فهرست مطالب

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 32 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سپیده نصیرپور، صادق ملکی آوارسین*، جهانگیر یاری جاج عطالو صفحات 7-38
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی معادلات ساختاری سبک رهبری تعاملی، حمایت سازمانی ادراک شده و بهزیستی ذهنی با نقش میانجی گری سخت کوشی روان شناختی در کارکنان نواحی پنج گانه آموزش وپرورش شهر تبریز انجام شد. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی با معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، شامل کارکنان نواحی پنج گانه آموزش وپرورش شهر تبریز در سال 1402 به تعداد 500 نفر بود. روش نمونه گیری، به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، به تعداد 246 نفر بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های سبک رهبری تعاملی شائو و همکاران (2017)، حمایت سازمانی ادراک شده آلن و همکاران (2008)، بهزیستی ذهنی مولوی و همکاران (1389) و سخت کوشی روان شناختی مورینو جیمز و همکاران (2014) بود. برای تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، رابطه بین سبک رهبری تعاملی، حمایت سازمانی ادراک شده، بهزیستی ذهنی و سخت کوشی روان شناختی، به طور مثبت معنی دار بود. بهزیستی ذهنی، نیز از طریق سبک رهبری تعاملی، حمایت سازمانی ادراک شده و سخت کوشی روان شناختی قابل پیش بینی بود. به علاوه، نقش میانجی گرانه سخت کوشی روان شناختی در رابطه بین سبک رهبری تعاملی، حمایت سازمانی ادراک شده و بهزیستی ذهنی، تایید شد. بر این اساس، نتیجه گیری می شود، توسعه سخت کوشی روان شناختی می تواند سبک رهبری تعاملی، حمایت سازمانی ادراک شده و بهزیستی کارکنان را تضمین کند. با پرورش سخت کوشی روان شناختی، محیط کار سالم و پویاتری ایجاد خواهد شد که به نفع هم کارکنان و هم سازمان است؛ بنابراین، ترویج سخت کوشی روان شناختی از طریق تشویق کارکنان به شرکت در فعالیت های تقویت کننده مقاومت و انعطاف پذیری روان شناختی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، حمایت سازمانی ادراک شده، رهبری تعاملی، سخت کوشی روان شناختی
  • رضا محمدی*، حسین حقی، اکبر خرسندی یامچی صفحات 39-66
    موفقیت و لازمه آموزش وپرورش پویا و تعالی‏محور، مدیرانی پویا، شایسته، متخصص و علاقه‏مند به حرفه یاددهی-یادگیری اثربخش است؛ بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی صلاحیت حرفه‏ای مدیران مدارس ابتدایی شهرستان کوثر بود. پژوهش از جهت هدف، از نوع کاربردی و از جنبه گردآوری داده‏ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش تمامی مدیران، معاونین و مشاوران مدارس و مدیران اداره آموزش وپرورش شهرستان کوثر بود که با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی 102 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده‏های پژوهش از پرسشنامه محقق‏ساخته صلاحیت حرفه‏ای مدیران استفاده شد که روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان تایید و پایایی آن نیز بر اساس روش آلفای کرونباخ 83/0 برآورده شد. برای تجزیه وتحلیل داده‏‏ها از تحلیل عاملی تاییدی و آزمون تی تک‏نمونه‏ای استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی حاکی از آن بود که سه بعد مهارت و توانمندی، نگرش و ارزشی و ویژگی‏های شخصیتی مولفه های تشکیل‏دهنده سازه صلاحیت‏های عمومی مدیران و 5 بعد شایستگی‏های دانشی، نظارت و کنترل، مدیریت ارتباطات، مدیریت منابع و مدیریت آموزشی مولفه های تشکیل‏دهنده سازه صلاحیت‏های تخصصی مدیران مدارس ابتدایی شهرستان کوثر است. همچنین نتایج نشان داد که صلاحیت‏های عمومی و تخصصی احصاء شده برای مدیران مدارس ابتدایی شهرستان کوثر از وضعیت مطلوبی برخوردار هستند. بر این اساس، تدارک زمینه بهره‏گیری از ابعاد و مولفه های احصا شده برای انتخاب مدیران و توسعه صلاحیت آن ها می‏تواند به تحقق کارا و اثربخش ماموریت‏های آموزشی و تربیتی مدارس منجر شود.
