فهرست مطالب

نشریه مدیریت استراتژیک هوشمند
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1404)
- تاریخ انتشار: 1404/01/01
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-10
شماره بهار 1404 نشریه مدیریت استراتژیک هوشمند، همچنان در راستای ماموریت میان رشته ای و آینده نگر خود در حوزه مدیریت استراتژیک، شش مقاله نوآورانه و کاربردی را دربرمی گیرد. هر یک از این مقالات، نمایی متمایز از نیازهای نوظهور و ظرفیت های فناورانه سازمان ها را در دنیای پرتلاطم کنونی به تصویر می کشند. از طراحی مدل های هوشمند برای بخش بندی مشتریان حقوقی در بانک ها با بهره گیری از معماری های عصبی توزیعی، تا تحلیل بلوغ سازمانی در پیاده سازی هوش مصنوعی، از طراحی مدل های استراتژیک مبتنی بر ارزش در آموزش های تجاری تا بررسی فین تک ها و نقش حیاتی آن ها در ثبات بانک ها، تمامی این مقالات بیانگر آن اند که مدیریت امروز بدون بهره گیری از فناوری، بینش احساسی مشتری و چارچوب های تحلیلی پیشرفته، دیگر توان پاسخ به چالش های پیچیده محیط را ندارد.
پژوهش های این شماره، با درآمیختن جنبه های نظری، فنی و کاربردی، هم بر ارتقای ادبیات مدیریت استراتژیک می افزایند و هم ابزارهایی موثر برای تصمیم سازی در اختیار مدیران، سیاست گذاران و پژوهشگران قرار می دهند. رویکرد کلان این شماره، تاکید بر «هم افزایی میان نوآوری فناورانه و مسئولیت پذیری اجتماعی» است؛ جایی که اخلاق، در کنار الگوریتم، معنا می یابد و هوش مصنوعی، در پیوند با ارزش های انسانی، می تواند اعتمادسازی و مزیت رقابتی پایدار برای سازمان ها به ارمغان آورد.کلیدواژگان: مدیریت هوشمند، استراتژیک، مدیریت استراتژیک، هوش مصنوعی -
صفحات 11-36واژه "آموزش ویادگیری سازمانی"آمیخته از اصول مهم زندگی کاری هر سازمان است و از آنجا که مهم ترین بعد این واژه پرورش و رشد مهارت ها و تخصص های کاری است، بدان جهت پایه ریزی و استمرار روند آموزش در سازمان های امروز نقش بسزایی در تخصصی عمل کردن و درواقع پیشرو بودن آن سازمان ها دارد. از این رو باید همواره توجه داشت که آموزش های موثر ودارای ارزش با نتایج و آثار بلندمدت ارتباط دارد و سازمان و افراد آن را برای پذیرش مسئولیتهای دشوار و سنگین آینده آماده می کند. سازمان ها فارغ از اندازه وبزرگی سازمان ازبنگاه های بزرگ اقتصادی ،کسب وکار های کوچک ومتوسط، تا کسب وکارهای خانوادگی واستارتاپ ها همگی از شرکت های فعال درحوزه خدمات آموزش تجاری استفاده می نمایند تا همواره سطح یادگیری وتوسعه مدیریت خودرا ارتقا دهند.ارزش در استفاده شامل مفاهیم مهمی چون تجربه(احساسات همدلانه تعامل برای لذت بخشی)،شخصی سازی وتعامل مثبت دوطرفه ارائه دهنده وگیرنده خدمات آموزش تجاری میباشد. ارزش در استفاده خدمات آموزش تجاری در طول فرآیند ایجاد ارزش مشتری ، به طور مثبت و همچنین منفی تحول می یابد . ارزش در استفاده فراتر از ارائه کیفیت ممتاز خدمات به گیرندگان خدمات است . با توجه به اهمیت این موضوع تحقیق حاضر با موضوع "طراحی مدل مدیریت ارزش دراستفاده دربازارهای خدمات آموزش تجاری(B2B)"انجام شد. در ابتدا ادبیات موجود از پایان نامه دکتری و کتب مرجع و ازمقالات خارجی مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از ادبیات، شاخص ها استخراج گردید که این شاخصها مقدمه ایجاد مدل تحلیلی بودند. با توجه به اینکه نگارنده در ضمن استفاده از مدلهای موجود به دنبال استفاده از مدلهای پی شناخته نبوده است؛ لذابا استفاده از روش تحلیل مضمون که از روش های کیفی است بر ای تولید مدل اقدام نمود. در مرحله بعد به منظور سنجش نظر خبرگان از پرسشنامه استفاده شد. به منظور سنجش روایی مدل از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که رابطه اجزای مدل مورد سنجش و تایید قرار گرفت.کلیدواژگان: مدیریت ارزش دراستفاده، ارزش در استفاده، ارائه ارزش، نظارت بر تحویل ارزش، خدمات آموزش تجاری
-
صفحات 37-58هدف
فناوری های اطلاعاتی هوشمند، دارایی استراتژیک مهمی برای سازمان ها به شمار می روند که می توان از آن ها برای بهبود عملکرد سازمانی و رقابت راهبردی استفاده نمود. با این حال پذیرش و انتشار فناوری های اطلاعاتی هوشمند، فرآیندهایی پیچیده هستند که تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارند. هدف این پژوهش ارائه مدلی جهت بررسی نقش استراتژی واردکننده فناوری اطلاعات بر زنجیره ارتباط فناوری اطلاعات هوشمند و یادگیری سازمانی است.
