فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بلالی*، حمید قیومی محمدی صفحات 1-28

    دستیابی به حکمرانی مطلوب خاک مبتنی بر بافتار کشور امری دشوار و نیازمند چارچوب نظری و عملی است. در این راستا الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و مباحث مطروحه در نشست های دو کنگره هفدهم و هجدهم علوم خاک ایران در سال های 1400 و 1402 مورد بررسی قرار گرفت. حکمرانی امانتمدار محیط زیست، خاک کره و منابع طبیعی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که در روابط چهارگانه انسان با خدا، انسان با خویشتن، انسان با دیگران و انسان و طبیعت تبلور می یابد، نظریه کلان و بومی حکمرانی مطلوب خاک کره در ارتباط با حکمرانی عمومی کشور را تبیین نظری نموده و زمینه گفتمان سازی و گذار پارادایمی را فراهم کرده است. در استقرار حکمرانی خاک، ایجاد دفتر خاک در وزارت جهاد کشاورزی و شعب آن در استان ها از سال 1396 و تصویب قانون حفاظت خاک با 26 ماده در سال 1398 در مسیر افزایش اثربخشی دولت و سایر قوا گامی مهم برداشته و شاخص هایی نظیر حاکمیت قانون، شفافیت و رعایت عدالت نسبت به شاخص هایی نظیر پاسخ گویی و مشارکت بهتر و منسجم تر دیده شده است. در نهادینه سازی حکمرانی امانتمدار خاک و تعامل موثر و سازنده دولت با سایر بخش های مدنی، تولیدی و خصوصی، ایجاد پایگاه داده جامع خاک کشور و دسترسی آسان و قانونمند به آن، تعریف شاخص های بومی حکمرانی خاک و تشویق مشارکت جوامع محلی در مدیریت منابع خاک پیشنهاد شد. بسط نظری و عملی تبیین شده در گرو گذار پارادایمی و گفتمان سازی در تمام گروداران ذیل حکمرانی عمومی کشور طی یک فرایند مستمر در تمام سطوح قابل دستیابی است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خاک، بروکراسی، سنت، مدرنیته، امانت داری، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • مصطفی قادری حاجت*، همایون عبدی، علیرضا ریحانی صفحات 29-57

    هر کشوری برای حفظ بقای خود و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان نیازمند داشتن یک استراتژی مدون مبتنی بر واقعیات است. تحقق پذیری هر سند سیاستی متضمن فهم محیط استراتژیک تدوین سند است. به گونه ای که با فهم محیط استراتژیک سند موقعیت اقدام راهبردی به عنوان عرصه اجرای سند بایستی متناسب با شرایط مورد امعان نظر قرار گیرد. این مقاله با نظرداشت اهمیت تطابق گزاره های ژئوپلیتیکی سند الگو با محیط استراتژیک آن با روشی توصیفی تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و میدانی درپی بررسی میزان تطابق گزاره های ژئوپلیتیکی سند الگو با واقعیت های استراتژیک کشور در اوایل سده پانزدهم شمسی است. در گام نخست وضعیت ژئوپلیتیکی کشور ایران در چهارچوب مهم ترین عوامل داخلی و خارجی در قالب چهار دسته نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدات شامل ده گزاره ژئوپلیتیکی احصا شده است. پس از اولویت بندی وضعیت ژئوپلیتیکی ایران به وسیله فرایند برنامه ریزی استراتژیک در روش SWOT با توجه به امتیاز کسب شده استراتژی تدافعی برای ایران تعیین شد. از این رو جهت تدوین اقدامات راهبردی در وضعیت تدافعی سعی شده است با درنظرداشت پرهیز از تهدیدات و رفع ضعف های موجود کشور راهکارهای متناسب اولویت بندی شوند. در گام بعدی تحقیق، مهم ترین گزاره های ژئوپلیتیکی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت احصا و با راهبردهای برگرفته از موقعیت ژئوپلیتیکی اقدام راهبردی به صورت تطبیقی مقایسه شده اند. یافته ها نشان می دهد میزان انطباق اقدامات اساسی بلندمدت برای دستیابی به اهداف مندرج در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با راهبردهای های ارائه شده سه مورد انطباق زیاد، سه مورد انطباق متوسط، یک مورد انطباق کم و سه مورد عدم انطباق است.

