فهرست مطالب

مطالعات بازاریابی ورزشی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1403)

نشریه مطالعات بازاریابی ورزشی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیما حسامی، کورش ویسی*، سمیرا علی آبادی صفحات 1-23
    هدف از این پژوهش ارائه الگوی بازاریابی انگیزشی در ورزش با رویکرد نظریه داده بنیاد بود. روش تحقیق تحلیلی و از نوع کیفی است که با استفاده از نظریه برخاسته از داده ها بود. مشارکت کنندگان در تحقیق 16 نفر شامل اتید حوزه مدیریت ورزشی، مسئولین و کارشناسان کمیته ملی المپیک و فدراسیون و استراتژی نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و با حداکثر تنوع یا ناهمگونی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل محتوای مصاحبه ها و کدگذاری استفاده شد. ابزار تحقیق مصاحبه باز بود و نتایج بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. یافته ها نشان داد وجود انگیزه های متعدد، نگرش، ادراک، وجود انگیزهای لذت بخش معرف های عوامل علی بودند. پدیده محوری از بهبود ارزش ویژه برند، ارزیابی عملکرد، اعتبار نام تجاری برند در حوزه ورزش تشکیل شده است. عوامل زمینه ای شامل ساختار اداری کارآمد، اخلاق گرایی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، ایجاد سلامت سازمانی، نظارت و کنترل عملکرد بود. همچنین عوامل مداخله گر شامل تغییر و پیشرفت فناوری های مرتبط، عوامل بازدارنده، پاسخ گویی، ویژگی های مشتریان بود. راهکارهای ترویج و تبلیغ، راهکارهای مدیریتی مناسب، استراتژی خدمات، ارتباط با مشتری، تناسب برند و لوگو در ورزش راهبردهای الگوی بازاریابی انگیزشی در ورزش را تشکیل دادند. در نهایت اینده نگری، تصبیت موقعیت محصول، به وجود آمدن رابطه با طرفداران، ایجاد تعهد به مشتری، مدیریت صحیح پیامدهای حاصل از پژوهش حاضر را تشکیل دادند
    کلیدواژگان: بازاریابی انگیزشی، ورزش، عرضه و تقاضا، نظریه برخاسته از داده ها
  • سجاد پاشایی، حامد گل محمدی*، سجاد قدمی، حمیدرضا زلفی صفحات 24-38

    بازاریابی دیجیتال، با بهره گیری از فناوری های نوین و کانال های دیجیتال، نقش بسزایی در صنعت ورزش ایفا می کند و منجر به افزایش آگاهی عمومی، ترویج فعالیت های ورزشی، و تسریع رشد اقتصادی می شود. این پژوهش با هدف شناسایی و تجزیه و تحلیل مفاهیم برجسته در حوزه بازاریابی دیجیتال و ورزش انجام شد. روش ترکیبی از تحلیل کمی و کیفی به کار گرفته شد. ابتدا، با استفاده از نرم افزار Publish or Perish و از طریق پایگاه داده گوگل اسکالر، مقالات مرتبط با کلمات کلیدی بازاریابی و دیجیتال جمع آوری گردیدند. سپس مقالات غیرمناسب حذف و داده های متنی مقالات منتخب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با استفاده از روش تحلیل ابر کلمات، کلمات کلیدی پرتکرار و مهم هر دسته مقاله شناسایی شدند. نتایج نشان داد مفاهیمی همچون مشتری، اجتماعی، صنعت، گردشگری و برند در موضوعات بازاریابی دیجیتال و مفاهیم باشگاه، اجتماعی و رقابتی در مقالات مرتبط با ورزش و بازاریابی دیجیتال از جمله مهمترین موضوعات مورد تاکید قرار گرفته اند. این پژوهش می تواند به طور کلی به بهبود کارایی و اثربخشی روش های بازاریابی دیجیتال در صنعت ورزش کمک کرده و افزایش عملکرد و سودآوری در این حوزه را تسهیل دهد. همچنین، به پژوهشگران کمک می کند تا مسیرهای بهینه تری برای پژوهش های آینده شناسایی کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل ابر کلمات، استراتژی های بازاریابی، تحلیل داده، گوگل اسکالر، Publish Or Perish
  • مهدی تنگ تکابی، الهام مشکل گشا*، مینا مستحفظیان صفحات 39-58
