فهرست مطالب

طبیعت ایران - سال نهم شماره 6 (پیاپی 49، بهمن و اسفند 1403)

نشریه طبیعت ایران
سال نهم شماره 6 (پیاپی 49، بهمن و اسفند 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/29
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سخن روز
  • علی علیزاده علی آبادی* صفحات 3-4
  • دیدگاه ها
  • سعید قاسمی قوچقار* صفحات 9-22

    فعالیت انسان ها روی زمین براساس بهره برداری از منابع طبیعی شروع شده است. اکنون بخش منابع طبیعی یکی از بخش های مهم اقتصادی و اجتماعی در کشورهاست که درمورد منابع طبیعی جنگلی به شکل فعالیت های حفاظت، احیا، توسعه و بهره برداری جنگل ها در چهارچوب یک سند مدون و مصوب برنامه ای با عنوان «طرح جنگل داری» مدیریت می شود.بررسی موضوعات مطرح چند دهه گذشته در فعالیت جنگل داری کشور نشان می دهد، تقریبا در هر دهه یک موضوع اصلی اعم از موضوع سیاست جنگل داری یا موضوع فنی مربوط به جنگل در مدیریت جنگل های کشور مطرح بوده است. این وضعیت نشان دهنده تغییر و انطباق نظام مدیریت جنگل ها برای حل مسائل جنگل داری است که به صورت تغییرات سیاستی، فنی یا تشکیلاتی در دوره های گذشته در مدیریت جنگل داری ایجاد شده است. در بین این تغییر سیاست ها، فنون و تشکیلات، چهارچوب اجرایی‏ محوری در مدیریت جنگل ها به نام «طرح جنگل داری» نیز دچار تغییر شده است تا طی زمان، سیاست ها و روش های جدید اجرا شود. تغییر در طرح های جنگل داری نه تنها در ایران، بلکه از زمان تعریف طرح جنگل داری در سایر کشورها نیز روی داده است.

  • شیرین محمودی*، مصطفی آقایی، محمدامین مخدومی صفحات 23-31

    پیدایش گیاهان مهاجم در بوم نظام ها تهدیدی جدی برای تنوع زیستی است. امروزه یکی از نگرانی های اصلی جهان کاهش گونه-های گیاهی و جانوری بومی به دلیل پیدایش گیاهان مهاجم غیربومی است. این گیاهان با تاثیر بر منابع طبیعی، اکولوژی و اقتصاد، چالش های زیادی ایجاد می کنند. کشاورزی مدرن، حذف مرزهای جغرافیایی زیستی، حمل و نقل، گردشگری و افزایش تجارت جهانی، باعث گسترش گیاهان مهاجم شده است و مهاجرت فرامرزی گونه های گیاهی غیربومی را افزایش داده است. گونه های گیاهی مهاجم دارای تاثیرات گسترده ای از قبیل کاهش تنوع گیاهی و سلامت خاک، تغییر متغیرهای آب و هوایی، تاثیر بر سلامت انسان و حیوانات، اختلال در زادآوری گونه های درختی، تغییر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک، تغییر ترکیب و ساختار مجموعه گیاهان بومی، تاثیر بر مجموعه های میکروبی، اختلال در چرخه آب، تاثیر بر کیفیت هوا و اختلال در گرده افشانی گیاهان و محصولات بومی می باشند. از اینرو برای مدیریت گونه های مهاجم غیربومی، باید سیاست هایی در کشور نهادینه شود تا از کاهش تنوع زیستی و تخریب بوم نظام جلوگیری شود. ارزیابی تغییرات در پراکنش و فراوانی نسبی گونه های مهاجم در طول زمان، گامی مهم در مدیریت این مشکل است. این اقدامات می تواند به حفظ سلامت انسان و محیط زیست کمک کند.