    کلیدواژگان: سند الگو، موقعیت ژئوپلیتیکی، موقعیت اقدام راهبردی، ایران، SWOT
  • جواد فرهودی*، حسین خلیلی شایان صفحات 59-88

    آمار و اطلاعات جایگاه ویژه ای در شفافیت حکمرانی آب دارد. از طرف دیگر، شاهد بودن تناقضات در آمار و اطلاعات منابع آب، یکسان نبودن قرائت ها و روایت ها درمورد دارایی های آبی، به روز نبودن تجهیزات سخت افزاری و تا اندازه ای نرم افزازی در تهیه و ارائه اطلاعات منابع آب در مقایسه با پیشرفت های جهانی، بازنگری جدی در سامانه های داده برداری و داده پردازی منابع آب را الزام آور می سازد. در این راستا، روش های هوش مصنوعی، حسگرها و فناوری های سنجش از دور، در حسابداری دقیق منابع آب موردتوجه هستند. این مقاله مروری نظام مند از حدود صد مقاله بین المللی است که آخرین یافته های مرتبط با تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری پایش مولفه های چرخه هیدرولوژیکی را ارائه میدهد. این مولفه ها شامل بارندگی، عمق آب/ سطح آب/سرعت و دبی جریان رودخانه ها و پایش تراز سطح آب های زیرزمینی است. در هر مورد ضمن ارائه سرلیستی از مهم ترین فناوری ها، وضعیت کاربرد این فناوری ها در پایش منابع آب های سطحی و زیرزمینی کشور، ارزیابی شد. بررسی های انجام شده وضعیت نامطلوب کاربرد فناوری های نوین نرم افزاری و سخت افزاری در پایش مولفه های چرخه هیدرولوژیکی در کشور را اثبات می کند. برای نمونه، از مجموع 26 فناوری سخت افزاری و نرم افزاری شناخته شده مرتبط با برداشت های جریان های سطحی، تنها دو فناوری به طور گسترده در کشور استفاده شده؛ چهار فناوری به مرز دانش و تولید گسترده توسط شرکت های دانش بنیان داخلی رسیده و همچنان رسیدن به مرز دانش یازده فناوری در کشور رخ نداده است. طی این مقاله پیشنهادهایی جهت ترسیم مسیر توسعه فناوری های سخت افزاری و نرم افزاری نوین جهت برداشت داده های چرخه های آبی و تحول در نوسازی زیرساخت های داده برداری و داده پردازی منابع آب کشور، ارائه شد.

    کلیدواژگان: چرخه آب، مدیریت منابع آب، حسابداری آب، فناوری های هوشمند، هوش مصنوعی، سنجش ازدور
  • موسی عنبری*، مرجان خاکساری رنانی صفحات 89-114

    امروزه وجود نابرابری های فضایی و فاصله های درآمدی و سرمایه ای میان نواحی مختلف جامعه، به عنوان یکی از موانع مهم توسعه پایدار به حساب می آید. نابرابری های میان مناطق کم برخوردار (مرزی یا غیرمرزی) و مناطق برخوردار از توسعه، و شکاف های شهری روستایی، مهم ترین مصداق نابرابری های فضایی و منطقه ای هستند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، بر مبنای تحلیل ثانویه داده های موجود، میزان یکپارچگی یا شکاف مناطق شهری و روستایی ایران را برحسب چهار متغیر مکان های استقرار جمعیت، بخش های عمده اقتصادی و تولیدی، میزان و توزیع فقر، و شکاف درآمدی و هزینه ای در چهار دهه اخیر مورد مطالعه قرار داده است. ارزیابی عملکرد نظام برنامه ریزی فضایی در کشور نشان می دهد این نظام با نوعی رویکرد بخشی و غیرآمایشی، با تاکید بر دو محور «تمرکزگرایی» و «شهرگرایی»، بر نابرابری و فاصله میان مناطق پیرامونی و مناطق مرکزی کشور از یک سو و مناطق شهری و روستایی از سوی دیگر افزوده است. طی چهار دهه اخیر، نوعی شهرنشینی روزافزون، بی رویه و گاهی ناموزون به ضرر پایداری و تعادل جمعیت در مناطق شهری کوچک و مناطق روستایی اتفاق افتاده که لزوما با ظرفیت های منطقه ای متناسب نبوده است. شهرهای بزرگ جاذب جمعیت کار، نوعی زندگی توام با فقر را در بخش های حاشیه ای و روستایی ایجاد کرده است. در طی این سال ها، با وجود کاهش معنادار فقر مطلق در جامعه، همچنان بار فقر بر دوش روستاییان، آن هم بیشتر در مناطق کم برخوردار سنگینی می کند. شاخص های درآمد و هزینه نیز به نفع شهرنشینان بوده است. به طور کلی داده های کلان در کشور نشان می دهد هرجا پیوندهای شهری روستایی برقرار و تقویت شده، نابرابری های منطقه ای و شهری روستایی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، شکاف شهری روستایی، توسعه پایدار، فقر، شکاف درآمدی، جمعیت
  • علیرضا نوروزی فرد، ابراهیم رومینا*، محمد اخباری، ریباز قربانی نژاد صفحات 115-145

