فهرست مطالب

نشریه جستارهای تاریخ اسلام
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/06/01
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 9-28
علمای شیعه در دوره های مختلف تاریخ، باتوجه به شرایط سیاسی و پذیرش حکومت ها، در راستای پیشرفت اسلام، با حاکمان وقت همکاری می کردند. یکی از این برهه های تاریخی، دوران حکومت مغولان است. تسامح مذهبی مغولان به علت ناآگاهی از آیین اسلام و مذاهب اسلامی سبب شد تا این حکومت، با عالمان شیعه و اهل سنت همکاری داشته باشد. اهداف تحقیق حاضر، بیان تاثیر فعالیت های فرهنگی علامه حلی در گسترش تشیع در قالب ترویج باورهای شیعی، ایجاد مدارس سیار، تدوین کتب و مناظرات علمی است. این تحقیق با استفاده از روش تاریخی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع تاریخی، کلامی، تراجم و فقهی انجام شده است. تلاش های علامه حلی باعث شد تا مذهب تشیع در مدت زمان اندکی (709- 716ق) به عنوان مذهب رسمی در ایران اعلام شود و شیعیان در این فضا بتوانند فعالیت های علمی خود را گسترش دهند. علامه حلی با تربیت شاگردان و نیز پدیدآوری تالیفات در علوم فقهی، اخلاقی، کلامی و رجال و همچنین ایجاد مدارس سیار و مناظره با علمای اهل تسنن، نقش بسزایی در این پیشرفت ایفا کرد.
کلیدواژگان: علامه حلی، الجایتو، ترویج تشیع، باورهای شیعی، مناظرات علامه حلی -
صفحات 29-50
نقش حیاتی و اثرگذار فرهنگ به عنوان زیرساخت اصلی تکامل و توسعه سایر ابعاد جامعه، بیانگر اهمیت این مقوله است. پیامبر خدا (ص) باتکیه بر تحولات عقیدتی و فکری، به بنیان و گسترش فرهنگی نوین همت گماشت که جامعه شرک آلو ده عرب را سمت و سویی الهی بخشید و به سوی تکامل و پیشرفت و تعالی رهنمون گردید. کنکاش درباره نقش باورها و اعتقادات اسلامی در گسترش فرهنگ اسلام در عصر نبوی (ص) وجهه همت پژوهش حاضر است تا در پرتو آن بتوان به شیوه تحولاتی که پیامبر اکرم (ص) در عرصه فرهنگ مردمان این سرزمین به وجود آورد، دست یافت. نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از آیات قرآن کریم و ارائه اسناد تاریخی، به تبیین و تحلیل شاخص های تراز عقیده و باور در گسترش فرهنگ اسلام در عصر نبوی (ص) پرداخته است. در این راستا، تبیین و تبلیغ نگرش صحیح نسبت به حقیقت انسان و جهان، تعمیق و تحکیم باورها، پایداری و سازش ناپذیری بر سر اصول و اعتقادات و پرهیز از سطحی نگری، یافته هایی هستند که در گسترش فرهنگ عصر نبوی (ص) ایفای نقش کرده اند.
کلیدواژگان: فرهنگ نبوی، سیره پیامبر خدا(ص)، تعمیق باورها، تبلیغ دین، اعتقادات -
صفحات 51-64
با تامل در مفاد پاره ای از آیات و روایات ناظر به شخصیت والای جعفربن ابی طالب (ع)، به وضوح می یابیم که وی از معدود صحابه نبوی موفق در عرصه «قوس صعودی» (تقرب به پروردگار کریم) بوده است. همین حیثیت معنوی او موجب گردیده است تا دانشوران مسلمان، در قالب نگاشته هایی مستقل و غیرمستقل، به شناسایی و تبیین کارکردهای نیک ایشان در این راستا بپردازند؛ اما در هیچ یک از آنها شناسایی و بررسی تحلیلی عوامل موثر در دستیابی او به چنین موفقیت ارجمند، مورد توجه قرار نگرفته است. بدین جهت این مقاله، به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و نرم افزاری، پاسخگوی این پرسش است که: «عوامل بنیادین موثر در دستیابی جعفربن ابی طالب به تکامل معنوی چیست؟». بر اساس یافته های پژوهش، این موارد در دو دسته معرفتی- شناختی، و رفتاری- عملی جای می گیرند. اموری همچون: معرفت به خداوند و ایمان راستین به او، معرفت و باور درست به نبوت رسول اکرم (ص) و رهروی کامل از آن بزرگوار، معرفت به قیامت و ایمان واقعی به آن و عبودیت خالصانه، از موارد معرفتی- شناختی است و اموری مانند بخشش در راه خدا، صبر همه جانبه در طریق بندگی خدا، مهاجرت برای حفظ دین، شهادت در جهت حفظ دین و بقای آموزه های قرآن و اهل بیت ((ع)) و... از موارد رفتاری- عملی است.
