فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 107 (فروردین 1404)

  • تاریخ انتشار: 1404/01/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجیب الرحمن دهانی، منصور نیک پناه * صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    در دوره قاجار به دلیل تحولاتی که در زمینه های سیاسی و اجتماعی ایجاد شد، دگرگونیهای فکری و فرهنگی زنان نیز آغاز گردید. دراین دوره زنان در مکتبخانه ها و یا در منازل به صورت خصوصی تحصیل میکردند و تا حدودی توانستند از حقوق خود مطلع شوند. معایب الرجال، نخستین دفاعیه مکتوب از زنان ایرانی است. تالیف کتاب در زمانی روی داده که جامعه در کشاکش سنت و مدرنیته بود و بی بی خانم استرآبادی در این کتاب میکوشد با استدلال بر اساس مبانی اسلامی ادب فارسی و با اشاره به مزایای فرهنگ غرب،از زنان و حقوقشان دفاع کند.کتاب درسه بخش، به انضمام یک خود زندگینامه در پایان نگاشته شده است.

    روش مطالعه

     مقاله حاضر، مطالعه و پژوهشی است نظری که به شیوه مطالعه منابع موجود درکتابخانه ها به روش توصیفی-تحلیلی بر پایه منابع مکتوب انجام شده و جامعه آماری آن کتاب معایب الرجال بی بی خانم استرآبادی است.

    یافته ها

     معایب الرجال نگاهی انتقادی به ساختار تحمیلی جامعه دارد و به مسائلی از قبیل تعدد زوجات، حق یکسویه طلاق از طرف مردان و عدم آموزش به زنان اعتراض میکند. بی بی خانم در رساله اش خواستار ایجاد مناسبات جنسیتی متفاوتی در جامعه ایرانی شد که در آن دوره، میان سنت و مدرنیته قرار گرفته بود، شالوده تفکری نو را پی ریزی کرد. متن معایب الرجال به صورت ثابتی زن محور است و گرچه نویسنده از آثار ادبی و مذهبی در آن بهره میبرد، ولی اگر آنها را زن ستیز بداند، آشکارا علیه آنها جدل میکند.

    نتیجه گیری

     نثر کتاب معایب الرجال پر از کلمات و عبارات عربی است و نویسنده برای روشن کردن منظور خود از شعر، آیات قرآن و احادیث بهره برده است. زبان آن تند و بی پروا و به دور از عفت کلام و محافظه کاری است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر کاربرد جملات کوتاه و پی در پی، حذف فعل بدون قرینه، لحن عامیانه، لحن اعتراضی و لحن گفتاری است. از نظر ادبی آرایه های لفظی از جمله سجع و موازنه را بسیار به کار برده و از نظر فکری نیز علاوه بر دفاعیات وی از حقوق زنان و بیان عیوب مردان به مباحث مذهبی، مرد سالاری و سنتهای جامعه زمان خود نیز اشاره دارد.

    کلیدواژگان: معایب الرجال، نثر قاجار، سبک فکری، سبک زبانی، سبک ادبی
  • زینب سیدهاشمی، کامران پاشایی فخری *، پروانه عادل زاده صفحات 19-38
    زمینه و هدف

    کتابهای خطی میراث عظیم پیشینیان هستند که همانند گنجی در اختیار ما قرار دارند. فرهنگ و اعتقادات و علوم گذشتگان از طریق خوانش این آثار میسر میشود. احیای دستنوشته های کهن و زدودن گره فراموشی از سیمای متون قدیمی و شناسایی آفریننده این اثر اهمیت شایانی دارد.
    نسخه خطی «مصابیح القلوب» اثر حسن بن حسین شیعی سبزواری یکی از آثار ارزشمند است که به دلیل بکار بردن اصطلاحات عرفانی و ادبی، و معرفی برخی از بزرگان صوفیه موثر میباشد. در این پژوهش بررسی ادبی و محتوایی نسخه، متن آن و ویژگیهای زبانی و ارزش های ادبی و فکری مورد نظر است.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو مطالعه نظری است. این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی، تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه «مصابیح القلوب» حسن بن حسین شیعی سبزواری به تصحیح محمد سپهری بوده ،که توسط دفتر نشر میراث مکتوب منتشر شده است.

    یافته ها

    نویسنده این اثر را در 53 فصل بررسی کرده و و در هر فصل به شرح و تفسیر حدیثی از پیامبر اکرم پرداخته وبا استفاده از آیات و اقوال پیامبران ،ائمه ، مشایخ و صوفیان و نیز استناد به اشعار فارسی و عربی بر درستی موضوع مورد بحث تاکید کرده و کتاب را به اثری قابل فهم برای خاص و عام بدل کرده است.

    نتیجه گیری

    کتاب مصابیح القلوب نمونه انشای قرن هشتم ه. ق و نمونه ای از نثر مجالس صوفیانه است و میتواند برای مقایسه بین شیوه های سبک مختلف نثر فارسی مورد استفاده و بررسی قرار بگیرد. استفاده از صنایع بدیع لفظی و معنوی از قبیل جناس، سجع، تشبیه، کنایه، تلمیح، استعاره، تمثیل و غیره از دیگر ویژگیهای مصابیح القلوب است. کاربرد واژه ها و اصطلاحات عرفانی و صوفیه و احادیث از دیگر تمایزات سبک شناسی نثر این نسخه است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، مصابیح القلوب، شیعی سبزواری، ویژگیهای ادبی وسبکی
  • روشن رحمانی، شهربانو حق شناس * صفحات 39-55
    زمینه و هدف

    شاعران و سخنوران فارسی زبان برای انتقال مفاهیم مورد نظر از ابزارهای زبانی و ادبی بهره میبرند. معانی ثانویه جملات امری یکی از فنونی است که در انتقال ظرایف معنایی و اهداف بلاغی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف پژوهش حاضر کشف اغراض ثانویه جملات امری در ساختار خاوران نامه میباشد تا نشان دهیم ابن حسام برای چه منظور و مقصودی از جملات امری بهره گرفته و بسامد کاربرد هر غرض تا چه میزان بوده است. زمینه های فکری ابن حسام و تسلط وی بر ادبیات عامه باعث شده است که امر و معانی ثانویه آن در خاوران نامه از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد. 

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع بنیادی است که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، یافته ها و داده ها، تحلیل محتوایی و آماری گردیده است. جامعه آماری 11هزار بیت است. 

    یافته های پژوهش

    یکی از مباحث مهم بلاغت، علم معانی و پرداختن به سبک و شیوه های تاثیرگذاری کلام است. معانی ثانویه جملات امری از جمله فنونی است که شاعران و سخنوران به اقتضای حال و مقام و برای تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطب به کار میگیرند. زمینه دینی حماسه خاوران نامه سبب شده است که بیشترین اهتمام ابن حسام بر ارشاد و راهنمایی باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که ابن حسام برای انتقال مفاهیم از 10 غرض ثانویه بهره برده، ارشاد و راهنمایی بالاترین بسامد و هشدار و تحذیر کمترین بسامد را به خود اختصاص داده است. در عین حال اظهار و بیان معانی متعدد به طور همزمان در یک بیت یا جمله امری از ویژگیهای سبکی این شاعر محسوب میشود.

    کلیدواژگان: ابن حسام، سبک، جملات امری، اغراض ثانویه، خاوران نامه
  • مرجان شریفی، رضا شجری *، فاطمه سادات طاهری صفحات 57-79
    زمینه و هدف

    در پایان کتب فارسی اول و دوم دبستان، فهرست معرفی کتابهای مناسب برای این دوپایه آمده است که میتواند یکی از راهکارهای مفید برای ایجاد انگیزه مطالعه در دانش آموزان باشد. این فهرستها در اختیار تمام کودکان ایران قرارمیگیرد و از آنجا که آموزش وپرورش کتابها را معرفی کرده است، مورد اعتماد والدین و دانش آموزان واقع میشود. پژوهش حاضر به منظور آسیب شناسی، نقد و تحلیل این دو فهرست صورت گرفته است. ابتدا فهرستها از نظر ساختاری و ظاهری مورد نقد و بررسی قرارگرفته و سپس برخی ویژگیهای صوری و ساختاری کتابها با تکیه بر پنجاه اثر تالیفی بررسی شده است.

    روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش به شیوه تحلیل محتوای کمی- کیفی با رویکرد توصیفی-تفسیری و گردآوری اطلاعات از طریق اسنادی، کتابخانه ای و فیش برداری است.

    یافته ها

    با بررسی کامل فهرستها از نظر ساختاری و ظاهری مشخص شد که این فهرستها فاقد نظم منسجم و سنجیده هستند و معرفی کنندگان در ذکر نام آثار، نویسندگان و ناشران دقت کافی نداشته اند. فهرستها حدود ده سال بدون تغییر و به روزرسانی در پایان کتابها آمده و چاپ اول 86% کتابها در دهه هفتاد است. تعداد آثار تالیفی بیش از ترجمه و تعداد نویسندگان و تصویرگران مرد بیش از زنان است. در مورد قطع کتابها تنوع چندانی وجود ندارد و بیشتر کتابها در قطع خشتی که برای کودکان مرسوم است، به چاپ رسیده اند.

    نتیجه گیری

    اصل موضوع معرفی کتابهای مناسب برای دانش آموزانی که به تازگی خواندن و نوشتن را آموخته اند، امری بسیار پسندیده و جالب توجه است؛ اما به نظرمی سد که معرفی کنندگان آنچنان که شایسته است در این امر، اهتمام نداشته اند. بی دقتی در ذکر عناوین و افراد، معرفی آثار، تنها مربوط به دهه های گذشته، میتواند نشان از این امر باشد. توجه نکردن به گوناگونی علایق و سلایق کودکان و نداشتن تنوع در زمینه های مختلف، از دیگر ایرادات این فهرستهاست. با توجه به نتایج پژوهش انتظارمیرود که معرفی آثار فاخر از نویسندگان توانمند دهه اخیر و آثار نویسندگان زن، بیش از پیش موردتوجه قرارگیرد.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک، کتابهای داستان، نقد و آسیب شناسی، کتابهای فارسی دبستان
  • سیده اشرف هاشمی، حمید طبسی*، نعمت اصفهانی عمران صفحات 81-100
    زمینه و هدف

    مهدی حمیدی شیرازی یکی از شعرای نامدار ادبیات فارسی معاصر است که بیشتر سروده های او بازتاب عشقی عمیق و ناکام است؛ اما در میان عاشقانه های وی اشعار وطنی، سیاسی و اجتماعی قابل توجهی از این شاعر بر جای مانده است تا جایی که میتوان گفت دغدغه احیاء غرور ملی و میهنی یکی از انگیزه های اصلی مهدی حمیدی در تمام دوران شاعری وی بوده است. در این پژوهش هدف اصلی نگارندگان تحلیل و واکاوی ابعاد حماسی اشعار مهدی حمیدی شیرازی و مشخص ساختن جایگاه و نقش وی در احیاء غرور ملی، دفاع از وطن و ملی گرایی ایرانیان است. 

    روش پژوهش

    روش مطالعه در این جستار، به شیوه توصیفی تحلیلی برمبنای سندکاوی و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و مراجعه به منابع و پایگاه های مجازی معتبر و با تکیه بر منتخبی از اشعار مهدی حمیدی شیرازی میباشد. از میان مجموعه اشعار حمیدی شیرازی چهار مجموعه سالهای سیاه، اشک معشوق، پس از یکسال و دیوان شاعر مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. 

    یافته های پژوهش

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که گرچه بیشتر اشعار حمیدی شیرازی بر مدار عشق و وصف حال عاشق میگردد، اما وی شاعری است که به بنمایه های وطنی و مسائل اجتماعی و سیاسی عصر خویش توجه داشته است و عناصر حماسی را بویژه در سروده های سیاسی و اجتماعیش مورد توجه قرار داده است.

    نتایج پژوهش

    نتایج پژوهش انجام گرفته نشان میدهد که حمیدی شیرازی بیشتر از نمادهای حماسی و اساطیری در منظومه سالهای سیاه جهت تحلیل و بررسی اوضاع و شرایط اجتماعی و سیاسی زمانه خویش بهره برده است اما اوزان و لحن حماسی در منظومه های مورد بررسی چندان قابل توجه و تامل نمیباشد. در برخی دیگر از اشعاری که بنمایه های حماسی در آن وجود دارد شاعر نه به قصد ارائه مفاهیم وطنی، بلکه در قالب توجه به مسائل عاشقانه از ادبیات حماسی گذشته ایران بویژه شخصیت بیژن و منیژه بسیار بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: مهدی حمیدی شیرازی، حماسه، شعر معاصر، وطن
  • احمد سنچولی* صفحات 101-115
    زمینه و هدف

    صفت به عنوان یکی از وابسته های اسم، در قصه حسنک وزیر برای بیان احوال گوناگون اسمها و پدیده ها بویژه در معرفی شخصیتها نقش اساسی دارد. مهمترین کارکرد صفت در این داستان، تجسم و عینیت بخشی به خصوصیات اخلاقی و رفتاری شخصیت هاست. بیهقی با استفاده از تمام ظرفیت های زبانی و ادبی این مقوله دستوری در راستای انتقال معنا و القای عواطف و احساسات خویش بهره گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت جنبه های زبانی و ادبی صفت و چگونگی کارکرد آن در قصه حسنک وزیر است. 

    روش پژوهش

    این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی صورت گرفته است. به همین منظور، صفتهای موجود در قصه حسنک وزیر باتوجه به نوع کاربرد آنها در دو دسته صفتهای پیشین و صفتهای پسین بررسی و تحلیل شده است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بیهقی از میان صفتهای موجود برای یک شخصیت یا پدیده، مهمترین و دقیقترین صفت را انتخاب میکند و با استفاده از ساخت انعطاف پذیر جمله در زبان فارسی و با توجه به لحن و آهنگ کلام، ضمن برجستگی بخشیدن به صفت، بار معنایی و عاطفی خاصی به آن میدهد.

    نتیجه

    در میان گونه های مختلف صفت، صفت اشاره بیشترین بسامد به خود اختصاص داده و صفت تعجبی کمترین میزان را. مهم ترین کارکرد صفت از حیث زبانی، توصیف اسم و بیان حالتهای گوناگون آن است، اما از حیث ادبی، تجسم و عینیت بخشی به موصوف در راستای عواطف و احساسات گوینده را میتوان مهمترین کارکرد آن دانست. صفت در این قصه، در کنار موصوف و دیگر اجزای جمله، یعنی زمینه معنایی متن و بافت کلام (محور همنشینی)، بار معنایی و عاطفی خاصی می یابد.

    کلیدواژگان: بیهقی، قصه حسنک وزیر، صفت، کارکردهای زبانی، کارکردهای ادبی
  • یوسف کرمی چمه *، میثم احمدی صفحات 117-127
    زمینه و هدف

    در دوره قاجار و در نتیجه شکستهای ایران از روسها، افرادی نظیر عباس میرزا عباس میرزا نایب السلطنه و میرزابزرگ قائم مقام و سپس امیرکبیر را به چاره اندیشی درباره انجام اصلاحات در سازمان نظامی ایران و ایجاد ساختار و تشکیلات منسجم در قشون واداشت. این اصلاحات از طریق استخدام مربیان و متخصصان خارجی و تدوین و تالیف کتابها و متون آموزشی نظامی انجام شد. کتاب «نظام ناصری» یا «دستور مشق» نوشته بهرام بن میرزا عباس قاجار تالیف سال 1267 ق، که اولین کتاب به زبان فارسی درزمینه آموزشهای نوین مشق یا صف جمع به نظامیان است، ازجمله این آثار است.

    روش

    در این مقاله، با استفاده از منابع و یافته ھای کتابخانه ای و بشیوه توصیفی تحلیلی کتاب نظام ناصری، معرفی و ویژگیهای آن بیان میشود.

    یافته ها

    از مهمترین خصوصیات نثر کتاب میتوان موارد زیر را برشمرد: به سجع پردازی در مقدمه کتاب و دقت در انتخاب واژه ها و اصطلاحات نظامی و لشکری برای سجع پردازی؛ واژه ها و اصطلاحات نظامی فراوان؛ واژه ها و ترکیبات عربی ساده و رایج؛ جابجایی ارکان جمله؛ حذف فعل؛ استفاده فراوان از وجه فعلی؛ فاصله میان اجزای فعل مرکب و تکرار و حشو.

