوادآموزان زن شرکت کننده در دوره های سوادآموزی تاثیر دارد. با تداوم سوادآموزی، این میزان افزایش می یابد.
کلیدواژگان: حل مسئله، خودپندار، سلامت روان، سلامت زنان، سوادآموزی -
صفحات 432-439زمینه و هدف
فعالیت های انسانی آثار مخربی بر محیط زیست وارد کرده و سلامت انسان، تنوع زیستی و زیستگاه ها را با تهدید مواجه می کند. ازاین رو تلاش هایی برای دستیابی به مداخلات اثربخش در حوزه محیط زیست صورت گرفته است که ارزیابی این اقدامات با شناخت کامل از روند تغییرات شاخص ها امکان پذیر می شود. با توجه به تعداد و تنوع شاخص ها، در این مقاله، سنجه های اولویت دار برای کشور ایران شناسایی شدند تا از آنها در اساس سیاست گذاری ها استفاده شود.
روشمجموعه ای از شاخص ها و سنجه های بکار رفته در این شاخص ها، از بین شاخص های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست در ایران و سازمان های بین المللی شامل سازمان جهانی بهداشت، سازمان ملل متحد، سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا، آژانس محیط زیست اروپا، برنامه نظارت مشترک سازمان جهانی بهداشت/یونیسف، گزارش شاخص عملکرد محیط زیستی کشورها و شاخص های کشور کانادا بررسی شدند.
یافته هادر مجموع 22 شاخص و سنجه دارای اولویت در حیطه های مختلف ازجمله آلودگی هوای آزاد و داخل، آب، بهسازی و بهداشت، فاضلاب، اشعه فرابنفش، پسماند، تغییر اقلیم، مواجهه با فلزات سنگین و گاز رادن داخل ساختمان، امواج الکترومغناطیسی، بار بیماری های منتسب به عوامل خطر محیطی، اکوسیستم و توزیع جمعیت شهری و روستایی برای کشور ایران پیشنهاد شدند.
نتیجه گیریبا ایجاد مجموعه ای استاندارد از این سنجه ها، سیاست گذاران می توانند پیشرفت اقدامات محیط زیستی خود را پیگیری کرده و اثربخشی آنها را بسنجند. این رویکرد مبتنی بر شواهد کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که تلاش های محیط زیستی در پرداختن به مبرم ترین مسائل هدفمند و موثر هستند.
کلیدواژگان: آلاینده های محیط زیست، بهداشت محیط زیست، سیاست زیست محیطی، شاخص های زیست محیطی -
صفحات 440-446زمینه و هدف
حکمرانی در بهداشت محیط یک موضوع حائز اهمیت در ارتقاء سلامت عمومی افراد جامعه است. این حکمرانی شامل مدیریت و نظارت بر عوامل محیطی است که می توانند بر سلامت انسان تاثیر بگذارند. شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به عنوان یک نهاد کلیدی در این زمینه، نقش بسزایی دارد.
روشمطالعه حاضر به بررسی مصوبات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در حیطه بهداشت محیط پرداخته شده است. این مطالعه با بررسی اسناد و مصوبات در بازه زمانی بیست ساله شورای عالی سلامت و امنیت غذایی (1402-1382) و تحلیل کمی و کیفی آنها در زمینه های مختلف بهداشت محیط انجام شد.
یافته هانتایج مطالعه نشان می دهد که از مجموع 140 بند مصوب شده در دوره بیست ساله، 22 درصد به حیطه های مختلف بهداشت محیط اختصاص دارد. بیشترین درصد مصوبات مربوط به ایمنی و بهداشت مواد غذایی (29 درصد) است. 7 درصد مصوبات مربوط به آلودگی هوا و 26 درصد مربوط به کیفیت آب و مدیریت فاضلاب است. از سایر مصوبات مهم در زمینه بهداشت محیط، راه اندازی سامانه جامع اطلاعات بهداشت محیط کشور و تصویب استانداردهای پیوست سلامت است. بیشترین تعداد مصوبات مربوط به دولت نهم و دهم است. در بازه زمانی بررسی شده 18جلسه برگزار شده است که نشان دهنده کمبود برگزاری جلسات است.