    کلیدواژگان: مهاجم، تنوع زیستی، تهاجم زیستی، بیگانه، پیامد
  • فرزاد بنائی اصل* صفحات 33-38

    هوش مصنوعی را به عنوان «ظرفیت رایانه ها یا سایر ماشین ها برای نشان دادن رفتار هوشمند» تعریف می کند. این بدان معناست که به نظر می رسد سیستم های هوش مصنوعی مانند انسان ها فکر می کنند، یاد می گیرند و عمل می کنند و در برخی موارد فراتر از توانایی های انسان ها هستند. هوش مصنوعی جدید نیست و می تواند تاریخچه آن را به توسعه رایانه ها پس از جنگ جهانی دوم در کنفرانس دارتموث در سال 1956نسبت داد. در این یادداشت با کاربردهایی که در حوزه میریت و شناخت جنگلها و همچنین در زیست فناوری منابع طبیعی با تکیه بر کاربردهای کنونی و آتی هوش مصنوعی مورد بحث قرار گرفته است. هوش مصنوعی (AI) در حال حاضر به طور گسترده در بیوتکنولوژی برای حل مشکلات مختلف استفاده می شود. به عنوان مثال، کشف و سنجش ایمنی دارو، ژنومیکس عملکردی و ساختاری، پروتئومیکس، متابولومیک، فارماکولوژی، فارماکوژنتیک، و فارماکوژنومیک و بسیاری دیگر از این موارد است. جنگل یک منبع مهم برای بشریت بوده و جنگل های طبیعی از ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی برخوردارند. به دلیل رشد آهسته، جنگل قادر پاسخگوی تقاضای فعلی نبوده برای میدیت بهتر نیاز به استفاده از قابلیت های هوش مصنوعی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، زیست فناوری، منابع طبیعی
  • نامه های علمی
  • علیرضا رجبی ‏مظهر*، مجید توکلی، محمدابراهیم رضایی، محمدابراهیم فراشیانی صفحات 39-51

    برای پایش آفات و بیماری های رویشگاه های جنگلی زاگرس در استان همدان، رویشگاه های گیان و زرین باغ در شهرستان نهاوند، به عنوان معرف رویشگاه های بلوط (Quercus bantii Lindl.) در نظر گرفته شد. در این رابطه، به طور فصلی و بر‏اساس نوع و میزان آلودگی به آفات و عوامل بیماری زا، طی سال های 1401-1399 نمونه برداری انجام شد. بررسی ها نشان داد، گونه های سوسک سرخرطومی بذرخوار بلوط (Curculio glandium) و پروانه بذرخوار بلوط (Cydia fagiglandana)، مهم‎ترین آفات کلیدی در رویشگاه‎های بلوط استان هستند. سایر آفات از قبیل پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana)، زنبورهای گالزای Andricus pseudocecconii، Aphelonyx persica، Pseudoneuroterus saliens، Neuroterus lanuginosus ، Dryocosmus israeli، Chilaspis nitida، پشه گالزا Dryomyia circinans و کنه گالزا Aceria mackiei و بیماری زغالی درختان بلوط (Biscogniauxia mediterranea) در درجه اهمیت کم قرار دارند. بنابراین، لزوم پایش مستمر این گونه ها محسوس است. بر مبنای بررسی ها، بیشترین تخریب و آسیب وارد‏شده به رویشگاه‎ها، توسط انسان و نبود مدیریت پایدار عرصه هاست.

    کلیدواژگان: پایش، آفات و بیماری، جنگل های بلوط، همدان
  • یوسف عسکری*، کورش بهنام فر، سید موسی صادقی صفحات 53-60