    نتیجه گیری

    کتاب بجز مقدمه و خاتمه که نثر مسجع و نسبتا متکلفانه ای دارد، با نثری ساده و خالی از تصنعات و تکلفات منشیانه نوشته شده است. سادگی و بی تعقید بودن نثر کتاب احتمالا به این سبب است که کتاب جنبه آموزشی دارد و مخاطبان آن، فراگیران تازه کاری بودند که ضرورت داشت فرمانهای فرماندهان و روسای خود را صریح و بدون ابهام دریابند و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: نظام ناصری، دوره قاجار، ویژگیهای سبکی، علوم نظامی
  • علی حسنی بیجاربنه، احمد کریمی*، وجیهه ترکمانی باراندوزی، نعیمه کیالاشکی صفحات 129-147
    زمینه و هدف

    شعر نو حماسی از جمله جریانهای عمده شعر معاصر است که ویژگیهای حماسی آن متناسب با شرایط تاریخی دگرگون شده است. احمد شاملو، اخوان ثالث، سیاوش کسرایی و شفیعی کدکنی از درخشانترین چهره های این جریان هستند که ویژگیهای حماسی شعرشان چشمگیرتر از دیگر شاعران معاصر است. در این پژوهش برای توصیف دگرگونی حماسه، متناسب با نیازهای بیانی تازه، ویژگیهای حماسی شعر شاعران مذکور به همراه برجسته ترین شاعران انقلاب مانند نصرالله مردانی، حمید سبزواری و موسوی گرمارودی به سه دسته تقسیم شده است: ویژگیهای محتوایی، ویژگیهای زبانی (گزینش کلمات و ترکیبات متناسب با درونمایه حماسی، کهنگی ترکیبات و ساختارهای نحوی) و ویژگیهای ادبی (فضاسازیهای حماسی، اغراق، وزن و موسیقی باشکوه حماسی).

    روش مطالعه

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات نظری و کیفی میباشد که بهترین روش با توجه به موضوع تحقیق و اهداف آن، روش کیفی – تحلیلی است. در این روش جهت کسب اطلاعات از شیوه فیشبرداری از منابع موجود در کتابخانه ها استفاده شده و جهت نتیجه گیری یا استنتاج، از روش تحلیل مفاهیم و متن استفاده شده است.

    یافته ها

    در اغلب شاعران معاصر (بویژه قبل از انقلاب) دلباختگی به ایران، آنها را بسوی دوران با شکوه و عظمت ایران باستان سوق میدهد و سبب میگردد هر عنصری که با وطن پیوند داشته باشد در اشعارشان تجلی یابد. عناصر حماسی، اساطیری، آیینی و حتی موجودات وهمی و ابزار حماسی گاه با خشم و خروش متعصبانه بیشتر در شعر اخوان و گاه با نگاهی امیدوارانه و منطقی در شعر سیاوش کسرایی و گاه بگونه مسالمت آمیز در کنار عناصر اسلامی در شعر شفیعی‏کدکنی و گاه با زبان نازش و افتخار در اشعار طبری نیمایوشیج حضور مییابد.

    نتیجه گیری

    بطور کلی از تحلیل داده ها میتوان به این نتیجه رسید که شباهتها و تفاوتهایی از منظر ساخت و محتوا در حماسه کهن فردوسی و حماسه نو وجود دارد. از منظر زبانی استفاده از کلمات حماسی در هر دو نوع حماسه وجود دارد؛ همچنین از منظر ادبی استفاده از اوزان مشترک و موسیقی درونی و بیرونی، اغراق و عاطفه حماسی در هر دو نوع حماسه دیده میشود. از منظر محتوایی نیز میهن پرستی و دفاع از میهن از وجوه مشترک هر دو نوع حماسه میباشد. تفاوت فاحش میان حماسه کهن و نو، ارتباط محتوایی حماسه نو با مسائل اجتماعی و سیاسی است؛ امری که در حماسه کهن کمتر اهمیت داشته است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، حماسه نو، حماسه کهن، شعر معاصر
  • آسیه حسینعلی زاده، هانیه صدری مجد*، شاهپرک فرحبخش اصفهان صفحات 149-168
    زمینه و هدف

    هنجارگریزی یکی از شاخه های نقد زبانشناسی نوین است که ابتدا در قالب مکتب فرمالیسم روسی مطرح شد و بعدها زبانشناس معروف انگلیسی «جفری لیچ» در کتابی با عنوان «رویکردی زبانشناختی به شعر انگلیسی» به طبقه بندی انواع آن در قالب هشت گونه از جمله هنجارگریزی معنایی پرداخت. کیومرث منشی زاده از جمله شاعران معاصر ایران است که در اشعار خویش نمودهای گوناگونی از هنجارگریزی معنایی را مورد توجه قرار داده است. هدف اصلی این جستار تحلیل و واکاوی هنجارگریزی معنایی در گزیده ای از اشعار کیومرث منشی زاده میباشد.

    روش پژوهش

    این جستار بشیوه توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات زبانشناسی بروش کتابخانه ای و در قالب نظریه هنجارگریزی معنایی جفری لیچ انجام خواهد شد. جامعه آماری پژوهش شامل گزیده ای اشعار کیومرث منشی زاده میباشد.

    یافته های پژوهش

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که کیومرث منشی زاده بعنوان یکی از شاعران معاصر با عدول از زبان هنجار و خلق تصاویر شاعرانه، هنجارگریزی معنایی را همسو با آنچه که جفری لیچ در نظریه خویش مطرح نموده، مورد توجه قرار داده است. 

    نتایج پژوهش

    بر اساس نتایج این پژوهش هنجارگریزی معنایی در اشعار منشی زاده با بهره گیری از تشبیه، استعاره، پارادوکس، حس آمیزی به ترتیب بیشترین میزان را بخود اختصاص داده است. وی سعی کرده تا با بهره گیری از روندی خلاف هنجار در استفاده از عناصر طبیعت، ایجاد گسست و انگاره های دیداری و منطقی و خلق تصاویر نامانوس به برجسته سازی معنا بپردازد.

    کلیدواژگان: جفری لیچ، شعر معاصر، کیومرث منشی زاده، هنجارگریزی معنایی
  • لیلا منصوری، مهری تلخابی*، نزهت نوحی، حیدر حسنلو صفحات 169-192
    زمینه و هدف

    سبک شناسی لایه ای یکی از شیوه های کاربردی در علم سبک شناسی متن بنیاد و ساختارگراست که اثر را در لایه ها و سطوح خرد تا کلان، شامل لایه آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی و ایدئولوژیک تحلیل و بررسی مینماید. در این شیوه زبان با توجه به بافت موقعیتی تحلیل میشود. یکی از لایه های مورد بررسی در سبک شناسی مدرن، لایه واژگانی است. هدف اصلی در پژوهش پیش رو بررسی و تحلیل زبان زنانه بکار رفته در پنج اثر برگزیده ادبیات معاصر از زویا پیرزاد میباشد. در این جستار با تکیه بر نظریه لیکاف و سبکشناسی لایه ای قصد داریم واژگان بکار رفته در این آثار را از منظر سبک زنانه تحلیل و واکاوی نماییم.

    روش مطالعه

    این پژوهش بشیوه توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته و کوشیده است سبک زنانه در آثار برگزیده زویا پیرزاد را بر اساس سبک شناسی واژگانی مورد تحلیل و واکاوی قرار دهد. محتوای مقاله به جز بهره گیری از نظریات مرتبط با سبک شناسی لایه ای با تاکید بر کتاب فتوحی رودمعجنی و نظریات لیکاف، محصول تحلیل و بررسی شخصی نگارندگان نیز میباشد. 

    یافته های پژوهش

    یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که زبان کلی آثار زویا پیرزاد در آثار مورد مطالعه، ویژگیها و شاخصه های مرتبط با سبک واژگانی زنان از نظر لیکاف و سبک شناسی لایه ای را داراست. 