    کلیدواژگان: دانش، صلاحیت حرفه‏ای، مدیران مدارس، مهارت، ویژگی‏های فردی
  • مریم بریهی*، حسین عبداللهی صفحات 67-91
    این پژوهش با هدف شناسایی بسترهای تحقق رهبری آموزشی در مدارس دوره ابتدایی انجام گرفت. پژوهش از نوع کیفی و روش مطالعه موردی است. مدارس موردمطالعه جهت این پژوهش، دو مدرسه غیرانتفاعی دخترانه تکریم و فضه (س) در دوره ابتدایی بودند که ضمن بهره گیری از رویکرد دینی، از بسترهای متنوعی جهت بالا بردن کیفیت آموزشی و پرورشی مدرسه استفاده می نمودند. جامعه موردمطالعه شامل معلمان، معاونان آموزشی و مدیران این دو مدرسه شامل 24 نفر بود که از 20 نفر آن ها مصاحبه به عمل آمد و پس ازآن به علت رسیدن به حد اشباع نظری در داده ها، مصاحبه ها ادامه پیدا نکرد. ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که توسط محقق طراحی شد. در تحلیل داده ها از الگوی تحلیل داده های کیفی با روش تحلیل محتوا استفاده شد و داده های پژوهش پس از مکتوب شدن به صورت کدهای باز، محوری و گزینشی دسته بندی شدند. نهایتا در زمینه بسترهای تحقق رهبری آموزشی 4 مولفه بسترهای سازمانی شامل: (برنامه های ترسیم اهداف و چشم انداز برای کارکنان، برنامه های ارزیابی و اثربخشی، برنامه های مشارکت کارکنان در تصمیمات، برنامه های ارتباط موثر با کارکنان، مدیریت زمان و برنامه توسعه حرفه ای مدیر)، بسترهای دانش آموزی شامل: (برنامه های توسعه فردی دانش آموز، برنامه های آموزشی و مهارتی، برنامه های خودشناسی و معرفت افزایی)، بسترهای معلمان شامل: (برنامه های توانمندسازی و برنامه های خودآگاهی) و بسترهای خانواده محور شامل : (برنامه های تربیتی و مهارت افزایی و برنامه های آگاهی از رویکرد مدرسه) به دست آمد.
    کلیدواژگان: بسترهای رهبری آموزشی، توانمندسازی معلمان، توسعه دانش آموز، رهبری آموزشی
  • امیر سلیمانی، حمدالله حبیبی*، آیسان پاشایی فخری صفحات 93-122

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تسهیم دانش با انگیزش شغلی معلمان با میانجی‏گری یادگیری سازمانی بود. روش تحقیق توصیفی، از نوع همبستگی و مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه اول و دوم شهرستان تبریز بودند. که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان به تعداد 330 نفر با استفاده از روش خوشه‏ای تعیین گردید. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسش‏نامه‏های استاندارد یادگیری سازمانی Neefe (2001)، تسهیم دانش Van den Hooff and Van Weenen (2004) و انگیزش شغلی Lodahl and Kejner (2004) بود. داده‏ها از طریق آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون و T تک ‏نمونه‏ای و با استفاده از نرم‏افزار SPSS 26 تحلیل گردید. همچنین برای محاسبه الگوسازی معادله ساختاری از نرم‏افزار AMOS استفاده گردید. در این پژوهش طبق جدول ماتریس همبستگی بین تسهیم دانش، یادگیری سازمانی و انگیزش شغلی معلمان همبستگی مستقیم و معنادار وجود داشت. با توجه به نتایج تحلیل عاملی تاییدی و شاخص‏های ارزیابی، الگوهای اندازه‏گیری از برازش مطلوبی برخوردار بودند. با توجه به ضرایب استاندارد یادگیری سازمانی بر انگیزه شغلی (37/0=β)؛ تسهیم دانش بر یادگیری سازمانی (59/0=β) و تسهیم دانش بر انگیزه شغلی (16/0=β) تاثیر مستقیم و معنادار وجود داشت. از طرفی تسهیم دانش با نقش میانجی یادگیری سازمانی، اثر مثبتی بر انگیزش شغلی معلمان دارد.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، انگیزه شغلی، یادگیری سازمانی