    کنترل نکردن عدم قطعیت ها می تواند به مشکلات و مخاطرات مختلفی برای برندهای پوشاک ورزشی در افق های پیش رو منجر شود، لذا لازم است از طریق آینده پژوهی مدیریت شوند. از این رو، هدف این مطالعه آینده پژوهی نیروهای تاثیرگذار بر برند پوشاک ورزشی در ایران با تاکید بر عدم قطعیت ها در افق 1414 بود. این پژوهش از منظر شیوه گردآوری داده ها کیفی- کمی و راهبرد آن رویکرد آینده پژوهی است. مشارکت کنندگان این پژوهش را صاحب نظران حوزه برندهای پوشاک ورزشی (تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، بازاریابان برند و سازندگان برندهای پوشاک ورزشی) تشکیل می دادند. در بخش کیفی انتخاب مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند انجام شد و مبتنی بر اشباع نظری با 18 نفر از آن ها مصاحبه شد. در بخش کمی روش نمونه گیری برحسب معیار بود و براساس معیارهایی که گروه تحقیق انتخاب کرد از بین 18 مشارکت کننده مرحله اول 10 شرکت کننده به عنوان شورای راهبردی برای ادامه کار انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و داده های کمی از ماتریس 51×51 استفاده شد. یافته ها نشان داد از مجموع 51 نیروی تاثیرگذار خارجی و داخلی بر برندهای پوشاک ورزشی در ایران 4 نیرو تحت عناوین توان رقابت پذیری بین المللی، دسترسی به مواد اولیه، ظرفیت تولید و شبکه توزیع عدم قطعیت های پیش روی برندهای پوشاک ورزشی هستند. براین اساس متولیان برندهای پوشاک ورزشی لازم است در برنامه ریزی و هدف گذاری خود به اثرگذاری این نیروها توجه کنند، زیرا بیشترین نقش را شکل دهی به آینده برندهای پوشاک ورزشی در ایران دارند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، برندهای پوشاک ورزشی، تصویرسازی از آینده، مدیریت راهبردی، مدیریت عدم قطعیت
  • مریم حسینی عسگرآبادی* صفحات 59-81
    شناسایی شاخص های موثر بر کارآفرینی استراتژیک با توجه به رشد سریع گردشگری ورزشی و نقش آن در توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی اهمیت زیادی دارد. استان گلستان با ظرفیت های طبیعی و فرهنگی غنی در این زمینه، می تواند از مزایای کارآفرینی استراتزیک بهره مند شود. از این رواین پژوهش با هدف شناسایی شاخص های موثر بر کارآفرینی استراتژیک در صنعت گردشگری ورزشی استان گلستان، در سال 1403 با استفاده از روش کیفی و تحلیل مضمون انجام شد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل خبرگان، استادان دانشگاهی و افراد صاحب نظر در زمینه بازاریابی ورزشی، کارآفرینی و گردشگری ورزشی بود. روش نمونه گیری از نوع غیرتصادفی هدفمند بود، که در نهایت 13 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. تحلیل پایایی مصاحبه ها نشان داد که میزان توافق بین دو کدگذار حدود 80 درصد است، که این میزان برای پایایی تحلیل داده ها قابل قبول است. یافته های پژوهش نشان داد که عواملی چون برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت منابع انسانی، بازاریابی و تبلیغات، توسعه زیرساخت ها، حمایت های دولتی، نوآوری و فناوری، همکاری های بین المللی، توسعه پایدار، مدیریت ریسک، و تجربه مشتری از جمله عوامل کلیدی هستند که به توسعه کارآفرینی استراتژیک در صنعت گردشگری کمک می کنند. نوآوری این پژوهش در شناسایی و تحلیل جامع شاخص های موثر بر کارآفرینی استراتژیک در حوزه گردشگری ورزشی استان گلستان است، که با بهره گیری از رویکرد کیفی تحلیل مضمون، چارچوبی بومی و کاربردی برای توسعه کارآفرینی در گردشگری ورزشی ارائه می دهد. این چارچوب می تواند به سیاست گذاران و فعالان صنعت گردشگری ورزشی در تدوین استراتژی های موثر، ارتقای رقابت پذیری منطقه ای و بهره وری منطقه ای کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی استراتژیک، گردشگری ورزشی، تحلیل مضمون، استان گلستان