روش پژوهشروش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه بوده است. بدین منظور تعداد450 پرسشنامه میان کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان توزیع گردید که از این میان تعداد 420 عدد بازگشت داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی استفاده شده است.
یافته هایافته ها نشان داد که استراتژی واردکننده فناوری اطلاعات، به طور مستقیم به تقویت یادگیری سازمانی منجر می شود و سازمان ها را قادر می سازد تا با تغییرات محیطی و فناوری های نوظهور سازگار شوند. با این حال، نقش تعدیلگر سواد رسانه ای در این فرآیند معنادار نبوده که ممکن است ناشی از عوامل دیگری مانند سطح بالای سواد رسانه ای کاربران یا تاثیر بیشتر متغیرهای سازمانی و فرهنگی باشد.
نتیجه گیرینتایج نشان می دهد پذیرش فناوری اطلاعات هوشمند به عنوان یک عامل کلیدی در بهبود عملکرد سازمانی، تحت تاثیر متغیرهایی نظیر سودمندی درک شده و سهولت استفاده درک شده قرار دارد. پذیرش کاربران به عنوان یک متغیر اساسی، نقشی مهم در موفقیت استراتژی های فناوری اطلاعات ایفا می کند.کلیدواژه ها: فناوری اطلاعات هوشمند، استراتژی واردکننده فناوری اطلاعات، پذیرش فناوری اطلاعات، یادگیری سازمانی.
کلیدواژگان: فناوری اطلاعات هوشمند، استراتژی واردکننده فناوری اطلاعات، پذیرش فناوری اطلاعات، یادگیری سازمانی -
صفحات 59-98
در عصر حاضر پیشرفت فناوری در زندگی همواره با تاثیرات مثبتی همراه بوده و کیفیت زندگی استفاده کنندگان از آن به طور معناداری بهبودیافته است. ازاین رو به همراه این توسعه، فناوری های مالی نیز صنعت بانکداری را متحول کرده و باعث ایجاد فرصت ها و چالش های برای موسسئات مالی شده اند. این مطالعه اولین تحقیقی است که تحلیلی بر اهمیت شرکت های فناوری مالی در روی ثبات مالی بانک ها را موردبررسی قرار می دهد. مجموعه داده مورداستفاده برای این مطالعه موردی با استفاده از یک نمونه متشکل از 26 بانک از یک بازار نوظهور برای دوره ی زمانی1391الی 1402، نتایج نشان داد که رشد و توسعه ی شرکت های فناوری مالی باگذشت زمان، ثبات و پایداری مالی بانک ها را افزایش می دهد. نتایج همچنین آشکار ساخت که جایگاه شرکت های فناوری مالی بر روی ثبات مالی بانک ها زمانی برقرار است که تجزیه وتحلیل های نمونه را ازنظر اندازه ی بانک، نوع بانک(ازنظر دولتی و خصوصی)، و سطح کنترل و اداره شرکتی به اجرا درآوریم. نتایج حاصله برای جزئیات و مشخصات مدل جایگزین، اندازه گیری های ثبات مالی، فناوری مالی قوی و نیرومند هستند.