    نتایج پژوهش

    نتایج پژوهش نشان میدهد که واژگان و صفتهای عاطفی، تشدیدکننده های واژگانی، نشانگرهای تردید، رنگواژه ها، واژگان حسی، سوگند واژه ها، پرهیز از دشواژه ها، تکیه کلامهای زنانه، واژگان حوزه خانه داری و مختص زنان، تکیه کلامهای زنانه و تصدیق کننده ها از جمله بارزترین نمودهای سبک واژگانی زنانه در آثار مورد بررسی از پیرزاد در حیطه پژوهش انجام شده است. بر اساس نتایج تحقیق، رمان «چراغها را من خاموش میکنم» در تمامی موارد از بسامد واژگان زنانه بیشتری نسبت به سایر کتب مورد بررسی بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: سبک زنانه، سبک شناسی لایه ای، لایه واژگانی، لیکاف، زویا پیرزاد
  • مرتضی بنده الهی، عبدالرضا سیف*، حمیرا زمردی صفحات 193-217
    زمینه و هدف

    نظامی به رغم تفکر مرد سالانه زمانش، در داستانهای خود به پرورش مثبت شخصیت زن پرداخته و سهم بیشتری از فضای داستانی را به نقشها و حضور مثبت آنان اختصاص داده است. دیدگاه جامی در خصوص زن و جایگاه وی در همه آثار و مثنویهایش یکسان نبوده و گاه دچار دوگانگی و تناقض در آثار خویش بوده است. بررسی موتیف معشوقه و زن در پنج گنج و هفت اورنگ موضوع اصلی این پژوهش است. در این مقاله کوشیده ایم نقاط فکری مثبت و منفی شاعران مورد درباره زن مورد جستار قرار گیرد.

    روش ها

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، پنج گنج نظامی و هفت اورنگ جامی میباشد، که پس از گرد آوری منابع لازم و مطالعه ی از هر کدام، موارد مورد نظر استخراج و پس از دسته بندی مطالب به تجزیه و تحلیل تطبیقی آنها پرداخته شد.

    یافته ها

    در مثنویهای نظامی، زنان بیشتر هویتی ستودنی دارند، هر چند که در دنیای واقعی و روزگار زندگی نظامی، چنین نیست. تصورات نظامی درباره زنان بی آن که در پی تبرئه شاعر باشیم، بیش از آن که متاثر از تجربه های شخصی او باشد، بازتابی از تلقی مردم روزگار او و پسند برخی از مخاطبان شاعر است؛ وگرنه این بد پنداری با آنچه که استاد گنجه درباره زنان خود، از جمله آفاق و دیگران گفته، متناقض است. جامی به مناسبتهای گونه‎گون در مثنویهایش خاصه مثنویهای یوسف و زلیخا، لیلی و مجنون و سلامان و ابسال رای و نظرش را درباره زن ابراز داشته است. جامی درباره زن ذهنیتی ناخوش داشته و هر چند، گاهی زن پاکدامن را ستوده است اما وجودش را کیمیا دانسته و محال.

    نتیجه گیری

    در اغلب داستانهای پنج گنج حضور پررنگ زنان دیده میشود. آنان اغلب ارجمند و باشکوهند و مخاطب نه تنها هرگز نمیتواند حضور زنان را نادیده بگیرید که شان و منزلت آنان را همواره در مییابد. این حضور خیلی مهم است. حتی در برخی موارد کنشهای داستانی حول محور زن میگردد و آنان نقش های اول داستان را دارا هستند. ادب ذاتی این شاعر مانع آن میشود که به تحقیر زن بپردازد. و همیشه با نزاکت از قهرمانان زن یاد میکند. جامی در مثنوی هفت اورنگ، در اورنگ لیلی و مجنون از ویژگیهایی چون وفاداری، لطافت، زیبایی و عزت نفس میگوید، ولی در اورنگ سلامان و ابسال با نگاهی زن ستیزانه، اگر زن را زیبا خوانده است این زیبایی را دام و مکری برای فریب مردان دانسته و از زن با ویژگیهای: فریب کاری، نادانی، موجودی ناقص عقل، وسیله کامجویی مردان و بی وفایی ارائه نموده است.
     

    کلیدواژگان: نظامی، جامی، معشوقه، زن
  • مجید محسناتبار فیروزجانی، فیروز فاضلی *، رضا چراغی صفحات 219-242
    زمینه و هدف

    بر اساس رویکرد شناختی زبان، تجربیات حسی و فیزیکی انسان مبنای ادراک مفاهیم انتزاعی است. در زبانشناسی شناختی، استعاره نقش مهمی در نظام شناختی بشر دارد؛ به نحوی که بسیاری از بنیادی ترین مفاهیم در نظام مفهومی از طریق مفاهیم استعاری درک میشود. عشق یکی از مفاهیم انتزاعی و احساسی است که برای بیان آن استفاده از مفاهیم ملموس تر و عینی تر ضروری به نظر میرسد. این پژوهش با بهره گیری از نظریه استعاره مفهومی به شواهدی میپردازد که احمد عزیزی در اشعار خود، حوزه های ملموس و عینی و ماده را بر حوزه انتزاعی عشق مفهوم سازی کرده است.

    روش ها

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، مثنویها و مجموعه غزلیات احمد عزیزی است و نمونه ها از مجموع 131 بیت دارای ساختار استعاری به عنوان شاهد مثال انتخاب شده است. این تحقیق به روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از رویکرد شناختی به تحلیل استعاره مفهومی عشق در اشعار احمد عزیزی میپردازد.

    یافته ها

    احمد عزیزی برای مفهوم سازی عشق از استعاره های هستی شناختی و ماده های گوناگون بهره گرفته تا بتواند بر جنبه ها و کارکردهای گوناگون عشق تمرکز نماید. برآیند متن بیان کننده سیطره سه کلان استعاره «عشق جاندار است، «عشق ماده/جسم است»، «عشق مکان است» و سامان یافتگی آن بر گستره ای از خرداستعاره های هستومند و ماده بر محور این کلان استعاره هاست. این خرد استعاره ها بر پایه تناظرهای موجود شماری از مهمترین مفاهیم مرتبط با عشق همچون پیشوایی، قاهریت، قدرت، عظمت، بیکرانگی، تهذیب کنندگی، روشنایی بخشی، قداست، ارزش بخشی، شورانگیزی، فناکنندگی و وصال بخشی را مفهوم سازی میکند. همچنین از طرحواره های تصوری جانداری، حرکتی/مسیر، شیء، نور و ظرف برای ارتباط حوزه های مبدا و مقصد استعاره استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    بررسی کلان استعاره های عشق و خرد استعاره های مرتبط با آن، حکایت از آن دارد که از مجموع 74 گروه استعاری 26 خرداستعاره مرتبط با الگوی جاندارانگاری، 28 مورد جسم انگاری و 20 مورد مکان انگاری استفاده شده است. نیز، بررسی کارکردهای مثبت و منفی خرداستعاره ها و بسامد آن نشان میدهد که دیدگاه شاعر نسبت به تجربه شهودی عشق غالبا خوشایند و مثبت است.

    کلیدواژگان: زبانشناسی شناختی، استعاره مفهومی، عشق، شعر
  • محبوبه کردی، علی حسین رازانی*، لیلا مدیری صفحات 243-263
    زمینه و هدف

    ادبیات حماسی شرح کردارهای پهلوانی، سلحشوری، جوانمردی و جانبازی در راه میهن است. شاهان و پهلوانان همواره دو عنصر اصلی و مهم در ادبیات حماسی هستند که بویژه در جنگها و فرماندهی آنها بسیار تاثیرگذار هستند. به نظر میرسد نوع ارتباط شاهان و پهلوانان میتواند بر فرماندهی جنگ تاثیر گذاشته و آن را به شکست یا موفقیت نزدیک کند. در این مقاله به بررسی و مقایسه تاثیر ارتباط شاهان و پهلوانان در فرماندهی جنگ در شاهنامه فردوسی و گرشاسبنامه اسدی طوسی پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    روش گردآوری اطلاعات تحقیق، کتابخانه ای و مبتنی بر سندپژوهی بوده و روش انجام تحقیق، تحلیلی-توصیفی است؛ جامعه آماری نیز شاهنامه فردوسی و گرشاسبنامه اسدی طوسی میباشد.