  • علی کریمی*، پیمان اکبری، همت الله بسطامی، محسن اعظمی صفحات 82-96

    پژوهش حاضر با هدف تبیین الگوی تاثیر راهبردهای رهبری مثبت گرا بر تبیین رفتارهای نوآورانه با نقش میانجی کارآفرینی ورزشی انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری 320 نفر از مدیران و کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه بودند که مطابق فرمول کوکران 175 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های استاندارد: رهبری مثبت گرای کامرون (2008)، عملکرد نوآورانه اسکندر زاده و همکاران (2015) و پرسش نامه گرایش به کارآفرینی پیترز و همکاران (2018) بود. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری PLS، روش معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد که راهبردهای رهبری مثبت گرا بر رفتارهای نوآورانه با ضریب تاثیر 32/0 و مقدار بحرانی 94/3، راهبردهای رهبری مثبت گرا بر کارآفرینی ورزشی با ضریب تاثیر 62/0 و مقدار بحرانی 48/10 و کارآفرینی ورزشی بر رفتارهای نوآورانه با ضریب تاثیر 52/0 و مقدار بحرانی 73/6 تاثیر مثبت و معناداری داشته است. همچنین نتایج آزمون Sobel نشان داد که میزان Z-value برابر 889/10 می باشد که چون بیش تر از 96/1 است، تاثیر راهبردهای رهبری مثبت گرا بر رفتارهای نوآورانه با نقش میانجی کارآفرینی ورزشی تایید می گردد. در نتیجه استفاده از راهبردهای رهبری مثبت گرا و ترغیب رفتارهای نوآورانه در بین مدیران و کارکنان می تواند تاثیر معناداری بر تحول و ایجاد کارآفرینی ورزشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: رهبری مثبت گرا، رفتارهای نوآورانه، کارآفرینی ورزشی، اداره کل ورزش و جوانان
  • حسین رحیمی کلور*، سید علی نقوی صفحات 97-117
    هدف از پژوهش حاضر، طراحی مدل شبیه سازی توسعه حضور تماشاگران در ورزشگاه های لیگ برتر فوتبال ایران بود. پژوهش حاضر از نظر هدف، اکتشافی و روش پژوهش، ترکیبی (کیفی کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل، اساتید دانشگاه و مدیران باشگاه های لیگ برتر و در بخش کمی شامل اساتید دانشگاه های کشور در رشته مدیریت ورزشی بود. در بخش کیفی نمونه گیری با روش گلوله برفی تا دستیابی به اشباع نظری (15N=) و در بخش کمی به شیوه قضاوتی (30N=) انجام شد. ابزار اندازه گیری در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه دلفی بود. در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون به شناسایی عوامل موثر بر توسعه حضور تماشاگران در ورزشگاه ها پرداخته شد، سپس در بخش کمی، عوامل موثر شناسایی شده با استفاده از روش دلفی فازی اولویت بندی شد و در نهایت معیارهای حاصل از تحلیل کیفی پژوهش با استفاده از روش مدلسازی عاملبنیان شبیه سازی شد. تحلیل داده ها، منجر به شناسایی 38 کد اولیه، 10 مضمون فرعی و 4 مضمون اصلی (مدیریتی، زیرساختی، بازاریابی و انگیزشی) شد که عامل مدیریتی به-عنوان تاثیرگذارترین عامل شناخته شد و همچنین نتایج نشان داد در پایان دوره شبیه سازی، آتیه توسعه حضور تماشاگران در ورزشگاه ها، 80 درصد برآورد گردید و تمامی اعتبارسنجی های لازم در خصوص شبیه سازی کامل انجام شده که با 140 بار آزمایش، صحه بر نتایج گذاشته است. باتوجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که کاربست عوامل شناسایی شده می تواند بر توسعه حضور تماشاگران در ورزشگاه های لیگ برتر فوتبال ایران تاثیرگذار باشد و در سیاست ها و اقدامات متولیان مربوطه استفاده شود.