    پیمان ها می توانند کشورهای عضو را در دستیابی به اهداف سیاست خارجی و تامین منافع ملی یاری رسانند. پیمان ها دارای کارکردهای متنوع و متعددی هستند، که متاثر از شاخص های ژئوپلیتیکی با درجات مختلف است و به طبع میزان و مقدار می تواند در سطوح ملی ، محلی ، منطقه ای و فرامنطقه ای گسترش یابد. از این رو، این پژوهش به بررسی و تحلیل شاخص های ژئوپلیتیکی که در محاسبات قدرت مورد بهره برداری قرار می گیرد، می پردازد. کارکردهای پیمان می تواند در ابعاد مهم سیاسی ، امنیتی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی و اجتماعی ظهور یابد و در پیمان های منطقه ای مورد کاربرد قرار گیرد. در این پژوهش که به شیوه تحلیلی توصیفی انجام می شود، منابع مورد استفاده ارجاع به کتابخانه ، اسناد، مقالات و وبسایت های مربوطه است که جمع آوری شده است . همچنین پرسش نامه ای تنظیم شده تا نظرات متخصصان جهت تحلیل شاخص های ژئوپلیتیکی عضویت در پیمان های منطقه ای اخذ شود. درنهایت این داده ها با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. و آزمون های مربوطه مورد تحلیل قرارگرفته است . همچنین در این تحقیق تلاش شده است عضویت کشورها در پیمان های منطقه ای، براساس مولفه های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، اجتماعی و تاثیر شاخص های ژئوپلیتیکی با درجات مختلف بر فرایند عضویت کشورها در پیمان های منطقه ای، مورد وزن دهی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، شاخص ژئوپلیتیکی، همگرایی منطقه ای، پیمان منطقه ای
  • نگین رسولی، حجت مهکویی*، امیر گندمکار صفحات 147-174

    تقسیمات کشوری یکی از راهکارهایی است که کشورها برای توسعه سرزمینی دنبال می کنند تا بتوانند مکان سکونت شهروندان را برای زندگی در سطح مناسبی قرار دهند. عوامل متعددی بر تقسیمات کشوری نقش دارند، عواملی مانند شاخص های شکل و نوع نظام سیاسی، اقلیت های اکولوژیک، جغرافیای قدرت و حمایت، علمی و قانونی، فضاهای پیرامونی و محیط استراتژیک کشور و... . ایران یکی از کشورهای با سابقه تاریخی در داشتن نظام تقسیمات کشوری است، اما این تقسیمات با مشکلاتی روبه روست. یکی از استان های مرزی کشور که با مشکل کم برخورداری مواجه است، استان کرمانشاه است. این استان به عنوان یکی از استان های غربی کشور در راستای نظام تقسمیات کشوری دارای 14 شهرستان، 31 مرکز شهری، 86 دهستان و 2793 آبادی دارای سکنه است. هدف اصلی در این مقاله، تحلیل وضعیت نظام تقسیمات کشوری بر توسعه یافتگی استان کرمانشاه است. برای بررسی این هدف، سوال اصلی مطرح شده این است که وضعیت نظام تقسیمات کشوری بر سطح توسعه یافتگی استان کرمانشاه چگونه بوده است؟ در پاسخ به این سوال، از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و منابع اینترنتی، بهره برده شده است. نتایج یافته های تحقیق نشان می دهند که با توجه به شکل گیری پدیده نخست شهری برای شهر کرمانشاه، ضعف توجه به ساختار فرهنگی مذهبی موجود در استان و ضعف توجه به ظرفیت های محیطی ازجمله در زمینه کشاورزی، تقسیمات کشوری کنونی در استان کرمانشاه دچار ضعف در کارآمدی بوده و تاثیر مطلوبی بر روند توسعه یافتگی در این استان نداشته است.