  • نادر حسین پناهی، ناصر شیربگی* صفحات 123-171
    هدف پژوهش حاضر کاوش مفهوم فضیلت حرفه ای معلمان در فضای آموزش وپرورش ایران از طریق ساخت یک ابزار روا و پایای خودارزیابی معلمان، برای مطالعه فهم، سنجش مولفه ها، و میزان آن در بین نمونه ای از معلمان ایرانی است. روش پژوهش، توصیفی - پیمایشی و رویکرد آن کمی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان شهرستان سنندج در تمام مقاطع تحصیلی و نمونه آماری با روش نمونه گیری خوشه ای به ازای 65 گویه ، تعداد پاسخگویان 650 نفر انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته از نوع سوالات بسته پاسخ بود. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تایید ی تحلیل گردید. تفاوت معنی داری در میانگین کل فضیلت حرفه ای معلمان و مولفه های (تعهد به انجام عمل تدریس در راستای هدف های اجتماعی باارزش) و (تعهد داشتن نه صرفا به عمل خود، بلکه همچنین به خود عمل تدریس) برحسب میزان سابقه کار، و مولفه های (تعهد به انجام عمل تدریس در راستای هدف های اجتماعی باارزش و تعهد به اصول اخلاقی و مراقبت در تدریس) برحسب میزان نوع استخدام و مولفه های (تعهد به انجام عمل تدریس به شکلی نمونه و الگوبخش) برحسب نوع رشته تدریس معلمان در مدارس و همچنین نوع رشته تحصیلی معلمان مشاهده شد. درنتیجه می توان گفت که پرسش نامه محقق ساخته ارزشیابی «فضیلت حرفه ای معلمان» می تواند در محیط ایرانی یک ابزار روا و پایای خودارزیابی معلمان؛ برای مطالعه فهم، سنجش مولفه ها و میزان آن در بین نمونه ای از معلمان ایرانی باشد.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، تدریس، تعهد معلمان، فضیلت حرفه ای
  • سلیم کاظمی*، مرتضی جاویدپور، میرمصطفی سعیدی اردبیلی، افشین دیوبند صفحات 173-193

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل شایستگی های معلمان با رویکرد کیفی فراترکیب انجام شده است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش فراترکیب با رویکرد هفت مرحله‏ای Sandelowski and Barroso (2007) انجام شد. جامعه آماری موردمطالعه شامل کلیه تحقیقات و مطالعات فارسی و انگلیسی چاپ شده در حوزه شایستگی‏ های معلمان در بین سال‏های 2000 تا 2024 است. در این راستا، کلیدواژه های مرتبط با هدف پژوهش مورد جستجو قرار گرفت و مقالات و اسناد به دست آمده با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش موردبررسی قرار گرفتند که درنهایت 22 مقاله که از معیارهای ورود به مطالعه برخوردار بودند با استفاده از روش کد‏گذاری سه مرحله ‏ای (باز، محوری، انتخابی) از طریق نرم افزار MaxQDA2020 تجزیه وتحلیل شدند. بر اساس نتایج تحلیل داده‏ها برای جمع آوری داده ها 52 کد باز شناسایی شد که در 3 مقوله اصلی و 10 مقوله فرعی دسته ‏بندی شدند که عبارت اند از شایستگی‏ های فردی (عملکرد فردی، خودکارآمدی فردی و مهارت ‏های ارتباطی)، شایستگی-های سازمانی (نوآوری سازمانی، تحول سازمانی مثبت، اشتراک دانش و یادگیری سازمانی) و شایستگی‏های حرفه‏ای (شایستگی آموزشی، شایستگی پژوهشی و شایستگی دیجیتال). با توجه به یافته‏ ها می‏توان شایستگی معلمان را در سازمان های آموزشی توسعه داد و معلمان را تشویق به ایجاد خلاقیت و نوآوری در وظایفشان تشویق کرد.