کلیدواژگان: واژگان کلیدی: واکاوی، عوامل بنیادین، تکامل معنوی، تقرب به خداوند، جعفربن ابی طالب(ع) -
صفحات 65-82
چکیدهوافدات، اصطلاحی تاریخی برای بانوانی است که به سبب دفاع از امام علی (ع) در نبرد صفین و تحریض سپاه با اشعار و سخنان حماسی خویش، پس از به قدرت رسیدن معاویه به حضور وی فراخوانده شدند. کیفیت حضور آنان در مجلس معاویه و جزئیات گفتگوهای دو طرف، در منابع و به ویژه منابع متقدم تاریخی و ادبی اهل سنت ذکر شده است. مسئله پژوهشی این تحقیق، ارائه تصویری از چگونگی اشاره یا استناد برخی از این بانوان به حدیث غدیر و تحلیل داده های تاریخی این ملاقات ها است. اهمیت و ضرورت تبیین این تصریحات و تلویحات، باتوجه به تلاش خلفای سه گانه و بیش از آنان، معاویه برای حذف ماجرای غدیر از حافظه تاریخی، اعم از تاریخ شفاهی و مکتوب مسلمانان دوچندان می شود. بر اساس یافته های پژوهش، از بین شانزده بانوی گردآوری شده در کتاب اخبار الوافدات، نگاشته عباس بن بکار ضبی، هفت تن به حدیث غدیر اشاره داشتند. ام سنان و دارمیه حجونیه با استفاده از واژه های کلیدی حدیث غدیر مانند «اولی»، «اولی بالامر»، «اوصی النبی» و «عقد له رسول الله (ص) من الولایه»، به حدیث غدیر و پیام آن تصریح داشته و مابقی با استفاده از تعابیری مانند «اخذت غیر حقک»، «هیهات ذاک [الخلافه]»، «نحن احق بهذا الامر منکم» و... با تاکید به ناراستی خلافت معاویه، به تلویح و کنایه، به واقعه و حدیث غدیر اشاره کردند.
کلیدواژگان: واژگان کلیدی: غدیر، حدیث غدیر، وافدات، زنان فصیح عرب، کتاب اخبار الوافدات، عباس بن بکار ضبی -
صفحات 83-98
دین اسلام در سرزمینی شعرپرور و شاعرخیز ظهور کرد؛ چراکه قوم عرب در سخن و سخنوری چیره دست و در سخن شناسی توانا بود و به شعر و شاعری قدر فراوان می نهاد. شعر، سند و مدرک فضایل، معایب، انساب و ایام و تاریخ اعراب به شمار می رفت و تمام معرفت و زندگی آنان محسوب می شد. یکی از ابزار عرب ها برای بیان احساسات خود در غم از دست دادن بزرگان، مرثیه هایی است که در سوگ آنان می سرودند. در این میان، یکی از مرثیه ها، در غم «جعفر بن ابی طالب» از «حسان بن ثابت انصاری» است. حسان ازجمله شاعرانی بود که اشعار فراوانی در مدح پیامبر (ص) سرود و مرثیه هایی در سوگ شخصیت های بزرگ عرب برجای نهاد. نوشتار پیش رو در بررسی مرثیه حسان درباره جعفر باتکیه بر منابع لغوی و تاریخی به این نتیجه دست یافت که این گونه اشعار علاوه بر تبیین میزان حزن و اندوه در مرگ شخص، به معرفی وی می پردازد که بیان کننده جایگاه ویژه افراد است و سبب ماندگاری آنها می شود.