نتیجه گیریاین آمار ارتباط مستقیم به اهمیت بهداشت محیط در سیاست گذاری های بهداشتی و تاثیر آن بر سلامت عمومی، کیفیت زندگی و امنیت غذایی دارد. با تدوین سیاست ها و برنامه های جامع، افزایش هماهنگی بین بخشی، این شورا می تواند به بهبود وضعیت بهداشت محیط و رفع چالش های آن کمک نماید.
کلیدواژگان: ارتقای سلامت، امنیت غذایی، بهداشت محیط زیست، حکمرانی، سیاست گذاری -
صفحات 450-453
-
Pages 343-344
Health equity is considered the main pillar of the health system with the aim of ensuring that all people having good health and it is the most priority of actions related to health of people. This document represents main factors of health inequity and strategies and measures for health equity.
Keywords: Equity, Health, Health System -
Pages 348-356Background
Since in all societies, cultural elements and themes play a very important role in the parenting style of families, so the purpose of the present study was to feasibility a native package of parenting styles appropriate to Iranian culture.
MethodsThe present study were of a qualitative research type with a purposeful sampling method, which on the one hand, through semi-structured interviews with family psychology experts, religious experts and Iranian parents, On the other hand, by studying sources, teachings and Islamic texts in a library way, themes of appropriate parenting methods were extracted and then the coefficient and content validity index (cvr) (cvi) were evaluated by 12 experts and then the framework of the parenting package was adjusted based on the components obtained in 6 sessions.
ResultsAfter compiling the parenting package, its framework was sent to 10 experts who had at least ten years of scientific, research and clinical experience in the field of parenting, and they were requested to state the necessity of using the package in terms of dimensions such as; acceptability and appropriateness, applicability and demand, integration, adaptability, applicability of assignments, appropriateness of the number and duration of meetings, completeness and comprehensiveness of the program and the specialization of its implementation, and the results indicated a high average score for the mentioned dimensions.
ConclusionThe results indicated that the implementation and scientific application of the package of parenting methods was necessary, so it is suggested that educational specialists and family experts pay special attention to the results of this study.
Keywords: Culture, Family, Parenting, Parent-Child Relations -
Pages 357-366Background
The idea of formulating issues of health equity was proposed by Daniels and he developed his theory of health justice based on four main questions. This article, with the same purpose as Daniels' study, has tried to identify and organize the most important questions of health equity based on a review study.
MethodsThe method used in this article is a review study completed with thematic analysis method (using MAXQDA 2020 software).
ResultsThe literature of health equity has been proposed in three categories: "What is the ultimate goal of health?", "How to reach the ultimate goal" and "the need is centered value" according to the most important questions of health equity.
ConclusionThe most important questions of health equity, which are under the three main categories of “What is the ultimate goal of health?",”How to reach the ultimate goal" and " the need is centered value", are the most important achievements of this study. Among the various questions, the first category is of particular importance and is central to other questions. In”How to reach the ultimate goal of health”, the values and the way of valuing are discussed, which had taken a considerable amount of literature. Also, the "responsible for health" which deals with the duty of the society towards the health of people, falls under this category. Among the different values, the need and response to it has a special place in the literature of health equity; Therefore, there are various questions about its different types and levels as well as how to address the needs.
Keywords: Health Equity, Right To Health, Social Justice, Value-Based Health Insurance -
Pages 367-377Background
The trend of previous studies in Iran indicates that in recent years, the focus on health behaviors and related factors has significantly increased. Among these factors, the key concept of cultural capital can be highlighted. The main objective of the present research is to estimate the effect size of the relationship between cultural capital and health behaviors among empirical studies conducted in Iran.
MethodsThis study was conducted using a meta-analysis method. For this purpose, relevant keywords were searched in three databases: Irandoc, Magiran, and SID. To examine the assumption of publication bias, funnel plots and Begg and Mazumdar rank correlation tests were used.
ResultsA search in the databases yielded 23 studies that met the inclusion criteria for the meta-analysis. The findings indicated that the combined effect size of cultural capital on health behaviors was 0.330, which is considered moderate according to Cohen's criteria. Additionally, based on moderator analysis, the quantitative variable of the year of publication and qualitative variables such as publication period, geographical location, statistical population, sampling method, gender, and age of respondents can be considered sources of heterogeneity in the research.