    یافته ها

    بررسی ارتباط شاهان و پهلوانان در شاهنامه و گرشاسبنامه نشان میدهد شاهان و پهلوانان در این دو اثر حماسی، به فراخور حوادث و وقایعی که در بطن داستانها اتفاق میفتد، انواع ارتباطات اعم از تعاملی و تقابلی را با یکدیگر تجربه میکنند و این موضع در فرماندهی جنگها بسیار اثرگذار است. بر اساس الگوی شاه و پهلوان مستقل از هم، مردم فرماندهان اصلی جنگ هستند که با حریف خود (شاهان بیدادگر) به مبارزه میپردازند و به پیروزی میرسند. در واقع هنگامی که پهلوانان و شاهان از یکدیگر جدا میشوند، مردم در شکل نخستین پهلوانان، فرماندهی جنگها را بر عهده میگیرند و بدیهی است که این جنگها از نوع خودی و داخلی هستند و علیه شاه سرزمین شکل میگیرند. به نظر میرسد خیزش و جوشش مردمی بتدریج در قالب پهلوانان حامی مردم متجلی میشود و پهلوانان این بار نه در مقابل شاهان که در کنار آنها به مبارزه با دشمن میپردازند و این همبستگی مطلوبترین الگوی فرماندهی را عرضه میکند.

    نتیجه گیری

    ارتباط میان شاهان و پهلوانان در این دو اثر حماسی متنوع بوده و به مقتضای زمان و مکان و انگیزه متفاوت است اما پهلوانان همواره چهره معتدلتر و سازگارتری دارند و در نهایت این پهلوانان هستند که بخاطر حفظ وحدت و منافع ملی، با شاه کنار آمده و بیشترین نیرو و توان خود را صرف جنگهای خارجی میکنند و از جنگ داخلی بر سر قدرت پرهیز دارند. فرماندهی در این دو اثر با توجه به توانمندی پهلوانان هر منطقه متفاوت بوده اما در سراسر اثر یک روش واحد گزارش شده است. اگر پادشاه خود مستقیما در جنگ شرکت نداشته، با نوشتن منشور یا دادن مهر فرماندهی، یکی از پهلوانان خوشنام را به فرماندهی کل سپاه برمیگزیده است که موید الگوی آرمانی شاه و پهلوان در کنار یکدیگر است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، گرشاسبنامه، ارتباط، پهلوانان، شاهان، فرماندهی
  • تحلیل ساختاری افسانه «چلگیس» بر اساس نظریه سفر قهرمان کمپبل
    علی امینی* صفحات 265-284
    زمینه و هدف

    در اوایل سده بیستم و با ظهور پژوهشگران پیشرو، نظریات نوینی در علوم انسانی ارائه شد که راه را برای شیوه های جدید و دقیقتر تحلیل میراث فرهنگی بشری هموار نمود. از جمله مشهورترین این پژوهشگران نظریه پرداز، کارل یونگ و جوزف کمپبل هستند که نظریه کهن الگو و سفر قهرمان این دو تحول عظیمی در این زمینه ایجاد نمود و به وسیله آن میتوان بسیاری از داستانها و روایتهای عامیانه را از نظر ساختاری تجزیه و تحلیل کرد. در واقع هدف این مقاله یافتن الگوهای تعریف شده بر پایه نظریه سفر قهرمان کمپبل در افسانه عامیانه و مشهور «چلگیس و جهانتیغ» است.

    روش ها

    در این پژوهش که به روش کتابخانه ای انجام شده، به مطالعه ای نظری در رابطه با تطبیق افسانه «چلگیس و جهانتیغ» با نظریه سفر قهرمان کمپبل پرداخته شده است. منبع اصلی مورد مطالعه قصه های صبحی اثر فضل الله مهتدی میباشد که به کوشش لیما صالح رامسری توسط انتشارات معین به چاپ رسیده است.

    یافته ها

    در این افسانه سه مرحله عزیمت (جدایی)، تشرف و بازگشت قابل پیگیری است، با این حال در این روایت دو مرحله اول نقش بارزتری را ایفا میکنند و از مرحله سوم که بازگشت قهرمان است اثر کمرنگتری به نسبت دو مرحله قبلی دیده میشود. علاوه بر این لزوما ترتیب تمام مرحله های جزئی (شامل هفده مرحله) که نظریه تحلیلی کمپبل را تشکیل میدهد، در داستان رعایت نشده است. همچنین در بررسی این افسانه، سه مرحله «شکم نهنگ»، «امداد غیبی»، و «دست نجات از خارج» به روشنی از هم قابل تفکیک نیست.

    نتیجه گیری

    در این روایت، قهرمانی با نام جهانتیغ با دیدن تصویر چلگیس پای در سفری دشوار مینهد و با گذر از مراحلی، ضمن پیروزی در ماموریت خود و کسب مواهب دنیوی، به نوعی خودشناسی و کمال معنوی نیز دست مییابد. بدین ترتیب خویشکاری اصلی قهرمان مطابق با نظریه کمپبل درباره کهن الگوی «سفر قهرمان» در این داستان مطابقت میکند.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، اسطوره، افسانه، جوزف کمپبل، چلگیس، سفر قهرمان، کارل یونگ، کهن الگو
  • طیبه ابراهیمی شهرآباد، صابر امامی *، فرهاد طهماسبی صفحات 285-306
    زمینه و هدف

    تفسیر نسفی اثر نجم الدین نسفی یکی از مهمترین آثار قرن پنجم و ششم هجری است که نویسنده در آن ترجمه ای مسجع از قرآن ارائه داده و تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار اثر ابوالفضل میبدی است که نویسنده، قرآن را با دیدی عرفانی تفسیر کرده است. سبک شناسی گفتمانی این دو کتاب میتواند ساختار متن، اصول اعتقادی و ایدئولوژی نویسندگان را به خوبی نشان دهد؛ چراکه سبک شناسی گفتمانی در صدد است زیباییهای متن، افکار و اعتقادات نویسنده را از لایه های زیرین متن خارج نماید و آنرا به مخاطب انتقال دهد. یکی از نظریه هایی که در این زمینه به بررسی متون میپردازد، سبک شناسی گفتمانی متن بر اساس نظریه میشل فوکو میباشد. فوکو در این نظریه کلام را از حیث سبک نحوی جملات و کنشهای گفتاری مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد.

    روش ها

    در این مقاله نویسندگان با روش توصیفی-تحلیلی و کتابخانه ای در صدد هستند سبک شناسی گفتمانی این دو تفسیر را بر اساس نظریه میشل فوکو مورد تحلیل و بررسی قرار دهند.

    یافته ها

    در نهایت بر اساس یافته ها، سبک نحوی جمله ها از لحاظ گسسته و همپایه بودن، در تفسیر کشف الاسرار و تفسیر نسفی رابطه مستقیمی با پیوستار معنایی و بافت موقعیتی قرآن دارد. در بررسی کنشهای گفتاری در آیاتی که مورد بررسی قرار گرفت از آنجاییکه خداوند به دنبال بیدار سازی و هدایت مخاطبین است؛ نسفی و میبدی طبق کنش قرآنی عمل نموده اند؛ یعنی آیاتی که در قالب کنش دستوری یا ترغیبی و... هستند، طبق کنش قرآن آیات را ترجمه نموده اند و فقط در مواردی برای رساندن تاکید، ترغیب و یا دستور موجود در آیه از عباراتی فراتر از ترجمه تحت الفظی استفاده کرده اند که بتوانند کنشهای گفتاری موجود در آیات را با شدت بیشتری به مخاطب انتقال دهند.

    نتیجه گیری

    سبک شناسی گفتمانی دو ترجمه تفسیر کشف الاسرار و تفسیر نسفی در آیات مورد بررسی تحت تاثیر مستقیم قرآن قرار دارد و تنها در برخی موارد مضمون آیات مورد تاکید قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی گفتمانی، تحلیل گفتمان، تفسیرنسفی، تفسیر کشف الاسرار، میشل فوکو
|
  • Mojib-Alrahman Dehani, Mansour Nikpanah * Pages 1-18
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     In the Qajar period, due to the political and social developments, women"s intellectual and cultural transformations also began. In this period, women studied privately in schools or at home and were able Know your rights. The disadvantages of men is the first written defense of Iranian women. The book was written at a time when the society was in a struggle between tradition and modernity, and in this book, Bibi Khanum Estrabadi tries to defend women and their rights by arguing based on the Islamic foundations of Persian literature and pointing to the advantages of Western culture. , along with an autobiography is written at the end.

    METHODOLOGY

     The present article is a study and a research of an opinion that was conducted in the way of studying the resources available in the libraries in a descriptive-analytical method based on written sources, and its statistical population is the book Maaib Al-Rajal by Bibi Khanum Estrabadi.