کلیدواژگان: واژگان کلیدی : شعر، اعراب، حسان بن ثابت، مرثیه، جعفر بن ابی طالب، جنگ موته -
صفحات 99-119
تحول در راستای سعادت، از نیازهای اساسی جوامع بشری است که با طراحی خط مشی مناسب محقق می شود. جوامع مسلمان نیز به این تحول نیاز دارند و می توانند با الهام از سیره پیامبر اکرم (ص) به این هدف دست یابند. این نوشتار به بررسی مفهوم تحول در سیره فرهنگی پیامبر (ص) پرداخته است و تلاش دارد تا ابعاد و مصادیق آن را تبیین کند. براین اساس، با استفاده از روش شناسی تحقیقات کیفی و نظریه زمینه ای، مفاهیم مرتبط با سیره فرهنگی پیامبر (ص) استخراج و روابط آنها تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مفهوم تحول در سیره پیامبر (ص)، در دو حیطه خانواده و جامعه عصر نبوی قابل مشاهده است. این تحول به عنوان یک تغییر مثبت تفسیر می شود که برخی مقولات آن به شکل تایید و برخی به شکل اصلاح، پذیرفته شده اند. همچنین گونه های مختلف مفهوم تحول شامل تبدیل، تکامل و اضمحلال نیز شناسایی شده اند.
کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تحول فرهنگی، سیره نبوی، خانواده، جامعه، نظریه زمینهای
-
Pages 9-28
Shia scholars in different periods of history, according to the political situations and compliance of governments, cooperated with the rulers of the time to apply Islamic rules. One of these historical periods is the period of Mongol rule. The religious tolerance of the Mongols due to unfamiliarity with Islam and Islamic sects caused this government to cooperate with Shi’a and Sunni scholars. The goal of this research is to express the impact of Allameh Helli's cultural activities in the spread of Shi’ism through promoting Shi’ite beliefs, creating movable schools, compiling books and conducting scientific debates. This research has been done using the historical-analytical method and making use of historical, theological, translation and jurisprudential sources. Allameh Helli's efforts made the Shi’a religion to be declared as the official religion in Iran in a short period of time (709-716 AH), so that the Shi’ites could expand their scientific activities. Allameh Helli played a significant role in this development by training his students and writing books in jurisprudence, moral, theological and religious sciences, as well as making movable schools and debating with Sunni scholars.
Keywords: Allameh Helli, Al-Jayto, Propagation Of Shiism, Shiite Beliefs, Debates Of Allameh Helli -
Pages 29-50
The vital role of culture as the main infrastructure of the evolution and development of other aspects of the society shows the importance of this subject. The Holy Prophet (pbuh), relying on ideological and intellectual developments, established the foundation of a new culture, which gave the polytheistic Arab society a divine direction towards evolution, progress and excellence. Exploring the role of Islamic beliefs in the development of Islamic culture in the era of the Prophet (PBUH) is the focus of the present research, so that in the light of it, we can grasp the changes that the Holy Prophet (PBUH) brought about in the culture of the people of the Arabia. The present article, by the descriptive-analytical method and using the verses of the Holy Quran and providing historical documents, explained and analyzed belief and faith in the development of Islamic culture in the Prophet's (PBUH) era. Expressing and propagating the correct attitude towards the truth of man and the world, reinforcing and consolidating beliefs, stability and uncompromisingness on principles and beliefs, and avoiding superficiality, are findings that have played a role in the development of the culture of the Prophet's (PBUH) era.
Keywords: Prophetic Culture, Biography Of The Prophet Of God (PBUH), Reinforcing The Beliefs, Propagation Of Religion, Beliefs -
Pages 51-64
Reflecting on the contents of some verses and narrations related to the great personality of Ja’far ibn Abi Talib (a.s.), we clearly find that he was one of the few companions of the Prophet who was successful in the field of "ascending arc" (approaching God). His spiritual dignity has caused Muslim scholars to identify and explain his accomplishment in their writings; however, none of them has identified and analyzed the influential factors in his achievement. This article, in a descriptive-analytical way and using library and software resources, answers the question: "What are the fundamental effective factors in Ja’far ibn Abi Talib's spiritual evolution?”. According to the findings of the research, these aspects are classified in two categories: epistemic-cognitive and behavioral-practical. Matters such as knowledge of God and true faith in Him, knowledge and true belief in the Prophethood of the Holy Prophet (PBUH) and complete obedience of the Prophet, knowledge of the Resurrection and true faith in it, and sincere worship are among the epistemological-cognitive aspects. Right deeds such as donating for the God’s sake, all-round patience in the way of God's service, emigration to preserve the religion, martyrdom in order to preserve the religion and the survival of the teachings of the Qur'an and the Ahl al-Bayt (AS) are behavioral-practical components.