کلیدواژگان: شرکت های فناوری مالی، ثبات مالی، بانک، بازار نوظهور -
صفحات 99-144
هدف این پژوهش، توسعه مدل هوشمند تصمیم گیری استراتژیک بر مبنای تعاملات احساسی و رفتاری مشتریان در شبکه های اجتماعی است. در این راستا، تاثیر متغیر «همدلی» به عنوان یک شاخص احساسی بر «قصد خرید» بررسی شده و نقش میانجی گری متغیرهای «رفتار مشارکتی مشتری»، «رفتار شهروندی مشتری» و «ارزش برند» به دقت تحلیل گردیده است. همچنین، نقش تعدیل گر «روابط فرااجتماعی» به عنوان عاملی تاثیرگذار بر نحوه بروز رفتارهای مشارکتی و شهروندی مورد ارزیابی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل مشتریان دیجی کالا در شبکه های اجتماعی است که به صورت نامحدود در نظر گرفته شد و با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 384 نفر تعیین و به روش در دسترس گردآوری شد.روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. داده ها از طریق پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت پنج درجه ای جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS.V24 و Smart PLS.V3 در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیر های همدلی بر ارزش برند با نقش میانجی رفتار مشارکت مشتری (147/0) همدلی بر ارزش برند با نقش میانجی رفتار شهروندی(225/0) همدلی بر قصد خرید با نقش میانجی رفتار شهروندی (298/0) همدلی بر قصد خرید با نقش میانجی رفتار مشارکت مشتری(311/0) همدلی بر رفتار مشارکت مشتری با تعدیل گری روابط فرا اجتماعی(264/0) همدلی بر رفتار شهروندی با تعدیل گری روابط فرا اجتماعی(093/0) رفتار مشارکت مشتری بر قصد خرید با نقش میانجی ارزش برند(120/0) رفتار شهروندی بر قصد خرید با نقش میانجی ارزش برند(251/0) در میان مشتریان دیجی کالا در شبکه های اجتماعی تاثیر معنا دارد.
کلیدواژگان: همدلی، روابط فرا اجتماعی، رفتار مشارکت مشتری -
صفحات 145-170
سازمان ها برای بهره گیری موثر از هوش مصنوعی، نیازمند درک جامعی از سطح بلوغ هوش مصنوعی خود هستند. ارزیابی میزان بلوغ هوش مصنوعی می تواند نخستین گام در تدوین نقشه راه تحول دیجیتال و استراتژی های هوش مصنوعی باشد. این پژوهش با هدف ارائه یک چارچوب جامع برای ارزیابی بلوغ سازمانی هوش مصنوعی انجام شده است. روش تحقیق مورد استفاده مرور نظام مند ادبیات بوده و در این فرآیند، پس از غربالگری و کیفیت سنجی مقالات علمی و گزارش های مشاوره ای، 31 عنوان مستند منتخب مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ابعاد کلیدی بلوغ هوش مصنوعی شامل استراتژی و رهبری، سازمان و فرهنگ، داده، فناوری و زیرساخت، عملیات، تصمیم گیری، اخلاق و مقررات، امنیت و حریم خصوصی است. همچنین مشخص شد که مدل های بلوغ موجود بیشتر بر ابعاد فنی و مدیریتی تمرکز دارند و به جنبه های اجتماعی، قانونی و اخلاقی کمتر پرداخته شده است. این تحقیق ضمن بررسی تطبیقی مدل های مختلف بلوغ هوش مصنوعی، چارچوبی جامع برای سنجش میزان آمادگی سازمان ها در پذیرش و توسعه هوش مصنوعی ارائه می دهد که می تواند به عنوان راهنمایی برای سیاست گذاران و مدیران سازمانی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مدل بلوغ، بلوغ هوش مصنوعی، ارزیابی بلوغ هوش مصنوعی -
صفحات 171-208
این تحقیق به ارائه رویکردی مبتنی بر ارزش طول عمر مشتری (CLV) و شبکه های عصبی مصنوعی (ANN) برای دسته بندی مشتریان حقوقی بانک می پردازد. CLV در بانک به این معناست که هر مشتری برای بانک چقدر ارزش مالی ایجاد می کند. تحقیق از نوع کاربردی و شبه تجربی و جامعه آماری شامل 127.672 شناسه حقوقی در سامانه مشتریان حقوقی بانک تجارت است. داده ها از طریق فیش برداری از پرونده های مشتریان در یک دوره شش ماهه جمع آوری می شوند. نمونه گیری به صورت تمام شماری است. از الگوریتم های کا-میانگین و شبکه های عصبی مصنوعی برای خوشه بندی مشتریان استفاده می شود. شبیه سازی ها نشان داد که الگوریتم شبکه های عصبی مصنوعی نتایج دقیق تری را نسبت به الگوریتم کا-میانگین ارائه می دهند. این رویکرد می تواند به طور موثری مشتریان را به سه خوشه دسته بندی کند. خوشه ها بر اساس نظرات خبرگان بانکی بررسی شدند؛ تا تحلیل عمیق تری انجام شود. با توجه به اطلاعات مشتریان حقوقی بانک تجارت، این دسته ها از نظر CLV مورد بررسی قرار گرفتند. استراتژی های بازاریابی و فروش متناسب با هر خوشه مشتری تدوین شد. رویکرد پیشنهادی در این تحقیق می تواند به بانک ها در بهبود فرآیند دسته بندی مشتریان خود و در نهایت افزایش سودآوری و حفظ مشتریان کمک کند.