    FINDINGS

     Male Disadvantages takes a critical look at the society"s imposed structure and objects to issues such as polygamy, the unilateral right of divorce on the part of men, and the lack of education for women. In her treatise, Bibi Khanum called for the creation of different gender relations in Iranian society, which was placed between tradition and modernity in that period, and laid the foundation for a new way of thinking. The text of ``The Disadvantages of Men"" is consistently focused on women, and although the author uses literary and religious works in it, if he considers them to be anti-feminist, he openly argues against them.

    CONCLUSION

     The prose of the book Ma"aib al-Rajal is full of Arabic words and expressions, and the author has used poetry, Quranic verses and hadiths to clarify his meaning. Its language is sharp and careless and far from modesty and conservatism. The results of this research show the use of short and consecutive sentences, the omission of verbs without a counterpart, folk tone, protest tone and speaking tone. From a literary point of view, he used a lot of verbal arrays such as saja" and mowazaneh, and from an intellectual point of view, in addition to his defense of women"s rights and the expression of men"s faults, he also refers to religious issues, patriarchy, and the traditions of his time"s society.

    Keywords: Disadvantages Of Men, Qajar Prose, Intellectual Style, Linguistic Style, Literary Style
  • Z. Seyyedhashemi, K. Pashaei Fakhri*, P. Adelzadeh Pages 19-38
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Handwritten books are the great legacy of the ancestors, which are available to us as treasures. The culture, beliefs and sciences of the past are made possible by reading these works. Revival of the ancient manuscripts and introducing the ancient texts and identifying the creator of these works is very important.The handwritten version of "Masabih al-Qulob" by Hasan Bin Hossein Shi'i Sabzevari is one of the valuable works, which is effective due to the use of mystical and literary terms, and introduction of some great Sufis. In this research, the literary and content analysis of this manuscript, its text, linguistic features and literary values are considered.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study and has been done based on library studies in descriptive and analytical way. The scope and population of the study is "Masabih al-Qulob" by Hasan bin Hossein Shi'i Sabzevari edited by Mohammad Sepehri, which was published by the Office of Written Heritage.

    FINDINGS

    The author has analyzed this work in53 chapters and in each chapter he has explained and interpreted a hadith of the Holy Prophet using the verses and saying of the Prophets,Imams, Sheikhs and Sufis, as well as quoting Persian and Arabic poems. He has emphasized the correctness of the topic under discussion and has made the book an understandable work for the general and the specific.

    CONCLUSION

    The Book of Masabih al-Qulob is a sample essay of the 8th century AH and is an example of prose of Sufi meetings that can be used and studied to compare different styles of Persian prose. The novel verbal and spiritual features such as puns, similes, metaphors, similes and etc. have been employed. The use of mystical and Sufi words and terms and hadiths are other stylistic distinctions of the prose of this manuscript.

    Keywords: Manuscript, Masabih Al-Qulob, Content Analysis, Stylistics
  • R. Rahmani, Sh. Haghshenas* Pages 39-55
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Persian poets and orators use linguistic and literary tools to convey the desired concepts. Secondary meanings of imperative sentences are one of the techniques used in conveying semantic nuances and rhetorical goals. The purpose of the present research is to discover the secondary purposes of imperative sentences in the structure of Khavarannameh to show for what purpose Ibn Hussam used imperative sentences and to what extent was the frequency of use of each purpose. Ibn Hossam's intellectual background and his mastery of popular literature have made the matter and its secondary meanings have a special place in Khavarannameh.

    METHODOLOGY

    The current research is of a fundamental type, which was carried out with a descriptive-analytical method, and the findings and data were analyzed for content and statistics. The statistical population is 11,000 bits.

    FINDINGS

    One of the important topics of rhetoric is the science of meanings and dealing with the style and ways of influencing words. Khavarannameh has caused Ibn Hossam's greatest concern to be on guidance and guidance.

    CONCLUSION

    The results of the research show that Ibn Hossam used the 10 secondary purposes of guidance and guidance to convey the concepts, the highest frequency, and warning and warning the lowest frequency. At the same time, expressing multiple meanings simultaneously in one verse or sentence is one of the stylistic features of this poet.

    Keywords: Ibn Hossam, Style, Imperativesentences, Secondary Purposes, Khavarannameh
  • M. Sharifi, R. Shajari*, F. Sadat Taheri Pages 57-79
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The Persian literature books of first and second grade of elementary introduce a list of books which are appropriate for the students of these grades at the end of each book. This can be an appropriate way to motivate students to read more. These books are introduced to all Iranian kids and they are trusted by the parents and students since they are recommended by the department of education. The present study aims to analyze, criticize, and unveil the problems of these two lists. First the two lists were analyzed and criticized based on their form and appearance.

    METHODOLOGY

    The research method in this study is quantitative-qualitative content analysis with a descriptive-interpretive approach and information collection through documents, libraries, and record-taking.

    FINDINGS

    A thorough examination of the lists in terms of structure and appearance revealed that these lists lacked a coherent and considered order, and the introducers were not careful enough in mentioning the names of the works, authors, and publishers. The lists have been at the end of the books for about ten years without change or update, and the first printing of 86% of the books was in the 1970s. The number of authored works exceeds that of translations, and the number of male authors and illustrators exceeds that of women. There is not much variety in the cut of the books, and most of the books are printed in the brick cut that is common for children.

    CONCLUSION

    The main idea of introducing suitable books for students who have just learned to read and write is a very good and interesting one; however, it seems that the introducers have not paid enough attention to this matter. Inaccuracy in mentioning titles and individuals, introducing works that are only related to the past decades, can be an indication of this. Failure to pay attention to the diversity of children's interests and tastes and lack of diversity in different fields are other shortcomings of these lists. Considering the results of the research, it is expected that introducing excellent works by capable authors of the last decade and works by female authors will receive more attention than before

    Keywords: Children’S Literature, Story Books, Criticism, Pathology, Elementary School’S Persianliterature Books
  • S.A. Hashemi, H. Tabasi*, N. Esfahani Omran Pages 81-100
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Mehdi Hamidi Shirazi is one of the famous poets of contemporary Persian literature, most of whose poems reflect deep and failed love; however, among his romantic poems, there are significant patriotic, political, and social poems by this poet, to the extent that it can be said that the concern for reviving national and patriotic pride has been one of Mehdi Hamidi's main motivations throughout his poetic career. In this study, the main goal of the authors is to analyze and explore the epic dimensions of Mehdi Hamidi Shirazi's poems and to determine his position and role in reviving national pride, defending the homeland, and nationalism of Iranians.

    METHODOLOGY

    The study method in this paper is descriptive-analytical based on document research and information collection using library methods and referring to reliable sources and virtual databases, and relying on a selection of poems by Mehdi Hamidi Shirazi. Among the poems of Hamidi Shirazi, four collections of poems, Black Years, Tears of the Beloved, After a Year, and Diwan of the Poet, have been analyzed and evaluated.

    FINDINGS

    The research findings indicate that although most of Hamidi Shirazi's poems revolve around love and describing the state of being in love, he is a poet who has paid attention to patriotic themes and social and political issues of his era, and has paid attention to epic elements, especially in his political and social poems.

    CONCLUSION

    The results of the research show that Hamidi Shirazi has used more epic and mythological symbols in the poem "The Black Years" to analyze and examine the social and political conditions of his time, but the epic scales and tone in the poems under study are not very noticeable and thoughtful. In some other poems that contain epic themes, the poet has used the epic literature of the past of Iran, especially the characters of Bijan and Manijeh, not with the intention of presenting patriotic concepts, but in the form of paying attention to romantic issues.

    Keywords: Mehdi Hamidi Shirazi, Epic, Contemporary Poetry, Homeland
  • A. Sanchooli* Pages 101-115
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    As one of the dependents of the noun, the adjective plays an essential role in the story of Hasnak Vazir to express the various states of nouns and phenomena, especially in the introduction of characters. The most important function of the adjective in this story is to visualize and objectify the moral and behavioral characteristics of the characters. Beyhaghi has used all the linguistic and literary capacities of this grammatical category in order to convey meaning and induce his emotions and feelings. The main goal of this research is to know the linguistic and literary aspects of the adjective and how it works in the story of Hasnak Vazir.