ConclusionBased on the results of this meta-analysis, the variable of cultural capital can have a moderate impact on health behaviors. This impact is moderated by intervening variables, among the most important of which is the year of publication of the studies. This variable reflects the influence of changes in the social and cultural conditions of the studied community on the mentioned relationship.
Keywords: Culture, Health Behavior, Healthy Lifestyle, Meta-Analysis -
Pages 378-385Background
Individual and personality traits significantly influence the professional and clinical performance of healthcare professionals. This impact is particularly crucial during outbreaks of infectious diseases and health crises. In recent years, many medical professionals lost their lives while striving to maintain and restore the health of patients during the COVID-19 pandemic. This study aims to identify the moral, spiritual, and cultural characteristics of healthcare martyrs who served during the COVID-19 outbreak in Iran.
MethodsThis study employed a qualitative approach and grounded theory methodology. Semi-structured interviews were conducted with 19 relatives of health martyrs, selected through a combination of random and purposive sampling methods. Data analysis was carried out using conventional content analysis. To enhance the validity, reliability, and trustworthiness of the research findings, the criteria established by Lincoln and Guba were followed.
ResultsThe findings of the study indicated that the martyrs who defended health possessed exceptional moral qualities. Additionally, these individuals exhibited spiritual qualities, such as detachment from material possessions. Following the martyrdom of their loved ones, the relatives experienced feelings of separation and sadness. They also expressed dissatisfaction with the oversimplified perspective on the dangers of disease in society and the mismanagement surrounding it.
ConclusionHealth policymakers should focus on the personality model of health defenders to create a solid foundation for strengthening and developing committed human resources within the Ministry of Health, Treatment, and Medical Education.
Keywords: COVID-19, Cultural Characteristics, Health Personnel, Moral Obligations -
Pages 386-392Background
Active and effective participation of women as half of the effective forces of any society, in addition to ensuring sustainable growth and survival, has a serious connection with individual, family and social prosperity policies This study aimed to investigate the status of women's scientific productions in the field of health and the factors affecting it and providing solutions to improve the corresponding processes and outputs.
MethodsThrough the first step, in order to examine the status of women's scientific positions and scientific productions, a systematic search was completed through the main international databases PubMed, ISI/WOS and SCOPUS and the domestic sources. In the second part, in-depth individual interviews were conducted with 18 key experts and informants. The results of the qualitative analysis of these two stages were finalized and approved by a panel of experts.
ResultsPolicies related to the role of women in science and technology also face challenges in developed countries. Identifying capabilities, providing equal competitive opportunities, and encouraging women to enter the fields of scientific participation require removing restrictions and will not be easily achieved. Despite the priority of the issue and the efforts made, there is still a clear deficiency in relevant scientific documentation and supporting policy-making in this area.
ConclusionProviding supporting documentation for policy-making, sustainability of policies and programs, continuous evaluation and monitoring of programs, analysis of inequality indicators in the field of participation of women and men in the country's scientific production, and attracting women's participation in policy-making, planning, and implementation are among the most important strategies emphasized in the present study.
Keywords: Gender Equity, Publications, Research, Women -
Pages 393-401Background
Measuring a healthy lifestyle based on valid concepts, principles, and methods is possible using accurate indicators. In this study, quantitative and qualitative indicators appropriate for this purpose and their application in studies and activities measuring a healthy lifestyle with the Islamic-Iranian model have been reviewed.
MethodsA library review method was used in reliable national references, including scientific and Islamic and Iranian traditional medicine references, related to the subject of the study.
ResultsHealthy lifestyle indicators with the Islamic-Iranian model have been evaluated and quantified in the physical, psychological, social, and spiritual dimensions of health, in the four axes of human relationships with God, self, others, and nature, as well as in the areas of individual, family, social, business, and thought.
ConclusionIn selecting and defining indicators of a healthy lifestyle in our society, the main emphasis should be on Islamic and indigenous aspects, especially religious knowledge and traditional medicine, while also using internationally valid definitions and concepts.