کلیدواژگان: CLV، شبکه های عصبی مصنوعی، خوشه بندی مشتری، بانکداری
-
Pages 1-10
The Spring 2025 issue of Smart Strategic Management, continuing its interdisciplinary and forward-looking mission in the field of strategic management, features six innovative and practical articles. Each of these articles portrays a distinct view of the emerging needs and technological capabilities of organizations in today’s turbulent world. From designing intelligent models for segmenting corporate clients in banks using distributed neural architectures, to analyzing organizational maturity in implementing artificial intelligence, from designing value-based strategic models in business training to examining fintechs and their vital role in bank stability, all of these articles demonstrate that today's management is no longer able to respond to complex environmental challenges without utilizing technology, customer emotional insight, and advanced analytical frameworks.
By combining theoretical, technical, and applied aspects, the research in this issue both enhances the strategic management literature and provides effective tools for decision-making to managers, policymakers, and researchers. The overall approach of this issue is to emphasize the "synergy between technological innovation and social responsibility"; where ethics, alongside algorithms, find meaning, and artificial intelligence, in conjunction with human values, can build trust and bring sustainable competitive advantage to organizations.Keywords: Smart Management, Strategic, Strategic Management, Artificial Intelligence -
Pages 11-36The term "organizational training and learning" is a blend of important principles of the working life of any organization, and since the most important aspect of this term is the development and growth of work skills and specializations, the establishment and continuation of the training process in today's organizations plays a significant role in the specialization of those organizations and in fact, their leadership. Therefore, it should always be noted that effective and valuable training is related to long-term results and effects and prepares the organization and its individuals to accept the difficult and heavy responsibilities of the future. Regardless of the size of the organization, from large enterprises, small and medium-sized businesses to family businesses and startups, all use companies active in the field of business education services to constantly improve their level of learning and management development. Value in use includes important concepts such as experience (empathetic feelings of interaction for enjoyment), personalization and positive two-way interaction between the provider and recipient of business education services. Value in use of business education services evolves positively and negatively during the process of creating customer value. Value in use goes beyond providing excellent quality of services to service recipients. Given the importance of this topic, the present study was conducted on the topic of " Designing Value-In-Use Management Model in Business to Business Education Services Markets". Initially, the existing literature was reviewed from doctoral dissertations and reference books and from foreign articles. Using the literature, indicators were extracted, which were the introduction to creating an analytical model. Given that the author, while using Existing models have not been based on the use of known models; therefore, the content analysis method, which is a qualitative method, was used to produce the model. In the next stage, a questionnaire was used to measure the opinions of experts. In order to measure the validity of the model, a confirmatory factor analysis test was used to measure and confirm the relationship between the components of the model.Keywords: Value In Use Management, Value In Use, Delivering Value, Monitoring Value Delivery, Business To Business Education Services
-
Pages 37-58Objective
Smart information technologies are an important strategic asset for organizations that can be used to improve organizational performance and strategic competition. However, the adoption and dissemination of smart information technologies are complex processes that are influenced by several factors. The purpose of this research is to provide a model to investigate the role of information technology importer strategy on the communication chain of intelligent information technology and organizational learning.
MethodologyThe method of this research is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection. The tool of data collection in this research was a questionnaire. For this purpose, 450 questionnaires were distributed among the employees of Zob Ahan Isfahan Company, of which 420 were returned. Structural equation modeling approach based on partial least squares has been used for data analysis.
FindingsThe findings showed that the strategy of introducing information technology directly leads to the strengthening of organizational learning and enables organizations to adapt to environmental changes and emerging technologies. However, the moderating role of media literacy in this process was not significant, which may be due to other factors such as the high level of media literacy of users or the greater influence of organizational and cultural variables.