    کهور آمریکایی (Prosopis juliflora (sw) DC)، به خشکی، شوری خاک و شرایط نامساعد محیطی بسیار مقاوم است. این گونه، به دلیل مزایای مختلف ازجمله تحمل پذیری محیطی و تولید علوفه از غلاف، به طور گسترده در کشورهای مختلف نظیر هند، آفریقا و ایران کشت شده است. برای تعیین پراکنش کهور آمریکایی، بازدیدهای میدانی انجام و پس از ثبت نقاط UTM، محدوده‎ها روی تصاویرGoogle Earth  به شکل پلی گون پیاده شد. علاوه‏بر‏این، سطح پراکنش آن، از طریق بررسی سوابق موجود و تطبیق میدانی مشخص شد. نتایج نشان داد، کهور آمریکایی در شهرستان دوگنبدان (گچساران)‎ به صورت جنگل‏کاری (متراکم) و غیرمتراکم در حاشیه بزرگراه ها و جاده ها، پارک های جنگلی، فضای سبز و به صورت پراکنده در مزارع پراکنش دارد. به طوری‏ که از سطح 275 هکتاری پوشش این گونه، 273 هکتار از طریق جنگل‏کاری و دو هکتار به صورت خودرو (طبیعی) است. همچنین بیش از 80درصد توزیع پراکنش این گونه در محدوده ارتفاعی 460 تا 660 متر از سطح دریا واقع شده است. با توجه به حضور این گونه در مناطق گرمسیری استان و رغبت جوامع محلی نسبت به گسترش آن، بررسی همه جانبه شرایط موفقیت در رشد، بقاء و تولیدمثل، تاثیر بر سایر گونه های بومی اکوسیستم و سطح آب های زیرزمینی، برای مدیریت رویشگاه های فعلی و تصمیم به کاربرد و گسترش آن در جنگل‏کاری ها و توسعه فضای سبز پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: جنگل‏کاری، کهور آمریکایی، کهگیلویه و بویراحمد، نقشه پراکنش
  • گفتگوهای چالشی
  • علی علیزاده علی آبادی، کامران پور مقدم، خسرو ثاقب طالبی، محسن کلاگری، علیرضا مدیررحمتی، هادی کیادلیری، وحید اعتماد، سید هاشم موسوی نژاد، مجید پاتو، فرهاد اسدی، علی اصغر پالوچ، طالب امین ‏پور، محمود طالبی، سید احمد مولایی، احمد بابازاده، لیلا وطنی صفحات 61-80
  • نگاهی به طبیعت ایران
  • لیلا سیاح جهرمی*، احمد حاتمی، عابدین عمادی صفحات 85-99

    دریاچه مهارلو در فاصله 10 کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار گرفته است. وسعت این دریاچه به طور متوسط، 25000 هکتار و آب این دریاچه بسیار شور است. این دریاچه از زیستگاه های طبیعی منحصر به فرد استان فارس و کشور است که به‏دلیل آب و هوای معتدل و وجود جاذبه های طبیعی به عنوان یک مکان گردشگری برای مردم ارزش بالایی دارد. این دریاچه به دلیل وجود انواع خاصی از جلبک در آن، به دریاچه صورتی معروف شده است. شرایط زیستگاهی ویژه در این دریاچه سبب شده است تا باوجود قرارگیری در دسته دریاچه های غیردائمی، به عنوان یکی از مناطق مهم زیستگاه های پرندگان در کشور معرفی شود. مهارلو، مامن حضور 65 گونه پرنده مهاجر، 12 گونه ماهی، دو گونه دوزیست، سه گونه خزنده، دو گونه پلانکتون جانوری، یک گونه فیتوپلانکتون و دو گونه باکتری هالوفیت در کنار 41 گونه گیاهی در دریاچه است. تبخیر و تعرق بالا به ویژه در تابستان، همچنین، کاهش بارش ها و خشک سالی در چند سال اخیر سبب شده است تا سطح آب دریاچه کاهش یابد و غلظت مواد نمکی و سایر آلاینده ها در درون آن به حداکثر برسد. هدف از این پژوهش، معرفی اهمیت دریاچه مهارلو و شناساندن این دریاچه مهم به مردم، جامعه علمی و مدیران اجرایی کشور است.

    کلیدواژگان: دریاچه مهارلو، استان فارس، شور، زیستگاه
  • ستون ها
  • مصطفی جعفری* صفحات 100-101

    چه سیاست هایی را باید به صورت راهبردی در سازگاری با تغییر اقلیم انجام داد؟ اگرچه دیر است ولی هر وقت ماهی را از آب بگیریم، معلوم نیست تازه باشد.تغییر اقلیم موضوعی است که باید با توجه، دقت و حوصله به آن، فکر و برای آن برنامه ریزی کرد. اقدامی عالمانه و بر مبنای تحقیق و دانش به دست آمده جهانی و سازگار شده ملی و محلی! اثرهای منفی تغییر اقلیم به ویژه در رابطه با منابع آب و حفاظت از منابع طبیعی تجدید شونده و محیط زیست ممکن است مهلک باشند و در خیلی از موارد غیر قابل جبران!مفهوم سازگاری با تغییرات اقلیمی پیش آمده، موضوع مهمی است که به نحوی با موضوع کاهش انتشار در هم تنیده است. بنابراین، در تدوین استراتژی های سازگاری و کاهش انتشار باید به این نکته توجه کرد.