    کلیدواژگان: توسعه، حضور تماشاگران، شبیه سازی، لیگ برتر فوتبال، ورزشگاه
  • کاظم چراغ بیرجندی*، اعظم حیدری نیا صفحات 118-138
    امروزه تلاش برای کاهش سرگردانی مشتریان در صنعت ورزش به عنوان یک ابزار استراتژیک در توسعه روابط با مشتری بیان شده است. هدف از پژوهش حاضر، تاثیر عوامل توصیه آنلاین عمیق بر سرگردانی مصرف کننده با نقش میانجی ادراک جذب شناختی در ورزشکاران مصرف‎کننده محصولات ورزشی بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی به شیوه معادلات ساختاری بوده و به شکل میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مشتریان محصولات ورزشی آنلاین بودند. حجم نمونه براساس روش معادلات ساختاری (به ازای هر گویه 10 نفر) 180 ورزشکار از شهر تهران تعیین گردید. روش نمونه گیری به صورت در دسترس استفاده شد. برای اندازه‎گیری متغیرها از سه پرسشنامه توصیه آنلاین یه تنگ (2012) 3گویه، وانگ و بنباست (2010) با 4 گویه، پرسشنامه ادراک جذب شناختی بارتون و جوینز (2006) با 5 گویه و پرسشنامه سرگردانی مصرف کننده وبستر و آیوجا (2006) با 6 گویه استفاده شد. نتایج نشان داد، عوامل توصیه آنلاین عمیق بر سرگردانی مصرف کننده با نقش میانجی ادراک جذب شناختی در مصرف کنندگان محصولات ورزشی تاثیر معناداری دارد (76/0=β). لذا پیشنهاد می شود فروشندگان محصولات ورزشی در شیوه مجازی توجه ویژه ای به نمایندگی های آنلاین محصول داشته باشند و تا جایی که امکان دارد با ارائه اطلاعات مفید به مشتریان، سرگردانی آنان در هنگام خرید محصول را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: توصیه عمیق، مصرف کننده ورزشی، جذب شناختی، بازاریابی ورزش
|
  • Shima Hesami, Korosh Veisi *, Samira Aliabadi Pages 1-23
    AbstractThe purpose of this study is to investigate the effect of Internet marketing mix on the intention of customers to buy sports products online with the role of moderator of online shopping anxiety. The present study is an applied research in terms of purpose and quantitatively strategically and in terms of correlation implementation path, field data collection and prospective time. In the present study, the statistical population was the customers of reputable foreign sports brands (Adidas, Nike, Puma, etc.), in which 360 people were selected as the research sample and were selected by available sampling method and voluntarily. According to the objectives of the study, the appropriate tools for this study was a questionnaire; For this purpose, to collect data related to the Internet marketing mix, a questionnaire of 42 questions by Kasumawati et al. (2014), which consists of 7 components (price, product, promotion, site, customer service, personalization, security) used. Also, Danes and Wei (2005) 5-question questionnaire was used to measure the variable of online shopping intention, and finally, Nagaro Gandotra (2016) questionnaire, which consists of 5 questions, was used to measure the variable of online shopping anxiety. Confirmatory factor analysis and mediating the effects and mediating role of the research were analyzed at 5% error level using 25 SPSS and Smart PLS 3.2.9 software. The results showed that the internet marketing mix has a positive and significant effect on online shopping intention, also online shopping anxiety has a moderating role between the effect of internet marketing mix on online shopping intention.