    کلیدواژگان: معلم، شایستگی‏های معلمان، مدرسه، سازمان‏های آموزشی
|
  • Sepideh Nasirpuor, Sadegh Maleki Avarsin *, Jahangir Yari Hajatalo Pages 7-38
    The present study was conducted with the aim of structural modeling of interactive leadership style, perceived organizational support, and mental well-being, with the mediating role of psychological hardiness in employees of the five educational districts of Tabriz. The research employed a descriptive correlational design with structural equation modeling. The statistical population consisted of 500 employees from the five educational districts of Tabriz in 2023, from which a sample of 246 participants was selected using multi-stage cluster random sampling based on Cochran's formula. Data were collected using validated questionnaires, including the Interactive Leadership Style Questionnaire (Shao et al., 2017), Perceived Organizational Support Questionnaire (Allen et al., 2008), Mental Well-being Scale (Molavi et al., 2009), and Psychological Hardiness Questionnaire (Moreno-Jiménez et al., 2014). Data analysis was conducted using Pearson correlation coefficients and structural equation modeling. The findings indicated a positive and significant relationship among interactive leadership style, perceived organizational support, mental well-being, and psychological hardiness. Moreover, psychological hardiness was confirmed as a mediator in the relationship between interactive leadership style, perceived organizational support, and mental well-being. These results suggest that fostering psychological hardiness can enhance interactive leadership style, perceived organizational support, and employee well-being. By promoting psychological hardiness, organizations can create healthier and more dynamic workplaces that benefit both employees and the organization. It is recommended to encourage psychological resilience and flexibility through activities designed to strengthen psychological hardiness among employees.
    Keywords: Interactive Leadership, Mental Well-Being, Perceived Organizational Support, Psychological Hardiness
  • Reza Mohammadi *, Hossein Haghi, Akbar Khorsandi Yamchi Pages 39-66
    The success of a dynamic and excellence-oriented education system relies on principals who are competent, skilled, and passionate about effective teaching and learning. This study aimed to identify and evaluate the professional competencies of elementary school principals in Kosar City. The research was applied in nature and utilized a descriptive survey design for data collection. The statistical population included all principals, assistants, counselors, and education department managers in Kosar City, with a sample of 102 individuals selected through random sampling method. A researcher-developed questionnaire was employed to gather data, whose content validity was confirmed by experts, and its reliability was established with a Cronbach's alpha coefficient of 0.83. Data analysis was performed using confirmatory factor analysis and one-sample t-tests. The results of the confirmatory factor analysis revealed that three dimensions-skills and abilities, attitudes and values, and individual characteristics -constituted the framework for the manageres’ general competencies, while five dimensions-knowledge competencies, supervision and control, communication management, resource management, and educational management-formed the framework for specialized competencies of elementary school principals in Kosar City. Furthermore, the findings indicated that both general and specialized competencies identified for these principals were in favorable conditions. Accordingly, leveraging the identified dimensions and components for the selection and development of principals can contribute to the efficient and effective fulfillment of schools’ educational missions.
    Keywords: Reverse Knowledge, Professional Competence, School Principals, Skills, Individual Characteristics
  • Maryam Barihi *, Hossein Abdullahi Pages 67-91
    This study aimed to identify the foundations for implementing educational leadership in elementary schools. The research employed a qualitative approach using a case study method. Two non-profit girls' primary schools, Takrim and Fazeh, were selected for this study. These schools, guided by a religious framework, utilized diverse strategies to enhance the quality of education and training. The participants included 24 individuals (teachers, educational assistants, and principals) from these schools. Semi-structured interviews were conducted with 20 participants until theoretical saturation was achieved. Data were collected through researcher-designed semi-structured interviews and analyzed using a qualitative content analysis method. The data were categorized into open, axial, and selective codes. This study identified four key domains for the implementation of educational leadership. The organizational domain encompasses goal-setting and vision development programs for employees, evaluation and effectiveness plans, employee participation in decision-making, effective communication strategies, time management, and professional development initiatives for managers. The student-focused domain includes individual development plans, educational and skill-building programs, as well as self-awareness and knowledge enhancement initiatives. The teacher-focused domain comprises empowerment and self-awareness programs, while the family-focused domain involves educational and skill-building programs and initiatives to raise awareness of the school’s approach. These domains collectively form the foundational frameworks for achieving effective educational leadership.