  • دانشمندان ایرانی
  • راضیه صبوحی* صفحات 103-107

    دکتر مصطفی سعیدفر، در طلوع اولین روز بهار در سال 1335، در اصفهان، شهر هنر و فرهنگ، دیده به جهان گشود. دوران کودکی او پر از خاطرات تلخ و شیرین در کنار خانواده ای صمیمی و سخت کوش و همراه با تلاش در راه تحصیل و کسب تجربه بود. پس از پایان دوران دبیرستان، عشق به طبیعت او را به خطه سرسبز شمال کشاند و در دانشگاه مازندران، در رشته کشاورزی عمومی مشغول به تحصیل شد. این دوره که هم‏زمان با جو پرتلاطم و انقلابی حاکم بر دانشگاه بود، موجب نشد که از هدف اصلی خود دست بکشد و باوجود وقفه ای چندماهه، توانست در اسفند 1358 فارغ التحصیل شود. روزگار پرالتهاب، او را از جوانی به میدان های سخت کشاند. از تیرماه 1359 تا خرداد 1361، در گیر‏و‏دار جنگ تحمیلی در ردای سربازی، در منطقه عملیاتی آبادان، در مقابل متجاوزان به این مرزوبوم ایستاد و پس از بازگشت در رشته کشاورزی مشغول به کار شد. فعالیت در مزارع کشاورزی بنیاد مستضعفان، همکاری با اساتید برجسته دانشگاه و تولیدکنندگان بزرگ و درنهایت استخدام در وزارت کشاورزی، تجربیاتی ارزشمند را نصیبش کرد که چراغ راه او در مسیر تعالی علمی آینده بود. در اسفندماه 1373، مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته «مرتع‏داری» از دانشگاه تهران گرفت، عنوان پژوهش او «بررسی امکان ارائه مدل های آماری به منظور برآورد تولید در برخی از گونه های مرتعی در استان اصفهان» بود که به راهنمایی استاد ارجمند آقای دکتر محمدرضا مقدم انجام شد، در آبان ماه 1384، با دکترای «مرتع‏داری» از همان دانشگاه فارغ‏التحصیل شد، عنوان پژوهش او در این مقطع «ارائه روش مناسب تعیین وضعیت مرتع در مراتع نیمه استپی، استان اصفهان» بود که توانست با راهنمایی اساتید ارجمند آقای دکتر محمدرضا مقدم و دکتر مهدی بصیری از آن دفاع کند و بر بلندای قله دانش بایستد.

  • معرفی گونه های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
  • جواد محبی*، سعید رشوند، محمد علیمرادی، زیبا جم‏ زاد، عادل جلیلی صفحات 109-116

    خلر الموتی با نام علمی Lathyrus alamutensis گیاهی چند‏ساله متعلق به خانواده پروانه‏آساست. این گیاه انحصاری ایران است و فقط در بخش کوچکی از ارتفاعات الموت روستای هنیز به سیاهلان در شمال شرق قزوین به تعداد محدود و در محدوده ارتفاعی 2200 تا 2900 متر از سطح دریا مشاهده می‏شود. جایگاه حفاظتی این گونه در قالب طرح تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان و اکوسیستم‏های ایران، براساس شیوه‏نامه اتحادیه بین‏المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت تعیین شد. بررسی نتایج این تحقیق‏ها نشان داد، طبق معیارهای طبقه بندی (IUCN)، گونه Lathyrus alamutensis، «در بحران انقراض» (Critically Endangered/CR) قرار دارد. تغییرات اقلیمی، خشک‏سالی های پی‏در‏پی، دخالت انسان در رویشگاه، تغییر کاربری رویشگاه‏های طبیعی و چرای بی‏رویه از تهدیدهای جدی این گونه است. حفاظت از این گونه در رویشگاه و خارج از رویشگاه اصلی ضروری است. برای حفاظت در رویشگاه اصلی، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور باید برنامه حفاظتی شامل کنترل ورود دام به منطقه و قرق رویشگاه آن را در دستور کار قرار دهد. برای حفاظت در خارج از رویشگاه اصلی، حفاظت از بذر این گیاه در بانک ژن منابع طبیعی کشور و کاشت و تکثیرآن در باغ گیاه‏شناسی ملی ایران ضروری است.