    Keywords: Motivational Marketing, Sports, Supply, Demand, Grounded Theory
  • Sajjad Pashaie, Hamed Golmohammadi *, Sajjad Ghadami, Hamidreza Zolfi Pages 24-38

    Digital marketing, by using new technologies and digital channels, plays a significant role in the sports industry and leads to increasing public awareness, promoting sports activities, and accelerating economic growth. This research aimed to identify and analyze prominent concepts in the field of digital marketing and sports. A combined approach of quantitative and qualitative analysis was employed. Initially, articles related to keywords in digital marketing were collected using Publish or Perish software and Google Scholar database. Inappropriate articles were excluded, and textual data from selected articles were analyzed. Using the method of words cloud analysis, frequently occurring and substantial keywords in each category of articles were identified. The results indicated that concepts such as customer, social, industry, tourism, and brand are among the emphasized topics in digital marketing, whereas concepts like club, social, and competitive are highlighted in articles related to sports and digital marketing. This research could generally contribute to improving the effectiveness and efficiency of digital marketing strategies in the sports industry and help enhanced performance and profitability in this domain. Additionally, it assists researchers in identifying more optimal paths for future research.

    Keywords: Words Cloud Analysis, Marketing Strategies, Data Analytics, Google Scholar, Publish Or Perish
  • Mahdi Tongtakabi, Elham Moshkelgosha *, Mina Mostahfezian Pages 39-58
    Not controlling uncertainties can lead to various problems and risks for leading sportswear brands in the future. Therefore, it is necessary to manage them through future-oriented foresight methods. Hence, the purpose of this future study was to investigate the influential forces on sportswear brands in Iran with an emphasis on uncertainties in the horizon of 2035. This research utilized a qualitative-quantitative data collection method and employed a future study approach. The participants of this study included stakeholders in the sportswear brand domain (manufacturers, distributors, brand marketers, and sportswear brand creators). In the qualitative section, participant selection was carried out using purposive sampling and theoretical saturation, where 18 participants were interviewed. In the quantitative section, the sampling method was criterion-based, and based on the criteria chosen by the research group, 10 out of 18 participants were selected in the first stage as the strategic council for further work. For qualitative data collection, semi-structured interviews were conducted, and for quantitative data, a 51×51 matrix was utilized. To evaluate the validity and reliability of the results, the credibility, transferability, conformability, process audit trail, and within-subject agreement strategies were executed. The findings illustrated that out of a total of 51 external and internal influential forces on sportswear brands in Iran, four forces, namely international competitiveness, access to raw materials, production capacity, and distribution network uncertainties, are the pivotal uncertainties facing sportswear brands. Therefore, the stewards of sportswear brands need to consider the impact of these forces in their planning and goal-setting, as they play the most significant role in shaping the future of sportswear brands in Iran.
    Keywords: Future Study, Sportswear Brands, Future Imaging, Strategic Management, Uncertainty Management
  • Maryam Hosseini Asgarabadi * Pages 59-81
    Identifying indicators affecting strategic entrepreneurship is very important considering the rapid growth of sports tourism and its role in sustainable economic and social development. Golestan province, with its rich natural and cultural capacities in this field, can benefit from the advantages of strategic entrepreneurship. Therefore, this research was conducted with the aim of identifying indicators that are effective on strategic entrepreneurship in the sports tourism industry of Golestan province, in 1403, using qualitative methods and thematic analysis. The statistical population of this research included experts, university professors and experts in the field of sports marketing, entrepreneurship and sports tourism. The non-random sampling method was purposeful and finally 13 people were selected as a sample and interviewed. The reliability analysis of the interviews showed that the agreement between the two coders is about 80%, which is acceptable for the reliability of the data analysis. The research findings showed that factors such as strategic planning, human resource management, marketing and advertising, infrastructure development, government support, innovation and technology, international cooperation, sustainable development, risk management, and customer experience are among the key factors that contribute to the development of strategic entrepreneurship. They help in the tourism industry. The innovation of this research is in the identification and comprehensive analysis of indicators affecting strategic entrepreneurship in the field of sports tourism in Golestan province, which, by using the qualitative approach and thematic analysis, provides a native and practical framework for the development of entrepreneurship in sports tourism. This framework can help policymakers and sports tourism industry activists in formulating effective strategies, promoting regional competitiveness and regional productivity.