ConclusionThe results show that the adoption of intelligent information technology as a key factor in improving organizational performance is influenced by variables such as perceived usefulness and perceived ease of use. User acceptance as a fundamental variable plays an important role in the success of IT strategies.
Keywords: Intelligent Information Technology, IT Importer Strategy, IT Adoption, Organizational Learning -
Pages 59-98
This study investigates the impact of fin tech companies on the financial stability of banks in an emerging market context. Utilizing a sample of 26 banks over the period 2012-2022, the findings suggest that the growth and development of fin tech companies positively influence bank stability. This positive relationship is robust across various sub-sample analyses, considering factors such as bank size, ownership structure, and corporate governance. These findings contribute to a growing body of literature on the evolving relationship between traditional banking and fin tech. Further research is warranted to explore the specific mechanisms through which fin tech innovation enhances bank stability and to assess the potential for systemic risks arising from the rapid growth of the fin tech sector.
Keywords: Finance Technology Companies, Bank, Financial Stability, Emerging Market -
Pages 99-144
The aim of this research is to develop an intelligent strategic decision-making model based on customers' emotional and behavioral interactions in social networks. In this regard, the effect of the variable "empathy" as an emotional indicator on "purchase intention" has been examined and the mediating role of the variables "customer participatory behavior", "customer citizenship behavior" and "brand value" has been carefully analyzed. Also, the moderating role of "extra-social relationships" as an influential factor on the occurrence of participatory and citizenship behaviors has been evaluated. The statistical population of the research includes digital goods customers in social networks, which were considered unlimited and, using the Cochran formula, the sample size of 384 people was determined and collected using the available method. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. Data were collected through a questionnaire with a five-point Likert scale and analyzed using SPSS.V24 and Smart PLS.V3 software in two parts of descriptive and inferential statistics. The results of the study show that the variables of empathy on brand value with the mediating role of customer participation behavior (0.147), empathy on brand value with the mediating role of citizenship behavior (0.225), empathy on purchase intention with the mediating role of citizenship behavior (0.298), empathy on purchase intention with the mediating role of customer participation behavior (0.311), empathy on customer participation behavior with the moderating role of extra-social relationships (0.264), empathy on citizenship behavior with the moderating role of extra-social relationships (0.093), customer participation behavior with the mediating role of brand value (0.120), and citizenship behavior with the mediating role of brand value (0.251) have a significant effect among digital goods customers on social networks.
Keywords: Empathy, Transsocial Relationships, Customer Participation Behavior -
Pages 145-170
To effectively leverage artificial intelligence (AI), organizations need a comprehensive understanding of their AI maturity level. Assessing AI maturity can serve as the first step in developing a digital transformation roadmap and AI strategies. This study aims to present a comprehensive framework for evaluating organizational AI maturity. The research methodology employed is a systematic literature review. Through this process, after screening and assessing the quality of scientific articles and consulting reports, 31 selected documents were analyzed. The findings indicate that key dimensions of AI maturity include strategy and leadership, organization and culture, data, technology and infrastructure, operations, decision-making, ethics and regulations, security, and privacy. Additionally, it was found that existing maturity models primarily focus on technical and managerial aspects, with less attention given to social, legal, and ethical dimensions. By conducting a comparative analysis of various AI maturity models, this study proposes a comprehensive framework for assessing organizational readiness in adopting and developing AI, which can serve as a guideline for policymakers and organizational managers.
Keywords: Artificial Intelligence, Maturity Model, AI Maturity, AI Maturity Assessment -
Pages 171-208
This research presents an approach based on customer lifetime value (CLV) and artificial neural networks (ANN) to classify bank corporate customers. CLV in banking means how much financial value each customer creates for the bank. The research is of an applied and quasi-experimental type and the statistical population includes 127,672 corporate IDs in the Tejarat Bank Corporate Customer System. Data are collected by scanning customer files over a six-month period. Sampling is by enumeration. K-means algorithms and artificial neural networks are used to cluster customers. Simulations showed that the artificial neural network algorithm provides more accurate results than the K-means algorithm. This approach can effectively classify customers into three clusters. The clusters were reviewed based on the opinions of banking experts; in order to conduct a deeper analysis. Based on the data of Tejarat Bank's corporate customers, these categories were analyzed in terms of CLV. Marketing and sales strategies were developed for each customer cluster. The approach proposed in this research can help banks improve their customer segmentation process and ultimately increase profitability and customer retention.
Keywords: CLV, Artificial Neural Networks, Customer Clustering, Banking