    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، تقسیمات کشوری، توسعه یافتگی، استان کرمانشاه
|
  • Mohammadreza Balali*, Hamid Ghaiumi Mohammadi Pages 1-28

    achiving optimal soil governance taking into account Iranian contex needs theoretical and practical framework. Regarding this, the Islamic Iranian model of progress as well as issues raised in the 17th and 18th Iranian Soil Sciences Congresses in 2022 and 2024 were examined. Stewardship environmental governance in the Islamic Iranian model of progress, is crystallized in the four relations between human and Allah, himself, others, and nature. This indigenous theory in relation to the country’s public governance has provided the context for extension of discourse and paradigm shift. In the implementation of soil governance, the establishment of soil bureau in the Ministry of Jihad Agriculture and its branches in the provinces since 2016, and also, the approval of the Soil Protection Law in 2018 has taken an important step in the direction of increasing the effectiveness of the government and other authorities. Moreover, review of the approved law showed that indicators such as the rule of law, transparency and justice are better and more coherent than indicators such as accountability and participation. To institutionalize stewardship soil governance and improve effective and constructive interaction of government with other civil and private sectors, it was proposed to create country's comprehensive soil database and legal access to it, to define indigenous soil governance indicators and to encourage participation of local communities in the soil resources management. This theoretical and practical set should be elaborate under country’s general governance through stakeholders’ participation at all levele.

    Keywords: : Soil Governance, Bureaucracy, Tradition, Modernity, Stewardship, Islamic Iranian Model Of Progress
  • Mostafa Ghaderi Hajat*, Homayoun Abdi, Alireza Reihani Pages 29-57

    The feasibility of any policy document includes understanding the strategic environment of the document development. In such a way that by understanding the strategic environment of the document, the strategic action position as the field of document implementation should be considered in accordance with the prevailing conditions. (Vision document) is a document that expresses the idea of creating, values or a future state of a specific organisation, product or service better than today. In the field of statecraft, vision documents have played and continue to play an irreplaceable role as the basis for the implementation of policies and strategies. These documents act as a link between the ideology of governance and space, as a vital facilitator of the dynamics of the mechanism of policy and space, creating a visible and perceptible space. Vision documents, with a future-oriented view, organise future developments to best meet the current needs of societies and play an effective role in strengthening their central idea. For a developing country, the vision document is not used as a political statement, but as a tool for development planning. Given the importance of matching the geopolitical propositions of the model document with its strategic environment, this article uses a descriptive and analytical method and utilises library and field resources to examine the extent to which the geopolitical propositions of the model document matched the strategic realities of the country in the early fifteenth century.

    Keywords: Document Of Olgou, Geopolitical Position, Strategic Action Position, Iran, SWOT
  • Javad Farhoudi*, Hossein Khalili Shayan Pages 59-88

    Data and information play a special role in the transparency of water governance. On the other hand, witnessing contradictions in water resources data and information, inconsistent readings and narratives about water assets, outdated hardware equipment, and to some extent software enhancement in the preparation and presentation of water resources information compared to global advances, necessitates a serious review of water resources data collection and processing systems. In this regard, artificial intelligence methods, sensors, and remote sensing technologies are considered in accurate water resources accounting. This article is a systematic review of about 100 international articles that present the latest findings related to software and hardware equipment for monitoring hydrological cycle meta-indicators. These meta-indicators include precipitation, water depth/water level/flow velocity and discharge of rivers, and groundwater level. In each case, while providing a list of the most important technologies, the application level of these technologies in monitoring surface and groundwater resources in Iran was evaluated. The conducted studies prove the unfavorable application technologies in monitoring hydrological cycle in Iran. For example, out of a total of twenty-six known technologies related to surface flow measurements, only two technologies have been widely used Iran; four technologies have reached the knowledge frontier and widespread production by domestic knowledge-based companies, and eleven technologies have not yet reached the knowledge frontier Iran. In this paper, suggestions were presented to outline the path for developing new technologies for water cycle data collection and transformation in the modernization of Iran's water resources data collection and data processing infrastructure.