    Keywords: Strategic Entrepreneurship, Sports Tourism, Thematic Analysis, Golestan Province
  • Ali Karimi *, Peyman Akbari, Hemattollah Bastami, Mohsen Aazami Pages 82-96

    The present study was conducted with the aim of explaining the pattern of positive leadership strategies' impact on explaining innovative behaviors with the mediating role of sports entrepreneurship. The research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population was 320 managers and employees of the General Department of Sports and Youth of Kermanshah province, and 175 people were selected as a sample according to Cochran's formula. The research tools were standard questionnaires: Cameron's positive leadership (2008), Eskanderzadeh et al.'s innovative performance (2015), and Peters et al.'s (2018) entrepreneurial tendency questionnaire. In this research, PLS statistical software, structural equation method and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The results showed that positive leadership strategies on innovative behaviors with an impact factor of 0.32 and a critical value of 3.94, positive leadership strategies on sports entrepreneurship with an impact factor of 0.62 and a critical value of 10.48, and sports entrepreneurship on innovative behaviors with a coefficient The impact of 0.52 and the critical value of 6.73 have had a positive and significant impact. Also, the results of the Sobel test showed that the Z-value is 10.899, which is more than 1.96, which confirms the effect of positive leadership strategies on innovative behaviors with the mediating role of sports entrepreneurship. Finally, using positive leadership strategies and encouraging innovative behaviors among managers and employees can have a significant impact on the development and creation of sports entrepreneurship.

    Keywords: Positive Leadership, Innovative Behaviors, Sports Entrepreneurship, General Department Of Sports, Youth
  • Hossein Rahimi Klour *, Seyed Ali Naghavi Pages 97-117
    The aim of the current research was to design a simulation model for the development of the presence of spectators in the stadiums of the Premier Football League of Iran. The current research was exploratory in terms of its purpose and the research method was mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative part, the statistical population included university professors and managers of Premier League clubs, and in the quantitative part, it included professors from the country's universities in the field of sports management. In the qualitative part, sampling was done by snowball method until reaching theoretical saturation (N=15) and in the quantitative part by judgment method (N=30). The measurement tool in the qualitative part was interview and in the quantitative part, fuzzy Delphi questionnaire. In the qualitative section, using the thematic analysis method, the effective factors on the development of spectator attendance in stadiums were identified, then in the quantitative section, the identified effective factors were prioritized using the fuzzy Delphi method, and finally, the criteria obtained from the qualitative analysis of the research using It was simulated using the factor-based modeling method. Data analysis led to the identification of 38 primary codes, 10 sub-themes and 4 main themes (management, infrastructural, marketing and motivation) and the management factor was recognized as the most influential factor and results also showed that at the end of the simulation period, the future development of spectator attendance in stadiums was estimated at 80 percent, and all necessary validations were performed for the full simulation, which validated the results with 140 tests. According to the findings of the present study, it can be concluded that the application of the identified factors can be effective in developing spectator attendance in the stadiums of the Iranian Premier League and can be used in the policies and actions of the relevant authorities.
    Keywords: Development, Spectator Attendance, Simulation, Persian Gulf Pro League, Stadium
  • Kazem Cheraghbirjandi *, Azam Hedaei Niya Pages 118-138
    Today, the effort to reduce customer churn in the sports industry has been expressed as a strategic tool in the development of customer relationships. The aim of the current research was the effect of deep online recommendation factors on consumer wandering with the mediating role of cognitive absorption perception in athletes consuming sports products. The method of descriptive-correlational research is structural equations and it was conducted in the field. The statistical population of the research included customers of online sports products. The sample size was determined based on the structural equation method (10 people per item) of 180 athletes from Tehran. The available sampling method was used. To measure the variables, three online recommendation questionnaires by Ye Teng (2012) with 3 items, Wang and Benbast (2010) with 4 items, Barton and Joynes (2006) with 5 items, and Webster and Ayoja's (2006) consumer wandering questionnaire were used. It was used with 6 items. The results showed that deep online recommendation factors have a significant effect on consumer wandering with the mediating role of cognitive absorption perception in sports product consumers (β=0.76). Therefore, it is suggested that the sellers of sports products should pay special attention to the online product dealers in a virtual way and reduce their wandering when purchasing the product as much as possible by providing useful information to the customers.
    Keywords: Deep Recommendation, Sports Consumer, Cognitive Absorption, Sports Marketing