    کلیدواژگان: جایگاه حفاظتی، گونه انحصاری، گونه در بحران انقراض، Lathyrus Alamutensis، قزوین
  • اخبار علمی و تحلیلی
  • مریم زارع زاده مهریزی* صفحات 118-119

    پژوهش جدید، برای اولین بار ژن‏هایی را شناسایی کرد که به رشد گیاهان در شرایط تنش‏زا کمک می‏کنند، این کشف جدید می‏تواند در ادامه به تولید محصولات غذایی پایدارتر در مواجهه با تغییرات آب‏و‏هوایی جهانی منجر شود. این مطالعه که توسط دانشگاه آنگلیای شرقی (UEA) رهبری می‏شود، ژن‏هایی را شناسایی کرد که گیاهان را قادر می‏سازد تا یک مولکول ضد‏تنش جدید به نام دی‏متیل‏سولفونیوپروپیونات یا DMSP بسازند. براساس نتایج، بیشتر گیاهان می‏توانند DMSP را بسازند، اما تولید مقادیر بیشتر از DMSP، به گیاهان اجازه می‏دهد تا در شرایط تنش‏زایی همچون شوری و خشکی نیز رشد کنند. چنین رویکردی در خاک‏های فقیر از نیتروژن و برای بهبود بهره‏وری در کشاورزی بسیار مفید است.

  • آیدا معزی‏ پور* صفحات 119-120

    پژوهشگران ژاپنی و فرانسوی دو الگوی حرکتی را در درختان شناسایی کردند که به آنها برای حفظ بقا در برابر بادهای شدید و جلوگیری از خسارت کمک می کند.مطالعات اخیر روی درختان سدر ژاپنی (Cryptomeria japonica) نشان می دهد، درختان با تغییر راه و جابه جایی بین دو الگوی حرکتی در سرعت های مختلف باد، سبب پراکندگی انرژی باد می شوند. این یافته ها می تواند به بهبود مدیریت جنگل ها برای به حداقل رساندن خسارت های ناشی از توفان ها کمک کند.

  • مریم معصوم تمیمی* صفحات 121-122

    چگونه جوامع مختلف آفریقایی تلاش کرده اند تا تخریب محیط زیست را معکوس کنند؟در مناطق روستایی آفریقا، جایی که معیشت و زندگی مردم به طور مستقیم به زمین گره خورده است، تخریب محیط‏زیست تهدیدی حیاتی هم برای اکوسیستم ها و هم برای رفاه مردم به شمار می رود.یک پژوهش جدید که توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد و مرکز تحقیقات کشاورزی فرانسه برای توسعه بین المللی (CIRAD: French Agricultural Research Centre for International Development)  انجام شده است، چگونگی تلاش جوامع مختلف آفریقایی را برای معکوس‏کردن روند تخریب محیط‏زیست تحلیل می کند. نتایج این پژوهش، که در 30 اکتبر 2024 در Sustainability Science منتشر شد، تاکید می کند، همبستگی های بلندمدت میان جوامع محلی، دولت ها و سازمان ها برای بهبود شرایط گذار به توسعه پایدار ضروری است.

  • نقد کتاب
  • سمیرا زندی فر* صفحات 123-126

    علم پالینولوژی شامل مطالعه میکروفسیل های گیاهی و جانوری متنوعی است. نخستین بار، واژه «پالینولوژی» توسط هاید و ویلیامز در سال 1994 ارائه شد، تا جایگزین کلمه «آنالیز پولن ها» شود که در مطالعه دوره کواترنری کاربرد داشت. واژه «پالینولوژی» از فعل یونانی پالونین به معنای پاشیدن و گردوغبار گرفته شده است، همچنین، کلمه پولندر لاتین به معنای پودر ریز است. در علم گیاه شناسی، واژه پولن، به طور ویژه، به دانه های میکروسکوپی گیاهان اطلاق می شود.