    Keywords: Water Cycle, Water Resources Management, Water Accounting, Smart Technologies, Artificial Intelligence, Remote Sensing
  • Moosa Anbari*, Marjan Khaksari Renani Pages 89-114

    Spatial inequalities and income and capital gaps between different areas of society are currently considered one of the most significant barriers to sustainable development. Disparities between disadvantaged regions (border or non-border) and developed regions, as well as urban-rural gaps, are the most important signs of spatial inequalities. This paper attempts to study the degree of integration or disparity between urban and rural areas in Iran over the past four decades using a secondary analysis method. Four variables will be analyzed: population distribution, dominant economic and production sectors, poverty levels and distribution, and income and expenditure gaps. Evaluation of the spatial planning system’s performance in the country reveals a sectoral and non-planning approach with an emphasis on centralization and urbanization, which has exacerbated inequalities and disparities between peripheral and central regions, as well as between urban and rural areas. The country has experienced rapid, unplanned, and sometimes uneven urbanization, to the detriment of the sustainability and population balance in small urban areas and rural ones, which has not necessarily been accompanied by balanced regional development. Large cities have attracted a labor force to their peripheries, leading to a life of poverty in marginal and rural areas. While absolute poverty has decreased, rural populations, especially in disadvantaged areas, continue to bear the brunt of poverty. Income and expenditure indicators have also favored urban dwellers. Overall, macro-level data in the country indicates the existence of spatial divisions. However, wherever urban-rural linkages have been established and strengthened, regional and urban-rural disparities have decreased.

    Keywords: Spatial Inequality, Urban-Rural Gap, Sustainable Development, Poverty, Income Gap, Population
  • Alireza Norouzifard, Ebrahim Roumina*, Mohammad Akhbari, Ribaz Ghorbaninejad Pages 115-145

    Pacts can assist member countries in achieving foreign policy objectives and securing national interests. These pacts have diverse and numerous functions, influenced by geopolitical indicators to varying degrees. Naturally, their impact extends across national, local, regional, and transregional levels. Therefore, this research focuses on examining and analyzing the geopolitical indicators used in power calculations. The functions of pacts can manifest in significant political, security, economic, commercial, cultural, and social dimensions, and they can be applied in regional pacts. This analytical-descriptive study relies on library resources, documents, articles, and relevant websites for data collection. Additionally, a structured questionnaire was prepared to gather experts' opinions on the analysis of geopolitical indicators for membership in regional pacts. Finally, the collected data underwent analysis using SPSS software and relevant tests. The study also strives to weigh countries' membership in regional pacts based on political, security, economic, commercial, cultural, and social components, and the impact of geopolitical indicators at various levels on the countries' membership process to regional pacts.

    Keywords: Geopolitics, Geopolitical Index, Regional Convergence, Regional Pact
  • Negin Rasuoli, Hojat Mahkouei*, Amir Gandomkar Pages 147-174

    Country divisions are one of the solutions that countries follow for territorial development so that they can put the place of residence of citizens at a suitable level for living. Several factors play a role in country divisions, factors such as scientific and legal indicators, form of government and type of political regime, geography of power and support, ecological minorities, strategic environment and surrounding spaces of the country, etc. Iran is one of the countries with a historical history of having a system of country divisions, and the divisions of the country face problems. Kermanshah province is one of the border provinces that is associated with deprivation and lack of development. As one of the western provinces of the country, in line with the country division system, this province has 14 cities, 31 urban centers, 86 villages and 2,793 inhabited villages. The main goal of this article is to analyze the state of the national division system on the development of Kermanshah province. To investigate this goal, the main question raised is, what was the status of the country's division system on the level of development of Kermanshah province? In response to this question, the descriptive-analytical method has been used using library resources and internet sites. The results of research findings show that due to the formation of the first urban phenomenon for the city of Kermanshah, lack of attention to the existing cultural-religious structure in the province and lack of attention to environmental potentials, for example in the field of agriculture, the current country divisions in Kermanshah province are ineffective and It has not had a favorable effect on the development process in this province.

    Keywords: Political Organization Of Space, Country Divisions, Development, Kermanshah Province