    METHODOLOGY

    This research was carried out in a descriptive-analytical way and based on library studies and document analysis. For this purpose, the adjectives in Hasnak Vazir's story have been examined and analyzed according to the type of their usage in the two categories of former adjectives and latter adjectives.

    FINDINGS

    The findings of this research indicate that Beyhaghi chooses the most important and accurate adjective from among the available adjectives for a character or phenomenon, and by using flexible sentence construction in Persian and with Paying attention to the tone and tone of the word, while giving prominence to the adjective, gives it a special semantic and emotional load.

    CONCLUSION

    Among the different types of adjectives, referring adjectives have the highest frequency and exclamatory adjectives have the lowest frequency. The most important function of an adjective from a linguistic point of view is to describe a noun and express its various states, but from a literary point of view, it can be considered its most important function to visualize and objectify the adjectived in line with the emotions and feelings of the speaker. In this story, the adjective, along with the adjective and other components of the sentence, i.e. the semantic context of the text and the context of the speech (the axis of association), finds a special semantic and emotional load

    Keywords: Beyhaqi, Hasnak Vazir's Story, Adjective, Linguistic Functions, Literary Functions
  • Y. Karami Chemeh*, M. Ahmadi Pages 117-127
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    During the Qajar era and as a result of Iran's defeats against the Russians, it forced people such as Abbas Mirza Naib-ul- Sultaneh and Mirza Boozorg, the governor, and then Amir Kabir, to think about reforming Iran's military organization and creating a coherent structure and organization in the army. These reforms were carried out through the hiring of foreign trainers and experts and the compilation and authoring of military training books and texts. The book "Nizam Naseri" written by Bahram bin Mirza Abbas Qajar, written in 1267 A.H., which is the first book in Persian language in the field of modern trainings for soldiers, is one of these works.

    METHODOLOGY

    In this article, using the sources and library findings and the descriptive-analytical method, the introduction and characteristics of the "Nizam Naseri" are described.

    FINDINGS

    Among the most important features of the book's prose, the following can be listed: the rhyme in the introduction of the book and the precision in choosing military and army words and terms for the riming prose; many military words and terms; simple and common Arabic words and combinations; moving the elements of the sentence; omit the verb; A lot of use of current tense; The distance between the components of the compound verb and repetition and pleonasm.

    CONCLUSION

    Except for the introduction and the conclusion, which has a riming and rather complicated prose, the book is written in a simple prose without artificialities and complications. The simplicity of the book's prose is probably due to the fact that the book has an educational aspect and its audience were novice learners who needed to clearly and unambiguously understand and execute the orders of their commanders and chiefs.

    Keywords: Nizam Naseri, Qajar Era, Stylisticfeatures, Military Sciences
  • A. Hasnai Bijarboneh, A. Karimi*, V. Turkmani Barandoozi, N. Kialashaki Pages 129-147
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Neo-epic poetry is one of the main currents of contemporary poetry, whose epic features have been transformed according to historical conditions. Ahmad Shamloo, Akhavan Sales, Siavash Kasra’ei and Shafiei Kadkani are among the most brilliant figures of this trend, whose epic poetry features are more impressive than other contemporary poets. In this research, in order to describe the transformation of the epic, according to the new expressive needs, the epic features of the poems of the mentioned poets along with the most prominent poets of the revolution such as Nasrallah Mardani, Hamid Sabzevari and Mousavi Garmarudi are divided into three categories: content features, linguistic features (choice of words and combinations) appropriate to the epic theme, the oldness of syntactic structures and combinations) and literary features (epic spaces, exaggeration, epic weight and magnificent music).

    METHODOLOGY

    The current research is a theoretical and qualitative type of research, and the best method is the qualitative-analytical method according to the research topic and its goals. In this method, the phishing method is used from the resources available in libraries to obtain information, and the concept and text analysis method is used to draw conclusions or inferences.

    FINDINGS

    In most of the contemporary poets (especially before the revolution), infatuation with Iran leads them to the glorious era of ancient Iran and causes every element connected with the homeland to manifest in their poems. Epic, mythological, ritual elements and even imaginary creatures and epic tools sometimes with fanatical anger and roar - mostly in the poetry of the Brotherhood - and sometimes with a hopeful and logical look - in the poetry of Siavash Kasra’ei - and sometimes peacefully alongside the Islamic elements - in the poetry of Shafi'i Kadkani - and sometimes with his cute and proud language - is present in Nimayoshij's poems of Tabari.

    CONCLUSION

    In general, from the data analysis, it can be concluded that there are similarities and differences in terms of structure and content in Ferdowsi's old epic and new epic. From a linguistic point of view, there is the use of epic words in both types of epics; Also, from a literary point of view, the use of common weights and internal and external music, exaggeration and epic emotion can be seen in both types of epics. From the point of view of content, patriotism and defense of the homeland are common aspects of both types of epics. The major difference between the old and the new epic is the content of the new epic with social and political issues; Something that was less important in the ancient saga

    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, New Epic, Old Epic, Contemporary Poetry
  • A. Hosseinalizadeh, H. Sadri Majd*, Sh. Farahbakhsh Isfahan Pages 149-168
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Norm aversion is one of the branches of modern linguistic criticism, which was first proposed in the form of the Russian formalism school, and later, the famous English linguist Geoffrey Leach, in a book titled A Linguistic Approach to English Poetry, classified the types of norm aversion in the form of eight types, including semantic aversion . Kiyomarth Monshizadeh is one of the contemporary poets of Iran who has paid attention to various manifestations of semantic deviation in his poems. The main goal of this thesis is to analyze the meaning deviation from the norm in a selection of Kiyomarth Monshizadeh's poems.

    METHODOLOGY

    This research will be done in a descriptive-analytical way based on the linguistic studies of the library research and in the form of Geoffrey Leach's theory of semantic norm avoidance. The statistical community of the research includes selections of Kiyomarth Monshizadeh's poems.

    FINDINGS

    The findings of the research indicate that Kiyomarth Monshizadeh, as one of the contemporary poets, by deviating from the standard language and creating poetic images, has paid attention to semantic non-normativeness based on what Geoffrey Leach proposed in his theory.

    CONCLUSION

    According to the results of this research, semantic deviation in Monshizadeh's poems by using simile, metaphor, paradox, sensationalism has been assigned the highest amount respectively. He has tried to highlight the meaning by using an unconventional process in using nature elements, creating visual and logical breaks and creating unfamiliar images.

    Keywords: Jeffrey Leach, Contemporarypoetry, Kiyomarth Monshizadeh, Semantic Norm Avoidance
  • L. Mansouri, M. Tatkhabi*, H. Hassanloo, N. Noohi Pages 169-192
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Layered stylistics is one of the applied methods in the science of foundational and structuralist text stylistics, which analyzes and examines the work in micro to macro layers and levels, including phonetic, lexical, syntactic, rhetorical and ideological layers. In this way, language is analyzed according to the situational context. One of the investigated layers in modern stylistics is the lexical layer. The main goal of the upcoming research is to investigate and analyze the feminine language used in five selected works of contemporary literature by Zoya Pirzad. In this essay, relying on Lakoff 's theory and layered stylistics, we intend to analyze the words used in these works from the perspective of women's style.

    METHODOLOGY

    This research was conducted in a descriptive-analytical way based on library studies and tried to analyze and analyze the female style in Zoya Pirzad's selected works based on lexical stylistics. The content of the article, apart from the use of theories related to layered stylistics with an emphasis on the book Fotuhi Roud Majani and Lakoff s theories, is also the product of the authors' personal analysis and investigation.

    FINDINGS

    The research findings indicate that the general language of Zoya Pirzad's works in the studied works has characteristics and indicators related to women's lexical style in terms of composition and layered stylistics.

    CONCLUSION

    The results of the research show that emotional words and adjectives, lexical intensifiers, doubt markers, color words, emotional words, swear words, avoiding bad words, feminine idioms, household words and specific to women, feminine idioms and affirmatives are among the most obvious aspects of style. Feminine vocabulary in the examined works of Pirzad has been carried out in the scope of the research. According to the results of the research, the novel "I turn off the lights" in all cases has more frequency of female words than other books under review.