  • تصاویری از طبیعت ایران
|
  • Ali Alizadeh Aliabadi * Pages 3-4
  • Saeed Ghasemi Ghochghar * Pages 9-22
  • Shirin Mahmoodi *, Mostafa Aghaee, Mohammad Amin Makhdumi Pages 23-31

    The emergence of invasive plants in ecosystems poses a serious threat to biodiversity. Today, one of the world's main concerns is the decline of native plant and animal species due to the appearance of non-native invasive plants. These plants create numerous challenges by affecting natural resources, ecology, and the economy. Modern agriculture, the removal of biogeographical boundaries, transportation, tourism, and increased global trade have led to the spread of invasive plants and increased cross-border migration of non-native plant species. Invasive plant species have widespread impacts, including: reduction of plant diversity and soil health, alteration of climatic variables, effects on human and animal health, disruption of tree species reproduction, changes in soil physical, chemical, and biological properties, alteration of native plant community composition and structure, impact on microbial communities, disruption of the water cycle, effects on air quality, interference with pollination of native plants and crops. Therefore, to manage non-native invasive species, policies must be institutionalized in the country to prevent the reduction of biodiversity and ecosystem degradation. Assessing changes in the distribution and relative abundance of invasive species over time is an important step in managing this problem. These measures can help preserve human health and the environment.

    Keywords: Invasive, Biodiversity, Biological Invasion, Alien, Impact
  • Farzad Banaei-Asl * Pages 33-38

    Artificial intelligence is defined as “the capacity of computers or other machines to exhibit intelligent behavior.” This means that AI systems appear to think, learn, and act like humans, and in some cases, beyond human capabilities. Artificial intelligence is not new and can trace its history back to the development of computers after World War II at the Dartmouth Conference in 1956. This note discusses applications in the fields of forest identification and recognition, as well as in natural resource biotechnology, with an emphasis on current and future applications of AI. Artificial intelligence (AI) is currently widely used in biotechnology to solve a variety of problems. For example, drug discovery and safety assessment, functional and structural genomics, proteomics, metabolomics, pharmacology, pharmacogenetics, and pharmacogenomics, among many others. in addition, Forests are an important resource for humanity and natural forests have a very high ecological value. Due to slow growth, forests are unable to meet current demand. To better manage this, the need to use artificial intelligence capabilities seems essential.

    Keywords: Artificial Intelligence, Biotechnology, Natural Resources
  • Ali Reza Rajabi Mazhar *, Majid Tavakoli, Mohammad Ebrahim Rezaei, Mohammad Ebrahim Farashiani Pages 39-51

    This study aimed to monitor pests and diseases in the Zagros forest habitats of Hamadan Province. Gyan and Zarrinbagh habitats in Nahavand County were selected as representative oak (Quercus bantii Lindl.) habitats. Seasonal sampling was conducted based on the type and severity of contamination by pests and pathogens between 2010 and 2019. The findings revealed that the oak weevil (Curculio glandium) and the oak moth (Cydia fagiglandana) are the most significant pests in the oak habitats of the province. Other pests, such as the oak budworm (Tortrix viridana), gall wasps (Andricus pseudocecconii, Aphelonyx persica, Pseudoneuroterus saliens, Neuroterus lanuginosus, Dryocosmus israeli), Chilaspis nitida, the gall fly (Dryomyia circinans), the gall mite (Aceria mackiei), and the oak smut disease (Biscogniauxia mediterranea), are of lesser importance. The need for continuous monitoring of these species is evident. Additionally, the studies highlighted that the most significant destruction and damage to the habitats are caused by human activities and the lack of sustainable management in these areas.