Keywords: Assessment, Healthy Lifestyle, Indicator, Index, Lifestyle -
Pages 402-407Background
A review of the opinions of physicians such as Avicenna indicates that despite empirical methods and the diversity of experiences, the scientific results of Muslim physicians have not been far removed from monotheistic concepts and God-centered themes. The texts of this renowned physician serve as a divine encyclopedia, providing a model for elucidating the God-seeking dimensions, which are considered the most important aspect of spiritual health.
MethodsThis study, has been conducted using a descriptive approach and based on library resources, introduces the integration of Avicenna's medical research with theological texts as a model for examining the dimensions of spiritual health.
ResultsA review of the medical writings of Avicenna revealed that during his clinical observations, he acknowledged God as the ultimate cause in the creation of humans and emphasized the purposeful nature of creation in the organs of the body. He highlighted the enduring connection between the medicine and a monotheistic worldview. This presents a valuable perspective on the pursuit of God that can elucidate an aspect of spiritual health.
ConclusionThe physician's divine insight in empirical researches, the praise and glorification of the Creator during treatment, and the devotional narratives during medicine addition to reflecting the heartfelt relationship between the physician and the Creator, it acknowledges that by connecting medical writings with monotheistic themes, not only it brings a sense of acceptance of divine obedience, but also an aspect of spiritual health can be elucidated.
Keywords: Ibn Sina, Islam, Spiritual Health -
Barriers to Screening for Cancers Included in the National Program of Cancer Early Detection in IranPages 408-414Background
Cancers are one of the leading causes of mortality worldwide. Despite advancements in science and medicine, early detection remains crucial for effective treatment. Cancer screening is considered one of the most effective tools for early diagnosis and prevention. However, one of the main obstacles to screening is the fear of doing these tests and getting cancer. This article aims to review the cancer screening process, the associated challenges—particularly fears—and methods for overcoming these issues.
MethodsScientific databases such as PubMed and Google Scholar were used to gather relevant articles for this review study.
ResultsSome of the most important screening methods include mammography for breast cancer, Pap smear for cervical cancer, and colonoscopy for colon cancer. This fear of being diagnosed with cancer can stem from several factors, including anxiety over positive results and their consequences, concerns about the treatment process, and even fear of pain or discomfort during the tests. To reduce these fears and the resistance patients may have towards screening, educational and informational approaches should be employed.
ConclusionBy raising awareness and addressing fears, screening can be utilized as a vital tool in reducing the burden of cancer.
Keywords: Breast Neoplasms, Colonic Neoplasms, Early Detection Of Cancer, Uterine Cervical Neoplasms -
Pages 415-423Background
Patients in the intensive care unit need more investigation and care. The presence of pharmacists for the drug treatment of these patients has received much attention in recent years and the positive effect of their presence has been seen. The aim of this study was to investigate the effect of drug therapy interventions by clinical pharmacists in the intensive care unit.
MethodsThis study was conducted in an analytical-cross-sectional and prospective manner in five hospitals in Tehran for 7 months. Patient demographic information was collected and clinical pharmacist interventions and their types were analyzed and categorized. The impact of these interventions on cost reduction was achieved through direct impact on the optimal prescription of drugs and preventing the cost of drug side effects. In the end, the profit of this method was calculated using the difference in cost savings and salary paid to the clinical pharmacist.
ResultsA total of 350 interventions were performed on 137 patients and 87 interventions reduced the incidence of drug side effects. The presence of the clinical pharmacist in the intensive care unit economically led to a net benefit of 10-17 billion riyals during this period.
ConclusionInterventions of clinical pharmacists in the intensive care unit not only help to improve the clinical results of patients, but can also lead to reducing treatment costs and increasing the quality of services provided. Due to the increasing complexity of drug treatments and clinical cases in these areas, it is recommended that clinical pharmacists' educational programs and interventions are seriously considered in these areas in order to benefit from all their potential benefits.