Keywords: Analysis, Fundamental Factors, Spiritual Evolution, Nearness To God, Ja’Far Ibn Abi Talib (AS) -
Pages 65-82
Wafedat is a historical term for women who were called to Mu’awiyah 's presence after he came to power due to their defense of Imam Ali (a.s.) in the battle of Saffin and inspiring the army with their epic poems and words. Their status in Muawiyah's Majlis and the details of the conversations between the two sides have been mentioned in the sources, especially in the historical and literary sources of Sunnis. This research is to present how some of these women refer to or cite Ghadir's Hadith and to analyze the historical data of these meetings. Due to the efforts of the three caliphs and more than them, Mu’awiyah to remove the Ghadir incident from historical memory, both oral and written history of Muslims, the importance of explaining these statements is multiplied. According to the findings of the research, among the sixteen women mentioned in Akhbar al-Wafedat, written by Abbas bin Bakr Dhabi, seven women referred to the hadith of Ghadir. Um-Sanan and Darmiyyah Hajjuniyyah emphasized the Hadith of Ghadir and its message by using the key words of the Hadith of Ghadir such as "aula", "aula Bel amr", "Usi al-Nabi" and "Aqd lahu Rasulullah (SAW) men Welayat", and the other women using expressions such as "Akhazta ghaira Haqqak", "Heyhat dhak [al-Khalafah]", "Nahno ahaqqo bi hadh al-amre minkum" and so on, emphasizing the unlawfulness of Muawiya'hs caliphate, pointed to the event and hadith of Ghadir.
Keywords: Ghadir, Hadith Of Ghadir, Wafedat, Eloquent Arab Women, Akhbar Al-Wafedat Book, Abbas Bin Bakr Dhabi -
Pages 83-98
The religion of Islam emerged in a land rich in poetry; the Arab people were masters in speech and eloquence and were powerful in rhetoric, and valued poetry a lot. Poetry was considered as a proof of Arabs' virtues, vices, genealogy, time and history; it was regarded all their knowledge and life. One of the tools of the Arabs to express their feelings in the grief of losing their elders is the elegies they sing in their mourning. One of the elegies written in the grief of " Ja’far ibn Abi Talib " is composed by "Hessan ibn Thabet Ansari". He was among the poets who wrote many poems in praise of the Prophet (PBUH) and elegies for the mourning of great Arab figures. The present article, analyzing Hessan's elegy about Ja’far ibn Abi Talib based on lexical and historical sources, came to the conclusion that such poems, in addition to explaining the extent of grief and sorrow in a person's death, introduce him, which represent the special status of people and make them ever-lasting.
Keywords: Poetry, Arabs, Hessan Ibn Thabet, Elegy, Ja’Far Ibn Abi Talib, Battle Of Mote -
Pages 99-119
Moving towards success and happiness is one of the basic needs of human societies, which can be obtained by designing a suitable policy. Muslim societies also need this development and they can achieve this goal by taking inspiration from the life of the Holy Prophet (PBUH). This article examines the concept of transformation in the cultural life of the Prophet (PBUH) and tries to explain its dimensions and examples. Therefore, using the methodology of qualitative research and grounded theory, the concepts related to the cultural life of the Prophet (PBUH) have been extracted and their relationships have been analyzed. The findings of the research show that the concept of transformation in the life of the Prophet (PBUH) can be seen in the family and society of the Prophetic era. This development is interpreted as a positive change, some categories of which have been accepted and some have been modified. Also, different types of transformation, including transformation, evolution and decay, have been identified.
Keywords: Cultural Transformation, Prophetic Life, Family, Society, Grounded Theory