    Keywords: Women's Style, Layered Stylistics, Lexical Layer, Lakoff, Zoya Pirzad
  • M. Bandehelahi, A.R. Saif*, H. Zomorrodi Pages 193-217
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Nizami, in spite of the male thinking of his time, has developed the positive character of women in his stories and has allocated a greater share of the story space to their roles and positive presence. Jami's point of view about women and her position in all his works and masnavis was not the same, and he sometimes had duality and contradictions in his works. Investigating the motif of mistress and woman in Panj Ganj and Haft Aurang is the main topic of this research. In this article, we have tried to investigate the positive and negative points of thought of poets about women.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that was conducted in the library research method. The scope and community under study are five Ganj Nizami and Haft Orang Jami, which after collecting the necessary sources and studying each of them, the desired items were extracted and after categorizing the materials, their comparative analysis was done.

    FINDINGS

    In military masnavis, women have a more praiseworthy identity, although this is not the case in the real world and the times of military life. Military ideas about women, without seeking to exonerate the poet, rather than being influenced by his personal experiences, are a reflection of the perception of the people of his time and the liking of some of the poet's audience; Otherwise, this misconception is contradictory to what Master Ganjah said about his women, including Afaq and others. Jami has expressed his opinions about women on various occasions in his Masnavis, especially the Masnavis of Yusuf and Zulikha, Laili and Majnoon, Salaman and Absal. Jami has an unpleasant mentality about women, and although he has sometimes praised a chaste woman, he considers her existence as alchemy and impossible.

    CONCLUSION

    In most of the stories of Five Treasures, the strong presence of women can be seen. They are often honorable and magnificent, and the audience can not only never ignore the presence of women, who always understands their dignity. This presence is very important. Even in some cases, the action of the story revolves around women and they have the main roles of the story. The inherent politeness of this poet prevents him from humiliating women. And he always politely mentions female heroes. In Masnavi Haft Aurang, in Aurang Lili and Majnoon, Jami talks about qualities such as loyalty, tenderness, beauty and self-esteem, but in Aurang Salaman and Absal with a misogynistic view, if he calls a woman beautiful, he calls this beauty a trap and a trick for He has known men's deception and presented women with the characteristics of: deceit, ignorance, incomplete intelligence, means of men's lust and unfaithfulness.

    Keywords: Nizami, Jami, Mistress, Woman
  • M. Mohsenatabar Firouzjaei, F. Fazeli*, R. Cheraghi Pages 219-242
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Based on the cognitive approach of language, human sensory and physical experiences are the basis for understanding abstract concepts. In cognitive linguistics, metaphor plays an important role in human cognitive system; In such a way that many of the most basic concepts in the conceptual system are understood through metaphorical concepts. Love is one of the abstract and emotional concepts for which it seems necessary to use more concrete and objective concepts. Using the theory of conceptual metaphor, this research examines the evidence that Ahmad Azizi has conceptualized the concrete and objective spheres and material over the abstract sphere of love in his poems.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study conducted in the style of library research. The scope and community of study is the Masnavis and the collection of Ghazliats of Ahmad Azizi, and the samples from the total of 131 verses with a metaphorical structure have been selected as examples. This research analyzes the conceptual metaphor of love in Ahmad Azizi's poems using a descriptive-analytical method and a cognitive approach.

    FINDINGS

    Ahmad Azizi used ontological metaphors and various materials to conceptualize love in order to focus on various aspects and functions of love. The result of the text expressing the dominance of three Extended metaphors "Love is living, "Love is material/body", "Love is place" and its organization on a range of micro-metaphors with substance and material on the axis of this Extended metaphors. Based on existing correspondences, these micro-metaphors describe some of the most important concepts related to love, such as leadership, power, greatness, infinity, ennoblement, illumination, sanctity, valuing, excitement, destruction, and connection Conceptualiz. Also, the Image schemas of vitality, motion/path, object, light, and container have been used to connect the origin and destination areas of the metaphor.

    CONCLUSION

    The examination of Extended metaphors of love and micro- metaphors related to it indicates that 26 micro-metaphors related to the pattern of animism, 28 cases of physical metaphors and 20 cases of spatial metaphors were used out of a total of 74 metaphor groups. Also, examining the positive and negative functions of micrometaphors and their frequency shows that the poet's view of the intuitive experience of love is often pleasant and positive.

    Keywords: Cognitive Linguistics, Conceptualmetaphor, Love, Poems
  • M. Kordi, A.H. Razani*, L. Modiri Pages 243-263
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Epic literature describes heroic deeds, chivalry, chivalry, and sacrifice in the cause of the homeland. Kings and heroes are always two main and important elements in epic literature, which are especially influential in wars and their command. It seems that the type of relationship between kings and heroes can affect the command of war and bring it closer to failure or success. This article examines and compares the effect of the relationship between kings and heroes on the command of war in Ferdowsi's Shahnameh and Asadi Tusi's Garshasbnameh.

    METHODOLOGY

    The research data collection method is library and document-based, and the research method is analytical-descriptive; the statistical population is Ferdowsi's Shahnameh and Asadi Tusi's Garshaspnameh.

    FINDINGS

    The study of the relationship between kings and heroes in Shahnameh and Garshasbnameh shows that kings and heroes in these two epic works, according to the events and incidents that occur in the heart of the stories, experience various types of relationships, both interactive and confrontational, with each other, and this position is very effective in commanding wars. Based on the independent king and hero model, the people are the main commanders of the war who fight with their opponents (the unjust kings) and achieve victory. In fact, when the heroes and kings separate from each other, the people, in the form of the first heroes, take over the command of the wars, and it is obvious that these wars are of an internal and internal nature and are formed against the king of the land. It seems that the popular uprising and agitation gradually manifests itself in the form of heroes supporting the people, and this time the heroes fight the enemy not against the kings but alongside them, and this solidarity presents the most desirable command model.

    CONCLUSION

    The relationship between kings and heroes in these two epic works is diverse and varies according to time, place, and motivation, but the heroes always have a more moderate and adaptable face, and ultimately, it is these heroes who, in order to maintain unity and national interests, come to terms with the king and spend most of their strength and power on foreign wars and avoid civil wars over power. Command in these two works was different according to the capabilities of the heroes of each region, but a single method is reported throughout the work. If the king himself did not directly participate in the war, he chose one of the famous heroes to be the commander-in-chief of the army by writing a charter or giving the seal of command, which confirms the ideal model of the king and the hero together.

    Keywords: Shahnameh, Garshasbnameh, Communication, Heroes, Shahs, Command
  • T. Ebrahimi Shahrabad, S. Emami*, F. Tahmasebi Pages 285-306
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Tafsir Nasafi by Najm al-Din Nasafi is one of the most important works of the fifth and sixth centuries AH, in which the author presents a comprehensive translation of the Quran, and Tafsir Kashf al-Asrar and Ad-Dah al-Abrar by Abul-Fadl Meybodi, in which the author interprets the Quran with a mystical perspective. The discourse stylistics of these two books can well show the structure of the text, the principles of belief, and the ideology of the authors; because discourse stylistics seeks to extract the beauties of the text, the thoughts, and beliefs of the author from the underlying layers of the text and convey them to the audience. One of the theories that examines texts in this field is the discourse stylistics of the text based on Michel Foucault's theory. In this theory, Foucault analyzes and examines speech in terms of the syntactic style of sentences and speech acts.

    METHODOLOGY

    In this article, the authors, using a descriptive-analytical and library method, seek to analyze and examine the discursive stylistics of these two interpretations based on Michel Foucault's theory.

    FINDINGS

    Finally, based on the findings, the syntactic style of sentences in terms of being discrete and consistent, in the interpretation of Kashf al-Asrar and Nasafi's interpretation, has a direct relationship with the semantic continuum and situational context of the Quran. In examining the speech acts in the verses that were examined, since God seeks to awaken and guide the audience; Nasafi and Maybodi have acted according to the Quranic action; that is, the verses that are in the form of command or persuasion action, etc., have translated the verses according to the Quranic action and only in cases have they used expressions beyond the literal translation to convey the emphasis, persuasion, or command in the verse so that they can convey the speech acts in the verses to the audience with greater intensity.

    CONCLUSION

    The discourse stylistics of the two translations of Tafsir Kashf al- Asrar and Tafsir Nasafi in the verses under study are directly influenced by the Quran, and only in some cases are the content of the verses emphasized.

    Keywords: Discourse Stylistics, Discourse Analysis, Nasafi Interpretation, Interpretation Of Kashf Al-Asrar, Michel Fouco