    Keywords: Educational Leadership, Educational Leadership Foundations, Teacher Empowerment, Self-Awareness, Skill-Building Programs
  • Amir Soleimani, Hamdullah Habibi *, Aysan Pashaei Fakhri Pages 93-122

    This study aimed to investigate the mediating role of organizational learning in the relationship between knowledge sharing and teachers' job motivation. The research employed a descriptive-correlational design using structural equation modeling (SEM). The population consisted of all secondary school teachers in Tabriz. A sample of 330 teachers was selected through multi-stage cluster sampling based on Morgan's table. Data were collected using standardized questionnaires, including Neefe's (2001) Organizational Learning, Van den Hooff and Van Weenen's (2004) Knowledge Sharing, and Lodahl and Kejner's (2004) Job Motivation scales. Data analysis was conducted using Pearson's correlation coefficient, one-sample T-tests, and SEM through SPSS 26 and AMOS software. The correlation matrix indicated a direct and significant relationship between knowledge sharing, organizational learning, and teachers' job motivation. Confirmatory factor analysis demonstrated an acceptable fit for the measurement models. Standardized path coefficients revealed significant direct effects of organizational learning on job motivation (β = 0.37), knowledge sharing on organizational learning (β = 0.59), and knowledge sharing on job motivation (β = 0.16). Furthermore, knowledge sharing, mediated by organizational learning, positively influenced teachers' job motivation. The findings highlight the critical role of knowledge sharing in enhancing teachers' motivation and underscore the importance of fostering a culture of organizational learning within schools. It is recommended to implement initiatives that encourage knowledge sharing and emphasize professional development to improve both organizational learning and teachers' motivation.

    Keywords: Knowledge Sharing, Job Motivation, Organizational Learning
  • Nader HosseinPanahi, Naser Shirbagi * Pages 123-171
    The aim of this study is to explore the concept of teachers' professional virtue within the context of education in Iran by developing a valid and reliable self-assessment tool for teachers. The tool is intended to examine the understanding, measurement, and level of professional virtue components among a sample of Iranian teachers. The research method is descriptive-survey, with a quantitative approach. The statistical population consists of all teachers in Sanandaj, covering all educational levels, with a sample of 650 respondents selected through cluster sampling for a 65-item questionnaire. The data were collected using a researcher-designed closed-ended questionnaire and analyzed through confirmatory factor analysis. Significant differences were found in the overall professional virtue of teachers and specific components, such as (commitment to teaching in alignment with valuable social goals) and (commitment not only to one’s own actions but also to the act of teaching itself) based on years of experience. Furthermore, significant differences were observed in components like (commitment to teaching in alignment with social goals and adherence to ethical principles and care in teaching) according to employment type, and (commitment to exemplary teaching) according to teaching subject and teachers' academic field. These findings indicate that the researcher-designed "Teachers' Professional Virtue" evaluation questionnaire is a valid and reliable tool for self-assessing teachers in Iran, enabling the study of understanding, measurement, and the level of professional virtue components among a sample of Iranian teachers.
    Keywords: Validation, Teaching, Teacher Commitment, Professional Virtue
  • Salim Kazemi *, Morteza Javidpour, Mirmustafa Saidi Ardabili, Afshin Divand Pages 173-193

    The current research was conducted with the aim of designing a teacher's competency model, using a qualitative approach. It was conducted within the framework of a qualitative methodology, employing the meta-synthesis method based on the seven-step approach of Sandelowski and Barroso (2007). The research focuses on all Persian and English studies published between 2000 and 2024 in the field of teacher competencies. To gather relevant articles, keywords related to the research aim were systematically searched, and the retrieved articles and documents were examined using a purposive sampling method based on predefined inclusion criteria. The selected studies were analyzed through a three-stage coding process (open, axial, and selective) using MaxQDA2020 software. The data analysis revealed 52 open codes, which were organized into three main categories and ten subcategories: individual competencies (including individual performance, self-efficacy, and communication skills), organizational competencies (including organizational innovation, positive organizational transformation, knowledge sharing, and organizational learning), and professional competencies (including educational, research, and digital competencies). Based on the findings, teacher competencies can be developed within educational organizations, encouraging teachers to foster creativity and innovation in their roles.

    Keywords: Teacher, Teacher Competencies, School, Educational Organizations