Keywords: Cost-Benefit Analysis, Critical Care, Drug Therapy, Pharmacists -
Pages 424-431Background
Literacy is a fundamental human right and the foundation of lifelong education and learning, as it transforms individuals' lives, enhances their capabilities, and improves their opportunities. The aim of this article is to examine the impact of participation in literacy courses on the mental health of female learners in Kerman Province, particularly in terms of improving their problem-solving skills and self-esteem.
MethodsThis study employs a quantitative research design utilizing a survey method and a quasi-experimental control group approach. The target population consisted of women categorized into three levels of literacy (highly literate, semi-literate, and low literate) during the 2023-2024 academic year. A multistage cluster sampling method was applied across nine counties in Kerman Province, resulting in the selection of 14 classes. In total, 79 literate women and 79 illiterate women were chosen. For data collection, the Cassidy and Long Problem-Solving Styles Questionnaire and the Eysenck Self-Esteem Questionnaire were utilized. Following data collection, the results were analyzed using SPSS version 21.
Resuls: Literacy is positively and moderately correlated with the self-esteem of female learners. This factor is also associated with problem-solving abilities. Women who lack reading and writing skills exhibit a lower sense of competence compared to their literate counterparts. They often experience a fear of reading, which may lead to subsequent avoidance behaviors.ConclusionLiteracy education significantly contributes to the enhancement of mental health in terms of problem-solving skills and self-esteem among female learners participating in literacy programs. With the continuation of literacy education, this improvement is expected to increase further.
Keywords: Literacy, Mental Health, Problem Solving, Self Concept, Women's Health -
Pages 432-439Background
Human activities have imposed harmful effects on the environment, threatening human health, biodiversity, and habitats. Consequently, efforts have been made to achieve effective interventions in the environmental field, which can be evaluated through a comprehensive understanding of changes in indicators. Considering the number and diversity of these indices, this article identifies priority indicators for Iran, aiming to inform policy-making.
MethodsA set of indicators was examined from the indices of the Ministry of Health and Medical Education, the National Standard Organization, and the Department of Environment of Iran, as well as from international organizations, including the World Health Organization, the United Nations, the U.S. Environmental Protection Agency, the European Environment Agency, the Joint Monitoring Program of WHO/UNICEF, the Environmental Performance Index reports, and indices from Canada.
ResultsA total of 22 priority indicators across various domains have been proposed for Iran, including outdoor and indoor air pollution, water quality, sanitation and hygiene, wastewater management, ultraviolet radiation, waste management, climate change, indoor exposure to heavy metals and radon gas, electromagnetic waves, the burden of diseases attributed to environmental risk factors, ecosystems, and the distribution of urban and rural populations.
ConclusionBy establishing a standardized set of these indicators, policymakers can track the progress of their environmental initiatives and assess their effectiveness. This evidence-based approach helps ensure that environmental efforts are targeted and effective in addressing the most pressing issues.
Keywords: Environmental Health, Environmental Indicators, Environmental Policy, Environmental Pollutants -
Pages 440-446Background
Governance in environmental health is a crucial issue for promoting public health. This governance encompasses the management and monitoring of environmental factors that can influence human health. As a key institution in this domain, the Supreme Council of Health and Food Security (SCHFS) plays a significant role.
MethodThis study was conducted through a survey of the documents and approvals of the SCHFS (2003-2023) and their quantitative and qualitative analysis in the field of environmental health engineering.
ResultsThe results indicate that out of a total of 140 clauses approved over the twenty-year period, 22% are dedicated to various aspects of environmental health. The highest percentage of approvals pertains to food safety and hygiene (29%). Additionally, 7% of the approvals relate to air pollution, while 26% concern water quality and wastewater management. Among other significant approvals in the realm of environmental health are the establishment of the country's comprehensive environmental health information system and the endorsement of Health Impact Assessment standards. The majority of approvals are associated with the 9th and 10th governments. A total of 18 meetings have been held during the reviewed period, highlighting a lack of meeting frequency.
ConclusionThis statistic is directly linked to the importance of environmental health engineering in health policies and its impact on public health, quality of life, and food security. By formulating comprehensive policies and programs and enhancing inter-sector coordination, this council can contribute to improving environmental health and addressing its challenges.
Keywords: Environmental Health, Food Safety, Governance, Health Promotion, Policy Making -
Pages 447-449