    Keywords: Monitoring, Pests, Diseases, Oak Forests, Hamadan
  • Yousef Askari *, Kourosh Behnamfar, Sayed Mousa Sadeghi Pages 53-60

    Prosopis juliflora (Sw.) DC. is highly resistant to drought, soil salinity, and adverse environmental conditions. This species has been widely planted in India, Africa, and Iran due to its tolerance and potential for fodder production. Field visits were conducted to determine the distribution of Prosopis juliflora, and UTM points were recorded. The boundaries of its distribution were then plotted on Google Earth images as polygons. Additionally, the distribution level was assessed by reviewing existing records and field comparisons. The results showed that Prosopis juliflora is distributed throughout Dogonbadan (Gachsaran) County. It appears as dense afforestation and less dense plantations, especially along highways and roads, in forest parks and green spaces, and scattered across fields. Out of 275 hectares of this species, 273 hectares are covered by afforestation, and 2 hectares were established naturally. More than 80% of the distribution of this species is located at altitudes ranging from 460 to 660 meters above sea level. A comprehensive study on the growth, survival, reproduction, ecological impact, and groundwater effects of this species is recommended to inform the management and potential expansion of Prosopis juliflora, given its tropical presence and local interest.

    Keywords: Afforestation, Prosopis Juliflora, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad, Distribution
  • Ali Alizadeh Aliabadi, Kamran Pour Moghadam, Khosro Sagheb Talebi, Mohsen Calagari, Alireza Modirrahmati, Hadi Kiadaliri, Vahid Etemad, Seyyed Hashem Mousavinejad, Majid Pato, Farhad Asadi, Ali Asghar Palouch, Taleb Aminpour, Mahmoud Talebi, Seyed Ahmad Molaei, Ahmad Babazadeh, Leila Vatani Pages 61-80
  • Leila Sayah Gahromi *, Ahmad Hatami, Abedin Emadi Pages 85-99

    Maharloo Lake is located 10 kilometers southeast of Shiraz. The average area of this lake is 25,000 hectares, and the water is very salty. This lake is one of the unique natural habitats of Fars province and the country, and it is of great value to people as a recreational place due to its moderate climate and natural attractions. This lake is known as the Pink Lake due to certain types of algae in it. The habitat conditions in this lake have led to its being introduced as one of the important bird habitats in the country despite being classified as a non-permanent lake. Maharloo is home to 65 species of migratory birds, 12 species of fish, two species of amphibians, three species of reptiles, two species of zooplankton, one species of phytoplankton and two species of halophyte bacteria, along with 41 plant species in the lake. High evaporation and transpiration, especially in summer, as well as reduced rainfall and drought in recent years, have caused the lake's water level to decrease and the concentration of salts and other pollutants to reach a maximum. In this work, we aim to introduce Maharloo Lake to the public, the scientific community, and the country's executive authorities and explain its ecological importance.

    Keywords: Maharloo Lake, Fars Province, Salty, Habitat
  • Mostafa Jafari * Pages 100-101
  • Javad Mohebbi *, Ziba Jamzad, Adel Jalili Pages 109-116

    Lathyrus alamutensis is a perennial plant belonging to the Fabaceae family. This plant is endemic to Iran and is found in a small region of the Alamut Heights, specifically in Haniz village and Siahlan, located in the northeast of Qazvin. It exists in limited numbers at altitudes ranging from 2200 to 2900 meters above sea level. The conservation status of this species was assessed as part of a project focused on determining the conservation status of plants and ecosystems in Iran. The evaluation was based on the guidelines of the International Union for Conservation of Nature (IUCN) and considered three criteria: extent of occurrence, area of occupancy, and population size. The results indicate that Lathyrus alamutensis is classified as a Critically Endangered (CR) species according to IUCN criteria. Climate change, recurrent droughts, human intervention, land-use change, and overgrazing are significant threats to this species. Both in-situ and ex-situ conservation measures are necessary to protect it. For in-situ conservation, overgrazing must be controlled by the Natural Resources and Watershed Organization of Iran, and the habitat should be designated as protected. Ex-situ conservation should involve the preservation of seeds in the Natural Resources Gene Bank of Iran and cultivation efforts in the National Botanical Garden of Iran.

    Keywords: Protected Status, Exclusive Species, Critically Endangered(CR) Species, Lathyrus Alamutensis, Qazvin
  • Maryam Zareh Zadeh Mehrizi * Pages 118-119
  • Maryam Masoom Tamimi * Pages 121-122
  • Samira Zandifar * Pages 123-126